sâmbătă, iunie 22, 2024

Sfidarea memoriei românilor

Aparent, ziua de 10 august 2019 ar fi fost una fără istoric. La București, în Piața Victoriei, s-a atins, pare-se, un număr apreciabil de participanți , vreo 25.000 de oameni, însă în celelalte mari orașe ale țării replicile au fost puține, afluxul de demonstranți de acolo, mi s-a părut modest.
Nu s-au înregistrat prea multe incidente, cele câteva semnalate de organele Statului au fost minore. Nu au existat infiltrați care să îngăduie Puterii să mai scornească încă o dată povești nerușinate cu imaginare lovituri de Stat, petrecute și rememorate ca atare doar în mintea demnitarilor PSD-ALDE care și zilele trecute- vezi cazul Viorica Dăncilă și a aberațiilor debitate de doamna3X1-au semănat teribil cu personajele din câteva piese și cânticele comice scrise de Vasile Alecsandri. Și ce să vezi, dl. Mihai Fifor, vicepremier, ministru interimar de Interne și secretar general al PSD își exprimă satisfacția că de data aceasta angajații Ministerului pe care îl conduce, reformează nu au mai fost nevoiți să cotonogească populația. Hotărât lucru, nerușinarea pesediștilor e fără seamăn.
Un reprezentant al Jandarmeriei, același Georgian Enache care a mințit anul trecut opinia publică, venea periodic spre a face comunicări și spre a da împăciuitor, pe un ton calm povețe, acompaniat de muzica unui pianist străin, Davide Martello, a cărui prezență are și ea propriul schepsis. Întrebat care îi este dorința, acesta a spus răspicat că ar vrea ca totul să se desfășoare fără gaze. Fiindcă cu gaze s-au petrecut lucrurile în urmă cu 365 de zile.
Carevasăzică, artistul și-a amintit fără probleme tot ce a fost mai odios în comportamentul autorităților și al Jandarmeriei în vreme ce reprezentantul, comunicatorul Jandarmeriei refuza cu încăpățânare orice referire la ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Ca și cum Jandarmeria ar fi fost în august 2019 alta ori și-ar fi spălat peste noapte toate păcatele și vinovățiile. Ca și cum alții i-ar fi acum comandanții, aceasta când numai la începutul săptămânii, ministrul interimar de Interne, dl. Mihai Fifor a avut nerușinare, neobrăzarea și tupeul de a-l reinstala în funcție pe un anume domn Șindile. Nimeni altul decât cel care a condus trupele bucureștene ale respectivei arme anul trecut și care, în mod firesc, ar trebui să fi fost demult dat afară, iar cercetarea lui penală s-ar fi cuvenit să fie de o bună bucată de vreme finalizată. Ca și cum premierul și miniștrii, ca și mai marii PSD-ului ar fi fost și ei astăzi alții.
Acțiunea acestui purtător de cuvânt aparent pașnic, de bună credință și bine crescut ascunde o ticăloșie fără seamăn. La fel cum este și ticăloșia guvernanților. Refuzul oricărei referințe la trecut maschează prost dorința tuturor celor implicați în fărădelegile de acum un an de a mușamaliza faptele pentru care ar trebui cu toții să plătească. Intenția de a ține pe mai departe la secret concluziile cercetărilor puse la păstrare de insa care are sânge pe mâini și care răspunde la numele de Carmen Dan.
Mai vrea acest refuz să dea impresia că cei 15000 de oameni au ieșit să protesteze complet aiurea. Fără un motiv anume. Se dorește și s-a plănuit să se ascundă, să se extirpe din memorie ceea ce s-a întâmplat la 10 august 2018, la fel cu tragedia de la Caracal ori cu nemernicia de la Galați. Toate netrebniciile comise de guvernarea PSD-ALDE din ianuarie 2017 încoace de când a preluat puterea.
Atacul acesta împotriva memoriei românilor, tentativa de înșelare a bunei lor credințe, păcălirea electoratului din perspectiva alegerilor prezidențiale, dar și din aceea a anului electoral 2020 trebuie să eșueze. PSD trebuie gonit de pe scena politicii românești. Însă amintirea ticăloșiilor sale se cuvine să rămână. Istoria nu poate fi pusă sub obroc. Falsificată. Minciunită.
Iar vinovații vor trebui să plătească obligatoriu pentru ticăloșiile comise. Manifestarea exemplară de civism de ieri le taie orice speranță că ar putea să scape.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Ieri Jandarmeria a facut parada de forta intr-un mod sfidator, etalandu-se la vedere pe toate strazile din jurul Guvernului masinile si tehnica de interventie ultramoderne, printr-o mobilizare masiva, ca si cum demonstrantii ar fi fost bandele inarmate ale bolsevicilor lui Lenin care au luat cu asalt in 1917 Palatul de Iarna. Oare cum se simt colegii lor din Politia Romana, care circula cu Loganuri harbuite sau cei din Armata, care nu dispun de dotari atat de costisitoare? Si, da, regimul PSD a impuscat ieri doi iepuri. Trecand cu buretele peste memoria societatii marcata de trauma din 10 august 2018, a incercat sa creeze imaginea falsa ca Jandarmeria este in serviciul cetatenilor (nicidecum al clicii neocomuniste care tine in maini puterea reala in Romania), iar pe de alta parte, prin desfasurarea aceasta masiva de forte, a trimis acelasi mesaj de inhibare in directia societatii romanesti care s-a saturat de neocomunisti, fara sa mai imprastie gaze sau sa mai maltrateze pe cei din Piata. Curat murdar, tovarase PSD-PDSR-FSN-PCR!

  2. Comportamentul aratat simbata 10 august de jandarmii aflati la datorie, a fost un comportament foarte corect .Paticipantii , de altfel in marea lor majoritate , au arat la rindul lor un grad maxim de educatie si nu au aratat ostilitate ,chiar daca prin vocea citorva persoane s-a incercat o acutizare a tonalitatii colective, indreptata impotriva actualului guvern. Curios , foarte curios chiar , cei care au incercat asta ,foarte tineri , au dat dovada de o putere la limita inexplicabilului , puniid in valoare o voce cu o forta nebanuita (niste voci extraordinar de puternice , raportat la constitutia fizica a celor in cauza ). Cetatenii nu au exacerbat aceste scurte incercari si cu un calm demn de lauda, si-au exprimat totalul dezacord , prin chiar simpla lor prezenta . Organizatorii mitingului cu ghilimelele de rigoare , nu au fost pregatiti si nu au adus pe scena improvizata, voci capabile de a sustine un discurs cu efecte de mobilizare . A fost un eveniment extrem de pasnic (poate linistea dinaintea furtunii ) ce obliga guvernantii , la posibile gesturi viitoare ,cocretizate in final prin demisia cabinetului actual . Politicienii ce au participat la miting ,la fel ca si persoanele deja cunoscute din media, nu si-au concretizat prezenta prin vreo actiune sau asumare a cerintelor deja stiute si s-au multumit doar cu o simpla participare -in corpore – cu restul cetatenilor. Caldura sufocanta , a micsorat vadit reflexele de radicalizare ,fiecare multumindu-se cu propria prezenta fizica si atit . Diversele incercari de interpretare , aparute ulterior , sunt parte neadevarate si doresc a se concentra , ca parte al unui adevar propriu si nu a unei evidente imediate .

  3. Excelente observații ale autorului articolului. Batista pe țambal este o tehnica mârșavă, care folosește psihologia maselor de a uita evenimentele rele și de a avea mereu aspirații pozitive. Purtătorul asta de cuvânt exprima cea mai perversa manipulare, minciuna guvernanților, a puterii care mănâncă bani multi supți de la restul popularizatei credule, o putere care maschează interesul pentru societate prin vorbe învăluitoare care sa acopere lipsa de performanta și chiar cea mai elementara pricepere și orientare spre cetățean a serviciilor publice pe care ar fi , de altfel, obligați sa le presteze pentru uriașele avantaje (salarii, imunitate, pensie, facilități de tot felul) pe care le smulg prin șantaj. A folosi intelectul pentru a obține avantaje nemeritate, a păcăli pe cei care judeca mai sumar, este o suprema derogare de la un umanism elementar, un pericol social, exact invers scopului pentru ce sunt create serviciile sociale ale statului.

  4. Nu uita nimeni nimic, nu iarta nimeni nimic, oricat ar incerca sa cosmetizeze totul psd-alde-udmr, dupa momentele 26-27 mai, psd nu mai are nicio sansa sa mai iasa in veci la niciun fel de alegeri, veti vedea. Acuma sunt acolo la fel de utili noua ca niste amibe, pentru ca pur si simplu tampita de constitutie nu cuprinde o modalitate mai usoara de a se declansa alegerile anticipate, iar pentru asta trebuie sa-i multumim porcului ordinar psdist iorgovan, nu-l primeasca tarana tarii asteia, jigodia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro