vineri, aprilie 25, 2025

Sondaj CSCI: electoratele prezidenţiabililor

Dacă acceptăm acest sondaj CSCI ca exprimând realitatea de pe câmpul politic, avem următoarea situaţie în ceea ce priveşte electoratul aflat în ţară:

Pe scurt:
* Ponta este aproape de a-şi epuiza potenţialul natural de expansiune, îndreptându-se cu paşi mari spre acelaşi număr de voturi ca Geoană în primul tur din 2009.

* Prăbuşirea lui Antonescu este supraestimată, nivelul intenţiei de vot pentru preşedintele PNL ducându-l în acest moment peste numărul de voturi obţinut în 2009.

* Electoratul care optează pentru unul din candidaţii opoziţiei non-PPDD este imens, putând în teorie duce un candidat unic pe locul 1 în primul tur, însă este extrem de fragmentat în planul opţiunilor politice şi personale.

Detaliat:

Electoratul disciplinat PSD. 2,8 milioane persoane votează acest partid la europarlamentare şi ar vota pentru preşedintele partidului la prezidenţiale.

Această valoare este conformă cu rezultatele alegerilor locale şi parlamentare din 2012, unde USL a obţinut 4,4 milioane voturi. Cum ştim din absolut toate sondajele, raportul de forţe dintre PSD şi PNL era de aproape-doi-la-unu, în alte cuvinte dacă desfacem numărul de voturi pentru USL pe partide, PSD avea 2,9 milioane iar PNL 1,5.

Electoratul disciplinat PNL. 1,4 milioane votează acest partid la europarlamentare şi ar vota pentru Antonescu la prezidenţiale.

O valoare conformă cu calculul de mai sus şi un pic mai mare decât în 2008-2009. Reamintesc că Antonescu, la prezidenţiale, a primit multe sute de mii de voturi de la oameni care nu votaseră PNL nici la parlamentarele şi nici la europarlamentarele care precedaseră turul unu.

Electoratul disciplinat PDL. 850 de mii de oameni votează acest partid la europarlamentare şi ar vota pentru Predoiu la prezidenţiale.

Electoratul disciplinat ADA/PFC. 140 mii persoane votează acest partid la europarlamentare şi ar vota pentru MRU la prezidenţiale.

Am încheiat prima parte: electoratele care se potrivesc frumos în căsuţe. Ai partid favorit şi ai un candidat favorit susţinut de respectivul partid, totul e OK, drumul e uşor, opţiunile sunt clare. 5,2 milioane intră în această categorie.

Realitatea pentru alte zece milioane de români este ceva mai complicată.

„Am un partid favorit dar n-are candidat la prezidenţiale (încă)”. Aici se regăsesc 1,7 milioane persoane, potenţiali votanţi UDMR, PRM, PPDD, MP. Mulţi se reorientează în condiţiile listei de candidaţi la prezidenţiale oferită de CSCI – mulţi spre Ungureanu, după cum vei vedea.

Am un partid favorit dar nu-mi place candidatul lui la prezidenţiale”. Electoratul unui singur partid se regăseşte în această situaţie. 400 de mii de persoane votează PDL dar, la prezidenţiale, nu optează pentru Predoiu ci pentru MRU, Udrea sau alt candidat. În alte cuvinte, dintre toţi candidaţii listaţi de sondaj, doar Predoiu subperformează faţă de partid, restul obţinând voturi „peste” partidul din care provin. Această situaţie e oarecum de înţeles în contextul în care Predoiu are o notorietate scăzută iar alegerile din partid nu s-au încheiat. De urmărit dacă această situaţie va continua şi în ce formă.

„Nu mă interesează partidele şi europarlamentarele, eu o să votez doar la prezidenţiale”. La această afirmaţie subscriu 2,5 milioane persoane. Acest gen de electorat în 2009 s-a orientat aproape egal spre toţi candidaţii principali la prezidenţiale. În clipa de faţă, pe baza datelor din sondajul CSCI, el pare extrem de dezechilibrat îm planul opţiunilor, MRU captând jumătate din el sau mai mult, urmat la mare distanţă de Antonescu. Prin comparaţie, Ponta abia dacă obţine o bucăţică.

„Nu mă interesează să votez nici la parlamentare nici la prezidenţiale”. Cu această afirmaţie se identifică 6,3 milioane de persoane. Având în vedere nivelul obişnuit al prezenţei la prezidenţialele din ultimul deceniu, probabil că nici nu vor vota.

Dacă rotim imaginea şi ne axăm pe candidaţi, vedem:

Ponta. 2,8 milioane de voturi de la electoratul disciplinat PSD şi încă 200 mii de la alţii. Extrem, extrem de puţin având în vedere istoria PSD. Pe de altă parte, USL încă nu s-a rupt, iar efectele s-ar putea dovedi benefice pentru Ponta.

Antonescu. 1,4 milioane voturi de la electoratul disciplinat PNL şi încă 900 de mii de la alţii (PC, PRM, oameni care nu se identifică cu liberalii, etc).

Predoiu. 850 de mii de voturi pe mâna PDL.

Udrea şi MRU. Îi tratez împreună pentru că au situaţia cea mai complicată în planul electoratelor care îi susţin şi nici nu au o forţă politică majoră care să le „livreze” voturile. În acest binom se află 2,6 milioane voturi, care provin:

de la PDL (400 de mii, adică 15%)

de la MP (200 de mii, adică 7,5%)

de la ADA (140 de mii, adică 5,5%, evident către MRU)

de la UDMR (maxim 365 de mii, adică maxim 14%)

de la votanţi care nu au un partid favorit (maxim 2 milioane, adică maxim 76%!).

Numai dacă ne uităm la lungimea listei de mai sus şi vedem cât de complicată este situaţia lui MRU şi a Elenei Udrea. Dependenţa de votanţii ceva mai indisciplinaţi – adică cei care nu au de gând să voteze la europarlamentare – este un punct slab. Pe de altă parte, această masă de votanţi este considerabilă. Suma „Predoiu + Udrea + MRU” este superioară numărului de voturi obţinut de Băsescu în primul tur de la oricare scrutin din cele la care a participat (37% din cei care ar veni la vot; 3,45 milioane voturi).

Atenţie însă: dacă cei trei ar anunţa deodată, într-o conferinţă de presă, că doar unul dintre ei ar candida, tranziţia susţinătorilor nu s-ar face perfect şi ordonat, unii optând să renunţe la a mai vota. Ceea ce se poate spune este că o candidatură unică – pe baza datelor CSCI – ar avea şanse bune să intre în turul doi.

Articol preluat de pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Antonescu nu are cum sa aiba un numar mai mare sau egal de voturi cu cel din 2009 daca nu este sustinut de PSD…daca luam ca exemplu sectorul 1, fara “sustinerea” lui Chiliman Antonescu pierde cel putin 50% din voturile obtinute in sectorul 1 din Bucuresti. Acelasi lucru este valabil si pentru PNL.

    • Nu cred. Sectorul 1 n-are baron local, iar locuitorii nu voteaza cu cine le spune primarul.

      Ceea ce conteaza este prestatia. Si este de apreciat ca Antonescu a fost singurul corect in cazul Rosia Montana.

  2. Ce nu pot lua in calcul sondajele astea, chiar presupunand ca sint pe bune (difuzat la RTV? ce poanta buna!), este situatia in care Crin si Ponta se ataca unul pe altul, intr-un tur 2. Una e cum voteaza oamenii in situatia de azi, si alta e cum ar vota daca cei doi s-ar lupta pe fata.

  3. Singurul care ar avea momentan sanse in turul doi in fata unui candidat usl este MRU. Oare de ce se incapataneaza Blaga sa-l ignore? Sa fi fost chiar atat de speriat de curatenia pe care incepuse s-o faca in cele 2 luni cat a condus guvernul? Pe de alta parte, Blaga a jucat la blat in alegerile de anul trecut si istoria are sanse mari sa se repete..

    • MRU deja are lipita eticheta „alifia”. Oricit de ne-adevarate ar fi acuzatiile, poporul il vede ca premierul alifie. Ceea ce ii reteaza orice sansa. Pe linga asta, MRU, ca si Predoiu, nu are stilul necesar captarii maselor. E prea fin, prea cult, prea elegant. Poporul manelist, betiv si mistocar, are nevoie de unul mai din popor, mai din topor. De unul ca Basescu. Si din pacate opozitia nu are asha ceva.

      Oricum, Predoiu e mai potrivit decit MRU pentru prezidentiale. E inatacabil, a fost propus ministru de catre PNL in 2008, n-a fost implicat in nici un scandal, are figura de tehnocrat care nu se avinta in scandaluri ieftine.

  4. Niște concluzii empirice la ce zici mai sus. Dacă din tripleta Predoiu-MRU-Udrea doi vor ceda pentru al treilea avem trei situații:

    MRU și Udrea cedează, Predoiu e candidat – e puțin probabil ca votanții fără partid să se ducă toți spre Predoiu, cred că șansele cresc mult.
    Predoiu și MRU cedează, Udrea candidează – probabil că va lua destul din electoratul PDL, dar cei care trag spre ADA s-ar putea să fie mai confortabili cu Predoiu decât cu ea. Probleme mari de imagine pentru cei fără partid.
    Predoiu și Udrea cedează, MRU candidează – cred că PDL-iștii sunt mai disciplinați, iar MRU are totuși o imagine mai bună decât Udrea, deci mi s-ar părea opțiunea cea mai OK

    Bonus: Situația patru, cedează toți trei pentru un candidat-surpriză.

  5. As fi foarte curios sa stiu ce om intreg la minte ar mai pune stampila pe oricare dintre hotii astia

    Numele partidelor sunt irelevante atat timp cat sunt populate de esalonul 2 3 4 fost comunist impreuna cu rubedeniile lor.

    As numi tradator pe neam pe oricine s-ar mai duce la vot la urmatoarele alegeri.

    Singura solutie este abtinerea masiva la vot in asa fel incat maxim 5% sa mai ajunga sa ii voteze pe aia.

    Iar in paralel, adunarea de semnaturi pentru destituirea intregii clase politice actuale si interzicerea de a mai candida vreodata.

    • Domnule, si eu m-am saturat sa fiu obligat sa aleg „raul cel mai mic”. Profilul moral al candidatilor impusi pe liste de catre partide nu se va schimba daca alegeti sa stati acasa, ci daca veti merge la vot si veti persevera in a vota persoanele cu mai putine bube, cele care incearca sa se schimbe in bine si care incearca sa schimbe ceva in bine in aceasta tara.

    • @dumi. Intr-un [zice legenda] erau doi candidati la primarie, sustinuti fiecare cam 50% de sateni. Suparati pe „ceilalti” nu s-au dus la vot niciunul. SI uite asa -singurul votant- nebunul satului a ajuns primar, iar satenii se incaiera intre ei (atunci cand nu-si dau cu pumnii in cap in fata oglinzii). Evident, fiecare satean il acuza pe celalalt de prostie.

    • Propunerile tale arata exact cit pricepi din politica. Tu vrei sa dispara toata clasa politica. Bun, sa spunem ca facem si asta. SI DUPA? Dupa aia ce facem? Pe cine crezi ca ar vota poporul dintre urmatorii candidati? Un Funeriu sau o Abramburica? O Macovei sau o Stanoiu?
      Problema Romaniei nu sunt politicienii, cum iti place tie sa crezi, ci poporul care-i voteaza. Daca duci politicienii astia in Germania, nu intra nici unul in parlament. Si asta nu pentru ca dau nemtii o lege si le interzic. Ci pentru ca neamtul e suficient de inteligent incit sa nu voteze asemenea specimene.

      In concluzie, problema e la popor. Si rezolvarea, daca va veni, tot de la popor va veni. Si nu prin interzicerea candidaturii, ci prin schimbare de atitudine fata de sine insusi (votul pentru mita electorala).

  6. Monser, vezi ca ai gresit. Antonescu a obtinut vreo 2 milioane voturi in 2009. Cred ca 1,4 milioane reprezinta mai putin de 2 milioane. Alte pareri?!

    • intrebarea este daca cei ce l-au votat pe Antonescu l-au votat din dragoste sau din refuz al celorlalti doi?
      DOvada ar fi ca NU toti dintre „antonescieni” l-au votat pe Geoana in turul 2.

  7. Ma nedumereste ceva, in analiza de mai sus: pentru ce dl Barbu Mateescu considera oportun sa ia in considerare doua nume in paralel: Udrea/ MRU.

    Am impresia ca exista o tendinta a unor comentatori sa faca din Udrea un „personaj” tocmai poate pentru a da peste nas celor care il agreeaza pe MRU. Or, punerea in tandem a celor doua nume nu este sustinuta de nici o actiune publica a lui Udrea, care, dupa cate stiu, a declarat de mai multe ori ca nu vizeaza in nici un fel alegeri prezidentiale.

  8. Cum spuneti: „Dacă acceptăm acest sondaj CSCI ca exprimând realitatea de pe câmpul politic…”
    Vorba spartanilor: Daca!

  9. rezulta din cifrele de mai sus de ce Iliescu a formulat clar obiectivul PSD: ” scopul nostru e sa impiedicam unirea fortelor de dreapta”.

  10. O analiza sociologica competenta dar e un pic cam devreme si situatia mult prea fluida ca sa poti incerca sa tragi niste concluzii din datele sociologice, chiar presupunand ca ele sunt corecte.

    Din punct de vedere politic insa e o mare problema in analiza dumneavaostra. Premisa ca Ponta ar fi candidatul USL la prezidentiale, pe care o luati ca certa si nu e nici pe departe. Sociologic e corect, Ponta e indiscutabil prima optiune a PSD. Nu este insa si optiunea lui… Ponta. Si nu din motive puerile de genul „loialitate”. Din motive pragmatice. Sa enumeram cateva:

    1.Ponta are 40 de ani, e tanar. iar presidentia e finalul carierei oricarui politician, E drept Basescu va incerca sa contrazica paradigma asta dar nu cred ca ii va reusi. Si oricum Basescu e un caz special in politica pe cand Ponta nu e. Presupunand ca Ponta castiga alegerile are 1-2 mandate de presedinte in fata si cam atat.

    2. Nu se merita riscul: Daca nu iese presedinte Ponta e terminat, un Geoana doi. Si pentru ce? Pentru 1 mandat sau doua la Cotroceni? Omul abia s-a instalat la carma unui partid aflat la guvernare si sa se retraga la Cotroceni? Nu se merita.

    3. Anturajul lui imediat nu vrea ca Ponta sa candideze. Au numai de pierdut. Ca presedinte Ponta nu poate face mai nimic pentru ei, premierul are painea si cutitul guvernarii. Basescu, stiu ma repet dar asta e, a fost un caz special, a stiut sa mentina controlul absolut din functia de presedinte controland serviciile si procuratura asupra carora are atributii. Dar nici un alt presedinte nu a putut face asta si nu sunt mari sanse ca Ponta sa poata. Ca sa controlezi serviciile trebuie sa fii „din sistem”, sa le cunosti mentalitatile si vulnerabilitatile. Ponta nu e. Cu Dragnea premier (Ponta nu poate pune un Boc, ca PSD nu e PDL) Ponta isi pierde rapid influenta in patid si o data terminate mandatele la Cotroceni se intoarce cam ca Iliescu in 2004: presedinte onorific bun cel mult de pus in geam. Daciana, Sova, Banicioiu si toata gasca lor numai asta nu isi doresc.

    In consecinta lucrurile sunt (si) mai complicate. Daca Ponta nu vrea sa candideze PSD are o problema pentru ca un alt candidat nu prea are. Si cu un candidat slab PSD risca ca restul partidelor sa ii miroasa slabiciunea si sa se coalizeze impotriva lui. De aia deocamdata parerea mea e ca toate taberele, inclusiv PSD, isi asigura spatele pentru orice alternativa (PSD isi racoleaza o majoritate in parlament, PNL tatoneaza cu PDL etc) dar nici una nu are un plan clar. Vom vedea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Barbu Mateescu
Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro