Fiscalitatea din Romania este plina de contradictii. Legislatia fiscala a ajuns sa reprezinte un domeniu atat de vast si necunoscut multora, incat in fiecare zi contribuabilul se vede invins de un sistem birocratic si corupt. Avem zeci de declaratii, lunare, trimestriale sau anuale de depus, amenzi, controale abuzive din partea Fiscului, dobanzi si penalitati de intarziere mari, modificari aduse legislatiei peste noapte. Sistemul fiscal din Romania are nevoie urgenta de o reforma serioasa, altfel nu vom putea avea pretentia sa ne consideram un stat european.
Reformarea sistemului fiscal din Romania trebuie facuta tinand cont de cateva principii : simplificare, echitabilitate, predictibilitate.
Iata mai jos 7 dintre motivele pentru care Romania nu are un sistem fiscal competitiv si corect :
1. Functionarul public nu are competentele necesare pentru a interactiona corect cu contribuabilul. Atitudinea aroganta, lipsa de profesionalism si de transparenta sunt cauzele proastei functionari a relatiei contribuabil – functionar public. Administratiile financiare sunt ineficiente, se incurca in proceduri si nu comunica intre ele.
- Propunere : Reducerea interactiunii contribuabil – functionar public se poate face numai prin informatizarea totala a sistemelor de raportare fiscala si a cererilor facute catre ANAF, chiar daca asta presupune micsorarea numarului de functionari publici. Dispunem de semnatura electronica extinsa care poate fi folosita pentru a reduce la minim interactiunea la ghiseu, cel putin pentru persoanele juridice. Putem solicita certificat fiscal, putem face cereri de mutare a sediului, toate online. Avem un exemplu foarte bun in Registrul Comertului. Procedurile de infiintare ale unei firme pot fi facute online, pe baza semnaturii electronice.
2. Birocratia excesiva este una dintre problemele grave ale Romaniei si se manifesta atat in raportarile fiscale care de multe ori sunt redundante, cat si in numarul mare de ore necesar pentru ca o firma sa-si poata plati taxele – 200 de ore si 39 de operatiuni diferite, conform raportului Doing Business 2013-2014.
- Propunere : Simplificarea legislatiei si a raportarilor fiscale, implementarea unui mod de calcul simplu si usor de inteles atat pentru contributiile sociale, cat si pentru impozite si taxe. Eliminarea exceptiilor legate de tratarea din punct de vedere fiscal a diferitele tipuri de venituri ( PFA, DDA, etc )
Este utila comasarea informatiilor din declaratiile fiscale legate de TVA intr-una singura ( declaratiile 300, 301, 306, 307, 390, 394 ).
Ridicarea pragului pana la care o firma poate fi neplatitoare de TVA de la 65.000 euro la 100.000 euro.
Absolut toate declaratiile fiscale sa se poata depuna online, in baza semnaturii electronice.
3. Numarul mare de taxe fiscale si parafiscale. Suntem campioni in Uniunea Europeana la numarul de taxe. Unele dintre aceste taxe au un cost ridicat de administrare, cost care depaseste de multe ori nivelul taxei.
- Propunere : Analiza si revizuirea si sistemului de taxe. Reducerea numarului taxelor va duce la scaderea costurilor de administrare, ceea ce inseamna economii la buget.
4. Nivelul mare al taxelor. Avem cel mai ridicat nivel al taxelor pe munca, dar si al impozitului pe profit. Cota unica este o minciuna, atata timp cat profitul brut este taxat cu 16%, apoi dividendele din profitul net se impoziteaza cu 16%. La dividendele nete se aplica si contributia sociala de sanatate de 5,5%, daca acesta e singurul venit.
Cota de TVA este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana, dupa noi doar 3 tari au cota mai mare.
Costul mare al taxelor pe munca, aproximativ 38%, exceptiile de la regula si modul de calcul diferit pentru tipuri de venituri sunt motivele pentru care munca la negru este inca un fenomen masiv in Romania.
- Propunere : Scaderea TVA la 19-20%. Scaderea cotei contributiilor sociale (CAS) angajat si angajator la 8%, respectiv la 15,5%, pentru conditii normale de munca. Scaderea impozitului pe dividende la 5%.
5. Evaziunea fiscala. Potrivit Consiliului Fiscal evaziunea fiscala este foarte ridicata in Romania, reprezentand 13,8% din PIB in anul 2012. Aproximativ 60% din evaziunea fiscala este generata de TVA, in timp ce contributiile sociale produc circa 24% din evaziunea fiscala totala.
- Propunere : Reducerea TVA si a contributiilor sociale, coroborat cu un sistem de raportare a tuturor facturilor emise si primite, bine pus la punct, eliminarea exceptiilor din legislatia fiscala, cresterea gradului de colectare la Bugetul statului prin metode de cointeresare a contribuabilului ( de exemplu reducerea impozitului cu un procent de 5% daca plata se face pana in data de 20 a lunii urmatoare ).
6. Proceduri complicate. In Romania o firma se inregistreaza in 3-5 zile la Registrul Comertului. Inregistrarea ulterioara in scop de TVA dureaza uneori luni intregi, timp in care contribuabilul nu-si poate deduce TVA si pierde clientii care nu sunt dispusi sa lucreze cu un neplatitor de tva.
Inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari este inca o procedura care dureaza mult. Deasemenea lipsa unei practici unitare in administratiile financiare creaza multe probleme contribuabilului.
- Propunere : Simplificarea procedurilor de inregistrare in scop de TVA, de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari, etc. Deasemenea procedurile de inregistrare sa poata fi facute online, pe baza semnaturii electronice. Simplificarea si scurtarea ca timp de raspuns pentru procedurile de mutare a sediului social si implicit a dosarului fiscal. Modificarea vectorului fiscal sa se poata face online.
7. Lipsa unui cadru legislativ predictibil. Romania s-a confruntat si continua sa se confrunte cu problema lipsei de predictibilitate. Efectele sunt evidente si usor de cuantificat. Evolutia investitiilor straine directe in 2012 a atins minimul ultimilor 10 ani. In primele 4 luni din 2013 a inregistrat din nou o scadere, cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Contribuabilii si mediul de afaceri sunt realmente bulversati de multiplele schimbari de legislatie, multe facute peste noapte.
Un exemplu recent este sistemul TVA la incasare. Sistemul s-a experimentat pe contribuabil fara sa existe studii de impact realiste. Inca o data Romania a demonstrat ca preia legislatia europeana si o aplica dupa bunul plac, riscand proceduri de infringement din partea UE. Sistemul TVA la incasare este optional in UE, in timp ce in Romania este obligatoriu. Dupa aproape un an de la aplicarea sistemului, Ministerul Finantelor Publice a fost nevoit sa recunoasca ca masura nu a avut efectul scontat, chiar daca profesionistii din domeniu au avertizat ca masura este una care va produce efecte negative.
- Propunere : Masurile de modificare a legislatiei economice sa nu se ia decat cu consultarea reala a specialistilor in domeniu si a mediului de afaceri.
Excelente propuneri! Sper sa reusiti sa-i identificati si sa-i convingeti pe cei de la finante! ;) Poate n-ar strica inainte o greva japoneza a contribuabililor cu pondere mare!
Sistemul fiscal o durere veche in Romania. Si toate pornesc de la legislatie, care e ambigua, contradictorie, enervanta, stupida pe alocuri, cu mari lacune de implementare si predispusa la diferite interpretari in functie de judet, de inspector fiscal, etc.
Functionar nesimtit = i-ajunge si lui cat au strigat oamenii la el. Or fi ei suparati pe buna dreptate, dar e si el om. Sa repare legislatia si o sa fie si omul mai calm.
Birocratie escesiva = tot de la legislatie vine, ca sunt sute de taxe, fiecare cu zeci de exceptii, cazuri speciale, scutiri. etc
Numarul mare de taxe fiscale. = parlamentul a considerat ca e mai simplu sa faca o lege noua pt cazul X (exceptat) decat sa corecteze/refaca legea existenta care se aplica deja in celelalte cazuri.
Nivelul mare al taxelor = aici n-avem ce face, statul deja e supradimensionat, are multe imprumuturi si dobanzi de platit, iar aparatul bugetar e deja o forta la vot, nu-l poti supara. (Vezi reducerea cu doar 25% din epoca basescu, i-a polarizat pe toti in directia inversa.)
Evaziunea fiscala. = Legea e ambigua si permite subterfugii. Plus clientela partidului la putere.
Proceduri complicate = sa simplifice legislatia si o sa se simplifice si procedurile. Acum de exemplu ei au legea si tot ei se incurca de ea.
Lipsa cadru legislativ predictibil = asta se traduce in lipsa unei strategii economice coerente pe termen mediu si lung. Fiecare guvern amana problemele dificile pt guvernul urmator. Ca oricum la noi guvernele stau in medie 2-3 ani la guvernare.
Nu cred ca o sa avem un sistem fiscal mai suplu. Nici mai simplu. Nici mai rezonabil la taxare. Nu e nici in Germania sau Franta, de ce ar fi in Romania?
Imi pare bine ca, dupa atatia ani, inca mai exista voci care sa reia aceste probleme. Nu sunt probleme noi, pe masura ce timpul trece ele sunt doar mai multe si… mai complexe.
Intrebarea este cui i se adreseaza aceste voci. Statistic vorbind cei cu putere de decizie nu pot fi toti indiferenti, incompetenti sau rauvoitori. Reamintind un caz mai vechi, intrat deja in anecdotica istoriei, unuia care cere in parlament stabilirea TVA-ului in functie de salariul fiecaruia si care apoi este forfetat in pozitia de prim-ministru ce ii poti cere? Sau ce rost are sa ii ceri ceva? Ce poti discuta cu cel de la ANAF care iti spune ca daca tu ai venituri 0 (zero) el va avea implicit grad de colectare de 100% si ca pentru el asta e important?
Schimbari vor fi, poate peste cinci sau poate peste zece generatii. Speranta este ca pana atunci sa mai existe locul in care sa se poata schimba ceva.
Schimbari acum? O singura cale, dureroasa, nu spun care ca sa nu pot fi acuzat de… alte rele.
e jale! fiscul e doar ca sa se poata arata cu degetul la eventualii vinovati;consilierii fiscali sunt angajati in lucrari de volum,fara substanta si controlul se face doar unde trebuie; executarea silita e la pamant si numai prostii platesc, protejatii sunt; zeci de firme cu numeasemenatoare si cu acelasi profil, nimeni nu plateste… pana cand??
Din punct de vedere tehnic, competentele functionarului public pot fi usor evaluate si, daca e cazul, imbunatatite. Exista atatea firme (dintre care unele cu zeci de mii de angajati) care fac evaluari corecte, rapide si concise a fortei lor de munca si indreapta situatia acolo unde lucrurile scartaie, incat cred ca efortul financiar pentru imbunatatirea competentelor functionarilor publici in relatie cu clientii (platitorii de taxe) poate fi amortizat in cateva luni de la pornirea unui program national care sa se ocupe cu asa ceva. Implementarea ar trebui sa inceapa cu un program pilot, cateva sucursale aici, cateva sedii acolo, 50-100 de angajati maxim, ce pot fi usor monitorizati si ajutati sa fie mai eficienti in relatia cu clientii. Dupa care, daca programul demonstreaza rezultate palpabile, poate fi extins la nivel regional si eventual national. Se poate face, firmele de software mari o fac in fiecare an si merge. Dorinta sa existe, ca know-how si putirinta sigur este.
Din punct de vedere tehnic, birocratia excesiva poate fi rezolvata relativ usor prin externalizarea serviciilor de automatizare a operatiunilor fiscale. Sunt firme cu experienta in domeniu atat in Romania cat si strainatate care au reusit sa faca asta pentru alte state (si nu, nu vorbesc de Siveco, aia-s niste paraziti). Vorbesc de oameni care lucreaza foarte bine si foarte eficient pentru a transforma mormanele de hartoage folosite de administratia fiscala in mormane de date usor accesibile, foarte bine securizate, foarte bine pastrate si foarte greu manaribile. Dorinta sa existe, know-how si putirinta iarasi este.
Numarul mare de taxe, iarasi poate fi rezolvat printr-un studiu statistic, facut de specialisti in domeniu. Si de aia avem sau putem cumpara. Taxele care aduna mai putin decat costa, lichidate, cele care au ponderea de colectare cea mai mare facute cat mai usor accesibile de platit si urmarit. Impusti doi iepuri dintr-o lovitura aici, ii ajuti pe cei onesti si ii urmaresti mai usor pe cei disonesti. Coroborat cu sistemul automatizat de urmarire a operatiunilor fiscale, asta face foarte foarte usoara depistarea rau-platnicilor (un querry intr-o baza de date, oricat de mare, dureaza cateva -fractiuni de- secunde).
Procedurile complicate tin de organizarea interna a celor ce ofera servicii fiscale, diversele Registre si Agentii. In momentul in care se rezolva problema functionarilor ineficienti si a sistemelor informatice precare, problema procedurilor ce dureaza prea mult se va rezolva de la sine. Tot ce trebuie facut, e ca firma (firmele) care a(u) construit interfetele diverselor organisme fiscale sa se asigure ca acestea pot fi usor interfatate unele cu altele (testare de integrare cum ar veni). In momentul acela, orice functionar de la orice agentie, poate cunoaste in cateva clickuri tot istoricul fiscal al persoanei/firmei care cere acces la serviciile pe care agentia sa le ofera. Rapid, simplu, eficient, transparent si usor urmaribil de clientul respectivului serviciu. Si mult, mult mai ieftin pentru stat decat acum.
Nivelul mare al taxelor si cadrul legislativ sunt probleme ce nu pot fi abordate tehnic. Deci prefer sa nu ma pronunt aici. Cateva idei totusi pot fi aruncate in cazanul discutiilor.
Prima: Nu mai votati hoti. Pe bune, daca stiti ca-s hoti, nu-i votati. Votati ne-hoti. Macar aia au o curba de invatare ca sa ajunga hoti si nu fura in perioada aia, sau fura si sunt prinsi.
A doua: Daca ati votat, totusi, hoti, asigurati-va ca-i trageti de guler de fiecare data cand voteaza in parlament o lege ce, sa zicem, scade TVA-ul la paine. Dar pe urma cresc povara fiscala si genereaza inflatie prin legi cretine si cresteri de accize. Mailuri, pichetari, oua clocite etc. You get the point.
Ar mai fi si principiul egalitatii intre parteneri. Vezi penalitati la intarziere plata vs penalitati aplicate statului. Apoi, statul se comporta tiranic, decide ce, cat si de unde se ia sau da. In majoritatea cazurilor, capitalul investit intr-o persoana juridica e privat. De ce decide statul asupra unor bunuri private? Cum ar fi daca ar hotari (prin OUG ) si cata paine si cata ciocolata cumpar in familie? Exemple: cat combustibil e dedus, cate masini, cate bonuri de masa, amortizarea si perioada de amortizare(?! – la cumparare a fost o cheltuiala, de ce sa nu poata fi dedusa imediat?).
Ati amintit taxarea multipla, mai sunt exemple: impozit pe salariu + TVA si CASS; impozit pe venit + impozit pe dividende; taxa de drum + accize + taxa de autostrada, impozit+bani la doctor, la scoala, la trecerea podului, la radio/tv.
Propunere: Oprirea amestecului statului in domeniul privat. Simplificarea Codului Fiscal, de exemplu o singura taxa cand banii ies din firma/isi schimba proprietarul de baza – un TVA dar fara deduceri. Sa zicem 15% din suma platita.
Ce rezultate se pot obtine atata timp cat statul ne trateaza ca pe hoti, fura (taxeaza multiplu) si incurajeaza hotia!? Cat mai suportam asta?
Comentariile de mai sus contin multe adevaruri.
Raul de baza nu a fost insa spus.
Directorii din fisc (ANAF) fac parte din categoria sefilor de „deconcentrate”. Sunt: 1.- numiti politic si 2.- raspund comenzilor politice.
1.-Numirea politica inseamna suntarea pregatirii profesionale. Nu un consilier sau inspector cu 15-20 ani vechime trebuie testat ci diviziile de sefi incompetenti, numiti dupa principiul cumetriilor. Iar testarea trebuie facuta de o firma straina nu de NasuPandelica SRL.
2.-Tevatura mare cu evaziunea. Finantistii stiu foarte bine ce trebuie facut. Doar……..sa fie lasati sa o faca. De ce credeti ca sefii sunt numiti politic ? Ca sa raspunda comenzilor politice. Pe ala omoara-l , pe asta lasa-l in pace. Sunt o droaie de firme (cu cifra de afaceri serioase) apartinand cunostintelor oamenilor politici. Ei fac evaziunea. Ca si marile intreprinderi de stat falimentare – conduse tot de oameni de partid.
Cosmetizand fiscul (ceva functionari, in principal corecti si fara pile- dati afare, cateva declaratii comasate, informatizare pe ici pe colo ……..) mare scofala nu se rezolva.
Concluzia: AFARA CU POLITICUL DIN FISC !!! Sau……FALIMENTUL !!!
Ce parere aveti de proiectul de modernizare al ANAF finantat de Banca Mondiala?
Acest proiect nu este mediatizat deloc.
http://www.worldbank.org/projects/P130202/romania-tax-modernization-project?lang=en
Sunt la fel de curios si eu .
Domnule Mihai,
Cunosc proiectul. Este in derulare abia din iulie 2013 cand a intrat in vigoare Legea nr. 212/2013 de aprobare a acordului de imprumut si va mai dura ceva pana vom vedea rezultate.
Restructurarea ANAF este o conditie pentru modernizarea sistemului. Nu stiu in ce masura se vor vedea rapid rezultate pt ca proiectul se intinde pe 5 ani.
Procedurile de calificare a furnizorilor de servicii de consultanta sunt destul de greoaie asa ca va dura pana vom vedea rezultate efective.
Propunere: adoptarea generalizata a Bitcoin.
Odata ce statul pierde monopolul de facto asupra emiterii de moneda (pe care ne obliga sa o acceptam ca „legal tender”, desi stie foarte bine ca reprezinta doar niste tiparituri fara valoare) se cam duce si puterea statului de a plati excesul de functionari.
N.B. Exista deja firme romanesti care accepta plata in BTC, se pot face cumparaturi on-line cu aceasta moneda (iar daca magazinul nu accepta BTC, schimbul in EUR/USD se face instantantaneu, fara a misca din scaun).
Propunerile sunt excelente si foarte bine gandite, dar atata timp cat tot anaful este ” politizat”, incepand cu conducerea si continuand cu simpli functionari, apoi sa nu uitam faptul ca nu exista competenta, dar exista nepotisme si de aici lantul slabiciunilor.., este foarte greu sa crezi ca se accepta schimbarile pe cale amiabila in Romania……