sâmbătă, august 13, 2022

Sfarsit de partida: Grandoarea si prabusirea magnatului Felix (Actualizat pe tema Badea Walker)

A fost rapus Rasputinul Romaniei. Justitia a vorbit, avem acum sentinta. Declaratia lui Dan Sova ca procesele lui Adrian Nastase si Dan Voiculescu ar fi fost instrumentate politic reprezinta o palma pentru statul de drept. Nici primul, nici cel de-al doilea nu au fost acuzati pentru actiunile lor politice. Nu politica a fost miza acestor procese, ci oribila coruptie, flagelul tranzitiei post-comuniste din Romania. Condamnarea lui Dan Voiculescu garanteaza continuitatea si viabilitatea acestui stat, in pofida razboiului permanent purtat de „Antene” si alte asemenea oficine impotriva legii si a reprezentantilor sai. In egala masura, tinand cont de originile averii voiculesciene, putem spune ca este o extrem de puternica lovitura data mostinirilor securiste din Romania de azi. Ramane de vazut daca este una mortala. Pentru moment, sa salutam verdictul ca o expresie a normalitatii democratice din Romania. Este o clipa sarbatoreasca pentru prietenii societatii deschise.

Sunt de acord cu Monica Macovei:

http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/monica-macovei-dreptatea-legea-si-justitia-au-invins-astazi-inca-o-data-felicitari/

Numele si pseudonimele au destine. Iata-l de pilda pe acela de Felix. Asadar, Felix Edmundovici Dzerjinski a fost aristocratul polonez care a a devenit un bolsevic fanatic. Lenin l-a numit in fruntea Cekai in 1918 (ascetul Dzerjinski ceruse sa fie numit in fruntea Depratamentului pentru copiii orfani). Aceasta institutie, deci politia secreta, scutul si sabia Partidului, cu diversele denumiri si acronime care aveau sa urmeze (GPU, OGPU, NKVD, MGB, KGB), a fost modelul pentru serviciile similare din statele satelizate de URSS, inclusiv Securitatea din Romania condusa, in prima faza, de agentii lui Stalin (inclusiv cetateni sovietici). Mai este si romanul lui Thomas Mann intitulat „Confesiunile escrocului Felix Krull”…

Felix” a fost numele de cod al unui personaj care a influentat si influenteaza inca decisiv viata politica din Romania. Un „umanist” de scoala noua, respectivul domn a creat partide de buzunar si televiziuni de spalare a creierului. In visele sale secrete (ori poate nu chiar atat de intime), domnul in cauza, a a ajuns sa se imagineze un Berlusconi al Romaniei. In institutia pe care a servit-o vreme de decenii in timpul dictaturii, grandomania era considerata un merit.

De-a lungul anilor, Securitatea a recrutat mii si mii de cetateni ca ofiteri, colaboratori formali sau informali, delatori, platiti sau neplatiti. Actiunile acestei institutii au generat ceea ce un istoric a numit “cancerul sufletelor. Decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie afirma fara echivoc faptul ca dl Dan Voiculescu, persoana despre vorbeam mai sus, magnatul unui extrem de influent trust de presa si al altor interese economicie (Crescent, Grivco etc) a fost colaborator al Securitatii purtand numele de cod Felix. Dupa ce luptase cu acuzatiile aduse de Petre Mihai Bacanu, dl Voiculescu a facut mari si costisitoare eforturi de a-si apara imaginea publica in raport cu acuzatiile provenite de la CNSAS. Avocatul sau a fost (ori mai este) dl Sergiu Andon, fost sef de sectie (juridica, daca nu ma insel) la ziarul oficial al PCR, „Scanteia”, si autor, in 1990, al unui revoltator articol-pamflet impotriva Regelui Mihai. Dl Voiculescu are foarte multi bani, precum personajul Bejan din filmul „A fost sau n-a fost” de Corneliu Porumboiu. Are o intreaga echipa de specialisti in mistificari care il servesc fara a misca in front pe baza unor stipendii atent directionate. El poate da in judecata pe oricine (de pilda pe Monica Macovei, Hotnews, Deutsche Welle ori revista „22”) pentru ca i se pare ca este ponegrit. Nu este scopul meu de a ponegri pe cineva. Dimpotriva, cred ca este nevoie de analize echilibrate ale trecutului diversilor politicieni.

Pentru ca dl Voiculescu nu este doar un nabab, dar si un personaj care a dorit si in mare masura a izbutit sa controleze jocurile politice din Romania. Doua suspendari prezidentiale au fost urzite de el. Stim care sunt opiniile domnului Voiculescu despre acea condamnare dictaturii comuniste ca ilegitima si criminala. In sedinta Parlamentului din 18 decembrie 2006 i-am urmarit atent comportamentul: nu a aplaudat niciodata discursul presedintelui Basescu, nu cred ca s-a ridicat vreodata in picioare. Urmarea atent, cu un rictus dispretuitor, ceea ce i parea a fi o imensa eroare. Nu l-a stingherit huliganismul lui Vadim si al bandei sale. Rictusul sau era adresat celor care isi inchipuiau ca statul de drept poate invinge prelungirile statului de nedrept (Uncrechtsstaat).

In mai 2006, senatorul Dan Voiculescu a cerut Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, printr-o scrisoare trimisa pe numele meu la Palatul Cotroceni cu numar de inregistrare, sa ne ocupam de cazul sau si sa probam inocenţa sa. Evident, nu intra in atributiile noastre sa ne ocupam de asemenea cazuri concrete, acesta era rolul CNSAS. I-am raspuns politicos si i-am multumit pentru cuvintele de pretuire la adresa activitatii mele stiintifice. A urmat decizia CNSAS din vara acelui an. Au venit apoi campaniile nesfarsite de insulte si atacuri pe „Antene” si in „Jurnalul national” impotriva lui Traian Basescu si a intregului demers de condamnare a a dictaturii comuniste. A venit suspendarea presedintelui Basescu pusa la cale in principal de Dan Voiculescu, fostul functionar al serviciilor comuniste de comert exterior direct integrat, reiese acum fara echivoc, in activitatile Securitatii.

Stiu asadar ca exista ceva profund impur in biografia domnului „Felix” si ca nimic curat nu se poate intemeia pe falsificare, minciuna si masluire. Securitatea a fost o institutie criminala din prima si pana in ultima ei zi. Colaborarea cu Securitatea nu a fost un joc cu margelele de sticla. Au pierit oameni nevinovati, au fost distruse atatea destine. Unii dintre fostii colaboratori (prea putini insa) au ales calea unei cainte discrete, s-au retras de sub lumina reflectoarelor. Nu se pretind exponentii conservatorismului din Romania.

Nimeni nu-l poate constrange pe domnul Voiculescu sa-si toarne cenusa-n cap. Nimeni nu-i poate impune acestui „Felix” sa se spovedeasca ori sa se caiasca. Convins ca totul este de vanzare, de ce ar accepta ideea ca exista si lucuri non-vandabile, de pilda constiinta? E dreptul sau sa creada ca a fost un mare patriot si un mare om de afaceri, ca este o victima inocenta a „dictaturii basiste”. Istoria post-comunista a Romaniei il va mentiona insa drept unul dintre cei care, continuu si fara preget, a utilizat toate parghiile posibile pentru a-si construi un dubios si nociv imperiu mediatico-financiar dedicat sabotarii statului de drept.

Concluzie: Metaforic vorbind, o vrajă, o nenorocire, un blestem pot fi destrămate acum. Dar nu închizând ochii asupra mlaştinii care continuă să genereze miasme fetide şi riscuri de epidemii. Sentinta de azi este, sa speram, prologul acelei desecari indispensabile a mlastinii in care prospera oligarhia pesedista si dispretul fata de lege.

Articolul de mai sus este versiunea largita si adusa la zi, in directa legatura cu sentinta de azi, a unui text aparut acum cateva zile pe portalul ziare.com.

Recomandari:

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/mostenirea-lui-felix-sau-voluptatea-ticalosiei/

„Nimic nu poate izbi mai puternic decât realitatea însăşi. Pentru Dan Voiculescu, a.k.a. Felix, legea şi statul de drept sunt ficţiuni. Aşa s-a format, aşa a funcţionat şi aşa s-a descurcat el în universul dispreţului pentru lege şi al imenselor abuzuri ale unei organizaţii criminale, o mafie numită Securitate. I-a mers şi după năruirea sistemului comunist, a fost marele maestru al unei privatizări samavolnice, jefuitoare. A tratat bunurile acestei ţări că pe ale sale. Şi-a construit un muşuroi mediatic de unde a lovit în oricine nu-i cânta în strună. A rasplatit turpitudinea şi a calomniat onestitatea. A încurajat amoralismul abject şi a torpilat claritatea morală. Verdictul de condamnare a lui Dan Voiculescu este unul care confirmă ieşirea irevocabilă a României din coşmarul infamiei securiste. Sper că Dan Şova şi Victor Ponta să citească aceste rânduri.” (din articolul meu aparut in editia online a ziarului „Evenimentul Zilei”).

Update: Cum era de asteptat, vedetele voiculesciene tipa ca din gura de sarpe. Campionii calomniei desantate si ai linsajelor mediatice zbiara ca e vorba de prigoana politica. Cel mai vociferant este, evident, Mircea Badea: „Decizie dementa, criminala. Exista cai de atac in justitie, atat in justitia din Romania, cat si in cea europeana. In acest proces, cateva drepturi elementare ale omului au fost incalcate”. Sa-l auzi pe Mircea Badea invocand drepturile omului este ca si cum ai auzi un macelar vorbind despre drepturile animalelor. Ori un hingher plangand suferintele cainilor. Pe blogul sau, Ioan T. Morar scrie cat se poate de elocvent despre acest personaj, intruchiparea maxima a huliganismului antenist:

http://blog.itmorar.ro/mircea-badea-esti-cel-mai-bun-mi-e-greata-de-tine/

In concluzia excelentului sau comentariu publicat pe „Hotnews”, Cristian Pantazi scrie cu perfecta indreptatire: „…e nevoie ca publicul insusi sa respinga iluzia dreptatii televizate, a actului de dreptate savirsit de Gidea, Badea, Ciuvica si alti falsi promotori ai interesului public. E greu, dar nu imposibil. Ce s-a intimplat astazi, vineri 8 august, e un prim pas.”

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17850116-dan-voiculescu-condamnat-zece-ani-inchisoare-nu-putin-dar-mai-mult-pina-deratizarea-completa.htm

Pe Facebook, filosoful Vlad Muresan de la UBB scrie: „Trecand peste diferentele politice, trebuie sa felicit Justitia romana pentru cele 6000 de condamnari transpartinice privitoare la acte de coruptie, lucru totusi de neconceput inainte de integrarea europeana. Pentru prima oara politicienii au inceput sa se teama in aceasta tara. Precedentele au un rol puternic disuasiv. Presiunea pe justitie este inacceptabila de oriunde ar veni ea. Aroganta vindicativa a mercenarilor obsceni de tip Mircea Badea sau Gadea – care prin amenintari apara infractorul trebuie respinsa intr-o societate educata bazata pe separatia puterilor si domnia legii.”

A propos de reactiile isteroide si minciunile in serie ale unor jurnalisti de la „Antena 3”, Simona Ionescu scrie in editorialul ei din „Evenimentul zilei”: „În altă ordine de idei, vă amintiți? Și Dan Adamescu, patronul de la Romania liberă, este arestat. Ati auzit ziariștii de acolo chemând oamenii în stradă? Sau reclamând că le-a fost arestat finanțatorul ca să i se confiște trustul media?”

Despre sistemul Voiculescu, un remarcabil articol de Melania Cincea:

http://www.revista22.ro/dan-voiculescu-la-finalul-maratonului-judiciar-46271.html

Transant, incisiv si la obiect, ca intotdeauna, Dragos Paul Aligica: „Azi nimeni nu mai poate face confuzie intre ceea ce reprezinta canaliile, impostorii si infractorii grupati in jurul marelui escroc national si profesiunea de jurnalist. Punct. Cine apara canaliile mediatice, cine vrea sa ii recupereze si sa le dea in continuare platforme publice nu face dacat sa dovedeasca faptul ca este fara indoiala parte a aceluiasi sistem cancerigen de coruptie din care tumoarea Voiculescu tocmai a fost extirpata. Lasati societatea si profesiunea sa se insanatoseasca. Lasati cancerul canaliilor lui Voiculescu acolo unde le e locul: la gunoi sau in penitenciare.”

http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/dragos-paul-aligica-antena-3-nu-nimic-comun-cu-jurnalismul/

Altfel gandeste Calin Popescu-Tariceanu, un personaj intrat in legenda pentru verticalitate, bun-simt, loialitate, curaj si, mai ales, onoare: „Jurnalistii de la Antena 3, afectati de urmarile acestui caz, trebuie sa continue sa isi desfasoare activitatea cu profesionalism si responsabilitate, pentru a pastra prestigiul institutiei si pentru a transcende peste aceste clipe neplacute. Voi fi foarte atent la ceea ce urmeaza si care vor fi consecintele acestui proces”. Nu comentez „a transcende peste”. Adica „a depasi peste”…

For the record, scriam aici, pe „Contributors”, in urma cu doi ani: „In “Le Monde”, marele tragator de sfori, arhitectul loviturii de stat, le grand Felix, este numit un Rasputin de Bucuresti. Adica un om al coridoarelor sumbre, al conspiratiilor malefice si al intrigilor sordide. Ziarul francez demonteaza perfect etapele tentativei de lichidare a democratiei liberale in Romania, regizata de Voiculescu, patronata de Iliescu si pusa in sinistra opera de Ponta si Antonescu, pentru anihilarea statului de drept. Scopul lui Felix, afirmat cat se poate de explicit si ritos, a fost si ramane “cucerirea justitiei”, adica emascularea ei prin remorcarea la structurile de interese ale caizilor locali. Tradusa din romaneasca mafiotica in aceea legala, era si este vorba in aceasta “cucerire” de ocuparea urgenta a principalelor pozitii in aparatul statului de drept pentru a impiedica marile procese ale coruptiei. Obiectivul principal este schimbarea naturii regimului politic din Romania. Miza este imensa: isi vor mentine acesti gangsteri averile ori vor ajunge dupa gratii? Va triumfa sistemul ticalosit ori statul de drept? This is the question. Va fi in continuare statul roman spoliat cu nerusinare ori vor exista mecanisme care sa impiedice aceste operatiuni de piraterie economica? Tocmai de aceea avem toata indreptatirea politologica si istorica sa vorbim despre o lovitura de stat avortata.”

https://www.contributors.ro/global-europa/ineptiile-lui-ponta-si-felix-grivcovici-rasputin/

Tot for the record: Multumesc platformei „Contributors” ca in toti acesti ani a publicat tot ce-am avut de spus despre Felix si al sau imperiu al ticalosiei. Au fost momente cand am avut sentimentul predicii in pustiu. Badeagazii m-au atacat in chip imund. Fosti amici cautau alibiuri de doi bani pentru a nu fi alaturi de mine si prietenii mei in aceasta lupta. Le multumesc celor care, atunci cand nu mai licarea speranta, au sperat. Ei stiau ca, in pofida urmarilor noptii totalitare, speranta moare ultima. O stiu si azi si ii asigur de solidaritatea mea.

Update, 9 august 2014: Total de acord cu evaluarea propusa de senatorul Radu F. Alexandru, vicepresedinte al PDL, asupra semnificatiei zilei de 8 august 2014 ca o data istorica. Este un punct nodal, una din acele cotituri decisive care definesc vitalitatea si sansele unei democratii. S-a depasit un prag al scepticismului si s-a demonstrat ca justitia este, in fine, independenta in Romania:

„Am convingerea că 8.05.2014, ziua în care Justiția s-a pronunțat printr-o decizie definitivă și irevocabilă în dosarul ”ICA – DAN VOICULESCU”, va rămâne consemnată ca o dată istorică. Atenție: nu ziua în care Dan Voiculescu a fost condamnat – ziua în care, în România, s-a dovedit într-un mod de necontestat că litera Constituției nu este vorbă goală și că, într-adevăr, ”Nimeni nu este mai presus de lege”! Faptul că sentința cuprinde și o condamnare la un număr de ani este, până la urmă, un detaliu. Aș fi salutat cu aceeași satisfacție și încredere o decizie care l-ar fi achitat pe Dan Voiculescu, declarându-l ”nevinovat”. Victoria nu rezidă în numărul anilor pe care Dan Voiculescu îi va petrece în pușcărie ci în capacitatea dovedită de Justiție de a putea duce până la capăt o luptă, pe tărâmul Legii, cu cel mai puternic adversar cu care s-a confruntat în ultimii 25 de ani. Cu oligarhul Dan Voiculescu.

Nu uit nicio clipă lista lungă a foștilor demnitari: prim-ministru, miniștri, parlamentari, diplomați, moguli de presă care au fost îngenunchiați în fața Legii. Niciunul dintre ei nu a avut, în același timp, puterea pe care a avut-o Dan Voiculescu: politică, financiară, mediatică și nu a folosit-o în exclusivitate decât în interes propriu, împotriva interesului public. Adesea, împotriva interesului național. Niciunul dintre ei nu a ajuns să întruchipeze ceea ce se numește un oligarh. Dan Voiculescu a fost primul oligarh al României (cel care merge pe urmele lui, Sebastian Ghiță, este încă mult în urmă) și nu s-a dat în lături de la absolut nimic, mai puțin crima comandată, ca să blocheze funcționarea liberă a Justiției.

Astăzi Dan Voiculescu este istorie. Urâtă, abjectă.

Faptul că Justiția a repurtat o victorie ca aceea de azi ne dă un întemeiat motiv de optimism. De convingere că suntem datori să rămânem și să trăim cu o bine motivată speranță în România.”

Pe platforma ziare.com, Ioana Ene Dogioiu scrie un pertinent comentariu in care se ocupa de efectul trimiterii in puscarie a lui Dan Voiculescu, acest pilon al sistemului securisto-mafiot:

„A fost taiat un brat al caracatitei, poate cel mai gros. Dan Voiculescu a ramas fara libertate si fara cea mai mare parte din avere. Avand in vedere pedeapsa foarte mare, nu mai poate beneficia de o legea de gratiere si amnistie. Poate fi pus in libertate doar de o gratiere individuala acordata de viitorul presedinte, dar ea ar avea efecte strict asupra privarii de libertate. Restul ar ramane la fel. Dar bratele sunt multe si ajung in zone vitale ale societatii romanesti. Nu ma astept ca sistemul, adanc lovit, sa nu reactioneze, sa nu lupte prin toate mijloacele cu putinta. Oare cum ar fi aratat finalul procesului ICA daca Elena Matiesescu ar fi fost inlocuita cu Elisabeta Ponea, dupa cum a propus ministrul Justitei, Robert Cazanciuc? Oare cum ar fi aratat procesul ICA daca judecatorul Stan Mustata, acuzat de acte grave de coruptie, nu ar fi fost inlaturat din cauza? Razboiul cu sistemul securisto-mafiot nu s-a sfarsit. Iar legea si magistratii care o aplica cu orice pret si orice risc pana la capat sunt armele cu care Romania lupta impotriva lui. Marea miza este sa pastram intacte aceste arme, sa le aparam la randul nostru pentru ca fara ele nu avem nicio sansa sa intram cu adevarat in lumea civilizata.”

Semnal: Pe Facebook, dl Catalin Predoiu, candidat prezidential din partea PDL, prim-vicepresedinte al acestui partid si fost ministru al justitiei, a postat un comentariu care mi se pare extrem percutant, de direct si de onest. Imi scrie un bun prieten: „Vorbim practic de o judecatoare care avea (cat?) 8 ani (!) in 1989 (cred ca-i chiar mai tanara decat spune Catalin Predoiu, vezi bio). Aici este, intr-adevar, normalitatea pe care trebuie marsat, ruptura cu trecutul care incepe sa devina (mai greu la noi, dar din ce in ce mai sigur) falie pe mana unei noi generatii de profesionisti. Si, normal, trebuie accentuat rolul UE (influenta ei pozitiva pe care numai cine nu vrea n-o vede).”

http://www.juridice.ro/camelia-bogdan

Condamnarea în cazul Voiculescu este, de fapt, o condamnare a unui sistem al cleptocraţiei post-comuniste

Văd cum se vorbeşte intens despre domnul Voiculescu. Eu vorbesc despre judecătoarea de 35 de ani care a avut curajul să condamne cleptocraţia post-comunistă. Bravo ei! Văd cum politicieni de diverse culori vorbesc cu emfază despre statul de drept şi independenţa Justiției, aceştia având, la rândul lor, probleme cu legea. Dar nu văd să spună cineva pe şleau ce a însemnat grupul Voiculescu.

Un şef de reţea, important, între atâtea alte reţele. Ele, reţelele, s-au constituit din foşti privilegiaţi ai regimului comunist. Au început cu banii României, nu cu cei “ai lui Ceauşescu”. Banii României! Şi-au făcut S.R.L.-uri şi au încasat în 1990 mulţi dintre banii cuveniţi ţării din exporturile anterioare. Apoi au format partidele. Apoi noul stat cleptocratic post-comunist. L-au botezat democraţie şi s-au pus pe muls ţara, nu înainte însă de a devaliza și distruge Bancorex-ul și Dunărea, locurile în care se găseau banii și probele. Şi au muls 25 de ani. Tot ce lipseşte din bugetele României se găseşte în conturile acestora.

În general, aceste reţele s-au bătut între ele pentru supremaţie. Reţeaua Voiculescu a fost una dintre cele mai puternice până ieri. De câţiva ani însă pe teren a apărut un jucător neaşteptat, care a stricat joaca reţelelor: Justiţia. Mai precis acea parte nemânjită de reţele.

Ieri a căzut un cap de reţea, un cap important. Ce vor face subreţelele din grupul Voiculescu? Vor lupta mai departe să-şi perpetueze influenţa? Au bani în conturi secrete că să reziste? Câte alte reţele vor mai cădea?

Lumea vorbeşte de Voiculescu. Eu vorbesc despre judecătoatea de 35 de ani care a condamnat sistemul cleptocratic post-comunist. Anticorupţia trebuie să continue, e curăţenie de făcut, şi la Putere şi în Opoziţie.”

Update, 10 august 2014 Despre jalea antenelor si isteria lui Badea Wallker, intru totul de acord cu Vlad Mixich care scrie in exceptionalul sau editorial aparut pe „Hotnews”:

Mircea Badea se plimbă pentru libertatea de a manipula, de a mistifica, de a ameninţa. Din păcate nu este singurul care face asta. Exemplul lui a făcut pui în toate taberele politice şi în multe alte televiziuni de ştiri. Dar Badea este singurul care face în public o plimbare pentru toate aceste practici. Nu credeam că voi fi nevoit să povestesc vreodată asta. Nu cu mult timp în urmă am nimerit la o cină cu unul dintre dirijorii Antenei 3. Nu-i pot spune numele, căci cadrul era privat. După câteva pahare de vin, omul s-a tras lângă mine, m-a privit drept în ochi şi mi-a spus: „Eu îmi fac foarte bine meseria. Ştii care e meseria mea? Să manipulez. În fiecare seară manipulez câteva milioane de oameni. Şi sunt foarte bun la asta”. Pentru această libertate se plimbă Mircea Badea.”

Ceea ce antenele numesc „Plimbarea libertatii” este de fapt o jalnica demonstratie impotriva justitiei independente. Mercenarii insa nu vor intariza sa intre in armata pontocratica si vor uita probabil, destul de rapid, cine i-a nascocit. Nu gratitudinea este atributul acestor personaje, ci devotamentul pentru stapanul atotputernic. In clipaa de fata, Felix e fara dinti. Munchausen Ponta are colti. Badea si Gadea, aceste iele scornite de mogulul intemnitat, vor defila patetic in favoarea plagiatorului si a haitei de hulpavi tineri pesedisti insetati de bani si de putere.

Este oare chiar surprinzator ca domnii Ponta, Antonescu si Iohannis nu au nimic de spus pe tema „spontanului” protest organizat de Badea Walker? Va mai amintiti USL? Vi-l mai amintiti pe interimarul tantos Crin vorbindu-le reprezentatilor FMI despre za mazar si za fazar? Cred acesti domni ca suntem toti loviti de amnezie?

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17861726-libertatile-pentru-care-plimba-mircea-badea.htm

Recomandare:

http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/dragos-paul-aligica-de-ani-de-zile-o-mana-de-neispraviti-si-canalii-mercenare-terorizeaza-mediatic-o-tara/

Distribuie acest articol

104 COMENTARII

 1. Domnule Tismaneanu, as semnala o mica scapare in textul dumneavoastra. Sentinta de astazi a fost data de Curtea de Apel Bucuresti, nu de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 2. Absolut spectaculoasa decizia de astazi!
  Am asteptat-o si credeam ca asa este normal sa fie!

  Povestea legata de cererea lui Voiculescu adresata Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, poveste pe care nu o cunoasteam, imi dovedeste, inca o data, daca mai era cazul, ca acest om era extrem de perfid – cat de abil a putut sa navigheze aceasta persoana. Incredibil!

  De aceea ceea ce s-a intamplat astazi este inchidere unui ciclu!
  A durat prea mult si este cu mult prea murdar.

  Sper ca totul sa devina istorie!
  Poate intr-o zi dl. Tismaneanu isi va gasi timpul, daca doreste, pentru un studiu de caz.
  Este absolut apocalisa ceea ce a putut sa indure RO de la acest personaj!

 3. Acest eveniment îmi aminteşte un pic de condamnarea lui Al Capone, care a ajuns la închisoare „doar” pentru evaziune fiscală şi nu pentru celelalte crime comise, mult mai mari. După mine, d-l Voiculescu ar fi meritat o pedeapsă exemplară pentru campaniile calomnioase ale Antenei 3, lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat. Adevărul era, ca şi în cazul lui Al Capone, greu, dacă nu imposibil de dovedit.
  Sentinţa este, cu toate acestea, un eveniment istoric. Să sperăm că influenţa sa asupra societăţii româneşti nu va fi diminuată de târguri politice.

 4. Vad ca articolul asta destul de lung si de elaborat a fost publicat la doar jumatate de ora dupa darea sentintei :)
  Ce bine e sa ai articolele pregatite din timp :)

 5. Sa traiesti in Romania nu este usor. Esti umilit zilnic. Esti furat zilnic. Esti mintit zilnic. Esti murdarit zilnic. Cu zoaiele unei societati nevrotice, naclaite, senile. Pentru mine, c ondamnarea de azi a lui felix, spala macar pentru o zi toata aceasta mizerie! Este cea mai buna veste din 1990.

 6. Prima lovitura semnificativa impotriva esalonului 2 adus la putere de Iliescu si a sistemului instituit de acestia.

  Poate acum incep si dezvaluirile asteptate de atatia ani cu conturi, fapte, etc care l-au facut faimos pe Felix.

 7. Stau si eu si ma intreb, asa, ca n-am ce face altceva. CNA-ul pentru ce ia banii in tara asta? Ca sa doarma??? Nu de alta dar antenele au innebunit de tot..

 8. „Nici primul, nici cel de-al doilea nu au fost acuzati pentru actiunile lor politice” – nu mi se pare un argument foarte bun (exista numeroase exemple inclusiv inainte de ’89 de dizidenti condamnati penal).
  Dar sa nu stricam importanta momentului :)

 9. O veste extraordinara!! Important e sa fie doar un inceput – prea mult si-a facut de cap aceasta hidra mafiota securista, A picat inca un cap, e clar ca e greu de curatat sistemul, dar nu trebuie dat inapoi. Pas cu pas, continuat tot asa si aparata justitia. Trebuie sa existe justitie puternica si independenta. Tot inainte!

 10. Intr-o tara in care clasa politica si-a pierdut „creditul” in fata populatiei, oameni din justitie (pe care nu-i vedem la talk-show -uri, pe cai de carton si-n care alegorice) ne transmit, de cativa ani incoace, un mesaj clar: „Exista speranta, pentru Romania!”

  Justitia si serviciile de siguranta nationala ne spun: „Daca suntem lasati sa ne facem, independent si onest, meseria, putem reforma societatea romaneasca!”

  Atunci cand te simti mai presus de lege, este inevitabil sa nu lasi urme, sa nu gresesti. Fiindca gandesti ca poti „rezolva” orice, „in caz de ceva”.

  Un gand bun, pentru toti oamenii integri, profesionisti, inteligenti, intransigenti si discreti, care dau speranta unui popor umilit si prea mult batjocorit!

 11. e momentul in care ruminul inocent striga victorie ! nu ca n ar fi ,dupa n-shpe ani de judecata,ha ha.,dar imi las o fereastra deschisa si spun si io; in romanica e multa influentza si mai putzina justitzie.si nu se poate altfel ! ar trebui bagatzi in pushcarii prea multzi ca ar ramine poporul fara clasa mijlocie exploatatoare,ha ha.
  modul de furt folosit de voiculescu este caracteristic cam ptr toate vinzarili ´´avutziei intregului nostru popor´´ei au avut grija de ea si atunci si acum.
  ashtia fura tot ! or furat si rivolutzia bietzilor rumini

 12. Apoape ca nu-mi vine să zic, precum articolul Exista justitie in Romania, ci imi vine pur si simplu sa zic EXISTA DUMNEZEU!

   • Domnule Tismaneanu, ma bucur pentru decizia de astazi.

    Totusi ma tem pentru uraganul care il poate dezlantui PSD-ul printr-o lege a gratierii si a amnistiei…… Pentru ei este posibil.

    Sunt inca multe necunoscute in tot acest joc. Sunt inca multi dintre ei in libertate, macar ca au dosare penale de ani de zile.

   • Domnule Tismaneanu, sper. Pe de alta parte, personal sunt inca in dubiu (cu privire la iubirea de acolo, de sus) si nu pot (inca) sa ma bucur, desi verdictul de ieri a fost un act de nornalitate a unei justitii independente si competente. Iata de ce am dubii:

    http://ihincu.wordpress.com/2014/07/07/fenomenul-antena-3-un-asasinat-cultural-si-psihologic/

    si de asta

    http://ihincu.wordpress.com/2014/08/09/non-jurnalism-si-presa-care-nu-e-presa-antena-3-rinocerizare/

    Plus, acest individ, acolitii, slugile lui si cel ca el, au mai distrus o generatie. Pe a mea.

    Aveam 20 de ani la revolutie. Oricate lucruri as mai putea face in viata care mi-a ramas (si sper sa fie destula si lucrurile bune), cei mai frumosi si mai buni ani ai vietii mele, traiti in aceasta mizerie politico-economico-institutionala, irosind potential uman (al meu) ca sa respir la suprafata acestei sufocante mocirle, nimeni nu mi-i mai da inapoi.

    Exista putine lucruri pe care nu le pot ierta. Pe cei care-mi fura timp si-mi irosesc energie vitala ( pe care nimeni, nici Dumnezeu nu mi le poate reda) nu-i pot ierta.

    Pentru mine (si generatia mea, 40 si) prin urmare e prea putin, prea tarziu, si cu rezultate incerte (nu-i Voiculescu singurul sef de clan politico-mafiot care duce de rapa, institutional, politic si economic tara asta; din pacate; sunt multi; si au epigoni, crescuti dupa chipul si asemanarea lor; o intreaga noua generatie)

    Acest individ si fenomenul mediatic (in fapt asasinatul psihologic si cultural) creat si finantat de el, sunt fara precedent. Iar consecintele nocive asupra mentalului colectiv si culturii noastre sociale sunt greu de estimat, atat ca amploare, cat si ca intindere in timp.

    Au creat o masa critica de conditionati mental, de oameni in disonanta cognitiva si degringolada etica, pe care nu cred ca cineva, vreodata, o mai poate recuperara pentru normalitate si civilizate.

    In schimb, acesti conditionati mental sunt si vor ramane o masa critica de votanti obnubilati si nuli moral, pe care se vor sprijini electoral multa vreme cei mai abjecti si mediocri politicieni (si avem destui in toate partidele si printre alesii neamului), adica cei care vor corespunde asteptarilor acestui segment social (probabil cateva milioane).

    Antropologic vorbind, aproape ca au produs o mutatie (sper ca timpul sa ma contrazica) care se va repercuta in permanenta asupra configuratiei noastre sociale, culturale, institutionale si politice.

    De asta nu prea pot sa ma bucur (desi as vrea). De asta sunt circumspecta. Si din aceleasi motive sper sa ma insel si timpul sa ma contrazica (acolo sus, daca ma insel, stiu ca voi fi iertata :) )

  • Condamnarea lui Dan Voiculescu s-a facut la o zi dupa condamnarea celor doi adjuncti ai lui Pol Pot (Khieu Samphan si Nuon Chea), cele mai sinistre figuri din regimul Khmerilor Rosii dupa Saloth Sar (numele real al lui Pol Pot). Asta consider ca este simbolismul real al acestor 2 zile, cu adevarat istorice: omul de casa al regimului Ceausescu ajunge la inchisoare o data cu acolitii ‘tovarasului de lupta’ Pot.

   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Nicolae_Ceau%C5%9Fescu_with_Pol_Pot.jpg/1024px-Nicolae_Ceau%C5%9Fescu_with_Pol_Pot.jpg

 13. Eu sunt extrem de ingrijorat de soarta angajatilor A3. Ce fac ei acum, Badea, Gadea, Ciuvica, Ursu, Grecu. Unde se duc? Ca nici sediu nu mai au. Le-a luat Basescu tot. Cred ca le-a cumparat el cu vreun credit aranjat ca sa le dea fetelor. Ce mai vuiet/ Ce mai freamat…

  • Am uitat sa zic. Mai e si procesul de santaj in care e implicata si odrasla. Poate mai adaugam ceva la aia 10 ani si reunim si familia. Nu? Ca familia e celula de baza….

   • Pai, pe Stan l-a invitat astazi Catalin Prisecariu la emisiunea lui. Ca sa mai dea si Stan-patitul niste panseuri despre justitia basista. Ca miine il vedem moderator.
    Cam asa si cu GidBadea. Locuri se gasesc. Mai e si digi, unde propovaduieste fostul mercenar al realitatii vintiste, dl. disident Hurezeanu, brust devenitul impartial Prelipceanu si citi mai citi.
    Sa nu ne panicam! :) E loc si de mai rau! :)

   • Observ că nu aţi uitat de acel caz. Probabil că procesul respectiv va fi cântecul de lebădă al „Antenelor” şi reunificarea familiei Voiculescu „în spatele fileului” va fi considerată o „binecuvântare” :)

 14. Lasand bucuria condamnarii la o parte, sunt curios ce se va intampla cu televiziunea de laturi. Nu de alta dar era principalul propagandist al grupuli infractional organizat care e la putere. Daca Antenele cad (banuiesc ca financiar) atunci ce solutii va adopta Ponta? Ii va transfera pe Badea, Gadea & comp. la TVR pe motiv de crestere a audientei? Intreb si eu, ca parca Voiculescu vroia falimentarea TVR ca s-o cumpere sau s-o controleze.

 15. Da…. bine spus domnule Tismaneanu.

  Mai trebuie adaugat ca activitatile unor Gadea si Badea nu trebuie scuzate sub masca libertatii presei. Ar fi la fel de ilogic cu a pretinde ca un betivan poate arunca bebelusi din tren in numele libertatii de miscare.

  Sa nu ne „economisim” cuvintele. Gadea si Badea sint infractori de drept comun. Otravitori de fintini. Calomniatori profesionisti atit de nerusinati ca, prin comparatie, Corneliu Vadim Tudor, profesionistul nr. 1 al Calomniei in anii ’90, pare Maica Tereza.

  Caderea lui Voiculescu nu este un motiv de sarbatorire. El ar fi trebuit sa fie in inchisoare de acum zece ani. Este rusinos ca justitiei romane I-a trebuit atit de mult sa puna un infractor in inchisoare. Da, poate e mai bine mai tirziu decit niciodata. . .

  Complicii lui Voiculescu, acesti calai nedemni, corupti si lipsiti de scrupule, cei care au atacat oameni, care au incercat sa distruga reputatii, care au semnat ura si secretat dezinformare… ei trebuie sa isi urmeze stapinul, cit de repede.

  • Nu justitiei romane trebuie sa-i fie rusine, ci 1: alegatorilor romani, care de ani de zile aleg cu burta. Majoritar. 2. Penalilor alesi de cei dintii, care au legiferat atitea portite de scapare, de aminare, de tergiversare a proceselor. Va reamintesc, ca D-na Judecatoare Bogdan a fost revocata, fiindca judeca prea repede. si 3. alcelor lucratori din justitie, care se lasa unsi, dar al caror comportament a fost inlesnit tot de deciziile penalilor, pardon, potentialilor penali, alesi de burtile celor care vesnic mai vor sa li se dea.

   Tiranul a semnat mai zilele trecute Legea potrivit careia, magistratii gasiti corupti si condamnati ramin fara pensii speciale. Asta era hotnewsul din Lege. Altfel, trebuie citita si puricata. Cine stie ce chichite se ascund sub linistea pierderii pensiilor speciale?

  • Domnule, activiatile celor de la A3 , Badea si Gadea, nu mai pot fi vreodata iertate sau uitate, si nici ale lui Voiculescu, chiar daca va plati legal si financiar. Iata de ce:
   http://ihincu.wordpress.com/2014/07/07/fenomenul-antena-3-un-asasinat-cultural-si-psihologic/

   Iar dupa ziua de ieri, cand s-a intamplat asta:

   http://ihincu.wordpress.com/2014/08/09/non-jurnalism-si-presa-care-nu-e-presa-antena-3-rinocerizare/

   Este exclus. La care adaug, pe langa toate cele (bine zise) de-a lungul timpului si in articolul de fata de dl Tismaneanu:

   Acest individ, acolotii lui si cel ca el, au mai distrus o generatie. Pe a mea. Aveam 20 de ani la revolutie. Oricate lucruri as mai putea face in viata care mi-a ramas (si sper sa fie destula si lucurile bune), cei mai frumosi si mai buni ani ai vietii mele, traiti in aceasta mizerie politico-economico-institutionala, irosind potential uman pretios ca sa respir la suprafata acesteo sufocante mocirle, nimeni nu mi-i mai da inapoi. Exista putine lucruri pe care nu le pot ierta. Pe cei care-mi fura timp din viata (singurul lucru pe care nimeni nu mi-l poate reda) nu-i pot ierta.

   Acest individ si fenomenul mediatic ( in fapt asasinatul psihologic si cultural) creat si finantat de el, sunt fara precedent. Iar consecintele nocive asupra mentalului colectiv si culturii sociale sunt greu de estimat, atat ca amploare, cat si ca intindere in timp. Au creat o masa critica de conditionati mental, de oameni in disonanta etica si degringolada etica, pe care nu cred ca cineva, vreodata, o mai poate recuperara pentru normalitate si civilizate. In schimb, sunt si vor ramane o masa critica de votanti obnubilati si nuli moral, pe care se vor sprijini electoral multa vreme cei mai abjecti politicieni, adia cei care vor corespunde asteptarilor acestui segment social (probabil cateva milioane). Antropologic vorbind, aproape ca au produs o mutatie (sper ca timpul sa m acontrazica). Nici asta nu poate fi vreodata iertat. Este si ramane un asasinat psihologic, etic si cultural.

 16. „Afacerea” a fost destul de complexa, abunda in ilegalitati, se vede de la o posta ca nu credeau in veci ca cineva le va „pieptana” ingineriile.
  http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/11395633/1/rechizitoriu-voiculescu-watermark-protected.pdf
  Se infiinteaza companii, se subevaluaza participatia ICA(se folosesc valori contabile ale activelor evaluate in 1994..dar datoriile sunt, evident, la preturile anului 2002-3, rezultind un activ net foarte mic…stim inflatia galopanta din acele vremuri, cine nu ar fi cumparat , in 2003, la valori din 1994?), se fac majorari de capital pentru diluarea minoritarilor( in natura, false si alea) se concesioneaza terenuri ilegal, practic se face neatractiva intreaga companie pentru orice alt investitor, se minte fara rusine ca anuntul licitatie a fost publicat in M.O etc Si acum il vedem pe Mincinovschi ala cum se vaita, ca nu stie, ca bla, bla. Un mosulet nevinovat, nu? Pantis la fel… Niste gunoaie. Jos palaria pentru judecatoare. Sunt atinsi la punga, asta e calea… puscaria ca puscaria, dar cand o faci si pe „gratis” e naspa rau…

  • si vretzi sa cred ca ashtia care intra ramin fara ? io inclin sa cred ca unii ishi pun problerma ; cu cit ramin dupa ce ies ?

  • Din pacate nu este singura istorie de genul acesta.

   Ceea ce a murdarit iremediabil Voiculescu si oamenii sai este mass-media din RO.
   A isterizat o lume intreaga, a prostit-o zilnic si surprinzator, sau poate nu, CNA nu vedea!

   M-am intrebat daca nu cumva CNA ar trebui sesizat ACUM referitor la licenta antenelor pentru ca evident o serie intreaga de date se schimba!
   Dar sa nu ma grabesc – timpul nu mai curge in favoarea lui Felix!

 17. Multumesc Doamnelor JUDECATOR Gratiela Constantin si Camelia Bogdan, multumesc Domnului JUDECATOR Alexandru Mihalcea! Inca mai avem speranta ca Romania poate deveni o tara NORMALA!
  Personal consider ca voiculescu a pierdut in primul rind pe mina pupin…istilor ce aveau grija sa ii lustruiasca zilnic dosul. A inceput si el sa creada ca e invincibil, ca el e corect si doar Basescu are ce are cu el…. Daca admitea mi repede greseala sint convins ca existau cai de negociere pentru a plati diferenta (eventual in rate) si impozitele datorate. Ceilalti inculpati ar fi fost condamnati oricum macar pt neglijenta in serviciu.
  De asemenea consider ca o greseala imensa a lui si a oamenilor de casa a fost concentrarea pe Basescu. Cred ca toata actiunea are mai degraba in spate psd, cealalta ramura a securitatii victorioase. Toti magnatii „facuti” in timpurile tatucului ilici au furat cu acceptul psd, au decartat acolo si au ramas intr-un fel sau altul tributari. Chiar si cei care pareau ca joaca „pe dreapta”. Ati vazut vreunul din „tunarii” ce au avut binecuvintarea psd-ului sa fie luati la puricat? voiculescu a indraznit sa fure singur, sa isi faca partid si sa negocieze dur unele pozitii. E clar ca tovarasi lui l-au tradat. Se astepta ca procesul sa fie inchis, doar Ministerul Justitiei e al prietenilor si aliatilor lui. Ministerul Agriculturii e chiar al lui! si cu toate asta omul lui de casa nu a schitat nici un gest de ajutor! Dimpotriva! Tradarea e evidenta si este medoda de lucru cel mai utilizata de bolsevici.
  Sintem in fata a ceea ce poate deveni o noua era pt Romania. Depinde si de noi cum va continua. Si mai ales cum vom vota pentru prezidentiale. Pacat ca „dreapta” e mai haotica si mai divizata ca niciodata.

  • Mie mi se pare afirmatia Dv hazardata.

   Baronii pesedisti au inceput a popula inchisorile patriei.

   Numele Constantin Nicolescu va spune ceva? Era unul dintre cei mai puternici baroni pesedisti, in prezent la inchisoare. Era atat de corupt, incat era poreclit „vecinul” pentru ca acaparase atatea proprietati de pamant in Arges si imobiliare incat era vecin mai cu toti…

   Se incalzesc pe margine Duicu, Bunea si Constantinescu, toti baroni pesedisti pana de curant atotputernici.

   In consecinta, nu cred in atotputernicia PSD-ului, cu o singura exceptie.

   Nu am vazut nici o condamnare din garda veche a PSD-ului. Asta inseamna ori ca actele lor s-au prescris intre timp (cel mai probabil), ori nu au fost foarte lacomi, ori s-au multumit cu putere in loc de avere. Nu am vazut nici o ancheta penala la adresa lui Hrebenciuc, Ilescu et co, cu exceptia dosarelor mineriadelor si revolutiei, insa nu pentru infractiuni economice.

 18. Sa nu uitam pe cei care au facut sa se intample sentinta asta.

  Cei doi judecatori care au reusit sa il condamne definitv pe Voiculescu au statut de eroi in ochii mei.

  Mi se strangea carnea pe mine cand vedeam avalansa de exceptii ridicate de avocati la apel. Saracii judecatori erau bombardati ca la Plevna, si au rezistat.

  Si asta se vedea cu ochiul liber, Nu mai vorbesc de interventiile la ICCJ, linsajul public la Antene si cine stie ce amenintari in privat…

  Pentru cei doi judecatori care au dat sentinta asta vad un viitor foarte bun. Au dat dovada de verticalitate si nu au cedat o singura clipa.

  Avem nevoie insa de mai multi ca ei ca sa isi faca datoria.

 19. O paralelă:
  Nicolae Ceauşescu a cântat „Internaţionala” în timp ce se îndrepta spre locul execuţiei.
  Dan Voiculescu a pus „Antena 3” să-i cânte prohodul, în drumul său spre puşcăria Rahova.
  Deh, aşa este cu „comuniştii de carton”, sunt fără pic de caracter!

  • Simptomatica diferenta, intr-adevar. Mi-l imaginez pe Felix pe vremuri, alaturi de camarazii securisti, ca om de ordine la 1 mai si 23 august, cantand in final, in fata tribunii principale, Internationala…

  • Domnule Opris,
   Ati readus in discutie un subiect mai vechi si anume ca acesti criptosecuristi nu numai ca sunt paraleli cu ideologia pe care o clameaza incontinent si patetic, dar ii doare undeva de acest aspect identitar. Asta pt. simplu fapt ca ei nu sunt politicieni ci pur si simplu niste borfasi. Orice merge atata timp cat le permite sa fure. Va inchipuiti ca are vreo idee Voiculescu de conservatorism sau Ponta si Sova de socialism? Ii doare drept in cot. Daca maine trebuie sa fie Skinheads iar poimaine hippie nu vor avea nici o problema daca vor putea controla statul pt. a-l devaliza.

 20. Aerul devine, incet, incet, respirabil in tara. Mai e de lucru, dar cred ca suntem pe drumul cel bun.

  Excelent act al justitiei. Excelent articol.

 21. Domnul Sova nu este la primul „derapaj converastional”, si traiesc senzatia, ca nu este nici ultimul. Ca si ceilalti, fruntasi PSD, are darul „barbarizarii” oricarei conversatii. Am invedere „opiniile” dansului referitor la existenta Holocaustulu; i-a trebuit o deplasare la Muzeu (ca si juniorul lui Nastase), pentru a „pipai si a crede”.
  Ma intreb ce l-ar determina sa isi schimbe parerile ca : ” procesele lui Adrian Nastase si Dan Voiculescu ar fi fost instrumentate politic” si ca „reprezinta o palma pentru statul de drept” ?
  Vor intelege ceilalti ca nu cei blamati in viitor la Antene nu sunt vinovati de lipsa banilor de pensii si salarii ?

 22. Doar titlul nu corespunde d-le Tismaneanu si in onoarea celor care au indurat aceste vremuri odioase, indraznesc sa va rog, ca urmatorul artoicol sa-l denumiti „Dreptate pana la capat”. Ponta va citi si in sfarsit, va intelege ce i-a iesit pe gura. Gura pacatosului adevar graieste!

 23. Secretul si AMĂGIREA !!!!!!
  Condamnarea lui „voiculescu” e pentru cei „originali” !
  Şi pe „ceauşescu iel & ia” tot Ei l-i-au condamnat-împuşcat,
  ŞIC !
  Copacul ca copacul, dar pădureaaaaaaaaaaaaaa, tovarăşi !

 24. Un mic amendament la fraza de deschidere: „Justitia a vorbit, avem acum sentinta”.
  Sentinta o avem din Septembrie 2013, acum avem doar confirmarea.

 25. Ne-au trebuit 25 de ani pentru un inceput de normalitate. Suntem pe calea cea buna…

  Trece trenul printre munti,
  Incarcat cu detinuti!

   • Eu imi doresc sa intre cu totii in trepidatie… Intelectualii care au sustinut
    Lovitura parlamentara din 2012, jurnalisti care au dus o campanie mizerabila indreptata la adresa statului de drept si casa regala care si-a lins ranile la antena 3. Un sincer bleah din partea mea.

 26. S-au mai vazut condamnari aspre si pentru masacrele de la Revolutie, si… Nu e bun, va fi speculat, mesajul implicit c-ajung in teapa doar adversarii politici! Din perspectiva Revolutiei Neterminate, acest superspectaculos act de justitie, atingând si sediul A3, va fi perceput de telepopor dialectic, totodata ca un act de mare nedreptate, pentru ca este SIMBOLIC, unul pt toti smecherii, si mai pare si o neintelegere la barbut intre doi titani, Basescu si Voiculescu, recordul cu Tricolorul neinselând revolutionarii, când Lorin Fortuna l-a si blestemat esoteric pe liderul conservator: https://www.youtube.com/watch?v=fVfm6GtjUd0
  Electoral, nici condamnarea lui Nastase n-a prea folosit Dreptei si-n ce vine, ea n-are mogul mediatic sa-l suspede pe Ponta când va fi jucator. De fapt, credinta masilor e ca TOATE marile averi/ privatizari sunt dubioase si ar merita scormonite la origine. Dar cine are curaj sa promita?

  • ati inceput sa plingeti esoteric?
   Condamnarile escrocilor, fie Nastase fie Felix, nu sint pentru „favoarea dreptei”. Cine v-a spus asta? Sova?

 27. Cred că Dan Voiculescu precum și alți condamnați sunt vinovați. Problema este că, din păcate, unii chiar nu par a fi avut niciun rol în toată afacerea altul decât că s-a întâmplat să fie acolo. Totuși, cu toții au fost considerați vinovați ceea ce mie, unul, mi se pare o mare problemă legată de modul de funcționare a justiției.

 28. Poate ca azi nu am fi sorbit sampanie, poate ca azi am fi trait o viata normala intr-un stat de drept, Romania, daca in 1990 s-ar fi retras „… ultimul pe lista”.
  Sper sa aiba si el parte de un proces corect. Asta imi doresc.

 29. Domnule Profesor,
  Dan Voiculescu a fost condamnat pentru o privatizare frauduloasa prin care si-a insusit bunuri ale statului, cu complicitatea unor functionari ai unor institutii de stat. Articolul dumneavoastra insista pe faptul ca Voiculescu a fost „Felix”, deci un turnator la securitate, pe reactiile sale (sau lipsa lor) la citirea Raportului Final si pe influienta sa in cele doua suspendari ale presedintelui. Nu cred ca aceste aspecte au avut vreo tangenta cu sentinta si nici atitudinile Antenei 3. Daca ar fi asa ar fi chiar grav.
  Da, se face dreptate in justitie, dar cam selectiv. Sunt multe privatizari frauduloase sau date aproape gratis (marmora, Sidex, Alro, hoteluri etc. etc.) si nici macar nu se cerceteaza. De ce oare ?

  • Justitia nu s-a bazat pe articolul meu, va garantez. Este dreptul sacru al unui autor sa scrie cum crede de cuviinta, in propriul stil, cu cuvintele si ideile sale. Platforma Hotnews ofera detalii actualizate ceas de ceas despre chestiunile tehnice, legale si implicatiile acestei condamnari. Eu am prezentat unp ersonaj care, direct si indiresct, a influentat nefast democratizarea tarii. Mai precis, a torpilat-o cat si cum i-a stat in puteri. „Anterna3” a atacat intreg procesul ca fiind unul „politic”, iar pe judecatori ca fiind marionetele lui Traian Basescu. Continua sa o faca si acum, chiar in clipa cand scriu acest raspuns…

 30. Abia asteptam verdictul. Dar cind l-am vazut, am plins. De bucurie.

  De astazi imi iubesc iarasi tara. Nu am cuvinte potrivite. Traim un moment istoric. Nici nu va dati seama cit l-am urit pe acest om, Dan Voiculescu. Ura asta a fost toxica. Cred ca am scapat.

  Spun tatii că mi-i sete şi-mi face semn să beau.
  Ameţitoare apă, ce-ntunecat te clatini!
  Mă simt legat prin sete de vietatea care a murit
  La ceas oprit de lege şi de datini…
  Dar legea ni-i deşartă şi străină
  Când viaţa-n noi cu greu se mai anină,
  Iar datina şi mila sunt deşarte,
  Când soru-mea-i flămândă, bolnavă şi pe moarte.

  Pe-o nară puşca tatii scoate fum.
  Vai fără vânt aleargă frunzarele duium!
  Înalţă tata foc înfricoşat.
  Vai, cât de mult pădurea s-a schimbat!
  Din ierburi prind în mâini fără să ştiu
  Un clopoţel cu clinchet argintiu…
  De pe frigare tata scoate-n unghii
  Inima căprioarei şi rărunchii.

  (Nicolae Labiş, Moartea căprioarei)

 31. Atât dumneavoastră cât și o parte din comentatori au făcut referire la „ieșirile” lui Șova.
  Citeam în copioasele note de subsol la traducerea lui Nabokov din Evgheni Oneghin că unele doamne din „lumea bună” a exilului basarabean aveau obiceiul să poarte pe umăr un „sapajou”, adică o maimuțică cu fețișoara crâmpoțită, menită să scoată și mai mult în evidență frumusețea proprietarei. Termenul englez de „to lose face” se trage din epoca unde fardul era pe bază de ceară- de unde deosebitele precauții pentru a evita extrema proximitate față de șemineu.
  Ori de câte ori Ponta se găsește în vecinătatea incomodă a unui eveniment „fierbinte”, îi picură puțină ceară și atunci maimuțica reacționează pavlovian.
  Este util să ai un sapajou în guvern- o maimuțică locvace și care prin incompetența prestației ei în diverse funcții, să te facă prin comparație abil, matur, înțelept și chiar rezervat.
  Întrebarea este al cui sapajou e Ponta ?

 32. Doua chestii bune de Update-uri la articol. Nu ma pot abtine sa nu vi le mentionez. Prima e produsa de Camelia Voiculescu si e dementiala:

  „Ceea ce s-a întâmplat astăzi sfidează nu doar practicile justiţiei într-o ţară democratică, parte a Uniunii Europene, ci chiar principiile statului de drept, atât de invocat tocmai de către cei care nesocotesc legea. Astăzi, printr-o încălcare flagrantă a drepturilor la un proces corect, tatăl meu plăteşte pentru ca presa să nu fie monocoloră în România. Pentru curaj. Combaterea constantă a unui un regim care a confiscat voturile a 7,4 milioane de români, regim care a umilit şi nedreptăţit o mulţime de oameni, nu poate fi însă oprită prin acest abuz samavolnic. Jurnaliştii acestui Grup, pe care tatăl meu l-a fondat acum mai bine de douăzeci de ani şi care a devenit cea mai puternică platformă de media din România, vor continua să rostească adevăruri despre un sistem care vrea să confişte demnitatea. Puterea acestui Grup a fost construită cu girul de încredere al publicului, care ne-a onorat şi ne-a confirmat misiunea noastră jurnalistică. Milioane de oameni au putut urmări, prin anchetele jurnalistice ale Antenei 3, cum legea este încălcată de oamenii legii, cum libertatea este vândută, devenind martori ai creării unui sistem închis, care calcă în picioare drepturi şi libertăţi elementare”
  Sursa http://www.revista22.ro/camelia-voiculescu-tatal-meu-nu-a-comis-nicio-fapta-reprobabila-a-luptat-mpotriva-unui-regim-care-aminteste-de-vremuri-trecute-sunt-mandra-de-el-46290.html

  A doua e produsa de chiar el insusi, Felix

  „Problema nu e la mine. Mi-am asumat cu demnitate, cu onoare, nu e usor sa te lupti cu presedintele statului tau, care are parghiile, are o forta, eu sunt un simplu cetatean. A fost suspendarea din 2007 si tot ce a urmat. Mi-am asumat un razboi, am dus un razboi cu demnitate, la demnitate si la onoare nu o sa renunt niciodata.”
  Sursa http://www.revista22.ro/video-dan-voiculescu-declaratii-inainte-de-aflarea-sentintei-nu-mie-frica-de-inchisoare-puteam-sa-le-spun-celor-de-la-antena-3-sal-lase-in-pace-pe-basescu-dar-nu-am-vrut-sa-renunt-la-lupta-46277.html

 33. Imi cer scuze ca abuzez cu postarile dar evenimentul este pur si simplu prea maret. Vreau sa spun ca devine deja enervant ca mai multi au muscat momeala propagandistica a Antenei si se dau de ceasul mortii de soarta „jurnalistilor” Felixisti. Chiar Simona Ionescu, din solidaritate oarba de breasla, nu sesizeaza problema desi critica acuzatia Antenei ca obiectivul „basist” este reducerea la tacere a postului. Se induce faptul ca Gadea, Badea &comp sunt jurnalisti. Ba pardon! Daca acestia sunt jurnalisti atunci eu votez cu Ponta. Antena 3 nu face parte din presa cu tot ce intelegem prin acest termen. Nu spun ca nu sunt si accidente dar la Antena 3 este un accident continuu. Antena 3 nu reprezinta presa pt. ca cei de acolo nu sunt ziaristi. Sunt derbedei si oameni fara coloana vertebrala.

  • Lasand la o parte profesionalismul domnilor de la Antene – cine-i impiedica sa-si faca meseria? . E loc in blogosfera pentru domniile lor. Banuiesc ca si-or gasi un loc la alt trust de presa. Daca nu cumva Antena 3 devine televiziune de stat si personalul este absorbit.

   Pe web-site la Antene sub articolul in care aflu ca telespectatorii sunt solidari cu patronul si angajatii, unii comentatori mai ca nu scriu „Bine i-a facut lui Voiculescu” si adauga si cateva vorbe de duh angajatilor.

   Doamna Andronescu afirma: „Sper ca Antena 3 să fie sprijinită, în aşa fel încât să nu se acrediteze ideea că nu mai putem vorbi liberi în această ţară!” –

   Stau si ma mir
   – ori doamna fost ministru si senator nu stie ca se spune a vorbi liber din lipsa de exercitiu
   – ori domnia sa face parte din acelasi club ca dl. Voiculescu si se ingrijoreaza de faptul ca statutul de colaborator nu mai este o garantie a impunitatii.
   .
   Justitia l-a condamnat pe dl. Voiculescu, guvernul lichideaza bunurile acestuia pentru acoperirea pagubei, Mircea Badea, reprezentand o particica a presei, planuieste un protest la presedintie.

   Suprarealism in vacanta de vara

  • Nu, nu sunt jurnalisti. Si dovada ultima, daca mai era nevoie, o avem aici:
   http://ihincu.wordpress.com/2014/08/09/non-jurnalism-si-presa-care-nu-e-presa-antena-3-rinocerizare/

   Din pacate insa, sunt un fenomen de amploare. Asta:
   http://ihincu.wordpress.com/2014/07/07/fenomenul-antena-3-un-asasinat-cultural-si-psihologic/

   Si sunt relativ putini care ineleg si iau in serios treaba asta. Inclusiv printre oameniid e media (vezi reactia lui Dragos Alilgica). Si treaba, ca fenomen antropologic si psiho-social e foarte grava, si se reduce, pe scurt la asta (primul link):

   Au creat astfel, in coordonatele antementionate, o masa critica importanta (vorbim de milioane) de consumatori captivi, de idioti utili ai propagandei clanurilor politico-mafiote de tip Voiculescu – PSD si compania.

   O masa critica de oameni grav conditionati mental, pavlovian, care nu mai sunt in stare sa distinga adevarul de minciuna, realitatea de fictiune, lozinca de mesaj onest, consistent.

   O masa critica de manevra electorala, la dispozitia acestor canalii care guverneaza si arunca Romania in haos institutional, in evul mediu politic, comunistoid-cu-aspiratii-feudale.

   O masa critica de oameni aflati in plina disonanta cognitiva, incapabili sa-si asume ca au gresit cand s-au lasat prostiti si manevrati mizerabil de aceasta institutie media, incapabili sa inteleaga ca afilierea lor la ideile propagate de A3 este imorala si nociva pe scara sociala larga.

   O masa critica de indivizi cu drept de vot, afectati de aceasta grava tulburare de comportament etic si social.

   Cunosc destule asemenea persoane. Sunt recalcitrante la adevar. Sunt impenetrabile la argument logic, rational. Sunt rudimentare intelectual si cultural (chiar daca unele au studii superioare). Sunt agresive (nu doar verbal) la limita isteriei, ori de cate ori incerci sa le aduci a realitate.
   Nu glumesc, nu exagerez, nu insult. Doar descriu o patologie sociala si psiho-emotionala inspaimantatoare, de care ma lovesc de ani de zile si in continuare.

 34. Am ajuns acasă aseară târziu și, poate pentru că eram sigur că verdictul a fost cel corect, n-am mai verificat. Mă bucur că nu m-am înșelat.
  Lipsite de sponsorizare, Antenele vor muri în scurt timp probabil. Sau, și mai sigur, vor fi sechestrate. Nu e o pierdere, ci un câștig multiplu: cei ce doresc informație au destule surse, mult mai credibile și de orientări diverse, de unde o pot procura, iar cei fără argumente solide pot renunța la replica „asta susțin latrinele.”
  În sfârșit s-a mai făcut o țâră de dreptate! Următorul!

 35. Stau confortabil pe terasa unei vile din Poiana Brașov si tocmai v-am citit articolul in care aflu ca numele si pseudonimele au destine.
  Felix Djerzinski si Felix a.k.a. D. Voiculescu vor rămâne pe listele „baietilor rai”.
  Si,constient sau nu, au muncit mult sa ajungă acolo.
  Dacă-l adaug si pe Lucretiu Patrascanu,comunist de frunte al P.C.R si initiatorul instituției asesorilor populari in justiția comunista din România, pot spune ca am un nume „ilustru”.
  Sper ca numele meu sa nu ma poarte spre destinele celor pomeniți mai sus.
  Ma consolez cu gândul ca au mai existat pe lumea asta si persoane care s-au numit Felix Mendelssohn-Bartholdy ,spre exemplu, deși eu sunt aproape afon.

  Cu prețuire,

  Felix Lucretiu Patrascanu

 36. felix e doar unul din miile de jefuitori.
  poate fi doar cel sacrificat pentru linistea si thina haitei. spre un secol de jaf sub aplauzele prostimii.

 37. Ma intreb, in ce masura isi accepta D.V. conditia actuala de mizerabil si patetic detinut, in timp ce „altii”, crescuti si formati de el ca sa-i joace-n struna, se pregatesc asiduu pentru onoruri, perfectionanadu-si bronzajul pe maluri de mari si oceane, cu un cocktail intr-o mana si un trabuc in alta…Ce ingrati!
  Din biografiile abundente si psihanalizele cu care am foat bombardati in ultimile ore, eu am inteles ca D.V. nu prea are profil de erou si nici de martir! Este un oportunist abject si fara scrupule, care si-a construit faima si averea prin santaj si furt, nimic transcendental deci!
  Nu spun asta ca sa mai adaug un strat de oproba pe personaj, ci pentru a-mi exprima o speranta: aceea ca va continua sa faca ceea ce stie mai bine, si ceea ce functioneaza in orice epoca si sub orice regim, adica va da informatii! – si cred ca o va face cu muuulte detalii!
  Amin!

 38. Aceasta mafie securisto-nomenclaturista de sorginte comunista care stapaneste tara a facut din coruptie si jaf – politica. Esta singura politica pe care o (re)cunosc. De aceea cand cineva ii condamna pentru jaf si coruptie ii condamna implicit si pentru politica pe care o duc. Deci, din punctul lor de vadere aceste procese sunt politice. Sova nu-i prost degeaba.

 39. Unul din cei mai mari raufacatori ai intregii Romanii, prin periclitarea destinului ei spre civilizatie, european, mai ales in vara lui 2012 (dar si dupa, prin abjectia Latrinelor), afla acum ca si el este muritor si nimeni nu e deasupra legii. Multumesc tuturor celor care se lupta, in fiecare zi, asa cum pot, pentru statul de drept!

 40. Este o veste normala.
  Un om acuzat de fapte de coruptie, gasit vinovat in prima instanta si in apoi reconfirmata condamnarea in a doua instanta si care merge la inchisoare pentru a-si ispasi pedeapsa.
  Ca se cheama Voiculescu ori xx..escu, rezultatul ar trebui sa fie acelasi.
  Furi, esti pedepsit.

 41. „A fost rapus Rasputinul Romaniei.” Nu vad sensul comparatiei, daca ar fi fost un Rasputin al Romaniei ar fi trebuit sa se fi plimbat pe coridoarele Cotroceniului, nu ale puscariilor. „Le Monde” a fost sedus probabil de rezonanta malefica a unui celebru nume de eminenta cenusie, poate si de ceva antirusism, dar D-stra cu siguranta stiti ca Rasputin a fost prieten si consilier politic al familiei tariste, al tarului Nicolae al II-lea, deci al sefului statului rus. Din nefericire, previziunile rasputiniene s-au adeverit, cat despre profetiile lui Dan Voiculescu, nu a facut decat una, ca Traian Basescu va ajunge la puscarie, deci inca un argument ca este o comparatie, preluare sau ironie, oricum a-ti numi-o, total nefericita… Implicit sau involuntar, ati starnit insa o intrebare: De ce Traian Basescu nu si l-a apropiat pe Dan Voiculescu, metoda nu ari fi avut importanta, rezultatul ar fi fost insa cel putin pe masura mega-povestii despre puterile de influentare-manipulare ale mogulului?

   • P.S. 2: Nu este un repros, greselile involuntare nu se reproseaza, cum este si cea „a transcende peste” (C.P.T.), ci se semnaleaza sau corecteaza, cum ati facut si D-stra, dar este si o morala aici, nimeni nu este infailibil…

  • V-am trimis link-ul mai mult pt. faptul ca Newell vorbeste si despre Dughin (pe care l-a intalnit intr-o ocazie) si Putin.

 42. Nu e chiar on topic, dar nu cred ca deranjez.

  Un articol de pus in rama:
  George Jonas: How the communists killed communism

  Autorul aduce vorba, printre altele, despre Ignazio Silone si isi incheie articolul asa:
  „Cold War? Star Wars? Sure, they played a part. But “The final conflict will be between the Communists and ex-Communists,” Silone wrote, and that’s what happened.

  Just wanted to get it off my chest.”

  P.S.
  Jonas il prezinta pe Silone ca „a fine writer and founder of the Italian Communist Party (1921)” care, prin 1950, s-a trezit din betia comunista. Fiindca nu auzisem de el, am cautat si am gasit lucruri extrem de interesante, dincolo de ceea ce spune Jonas. Atit de interesante incit cazi pe ginduri… :-)

  – Italian historians Dario Biocca and Mauro Canali found documents which, they claimed, ‘proved’ that Silone acted as an informant for the Fascist police from 1919 until 1930.
  – Silone left Italy in 1927 on a mission to the Soviet Union, and settled in Switzerland in 1930. While there, he declared his opposition to Joseph Stalin, and the leadership of Comintern; consequently, he was expelled from the PSI.
  – In the course of World War II, he had become the leader of a clandestine Socialist organization operating from Switzerland to support resistance groups in Nazi Germany-occupied Northern Italy. He also became an Office of Strategic Services (OSS) agent under the pseudonym of Len. (OSS e predecesorul CIA)
  – Following his contribution to anti-communist anthology The God That Failed (1949), Silone joined the Congress of Cultural Freedom and edited Tempo Presente. In 1967, with the discovery that the journal received secret funds from the United States Central Intelligence Agency, Silone resigned and devoted all his energies to the writing of novels and autobiographical essays.
  – A 2005 biography by Biocca also includes documents showing Silone’s involvement with the American intelligence (the OSS) during and after the World War, ultimately suggesting that Silone’s political stands (as well as extensive literary work) should be reconsidered in light of a more complex personality and political engagements.

  Te doare capul… :mrgreen:

 43. Au inceput deja sa apara detalii asupra business-ului Voiculescu. Jet ul personal cumparat de Antene, intretinut de Antene, plimbarile cu elicopterul prin tara in interesul partidului sau propriu,la costul de 1000 Euro/ora platit de Antene, automobilul, body guarzii, soferul, benzina, taxe etc platite de Antene, cumparate de Antene.

  Daca cineva a gandit ca Antenele erau sponsorizate de Voiculescu se pare ca s-a inselat. Mai degraba, Antenele l-au sponsorizat pe Voiculescu si intreaga familie. De unde o prima intrebare: era asa de eficienta activitatea Antenelor sa suporte cheltuieli de milioane de Euro pe an pentru Clanul don Voiculescu? Este foarte posibil ca veniturile importante sa provina tocmai din santajul asupra diferitelor corporatii: Contracte Promo sau, pac, la Antene!

  De altfel, vom vedea in curand cum evolueaza nivelul veniturilor Antenelor caci puterea de santaj s-a diminuat considerabil, daca mai exista cat de cat…

 44. Vizionez clipul cu „protestele spontane” organizate de Gadea la Cotroceni… revad chipurile inchistate ale celor care scandeaza „Jos Basescu!” (ce altceva?), majoritatea trecuta de varsta celui de al zecelea examen de colonoscopie, cu dinti lipsa, incrancenati de minciunile Antenei 3 in care au crezut si inca mai cred orbeste. Fatza Romaniei ceausiste, a Omului Nou in deplinatatea mizeriei creata de un sistem abject. Intregul stabiliment a inceput sa se ruineze ca un castel de nisip. Ce acum doi ani parea de neatins, centrul nevralgic al Romaniei justitiare, a celor multi, a celor 7,4 milioane de „pagubiti” de regimul „tatarului” Basescu, se zguduie din temelii. Sic transit gloria mundi, tovarasi!. In traducere pentru voi: Asa trece veselia omului!. Statul de drept v-a tras-o de nu o sa uitati legea pana in ultima clipa a vietii voastre. Spectacolul de abia acum incepe…

 45. NU ȘTIU DE CE, figura varanului îmi aimtește de unul dintre tâlharii -titanici ai istoriei, deși proproțiile trebuie păstrate – un mic SÎn anul 1879, luna decembrie , se năștea la Gori un prunc pe nume Iosif, tatăl său legal fiind Visarion, dar tatăl natural nu s-a arătat la botez. Era un nobil gruzin, la care era angajată mama viitorului tătuc al popoarelor. Cizmarul osetin Visarion își bătea cu regularitate familia, ceea ce l-a obligat pe nobilul gruzin să-l trimită pe bietul Iosif la un seminar teologic. Iosif era obsedat de legenda unui haiduc pe nume Koba, a luat acest pseudonim cu care îl onorau numai prietenii cei mai fideli, mai târziu, adică Molotov, poate și alții, majoritatea prietenilor fiind lichidați cu multă atenție după 1917. Cu aproape un deceniu mai devreme se născuse la Simbirsk învățatul-teroris Ulianov-Lenin, care dorea din tot sufletul să-l răzbune pe fratele Alexandr, unul dintre participanții la un atentat arhicunoscut împotriva țarului. La un deceniu după nașterea lui Iosif-Koba se năștea un alt titan-tâlhar , viitor pictor și dictator Dolfi Hitler. În doar două decenii, 1870-1890, istoria s-a căpătuit cu cei mai destoinici călăi din mileniile cunoscute de noi. Împrietenindu-se cu un revoluționar de profesie, Iosif a învățat cum se jefuiesc transporturile de bani pe calea ferată, bani necesari luptei împotriva țarismului. A ajuns la închisoare, apoi în Siberia, unde erau mai mulți revoluționari decât în toată Rusia. Koba a devenit Stalin, cum Ulianov a devenit Lenin ( de la fluviul Lena), Bronstein a devenit Troțki ( după numele unui gardian). Tovarășii se cam fereau de Koba pentru că acesta dormea cu cizmele pe el și mirosea urât. I se spunea „puturosul”, iar la limbi străine era tufă de Veneția. În schimb citea orice era în limba rusă, pe care a îndrăgit-o mai mult decât gruzina. Nu iubea pe intelectuali, era tăcut, se supăra repede. Antipatia lui pentru Troțki, Kamenev, Zinoviev era evidentă. În tinerețe , seminaristul scria versuri de dragoste, despre natură,așa cum Hitler picta. . Apoi s-a căsătorit cu fiica unui revoluționar Svanidze, pe care o salvase de la înec. Iosif avea o mână mai scurtă, în urma unei poliomielite, de aceea în multe poze apare cu mâna sub al treilea nasture al hainei militare, imitându-l pe Napoleon. În ce privește talentele sale de militar se poate spune că era total inapt, având la activ două înfrângeri răsunătoare – la Țarițân, numit ulterior Stalingrad, unde a fost trimis pentru organizarea alimentației armatei, dar a intervenit în planurile de atac, apoi în Polonia, unde , alături de un alt inapt precum Tuhacevski, a pierdut toate bătăliile. De aceea l-a și împușcat, în 1938 pe admirabilul său tovarăș de arme, acuzându-l de complot. Destinul lui Stalin a mai avut sincope riscante, astfel ,în 1917 s-a opus acțiunii din octombrie ( 7 noiembrie, pe stil nou) , numai pentru că organizarea era în mâna lui Troțki. Lenin l-a iertat, dar tensiunea dintre cei doi a crescut în timp. În 1922, la trei ani de la atentatul comis de socialist-revoluționara Fani Kaplan, nu se știe de cine încurajată, Lenin a căzut la pat, iar Stalin l-a izolat la stațiunea Gorki ( a nu se confunda cu numele scriitorului) . Krupskaia , soția lui Lenin, care i-a suportat soțului toate aventurile amoroase, a fost îndepărtată brutal de către Stalin. Lenin i-a scris că relațiile lui cu secretarul general Stalin sunt înghețate și va clarifica poziția acestuia în partid. Lenin a murit după un an și jumătate fără a mai clarifica nimic. Dar lagărele, poliția politică, dictatura au fost creația bunului Lenin, cu entuziasmul lui Troțki , aflat alături. Contribuțiile catastrofale ale lui Koba au constat în următoarele – lichidarea întregii echipe formate de Lenin, izgonirea, apoi uciderea lui Troțki și, cel mai important – desființarea NEP-ului, noii politici economice, adică a pieței libere și inițiativei libere, prin care Lenin dorea să stabilizeze economia. Colectivizarea forțată este opera fundamentală a lui Stalin, metodă preluată orbește de țările socialiste după al doilea război mondial, cu excepția Poloniei, Iugoslaviei și Bulgariei ( aici existau cooperative înainte de război). Pasul invers făcut de guvernul Roman, în România anilor 1990-1991 a fost la fel de inept. În 1925, Stalin îl lichidează pe Frunze, de teama unui puci militar. Paranoia se accentuează. În 1929-1932, țăranii ucrainieni cad victimă dușmăniei nebunești a lui Koba, care considera că Ucraina nu este devotată Puterii Centrale. Îi înfometează, mor milioane de oameni, sunt bombardați , mitraliați. SUA a ajutat cu tehnică și consiliere programul de industrializare a URSS, un program – fulger, cu scopul vădit de a da o lecție Europei de Vest și a opri tendința URSS de a avansa în Asia. Ascensiunea lui Hitler, în loc să-l îngrijoreze pe Stalin îl fericește, caută mereu colaborarea, în ura sa pentru Anglia și Franța. Rezultatul – pactul Ribbentrop-Molotov de împărțire a Europei de Est. Alt rezultat- un pas aproape fatal – mutarea spre vest a granițelor URSS, subestimarea strategiei germane, trezirea unor dușmănii nedorite din partea Poloniei și României. Stalin credea orbește că Hitler nu va deschide frontul răsăritean, dar a încălcat principiul lui Napoleon, nu aștepta să te atace dușmanul. Micul osetin-gruzin s-a dovedit din nou un pigmeu în arta militară. A fost salvat de dârzenia rușilor siberieni, ca și de ajutorul american. După război, vechiul antisemitism al seminaristului s-a retrezit. A vrut să deporteze pe evrei în Extremul Orient, iar o parte să plece în Palestina să facă o țară socialistă. Este ciudat cum de un om dotat cu o putere de muncă extraordinară, o memorie la fel de cuprinzătoare, cădea mereu în plasa propriilor iluzii. Primul care s-a bucurat de moartea lui Koba a fost prietenul Beria. Un obsedat sexual, extrem de inteligent, Beria ar fi dorit să renunțe la RDG, să facă o pace durabilă cu Vestul pentru reforme în interior. Desigur, sub controlul Securității. Hrușciov, unul dintre cei mai ciudați lideri de la Kremlin l-a lichidat. Ne întrebăm cum au reușit doi oameni- Stalin și Hitler, aparent normali, să ucidă zeci de milioane de oameni. Nu ei i-au ucis, ci un sistem care funcționa ca aparatul lui Kafka din povestirea COLONIA PENITENCIARĂ. Ideologia, structura bazată pe această ideologie au funcționat nebunește. Istoria este presărată de asemenea fapte inițiate fără feed-back de fanatici ai puterii. Fostul jefuitor de trenuri cu bani nu avea nimic comun cu progresul social, economic. Lecțiile nu se învață. Sperăm că marile puteri nu vor accepta asemenea lideri, deși viitorul nu poate fi prezis.
  BORIS MARIAN
  talin fără mustață, dar tâlhar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro