miercuri, martie 22, 2023

Si totusi, cu ce te ajuta Harvardul daca ajungi ministru? Si ce ar trebui sa stie domnisoara care a ajuns Ministrul Finantelor? UPDATE 4

O trancaneala obositoare si previzibila o inconjoara in aceste zile pe Ioana Petrescu. Cu exceptia unui foarte bun articol de Dorin Tudoran, in rest vad deja misoginul “Miss Usturoi” impamantenit. Tanara Harvardista este data cu capul de asfalt, uneori cu argumente firave, alteori pur si simplu cu minciuni. Daca pleci din Washington si ajungi intr-o tara balcanica, asa iti trebuie, fatuco, vei suporta toate zoaiele concentrate in emisiuni TV, toate ordurile vandute la pachet in talk-show-uri, toata stiinta editorilor de imagini care se vor stradui sa iti arate la TV zulufii din cele mai neprietenoase unghiuri. Tendinta mass-mediei de la noi de a balaci pe oricine in noroi este vizibila, de altfel grohaiturile si guitaturile nu isi gasesc locul decat in mocirla.

Sa incepem cu minciunile. Pe forumuri si prin articole de duzina (dar aflam si din gura unui analist in voga, unul care discuta obsedant la un moment dat despre carnatii din gura altora) circula deja ideea ca nu ar fi terminat la Harvard – de parca unu’ de il cheama Martin Feldstein se joaca cu tezele de doctorat. Pentru misoginii frustrati si habarnistii nervosa, Martin Feldstein a fost consilierul economic principal al presedintelui Reagan, a condus intre 1978 si 2008 National Bureau of Economic Research, una dintre cele mai respectabile entitati de cercetare economica din lume si face parte din grupuri consultative invitate sa isi dea cu parerea cu referire la finantele mondiale (de exemplu, Group of Thirty. Ca sa mai spunem practic cine este Feldstein, este nenea ala care deja in Martie 2008 spunea ca lumea este intr-o recesiune profunda (chiar inaintea lui Nuriel Roubini, apropos), recesiune care va fi de durata, in timp ce prin tarisoara noastra demnitarii si consilierii de la Cotroceni (cu o singura exceptie notabila) si de la Victoria (nu sunt ipocrit, ma includ aici si pe mine) ii dadeau inainte cu economia care duduie si e solida. Domnisoara a terminat doctoratu’, oricat de frustrant ar fi pentru plagiatorii de ieri si de azi si pentru absolventii de ASE si de Jurnalistica sa inteleaga. Si da, a venit de la University of Maryland – scoala de public policy (Tismaneanu e la universitatea mare) – acolo de unde i s-a dat obisnuitul “leave of absence” (un fel de suspendare temporara a contractului de munca, desi nu exista echivalenta perfecta in limba romana pentru aceastaa notiune – se acorda de obicei profesorilor care iau o slujba in serviciul public si nu mai pot preda pentru o perioada determinata de timp).

Sa continuam cu diverse calomnii. Da, articolul cu usturoiul din ZF (vezi aici) este stangaci si oarecum prost scris (“am observant pe trotuar o multime de lume care vindea orice” – e clar ca e o traducere deficitara din limba engleza a ideii), insa dovedeste o dorinta de a afla cate ceva despre veniturile si nivelul de trai al pensionarilor din Romania, din indicatori statistici incontestabili. Da, doamna minstru probabil nu are habar ca cel mai probabil usturoiul pe care l-a cumparat  din mila, din mana acelei batrane, este probabil importat din China cu eludarea taxelor vamale si a oricaror taxe si impozite, pe o filiera a evaziunii de proportii uriase care are conexiuni inclusiv in ANAF-ul de care este direct responsabila incepand de la investitura noului guvern (exista si o emisiune exceptionala la Realitatea TV – Academia de Evaziune, care detaliaza). Adica o filiera de care seful ANAF nu ar trebui sa fie strain – adica, desigur, sa fie informat si sa stie unde sunt puctele vulnerabile. Dar domnisoara Petrescu are cunostiinte foarte solide academice despre evaziunea fiscala in tarile in tranzitie si despre masurile corective, a lucrat cu Banca Mondiala pentru a pune pe picioare proiectul de reforma al ANAF – problema principala este ca va trebui sa faca reforma cu oameni de-alde Gelu Diaconu. Ori sa reformezi un vames care e obisnuit sa vamuiasca, asa ceva nu reusesti nici cu sapte doctorate de la Harvard.

Ce ar mai trebui sa stie tanara ministru? Ca, foarte probabil, in primele doua saptamani, vor fi “soparle” la mapa, documente intortocheate pe care ultimul ministru nu le-a semnat, dar le-a lasat pe masa, doar-doar o fi cineva naiv sa le semneze. Ca vor fi documente care au fost semnate de vechiul ministru, dar se vor inregistra daca nu este atenta cu numar de inregistrare din datele in care ea a preluat portofoliul. Ca vor fi mai multe stampile in minister decat stie, pentru ca nu se oboseste sa le inventarieze (deci vor pleca documente in toate directiile din minister fara sa aiba macar habar). Ca daca are documente stufoase de peste 100 de pagini care explica de ce trebuie sa semneze ceva, trebuie sa citeasca incepand de la ultimele 20 pentru a intelege unde este ilegalitatea/potentiala frauda. Ca, avand doi metri cubi de documente pe masa, este inevitabil ca va da rateuri daca nu isi angajeaza rapid o echipa solida. Plus va mai trebui sa stie ca a conduce Finantele fara sa ai bugetul este o traznaie structurala cat toate zilele – desi traznaia nu ii apartine.

Eu, unul, am vorbit precum televizorul doua saptamani in AVAS pana am destituit un director general si am inceput sa reinsir cele 120 de probleme pe care le dadusem in lucru (“da,sigur, se face, domnu’ Presedinte!”), fara sa existe un rezultat concret. A trebuit sa institui regula unui program pus pe internet pentru ca sa nu mai existe diversi care spuneau ca “s-au inteles cu presedintel sa faca x”. A trebuit sa creez regula ca toate documentele fara aviz juridic nu mai treceau macar la mapa de semnat. A mai trebuit sa dau tinte pe fiecare directie, sa triplez numarul de controale interne, sa elaborez o lista de 80 de “bombe” de care nu se atingea nimeni decat prin mai multe filtre decat de obicei. A mai trebuit si sa cooperez cu institutiile statului pentru a detecta coruptia interna– iar un vajnic director de la juridic de la AVAS a stat la racoare vreo doi ani in urma acestor actiuni, plus alti doi au fost destituiti. In fine, a trebuit sa fiu surd la toate telefoanele, instituind regula “scripta manent” (“da, domnu’ vicepresedinte liberal/pedelist/pesedist, cum sa nu, dar va rog sa puneti pe cineva sa imi ceara in scris lucru’ asta…cum sa nu…dar am nevoie de o adresa”). Si , ce sa vezi, adresa nu mai venea niciodata, pentru ca ce vroia respectivul era o magarie, o porcarie sinistra pe care nici macar hartia nu o putea suporta.

Pana la urma, ce te invata o facultate cum e Harvardul? Te invata sa gandesti structurat, inchegat – pornind de la constructia unui paragraf si terminand cu inchegarea unui plan coerent de actiune. Adica altfel decat in sistemul romanesc – unde introduceri fara sfarsit sunt urmate de un argument diluat si confuz, care se izbeste de toti peretii inainte de a fi lasat in coada de peste, fara o concluzie analitica, macar derivata din introducere sau din premisele argumentului (daca nu ma credeti si vreti o pauza de ras cititi oricare document din cele 62 intitulate de diverse guverne “strategia pentru….”). Harvardul te mai invata si niscaiva management – indicatori de performanta, benchmark-uri de evaluare, prelucrare statistica a unor date. Principala problema cu Ministerul de Finante, insa, este ca lipseste cu totul capacitatea analitica de a prezenta ministrului date concrete si, din nefericire pt. domnisoara Petrescu, tot “know-how-ul” este in capul unor birocrati care au vazut de toate, birocrati care sunt mai stabili decat ministrul si vor fi acolo si dupa ce va pleca acest ministru.

Harvardul te mai invata ceva – etica. Intr-o lume romaneasca in care hotul de la fisc din judet este promovat hot-sef in structura ANAF-ului central, o lume in care daca i-ai pazit firma deputatului/senatorului de controale fiscale esti bun de promovat cand respectivul ajunge la putere, este totusi bine ca vine cineva care, cu toata stangacia, nu se duce prima data cu gandul la spaga, la tunuri date statului, la asocieri in participatiune, invarteli cu avocati, rambursari de TVA facute intr-un fel care le asigura Rolexuri la mana in cateva luni (a se vedea directorii si secretarii de stat din comisia care stabileste rambursarea TVA-ului dupa cum le vine lor mai bine, fara niciun fel de procedura). Vedeti, deci, este neexperimentata – si asta nu convine.

Ce nu te invata Harvardul este insa si cuiul lui Pepelea, in acest caz. Procesele birocratice romanesti seamana cu un ghem de mate incurcate si daca nu ai experienta lor – sa stii care sunt punctele nodale intr-o institutie, nu ai cum sa te descurci. Mi-a luat trei zile sa scot un act normativ din Ministerul de Finante, chiar consilier al premierului fiind, in acea perioada – va pot spune de la registratura pana la juridic si de la juridic pana la diversii secretari de stat, care sunt persoanele-cheie. Ministrul nu poate face nimic fara acces la doua persoane cheie din minister – pentru ca sunt doar doua, iar pentru acest lucru niciun Harvard, niciun Oxford nu te poate pregati. Aici, din nefericire, isi va frange gatul, probabil, tanara domnisoara ministru – dar nu pentru ca e tanara  sau pentru ca e tanara si are Harvardul, ci pentru ca nimic nu te poate pregati pentru birocratia dintr-un minister romanesc, birocratie faurita in gloriosii ani ’80 si nereformata vreodata.

P.S. Pentru cei care vor sa afle mai in detaliu cum se adapteaza la sistemul din Romania cei care au trait multi ani in strainatate, pot citi tot doua articole de-ale mele de pe Contributors. Sunt perfect aplicabile la situatia data:

1. https://www.contributors.ro/editorial/aventurile-domnului-c-in-romania/

2. https://www.contributors.ro/dezbatere/labirintul-de-la-guvern-bonus-raspuns-domnului-cristian-danilet/

Reiau doar cel mai important fragment aici, pentru ca intamplator “metodele” au avut in vedere in special experientele mele cu Ministerul Finantelor :

Si totusi, cum de mai ies legi din acest stufaris? Exista trei metode: sa le denumim metoda muschilor umflati cu pompa, metoda telefonului iscusit si metoda pescuitului cu dibacie. Eu nu stiu de alte metode care sa functioneze practic – chestia asta cu studiatul legilatiei europene sau cum ceream eu in primele saptamani studiu de impact este ca si cum te gasesti in sufrageria lui Fred Flinstone si te crezi in Star Trek langa Jean Luc Picard si te lovesti la piept, vrand sa te teleportezi cu mesajul cunoscut: Beam me up, Scottie. Metoda muschilor umflati cu pompa presupune ca esti cel putin director general, secretar general sau secretar de stat si incepi pur si simplu sa urli scos din minti. „Unde e Popescu? Zace de doua saptamani la el pe birou o hotarare de doua pagini si n-a fost in stare sa dea un amarat de aviz. Da-o-n…..Secretara: Domnul Popescu spune ca nu e la dansul,e la Ionescu….ba nu, la Vasilescu. (Nereproductibil), sa vina toti trei la mine in birou in cinci minute. Bah, daca nu rezolvati pana azi la trei povestea asta, va cautati de lucru toti trei, ca asa nu se mai poate.” La trei fara un minut, un functionar asudat tot va veni cu materialul : „Traiti dom’ director/ministru”. Metoda telefonului iscusit presupune un director de cabinet clasa intaia. „Da, Popescu, stiu ca e la tine, hai tati, rezolva-ma si pe mine ca ma omoara sefu’, ce ii spun de H.G.-ul care zace de doua saptamani? Ah, il blocheaza Vasilescu – pai adu-mi-l semnat de tine si de toti ceilalti, semneaza sefu’ si dupa aia il chem eu pe Vasilescu cand e gata si nu are ce sa mai faca, hai, bine, mah, te-am pupat. Vezi ca te-am rezolvat cu chestia aia care o vroiai, a iesit de la mapa , a semnat sefu’, e fara probleme.” Metoda pescuitului dibaci este in general sustinuta de oameni cu minim 20 de ani in spate intr-un minister, care ii cunosc pe toti, care au vazut de toate, care au o harta mentala a procesului in cap „Ah, problema asta e de fiscalitatea in domeniul auto. Se ocupa Gina de la Departamentul x, dar e in concediu. Mai putem rezolva cu Popescu. Da, alo, trebuie sa scoatem chestia cu H.G.-ul azi, da, da-i drumul acum, am vorbit deja cu Mirela de la juridic o semneaza imediat si mi-o aduci direct la cabinet la ministru. Ministrul trebuie sa plece peste doua ore la sedinta de guvern” . Exista in fiecare minister un om, maximum doi cu o asemenea putere – in general seful de la juridic sau directorul/ directoarea de cabinet. A se observa ca ministrul nu are aceasta putere, depinde de unul din ceilalti pomeniti mai sus.

U

UPDATE 1

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-16729642-despre-cum-fost-gheorghe-ialomitianu-vedeta-audierii-comisii-ioanei-petrescu-pamflet.htm?cfsyn

Vedeti aici o foarte reusita schita a audierilor Ioanei Petrescu realizata de Dan Popa, un foarte bun analist economic. Am vazut articolul cu intarziere – altfel l-as fi pus chiar in text, pt. ca surprinde foarte bine detaliile.

Update 2

Un prieten foarte bun imi scrie, de departe, parerea lui despre ce am scris. Pentru cunoscatori, sintagma “Doi si un sfert”  (in loc de 3) are logica ei, mai ales ca inainte de a numi guvernul Ponta si Basescu s-au inteles asupra domniei lui Gabi Oprea la Ministerul de Interne. Public mesajul pentru ca are foarte mult miez. Desi acest mesaj contrazice in aparenta  ce spun eu, multe concluzii sunt similare (de altfel si eu am o concluzie cu “aici isi va frange gatul doamna Ministru” in articol).

“ Prietene,

N-am vrut sa te contrazic in „public domain”, dar noua doamna ministru nu e nimic mai mult decat o palida incercare de „prespalare” a imaginii Pontiste inainte de alegeri. Daca rezista pana in ianuarie 2015 ma vopsesc la par si creez un ONG ;)

Nu ma intelege gresit…este profilul perfect intr-un guvern de tehnocrati condus de un profesionist adevarat, independent si experimentat. Dar in guvernul Ponta 2 si 1/4 e doar carne frageda de tun.

14 ani departe de mocirla damboviteana e mult prea mult. Creaza false expectations, naivitate si o viziune distorsionata a lumii, in care common sense si common good primeaza over personal interest. Mi-e teama ca va fi nu doar un mandat steril, frustrant si usor uitat, dar si un exercitiu de terfelire a imaginii nu numai personale ci si a institutiei pe care o reprezinta si care acum ii defineste CV-ul.

Fata de ea eu sunt uns cu toate alifiile si am obrazul de azbest, si tot nu cred ca as face fata astazi la portfoliul oricarui minister, cu atat mai putin la Finante. Pana la Dumnezeu te opresc toti ingerii cazuti, cu trese sub pulover si drumuri batute pe la usile tuturor partidelor.

Tot pragmatismul din mine spune ca doamna ministru va afla mai devreme sau mai tarziu ca alea jacta est. Mult inainte sa vina ea si mult dupa ce ea va disparea in umbra derizoriului.

Ca de alte multe alte ori sper sa ma insel si tu, un peren optimist trubadur, sa ai dreptate. Time will tell.“

Update 3
http://www.tvrplus.ro/emisiune-romania-dus-intors-4537

Cu putin noroc (eu reusesc cu un browser, dar nu reusesc cu celalalt) la adresa alaturata veti putea gasi emisiunea TVR “Romania dus-intors” in care un segment important este reprezentat de discutia mea cu domnisoara Petrescu. Nu banuia nimeni pe atunci ca va deveni in mai putin de trei luni Ministrul Finantelor.

Update 4

http://stiri.tvr.ro/editie-speciala-bugetul-pe-2014-a-fost-adoptat–victor-ponta–e-un-buget-care-nu-prevede-taieri_37897_video.html#view

Mi-am mai amintit ca mai exista si o a doua emisiune online cu dna Petrescu, pe TVR 2.

Distribuie acest articol

90 COMENTARII

 1. Am citit articolul Domnului Tudoran. Nu urmaresc programele de stiri si posturile tv care tematizeaza discursul public romanesc. Ma informez din surse de limba engleza sau franceza si alte cateva limbi, citind in romaneste foarte selectiv doar acolo unde exista cel putin o minima pretentie de” valoare adaugata.”
  Interventia Dumneavoastra este binevenita dar rateaza miza chestiunii. Sa trecem peste mojicii vizavi de, si ce daca a facut Harvardul, sa ajungem direct la intrebarea / altfel prezenta in interventia Dumneavoastra/ daca o tanara specialista in politici economice americane si occidentale, fara experienta sistemului romanesc, poate performa ca MF la treizecisiceva de ani sau, inevitabil, va deveni o papusa manevrata de cei unsi cu toate alifiile din spatele si jurul ei?
  Intreb pentru ca interventia Dumneavoastra nu excludea, dimpotriva schita aceasta posibilitate.

  • Cum spune si articolul, poate performa daca isi face echipa si are niste filter de control in institutie (benchmarkuri, filtre juridice, umane, etc.). Asta presupune nitel fler si o invatare rapida – am si spus unde consider ca isi va frange gatul, in birocratie. Si asta nu din cauza ca vine de la Harvard, ci din cauza ca nu stie de acest tip de proceduri.

   • Dle Orasanu, sunt perfect de acord cu argumentatia Dvs, si sunt unul din oamenii care stiu ambele perspective foarte bine. Singurul meu dubiu legat de Dra Petrescu este acesta: in contextul apropierii de criteriile de etica bine definite la Harvard, cum se face ca dupa 6 luni de colaborare stransa cu Dl vesel Prim Ministru Victor Ponta accepti sa devi unul din pionii de imagine ai iluzoriului guvern de paie? Eu care traiesc de 20 de ami iluzia schimbarii economice si legislative in Romania nu-mi pot imagina cu brusc vor reusi sa genereze si imlementeze schimbari structurale eficiente.

 2. Felicitari din toata inima.
  E un punct de vedere pe care il imbratisez in total si probabil cel mai pertinent, dincolo de jalnica prestatie profesionala a unei Comisii de audiere si a unui fost ministru de finante Gheorghe Ialomiteanu, intrebarile de genul Ati invatat etc..erau puse doar pentru a umili si rea-vointa .

  Dincolo de antipatia mea personala pentru personajul Victor Ponta, investitia in Ioana Petrescu e un punct indiscutabil bun in opinia mea.

  Si cred ca Ioana Petrescu a venit cu doua solutii pe moment destul de clare.Au fost doua puncte cheie dpdv economic*cu toate ca nu am competente bune in acest domeniu*. Scadera CAS din iulie si neimpozitarea impozitului pe profit.

  In loc sa asistati la discutii argumentate pe acele masuri, am asistat la un circ penibil din partea PDL si politicienilor in general, misoginisme gratuite si jigniri gratuite.
  PS.
  Nu la fel a fost executat si Daniel Funeriu? Ei cine le-a lasat un proiect cu anvergura internationala, ELI. Nu el le-a pus oglinda la bacc – celor mai buni dintre cei buni- locali. Ei uite. In loc de merci beacoup, omul traieste cu injuraturi zilnice si frustrari.Nivelul de discutii din Romania. A deranajat enorm dar a si lasat ceva palpabil in urma.
  La o intalnire de 10 ani, cu actualul rector al Universitatii Transilvania, pe vremea aceea prodecan la Silvicultura i-am sugerat dle, faptul ca nu aveti un site interactiv in mai multe limbi, faptul ca nu ati format o comunitate a fostilor absolventi, nu ajuta la vizibilitatea internationala, la clasificare la perceptia potentialilor angajatori – in spatiul international. Stiti care a fost raspunsul. Tipic. Avem oameni care au reusit peste tot, calitatea scolii romanesti, etc, etc. Tu ce ai facut. Am vrut sa-i spun directly esti un idiot cand vii cu poezii de genul asta, sa-ti asumi eforturile individuale a unor oameni care au reusit pe munca lor in loc sa-ti asumi partea institutionala de manager , sa ai o viziune.
  Vin cu un exemplu concret. Din silvicultura, unde am activat cativa ani in Romania si in Canada. Diferenta de la cer la pamant. Cu un colectiv de 30 de oameni in Canada era posibila monitorizarea si controlul operatiunilor forestiere pe o suprafata cat Transilvania. In Romania iti trebuie o armata de oameni sa ajungi la aceiasi eficienta.
  Toata munca de cartografie pe care ICAS o factureaza ocoalelor silvice, toti banii facturati de sistemul public silvic din Romania ar fi sub pres maine daca ar fi sa facem referinta la initiativa Global Forestry Watch. Nu sunt bani.
  Un manager inteligent ar sti ce ar face. Ar regandi sistemul complet in functie de noile realitati. Nu si-ar mai baza managementul teritoriului pe baza vechilor harti de hartie datate din anii 1970-80, ar profita de oportunitatea imageriei satelitare actuale. In loc sa aloce resurse pe planimetrari oculare cu aparatura din anii 40 ar aloca resursele si eforturile pe o inventariere mai riguroasa pe teren la nivel statistic a padurilor materializarea si monitorizarea reala a suprafetelor, accesibila oricui. Poate ar avea o viziune de a asigura o abordare sociala a problematicii defrisarilor masive. Ar recalifica si face restructurari la nivel de buget, ar face mai eficienta activitatea, ar salva la capat banii contribuabilului roman si institui un control eficient in timp real asupra suprafetelor impadurite. Sunt mecanisme simple unde tehnologia poate fi implementata cu succes. De la simplele GPS-uri la monitorizare satelitara. Gestiunea circulatiei lemnului, informatizarea chiar o monitorizare locala cu drone acolo unde ar fi nevoie etc. Ar fi atent si la curent cu noutatile, exemplu noile sisteme de clasificare pe baza de DNA – decodarea genetica a arborilor e posibila- la nivel mondial. Sa urmareasca tendintele si sa sesizeze noutatile. In loc sa vorbeasca de Pinus sylvestris ar studia macar ideile actuale de clasificari genomice, ar dezvolta puntile de legatura cu noile realitati in stiinta cu institutiile similare. Etc, etc. Sunt un pic dezordonat si succint in idei,nu am timp, dar chiar ma enerveaza rezistenta de genul noi acasa le stim pe toate, suntem cei mai buni. Realitatea e complet diferita,viteza in care evolueaza lumea actuala risca sa lase la ani lumina dinozaurii din sistemul romanesc inapoi.
  Dar aspectele legate de inovatie nu se invata la universitatile romanesti si nici nu se accepta usor.

  • Ma intereseaza foarte mult Global Forestry Watch – suna interesant, insa trebuie sa imi marturisesc ignoranta despre subiect. V-as fi recunoscator daca ati reveni cu detalii pertinente.

   • http://www.wri.org/our-work/project/global-forest-watch

    Pe scurt este o initiativa a Google impreuna cu 40 de parteneri, un sistem de monitorizare a padurilor la scara globala online, care urmareste despaduririle in timp real.

    La o distanta de un click se afla ceea ce au insemnat ultimii zece ani privind evolutia sau involutia suprafetelor impadurite y compris Romania. Si care sunt industriile care au cauzat despaduririle.

    http://www.globalforestwatch.org/map/7/46.01/24.97/ROU

    Din 2000 in 2012 conforn algoritmului s-au pierdut -230672 ha si s-au castigat 152987. In zece ani Romania a pierdut 77685 ha.

    Se pot analiza la nivel de zona specifica aceste pierderi-castiguri.

    Aici se pune problema integrarii acestui instrument in practica silvica.In sensul ca prin suprapunerea cartografiei respective cu cartografia actuala utilizata*digitizarea limitelor actualelor Ocoale Silvice) s-ar rezolva anumite probleme si s-ar economisi sau redirectiona niste bani cheltuiti la ora actuala pe lucrarile de cartografie forestiera spre alte lucrari care ar da precizie mai mare calcului posibilitatii forestiere, ma refer la pietele de inventariere prin metode statistice( o precizie mai mare privind cresterile anuale, diametrele medii si compozitia parcelarului) .Pana si un decident politic ar realiza de exemplu ca in zona unor Parcuri exemplul Parcul Natural Apuseni, declarate incadrate chiar de vechile amenajamente silvice ca paduri cu functie de protectie- unde taierile comerciale teoretic sunt excluse, exista o problema sau in zona arboretelor care nu au ajuns la varsta exploatarii. Ca sa nu pomenim de nordul tarii, la granita cu Ucraina unde e prapad la limita intre Maramures si Suceava. Mafia organizata la OS Borsa au fost in prime-time de multa vreme in stiri, dar masurile luate au fost insuficiente. O stati, putin, acum vad s-a inchis OS Borsa…de cateva luni. S-ar putea ca problema cu noile structuri infiintate sa se degradeze si mai mult, in loc sa se amelioreze acolo, in opinia mea.
    Deci asta este. CIne vrea sa vada de la Bucuresti si din Minister asa colorat rosul-pierderile nu-i trebuie prea multa carte sau analize sa detecteze ocoalele cu probleme,iar apoi sa investigheze.
    Exista si o initiativa romaneasca, a celor de la Plantam Fapte Bune. http://harta.plantamfaptebune.ro/Public dar mai putin eficienta.

    • Mi-as dori sa intram in legatura pe acest subiect (poate pe Facebook cel mai simplu) – as vrea sa scriu un articol pe tema asta, mi se pare f. important .

 3. Ar fi totusi o intrebare (poate parea neserioasa, dar o pun sincer):
  – cum se impaca invatatura de la Harvard cu un profil de guvern cu mare pondere pesedist?
  adica, inafara chichitelor birocratice (fie si numai de inceput) descrise de autor, poate dna ministru sa aplice invatatura primita intr-un asemenea guvern?
  Sau trebuie sa ma gindesc: daca a acceptat inseamna ca asa gindeste si ea si nu va avea piedici.

  • Îmi amintesc ce colege aveam în liceu, tot una și una! Erau capabile să învețe pe de rost manualul de biologie, manualul de fizică, manualul de chimie și încă vreo 10 alte manuale. În materie de note, nici nu mai spun, jumătate dintre ele aveau numai 9 și 10 și cred că mai mult de jumătate din ele au intrat la medicină, că aia era obsesia momentului.

   Problema era alta: credeți că era vreuna în stare să priceapă ceva din manualele pe care le recita pe nerăsuflate? Mie tare mi-e teamă că și Ioana Petrescu e în aceeași situație. Îmi cer iertare de la toate doamnele, că mâine e 8 Martie, dar n-o să pot pricepe niciodată cum o persoană onestă și sănătoasă la cap poate accepta un post de ministru într-un guvern condus de unul ca Ponta. Presupun că explicația e una singură, acea persoană chiar nu pricepe nimic, nici din ceea ce a învățat, nici din ceea ce vede în jurul ei.

   • Nu la faptul ca e femeie ma refeream, ci la locul unde a facut studiile (felicitari) si locul/guvernul unde vrea sa aplice ce a invatat.
    Nu i se va permite, asta cred, chiar daca e plina de bune intentii.
    Dar dna incearca.

  • @victor L

   „– cum se impaca invatatura de la Harvard cu un profil de guvern cu mare pondere pesedist?”

   Tot asa cum s-a impacat invatatura de la Oxford (masterat in Studii Ebraice) cu un profil de guvern cu mare pondere basist. In treacat fie spus, „masteratul de la Oxford” a iesit foarte repede din scena si a ramas cantonat in culisele basismului.

   • Basist este sinonim cu patriot, curajos, corect, competent, care lupta impotriva coruptiei, care apara democratia si statul de drept, care lupta pentru o justitie corecta si independenta, care lupta pentru pedepsirea infractorilor.

  • @victor. Salut [ne intalnim si aici]:
   A. Harvard iti da modul structurat de gandire [am citat corect din articol?]. Iti da Harvard si FILOSOFIA ECONOMICA? Poate un comunist pur si dur sa absolve Harvard? Sigur ca DA. Ca o paralela actualul dictator nord-coreean a absolvit London School of Economics -sub nume fals. Ba chiar si alti bonzi comunisti au studiat in ELvetia sau Anglia. Au adus acestia economie de piata? NU,NU,NU ci au invatat cum sa negocieze cu vestul
   B. pe net i se atribuie proaspetei ministre o declaratie: „acum ca avem un presedinte [cumva] la CEC o sa ma uit cu atentie la creditul Ioanei Basescu”. Daca e reala declaratia, atunci stim exact cum se va comporta si in restul Min. Finante.
   C. este expertiza [nu stim cand si unde dobandita PRACTIC] in evaziune fiscala principalul atribut al unui MIn. de Finante? Experienta avuta cu Chitoiu zice ca NU!

   In rest tonul art. dlui Orasanu arata mai mult a pledoarie pro domo [domnia sa, proaspat revenit din USA, nefiind numit in vreun post ministerial]

   • Domnu’ cinic, post ministerial am avut, deci nu am o miza in povestea cu Ioana Petrescu. Ba mai mult, mi s-au oferit tot felul de lucruri pe care le-am refuzat, simtindu-ma foarte bine, deocamdata, in ONG-ul de politici publice in care activez (SAR).

    Cat despre compatibilitatea LSE/ Harvard cu politica de stanga, trebuie spus ca aceasta este dominanta in acele locuri – uneori separator de dominanta pentru cineva cu vederile mele.

    O intrebare mai buna ar fi cum poate cineva care a fost la American Enterprise Institute (think-tank profund de dreapta) si a lucrat cu Mankiw si Feldstein (tot de dreapta – asa numitii budget hawks) sa sustina un govern de stanga, care vine cu majorarea prestatiilor sociale, ajutoare, etc. Iar la aceasta intrebare nu stiu cum sa raspund.

  • Victor L, e vb de un compromis probabil: orice guvern e mai frecventabil decat un altul care o include pe sinistra Udrea. Na!

   Harald, am avut si eu astfel de colegi si nu mai pridideam sa ma minunez de exactitatea lor in a reproduce paragrafe intregi din manuale. Crezusem si eu ca invatatul lor e mecanic, Fara suport logic, dar a trebuit sa-mi recunosc greseala. Aceesi colegi participau la olimpiadele de chimie sau fizica, cei mai Multi ajungand in etapele superioare. Desigur, o diploma a unei universitati decelita nu e o Garantie, dar mareste cu siguranta probabilitatea ca posesoarea sau posesorul ei sa fie bine pregatit. Restul sunt speculatii.

   • Eu nu vorbeam de colegi, eu vorbeam de colege. Alea care au terminat medicina doar ca să traducă azi în românește prospecte de medicamente pentru companiile occidentale. carede fapt plătesc competențele de limbă română, nu cele de medicină.

    Hai să lăsăm corectitudinea politică: aveam colegi olimpici naționali la fizică și la matematică, dar nu era nicio fată printre ei. Judit Polgár e excepția care confirmă regula, pentru că pe ea așa a crescut-o taică-său de mică. Dar fetele în general (Ioana Petrescu included) nu au mintea organizată în maniera în care o au oraganizată Isărescu sau Dăianu.

    • ouch, harald. poate nu ai luat batai la sah de la cine trebuie, sa vezi cum vii cu „sarumana” dupa ce incasezi cateva :)
     in plus construiesti un caz care, dupa ce ca are doar slabe legaturi cu „obiectivul”, mai e si imposibil de aparat. ioana petrescu trebuie incurajata sa ne mai spuna una alta. trebuie sa-i dam ocazia sa ne arate mai clar cat o duce capul (cum fac aia la fotbal cand dau pase inapoi si asteapta sa iasa adversarii din aparare). daca o atacam toti pe baza amintirilor din liceu cu colege tocilare ea nu trebuie decat sa taca inteligent ca sa castige partida.

 4. Bun. Dincolo de faptul ca “lectiile” de gen or fi utile pentru cei cazuti in cap din luna, pentru prescolari sau pentru cei fara niciun contact cu realitatea academica din Occident si de peste Ocean, cred ca problema e pusa gresit. Iata de ce:

  1. Nicio facultate din lumea asta nu te poate face mai inteligent si mai lucid decat esti din dotarea naturala. Dovada: desi tanara duduie ministru a studiat cu Mankiw si Feldstein ( jos palaria la ei), considera ca principala problema macroeconomica si (justitiar)sociala romaneasca, e slaba colectare a impozitelor, nicidecum nivelul ridicat al fiscalitatii (printre cele mai ridicate din UE, si asta in cea mai saraca tara UE), aparatul birocratic enorm si coruptia endemica, consolidata magistratl tocmai de cei pe care a ales fara sa clipasca sa-i serveasca (bugetul statului praf pe mana unor derbedei vechi si noi, dar bine impamanteniti politic si adminsitrativ). Considera, dimpotriva, ca fiscalitatea e la nivel rezonabil spre scazut si ca nu afecteaza mediul de afaceri romanesc, care e foarte bine. Detalii aici: http://adevarul.ro/news/politica/prostia-doare-tara-1_5315c1d4c7b855ff56dcb3ea/index.html

  2. Una din (marile) probleme ale duduii, alaturi de viziunea eronata (cotrafactuala) de mai sus, e vanitatea si impostura. Eu n-o urmaresc de acum (recunosc ca cineva mi-a atras atentia, in gluma, asupra ei anul trecut, economist si analist onest, cu studii serioase si mult anterioare tot in SUA, cu experieta de 11 ani in banci private mari, tot in lumea anglo-americana, evident marginalizat, desi cunoscut, pentru ca incomodeaza puternic mafia politico-economico-financiara locala). Ci de anul trecut. Si nu mica mi-a fost mirarea cand in direct, la ZFlive, ne-a spus nu o data, cu mandrie demna de o comandanta abnegata de detasament pionieresc (usor agramata insa, “nu se merita”-ul dumneaei nu-i accidental, mi-a zgariat urechea in repetate randuri, si nu se datoreaza statului in SUA, ci e reflex, evident de pe vremea varstei pionieresti, iar minunatul colegiu Mihai Viteazu si profesorii de limba romana au esuat, nu i l-au corectat; altfel, nu stiu cum se face ca romani plecati si stabiliti cu mult inaintea ei in SUA continua sa se exprime impecabil in limba materna) ca ea e profesor la Maryland University. Si o spunea fara sa clipeasca. Si nu o data. Totusi, assistant profesor este echivalentul celui mai mic grad universitar romanesc, respectiv lector sau sef de lucrari. Pt publicul romanesc in schimb, sa-i spui de sapte ori in aceeasi emisiune ca esti profesor la universitate, inseamna profesor universitar (cel mai inalt grad didactic). Punct. Asta spune multe despre vanitatile, imposturile si lipsa de scrupule tinerei.

  3. Problema nu se pune ce poate face ea la si pentru ministerul de finante ( va face more or less, ce vrea Ponta, caci, pe langa ca gandeste pe sistem – colectare taxe, nu fiscalitate mai mica- treaba o fac alti dinozauri acolo, de cand lumea), ci ce poate face ministerul si functia asta pentru ea (ca sa-l parafrazam pe un celebru si raposat democrat american). Adica la ce-i serveste ei functia asta. Pe scurt, la ceea ce e de mult consacrat sub sintagma “resume bulding”. Ce-I intereseaza pe aia acolo, in SUA, care a fost prestatia ei de consilier PM, respective minsitru? Important e sa se adauge la CV.

  4. Bun, si, pe lung ( in legatura cu pct 3) la ce i-ar mai putea folosi, formal, functiile/demnitatile astea? Ei, aici e mai tragic si mai trist – e vorba de un anume profil social ( nociv si, in fond, bazat pe maxima impostura, arivism si cinism) care afecteaza America, acum mai mult a oricand. Iata despre ce este vorba:
  Apropo de universitatile de top din America (gen Harvard), Angelo Codevilla (prof relatii internationale la Boston University) spune:”getting into America’s „top schools” is less a matter of passing exams than of showing up with acceptable grades and an attractive social profile.” Ce inseamna” profil social atractiv”? Merita sa cititi acest articol semnat de A.Codevilla (2010) ca sa aflati. Pentru ca descrie un experiment de inginerie sociala de sorginte progresista(stanga americana; partidul democrat) pus in aplicare concertat si politic, inca de la inceputul secolului trecut, pe continentul american. Inginerie sociala care a vizat cateva directii majore, toate privind elitele – financiare, academice, media. Si, din pacate, a reusit, devenind fenomen transpartinic.

  E vorba de uniformizarea si colectivizarea gandirii elitelor intr-o anume directie (vedeti ce directie in articol), de „elitism” in cel mai nefericit sens, de agregarea unei „clase conducatoare” (the ruling class) privilegiate si dispretuitoare fata de restul cetatenilor (the country class, clasa medie, inima si motorul Americii). O clasa (politic „programata”) dispusa sa impuna demagogic si ipocrit – nu sa compuna democratic, in respectul principiilor pe care a fost fondata America, al libertatii de asociere, naturii umane, meritelor obiective si libertatii individuale – o „lume noua”, cu Oameni Noi ( ref. marxist-leninista) deloc liberi. O lume in care clasa sociala dominanta (din ce in ce mai greu de penetrat, un soi de noua aristocratie similara in comportament si orientare, chiar daca nu identica celei de tip feudal) este compusa din cei care au „profilul social actractiv”, respectiv corect politic (politically correct). In fapt, un profil deloc atractiv, insa nociv. E vorba de fapt de o elita, in fond, antiamericana – impotriva a ce a fost creata sa fie America de catre intemeietorii ei, the land of the free.

  Chiar merita citit:

  http://spectator.org/articles/39326/americas-ruling-class-and-perils-revolution

  Asadar, in incheiere ( si fara sa epuizez decat in mare argumentele si coordonatele imposturii acestei dudui), vin si spun asa: da, acum, la noi ( nu ca Occidentul ar fi scutit) e mai mult ca oricand vremea impostorilor si tehnocratilor (unii, poate bine intentionati, dar fara suficient discernamant) de care actuala guvernare se foloseste pe post de idioti utili ( care nu e o insulta, e o realitate si presupune un anumit profil psiho-comportamental http://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot).Cat de cinica si constienta e duduia asta despre rolul prestatiei ei ( de legitimare a politicilor macroeconomice nenorocite ale acestei guvernari, a jafului de la bugetul de stat) nu stiu, nu am acces intim si direct la persoana dumneaei. Dar va rog, incetati cu prostiile si argumentatiile de gen. Ne insultati inteligenta. Chiar n-aveti limite? Sau faceti parte din aceeasi categorie? Va las pe dvs sa va faceti necesarele introspectii si sa decideti. Reiterez pe aceasta cale ca redactorii contributors au preferinte cel putin stranii in selectia (celor mai multi, exceptiile sunt rare) autori publicati aici.
  Epilog destinat mitului ca Harvardul ( care sigur, daca esti inteligent si stii sa profiti, pastrandu-ti discernamantul, adica fara sa cazi in capcana invatamantului ideologizat progresist, iti ofera o deschidere si o expunere la informatie de exceptional nivel academic) e inaccesibil idiotilor utili, sau ca te-ar putea face mai inteligent decat ai fost facut de Dumnezeu si de parinti. Va rog, urmariti:
  https://www.youtube.com/watch?v=q5dAfEqVV_o

  PS: am mai facut greseala de a-mi arunca ochi pe vreo doua articole semnate de acest autor. Asta a fost ultima data. Timpu-i pretios

   • Normalule,
    Pentru ca tot spui undeva mai jos ca memoria nu te ajuta, Ti-o improspatez eu putin. Nu mai e un secret ca dna Hincu il pretuieste pe Aligica. A facut-o explicit la un articol al dnei Stoiciu. De curand favoritul dumneaei, DPA, a scris articolul „O bataie de joc”, in care se arata revoltat ca un specialist roman, scolit in strainatate, nu-si putea implini menirea in Tara natala, datorita obtuzitatii unei administratii greoaie. Sunt convins ca dna Hincu a sustinut punctul sau de vedere.
    Ei bine, acum cand administratia dovedeste acea deschidere ce era atunci solicitata, d-ei schimba foaia si arata ca situatia nu e neaprat roza. N-o fi, dar nici neagra nu este!
    Dar daca d-ei vorbeste exact convigerilor dvs, e imposibil sa nu aiba dreaptate.

    • Stimate domnule Hantzy,

     Multumesc de raspuns.
     Daca ati fi citit pana la capat, atent, comentariul cu memoria, ati fi vazut ca nu prea am convingeri. Asimilez, imi fac ceva idei, dar nu cred ca am ajuns la faza cu convingeri. (este restrictiv).
     O sa studiez presupunerea dumneavoastra (nu stiu inca situatia).
     Asta insa nu schimba cu nimic sensul comentariilor mele.
     Imi voi cere scuze si voi accepta ca am gresit, daca imi aduceti argumente in acest sens.
     Astept cu interes.

     • Ati declamat: „Exact”. Asta releva ceea ce spuneam, anume ca aveati deja formata o parere, mai pe sleau convingere, iar suprapunerea scriiturii dnei Hincu pe sablonul dv v-a smuls acea exclamatie.

      Vorbesc cu un nickname. Are vreo relevanta? Nu prea mi-e clar unde bateti.

      • Aveti dreptate in constructia pe care ati facut-o.
       Dar revenim la atentie. Nu am spus „la incheierea articolului” sau „Terminand de citit”.
       Am spus „ultima fraza”. Si era un rezumat aproximativ la ce am strigat.

       Legat de a doua parte, nu are nici o importanta.
       Dar ia cititi comentariul dumneavoastra de acum, comparat cu cel anterior.

       Cu respect
       Acelasi om normal

    • Am gasit articolele si comentariile la care va referati.
     In afara de stilul abrupt al celor doi (Doamna Hincu si domnul Aligica), si diferenta de opinie intre dumneavoastra si ei, nu am vazut altceva.
     Am remarcat totusi diferenta de stil in scrierile dumneavoastra.
     Apropo…stiti cu cine vorbiti?

  • Adevarul e in general la mijloc. Sincer nu am citit tot comentariul Dvs. pentru ca e prea elaborat pentru subiectul in discutie, m-am oprit la partea cu „principala problema macroeconomica si (justitiar)sociala romaneasca, e slaba colectare a impozitelor, nicidecum nivelul ridicat al fiscalitatii (printre cele mai ridicate din UE, si asta in cea mai saraca tara UE),…”. Pai unul e o consecinta a celuilalt intr-o relatie circulara: taxele sunt mari pentru ca nu se colecteaza, taxele nu se colecteaza pentru ca sunt mari- ambele sunt valabile. Domnisoara are dreptate (din punctul meu de vedere), slaba colectare poate fi rezolvata mai simplu- si aici este vorba despre ce vorbiti Dvs. in continuare- coruptie, lene etc. Practic sunteti de acord cu ea combatand-o, mie mi-ar fi dificil sa realizez acest lucru. Ma rog, punerea celor doua in contradictie…”nicidecum…” e gresita- o sa verific daca chiar asa a declarat dar atunci ar fi o greseala.

   PS: daca vreti sa va delectati cu perle lingvistice, va recomand declaratia de avere/interese publicata recent. Cand am citit ca are o pozitie „nerenumerata” am simtit ca imi explodeaza creierul de rusinea ei :)

 5. Bravo!
  Imi puteti recomanda cateva scrieri de ale dumneavoastra despre lucruri pe care le iubiti (asa de mult incat nu vreti sa le schimbati, cum bine a zis doamna Carmen D)?
  Legat de cei din minister, cu singuranta ca sunt mai buni decat noul ministru, la anumite capitole. Strategia de lupta poate fi sa ii scoata din zona lor de confort, pe un teritoriu la care ea e mai buna. Fiind femeie, urletul victoriei poate sa ia si forma unui zambet copilaresc. Si toata lumea castiga! Legat de castig si frustrari, stiti de ce zambeste un cioban cand ploua?Pentru ca stie ca dupa ploaie vine soarele!

 6. Domnule Orasanu,
  Atingeti un subiect ce a devenit intr-adevar enervant. Resentimentul/ura/invidia pe care noi, romanii, o avem fata de semenii nostri scoliti afara si, culmea, „pe bune.” Stim deasemenea ce i s-a aruncat in spate si profesorullui Tismaneanu: ca nu e profesor, ca universitatea nu exista, ca e jurnalist la un ziar minor, etc. Cunoastem toate aceste elemente „tari” ale natiei noastre.
  Vreau totusi sa aduc in discutie si extrema cealalta ce vine tot din „taria” asta a noastra si anume ca blazonul unei institutii garanteaza calitatea individului. Nimic mai fals. Am cunoscut destui profesori cu doctorate la niversitati renumite [Harvard (1), Berkeley University (1), University of Bremen (1)] de care te miri cum au reusit nu numai sa aiba un doctorat dar sa ajunga pana a intra in program. Nu contest aici calitatea studentilor in general din aceste universitati dar, repet, este o greseala sa privim diploma si nu omul din spatele ei. Chiar mai deunazi, la un articol al profesorului Tismaneanu, ne „minunam” de marele expert in studii rusesti si profesor la Princeton si acum la NYU, Sthephen Cohen. Ce spune individul acesta este absolut idiotic si te intrebi cine l-a desemnat specialist in studii rusesti.
  In consecinta, ma intereseaza mai putin daca Ioana Petrescu a terminat la Harvard (acesta fiind un lucru bun) ci ce politici si efecte va avea numirea ei acolo. Daca e intr-adevar un bun finantist, va putea ea decide si implementa viziunea proprie in politicile ministerului ce face parte dintr-un guvern condus de un „grup infractional organizat”? Dati-mi voie sa am o urma de indoiala fata de cei ce accepta sa fie partas la o astfel de mascarada politica a infractorilor.

 7. ” Harvardul te mai invata ceva – etica ”

  Harvardul te invata cum sa furi , sa falsifici si sa minti. Eu asta am invatat de la „Harvard” cind am vazut cum au devalizat (furat) mii si mii de hectare de padure din RO pe care apoi le-au ras de copaci . Totul prin falsificari de acte si retrocedari fictive — si totul cu suportul direct si nemijlocit al lui Secu !

  • Domnule H.L. , sa imi spuneti cand reusiti, pe bune sa ajungeti la Harvard. Apoi sa imi spuneti ce ati invatat acolo, asa, pareri despre ce cititi in presa……sunt cate in luna si in stele, ca sa citez din marii nostril actori.

 8. Unde sa gasesc date despre biografia d-rei ministru, cum ar fi locul nasterii? Pur si simplu as vrea sa stiu „a cui este”.
  Discutia este prea generala, lipsesc ca de obicei multe date si fiecare ajunge convingator la ce concuzie vrea.
  Personal, nu am asteptari deosebite de la un ministru din guvernul Ponta si „aprobat” de Basescu.

  • Umbla vorba ca-i „a lu’ Sova”. Putin probabil sa ajunga consilierul lui Ponta fara recomandari „beton” din interior. Vorbim totusi de un ministru care face parte din echipa Ponta. Cum scria cineva, ce om sanatos la minte s-ar asocia cu un astfel de individ.

 9. Am uitat sa va sugerez a-l asculta pe Harvey Mansfield, profesor la Harvard, intr-un interviu despre situatia educatiei in universitatile americane si in special la Harvard dupa „revolutia” de la sfarsitul anilor ’60. Nu sunt sigur daca acesta e interviul cu pricina dar va dau link-ul http://www.youtube.com/watch?v=LT-rixDQM9A

 10. Nu stiu nimic despre Harvard si nici despre noua ministreasa a finantelor romanesti (ma uit la DEX online si citesc ministreasa = sotie de ministru, hmmm, iar ministra nu exista, ce ti-i si cu limba asta ramasa in urma …), insa pornind de la link-ul data aici am citit citeva din articolele Ioanei Petrescu, inclusiv ce-l cu usturoiul, despre care auzisem, insa nu-l citisem.
  Mie articolele mi se par de bun simt, mai ales pt. cineva specializat pe evaziune fiscala, asta intr-o tara cum e RO.
  Ce ma deranjeaza cel mai tare e atitudinea cu care a fost primita si cometantariile articolelor, mult noi, dupa ce a fost numita in noua pozitie. Mi se pare ca toti romanii ce au trait pt. mai multi ani in afara tarii, si chiar mai mult, toti strainii, sint priviti cu un fel de naivitate sau condescendenta: „RO e alta planeta … las’ ca stim noi cum merge aici ca nu se aplica nimic din ce exista sub soare”. Nu a descoperit romanul nici furtul nici smecheria pe glob, iar acea aparenta naivitate ar trebui privita dintr-un complet alt unghi. Chiar si acei naivi inteleg imediat ca legea e eludata in cele mai nastrusnice feluri, insa sint unii care chiar nu accepta usor asta. E nevoie de acea naivitate sa incepi sa te lupti cu un sistem uns de zeci (/ sute) de ani, pe care il vrei schimbat. Acea aparenta naivitate are in spate o forta extraordinara, care numai ea e capabila sa creeze surprize (de la cei care nu renunta usor la acea naivitate si nu se ‘adapteaza’ dupa specificul local). Coruptie este peste tot in lume, mai mult sau mai putin, insa societatile care o au la nivelul cetateanului de rind (ca inchiriezi ceva sau cumperi usturoi pe strada) ar trebui sa inteleaga ca asa nu merge pe termen lung, ca ramii condamnat la sub-dezvoltare. Iar cei care lupta impotriva ei nu pot fi decit naivii. Puterea acestor naivi (nu ma refer la ministreasa in particular, pt. ca nu stiu cum va evolua in mediul romanesc), este singura forta de schimbare in bine si ar trebui incurajata mai mult, nicidecum hulita sau persiflata.

 11. Cred ca nu numai un ,,ministru” este dezorientat la ceeace trebuie sa faca si ,,dependent” de cei cu ,,20 de ani de intors hirtiile” si lucrurile (astfel, incit sa creieze acest tip de dependenta), ci insasi Premierul se afla in aceeasi siuatie de blocaj general, produsa de ,,mersul pe loc” al economiei nationale.
  In lipsa unui ,,proiect national de reindustrializare”, lipseste orice directie si parcurs al tarii spre ceva concret, pe termen scurt mediu sau lung, creind acea opacitate institutionala si de guvernare, caracteristica stagnarii generale.
  In lipsa unei tinte nationale economice majore, autoasumate politic, institutiile supreme trebuie sa se faca ca lucreaza, ca rezolva problemele grave si dificile ale guvernarii, creind in acest scop inertii, odata cu ,,stilpii” birocratici care promoveaza sau nu, functie de interese ori inertie birocratica, acele acte care fundamenteaza ordonantele sau ordinele ministeriale.
  Solutia nu sta decit in mica masura in energia si potentialul intelectual/profesional al absolventilor de universitati de inalta clasa, cit mai ales in proiectele nationale economice, de natura sa creieze acel curent de schimbare, care sa mature treptat inertiile si incompetenta din institutii.Cu alte cuvinte – acolo unde crestere/dezvoltare economica nationala nu e, nimic nu e, indiferent de specializarea/calificarea inalta a managerului ,,local” de ,,proces birocratic”.
  Ioana Petrescu se va alege cu o experienta profesionala inedita, urmind sa stabileasca tehnici de debirocratizare – in masura in care ele pot fi eficiente inafara reformelor care schimba radical si ireversibil, mentalitati si procese economice/birocratice de rutina.
  Daca va ramine mai multa vreme si nu va considera domeniul de neschimbat, poate va avea sansa sa ,,prinda” schimbarea majora, pe care trebuie sa o aduca intr-o buna zi, un proiect national de reconstructie economica si industriala (postaderare), care va schimba din ,,interior” institutiile, intr-un mod care azi pare de domeniul SF.
  .

  • @Caliman. Reindustrializare?
   A. declaratie oficiala a lui Liviu Voinea: „am dat 600 MILIOANE euro, ajutor de stat si am creat aproape OPT MII de locuri de munca”. Cat a costa deci un loc de munca? cat ar costa sa avem 100 000 [nu milionul aberat de Ponta] noi locuri de munca?
   B. O linie auto costa DOUA MILIARDE de USD investitie. Cati lucreaza pe o linie?
   C. Cui vinzi produse industriale? pe cine inlocuiesti cu produsele tale? ce primesti in schimb [nu banane, zahar, rom etc ca pe vremea lui Ceasca]?

   Cand ajungi la socoteli, din reindustrailizare ramane un sac de palavre si visuri.

 12. Un articol ce reda destul de exact stufarisul care-o asteapta pe d-na ministru.
  N-am nici un dubiu privind inteligenta de care dispune d-na Petrescu, in bunele dumneaei intentii, dar am rezerve in legatura cu gradul de cunoastere si intelegere a mecanismelor ministeriale descrise de dvs. si mai ales in capacitatea de detectare si cunoastere a oamenilor si de a putea manevra in atingerea scopurilor sale a intereselor, calitatilor si, da, chiar a slabiciunilor lor.
  Deocamdata ii acord prezumtia de reusita si raman la convingerea ca daca cineva poate reforma un sistem in Romania acela este cineva suficient de inteligent, care nu provine din acel sistem, dar il cunoaste suficient de bine si este capabil sa-i inteleaga detaliile suficient de repede si, mai ales nu accepta nici una din „tentatiile” in care va incerca de la inceput sistemul sa-l agate. Cineva, cu bunele si inevitabil si relele sale, gen Funeriu la invatamant, dar care sa nu repete greselile acestuia in implementarea masurilor pe care le doreste.
  Evident ca articolul public nu v-a permis sa prezentati tot ce aveti de spus, mai sunt pe acolo prin ministere si alte cateva persoane care ar merita identificate si luate in seama, poate d-na ministru are intelepciunea sa se consulte. Pentru inceput poate ar fi bine sa aplice metoda lui Steve Jobs ca la orice materiale si solicitari sa spuna initial nu si sa ceara o varianta imbunatatita (e intotdeauna interesant si instructiv de identificat constantele si variabilele dintre variantele propuse), iar implementarea deciziilor ar fi de preferat sa o faca cu cel putin o viteza mai mare decat cea cu care se regrupeaza sistemul si incep „imbunatatirile” propuse de acesta.
  Deocamdata, d-na ministru se bucura de increderea mea si sper sa reuseasca, cu toate ca, asa cum spuneti si dvs. se va confrunta cu neobisnuita gaselnita a separarii buget-finante. Daca pana la pulverizarea USL am acceptat, poate prea usor, ca explicatia sta in separarea PSD -PNL, acum, dupa mentinerea acestei separarii, banuiesc ca exista si alte explicatii. Poate ne prezentati opinia dvs. pe acest subiect, desi s-ar putea sa fie si doar intentia lui Ponta de a da bine cu cei doi ministrii, amandoi cu o imagine si CV-uri ce dau bine in negocierile externe, iar in sptele lor sa „danseze” baronii pe masa.

 13. O să urmăresc cu simpatie evoluţia Ioanei Petrescu, ministrul Finanţelor. Prea ies la atac şacalii!
  Este foarte clar că a făcut o şcoală bună, are specializarea în domeniul sensibil al evaziunii fiscale, nu a avut niciun punct de contact cu „regnul” financiar din România. Prezintă câteva date promiţătoare pentru genul de misiune la care s-a angajat.
  Mă gândesc că ar fi o şansă ca cineva precum tinara ministră să lase să intre lumina prin cotloanele întunecate ale finanţelor publice româneşti. Şi să înceapă curăţenia.
  Mă dezgustă grohăiala atotştiutoare şi mîrlănească a unora care o întâmpină pe Ioana Petrescu cu idei preconcepute, cu furii psihanalizabile sau cu sensibilităţi evazioniste lesne detectabile.

  • @cassandra. Ti-a trecut vreodata prin cap ca evaziunea se „conjuga” doar la timpul trecut?
   A. un „chinez” vinde slapi la negru cu 3 lei si vinde un container. Vine cassandra cu controlul si chinezul devine fortat sa puna 10 lei pret la slapi. Mai vinde? Va incasa cassandra impozit pe cei 10 lei daca NU SE VINDE???? Kanci!
   B. E vreun economist, inclusiv Blanculescu, care sa nu afirme ca marirea taxelor SCADE gradul de colectare, astfel ca sumele incasate se micsoreaza?
   C. A devenit combaterea evaziunii PRINCIPALA atributie a unui ministru de finante?
   D. prezenta unui stangist DECLARAT la min. de finante va integra economia din RO in UE sau va sabota -fie si inconstient- mersul inainte?

   PS1. chiar crezi ca la Oradea se poate vinde o franzela cu 0,5 ron, cand in HU la 15 km se poate vinde cu 2 ron? sau invers? Daca crezi ca se poate, NU INTELEGI NIMIC din fenomenul UE si din disparitia granitelor economice
   PS2. de evaziune prin munca la negru NU se ocupa min. de Finante.
   PS3. Chitoiu era expert in evaziune fiscala. Esti incantat de rezultate?

   • Intre A si B este o fractura Logica. Colectarea corecta de taxe nu presupune marirea lor, ci, cel mult, largirea bazei de impozitare. Iar asta nu prin modificarea legii, ci doar prin aplicarea ei. Ceea ce ar duce, nu la majorarea pretului de la 3 la 10, ci doar la 3,72. E posibil sa nu mai vanda cassandra 5 slapi pe zi, ci numai 4. Dar atunci mai vinde un ochelar da soari ca sa aiba si de o bere.

    • @Hantzy,

     Cu scuze pentru exprimare, dar largesti pe dracu’! Deja, lumea s-a cam saturat de impozitarea excesiva, menita sa asigure salariile bugetarilor votanti!

     Eu unul evit sa platesc impozit, si crede-ma ca-mi reuseste pentru aproximativ 40-50% din cheltuielile „regulate”… si chiar pentru o buna parte din cele „neregulate”. Desigur, daca vrei sa fii constiincios si sa sustii statul, esti liber (de fapt, nu prea: esti mai mult obligat) sa o faci.

     Succesuri!

 14. Sunt de acord cu linia generală a articolului, cu argumentele autorului, d-rei Ioana Petrescu nu merita tratamentul de care s-a bucurat din partea presei din România și nu numai. Faptul că este rookie la capitolul experiență executivă nu implică automat pregătire necorespunzătore sau neputință visavis de provocările din viitor în funcția de Ministru al Finanțelor. Timpul va rezolva toate aceste controverse, va indica daca cooptarea d-nei sale a fost inspirată sau nu.
  Două observații: (1) Calitatea joasă din toate punctele de vedere a acelor parlamentari din comisia de validare a noilor miniștri. S-a mers pâna la atacuri la persoană și umilințe care în mediul universitar sau corporatist sunt considerate abjecte; (2) Nu cunosc motivele reale pentru care d-na IP a acceptat oferta din partea prim-ministrului VP. Fără să o cunosc personal, cântărind argumentele și declarațiile din presă din aceste zile, cred că a comis ce se numește peste ocean poor judgement. Eu unul nu aș accepta să lucrez pentru un plagiator dovedit, într-o echipă care are atât de multe probleme cu etica si morala în general. Asta fără a considera perfomanțele foarte slabe ale administrației curente de la București. Oricum, fiecare dintre noi are dreptul la preferințe, aspirații și decizii personale. Succes d-nei Petrescu.

  • Nici măcar când aveam 21 de ani nu eram atât de rookie în chestiunile care țin de viața reală, încât să accept să lucrez în subordinea unuia ca Ponta.

  • Ca romanul, neica. Tipic.Hihi.
   :)

   @Ioana Hincu.

   Daca imbarci in resposabilitati ori esti prost ori nu ai avut ce face.P.D.A *cazul Ioana Petrescu*
   Daca nu imbarci In politica, iti meriti soarta. P.D.A * cazul omului de afaceri*
   Daca nu vorbesti limba romana corecta da esti in tabara buna, se iarta *Daniel Funeriu*P.D.A

   E bine doar in tabara dreptei. Arhanghelii sunt in concentratie maxima acolo pe metru patrat.
   Ei, na pentru orice om normal, inexistenta e o alternativa mai buna la nivel de opinie politica.
   PS.
   Sa vad aici o doza majora de anti Harvard si de judecati gen americani antiamericani made my day. Niste enormitati majore, nici macar originale…preluate automat dar adaptate automat pe judecati de genul…prietenii mei care stiu mai bine*cei destepti si buni*

   Numai fluturarea asa inocenta si fara intentie a cuvantului progres la unele persoane , le va ridica tensiunea arteriala brusc.

   Pana unde merge ideologia de grup.,,

   P.D.A personal digital assistent.

   • Pentru ca nu dispun de o memorie grozava si am si un handicap cultural, sunt nevoit sa citesc toate textele si toate comentariile de aici. Este o placere maxima. Incerc sa inmagazinez tot dar este dificil.
    Ca atare, ma las foarte mult ghidat de perceptii, fara insa a devia de la niste principii pe care mi le-am stabilit singur. Mai tarziu, dupa cateva dupa cateva opinii pro sau contra, imi creionez o idee. Pe care pot sa o schimb, daca balanta argumentelor se schimba.
    Ultima fraza din textul doamnei Hincu, m-a facut sa strig „Exact”
    Am citit mai multe texte scrise de autor si grupul de cuvinte preponderent de cuvinte este Razvan Orasanu. Sunt convins ca e capabil de mult mai mult, cu conditia sa treaca peste obsesia ca nu stim cat de bun poate sa fie. Stim, dar trebuie sa si dovedeasca.
    La textul anterior a ridicat la nu stiu ce nivel superior, unul din putinele comentarii in care era laudat (cel cu pariul).
    O incercare mai buna a fost textul cu emigratia, dar mi s-a parut nenatural.
    In textul de fata, lasand la o parte faptul ca este prea devreme sa ai opinii asa strong, miroase a WHY NOT ME. I AM BETTER
    Eu chiar cred ca este capabil de mult mai mult.

    Vreau sa ma contraziceti!

      • Posibil dar poate fi vorba si de necunoastere (nu stie „pe ce lume traieste” sau „in ce se baga”). O persoana chiar valoroasa, din dorinta legitima de afirmare se poate pune in slujba raului. Nu intamplator am dat acel exemplu.

    • Moralitate!

     Nu am inteles prea bine primul mesaj dar l-am descifrat dupa ce de-al doilea.
     Va rog sa cititi cu atentie mesajul pe care il scriu si sa faceti dumneavoastra legatura aici:

     Von Brau a ales solutia imorala in ambele situatii si ar fi ales-o si pe a treia (daca ajungeau inainte rusii).

     Deci si cu noi si cu ei tot lipsit de moralitate (la von Brau ma refer)

  • Este regretabil ca autorul a imprumutat tonul de bascalie, omniprezent in presa din tara. Fara a sti cine este tanara d-na Petrescu, sa ne dorim cu toti ca va reusi sa reziste tendintelor paralizante. Avem tot timpul sa o „judecam” mai tarziu.
   Ii doresc succes.

   • S-ar putea să vă surprindă, însă astfel de articole și astfel de comentarii ajută de fapt o persoană de bună credință să nu o dea în bară. Nu trebuie să lăsăm totul pentru ”judecata” de mai târziu, trebuie să ne dăm cu părerea despre orice și exact ăsta e rolul forumurilor. După care, dacă cineva sănătos la cap citește ce se scrie pe-aici, își va ajusta deciziile și abordarea în funcție de probleme despre care nici măcar nu avea habar că trebuie să le ia în calcul.

    De exemplu, în perioada suspendării din 2007, cineva se mai uita și pe forumuri și se vedeau mici ajustări în decizii. Sute de analiști fără pretenții, comentând pe forumuri, obțin rezultate mult mai bune decât ”greii” pe care-i vezi toată ziua în studiourile de televiziune până când nu mai poți distinge ce e manipulare și ce nu, în ceea ce susțin ei pe ecran.

  • @lup. Sunt multe nuante dar la extreme avem:
   A. cei ce o evalueaza/judeca/apreciaza pe dra.I.P. DOAR prin studii – plecand de la ipoteza ca valoarea diplomei GARANTEAZA valoarea faptelor de dupa
   B. cei ce o evalueaza/judeca/apreciaza pe dra IP DOAR prin mediul in care activeaza (guvernul marxist la lui Ponta)

   Vom trai si vom vedea, iar pana atunci doar flerul nostru ne pune sa scriem.

   • Legat de concluzia de la comentariul dumneavoastra anterior, fix sezatia de Why not me? am avut-o si eu.
    Legat de cel de fata, „hai sa-ti spun eu cum e” este, omniprezent. Ma asteptam sa fie mai putin prezent aici.

   • @cinic – nu sunt adeptul niciunei dintre extreme. „Primirea” din România a fost sub orice critică. Cu toții am fost la un moment dat rookies, am avut un punct de plecare. Singura mea nedumerire este legată de decizia de a lucra pentru guvernul lui Victor Viorel Ponta. Repet, eu o consider poor judgement. Nu e nicio problemă se întâmplă tuturor în viață, inclusiv celor cu studii la Harvard, cu experiență academică și fără îndoiala celor cărora le merge mintea de minune.

 15. Sincer, mi se pare o miscare curajoasa a prim-ministrului. Un ministru tanar, cu studii serioase, la cea mai „tare” universitate din lume… nu e de colea, sa ne gandim ca Harvardu` are un buget de vreo 4-5 miliarde $ pe an.
  Am totusi o problema cu „toereticienii”: uneori toata teoria se duce dracului din te miri ce.
  Sa luam cazul celebrului LTCM, avand in consiliul director doi laurati Nobel in economie. Arbitrajul, o metoda relativ sigura de face bani buni (se speculeaza diferntele dintre activul suport si instrumentul finaciar derivat, in ideea ca la scadenta valorile converg), i-a bagat in faliment, din cate imi aduc aminte.
  Apoi ma gandeam ca insasi universitatea Harvard a cam dat chix uneori:
  „Harvard also reported continuing losses incurred by terminating interest rate derivative contracts. The university said it lost $345 million unwinding those contracts in the last fiscal year, bringing the total cost to nearly $1.3 billion since 2008. Harvard had entered into the swaps nearly a decade ago to protect against potential interest rate increases as it prepared aggressive real estate development plans in Allston. The contracts became a financial albatross when rates actually declined and development plans were postponed.”
  http://www.bostonglobe.com/business/2013/11/09/harvard-operating-deficit-rises-million/Ek9Usxk19Ih9bZ3znXV3EI/story.html
  Bun, sa nu fim carcotasi..pana la urma Harvard e Harvard, lista celebritatilor care au absolivit acolo este cu adevarat impresionanta:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Harvard_University_people
  Eu as fi multumit daca dra ministru ar reusi macar cateva lucruri:
  -transparentizara companiilor de stat (raportare ca pe bursa, dupa modeleul suedez).
  -aducerea la un numitor comun a impozitarii , la aceleasi venituri impozite egale ( dra ministru chiar sustine aceasta idee..sa vedem cum o va aplica in practica). Sa luam doar cazul dublei impozitari in cazul dividendelor, impozitarea diferita in cazul salariilor vs venituri din activitati independente, ca sa nu mai spun de veniturile agro, unde este un haloimas total.
  -cresterea ratei implicite a TVA, prin reducerea returanarilor frauduloase, a schemlor carusel , factura falsa etc.
  -daca se poate introducere impozitului pe venitul global, pornind de la o anumita valoare (deductibila) dupa modelul din UK. In Romania o buna parte din mica evziune este evaziune de subzistenta practic. Apoi, odata cu dezvoltarea afacerii „obiceiul” se pastreaza ..
  -introducerea regulii „say-on-pay” la toate companiile de stat, inclusiv institutii de control
  Sunt convins ca. asa cum zicea si dra ministru, este toba de teorie, de statistici..foarte bine. Daca va avea mintea si puterea sa nu devina doar un vataf cu staif, care inventeaza metode de jumulire fara a creste veniturile (sper ca nu a fost ideea D-sale acciza majorata la carburant) , daca va fi corecta si va reusi sa imbunatateasca dinamica colectarii principalei surse de venituri fiscale la bugetul de stat, TVA-ul, daca va reusi sa aduca dinamica deficitului structural astfel incat sa atingem tinta din compactul fiscal (nederogat) in 2015, daca va reusi sa aduca un plus de viziune in alocarile pe consum vs cele pe dezvoltare, daca va resui sa ne faca sa intelegem ca exista o strategie credibila, argumentata…ei bine atunci va avea respectul nostru.

  • Daca da chix Harvard Corporation si fondurile de investitii ale facultatii – care sunt gestionate separat si care si-au imbunatatit randamentul in ulitma vreme – nu inseamna ca dau chix si profesorii care predau in universitate. Ori dna Petrescu cu astia a lucrat.

  • dle MM. Faceti o eroare fundamentala: cele de mai sus trebuie sa le faca GUVERNUL nu ministrul. Il vedeti pe Ponta acceptand macar 15% din cele de mai sus?
   Vorba rabinului: „eu idei mai am, dar nu mai tu gaste”.

 16. In balanta de o parte sta un grup bine specializat in zeci de ani de toate tipurile de hotii iar in partea cealalta o d-soara cu 4 ani la Harvard si putina experienta .Nu cred ca se poate inclina acul spre partea buna in niciun fel .Daca se adauga intrarea in acest guvern mult mai corupt decat celelalte rezultatul va fi mai mult decat previzibil…

 17. Stimate,
  d-le ,,pragmatic la extrem”.
  1.) Dvs. aveti perfecta dreptate in privinta costului unui loc de munca, care actualmente incepe de la 60 – 70 de mii de Euro.
  In lucrarea sa de mare valoare (pragmatica), ,,Reindustrializarea Romaniei – politici si strategii”, d-l Liviu Voinea a dovedit stiintific, ca reindustrializarea Romaniei este imposibila prin tehnicile actualului ,,model de dezvoltare/crestere economica”, bugetul fiind lipsit de resursele necesare.El a pus problema nevoii unui alt model de dezvoltare economica, care insa nu se afla in ,,expertiza” economistilor, acesta apartinind domeniului ,,institutional”.
  Cauzele reale ale lipsei de bani la buget, enumerate de dumnealui sint falimentul sau insolventa activelor(uzinelor si regiilor) de stat, putinatatea activelor straine, incapacitatea sistemica de absorbtie a banilor europeni, restrictia datorata apartenentei la UE de a utiliza mecanisme vamale, tarifare, monetare, ajutoare de stat, interdictia de a utiliza Bugetul pentru dezvoltare peste limita de 3 la suta deficit anual,etc.
  2.)Cea mai importanta restrictie/piedica in calea dezvoltarii economice, care nu se afla in atentia/analiza economstilor (deci nici a lucrarii citate) este competitivitatea/functionalitatea economica nationala dezastruoasa, aflata la un indice (african) de 74, cind tarile dezvoltate ori tigrii asiatici(ex. Singapore, are indice 1 de competitivitate,iar cu cit cifra este mai mica, competitivitatea lor fiind mai mare).
  Pina in 2008, banii dati cu buletinul au permis investitorilor sa investeasca si in tari ca Romania, cu competitivtate de 74, dar odata cu criza, prin imputinarea/pierderea drastica de resurse financiare mondiale, se mai ,,acopera” ca volum fizic pentru investitii, numai zonele de maxima competitivitate economica, care garanteaza profitul investitorilor. In aceste imprejurari, in tarile cu competitivitate/functionalitate economica sub 32 – 35, investitorii nu vin, fiindca banii nu produc profit, ci perderi si falimente.
  Situatia pierderilor financiare aflate in curs de majorare – deoarece au venit la rind pierderile de bani imprumutati pe termen lung si foarte lung pentru zona afacerilor- a facut ca investitiile straine in Romania, sa scada in 2013 fata de cele don 2012, acest trend fiind de asteptat si in viitor, in actuala situatie.
  3.)In situatia data, desi ar parea ca Romania este tara esuata pe lung termen, situatia este mai optimista decit pot sa o considere economistii, deoarece un „proiect de reconstructie economica si industriala” se bazeaza pe banii strainatatii, care exista, dar nu vin in Romania, fara a se aduce competitivitatea/functionalitatea, catre indicii tarilor dezvoltate.
  Era nevoie de un alt model de dezvoltare, care utilizeaza in continuare si modelul bugetar,completindu-l cu unul ,,institutional”, formind impreuna, mdelul bgetar – institutional (nou), al epocii globalizarii.
  4.) In concluzie, banii necesari pentru crearea de noi intreprinderi si noi locuri de munca, vor veni indata ce Romania va ,,anunta si implementa” proiectul ,,bugetar-institutioal”, care exista si este operational.
  Asa ca stimate d-le ,,pragmatic- la -extrem”, solutii exista, dar nu trebuie dect sa vrea Guvernul si clasa politca sa-si asume aceasta schimbare in viziune,teorie si economia ,,aplicata”, pentru a scoate tara din criza!Pina acum, Guvernul Ponta n-a fost interesat de acest proiect, desi i-am facut oferta de a-l evalua si promova.De asemenea, aceeasi oferta facuta marilor partide din tara,a ramas fara raspuns pozitiv.Asa ca Romania asteapta minuni economice care sa-i pice de nu stiu unde, cind nimeni si nici un popor nu are nimic altceva ca beneficiu, decit ceeace-si construieste prin propriul efort, ca ,,proiect personal” sau ,,proiect national economic”.

  • Caliman. Cat timp am vorbit de reindustrializare am dat exemplele necesare. Alt model economic (apud Voinea desi il vad doar ca un sir de palavre ex-cathedra) inseamna oare INDUSTRIE ? caci IT&C nu aduce un milion de joburi nici nu-l angajeaza si pe Stan Papusa si Vasile Turturel.
   Aparte propaganda latrinista, fata de 1989, ce NU mai produc firmele de pe teritoriul RO? televizoare, computere ? ei bine nici Italia, Franta, Germania nu produc asa ceva !

   • Aveți dreptate și e interesant că ați ales tocmai cele 3 țări. Aveți idee ce garnituri de trenuri de mare viteză produc Siemens, Alstom și Fiat Ferroviaria (preluată între timp tot de Alstom)? La cât costă o astfel de garnitură, se pare că merită produse în țările respective.

    Televizoarele pe care le văd aici (UK) sunt produse în Cehia, Polonia și Ungaria pentru că transportul panourilor LCD mari (40” și peste) din China ar implica piederi inacceptabile. Întrebarea fiind: de ce nu sunt produse și în România?

 18. Eu nu de povestea romantata cu usturoiul m-as lega, ci mai degraba de faptul ca nu a condus in Romania, nu a fost in fruntea unei structuri din Romania pusa in situatia de a CONDUCE, de a LUA DECIZII, pentru ca desi spune ca a condus nu stiu ce structura universitara, cred ca una-i una si alta-i alta, adica una-i sa conduci o structura universitara de 10 oameni scoliti(universitari de TOP) in USA alta-i sa conduci o structura publica in Romania cu aproape 27 000 de angajati cu apucaturi formate in atatia ani!!!
  In plus, sa nu uitam „sistemul”, adica birocratii de care se va lovi Dra Ministru, adica de increngatura de slujbasi politici aciuati pe acolo absolut incompatibili cu „structura” de Harvard a drei Ministru!
  Si m-a uimit faptul ca nu am auzit-o spunand nimic despre marea evaziune, despre cei care fac gaurile imense la bugetul Romaniei, despre marile companii de stat vesnic datoare la plata contributiilor de asigurari sociale catre bugetul de stat, despre stergerea repetata a datoriiilor la companiile publice abonate la asa ceva….
  Adica, nimic de genul ca astfel de practici vor inceta, ca SCHIMBAREA necesara in acest domeniu va aparea, ca 20 si ceva de ani de astfel de practici ne-au adus la nivelul de evaziune si pierderi la bugetul de stat in care ne aflam….
  Si cel mai tare ma tem ca VOINTA POLITICA se va lovi puternic de invataturile de la Harvard ale Drei Ministru…. o spun cu sincer regret, altfel chiar mi-as dori sa vad REZULTATE notabile, sa vad ca tineri scoliti in mari Universitati pot sa SCHIMBE ceva in Romania, ca Romania paraseste locul codas la toate clasamentele Europei….sau pe cel fruntas, la coruptie, de exemplu, depinde de clasament….
  Chiar sunt curioasa cat va ramane in Romania pe acest post…..

  • Foarte adevarat ceea ce scrieti. Insa, daca nu astfel, cum ati vedea profilul unui ministru de finante in momentul de fata? Cu experienta in administratia autohtona? Oare n-ar exista Riscul sa fi fost deja molipsit?!
   Si inca ceva: sunt convins ca dintre cei 27000 de functionari, desi Multi se complac, majoritatea ar fi dispusa sa schimbe ceva in mersul societatii si in atitudinea lor. Le trebuie doar un imbold. Nu e nevoie de un Absolvent Harvard pentru asta, dar nici nu poate fi rau daca-l avem.

   • Astea sunt legende urbane. Ceea ce ar fi dispuși să schimbe cei 27.000 de funcționari nu este în niciun caz ceea ce ar trebui cu-adevărat schimbat în România. Îi vedeți pe vreunul din cei 27.000 militând pentru reducerea fiscalității și pentru a transfera judecătorilor puterea de a amenda firme?

    Am mai scris asta, lucrurile care merg prost în România nu sunt cele pe care Ponta le vede într-un fel și MRU în alt fel. Lucrurile care trebuie neapărat schimbate sunt tocmai cele pe care Tăriceanu, Boc, MRU și Ponta nu consideră că trebuie schimbate. Între timp. românii își înființează firme unde vrei și unde nu vrei prin Europa (al dvs.sincer :P ) iar guvernele visează la măsuri coercitive în economie de parcă România ar fi tot autarhia de pe vremea lui Ceaușescu.

    • De acord 100%. Exact pe seaua asta bateam! Militand nu-i vad pe niciunul, dar nemultumiti de sistem II vad pe toti. Si, cu siguranta, in sinea sa Fiecare se considera partas la marasmul generalizat. Chiar daca nimeni n-ar recunoaste.

 19. Excelente sfaturi pentru greu incercata ministra a finantelor fara buget. Sa fi ministru de finante fara buget este la fel cum ai fi pilot intr-o drona.
  Ma risc si ii dau si eu un sfat : SEFU ISI FACE PRIENENI FALSI SI DUSMANI ADEVARATI !!!
  Sfatu 2 :as invita pe Gherghina la o clatita cu creier sa discut despre metabolismul partzii perene a MFIN.

  Epilog

  Ochii mei vede, dupa principiul alternantei, ca dupa Ea, ( fata desteapta), va urma un natarau tantalau, ( dupa DAIANU a venit REMES) !!!

 20. Eu ii doresc sa fie pe masura scolii care a format-o.

  Tare duce lipsa tara asta de ministrii cu adevarati buni, poate avem noroc.

 21. Cateva precizari

  Imi pare rau pentru duritatea mesajului pe care l-am transmis . Nu pentru continut, ci pentru forma.
  Am senzatia ca veti da mai multa atentie formei si nu continutului. Asa ca reformulez .

  Sunteti tanar (nu asa de tanar cum va arata poza dar mai bine decat poza anterioara), cu pregatire si cu experienta.
  Introducerea in textele dumneavoastra, de situatii personale in care totdeauna ati invins, sau iesit primul etc, dau senzatia de subiectivism si stirbesc din autenticitatea concluziilor finale. Toti am trecut prin viata si stim ca nu iesi mereu invingator.

  Este o pierdere si pentru dumneavoastra si pentru noi sa continuati asa. Sunt convins ca daca ati veni cu un text despre ceva care va este drag, ar fi foarte bine primit.

  Imi veti spune ca aveti fani….ia numarati cate felicitari si bravo aveti? Foarte multe comparativ cu altii. Pentru ca asta cereti dar discutiile rar sunt progresiste.

  Cu respect!

  • Nu caut discutii progresive, caut discutii prin care sa progresam si unii, si altii…Totusi, vedeti mai jos un cititor care imi cere inca un articol despre experienta in cadrul guvernului (care nu ar putea fi decat subiectiva) si dvs care imi cereti sa elimin paragrafele personale. Recunosc ca in general nu ar trebui sa las decat analiza seaca, dar sunt anumite locuri in care introduc acolo unde este strict relevant cate un paragraf…

 22. Ca sa ma refer numai la titlul articolului, Harvard-ul ar fi trebuit sa previna orice inrolare in guvernul Ponta, a oricui, in orice post. Prezenta IP in acest guvern este dovada ca nici la Harvard nu poti fi imunizat impotriva plagiatului. Buna-credinta e pur si simplu incompatibila cu acceptarea unui astfel de post. Restul discutiilor imi pare inutil iar articolul sufera si pentru neabordarea acestei probleme majore de forma. Chiar nu merita niciun rand?

  • Total de acord; dar din pacate romanii – spre surprinderea mea, chiar si „analistii politici” – nu vad nicio contradictie de principiu intre absolvirea Harvard-ului si numirea in functie de catre un prim-ministru plagiator.

 23. La Ioana Hincu spune: 07/03/2014 la 17:09
  Desi postarea dvs abunda de demo de forta in ale finantelor si marilor scoli de gandire, nu pot sa nu remarc cu tristete atat aciditatea si resentimentele fata de o tanara (nu duduie cum o descrieti, expresie utilizata si de vreo doua asa zis analiste care se pare ca dorm pe culoarele unei anume televiziuni) cat si ipocrizia (faceti caz de o aparenta scapare in ale gramaticii limbii romane cand dvs folositi expresii agramate: de ex jos palaria la ei).
  Eu astept de la Ioana Petrescu sa nu se impiedice in hatisul birocratic din minister. Probabil ca se va intreba in a treia zi de munca de ce exista atata functionarime iar in a patra zi va scoate din schema mai multe posturi. Apoi va trimite la munca de jos sau va schimba locul de munca al asa zisilor nemuritori care invart totul. Va face si inventarierea stampilelor din minister concomitent cu modificarea lor astfel incat sa faca inutilizabile dubluirle ilegale. Va reduce circuitul hartiilor din minister prin pastrarea in mediul electronic al acestora. Iar cele care trebuie avizate vor fi in format pdf iar avizarea se va da separat de pe calculator cu parola personala, astfel incat orice vizualizare si avizare va pastra identitatea electronica a utilizatorului. In ziua a saptea va introduce sistemul iregistrarii convorbirilor telefonice din cabinetul dansei astfel incat sa dispara cheful interventiilor.
  Si daca Ioana Petrescu sau cineva din echipa dansei va citi aceste randuri, asa cum spune acineva intr-o postare pentru retusuri in decizii politice, va face ordine in scurt timp. Iar in lupta contra evaziunii recomand introducerea masurilor antifrauda luate de Grecia la toate nivelurile.

 24. Problema cu studiile economice in SUA e ca, daca ai talent si esti bun, vei fi recrutat de o mare corporatie pe un salariu de la 1 milion de dolari in sus. Daca nu esti bun, ramai sa faci masterate si doctorate cu speranta unei oferte de munca. Intre timp poti „lucra” la universitate pe un salariu modic.
  Ce inveti intr-o universitate (chiar si la Harvard) e teorie pura si poti ajunge sa predai, asa cum a facut distinsa Domnisoara. Experienta practica e zero. Daca ai 30+ ani si nu ai lucrat nici macar o zi intr-o Companie privata esti zero barat pe piata muncii. Poti eventual sa faci pe consilierul sau pe ministrul intr-un guvern Ponta.
  Trebuie sa intelegeti ca scolile de elita pregatesc atat specialisti de inalta clasa, cat si o multime de idioti anonimi. Ceea ce ii diferentiaza este reusita sau nereusita ulterioara studiilor. Din pacate cei care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca pe masura titlurilor academice, cel putin in domeniile economice, raman in continuare sa-si toceasca haineler in calitate de asistenti prin Universitati, asa cum face Domnisoara.
  Sunt peste 100 de romani care lucreaza pe Wall Streeet in posturi importante si care au experienta in economia reala, dar nu-i cunoaste nimeni si nici nu i-ar vrea vreun guvern PSD, pe la Ministerul Finantelor.
  A doua problema e ca distinsa Domnisoara nu a condus nici macar 2 femei de servici, nu a avut in viata ei pe nimeni in subordine si s-a trezit intr-o dimineata sefa peste ANAF si peste intreaga armata de la finante. Si daca ar fi geniala nu ar avea nicio sansa de reusita din cauza absolutei lipse de experienta manageriala.
  A treia probleme se ridica atunci cand analizam Declaratia de avere a noului ministru. Ni se spune ca a castigat cam 100 de mii de dolari anul trecut. Putem presupune ca si in anii anteriori a castigat cam tot atat. In conturi are insa ceva mai mult de 1000 de dolari. Oare cineva atat de putin responsabil cu bugetul propriu va fi mai capabil sa administreze bugetul tarii?
  Noi inca ne extaziem in fata diplomelor si a titlurilor si nu am invata in 25 de ani ca trebuie sa judecam oamenii dupa realizari cuantificabile.

  • Cam la fel s-a extaziat (si inc-o mai face) lumea si-n fata „titlurilor” unui ex-sinistru al invatamantului. Din pacate, asa cum sublinieaza mai sus Ioana Hincu, relatia dintre inteligenta (chiar si cu sens de pricepere) si cantitatea/numarul de cartoane cu anteturi mai mult sau mai putin celebre este una pur intamplatoare. N-as vrea sa dau exemple dar multi/e inca mai cred ca problemele din invatamantul romanesc se pot rezolva cu popii la gradinita si camere la BAC.

 25. Am citit acum povestea aventurilor dlui C. in Romania. Cred ca este cel mai deprimant text despre Romania pe care l-am citit in ultimul timp. Si cit de adevarat suna!

  • Este adevarat 100%. Povestea probabil ca sunt mai depresiv decat trebuie, in cele 10 luni de functionare dl C. a facut cat nu au facut altii in ani de zile….

 26. Am citit-o si eu acum.
  wow. din mai multe puncte de vedere.
  Doar doua aici: este adevarata pt ca am avut experiente similare si 2. R.O. despre asta vorbeam in criticile mele…va rog, va rog incercati sa revitalizati linia asta de scrieri.

  • Cititorul nostru, stapanul nostru. Am sa incerc sa mai scriu un articol similar, daca sustineti ca exista interes. Am sa decid in functie de nr. de cititori dupa aceea daca mai scriu sau nu. Eu sustin in continuare ca nu exista mare interes, dar poate ma insel.

   • Nu cred ca numarul de cititori ar trebui sa fie cea mai importanta masura.
    si domnul Parizer a avut, initial, mai multe vizualizari decat Indila.

 27. Ca de obicei articolul este un amalgan, cred ca asa este croita mintea domnului OR.

  O problema: dna Ministru de Finante.
  A doua problema: Harvard University.
  A treia problema: experienta dlui OR..

  Chiar daca exista elemente de legatura- Harvard University si functia publica – asta nu inseamna ca lucrurile se pot amesteca intr-un talmes balmes.

  Daca dna Ministru a trecut pe la Harvard University asta nu inseamna ca neaparat va avea randament la Ministerul de Finante din RO.

  Daca OR a trecut pe Harvard Universty si considera ca a dat rezultate intr-o alta guvernare, asta nu inseamna ca noua ministra, care si dansa a trecut tot pe acolo si are o functie publica, o sa poata prinda in cununa ei, la inchiderea mandatului, multe rezultate.

  Personal am urmarit-o pe dna Ministru intr-o emisiune si mi s-a parut absolut penibila in ceea ce spunea si in modul in care se prezenta non-verbal. Am vazut si oameni de finante mult mai buni si mai echilibrati decat domnisoara. Timpul va decide.

  Si zau ca gura nu imi miroase, desi usturoi am mancat!

  Scoala ne poate influenta, dar nu inseamna ca daca toti trecem printr-o anume scoala vom obtine aceleasi rezultate – fiecare va dovedi prin munca si priceperea sa ceea ce a acumulat in scoala si mai ales cum stie sa isi foloseasca bagajul de cunostiinte si abilitati – indiferent de mediul in care este plasat.

  • Ca de obicei, nu ati inteles nimic din articolul meu.

   O problema: punerea la zid a ministrului IP de catre majoritatea comentatorilor (nu am dezvoltat, pt. ca lucrurile aici sunt de notorietate si nu e nevoie de mine sa le repet)
   A doua problema : am exprimat un punct de vedere personal fata de comentariile la adresa Ministrului IP

   A treia problema: Am explicat din proprie experienta locurile unde cei care comenteaza negative s-ar putea sa aiba dreptate si cateva elemente prin care se pot evita aceste consecinte negative.

   Mai clar acum?!

 28. Razvan, e bun un sfat pentru d-ra ministru venit din partea cuiva cu ceva mai multa experienta. De ce insa sa ne invartim in jurul cozii. Ii dai un sfat corect: sa-si faca echipa. La ce putreziciune este in ministerul asta (as spune de fascisti dar mi-e ca jignesc si unii nevinovati) eu cred ca fata are o singura sansa: daca are suportul ADEVARAT al lui Ponta, atunci ar trebui sa dea afara din minister primii 100 de sus in jos. Altfel nu se va schimba nimic. Mafia si putregaiul sunt atat de bine insinuate in acea institutie incat o vor manca pe paine. Ca sa cureti ceea ce s-a perpetuat si mai ales dezvoltat si insurubat in ultimii 24 de ani trebuie sa cureti bine de tot. Asta nu se face fara eliminarea factorilor cheie. Sa speri ca ceva se va schimba doar cu o floare trebuie sa fii nu naiv ci mult mai rau. Chiar sfaturile tale, altfel corecte si interesante, nu rezolva problema tumorii de acolo. Si nici nu ofera sperante pentru viitor. Dupa 24 de ani sa mai speram in schimbari cu bucatica devine prostie crasa. Acolo, ca si la interne, sunt cauzele principale ale involutiei Romaniei in acesti 24 de ani.

  • Culmea este ca nici asa nu poti :) Daca intr-o firma privata de medicamente aduci pe unul de la concurenta, in anumtie functii cheie la stat nu poti adduce pe nimeni altcineva, pt. ca ii ia cel putin un an sa invete. Exemplu: bugetul de stat al Romaniei a stat 2 luni pe loc cand s-a pensionat o persoana de la sinteza bugetara din minister. Knowledge managementul si tranzitia a fost atat de proasta, incat au trebuit sa o cheme inapoi de la pensie pe respective femeie, sa o reangajeze consilier pentru a se termina bugetul. Ca atare, poti doar facand „sandwich” zonele coruptibile din minister – adica infigand si sefi serviciu pe dedesubt, si directori generali / supra directori/ directori de cabinet care sa filtreze deasupra :)

 29. Articolul mi se pare un mare „om de paie”. Toate persoanele care pe cunosc o contesta pe domnnisoara ministru pentru ca este adepta teoriei „statul sa ia cat mai mult de la populatie” si nu pentru nu stiu ce gaselnite tehnice sau tendinte presupus misogine.

  N-o dispretuiesc pentru nimic din ce scrie in articolul asta ci pentru ca in mintea domnisoarei zburda ideea ca orice ban care nu intra la buget e un ban pierdut cand de fapt lucrurile stau exact pe dos: orice ban care nu ajunge pe mana hotilor de la guvern e un ban care ramane in buzunarul oamenilor.

  Atunci cand spui „n-am bagat taxa cutare acum 6 luni si am pierdut nu stiu cate miliarde la buget” fara sa ridici un deget in privinta reducerii cheltuielilor statului mi se pare normal sa-ti iei m**e din toate partile. Inclusiv din directii care n-au nici o legatura cu puroiul doctrinar in care te zbati

 30. Domnule Orasanu,
  Sunt curios daca dupa prestatia de ieri a domnisoarei ministru va pastrati parerea buna despre dumneaei.
  Si poate despre cum a ajutat-o Harvardul sa gaseasca argumentul suprem in promovarea legii privind scaderea CAS-ului – „sustinerea din tot sufletul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro