duminică, mai 9, 2021

Si teroristii sunt „rationali”…

În vremea revoluţiei franceze, Robespierre instituie cultul Fiinţei Supreme şi transformă o parte din catedrale în „Temple ale Raţiunii”. Acest fapt, eşuat în planul „tehnic” ( catedralele se vor întoarce curând la scopul iniţial) , va izbândi în cel simbolic, şi va defini într-un fel modernitatea până în zilele noastre.

Evident, raţiunea nu este o religie, ci mai degrabă o metodă, aşa cum ştia deja Descartes. Ideea de a o transforma într-un cult conţine în sine o contradicţie, dacă nu pui în discuţie accepţiunea termenului „cult”, aşa cum îl înţelegem în limbajul comun (dar nu o să intru în consideraţii pentru care nu mă simt pregătit).

Mi-a venit în minte spontan această întâmplare acum câteva zile, citind măsurile pe care „Statul Islamic” le recomandă „utilizatorilor” în vederea prevenirii ameninţării Anonymous.

Le puteţi citi de exemplu aici . Sfaturile sunt de bun simţ şi nu diferă cu mult de cele pe care le dau eu, în calitate de administrator, clienţilor mei ( sigur, sunt diferenţe legate de aplicaţiile folosite şi de scopul propus). Viziunea pe care o avem în general despre fanaticii religioşi – nişte troglodiţi lipsiţi de educaţie – nu prea e consistentă cu „politica IT” despre care vorbim.

Cred că motivul este simplu: viziunea noastră este greşită. Nu ne confruntăm cu nişte indivizi marginali, ci dimpotrivă, cu persoane bine integrate în societate, care folosesc cu uşurinţă tehnologia, legile şi „portiţele” ei, ceea ce explică şi eşecul usturător al serviciilor secrete în a-i depista.

Am putea spune că, de la Turing încoace, noi am reconstruit raţiunea; am reuşit să construim maşini care funcţionează determinist, pe baza logicii. Ba, mai mult, încercăm, cu rezultate remarcabile, să simulăm chiar şi inteligenţa. Numai că, în acest fel, probabil că am reuşit să facem să se prăbuşească Templul Raţiunii, ca ideal fondator. Ultima mare iluzie derivată din acest cult, comunismul, tocmai s-a prăbuşit lamentabil acum 25 de ani.

Toate noile curente apărute după aceasta sunt născute sub zodia iraţionalului, de la Zen la ecologismul militant sau New Age (ecologismul moderat cred că aparţine raţiunii şi a fost deja înglobat programatic în cultura oficială, avem chiar Ministru al Mediului de exemplu).  Din acest motiv nu cred că islamismul militant funcţionează altfel; nici măcar nu cred că funcţionează altfel decât ca un pretext de a refuza societatea modernă, aşa cum e ea acum.

Revoluţionarii francezi înţeleseseră probabil bine: oamenii au nevoie de revelaţie în aceeaşi măsură în care au nevoie de determinism. Poate că am reuşi să ajungem la cunoaştere prin metode raţionale, cum credea Descartes, dar, după cum se vede, suntem încă departe iar timpul vieţii noastre e limitat. Pentru că Descartes, inventând „metoda”, a păţit ceea ce a păţit orice programator începător când a implementat primul algoritm: a neglijat factorul timp. Pentru a ajunge la cunoaştere deplină, ne trebuie un timp infinit. Și atunci? Putem crede în posibilitatea cunoaşterii raţionale, ca specie, dar s-ar putea ca pentru noi, ca indivizi muritori, să nu fie destul. Avem nevoie deci, pentru a ne satisface setea de absolut, de iluminare, ca o cale posibilă (fezabilă, ar zice inginerul din mine).

Mă feresc mereu să răspund în final la întrebarea „ce-i de făcut”. În primul rând pentru că viaţa noastră nu e un proiect ingineresc, pentru a avea o soluţie simplă. Lumea va supravieţui cumva; iar pentru ca lumea noastră să supravieţuiască păstrându-şi valorile în care credem, va trebui să-şi poată produce  din nou iluzii, idealuri, altele decât  cele distopice ale nisipurilor fierbinţi din Asia Mică.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Ratiunea e o cale catre iluminare. Ratiunea incepe sa se dezvolte pornind de la premizele sociale, adica de la educatia formala, continua sa se rafineze printr-o apropiere de individualitate, in care omul aseaza ratiunea in spectrul deciziilor personale. De la ratiune omul face pasul spre incredere, o incredere pornita de data aceasta din experienta de viata. Ratiunea si increderea atunci cand sunt absolute se dizolva in viata si ne permite sa fim.

 2. Mă feresc mereu să răspund în final la întrebarea „ce-i de făcut”

  Ideea este ca, trebuie sa cautam [mai multe] raspunsuri la aceasta intrebare. Este lipsit de pragmatism sa ne lasam speranta doar in … iluzii si idealuri.

  Pentru a ne conserva „valorile”, trebuie intai sa ni le inventariem. Apoi, este acut sa le trecem printr-o reevaluare sincera si sa ni le adaptam la situatiile cu care ne confruntam.

  Trebuie sa ne intelegem atat responsabilitatile cat si partile noastre de vina, din tot ceea ce ni se intampla.

  Nu este suficient sa vedem/ infieram situatiile distrofice ale sistemului paralel cu al nostru. Trebuie sa ne analizam si propriile derapaje precum si influentele lor asupra „celorlati” cu care suntem azi in plin razboi [nu e deloc o figura de … stil].

  Cel mai probabil, raspunsul adecvat ar trebui sa-l gasim in propria noastra atitudine – macar pentru simplul fapt ca la acest capitol avem [sau, ar trebui sa avem] cea mai mare [si rapida] influenta. Sa fim consecventi [incepand de la nivelurile superioare de decizie] cu toate valorile pe care le declaram [macar] ca fiind valabile.

 3. Dl Badici lumea se poate vede si din alt unghi:
  Ministrul canadian al Apărării are un simț al umorului negru extrem de bine dezvoltat. Nu îmi pot imagina pe cineva din actuala SUA sau Marea Britanie si Europa cu o funcție de conducere atât de importanta care să compună un astfel de răspuns genial!! Așadar, iată ce s-a întâmplat. O femeie canadiană cu vederi liberale a scris o mulțime de scrisori către guvernul canadian, plângându-se de tratamentul insurgenților
  închiși (teroriști), care sunt ținuți captivi în facilități ale Sistemului Afgan Național de Corecție. Ea a cerut un răspuns la scrisoarea ei şi a primit următorul răspuns:
  > National Defence Headquarters
  > M Gen George R. Pearkes
  > Bldg., 15 NT 101 Colonel By Drive
  > Ottawa, ON K1A 0K2, Canada
  > Stimată cetățeană îngrijorată,
  Vă mulțumesc pentru scrisoarea dumneavoastră recentă în care vă exprimați îngrijorarea profundă față de tratamentul teroriștilor talibani și Al-Qaeda capturați de forțele canadiene, care au fost ulterior transferați la guvernul afgan și sunt în prezent deținuți de oficiali afgani în facilități ale Sistemului Național de Corecție din Afganistan. Administrația noastră ia în serios aceste probleme și opiniile dumneavoastră au fost auzite tare și clar aici în Ottawa. Veți fi încântați să aflați,că datorită preocupărilor cetățenilor asemenea dumneavoastră, vom crea un nou program aici, la Departamentul Apărării Naționale, care să fie numit „Programul liberal de asumare a responsabilității pentru ucigași”, sau PLARU pe scurt. În conformitate cu liniile directoare ale acestui nou program, ne-am decis, pe bază de proces, să aducem mai multi teroriști care să fie plasați în casele cetățenilor îngrijorați de această cauză, cum sunteți dvs., în întreaga țară, sub îngrijirea personală a acestor cetățeni „. Deținutul dumneavoastră personal a fost selectat și este programat pentru transport sub pază înarmată la domiciliul dumneavoastră din Toronto lunea viitoare. Mohammed Ahmed bin Mahmud este deținutul dvs. și trebuie să fie îngrijit în conformitate cu standardele cerute personal de dumneavoastră în scrisoarea de reclamație. Veți fi încântată să aflați că vom efectua inspecții săptămânale pentru a ne asigura că standardele de îngrijire pentru Ahmed sunt proporționale cu recomandările dumneavoastră. Deși Ahmed este sociopat și extrem de violent, sperăm ca sensibilitatea față de ceea ce a fost denumită „o problemă de atitudine a sa” îl va ajuta să depășească aceste defecte de caracter. Poate că aveți dreptate când descrieți aceste probleme ca fiind doar diferențe culturale. Am înțeles că aveți de gând să îi oferiți consiliere și școlarizare la domiciliu, vă recomandăm insistent să angajați niște îngrijitori personali. Vă rugăm să vă avertizați prietenii evrei, vecinii sau rudele cu privire la musafirul din casa dumneavoastră, că ar putea deveni agitat sau chiar violent, deși suntem siguri că vă veți
  înțelege cu el. El este, de asemenea, expert în construirea unei mari varietăți de dispozitive explozive, din produse comune de uz casnic, astfel încât este posibil să doriți să păstrați aceste elemente încuiate, cu excepția cazului în care, în opinia dvs., acest lucru ar putea să-l jignească. Teroristul adoptat de
  dumneavoastră este un expert în lupta corp-la-corp și poate curma viața umană cu chestii simple, precum un creion sau o unghieră. Vă sfătuim să nu-i cereți să demonstreze aceste competențe, nici în casa dumneavoastră nici oriunde ați alege să-l plimbați în timp ce îl ajutați să se adapteze la viața din țara noastră. Ahmed nu va dori să interacționeze cu dumneavoastră sau fiicele dvs. decât din punct de vedere sexual, din moment ce el vede femeile ca o formă de proprietate, dumneavoastră neavând astfel nici un drept, nici acela de a-i refuza cererile sale sexuale. Acesta este un subiect deosebit de sensibil pentru el. De asemenea, trebuie să știți că el a arătat tendințe violente vizavi de femeile care nu respectă codul vestimentar pe care el îl recomandă ca ținută adecvată. Sunt sigur că vă veți bucura de
  anonimatul oferit de burka de-a lungul timpului. Doar amintiți-vă că și asta face parte din respectul pentru „cultura și libertatea credințelor religioase „, așa cum ați scris în scrisoarea dumneavoastră. Aveți grijă de Ahmed și amintiți-vă că vom încerca să vă punem un consilier la dispoziție pentru a vă ajuta în orice dificultăți cu care vă veți confrunta în timp ce Ahmed se adaptează la cultura canadiană. Vă mulțumim din nou pentru grija dumneavoastră. Apreciem cu adevărat atunci când oameni ca dvs. ne
  informează cu privire la modul corect de a ne face treaba şi sunt îngrijorați pentru semenii noștri.
  Mult noroc și Dumnezeu să vă binecuvânteze.
  Cu prietenie,Gordon O’Connor
  Ministrul Apărării Naționale
  Pentru confonformitate
  http://www.goall.com/article/letter-from-gordon-oconnor-minister-of-national-defense-of-canada-to-libertarian.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihai Badici
Mihai Badici
Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare si securitatea datelor. De asemenea a absolvit in 1996 Facultatea de Litere la Universitatea Bucuresti. In prezent, consultant IT independent, colaboreaza pe mai multe proiecte legate de infrastructura de date.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro