joi, ianuarie 20, 2022

Socialiștii scapă turma

Crin Antonescu și Victor Ponta s-au retras în sânul familiei : primul, în vacanță, în sudul Italiei, al doilea, în Africa de Sud, la Cape Town, unde se desfășoară congresul familiei sale socialiste. Departe de lumea românească dezlănțuită, departe de revenirea în funcție a lui Traian Băsescu, departe de propriile partide și de tensiunile conviețuirii USL… Un răgaz înainte de a intra în campania electorală pentru alegerile legislative.

Au lăsat acasă Parlamentul să se descurce cu ultimele detalii legale ale eșecului de demitere a lui Traian Băsescu. Premierul trebuia să-și întâlnească tovarășii din partidele socialiste și social-democrate eliberat de acuzațiile că s-ar fi asociat la guvernare cu un liberal anti-european și anti-american și că ar fi provocat o situație politică periculoasă mai curând izolaționistă decât internaționalistă. Când s-a urcat în avion către Cape Town, șeful PSD va fi știut că lasă pe mâini bune soarta ședinței parlamentului din 27 august. Familia politică îi venea (din nou) în ajutor.

Pe 23 august, ambasadorul socialist al Franței, Philippe Gustin, s-a întâlnit cu președintele PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și, potrivit comunicatului oficial emis în urma întâlnirii, ambasadorului i s-a făcut o prezentare a procedurilor parlamentare legate de declarația pe care urma să o facă Curtea Constituțională în plenul Parlamentului privind invalidarea referendumului din 29 iulie. Președintele Camerei Deputaților s-a angajat, cu ocazia întâlnirii, că decizia Curții Constituționale și procedurile vor fi respectate în totalitate.

Cu două zile înainte, pe 21 august, ambasadorul Franței primise o informare amănunțită despre situația politică, de la ministrul PSD de Externe, Titus Corlățean, care, la fel, s-a angajat că decizia Curții Constituționale va fi respectată “de toți actorii politici, inclusiv pentru asigurarea stabilității economice”. În 2011, Franța se afla pe locul al patrulea după Olanda, Austria și Germania în topul investitorilor străini în România, iar cele două luni de instabilitatea politică au pus în pericol contracte, afaceri, bani, locuri de muncă.

Așa se face că, atunci când avioanele celor care au condus România până pe 27 august se despărțeau în zbor, la sol, în Parlament, Valeriu Zgonea devenea maestrul de ceremonii al despărțirii apelor în USL. Ce s-a văzut la televizor a fost doar un du-te-vino pe holurile parlamentului, o oarecare tensiune de culise și apoi, în plen, un schimb de replici nu tocmai prietenoase între un senator liberal, Ioan Ghișe, care voia amânarea cu două zile a revenirii în funcție a lui Traian Băsescu și un președinte al Camerei Deputaților sever, citind neclintit din regulament și respingând propunerea. PSD, așadar, a respectat legea și Curtea Constituțională, iar reprezentanții săi au ajutat la formarea cvorumului. Demonstrația a fost făcută, probabil, pentru ambasada Franței și pentru familia socialistă a PSD, fiindcă, altminteri, conform regulamentului atât de des invocat, citirea deciziei de invalidare a referendumului nu avea nevoie de prezența unei majorități a parlamentarilor. Dar Valeriu Zgonea s-a ținut de cuvânt.

O altă cheie a atitudinii PSD ar putea să o dea întâlnirea ambasadorului Gustin cu Titus Corlățean. Potrivit MAE, la întrevederea respectivă, după ce a promis că partidul său va respecta decizia CCR, ministrul PSD a cerut sprijinul guvernului Franței pentru adoptarea unei decizii privitoare la primirea României în spațiul Schengen, conform calendarului stabilit înainte de referendum – o promisiune de care, dacă o va obține, PSD se va folosi din plin în campania electorală.

Familia socialistă europeană și cea democrată transatlantică au dorit încă de la învestirea lui Victor Ponta ca premier să vadă o schimbare de regim în România. Iar conducerea socialistă a Franței are tot interesul să atragă de partea ei, în Consiliul European, țări cu aceeași viziune despre viitorul economic și politic al Uniunii Europene, modificând treptat echilibrul de forțe în interiorul UE. Dacă suspendarea președintelui – cu aparența ei de perfectă legalitate – și referendumul s-ar fi desfășurat în limitele unei corectitudini acceptabile, nici socialiștii europeni ori francezi, nici democrații americani n-ar fi intervenit, cu declarații, în desfășurarea procedurilor de demitere a lui Traian Băsescu. Dar asocierea lui Ponta și a PSD cu prestația politică și devierile anti-europene și anti-americane ale lui Crin Antonescu devenit președinte interimar au semnalat tuturor că urgența nu mai este “resetarea” ideologică, ci, mai curând, stabilitatea prin izolarea acestui politician exotic și umoral care îndrepta țara către anarhie.

Probabil că, până la alegerile legislative, PSD nu se va despărți oficial de PNL, dar de Crin Antonescu despărțirea pare deja făcută. La recenta rectificare bugetară, guvernul USL a redus banii pentru investiții și a fost generos, în schimb, cu  televiziunea publică. Altfel spus, a dat locurile de muncă pe propagandă. E însă un semn că Victor Ponta se desprinde treptat de televiziunea Antonescu-Voiculescu și își face propriul canal de comunicare cu poporul telespectator.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Ei da, dar ce nu stie Victor Ponta e ca baronii rosii din PSD deja i-au pregatit caderea si asta pentru faptul ca plagiatul si aventura suspednarii in care l-a urmat pe Crin i-au distrus complet imaginea mai ales in afara tarii.

    Asa cum ati spus, vor astepta pana la alegeri iar apoi, foarte probabil si pentru ca Basescu nu ii va mai da mandatul de priministru lui Ponta, baronii vor iesi la atac. Vor sparge USL-ul, PSD va merge singur in alegeri cu Sorin Oprescu ca si candidat si Florin Georgescu nominalizat pentru priministru. Intrebati-va sursele, mai ales din fiefurile locale ale PSD si veti vedea ca se stie deja de acest plan. Ponta saracu’ s-a bucurat cand a fost decapitat Geoana, dar in cateva luni ii vine si lui randul. Deh, tipic partidelor bolsevice.

    Ar mai exista un plan in care USL sa ramana unita dar sa faca rocada adica Oprescu candidat la presidentie iar cineva de la liberali, foarte probabil Tericeanu sa fie nominalizarea pentru priministru, insa se pare ca baronii PSD nu prea mai vor. Dat fiind ca isi vor putea face o majoritate doar cu PPDD, UDMR si minoritati, avandu-l pe Oprescu presedinte care in sondaje bate orice contra-candidat, inclusiv pe MRU, e clar ca si-au dat si ei seama ca dupa parlamentarele din aceasta toamna pur si simplu nu mai au nevoie de PNL si liderul lui isteric – Crin Antonescu care dauneaza grav imaginii politice a USL, mai ales in plan extern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu este scriitoare, autoare a biografiilor istorice: Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu; Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee; Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca; Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu; Mihai I. Ultimul rege al românilor; Regina Maria. Ultima dorință, publicate la editura Humanitas.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro