marți, octombrie 19, 2021

… Solutia MRU + guvern de tehnocrati. De ce nu?

… uneori ne lasam orbiti de aparenta complexitate a problemelor si ignoram solutiile cele mai evidente : cele simple. De ce ? Tocmai pentru ca sunt evidente si simple, iar noi am devenit din ce in ce mai sofisticati intr-o lume tot mai sofisticata.

Cica un administrator al retelei electrice a New York-ului a fost concediat. Pe drept sau pe nedrept, nici nu mai are importanta. Omul a decis sa se razbune si cea mai buna solutie i s-a parut plasarea unei bombe pe cel mai important nod de alimentare a orasului cu electricitate. O bomba extrem de sofisticata, plasata in punctul cel mai vulnerabil al retelei. (Dupa toate aparentele, omul stia, la urma urmelor, meserie.) Bomba a fost descoperita la timp, FBI-ul a dat de urma responsabilului si l-a arestat.

Problema ? Specialistii chemati la fata locului n-au reusit sa gaseasca o cale pentru a dezamorsa bomba fara ca aceasta sa explodeze, paralizand intregul New York pentru o perioada lunga de timp, cu pagube inestimabile. Interogat in fel si chip, omul s-a tinut tare, refuzand sa dezvaluie secretul dezamorsarii. Ceasul ticaie, tensiunea creste, telefoanele incep sa zbarnaie. La fata locului isi face aparitia un membru al Secret Service (parca). Armata de specialisti anti-tero il priveste cu neincredere. Ce stie amatorul asta despre bombe ? Nimic. Asa si era. Omul nu stia nimic si tocmai de aceea a « vazut » solutia. A intrebat cum e alimentata bomba. Era alimentata direct din reteaua pe care fusese montata.

Solutia ? Au fost anuntate toate spitalele, bancile, magazinele, etc. ca la ora X curentul va fi intrerupt pentru 10 secunde. Oamenii si-au luat masuri de precautie. Curentul a fost intrerupt. Bomba a « murit » si-a putut fi smulsa cu mana. La auzul vestii, atentatorul a inceput sa se dea cu capul de pereti. Varianta asta n-o luase nici el in calcul.

Nu mai tin minte unde am citit povestea de mai sus, si nici macar nu stiu daca e adevarata. Dar asta n-are importanta. Morala ramane si poate fi aplicata si-n alte cazuri, y compris in cazul acestei Motiuni de cenzura. Sa recapitulam datele problemei :

–          Initiatorul motiunii, USL, nu pare sa stie ce sa-si doreasca : sa treaca sau nu ? Sa preia guvernarea sau nu ? Sub bagheta lui Ponta sau nu ? Care dintre scenarii ar fi mai avantajos ?

–          De partea cealalta, PDL se afla in aceeasi deruta. Scenariile au devenit prea sofisticate, prea imprevizibile, pentru a stii ce sa-si doreasca de teama ca s-ar putea implini.

–          Piatra motiunii a fost insa deja aruncata, nu se mai poate intoarce din drum, asa ca celor doua tabere nu le-a mai ramas decat sa se pozitioneze pro si contra si sa astepte sa vada rezultatul. Dupa, Dumnezeu cu mila.

–          Problema guvernului MRU (si a PDL) in cazul in care ramane la guvernare : o sustinere parlamentara mai mult decat fragila, care-i va paraliza orice initiativa, erdodand cu un drum si popularitatea premierului si pe cea a PDL.

–          Problema USL in care Motiunea va trece : lui Ponta ii va fi oferita posibilitatea de a forma guvernul – o perspectiva ce nu-i surade defel. In conditiile unei sustineri parlamentare la fel de fragile, erodarea propriei imagini si a USL pana la alegerile generale ar fi inevitabila.

Recapituland : ambele tabere + MRU au aceeasi problema – o sustinere parlamentara extrem de subreda. Solutia imi pare atat de evidenta, incat ma mir ca nu a fost vehiculata pana acum : Indiferent daca motiunea va trece sau nu, iesirea din impas ar putea fi asigurata de catre un guvern de tehnocrati condus de catre acelasi MRU. Toata lumea n-ar avea decat de castigat (sau aproape). Sa vedem :

–          Mai intai de toate, un guvern de tehnocrati sub bagheta lui MRU ar oferi o oarescare satisfactie tuturor partilor, ceea ce s-ar traduce implicit printr-o sustinere parlamentara suficent de solida.

–          USL va primi satisfactia de a fi schimbat un guvern ‘politic’, pedelist, cu unul de tehnocrati. In plus, MRU s-a declarat in repetate randuri un liberal, asa ca PNL-ul din USL l-ar putea chiar prezenta ca pe unul de-ai lor. Iar in virtutea relatiilor trecute, Ponta nu ar vedea un dusman de moarte in MRU fara de PDL.

–          PDL va primi satisfactia de a-si vedea premierul propus si sustinut ramas in functie. In plus, nu va mai avea de decontat bilantul ultimelor sase luni de guvernare dinaintea alegerilor generale, ba chiar se va putea prezenta (si el) ca un partid de opozitie.

–          MRU, cum e ca fata saracului din poveste, nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe langa drum, nici imbracata, nici dezbracata, va putea patina cum stie el mai gratios intre aceste revendicari USL-iste si PDL-iste, pastrandu-si totodata aura de independent.

–          In fine, dar nu in cele din urma, la numirea guvernului de tehnocrati, atat USL cat si PDL vor putea avea un cuvant de spus la numirea tehnocratilor pentru ocuparea diferitelor portofolii ministeriale. Or asta presupune negocieri, Asta presupune iesirea din starea de razboi total si revenirea la normalitate. Adicatelea, la politica.

Simplu, nu ? Asa pare, dar tocmai asta ma sperie. Solutia pare mult prea simpla pentru niste minti obisnuite cu scenarii sofisticate.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Ce prostii scrieti….

  De ce tara noastra a fost condusa de neromani si straini de-a binelea din ’90? Imediat dupa lovitura de stat, au aparut numai minoritari la conducerea tarii si acuma e la fel.

  Cel mai bine e ca MRU sa plece la stapanii lui din Israel sau ce societate secreta il coordoneaza si toata clasa asta politica sa intre la inchisoare pentru ca sunt hoti absolut toti, si cei buni, care tolereaza raul si beneficiaza de sistem.

  Toata politica asta e o farsa imensa, oricare din ei vine la putere nu va schimba nimic esential, doar o mafie schimba alta mafie.

 2. … filozofie.. asa zisul guvern de tehnocrati trebuie sa rezolve urgent

  _ problema cas_ului pt. pensionari
  _ problema reintregirii salariilor la bugetari
  _ problema legii cu retrocedarile.. s_a cerut amanare 6 luni la cedo.. da se da ?

  asa ca un guvern asazis de tehnocrati va avea ministri care_si dau singuri cu stangundreptu..

 3. As spune ca MRU nu are niciun interes sa ramina la guvern. Pe zi ce trece mitul lui se destrama – privatizari ratate, bani pentru primariile puterii, bilba cu pensionarii. Mirajul politicianului educat-tehnocrat dispare si el in timp. Problema e ca a creat un orizont de asteptare imens, iar nerealizarile, nicidecum mai deosebite decit ale predecesorilor, o sa-i fringa gitul. Dar asa se intimpla: cu cit cazi mai de sus, cu cit caderea e mai rasunatoare.

  Sansa lui ar fi sa pice acum. Ar pierde doar un guvern fara majoritate, in care el personal nu poate sa miste mai nimic, si care e condamnat sa esueze lamentabil, din moment ce pirghiile de power projection abia mai functioneaza. Ar putea apoi poza lejer in victima, chestie care place inca la noi. Si ar avea 2 ani sa se ocupe de constructul lui politic si de candidatura la prezidentiale din 2014.

 4. 1. Solutia este simpla pentru mintile mafiotilor, deoarece tot ei raman la putere.
  2. O intelegere USL – PDL este putin probabila, desi d-l Ponta a dat semne de „opozitie constructiva”, dar oricum ne intoarcem la pct. 1.
  3. MRU este un (neo- poate si fost)securist (fost sef al SIE), dar chiar asa nu are legatura cu morala povestioarei de mai sus (si nici Basescu, nici „tehnocratii” numiti de partide, mafioti toti ca la pct,1)… Cat despre vederea „din exterior” ne ajunge FMI…
  4. Fara suparare, desi ideea este rezonabila din punctul de vedere al logicii schimbarii care da sansa de a ne fi mai bine, articolul parca este pentru prosti…

 5. Scenariu Putin mai degraba: il avem pe Ponta premier, se face de ras, Bassssescu isi da demisia la timp pentru alegeri simultane, MRU presedinte, PDL procent „de control” si ghici cine prim ministru. Suntem prea aproape de Rusia pentru a nu fi plauzibil…

 6. Hai ca s-a indeplinit…..

  Absolut complesitoare capacitatea de previziune a autorului. Acelasi care la inceputul anului ne prezicea cum o sa castige PDL + UNPR + PPDD + Basescu si urmatoarele alegeri. Se va indeplini si asta negresit. Cu o singura minuscula conditie: sa mai existe PDL pana atunci….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.