miercuri, octombrie 27, 2021

Si teroristii sunt „rationali”…

În vremea revoluţiei franceze, Robespierre instituie cultul Fiinţei Supreme şi transformă o parte din catedrale în „Temple ale Raţiunii”. Acest fapt, eşuat în planul „tehnic” ( catedralele se vor întoarce curând la scopul iniţial) , va izbândi în cel simbolic, şi va defini într-un fel modernitatea până în zilele noastre.

Evident, raţiunea nu este o religie, ci mai degrabă o metodă, aşa cum ştia deja Descartes. Ideea de a o transforma într-un cult conţine în sine o contradicţie, dacă nu pui în discuţie accepţiunea termenului „cult”, aşa cum îl înţelegem în limbajul comun (dar nu o să intru în consideraţii pentru care nu mă simt pregătit).

Mi-a venit în minte spontan această întâmplare acum câteva zile, citind măsurile pe care „Statul Islamic” le recomandă „utilizatorilor” în vederea prevenirii ameninţării Anonymous.

Le puteţi citi de exemplu aici . Sfaturile sunt de bun simţ şi nu diferă cu mult de cele pe care le dau eu, în calitate de administrator, clienţilor mei ( sigur, sunt diferenţe legate de aplicaţiile folosite şi de scopul propus). Viziunea pe care o avem în general despre fanaticii religioşi – nişte troglodiţi lipsiţi de educaţie – nu prea e consistentă cu „politica IT” despre care vorbim.

Cred că motivul este simplu: viziunea noastră este greşită. Nu ne confruntăm cu nişte indivizi marginali, ci dimpotrivă, cu persoane bine integrate în societate, care folosesc cu uşurinţă tehnologia, legile şi „portiţele” ei, ceea ce explică şi eşecul usturător al serviciilor secrete în a-i depista.

Am putea spune că, de la Turing încoace, noi am reconstruit raţiunea; am reuşit să construim maşini care funcţionează determinist, pe baza logicii. Ba, mai mult, încercăm, cu rezultate remarcabile, să simulăm chiar şi inteligenţa. Numai că, în acest fel, probabil că am reuşit să facem să se prăbuşească Templul Raţiunii, ca ideal fondator. Ultima mare iluzie derivată din acest cult, comunismul, tocmai s-a prăbuşit lamentabil acum 25 de ani.

Toate noile curente apărute după aceasta sunt născute sub zodia iraţionalului, de la Zen la ecologismul militant sau New Age (ecologismul moderat cred că aparţine raţiunii şi a fost deja înglobat programatic în cultura oficială, avem chiar Ministru al Mediului de exemplu).  Din acest motiv nu cred că islamismul militant funcţionează altfel; nici măcar nu cred că funcţionează altfel decât ca un pretext de a refuza societatea modernă, aşa cum e ea acum.

Revoluţionarii francezi înţeleseseră probabil bine: oamenii au nevoie de revelaţie în aceeaşi măsură în care au nevoie de determinism. Poate că am reuşi să ajungem la cunoaştere prin metode raţionale, cum credea Descartes, dar, după cum se vede, suntem încă departe iar timpul vieţii noastre e limitat. Pentru că Descartes, inventând „metoda”, a păţit ceea ce a păţit orice programator începător când a implementat primul algoritm: a neglijat factorul timp. Pentru a ajunge la cunoaştere deplină, ne trebuie un timp infinit. Și atunci? Putem crede în posibilitatea cunoaşterii raţionale, ca specie, dar s-ar putea ca pentru noi, ca indivizi muritori, să nu fie destul. Avem nevoie deci, pentru a ne satisface setea de absolut, de iluminare, ca o cale posibilă (fezabilă, ar zice inginerul din mine).

Mă feresc mereu să răspund în final la întrebarea „ce-i de făcut”. În primul rând pentru că viaţa noastră nu e un proiect ingineresc, pentru a avea o soluţie simplă. Lumea va supravieţui cumva; iar pentru ca lumea noastră să supravieţuiască păstrându-şi valorile în care credem, va trebui să-şi poată produce  din nou iluzii, idealuri, altele decât  cele distopice ale nisipurilor fierbinţi din Asia Mică.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Ratiunea e o cale catre iluminare. Ratiunea incepe sa se dezvolte pornind de la premizele sociale, adica de la educatia formala, continua sa se rafineze printr-o apropiere de individualitate, in care omul aseaza ratiunea in spectrul deciziilor personale. De la ratiune omul face pasul spre incredere, o incredere pornita de data aceasta din experienta de viata. Ratiunea si increderea atunci cand sunt absolute se dizolva in viata si ne permite sa fim.

 2. Mă feresc mereu să răspund în final la întrebarea „ce-i de făcut”

  Ideea este ca, trebuie sa cautam [mai multe] raspunsuri la aceasta intrebare. Este lipsit de pragmatism sa ne lasam speranta doar in … iluzii si idealuri.

  Pentru a ne conserva „valorile”, trebuie intai sa ni le inventariem. Apoi, este acut sa le trecem printr-o reevaluare sincera si sa ni le adaptam la situatiile cu care ne confruntam.

  Trebuie sa ne intelegem atat responsabilitatile cat si partile noastre de vina, din tot ceea ce ni se intampla.

  Nu este suficient sa vedem/ infieram situatiile distrofice ale sistemului paralel cu al nostru. Trebuie sa ne analizam si propriile derapaje precum si influentele lor asupra „celorlati” cu care suntem azi in plin razboi [nu e deloc o figura de … stil].

  Cel mai probabil, raspunsul adecvat ar trebui sa-l gasim in propria noastra atitudine – macar pentru simplul fapt ca la acest capitol avem [sau, ar trebui sa avem] cea mai mare [si rapida] influenta. Sa fim consecventi [incepand de la nivelurile superioare de decizie] cu toate valorile pe care le declaram [macar] ca fiind valabile.

 3. Dl Badici lumea se poate vede si din alt unghi:
  Ministrul canadian al Apărării are un simț al umorului negru extrem de bine dezvoltat. Nu îmi pot imagina pe cineva din actuala SUA sau Marea Britanie si Europa cu o funcție de conducere atât de importanta care să compună un astfel de răspuns genial!! Așadar, iată ce s-a întâmplat. O femeie canadiană cu vederi liberale a scris o mulțime de scrisori către guvernul canadian, plângându-se de tratamentul insurgenților
  închiși (teroriști), care sunt ținuți captivi în facilități ale Sistemului Afgan Național de Corecție. Ea a cerut un răspuns la scrisoarea ei şi a primit următorul răspuns:
  > National Defence Headquarters
  > M Gen George R. Pearkes
  > Bldg., 15 NT 101 Colonel By Drive
  > Ottawa, ON K1A 0K2, Canada
  > Stimată cetățeană îngrijorată,
  Vă mulțumesc pentru scrisoarea dumneavoastră recentă în care vă exprimați îngrijorarea profundă față de tratamentul teroriștilor talibani și Al-Qaeda capturați de forțele canadiene, care au fost ulterior transferați la guvernul afgan și sunt în prezent deținuți de oficiali afgani în facilități ale Sistemului Național de Corecție din Afganistan. Administrația noastră ia în serios aceste probleme și opiniile dumneavoastră au fost auzite tare și clar aici în Ottawa. Veți fi încântați să aflați,că datorită preocupărilor cetățenilor asemenea dumneavoastră, vom crea un nou program aici, la Departamentul Apărării Naționale, care să fie numit „Programul liberal de asumare a responsabilității pentru ucigași”, sau PLARU pe scurt. În conformitate cu liniile directoare ale acestui nou program, ne-am decis, pe bază de proces, să aducem mai multi teroriști care să fie plasați în casele cetățenilor îngrijorați de această cauză, cum sunteți dvs., în întreaga țară, sub îngrijirea personală a acestor cetățeni „. Deținutul dumneavoastră personal a fost selectat și este programat pentru transport sub pază înarmată la domiciliul dumneavoastră din Toronto lunea viitoare. Mohammed Ahmed bin Mahmud este deținutul dvs. și trebuie să fie îngrijit în conformitate cu standardele cerute personal de dumneavoastră în scrisoarea de reclamație. Veți fi încântată să aflați că vom efectua inspecții săptămânale pentru a ne asigura că standardele de îngrijire pentru Ahmed sunt proporționale cu recomandările dumneavoastră. Deși Ahmed este sociopat și extrem de violent, sperăm ca sensibilitatea față de ceea ce a fost denumită „o problemă de atitudine a sa” îl va ajuta să depășească aceste defecte de caracter. Poate că aveți dreptate când descrieți aceste probleme ca fiind doar diferențe culturale. Am înțeles că aveți de gând să îi oferiți consiliere și școlarizare la domiciliu, vă recomandăm insistent să angajați niște îngrijitori personali. Vă rugăm să vă avertizați prietenii evrei, vecinii sau rudele cu privire la musafirul din casa dumneavoastră, că ar putea deveni agitat sau chiar violent, deși suntem siguri că vă veți
  înțelege cu el. El este, de asemenea, expert în construirea unei mari varietăți de dispozitive explozive, din produse comune de uz casnic, astfel încât este posibil să doriți să păstrați aceste elemente încuiate, cu excepția cazului în care, în opinia dvs., acest lucru ar putea să-l jignească. Teroristul adoptat de
  dumneavoastră este un expert în lupta corp-la-corp și poate curma viața umană cu chestii simple, precum un creion sau o unghieră. Vă sfătuim să nu-i cereți să demonstreze aceste competențe, nici în casa dumneavoastră nici oriunde ați alege să-l plimbați în timp ce îl ajutați să se adapteze la viața din țara noastră. Ahmed nu va dori să interacționeze cu dumneavoastră sau fiicele dvs. decât din punct de vedere sexual, din moment ce el vede femeile ca o formă de proprietate, dumneavoastră neavând astfel nici un drept, nici acela de a-i refuza cererile sale sexuale. Acesta este un subiect deosebit de sensibil pentru el. De asemenea, trebuie să știți că el a arătat tendințe violente vizavi de femeile care nu respectă codul vestimentar pe care el îl recomandă ca ținută adecvată. Sunt sigur că vă veți bucura de
  anonimatul oferit de burka de-a lungul timpului. Doar amintiți-vă că și asta face parte din respectul pentru „cultura și libertatea credințelor religioase „, așa cum ați scris în scrisoarea dumneavoastră. Aveți grijă de Ahmed și amintiți-vă că vom încerca să vă punem un consilier la dispoziție pentru a vă ajuta în orice dificultăți cu care vă veți confrunta în timp ce Ahmed se adaptează la cultura canadiană. Vă mulțumim din nou pentru grija dumneavoastră. Apreciem cu adevărat atunci când oameni ca dvs. ne
  informează cu privire la modul corect de a ne face treaba şi sunt îngrijorați pentru semenii noștri.
  Mult noroc și Dumnezeu să vă binecuvânteze.
  Cu prietenie,Gordon O’Connor
  Ministrul Apărării Naționale
  Pentru confonformitate
  http://www.goall.com/article/letter-from-gordon-oconnor-minister-of-national-defense-of-canada-to-libertarian.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihai Badici
Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare si securitatea datelor. De asemenea a absolvit in 1996 Facultatea de Litere la Universitatea Bucuresti. In prezent, consultant IT independent, colaboreaza pe mai multe proiecte legate de infrastructura de date.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.