duminică, iulie 14, 2024

Socialiștii scapă turma

Crin Antonescu și Victor Ponta s-au retras în sânul familiei : primul, în vacanță, în sudul Italiei, al doilea, în Africa de Sud, la Cape Town, unde se desfășoară congresul familiei sale socialiste. Departe de lumea românească dezlănțuită, departe de revenirea în funcție a lui Traian Băsescu, departe de propriile partide și de tensiunile conviețuirii USL… Un răgaz înainte de a intra în campania electorală pentru alegerile legislative.

Au lăsat acasă Parlamentul să se descurce cu ultimele detalii legale ale eșecului de demitere a lui Traian Băsescu. Premierul trebuia să-și întâlnească tovarășii din partidele socialiste și social-democrate eliberat de acuzațiile că s-ar fi asociat la guvernare cu un liberal anti-european și anti-american și că ar fi provocat o situație politică periculoasă mai curând izolaționistă decât internaționalistă. Când s-a urcat în avion către Cape Town, șeful PSD va fi știut că lasă pe mâini bune soarta ședinței parlamentului din 27 august. Familia politică îi venea (din nou) în ajutor.

Pe 23 august, ambasadorul socialist al Franței, Philippe Gustin, s-a întâlnit cu președintele PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și, potrivit comunicatului oficial emis în urma întâlnirii, ambasadorului i s-a făcut o prezentare a procedurilor parlamentare legate de declarația pe care urma să o facă Curtea Constituțională în plenul Parlamentului privind invalidarea referendumului din 29 iulie. Președintele Camerei Deputaților s-a angajat, cu ocazia întâlnirii, că decizia Curții Constituționale și procedurile vor fi respectate în totalitate.

Cu două zile înainte, pe 21 august, ambasadorul Franței primise o informare amănunțită despre situația politică, de la ministrul PSD de Externe, Titus Corlățean, care, la fel, s-a angajat că decizia Curții Constituționale va fi respectată “de toți actorii politici, inclusiv pentru asigurarea stabilității economice”. În 2011, Franța se afla pe locul al patrulea după Olanda, Austria și Germania în topul investitorilor străini în România, iar cele două luni de instabilitatea politică au pus în pericol contracte, afaceri, bani, locuri de muncă.

Așa se face că, atunci când avioanele celor care au condus România până pe 27 august se despărțeau în zbor, la sol, în Parlament, Valeriu Zgonea devenea maestrul de ceremonii al despărțirii apelor în USL. Ce s-a văzut la televizor a fost doar un du-te-vino pe holurile parlamentului, o oarecare tensiune de culise și apoi, în plen, un schimb de replici nu tocmai prietenoase între un senator liberal, Ioan Ghișe, care voia amânarea cu două zile a revenirii în funcție a lui Traian Băsescu și un președinte al Camerei Deputaților sever, citind neclintit din regulament și respingând propunerea. PSD, așadar, a respectat legea și Curtea Constituțională, iar reprezentanții săi au ajutat la formarea cvorumului. Demonstrația a fost făcută, probabil, pentru ambasada Franței și pentru familia socialistă a PSD, fiindcă, altminteri, conform regulamentului atât de des invocat, citirea deciziei de invalidare a referendumului nu avea nevoie de prezența unei majorități a parlamentarilor. Dar Valeriu Zgonea s-a ținut de cuvânt.

O altă cheie a atitudinii PSD ar putea să o dea întâlnirea ambasadorului Gustin cu Titus Corlățean. Potrivit MAE, la întrevederea respectivă, după ce a promis că partidul său va respecta decizia CCR, ministrul PSD a cerut sprijinul guvernului Franței pentru adoptarea unei decizii privitoare la primirea României în spațiul Schengen, conform calendarului stabilit înainte de referendum – o promisiune de care, dacă o va obține, PSD se va folosi din plin în campania electorală.

Familia socialistă europeană și cea democrată transatlantică au dorit încă de la învestirea lui Victor Ponta ca premier să vadă o schimbare de regim în România. Iar conducerea socialistă a Franței are tot interesul să atragă de partea ei, în Consiliul European, țări cu aceeași viziune despre viitorul economic și politic al Uniunii Europene, modificând treptat echilibrul de forțe în interiorul UE. Dacă suspendarea președintelui – cu aparența ei de perfectă legalitate – și referendumul s-ar fi desfășurat în limitele unei corectitudini acceptabile, nici socialiștii europeni ori francezi, nici democrații americani n-ar fi intervenit, cu declarații, în desfășurarea procedurilor de demitere a lui Traian Băsescu. Dar asocierea lui Ponta și a PSD cu prestația politică și devierile anti-europene și anti-americane ale lui Crin Antonescu devenit președinte interimar au semnalat tuturor că urgența nu mai este “resetarea” ideologică, ci, mai curând, stabilitatea prin izolarea acestui politician exotic și umoral care îndrepta țara către anarhie.

Probabil că, până la alegerile legislative, PSD nu se va despărți oficial de PNL, dar de Crin Antonescu despărțirea pare deja făcută. La recenta rectificare bugetară, guvernul USL a redus banii pentru investiții și a fost generos, în schimb, cu  televiziunea publică. Altfel spus, a dat locurile de muncă pe propagandă. E însă un semn că Victor Ponta se desprinde treptat de televiziunea Antonescu-Voiculescu și își face propriul canal de comunicare cu poporul telespectator.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Ei da, dar ce nu stie Victor Ponta e ca baronii rosii din PSD deja i-au pregatit caderea si asta pentru faptul ca plagiatul si aventura suspednarii in care l-a urmat pe Crin i-au distrus complet imaginea mai ales in afara tarii.

    Asa cum ati spus, vor astepta pana la alegeri iar apoi, foarte probabil si pentru ca Basescu nu ii va mai da mandatul de priministru lui Ponta, baronii vor iesi la atac. Vor sparge USL-ul, PSD va merge singur in alegeri cu Sorin Oprescu ca si candidat si Florin Georgescu nominalizat pentru priministru. Intrebati-va sursele, mai ales din fiefurile locale ale PSD si veti vedea ca se stie deja de acest plan. Ponta saracu’ s-a bucurat cand a fost decapitat Geoana, dar in cateva luni ii vine si lui randul. Deh, tipic partidelor bolsevice.

    Ar mai exista un plan in care USL sa ramana unita dar sa faca rocada adica Oprescu candidat la presidentie iar cineva de la liberali, foarte probabil Tericeanu sa fie nominalizarea pentru priministru, insa se pare ca baronii PSD nu prea mai vor. Dat fiind ca isi vor putea face o majoritate doar cu PPDD, UDMR si minoritati, avandu-l pe Oprescu presedinte care in sondaje bate orice contra-candidat, inclusiv pe MRU, e clar ca si-au dat si ei seama ca dupa parlamentarele din aceasta toamna pur si simplu nu mai au nevoie de PNL si liderul lui isteric – Crin Antonescu care dauneaza grav imaginii politice a USL, mai ales in plan extern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu, scriitoare

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro