duminică, martie 7, 2021

Sfârșitul iluziilor?

Ezitant, timorat,  stânjenitor de nesigur pe sine, de abia descurcându-se printre hârtiile al căror rost ar fi fost acela să îi întărească și să îi argumenteze spusele, probând o vizibilă anevoință în exprimare, premierul României, dl. Florin Cîțu a făcut în urmă cu două zile anunțul pe care, în conformitate cu legile țării, ar fi trebuit să îl facă în urmă cu măcar două luni. Și anume că, în sfârșit, a dat Dumnezeu cel Mare și cel Bun ca proiectul Legii bugetului de Stat pentru anul în curs să fie gata și pregătit pentru a fi publicat „dacă nu diseară, atunci cu siguranță mâine”. A fost publicat doar joi seară, ocazie pentru ministrul Educației, dl. Sorin Cîmpeanu, să afle, împreună cu telespectatorii postului Digi 24 cât primește ministerul pe care îl conduce și dacă demisionează sau nu din funcție. Rigoare japoneză, ce să spun, nu alta!

Două mari preocupări au marcat discursul altminteri greu de priceput al d-lui prim-ministru.  În primul rând, să ne asigure că, deși în 2021 nu vor fi nici măriri de pensii, nici creșteri de salarii, ci, din contră, se va recurge la tăieri care, desigur, nu vor atinge noua nomenclatură, bugetarii de lux care se bucură de sporuri doar pentru ei anume create (de pildă, eu am fost mirat de câte sporuri beneficiază funcționarii superiori din Ministerul Educației, sporuri la care profesorii de rând, dascălii, cum le place politicienilor să îi numească, cu speranța că astfel le vor atinge coarda sensibilă, emoțională, nici măcar nu ar îndrăzni vrodată să viseze), nu se poate vorbi despre austeritate. Cum să fie austeritate când deficitul bugetar va atinge în 2021 ceva mai mult de 7% s-a întrebat, aranjându-și o șuviță rebelă, dl. Florin Vasile Cîțu.  În al doilea rând, să ne încredințeze că sunt fake news toate acele știri care vorbesc despre faptul că noua lege ar fi stârnit mari tensiuni în coaliție, că mulți miniștri sunt nemulțumiți și că mai –marii din USR-PLUS chiar au amenințat că nu vor vota în Parlament bugetul. Puțin contează că și înainte, și pe tot parcursul serii s-au înmulțit veștile în acest sens. Numai că pentru dl Cițu și minciuna-i vorbă.

Premierul ne-a anunțat că, de acum înainte, va fi subvenționat doar în proporție de 50% transportul studenților pe calea ferată, însă chiar și astfel România va fi, în raport cu tineretul studios, cea mai generoasă țară din UE. Că bugetarilor nu li se vor mai da tichete de vacanță (cele împotriva cărora nu avea nimic în 2019 dl. Ludovic Orban) fiindcă, de altminteri, nici nu au nevoie de ele căci nu le-au utilizat, dovadă că le-au ținut la ciorap pe cele din 2019 și 2020. Că se va renunța la alocația de hrană care în Educație, de pildă, ajunge la fabuloasa sumă de 310 de lei pe lună. Totuși substanțială, dacă te gândești că în România de azi un profesor începător încasează un fabulos salariu de 2500 de lei pe lună. Adică o sumă foarte apropiată de salariul minim pe economie. Iar bietul profesor începător nu plătește precum aleșii națiunii care iau prânzul la Cantina Parlamentului doar 3 lei pentru o ciorbă și 4, 5 pentru felul principal. Dovada clară că povestea tocanei mai particolere a lui Moș Teacă supraviețuiește în capitalismul românesc și bastionul cel mai democratic al țării. Numai că salariul acesta derizoriu prea puțin îl deranjează pe traseistul politic Sorin Cîmpeanu, instalat confortabil în fotoliul de ministru al Educației, cu toate că este cunoscut mai curând în ipostaza de salvator al plagiatorilor decât în aceea de reformator convins al școlii. Un șofer angajat al Avocatului Poporului va încasa pe mai departe cele peste 6 mii de lei pe lună că, deh, el are cinstea de a o da huța-huța pe doamna Renate Weber, în vreme ce bietul dascăl va duce acasă cu câteva sute de lei mai puțin decât anul trecut. Ghinion! Nu-i așa, domnule președinte Klaus Iohannis?

Vor veni, ne-a promis domnul  Florin Cîțu, și alte tăieri, vor veni și restructurări, și suprimări de posturi, dar asta numai după ce vor fi avizate sau legiferate de Parlament. Ca nu cumva, Doamne ferește!, cineva să le conteste la Curtea Constituțională!  Iar vicepremierul Kelemen Hunor ne-a informat la rându-i tot zilele trecute că nu prea mai are rost să credem că vor fi tăiate pensiile speciale ale parlamentarilor. Ori le tăiem pe toate, ori nu tăiem nimic, ne-a spus cu calmul și înțelepciunea-i binecunoscute președintele PSD-lui maghiar, știind foarte bine că cea de-a doua variantă va fi câștigătoare. Așa vor decide și aleșii neamului, și minunata noastră Curte Constituțională. Cu dl. Valer Dorneanu în frunte.  Același Valer Dorneanu care va încasa și pe mai departe anual sute de mii de lei de la tot mai sărăcitul Stat român. Sărăcire la care a contribuit chiar și domnia-sa dând ok-ul la tot felul de legi cu dedicație scornite de PSD-ul care i-a acordat de 30 de ani încoace noian de sinecuri. Că a fost băiat de treabă și a executat ordinele. Și ale lui Iliescu și Năstase, și ale lui Geoană și Ponta, și cele emise de Dragnea și Dăncilă, iar acum și ceea ce îi comandă Marcel Ciolacu.

Nimeni, nici măcar un singur un jurnalist dintre cei ce au participat la conferința de presă a premierului, nu l-a întrebat pe marele dregător dacă respectivele tăieri nu au cumva repercusiuni încă de pe acum doar în parte ascunse. Reprezentanții HORECA au atras deja atenția că renunțarea la voucherele de vacanță le va mai bate un cui în sicriu. Eu însumi m-am numărat printre dușmanii declarați ai călătoriilor nelimitate, la preț zero, ale studenților pe calea ferată. O măsură politicianistă, menită să îi cumpere pe studenți, introdusă de guvernul condus de dl. Sorin Grindeanu în ianuarie-februarie 2017. Am făcut-o pentru motivul că am constatat că ea facilitează un permanent du-te, vino ce a afectat vizibil calitatea învățării. Iată însă că cineva mi-a deschis în urmă cu vreo câteva zile ochii și mi-a spus că a fost vorba despre o măsură cu vădit caracter populist, dar și care a salvat de la faliment Compania CFR Călători. Care, astfel, a primit o subvenție mascată ce a driblat regulile dure ale Uniiunii Europene. Să înțelegem, să ne amăgim oare cu speranța că noua guvernare a hotărât să pună capăt unor astfel de subvenții mascate, dar și minciunilor din economie? N-aș crede. De vreme ce, pentru moment, ni se livrează doar planuri din cuțite si pahare fantasmagoric argumentate de controversatul ministru USR Claudiu Năsui.

Sigur e însă că guvernarea PNL- UDMR- USR-PLUS nu are nicidecum de gând să stăvilească minciunile electorale care aceluiași domn Cîțu i se par cum nu se poate mai firești. Așa am înțeles atunci când premierul țării, om cu vocație de hermeneut, a făcut distincția epocală între programul electoral al PNL și programul de guvernare. Nu se va pune nicidecum capăt nici  promovărilor pe alte criterii decât cele de competență și performanță pe care pesemne le încuviințează și el, și președindele PNL, dl. Ludovic Orban, ambii comportându-se asemenea iezuiților din Provincialele lui Pascal atunci când li se cere părerea despre nemernicia comisă la Apele Române.  Și, desigur, nu se va spune stop nici guvernării după principiul Divide et Impera pe care l-a promovat zilele trecute, în scop evident politic doamna Violeta Alexandru, deputat și președinte al PNL București, prin ticăloasele, țâfnoasele ei postări pe facebook. Sau ieri seară la Digi 24 dl. deputat Dan Vâlceanu, pozând în principial, asta după ce, desigur, a mâncat la prânz plătind doar 9 sau 10 lei pe masă.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Daca n-ar fi o obraznicie, m-as lauda ca eu am scris articolul.
  Si desi nu iti stirneste zimbete citirea lui, totusi nu poti sa nu zimbesti la ” președintele PSD-lui maghiar” ori ” el are cinstea de a o da huța-huța pe doamna Renate Weber”.
  Dezamagitoare alianta de guvernare.

 2. „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista” sau cum am dori cu totii sa stam cu mina intinsa la banii statului . Schimbarea s-a produs si ea , cu chiu cu vai s-a format o coalitie politica de dreapta compusa din PNL-USRPLUS-UDMR. Un nou buget este pe cale sa apara – cu un deficit estimat de peste 7 puncte procentuale si o crestere economica undeva la 4 puncte procentuale . Ce putem constata ? Fiecare pare a vorbi pe limba lui . Nu se observa o coordonare sau macar o minima cooperare intre partidele ce compun arcul guvernamental – pe mai toate domeniile importante . Pina in prezent si guvernul actual si parlamentul au facut mult prea putin sau aproape de loc in vederea punerii in practica a promisiunilor electorale si a punerii in practica a cerintelor cetatenesti .In fapt niciuna dintre promisiunile de substanta nu a fost realizata . Nu tu micsorari , impozitari de pensii speciale ,nu tu reduceri de sporuri salariale inventate , nu tu pensii detinute doar conform principiului contributivitatii , nu tu modificari legislative de substanta , nu micsorarea aparatului de stat , nu listari pe bursa a activelor detinute de stat si multe altele . Pina in prezent au fost respinse doar legile pe justitie ce zaceau in parlament , cele facute de PSD , acum se incearca in parlament votul de desfiintare a SIIJ si s-a aprobat desfiintarea legii ce nu permitea listarea de active si vinzarea , privatizarea lor . Putin , foarte putin .

 3. Nu înțeleg de ce doar azi ati ajuns la „sfârșitul iluziilor”.
  Daca erati atent anul trecut premierul desemnat a declarat:
  „Eu cred că trebuie să terminăm cu această propagandă Învățământul și Sănătatea, prioritatea zero în România. Cred că trebuie să avem curajul să spunem că este momentul ca sectorul privat să fie prioritatea zero în România și nu învățământul, nu sănătatea”. Nici domnul Costache n-a avut curajul sa rostească asa ceva. Domnul Citu a uitat doar sa-i adauge pe demnitarii din Buc pe care i-ati menționat dvs.

 4. economia duduie (pentru cine!?), va curge lapte si miere (pentru cine!?), cred ca nici in epoca de aur nu cresteau stiuletii de un metru ca acum. cine s mai importanti ? soferii ce i plimba cu masina, sepepistii ce le apasa clanta usii sa nu se infecteze, militienii ce i protejeaza cu scuturi si bastoane ? ce beneficiu le aduce ciocoilor un invatator de tara ? pot ei (invatatorii) sa si arunce cascheta, de vreme ce nu o au in dotare ? daca s ar acorda sporuri de stres, tunel, praf, zgomot, intuneric, conditii vatamatoare un nefericit de miner (mai sint!?) ar trebui sa fie cel mai bine platit. ei bine, cum era de asteptat, lefurile de nababi capitalisti de stat si prosperitatea se maseaza in catacombele marii case a poporului !

 5. Va sa zica subventionarea 100% a transportului elevilor si studentilor a salvat de la faliment CFR Calatori? Pai de ce sa salvam asa companiile falimentare? Nu mai bine privatizati CFR Calatori, ca sa nu mai platim noi, aiurea, bani pentru ei? Astea sunt masuri a la Pacala sau a la Robin Hood, luam de la cei care, inca, sunt viabili si dam la cei care sunt in faliment. Ce o sa obtinem? Pai cum ce, cartela la paine, ca de acolo am plecat in ’89. Si acum mai venim cu una, buna si aia, tichetele de vacanta au salvat Horeca inainte de pandemie (ca dupa aia s-a inchis, deci nu mai functiona nici macar pe tichete)! Pai merita, fratilor, sa salvezi afaceri care nu sunt capabile sa functioneze „pe bune”, adica pe profit? De ce au ajuns preturile la servicii horeca in Romania mult mai mari ca „afara”, nu cumva tichetele astea au rolul lor? La „ceilalti” romani, cei care dau bani, nu tichete, s-a gandit cineva? Unde vreti sa ajungeti, nu va dati seama ca asta-i calea catre faliment? Nu mai vorbesc de moralitate, de ce ai subventiona pe unii si nu pe toti? Avem cetateni de mai multe categorii? Nu realizati ca impartirea asta intre oameni, unii care „binemerita” de la tarisoara si altii care sunt buni numai de munca pe bani putini (ca taxele pe munca sunt mari, ca sa binemerite ceilalti) e reteta spre dezastru? Hai sa ne trezim din somnul ratiunii, suntem in capitalism si capitalismul e despre profit, concurenta loiala, eficienta, calitate, facute pe o piata libera. Catu e pompier, dupa ce stinge focul o sa dispara, ca nu-l mai alege nimeni, ca a taiat tichetele, nu a marit pensiile, nici salariile, samd.

 6. ..c-așa-i românul, atoate-priceput..

  Am văzut chelneri sau șefi de pompe funebre, conducând spitale județene,
  balerine dirijând grațios treburile unor fabrici (culmea, privatizate..).
  De ce nu și un critic de teatru făcând cronica unei guvernări complicate,
  dată fiind pandemia care tinde să sufoce economia și bieții contribuabilii.

  N-are rost să vin cu contra-argumente la această analiză malițioasă.
  Cui i-ar folosi ? Sau v-ați descoperit cumva o nouă vocație ?

  Ați auzit din întâmplare (pe scenă sau prin culise..) de deficitul bugetar ? Dar de cel al bugetului de pensii ? Sau ce-ar însemna mărirea lor cu 40% ?
  Vă spune ceva faptul că, în perioada 2015-2019, cheltuielile statului cu salariile bugetarilor s-au dublat ?

  86% din venituri sunt consumate pe cheltuieli curente, salarii, pensii, bunuri și servicii ale instituțiilor publice (cu tot cu dobânzi, 90%..) Și cu ce mai rămâne vrem investiții..
  Sănătatea și infrastructura României au nevoie urgentă de ele. Sau poate greșesc ?

  Să nu-ți pese de toate astea și să cheltui în continuare cu voioșie (tot pe datorie..) e soluția populistă trâmbițată cu cinism de tot felul de politicieni fără scrupule.

  Unde duce asta, s-a văzut acum câțiva ani în Grecia, care ajunsese la al 14-lea salariu pe vremea lui Papandreu.. Iar darurile grecilor..

 7. Da, este o deziluzie pt cei care mai cred ca se pot mari pensii si salarii in fiecare an cu „40 %”, pentru bugetari care isi vad privilegile „tunse si indreptate” , pt cei care platesc taxe si impozite un inceput promitator.

  • Deziluzia nu este legat de absenta creșterii pensiilor si salariilor, ci de menținerea unor drepturi necuvenite unor categorii de paraziți, de lipsa de profesionalism a unor politicieni. Sunt tari in care clasa politica a renunțat la privilegii in timpul crizelor economice majore. N-am văzut nici un gest la guvernanții actuali.
   Va dau un exemplu de profesionalism: ministrul învățământului este întrebat intre-un interview in direct daca școlile din Romania au fost verificate si acreditate de pompieri. Ministrul, stat tamp si timp de un minut nu spune nimic. Pana la urma jurnalistul a renunțat. Asta intr-o tara in care multe scoli sunt încălzite cu lemne si după o pauza de 3 luni in care școlile au fost închise si era timp suficient sa se facă o minima verificare. Ca ministrul respectiv vine de la PSD nici nu e de mirare, domnul Orban i-a recrutat pe cei mai buni de la PSD, ce a rămas acolo stim.
   Partidul liberal aplica cea mai murdara politica de numiri in teritoriu, chelnerițe care nu stiu aria triunghiului si simbolul azotului fosforului promovate pe post de inginer, o sfidare si nesimtire care aduce aminte de PSD.
   Sunt un simpatizant si votant USR, dar prestația unor miniștri USR din ultimele 2 luni a fost lamentabila, inclusiv a domnului Vlad Voiculescu. Vai de capul nostru.
   Abia aștept intrarea in acțiune a mașinii de propaganda a PNL.

 8. Din 1990 alegatorii care au votat o schimbare reala nu au parte decat de iluzii. Si acum este la fel, doar niste cosmetizari pe aici pe colo. Poate cei care au acum 3-4 ani sa ofere tarii alta sansa, dar daca se continua cu aceiasi educatie, mediu economic, social si cultural, nicio sansa. Recent, Mme RalucaTurcan, in calitate de ministru al muncii, a afirmat la DGI 24 ca domeniul bugetar nu este contra celui privat, lucru de inteles la cate avantaje au, iar mediul privat va ramane tot cu iluzii. Oare aceasta ministra isi intelege rolul si menirea in guvern, dupa afirmatia facuta in niciun caz.

 9. Cred ca mi-am exprimat de destule ori parerea, de peste juma’ de an incoace, ca Catu e prost si, mai ales, rau cat incape (totusi, nu reuseste sa se ridice la „inaltimea” lui Boc in privintele astea si, probabil, nici la coruptie nu-l va putea concura >:)
  O dovada a prostiei? Chestia cu tichetele de vacanta! Pai daca n-au fost folosite inseamna ca NU s-au facut decontari pe ele, deci NU au plecat bani de la buget aferenti lor!
  Daca n-au consumat bani de la buget, CE „economie” se face? NIMIC! >:
  De fapt, nici macar atat – pentru ca, desi NU au fost folosite, ele au fost impozitate – deci au ADUS bani la buget!
  CE dovada mai buna trebuie, de prostie?
  Cat despre „alocatia de hrana” a cadrelor didactice… habar n-aveam ca exista asa ceva!! DE CE trebuie sa li se dea „alocatie de hrana”? Depun un imens efort fizic? lucreaza in conditii toxice? sau CE? CARE e ratiunea acestei „alocatii”? Sunt cadrele didactice niste haplai? DE CE pentru ei trebuie aceasta „alocatie” si nu pentru un sondor, un metalurgist sau un lucrator la padure? :O
  ???
  Doamne!!! si CATE rahaturi din astea or mai fi, de care habar n-avem! >:

  • Catu are un doctorat la faimoasa universitate din Iowa unde i s-a spălat creierul, atat cat a avut.
   Acum despre alocația de hrana a cadrelor didactice, nici eu nu știam de ea, posibil sa fie un fel de compensație pentru salariile mici.
   Acum vreo zece ani s-a introdus cornulețul cu lapte in școlile din Romania pentru ca existau (si exista inca) multi copii care veneau nemâncați la scoală. Nu stiu daca mai exista si azi dar furnizarea acestui supliment alimentar (nu din cele cărora li se face o reclama nesimțita azi pe TV) a fost o oportunitate de încă un tun dat de companii afiliate politic.
   Asta mi-a adus aminate de Mme Thatcher care a eliminat o de măsura similara devenind si mai puțin populara si numita de cei saraci: Thatcher, Thatcher milk snatcher. Unii politicieni știu cum sa se împuște in picior pentru cauze de doi bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

De la Imperiul Akkadian la America vremurilor moderne, Marire si decadere cartografiaza istoria lumii prin zece imperii majore. Prin prisma lor este sondata aspiratia omenirii pentru putere si este urmarita evolutia impulsului imperial de la directa agresiune militara a imperiilor antice la subtila, dar ampla influenta culturala a superputerilor de azi.

Paul Strathern este autorul a numeroase lucrari de stiinta, istorie, filosofie si literatura, inclusiv al colectiilor Philosophers in 90 Minutes si The Big Idea: Scientists Who Changed the World.

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cu (relativă) onestitate despre educație: Despre reguli și rațiunea lor

Motto: „Love means never having to say you’re sorry.”Love Story (1970) Am ezitat până acum...

Follow the money: banii sindicatelor ca turnesol moral al guvernării PNL-USRPLUS

Ignor dacă amenințarea premierului Cîțu - cu oprirea robinetului de bani care curg direct de la stat la sindicate – e doar...

Cum măsurăm egalitatea de gen și de șanse?

Cum este început de martie inevitabil observăm afluxul de evenimente, statistici și știri care au în centru femeia. Excepțional, în ultimul an...

În căutarea unui nou echilibru

Autori: Aurelian Crăiuțu și Constantine Vassiliou „Suntem cu toții făcuți doar din frânturi, cu o alcătuire atât de neîmplinită...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.