vineri, mai 7, 2021

Simona Halep

O veritabilă explozie de bucurie ieri pe rețelele sociale. Românii au uitat dintr-o dată, ca prin minune, de necazuri, de tot ceea ce îi desparte. Și-au regăsit fie și numai pentru o zi solidaritatea și mândria națională. Așa cum nu se mai întâmplă, din păcate, decât cu ocazia marilor bucurii ori, la polul opus, a tragediilor care îndoliază o țară.
A fost nevoie doar de 55 de minute, cât a durat finala feminină de la Wimbledon, finală în care Simona Halep a întâlnit-o pe Serena Williams, pentru ca românii să se bucure la unison. Vrăjiți de demonstrația de totală perfecțiune care nu admitea nici o îndoială, nu sugera nici cea mai mică teamă de eșec, care arunca în derizoriu toate legile biologiei și ale gravitației, legi care pentru Simona Halep au lăsat impresia că nu există. Sau poate că impresionate de talentul ei enorm, de munca și modestia ei imense, de concentrarea psihică excepțională s-au gândit să îi dea româncei o derogare de o oră.
Am parcurs cam tot ceea ce au simțit nevoia să scrie pe facebook o parte din cei 5000 de prieteni virtuali. Mulți dintre cei ce au copii au mărturisit că aceștia și-ar fi exprimat instantaneu dorința de a fi de acum încolo precum Simona Halep. Și uite așa am devenit pe neașteptate nostalgic. În anii 70, atunci când Televiziunea Română transmitea marile meciuri în care evoluau Ilie Năstase și Ion Țiriac, indiferent dacă acestea aveau loc la Arenele Romane (calificările și meciurile în vederea adjudecării Cupei Davis), la Wimbledon sau la Roland Garros, meciuri comentate de Cristian Țopescu, mai toți cei de vârsta mea visau să fie asemenea lor. Puțin conta că nu prea avea nici cum și nici de unde să-și procure rachete, dacă se găseau cele adevărate erau extrem de scumpe, inventivitatea românească s-a manifestat îndată și le-a găsit și acestora înlocuitori. Năstase și Țiriac le restituiseră copiilor, dar nu numai lor, dreptul să viseze, iar visele nu prea țin cont de amănunte. Ceva mai încolo același lucru l-a făcut Nadia Comăneci cu acel 10 care a sfidat la Montreal ordinatoarele, făcând din nou ca imposibilul să devină posibil.
Meciul de ieri al Simonei nu a fost transmis de Televiziunea publică. TVR nu are bani pentru astfel de răsfățuri. Bani nu sunt decât pentru a fi plătite onorarii fabuloase comentatorilor ce le aduc elogii deșănțate celor care au transformat-o în agenție guvernamentală și găunoasă mașinărie de propagandă. Ori pentru întreprinderi păguboase gen Eurovision.
Și fiindcă tot a venit vorba de propagandă nu pot să nu trag nădejde că nici un oficial guvernamental, nici un politician, nici un partid și nici guvernul României nu vor încerca să confiște în folos propriu succesul Simonei Halep. Că nu va fi urmă de picior de politruc la aeroport atunci când Simona va reveni în țară. Și că nimeni, nici un înalt oficial, nici măcar individul cocoțat în funcția de ministru al Tineretului și Sportului, și cu atât mai puțin doamna Firea și doamnă Dăncilă nu îi vor ura Simonei “bine ai venit în țara noastră!”, cu intenția de a se lustrui copios pe sine. Fie și numai fiindcă țara nu a făcut prin oficialitățile ei nimic pentru Simona Halep. Fapt ce nu a împiedicat-o pe sportivă să le dăruiască românilor ceea ce poate aceștia nici măcar nu îndrăzniseră a cuteza a spera vreodată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Statul, trebuie sa creeze doar conditii: moneda euro, circulatie libera, justitie, armata, politie, restul oamenii isi vor face si singuri.

  Ar trebui eliberate teatrele si sportul de stat. In loc sa concureze si sa creasca mai multe echipe sau indivizi, statul ii hraneste (si pe astia prost) pe cativa si omoara concurenta, omoara dorinta de a fi performant.

 2. Entuziasmul doar la sarbatoare e pacatos.
  Aleatoriu spicuiesc din articol:
  – „Meciul de ieri al Simonei nu a fost transmis de Televiziunea publică. TVR nu are bani pentru astfel de răsfățuri. ”
  De ceva ani turneele de tenis de Grand Slam se transmit in Romania doar de canalele Eurosport. Toate cele 4 turnee.
  – „Mulți dintre cei ce au copii au mărturisit că aceștia și-ar fi exprimat instantaneu dorința de a fi de acum încolo precum Simona Halep”
  Probabil nu ati prins vremurile cind, ca sa exagerez putin, tot romanul voia o racheta de tenis. Erau anii cind Nastase si Tiriac faceau ceva „zgomote” in lumea tenisului.
  – ” Românii au uitat dintr-o dată, ca prin minune, de necazuri, de tot ceea ce îi desparte. Și-au regăsit fie și numai pentru o zi solidaritatea și mândria națională.”
  Poate cei care urmaresc tenisul doar cind joaca Simona.
  Cit despre „solidaritatea și mândria națională.” de care vorbiti, sa stiti ca de cite ori pierde Simona, caci se mai si pierde, haterii se simt jigniti in mindria nationala. Si o bestelesc in toate felurile. Si nu doar anonimii de pe net, ci si ziaristi vestiti.
  Chiar a dat uitarea peste noi ca sa nu ne mai amintim cum o bestelea CTP ori Geambasu (de la GSP) cu ceva timp in urma pentru ca nu batea tot-tot si sa stea pe locul unu?
  Nu stiu daca ati urmarit fenomenul: la interviurile cu ziaristii straini, Simona e volubila, glumeata, destinsa; cind e cu ziaristii mioritici, rar e Simona destinsa si vesela.

  • Si inca ceva: in timpul turneului de la Roland Garos Simona a fost intrebata ceva despre piramida de la Luvru; nu a stiut sa raspunda.
   Se scutura de ris ziaristul Geambasu cit de habarnista este.
   Sa ne bucuram, celor ce ne place, de tenis si sa lasam birfele pe seama multora dintre laudatorii de azi. Nici nu te mai poti bucura de osanalele lor.
   Pina la prima infringere. Caci va veni.

 3. Simona Halep ,o zeita a tenisului romanesc si mondial. Un talent de neegalat,talent combinat cu o munca sustinuta ,dar si cu o inteligenta a jocului , poate nativa , sau partial invatata de-a lungul carierei in multiplele ei confruntari . In aceasta faza a intelegerii jocului este aproape imposibil ca Simona Halep sa piarda vreo confruntare. Doar indispozitii de moment pot duce la pierderea vreunui joc . In finala de la Wimbledon, practic Simona nu a avut adversar . Jocul cu mingiile inalte alternativ cu cele foarte joase si loviturile direct pe adversar ,concomitent cu anticiparea directiei loviturii de serviciu , nu au permis Serenei, nici sa loveasca puternic ,nici sa isi foloseasca arma cea mai eficace ,serviciul .Este regretabil ca TVR nu a transmis meciul ,dar de aici si pina la a amesteca politicul in acest minunat eveniment , deja este cale lunga , iar ideea de a asocia un alt eveniment cu participare nationala si internationala ,eveniment numit Eurovision si de al numi -intreprinderi paguboase – este deja prea mult . Sa nu uitam ca la Eurovision participa de ani buni aproape toate natiile Pamintului si binefacerile acestei confruntari ,ce genereaza in fapt atit de multa prietenie intre popoarele lumii ,nu pot fi discreditate sub nici un motiv .Tot atit de adevarat este insa ca marii nostri sportivi ce au reprezentat cu cinste Romania , ca un intreg (nu are rost sa ii enumar pe toti ,toata lumea ii stie ) au adus un beneficiu enorm , asa cum o face si Simona Halep ,iar mii si mii de copii au inceput sa isi doreasca sa fie asemeni lor . Unii chiar au reusit si noi avem datoria sa ii iubim pe toti .

 4. Buna Ziua

  Nu vreau sa critic un coleg de platforma, insa lucrurile sunt un pic mai complicate. In perioada de care vorbeste autorul in europa contau televiziunile nationale iar in USA retelele…Odata cu evolutia infotainmentului au inceput sa conteze retelele cam peste tot.

  „Eurosport has exclusive rights to Wimbledon in Belgium, Bulgaria, Finland, Hungary, Iceland, Norway, Romania, Russia, Sweden and Ukraine, exclusive rights except for matches involving local players in Estonia, Latvia and Lithuania, and non-exclusive rights in a number of countries, including rights to highlights and key matches in the UK.”

  https://www.digitaltveurope.com/2018/06/26/eurosport-unveils-wimbledon-plans/

  Asa ca nu cred ca o Televiziune care pierde drepturile de difuzare ale Festivalului George Enescu se putea gandi la o retransmisie one-time a finalei de ieri.
  Cu stima
  Laurentiu

 5. Poate comentariul meu nu e potrivit acum, la 24 de ore de la cistigarea trofeului de catre Simona Halep. Williams nu a fost insa ea pe parcursul meciului, a fost uriasul cu picioare de lut, in cea mai denotativa acceptiune. Nu numar rateurile sale in fileu, mingile dupa care nu s-a miscat sa le apere. Ce ma surprindea la Serena a fost mai mereu in ultimii 10 ani ca in ciuda unui trup masiv, aparent greoi, era iute ca o pantera, reactiva, eficienta in pararea loviturilor. Ieri nu a fost deloc asa… Sigur, asta nu minimalizeaza triumful Simonei, caci si daca Serena ar fi abandonat jocul in primul set, tot victoria Simonei s-ar fi chemat. Victoria e absolut meritata nu fiindca a invins o Serena non-combativa, ci pentru felul magistral in care a jucat tot turneul de la Londra. Un poporean ar spune `a trecut prin ele ca prin brinza`! Pentru asta merita respectul si bucuria noastra!

  • Williams nu a fost insa ea pe parcursul meciului, a fost uriasul cu picioare de lut, in cea mai denotativa acceptiune.

   Acum vreo 3 ani, un grup de hackers a reusit sa „sparga” unul din serverele WADA (World Anti Doping Agency) si a facut publice, pe internet – sa vada toata lumea, citeva documente SECRETE (!) gasite acolo, din care rezulta ca:

   Serena Williams, world’s top tennis player, is taking oxycodone and hydromorphone (opioids), prednisone, prednisolone, and methylprednisolone as well. Her sister Venus Williams is used to take prednisone, prednisolone, triamcinolone and formoterol.

   WADA a recunoscut ca documentele facute publice sint autentice.

   Consecinta? FBI a confiscat site-ul cu pricina (incercati sa intrati pe fancybear punct net, daca nu credeti), dar documentele respective pot fi usor gasite in arhivele internetului.

   Zici ca Williams nu a fost insa ea pe parcursul meciului?

   Hmmm… Mda, n-a fost cea care se indopa cu, citez, „oxycodone and hydromorphone (opioids), prednisone, prednisolone, and methylprednisolone”…
   .

 6. Victoria este doar a Simonei. Nu a României. Așa cum toate victoriile de vis ale lui Federer sunt ale lui, nu ale Elveției.

  Faptul că vorbim o limbă, nu foarte răspândită de fel pe mapamond, nu ne dă dreptul să ne abrogam merite nemeritate.

  Vor politicienii să se laude, în special guvernanții, păi atunci să ne arate cum creste România în topul țărilor cu cea mai avansată democrație, așa cum țara în care am emigrat eu a bifat o urcare de pe locul 10 pe locul 8. Sau al indicelui de pace și siguranța vieții. Portugalia este în top 3 mondial…

  • Aveti dreptate in ceea ce probabil ati vrut sa spuneti, desi altceva apare scris; as zice ca acele merite daca am vrea sa ni le arogam putem apoi sa le „abrogam” imediat, cum spuneti.

 7. Campionatele mondiale de handbal (Moser, Jakob, Redl, Gatu, Gruia, Stânga, Völker, etc) au fost comentate de Cristian Țopescu.

  …”… meciuri comentate de Cristian Țopescu, mai toți cei de vârsta mea …”…..

  E limba română vorbită de Cristian Țopescu care m-a impresionat.

 8. „Vrăjiți de demonstrația de totală perfecțiune…”

  Finala de a doua zi a băieților este o demostrație de „și mai totală” perfecțiune…
  Solidaritatea în spirit național prilejuită de arena sportivă amintește de cea evocată de Juvenal prin sintagma „pamen et circenses”, într-un contex dramatic de asemănător.

  Mă bucur pentru Simona și pentru faptul că investește înțelept banii câștigați, spre deosebire de fotbaliști, dar n-am alte motive de bucurie legate de succesul său. Nu cred că declanșează vreo emulație, că zecile de mii de copii se vor înghesui la terenurile INEXISTENTE, ca să joace tenis șamd. , ori că guvernul, copleșit de emoție va finanța tenisul, va construi vreo arenă, ori va investi măcar o lețcaie în legarea Gării de Nord de aeroportul Otopeni, pentru deplasarea spectatorilor la manifestările sportive. Parcă dl Gheorghe Popescu, fost condamnat etc. a fost desemnat de guvern să se ocupe de gestionarea acelei legături…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro