sâmbătă, august 20, 2022

Solemn ca o catedrala gotică și fierbinte ca soarele Toscanei…

Una dintre cele mai frumoase povesti ale adolescenței mele, minunat scrisă, am citit-o de cateva ori: “Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate…” Finalul este magnific, l-am recitit azi de cateva ori, este solemn ca o catedrala goticăși fierbinte ca soarele Toscanei…

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. oh, ce blestem pe neamul asta ca l a mai nascut si pe Eminescu !
  „….si câte o stea va vesteji pe cer în departari, pâna când acest pamânt sa-si strânga toate sevele si sa le ridice în teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale.”
  foarte frumos
  doar ca astazi sevele pamintului sint canalizate spre directii gresite

  • exagerari de dragul encomiasmelor: „oh, ce blestem pe neamul asta ca l a mai nascut si pe Eminescu !”
   Diamantele se gasesc si in noroi si in ape tulburi.
   Acum, prea multi se cred indreptatit sa slefuiasca cu piosenie diamantul. Mult prea putini reusesc o forma pe masura caratelor.
   Blestem? sau „blestem”?

   • @victor
    :) nu prea pricep ce spuneti, vedeti ca v a raspuns mai jos dl adrian petreanu
    dupa zeci de ani de ovatii si urale (partidul, ceausescu si poporul) iacata romanii s au dezlegat in sfirsit de blesteme si nu mai aplauda pe nimeni pe gratis (acum totu i pe bani si la comanda !)
    citatului inceput de dl Vladimir Tismaneanu i am alipit finalul. cit despre „encomiasmul” meu exaltat, uitati l (e neimportant), dar nu si pe Eminescu

    • @ man of war ,
     e posibil sa nu te fi inteles; esti prea criptic, poate.
     Nu inteleg cum mi-a raspuns mie dl @ adrian petreanu pritr-un neadevar, ci imprastiere de noroi la intimplare „Chiar daca unii intelectuali, considerati cei mai reprezentativi pentru cultura romana actuala, ii contesta valoarea”.
     Cine sint acei intelectuali „considerati cei mai reprezentativi”?
     Eu nu cunosc niciunul, iar daca faci afirmatia, exemplifaica!

     • @victor
      ma bucur ca mi ati replicat ca sa va pot raspunde !
      o sa va explic tragedia lumii de azi in putine cuvinte : cu cit stii mai mult(e) cu atit devii mai umil si cu cit esti mai prost cu atit mai ancorat politic. asta i motivul regresului actual. aveti grija insa sa nu vi se mai serveasca cuvinte vulgare pe post de poezii, minciuni mai adevarate decit Adevarul, linii strimbe si chipuri timpe drept arte, plastic uri si garbage uri. inlaturati le pina nu devin prea groase daca veti mai vrea sa vedeti luciul albastru al apei

 2. Va multumesc domnule profesor pentru ca sunteti singurul autor de pe aceasta platforma care la 15 ianuarie ati scris ceva, desi un articol minuscul, despre Eminescu. Chiar daca unii intelectuali, considerati cei mai reprezentativi pentru cultura romana actuala, ii contesta valoarea, Eminescu ramane un simbol, facand parte pe primul loc din patrimoniul cultural al romanilor. Ma asteptam la un comentariu din partea domnului Lucian Boia, sau nu merita un asemenea efort din partea sa in 15 ianuarie ?
  Sper sa lasati acest comentariu. Pe mine si, cred, pe majoritatea romanilor ne doare aceasta tacere.

  • Domule petreanu, cu totii suntem niste persoane aflate pe contactul dialectic dintre fetele dialectice ale „foii duale” (chiar daca ma autocitez trebuie sa pun asta in ghilimele :) ) dobandita de om odata cu izgonirea din Rai, dar pe noi romanii ne petrece suplimentar ales Norocul si in concluzie in raport de cel care i-a definit astfel cei astfel definiti si fiind astfel, nu au existenta in sine, sunt niste umbre ale unor indivizi de mucava mai ceva decat cei din pestera lui Platon

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro