joi, februarie 9, 2023

Showbiz și politică

Zilele trecute a stârnit destulă agitație faptul că Dan Bittman și formația Holograf au dat un concert organizat și plătit de Primăria sectorului 5 din București pentru a marca și astfel împlinirea a 50 de ani de atestare documentară a despărțământului în cauză.
Trecem peste faptul că nu cine știe ce pasiunea recent descoperită pentru istorie și aniversări l-a determinat pe primarul Daniel Florea, un fidel al lui Liviu Dragnea, să decidă, cu acordul consilierilor, scoaterea din pușculiță a unor sume de bani care puteau să dobândească o destinație mult mai necesară. Ci dorința de a-și face, pe banii contribuabilor, propagandă electorală, oferindu-le astfel locuitorilor din sectorul cu pricina pâine (adică fasole și ciolan) și circ.
Nu putem însă trece peste detaliul că dl. Florea, primar pesedist, are la ora actuală un deficit consistent de imagine în primul rând fiindcă acolo, în sectorul păstorit de domnia-sa, și-a făcut afacerile necinstite un pretins dezvoltator imobiliar care a construit blocul ridicat în absența tuturor autorizațiilor legale și care a fost mistuit de un incendiu ce i-a lăsat pe bieții proprietari cu buzele umflate. Înainte de momentele artistice pentru care a fost contractată și plătită, din câte se spune cu o sumă consistentă formația Holograf, dl. Florea a găsit de cuviință să țină un lung discurs “de o imensă importanță teoretică și practică” în care și-a lăudat realizările proprii și s-a luat la trântă cu Opoziția. Firește, primarul Florea a devenit complet amnezic în privința necazului care a dat peste cei păcăliți de dezvoltatorul imobiliar în cauză. Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i mirase urmașului d-lui Vanghelie. L-am văzut de câteva ori la televizor pe dl. Florea și sunt mai mult ca sigur că insul în cauză dispune de o imensă doză de tupeu împrumutat și transferat tale quale din arsenalul foștilor activiști uteciști și comuniști de odinioară.
Din câte se pare, d-lui Florea nu i-au pierit chiar toți lăudătorii, printre aceștia numărându-se însuși dl. Bittman care a rostit și el câteva cuvinte bine simțite spre a-l unge la suflet și inimioară pe cel în al cărui serviciu comandat se afla. Probabil că laudele în chestiune reprezentau o clauză în contract. Când d-lui Bittman, care a mai dovedit că se vinde ieftin și că nu are probleme de conștiință atunci când îi elogiază contra-cost pe cine îi bagă bani în buzunar, fanii i-au bătut obrazul pe facebook, vedeta de la Holograf i-a trimis pe toți să devină căpșunari în Spania. Că doar are în repertoriu un mare șlagăr mare care chiar așa se cheamă-Banii vorbesc.
Astfel de paranghelii pe bani publici au loc în toată țara. Din rațiuni electorale lumea mănâncă, bea și se distrează gratis. Astfel dispărând bunul obicei de a nu plăti pentru bunurile culturale, astfel ștergându-se din mintea oamenilor ideea că actul de cultură, cultura adevărată nu sunt gratis. Primii care așteaptă invitații gratuite sunt așa –zișii finanțatori ai evenimentului. Consilierii locali și județeni, primarii și președinții de CJ care au aprobat finanțarea evenimentelor nu din propriii lor bani, ci din cei ai contribuabililor. Invitațiile urmând să fie date drept bonificații secretarelor, șoferilor, caloriferiștilor din subordine. Mai vor și alții bilete de favoare. De la micii fincționărași la contribuabilii simpli. Dacă nu ai plătit la concertul Holograf, de pildă, concert finanțat de Primărie, de ce ar trebui să scoți bani din buzunar când aceeași formație dă un concert cu bilete și contra-cost la Sala Palatului? Dacă a fost posibil să vedem gratis în piața publică Vlaicu Vodă, spectacol făcut cadou mulțimii de d-na Gabriela Firea, de ce nu s-ar putea face același lucru și cu Breaking News de la Comedie, cu Furtuna de la Național, cu Gaițele de la Odeon sau cu Hamlet de la Metropolis? Simplu. Fiindcă cultura adevărată are prețul ei. Plătindu-l, îți arăți respectul pentru actul de cultură și cei care îl înfăptuiesc.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Ideea articolulului este corecta – dar suporta NUANTARI.

  Bineinteles ca Holograf si Bitman si-au dezonorat statutul de artisti
  cantand pentru primarul sectorului 5 – care E OMUL LUI DRAGNEA.

  Dar putem oare sa il condamnam la fel de acid
  pe Rod Stewart care va canta tot moka
  in campania //Jos Dragnea// pe care o desfasoara
  doamna Firea ?

  Parca NU !

  Scopul scuza mijloacele – iar scopul nostru este
  sa scapam inainte de oricine altcinva de Dragnea.

  Ca urmare – trebuie sa ne bucuram ca Firea a montat beculetze si muzicutze
  in fantana de la Piata Unirii , aia model PLATOU CU COLIVA lasata noua
  amintire de Ceausescu
  pe care ALBINUTZA cu ochi din ce in ce mai dusi o va
  reinaugura in curand , scaldand mahalagii Bucurestiului in dtamai
  catharsisul.

  E si acela un detaliu mic al MARII LUPTE la care participa umar la umar
  Vlaicu Voda si Rod Sewart , Junker si SPP ul , Oreste si Johannis
  precum si fiecare dintre noi in rubrcutele noastre , si care
  se va finaliza prin recapatarea libertatii si democratiei noastre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro