joi, aprilie 18, 2024

Situație politică fluidă

Multe s-au întâmplat din ziua de 26 mai și până astăzi. Fluiditatea evenimentelor ridică probleme dintre cele mai serioase de analiză, dar și de prognoză oricărui comentator politic. Situațiile se schimbă, evoluează de la oră la oră atât în tabăra puterii cât și în aceea a opoziției.
Câteva lucruri sunt totuși sigure. Mai întâi că puterea, în speță PSD, fiindcă ALDE este în moarte clinică, iar doamnele Renate Weber și Norica Nicolai trebuie să se apuce de pregătirea celor necesare pentru înmormântare, nu este chiar atât de debilă precum lăsa impresia după eșecul de la Europarlamentare, validarea Referendumului și încarcerarea nimicului pe nume Dragnea Nicolae Liviu. Încă de marți seara, îndată după încheierea BPN și a CexN, atunci când unii se așteptau să curgă sânge să înceapă hemoragia, PSD și noua lui conducere au făcut anunțul că partidul s-ar fi reformat, că este unul chiar de-a dreptul nou și că deja și-a regăsit cadența.
La nici 24 de ore după aceea, era de domeniul evidenței că PSD a rămas același partid trufaș, îngâmfat, care crede că poate să facă orice le trece noilor lideri prin minte. I-a trecut doamnei Dăncilă să îl ungă președinte al Camerei Deputaților pe un anume domn Marcel Ciolacu, ființă rudimentară, cu școală puțină și un cv șvaițer, miercuri dorința i-a fost deja îndeplinită. Și aceasta în primul rând din cauza slăbiuciunii Opoziției, a faptului că aceasta s-a amăgit că ar avea majoritate și pentru că nu a știut să negocieze. A vrut doamna Dăncilă să dea cu tifla oamenilor cinstiți din România. I s-a îndeplinit și această voință. Joia trecută a dat o raită pe la la guvern nimeni altul decât dublul condamnat de drept comun Adrian Năstase, cel despre care, cu vreo două săptîmâni înainte, ministrul Educației, d-na Ecaterina Andronescu, ne dădea asigurări că va fi, fără putință de tăgadă, evaluat așa cum se cuvine de istorie. Între timp, dl. Năstase a fost reevaluat de doamna Dăncilă și, din câte se pare, este pe punctul de a redeveni o persoană importantă. Ce zic eu? De referință. Un izvor de înțelepciune din care urmează să se adape chiar doamna premier. Iar ieri a fost scăpat de DNA Călin Popescu-Tăriceanu. Deoarece corb la corb nu își scoate ochiu. Iar Senatul este parazitat de hoți, de lași, de oameni fără coloană vertebrală și fără demnitate.
În schimb, unitatea Opoziției este chiar în aceste zile pusă la grea încercare. Au revenit la ordinea zilei disputele dintre peneliști și cei de la Alianța 2020, unii vor la guvernare, alții spun că e preferabil să mai aștepte. Însă principalul subiect de dispută este reprezentat de candidatul unic la alegerile prezidențiale. Pentru PNL, acesta nu poate fi nimeni altul decât președintele Iohannis. Dl. Iohannis și-a anunțat demult candidatura, PNL asumându-și-l, a ieșit întărit după confruntările electorale din ziua de 26 mai, a înregisrat și un serios câștig de imagine odată cu reușita Summit-ului de la Sibiu, dar și cu vizita Papei Francisc în România.
Practic, în condițiile în care PSD chiar nu prea are de unde să își inventeze vreun candidat cât de cât credibil, iar candidatura pentru social-democrați a unui reprezentant al societății civile (cine, Alina Mungiu-Pippidi?), idee avansată de Adrian Năstase, este una,indiscutabil, sortită eșecului, până la mijlocul săptămânii trecute devenise deja o certitudine faptul că dl. Klaus Iohannis are deja în buzunar cel de-al doilea mandat prezidențial.
Numai că,iată, prezidențiabil se dorește a fi și dl. Cioloș. Iar o confruntarea în turul al doilea între domnii Ioahnnis și Cioloș ar complica serios lucrurile pentru actualul președinte. Fiindcă mult mai plauzibilă mi se pare ipoteza că în al doilea tur electoratul PSD ar vota preponderent cu fostul prim-ministru.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Scena politica romaneasca ,asa cum arata boabele ,este in schimbare .Partidul de guvernamant , incearca sa preia discursul si sa anticipeze actiuniile viitoare ale Institutiei Prezidentiale si ale Opozitiei , in speranta de a minimiza impactul asupra electoratului romanesc si de a arata , ca sunt primii ce vor Europa si numai Europa . Concomitent incearca sa isi securizeze functiile atit in aparatul de stat cit si in cel local ,prin medode deja cunoscute ,modificari de lege , sume suplimentare de la buget , numiri in functie s.a.m.d..Presedentia are un parcurs deja stabilit si doreste ca rezultatul Referendumului sa fie de urgenta transformat in realitate ,prin modificari aduse constitutiei , ocazie cu care se poate face o extensie si modificarea sa cuprinda si alte teme de interes (eu unul asi dori schimbarea formei de guvernamint ) fapt de altfel aratat si de partidul PRO Romania .Partidele si Coalitia din opozitie nu reusesc sa se puna de acord asupra unor teme majore, rezutate in urma alegerilor si introduc in discutia publica, teme fara importanta imediata, fie ele teme economice sau teme ce tin mai degraba de can -can -ul politicii . Unii nu doresc participarea la o eventuala guvernare ,altii sunt brusc framintati de teme economice singulare, ce nu pun in evidenta intregul , ci doar o categorie socio – profesionala . Practic temele pricipale ar trebui sa fie : Modificarea imediata a Constitutiei,modificarea modalitatii de exprimare a votului, fie el in varianta electronica sau in orisice varianta , care sa permita accesul tuturor romanilor ,corectarea legilor justitiei, ce au fost schimbate ,fara a avea acordul institutilor europene si partial al celor romanesti , eliminarea pensiilor speciale ce favorizeaza si da nastere la categorii speciale de oameni si care strica echilibrul in societate .

  2. E inspaimintator ca cei ce trebuiau sa fie politicieni cu experienta sau comentatori si experti in politica au avut vre-o speranta de schimbare a psd! E ca si cum ai spera ca peste noapte hienele devin ierbivore.
    psd e un grup infractional ce aduna tot ce e mai rau in Romania. Dar nici celelalte partide nu sint chiar virgine cu ochi albastri! Si tot incep sa iasa schelete din dulap – de aici si slabiciunea lor… sint foarte santajabili. Atunci cind nu sint inadecvati si se impusca singuri in picior.
    pnl + psd = usl adica aceeasi mizerie. Usr nu exista – sa ne trezim va rog! Au citeva persoane vocale, poate unii chiar bine intentionati dar in rest nu reprezinta nimic. Nu au structura. Nu au ideologie. Nu au linie politica – fiindca linia political correctness are mai degraba rostul de a face electoratul sa fuga de ei.
    Cistigatorul adevarat a fost tonta, e principalul partid balama si cistiga si in parlament. Un alt cistigator e Basescu, e in continuare singurul cap lucid al opozitiei.
    Saptamina de dupa alegeri a deziluzionat puternic electoratul prin doua mecanisme: 1) sperante desarte si entuziasm nefondat emis pe toate posturile de catre „cistigatori”; 2) declaratii tembele si actiuni ce pun cu adevarat egal intre opoziite si psd – aceesi mizerie.
    Totul cimentat de neputinta opozitiei din parlament; de nepriceperea ei; de capacitatea ZERO de negociere .Daca usr si pnl sint alcatuite din cei mai buni dintre cei mai buni, cei mai tari specialisti (poate 15000, am luat un nr la intimplare) de ce sint atit de prosti si ineficienti?
    Daca luna Iunie continua la fel, la urmatoarele alegeri nu mai iese nimeni……..

  3. „ALDE este în moarte clinică…”

    Demersul făcut de PSD în favoarea ALDE/Tăriceanu demonstrează că ALDE există și contează în politica României, cel puțin prin „al doilea om în stat”.. Știu că neplăcut, dar așa stau lucrurile…

    Exista în spațiul acestei platforme o referire la minunatele noastre „servicii”…Cred că ele dorm. Dl Ciolacu este un prieten apropiat al singurului terorist dovedit și condamnat în România…Cum Dumnezeu tocmai pe el l-am pus „al treilea om în stat”?!

    Când privesc la paragrafele anterioare, îmi dau seama că România are [cel puțin] o problemă gravă de securitate.

    În privința Opoziției, sincer, nu văd ce n-ar fi „în regulă” și ce i se reproșează în articol? Sper că nu este menționată doar așa, „pentru echilibrul și imparțialitatea discursului”, ori poate se dorește crearea unei probleme…

    O guvernarea PNL (cu cine se va alia) NU este o problemă. USR+ a declarat că-l va susține fără însă să desemneze miniștri în Cabinet. Chiar, care este problema?! Ce nu-i în regulă cu Opoziția din cauza asta?!

    Legat de candidatura la alegerile prezidențiale…Dl Iohannis câștigă alegerile, dacă nu face erori grave, și nu le va face, „en fanfare”! Ce problemă este dacă în turul al doilea va fi cu dl Cioloș, adică dacă nu vor fi atacuri imunde?! Ne temem că dezbaterea nu va mai fi interesantă pentru presă dacă nu se vor „porcăi” candidații la televizor și astfel nu va mai fi audiență?

    Eu cred, după cum am văzut „conservele” mass-media la TV că există o imensă strădanie pentru a fi create disensiuni în Opoziție. Inclusiv prin reproșuri stupide cu privire la prezența unor reprezentanți ai Opoziției la posturi TV fidele Puterii.

    Vă mărturisesc că m-am săturat de cleptocrație și de ticăloșii care fură [inclusiv] din puținul meu și al copiilor mei de 30 de ani încoace! Dacă PSD și actuala Putere reformează Constituția, răstoarnă guvernarea cleptocrată și instaurează Democrația, voi susține PSD. Nu cred însă că se va petrece așa ceva…Dacă actuala Opoziție (ori partide componente) revizuiește Constituția, instaurează principiile statului de drept, reface și întărește mecanismele „checks&balances”, voi susține actuala Opoziție, ori acele partide.

    Nu mă interesează cum se numesc acele partide și dacă sunt de stânga ori de dreapta, România a ajuns în starea în care guvernarea cleptocrată a creat dezechilibre majore în economie. Ele trebuie oprite acum, pentru că pe zi ce trece consecințele sunt tot mai grave. România a devenit irelevantă pe plan internațional și politicile ei publice sunt catastrofale. Se angajează PNL să preia guvernarea?! Foarte bine, îl susțin! Vrea PSD să facă reformele? Îl susțin! Dorește dl Cioloș? Minunat! Domnia-sa să fie alesul!

    Dar trebuie făcut ceva acum! Nu-i loc de intrigi și zâzanie „putinistă”. Dacă cetățenii români au arătat în 26 mai că doresc ca țara lor să meargă spre democrația europeană, este momentul să le respectăm voința și să profităm de oportunitatea de a opta pentru bunăstare.

  4. Opozitia e divizata pe drept cuvant. PNL nu e altceva decat un alt suporter al etatismului. Numai numele a ramas liberal, aici seamana leit cu geamanul lui, PSD care, si el, e social-democrat numai cu numele.

    • După cum ziceam mai sus, presa se străduiște din greu să dezbine și să năruiască orice demers împotriva PSD, a intereselor dughinist-putiniste și a cleptocrației. La unii, mai ales la cei mai puțin bine informați, demersul poate avea succes…

  5. Un aspect merita a fi urmarit cu atentie – macar pentru divertisment, deorece mi se pare ca accentueaza FLUIDITATEA remarcata de autor.
    Este vorba despre LUPTA PENTRU ACAPARAREA ARENEI FLECARERILOR.
    Marele inaintas al nostru al tuturor Traian a revolutionat lupta politica inclusiv prin reducerea
    ei la o flecareala continua – pe ton ridicat – cat sa-i faci pe adversari
    sa nu se mai auda . Si deci sa nu se mai vada.
    Sa ne amintim de perioada furibunda cand Traian Basescu – avea /n-avea treaba – la
    ora 18 ne ilumina de la Cotroceni , dar numai dupa ce televiziunile
    ne fezandau inca de pe la ora 12 cum ca ȘĂFUL Statului va avwa un comunicat
    de maxima importanta pentru ȚĂRIȘOARĂ.
    Cand nu avea si nu avea ce sa zica – acelasi individ iesea cu LOGANUL si il tampona
    superficial pe vreun PDL ist dinainte stabilit , cu care apoi se intelegea AMIABIL
    (amiabilitatea fiind si principala caracteristica a lui TB – amiabilitatea, iubirea, fraternitatea si Loganul – pe el l-a plagiat si Papa Francisc)

    ….sau se apleca sa-i fotografieze paparazi pe gatul bronzat un lanț de aur gros ca deștul – de neam prost – despre care dupa doua trei zil de agitatie mediatica profunda marturisea ca l-a primit cadou ”de la fete” (nimeni nu a mai vazut lanțul ăla nici inainte si nici dupa acel eveniment mediatic )

    …a , dar sa nu uitam – nepoata, fiica Ebei , a fost anuntata initial (eroare materiala bine planuita) ca s-ar numi RAISA – ca sa cada Ciuvica in capcana de a-l declara filo – rus ……cand biata copila a fost botezata in realitate cu un nume vechi dacic – Anais.
    Ei bine acesta agitatie mediatica a fost la un moment dat monopolizata de PSD care a aplicat-o cu consecventa si dupa alegerile din decembrie 2016 , atat de intens ca ailalti nici ca se mai vedeau.
    Acum, dupa MAREA COTITURA agitatia – clar SIMULATA – a PSD ulu trebuie inteleasa si ca un efort penru a mentine atentia asupra lor. Debarcarea de ieri a lui Valcov si „sacrificarea fecioarelor” din anturajulu lui trebuie inteleasa si in acesta cheie al mentinerii atentiei treze a mass media indolente cu subiecte si personaje de doi bani.
    Partea amuzanta ca si USR ul ( cu o amplitudine mai redusa si deci mai decent)
    dar ma cu seama PNL ul
    lupta la greu sa-i dizloce pe PSD isti din piata flcarelilor.

    De exemplu reorganzarea PNL Bucuresti cu un Mare Maestru al vorbelor vorbitoare
    in frunte si cu promisa aducere de catre el
    a ”propriei echipe” (mie asta imi suna a stramutare a Realitatii Tv pe la sectoare – Oreste la PNL Sectorul 1, Dnisse Rifai la PNL 2 , Avocata Lula la PNL sector 3 etc .)

    Sa remarcam ca dl Johannis nu se amesteca in acest joc efervescent si SE DELIMITEAZA CLAR de practicile predecesorului sau Basescu; dansul isi tine discursurile zilnice nu la ora 18 , ci cel mai tarziu la 17.

  6. Trebie vazuta realitatea, actualul PNL este PD/PDL,dupa fuziune, menestrelulmandolina/mascarici, fiind doar mascota care induce in eroare.
    Idealurile/conceptiile actualului PNL sunt similare cu ale PSD, deriva din FSN
    si au fost testate in perioada post 1989.
    Altfel spus, USR nu are si nu poate avea nimic comun cu actualul PNL
    In alta ordine de idei, sa ne amintim finalul colaborarii dintre PD si PNTCD…

    • Dle Pop, evident aveți dreptate!
      Pe de altă parte nu înțeleg de unele persoane îi atribuie dlui Cioloș aspirații/ambiții prezidențiale! Mie mi se pare un personaj rezonabil, care își cunoaște puterile și – spus foarte pe românește – nu o ia razna, știind foarte bine că – în acest moment – ar fi o pălărie prea mare pentru el.
      Chiar mi se pare o modalitate, de loc elegantă, de a încerca crearea de disensiuni între cei doi!

      • D-nule Bragarea- multumesc ca ati dat atentie comentariului meu. Privind personajul Ciolos, fara
        nici un dubiu, este rezonabil si corect, pare bine intentionat si credibil.Din pacate -pentru electorat-
        cand a avut ocazia sa convinga, ca prim-ministru si ulterior solicitat sa obteze politic , a ezitat si
        tergiversat…Pe aceasta situatie electoratul a fost dezamagit si a devenit dezinteresat fata de
        tehnocrati. Propaganda PSD-ista a speculat [guvrnul zero] si cu o participare minima de votanti a
        obtinut cea mai mare victorie electorala.
        KW Johannis, prin numirea -fara discernamant- a primului-ministru VVDancila si-a indepartat o buna parte a electoratului.Ramane de vazut ce contracandidati urmeaza sa apara pentru a
        concluziona. Personal nu vad posibila candidatura lui Ciolos care -pe plan intern- nu si-a creat
        o imagine de politician care este eligibil….
        Privind eleganta si moralitatea in politica Romaneasca sa nu vorbim..Epigonii politici creionati
        de Eminescu si imortalizati de Caragiale, se pare, sunt nemuritori in neamul Romanesc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro