marți, martie 19, 2024

Și de ce n-ar fi ANAF prietenul nostru? Vreodată, post-pandemie, cândva, oricând…

Într-o zi obișnuită din aceste vremuri, când pagina de știri începe cu ”cel mai grav bilanț zilnic de …” și știm cu toții despre ce e vorba, găsesc ceva mai jos o non-știre … ”Niciodată nu o să fie prietenii noștri ANAF”. Semnat – Ministrul de Finanțe.

Da, cu toții știm, din calitatea noastră implicită de contribuabili, că vorbim aici de o non-știre: ANAF nu e prietenul nostru! Săptămâna trecută am publicat pe Hotnews un comentariu căruia i-am pus un titlu simplu – ”Implicațiile unei adrese ANAF. Zeci de mii de contribuabili au citit să vadă despre ce e vorba. De ce? Pentru că acești zeci de mii de oameni vor să găsească orice mic indiciu care i-ar ajuta să se protejeze împotriva neclarităților, interpretărilor, birocrației excesive și de aici abuzurilor care se ascund de atât de multe ori în spatele acelor plicuri albe cu casetă neagră expediate de Administrația Fiscală. Din cauza acestor neclarități, interpretări, abuzuri care se traduc în costuri excesive de bani, nervi, sănătate, energie, oamenii știu că Administrația nu e prietenul lor! Cum s-ar spune, Administrația nu e prietenul nostru nu pentru că ne ia bani (doar banii aceștia merg în spitale, în școli, infrastructură!) ci pentru că ni-i ia cu așa mari chinuri din partea noastră și chiar din partea ei, a administrației.

Misiunea unei Administrații Fiscale este să colecteze toate veniturile fiscale datorate, într-un mod corect și eficient, cu costuri limitate pentru contribuabil și însăși administrația fiscală”. Să citim și să recitim a doua parte a acestei definiții date de Comisia Europeană. Și apoi să vedem cam unde ne-am plasa noi aplicând instrumentele de evaluare a performanței administrației, de tipul  EU Fiscal Blueprints sau Tax Administration Diagnostic Assessment Tool (TADAT).

Am și acum în minte un titlu de acum ceva vreme – ”IRS încearcă în continuare să fie prietenul tău/ Perceptorul de impozite speră ca ultima ofensivă de împrietenire va da rezultate acolo unde precedentele au eșuat”. Și era vorba despre cum Fiscul American – acel dur Fisc American, cel fără mamă, fără tată, care se ia și de miliardari (aici, articol ”DAC6 și pierderile, cazul contribuabilului Donald J. Trump”) – calculase că și-a dublat procentul de contribuabili care, sunând pentru ajutor, primiseră asistența fiscală de care aveau nevoie.

Mai am și acum în minte acei ochi verzi care răzbăteau de pe panourile publicitare puse de HMRC pe stradă, să sară în ochii oricărui contribuabil britanic mesajul se închid portițele pentru nedeclararea veniturilor. Dar țin și acum minte și o spun oricui vrea să audă: Fiscul din Marea Britanie are un expert detașat pe lângă fiecare mare contribuabil. Acest expert ”construiește o relație bazată pe înțelegerea în profunzime a afacerii și a domeniului în care operează”. Acestui expert i se spune Customer Compliance Manager. Apropo, la ei, contribuabilului i se mai spune și client.

Or ce succes poate să aibă compania Fiscul SA care le spune propriilor clienți, ba chiar prin vocea CEO-ului – nu o să fiu prietenul vostru! NICIODATĂ!

Da, nicio reformă nu se face peste noapte, nu se face peste an sau peste pandemie! Dar să auzi acest „niciodată” este de-a dreptul dezarmant, pe cuvânt de contribuabil!

O spun de pe poziția contribuabilului care salută, ori de câte ori are ocazia, și cel mai mic semn de reformă la administrația noastră – că se schimbă un mod de comunicare, că se face o investiție în departamentul de analiză de risc, că se pregătesc inspectori în spiritul modern al unei administrații. Inclusiv faptul că ANAF are acum un nou site e de semnalat.

Și o mai spun ca unul care, după orice comentariu despre schimbarea dură de peisaj fiscal care se întâmplă sub ochii noștri în Uniunea Europeană, vine și adaugă – speranța noastră de a mai atrage investitori mari, de a crește economia pe baza unui spirit antreprenorial este să jucăm după un alt joc: jocul în care câștigă statul care asigură o administrație simplă, clară, predictibilă … prietenoasă! Iar statul care transformă ringul de dans fiscal într-unul de box devine garantat pierzător la puncte (economice și fiscale).

Astăzi aparatul administrativ (european și de oriunde din lumea asta) este mai puternic ca oricând prin datele pe care le colectează DESPRE TINE, DE LA TINE (pe această temă, articolul ”Vorbiți rezonabil DAC6?”). Dar tocmai acest aparat mai puternic ca oricând are nevoie, mai mult ca oricând, să arate că știe să facă echipă, că este partener real cu plătitorul de taxe.

În cel mai pragmatic mod vorbind, statul care așteaptă zeci de procente dintr-un salariu, dintr-un impozit, dintr-o valoare adăugată trebuie să aibă cel puțin conștiința că este asociat la afacerea, la activitatea acelui plătitor de taxe. Că dacă dispare plătitorul, dispar și taxele. Trăim vremuri de mare încercare, și pentru privat, și pentru stat! Chiar nu e momentul pozițiilor de forță, de arătatul mușchilor! Să avem, cel puțin, grijă la cuvinte, la înțelesul lor!

PS. Pe această cale, rog respectuos să se rectifice pozitiv adresa ministerială: în loc de ”niciodată”, să scrie, măcar, ”odată și odată”.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. ANAF este o institutie necesara, dar prost dotata si cu atitudini de Ev Mediu fata de clienti. Nu a reusit sa creeze acele mecanisme de urmarire si control in evaziunea fiscala care are metode tot mai rafinate. Nu exista, la noi, sector economic fara evaziune. Numai in HORECA sau comert aceasta are valori ridicate, dar lipseste terenul si controale profesioniste, si nu controale formale si superficiale. Apoi nu a reusit sa realizeze msi rapid recuperarea daunelor si multi si au dus veniturile si averile catre alte zari.

    • Nu ANAF-ul romanesc, toate fiscurile din lume sunt niste „monstrii” creati de oameni, de nimeni altul pt incasarea si colectarea birurilor aparute din pacate de cand omul a devenit sedentar ale avand doar alte denumiri impuse la inceput de cei bogati pt a-si rotunji veniturile ulterior statele prelund procedura sub diferite pretexte, la inceput pt finantarea armatei si pt sustinerea jafurilor armate ulterior ele fiind extinse catre multe alte domenii.
      Poate n-ar contesta atatea oameni activitatile modere de jaf organizat si legiferat daca politicul ar gestiona mai eficient aceste venituri incasate sub amentirea atentie, a violentei statului impotriva propriilor cetatenti.
      In acest context nimeni nu scoate de buna voie banii din buzunar, ii scoate de frica si a urmarii represiunilor care il amentinta, halal lume civilizata si moderna.
      Este un „furt” al avutiei private, culmea garantat de constitutie.
      Impozitarea nu este echitabila, este multipla, are mult prea multe portite si exceptii, legile sunt neclare, de ce exista paradisuri fiscale pt cei bogati iar prostii sunt jegmaniti de ultimul ban ?
      Impozitarea a fost impusa de elite si continuata de stat tot in folosul lor, de accea nu plateste nimeni cu drag impozite, din banii colectati fiind prea multi cheltuti fara nici un rost.

  2. Eu recunosc că nu am înțeles niciodată cum funcționează impozitarea la persoane particulare la noi (evit să zic fizice).
    La nemți îmi venea ușor: insumam veniturile, scădeam suma impozitelor deja plătite și niște costuri, ajungeam la baza de impozitare.
    Aici e o chestie complicată, chiria e pe o declarație, drepturile de autor sunt pe alta, veniturile din dividende de la bursă și fonduri pe alta etc.
    De-aia m-am hotărât să nu mai declar nimic. Dacă mă caută ei, bine. Dacă nu, și mai bine.

  3. ANAF sau fiscul pot fi nici o data „prietenii” cuiva, este varianta moderna a ce se numea in trecut jaf la drumul mare. Nu cred sa fie cineva care plateste impozite cu placere catre state tot mai ineficiente si birocratice.

  4. Dupa parerea mea, statul si-a depasit constant atributiile din contractul social. Si la noi, si aiurea. Este pervertit.

  5. never!!
    anaf ar trebui să fie ca irs în sua sau belasting în olanda!
    altfel,e doar o altă formă de tocat bani care nu urmărește recuperarea datoriilor,taxe ,impozite și a recuperării banilor din condamnări!o instituție politizată care vânează mici patroni sau vânzători de legume și fructe!

  6. inainte de a vorbi despre „definitia data de comisia europeana anaf ului” n ar trebui precizat ce se ntimpla cu banii colectati ? daca banii respectivi sint inghititi de putorile administrative si represive, de jivinele din politica si trepadusii ce graviteaza n jurul lor, in detrimentul cetateanui (producator si platitor), prin investitii in infrastructura, educatie sau sanatate, cum ar fi definitia dvs data anaf ului ? ca inca o unealta a statului cleptocrat ? un zapciu la mina unui ispravnic nemernic de secol 21 ? inainte de a colecta / intinde mina n ar trebui sa i se taie degetele miinii ce nu ofera nimic in afara de a lua ?

  7. ANAF va fi ,,prietenul nostru” numai dupa implementarea si efectele pozitive (prime) ale unui proiect national de dezvoltare economica-industriala pe modelul Coreii de Sud!Din acel moment guvernantii vor dispune de un BUGET national stabil, indestulator si in crestere, creind rezerve materiale si financiare pentru situatii negative sau de crize interne ori externe!
    Din acel moment nu vor mai fi nevoiti sa ia masuri fiscale de la o zi la alta, sugrumind activitatea economica si anulind capacitatea de capitalizare a antreprenoriatului!
    De la liberali nu-i de asteptat asa ceva, deoarece traiesc in ideologia stearpa a epocii postfeudale, cind retragerea statului din econmie era pozitiva, ea eliminind restrictiile de orice fel.
    In epoca globalizarii lucrurile stau altfel, liberalii neavind perceptia schimbarii lumii economice mondiale, in care statele nationale sustin cu toate fortele dezvoltarea economica si antreprenoriatul in competitia dura de azi.
    Pe linga blocajul ideologic al angrenarii guvernului/statului liberal in ,,economia dezvoltarii”, in partide si guverne domneste naivitatea asupra capacitatii constructiei programelor de guvernare de catre ,,economistii” propriilor departamente economice, refuzindu-se evaluarea si promovarea oricaror lucrari de economie aplicata dinafara partidului.Inca NU s-a inteles de partide ca dezvoltarea economica-industriala rapida solicita altfel de ,,programatica de guvernare”, decit insiruirea mecanica a ceeace trebuia facut in tara de 3 decenii si ele n-au expertiza necesara altui mod de lucru!
    Drept urmare, ,,niciodata ANAF-ul lui L. Orban nu va fi prietenul antreprenoriatului”, urmind ca abia dupa alegeri sa-si dea ,,arama pe fata”!

  8. Nu cred că realizați cât de urgent este mesajul dvs. către ANAF. Dacă ești un programator, poți să-ți faci o firmă în Delaware, USA, un paradis fiscal, cu doar 117 U$D și costuri minime, ori o firmă
    în Estonia fără bătăile de cap din RO, unde, dacă vrei să fii corect, îți plătești dările pe sănătate și pensie. Dacă vrei…
    Mijloacele electronice pot facilita urmărirea contribuabilului, dar la fel de bine îi pot oferi acestuia posibilități de evitare. Iar românii sunt meșteri în ale luptei de gherilă fiscală cu ANAF-ul….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Luca
Adrian Luca
Adrian Luca, 44 de ani, este unul din primii specialiști din România în domeniul prețurilor de transfer, participant la introducerea în legislația națională a standardelor OCDE în materie. Este Prim-vicepresedinte al Camerei Consultantilor Fiscali si unul dintre cei cinci membri propusi de Romania in Comisia europeana de arbitraj pentru eliminarea dublei impuneri in relatia dintre partile afiliate. Mai multe detalii pe transferpricing.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro