marți, martie 28, 2023

Solidar cu Filip Florian

Nu-i sint prieten scriitorului Filip Florian, dar ii apreciez cartile si il consider si eu, ca toata lumea, unul din cei mai importanti autori romani contemporani. Am ramas siderat vazind ca, intr-un comunicat oficial al Institutului Cultural Roman, Filip Florian e executat in pur stil stalinist pentru afirmatiile sale legate de activitatea ICR sub conducerea lui Andrei Marga. Se spune despre Filip Florian in textul semnat de Biroul de Presa ICR ca “bate cimpii”, ca “probeaza incultura”, ca e un personaj “de carton”, ca “ar fi cazul sa fie tradus in virtutea valorii, nu a subventiei”, ca informarea lui este “jalnica” iar nivelul lui de cultura este, la fel, “jalnic”. Nu e cazul sa demonstrez eu ca lucrurile nu stau asa si ca Filip Florian e un scriitor de valoare, ca e cultivat etc. Asta nici nu are importanta. Problema cea mai grava este ca intr-un comunicat oficial o institutie a statului isi permite sa jigneasca intr-un asemenea hal un cetatean roman. Asta mi se pare cu adevarat inadmisibil. Si ar fi inacceptabil chiar daca Filip Florian ar fi un om incult si un scriitor prost.

Nu vad nici un alt mod de a-i fi alaturi, lui si celorlalti artisti si intelectuali jigniti in alte comunicate ICR (revazind textul, am descoperit ca scrisesem “comuicate”, un cuvint mult mai potrivit pentru textele domnului Marga…), decit declarind asta public si intarindu-mi hotarirea, pe care am exprimat-o deja semnind petitia “Adio ICR”, de a nu mai colabora in nici un fel cu Institutul Cultural Roman cita vreme acesta e condus de un personaj atit de sinistru.

Radu Jude, cineast roman de carton.

20 martie 2013

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Felicitari pentru atitudine! Sper sa vi se alature cat mai multi confrati. Cei care tac, din diverse motive, nu fac decat sa gireze starea de lucruri de la ICR.

    • Ceea ce tie ti „se pare normal”, e treaba ta, nu intereseaza pe nimeni. Oricum, a raspunde la „rau” cu „rau” sau cu mai rau”, e logica de om primitiv. Nu vreau si nici nu am timpul necesar sa-ti fac tie educatie civica aici, dar poti gasi pe internet destul material ca sa te mai luminezi putin. Sunt constient ca adeptii latrinelor tv nu pot dormi linistiti pana nu aud injuraturi si pana nu vad batai si „executii” publice ale dusmanilor de clasa (Basescu si altii), asa ca nu e de mirare „logica” ta.

      Problema care apare cu ICR si Marga, este ca Marga raspunde atacurilor prin comunicate ofciale ale ICR-ului, greseala pe care si altii din USL (Poanta, Androneasca). Raspunzi la atacuri prin articole in presa, la TV, la WC, unde vrei tu, dar nu folosesti in astfel de conflincte personale institutia pe care o reprezinti.

    • LOL. deci daca cineva critica conducerea ICR, sa nu se mire ca este acuzat de incultura si tranformat in personaj de carton. e normal, spuneti dvs, sa se raspunda la atac cu atac. ca si cand la orice atac e normal sa se raspunda cu orice alt atac. pe ideea asta, domnul scriitor de carton sa spuna multumesc ca nu a fost si injurat de mama etc. eu propun sa nu se renunte la C-ul din ICR, in cazul asta.

    • @DanBruma: nu, domnule, Filip Florian nu a atacat, el a aparat cultura, a aparat valorile autentice ale Romaniei atacate de catre impostorul Marga. Andrei Marga este un om pus la ICR pt a distruge tot ceea ce au facut Patapievici si echipa sa, tot ceea ce a facut ca Romania sa fie apreciata si din ce in ce mai cunoscuta dpdv cultural. A disparut transparenta de la ICR,au fost dati afara oameni doar pt ca nu sunt pro USL si tot asa, stim ce se intampla acolo, ne intoarcem in timp cu 60 de ani.

    • Dan Brumă: Aşadar, după logica dumneavoastră, dacă un cetăţean critică o instituţie a statului, e normal ca acea instituţie să reacţioneze violent.
      Aşa arată ţara în care vreţi să trăiţi? Sper, totuşi, că nu.

      • Domnule Vancu, si stimati cititori… acest dan bruma se baga’n seama mai pe la fiecare articol publicat pe Contributors, probind nu numai subtirime si lipsa de coherenta logica, dar si mult bun simt…not! Ori poate chiar duce lipsa de aceasta minimala capacitate analitica, suficienta sa receptioneze corect ceea ce se chema common sense, in care caz, cu atit mai mult trebuie tratat cu o oarecare toleranta, ori pur si simplu ignorat de-a binelea…

        Imi pare rau ca demersul dv pentru boicotarea acestui pseudo-icr, n-a avut decit succes partial (desi calitatea e desigur preferabila cantitatii, ceea ce deocamdata e cazul!) . Chiar daca acest curent se coaguleaza/consolideaza pe viitor, nu cred ca va mai avea ocazia unui eveniment de magnitudinea celui de la Paris, unde opozitia impotriva acestui despot, informator al securitatii, sa se faca vizibila pe plan international cu impact optim. Salonul de carte, a fost unul dintre ultimile efecte ale cazualitatiii Patapievici…de aici in colo, evenimentele organizate de noul icr-marga, se vor desfasura, de regula in mediul rural…putina vizibilitate acolo, una ca lumea satului e mult mai interesata (si pe buna dreptate) de cultura mare, si nu de cultura mica, iar pe de alta parte nici presa nu ajunge, ca sa nu mai zic de internet ;-)..

    • Buna ziua
      Ceea ce vi se pare dvs. normal domnule Dan Bruma este cu totul anormal si este mai degraba in logica lui „ba pe-a mamii dumneavoastra” (ca sa fiu politicos) decat in logica unei polemici. Atunci cand este atacata o institutie (desi aici ar trebui sa facem diferenta intre critica justificata si atacul gratuit), cu atat mai mult o institutie care se ocupa de cultura (sau ar trebui sa se ocupe pentru ca ICR-ul actual numai asta nu face), da un raspuns prin care sa demonteze acuzatiile aduse (de preferat cu dovezi) si care sa aduca, prin inalta tinuta a discursului, un plus de prestigiu acelei institutii. Ce vedem in loc de asta? Un raspuns pe care il auzeam cand eram copil, pe maidan: „ba tu esti mai urat si mai prost”. Inutil sa precizez ca cel care dadea raspunsul pe atunci avea sub 10 ani. Rau a mai ajuns ICR-ul: de la standardele de cultura impuse de Patapievici la discursul de tip grobian impus de Marga. Si culmea este ca unii apreciaza acest tip de discurs doar pentru ca tinta sa este antipatizata de USL.

  2. De observat ca tintele Marga si Ponta zâmbesc larg, ca presedintele Iliescu imediat dupa Mineriada, la celebrul interviu luat de criticul Nicolae Manolescu pentru România literara. Anul trecut, invité d’honneur du Salon du livre de Paris a fost Japonia. Rândul literaturii noastre sa mai fie vreodata chemata in pavilionul de la Porte de Versailles va veni catre anul 2100, când probabil insasi RO nu prea va mai exista. De aceea, boicotul e o bizarerie tactica, fie si in contextul ca ne aflam in plina revolutie culturala fesenista (ICR, IICCMER, Arhivele Nationale, TVR Cultural, Festivalul George Enescu, Tribuna, Sediul USR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Jude
Regizor de film, nascut in 1977. Autor al filmelor de scurt-metraj "Lampa cu caciula" (2006), "Alexandra" (2007), si al filmelor de lung-metraj "Cea mai fericita fata din lume" (2009) si "Toata lumea din familia noastra" (2012). Ambele filme au avut premiera la Festivalul de film de la Berlin, in sectiunea Forum.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro