marți, octombrie 3, 2023

Societatea pentru un Prezent mai Fericit

În primăvara lui 1989, cîțiva tineri din Praga s-au întîlnit pe strada Deținuților Politici pentru a organiza o cursă de alergat suprarealistă. Mulţi s-au aliniat la start şi au distribuit fluturași cu mesajul ambiguu-subversiv ”Azi alergăm pentru voi. Mîine voi veți alerga pentru noi”. Trecuse 1 mai, ziua muncitorilor, și veteranii disidenți tocmai folosiseră parada proletară pentru a cere eliberarea deținuților arestați cîteva luni în urmă, în decembrie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului şi în ianuarie, dedicată comemorării lui Jan Palach. Apoi, întrecerile au continuat, aproape o mie de praghezi au alergat pe strada numită aşa în onoarea victimelor fascismului. Astfel tinerii au intrat în competiţie pentru o voce distinctă în corul disidenței underground şi i-au găsit un nume – Societatea pentru un Prezent mai Fericit.

Grupul abia debutase pe scena spațiului alternativ de proteste şi se gîndeau deja la a doua reprezentare. Sub titlul autoironic ”O acțiune inutilă”, studenţi la arte şi litere au pornit într-un marș al tăcerii de-a lungul Podului Charles. Însă nu era un marș al tăcerii obișnuit – pe cap aveau coifuri din pepene și pancartele cu care defilau nu aveau niciun cuvînt scris pe ele. Nu ştiu dacă Urmuz ar fi identificat o strategie mai bună de apărare pentru întîlnirea cu poliţia. Cert este că nimeni nu credea că sunt martorii unui protest, însă toți participanții au fost arestați.

A treia reprezentare pregătită de Societatea pentru un Prezent mai Fericit a avut un scenariu mai complicat. O balenă albastră a fost aruncată în rîul Vltava, iar manifestele răspîndite au informat autorităţile că balena era un fel de ”Cal troian”. Urmarea a fost că poliția s-a grăbit să recupereze un obiect plutitor neindentificat, evident, înecaţi în propriul ridicol.

Ultima reprezentare, înainte de tragerea cortinei comunismului, s-a petrecut la teatrul Lanterna Magică, devenit cartier general al Forumului Civic, grupul de disidenți și revoluționari, constituit pentru a negocia tranziția regimului spre o societate deschisă. De data asta, membrii Societății pentru un Prezent mai Fericit purtau cravatele roșii și au cîntat cîntecele pionerești. Doar pentru a destinde și înveseli atmosfera tensionată a negocierilor purtate în interior.

Apoi, restul e binecunoscut. Sunt convins că membrii acestui grup nu au certificate de revoluţionar şi nu participă la proteste pentru indemnizaţia de revoluţionar. Presupun că nu au nici reduceri la transportul pe cale ferată, la transportul public urban sau mai ştiu eu ce. Despre revoluţia de catifea s-a spus că a fost o revoluţie „cu zîmbetul pe buze”. Nu numai graţie membrilor Societăţii pentru un Prezent mai Fericit, ci şi celor care au ales să se poarte normal într-o societate anormală, să afirme fără teamă că „2+2=4”.

Povestioara nu are un tîlc ascuns. Democraţia are costuri individuale, nu este un voucher, primit cadou de la UE, pe care îl cheltuim o dată la patru ani. Cu un cetăţean absent şi blatist, democraţia va ajunge într-o fundătură. De aceea, fantazez la o ordonanţă de urgenţă civică: fiecare cetatean sa fie repartizat intr-o Societăte pentru un Prezent mai Fericit. (Text apărut în revista Kamikaze, nr.51, 19-25 decembrie 2012)

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Frumos si instructiv.dar oare cit de intzeles in romanica?
    un ceh imi spunea odata:tzarile noastre au avut amindoua comunism,dar deosebirea e ca la noi legile comuniste se respectau,iar la voi nu.
    romanica are legi,dar cine le respecta!boii si cateii unii!
    ruminilor le place sa se compara si cu cehii,dar e o diferentza de decenii!!ruminii au facut revolutia intregului popor si au omorit mii sa ramina comunistii!!??cehii au facut revolutia de catifea si au inlaturat comunistii.
    imi vine in minte plesu;inteligent ,educat,respectat in cercul lui,dar omu asta s a alaturat criminalilor in 90 ptr un scaun de ministru,ce folos?
    2+2 face 4

    • @ dusu,
      arunci piatra, da fii atent ca te stropesti.
      Din guvernul ala „criminal” a facut parte si dl Mihai Sora. Cunosti atmosfera de sperante de atunci? Pe atunci nu se stia ce se cunoaste acum.
      Tu doar dupa ce ai fost la scoala ai realizat ca 2+2=4, asa ca ti-ar trebuie ceva ore pentru a afl;a si ce s-a intimplat atunci
      Dupa cum vezi poporul nostru si dupa 23 de ani voteaza securisti si urmariti penal.
      Pentru ei nu conteaza cit face 2+2. Si nici plagiatul ori absetele din Parlament.
      Ca atare este decent sa fii mai atent cu cuvintele.

    • Trebuie sa spun ca dl. Plesu cred ca este om, nu este asa?

      Sunt lucruri extrem de multe si de importante pe care le putem culege de la dl. Plesu, de exemplu. Iar in ceea ce primeste morala, etica avem ce invata! Dar vrem? Oare nu putem sa culegem ceea ce este important si sa eliminam decent pasaje care nu contribuie decisiv la o anumita imagine, pozitie?

      Toata ziua se critica, dar fratilor, este nevoie de o constructie pentru ca practic acum in societate numai este caramida peste caramida.

      STOP si haideti sa cladim!
      Orice cladire se poate indrepta, ajusta, dar mai intai trebuie ridicata!

      In ceea ce priveste povestea cu cehii vs. romanii sunt chestiuni legate de modul de abordare al vietii de zi cu zi. Cehul, asa cum l-am cunoscut in 1977, era pregatit pentru lucruri practice, romanul visa sa ajunga pe luna. Si ma opresc aici…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Gabor
Doctor în științe politice, publicist, a predat 12 ani științe politice în două departamente de științe politice, a colaborat cu mai multe organizații ale sectorului neguvernamental. Absolvent al Universității București.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro