marți, iulie 16, 2024

Şova a pierdut contractul Bechtel. Poate ȋl găseşte mama lui?

Aseară pe DigiTV, ȋn emisiunea lui Luca Niculescu, am asistat la un interviu halucinant cu ministrul Dan Şova care bate, cred, standardele oricum joase de emis bazaconii la metru pătrat, ȋn scădere continuă la noi. Am auzit două aberaţii de bază, din care se ramifică altele mai mici.

Prima: contractul Bechtel n-a putut fi desecretizat (deci atenţie presă, care aţi scris că s-a desecretizat; nu e real, sunt doar anexele de după 2005) deoarece “nu găsim originalul la Ministerul Transporturilor”. Acuma, să te mai miri că un minister nu găseşte unul din cele mai importante şi controversate contracte publice din ultimul deceniu?

Insă apare ȋntrebarea interesanta, dle Şova, cum aţi reziliat dv acest contract acum două luni, cu tam tam, plătind pe asta 30 mil euro? In baza unei copii din cele puse pe site, care sunt nişte Word-uri făcute .pdf, nesemnate şi neştampilate? De unde ştim noi că aceste copii, care nu-s scanuri după original, corespund cu originalul “de negăsit”? Dacă află Bechtel şi o dă la ȋntors cu rezilierea? Aranjaţi dv cu firma de avocatură a mamei, ce reprezintă Bechtel ȋn disputa cu dv, să ne dea ei originalul lor? Cred că ei ȋl au, ce ziceţi?

Doi: dl ministru Şova, cu aplombul cunoscut, a opinat că România a fost marele perdant la Consiliul European din februarie 2013, unde s-au ȋmpărţit fondurile UE pe perioada 2014-20 (vina fiind, desigur, a lui Băsescu care a negociat prost, dacă mergea Ponta acolo ar fi fost altfel, etc…). Dl Şova a spus că România e singurul stat din cele nou-membre care primeşte “fonduri structurale” de 1000 euro/cap, toţi ceilalţi vecini, Bulgaria, Ungaria, Polonia primind 2000 euro/cap şi peste.

Trecând peste disputa politică a guvernului Ponta cu preşedintele-lider al opoziţiei Băsescu, pe care ambel părţi sunt libere să o poarte ȋn continuare (dar fara noi, daca se poate), graficele de mai jos arată care e realitatea şi cum poate bulibăşi un ministru al României cifre importante, cu ordine de mărime, ceea ce ȋn alte ţări ar duce la compromitere publică.

 • România primeşte fonduri structurale cam la nivel de 1000 euro/cap, dar Bulgaria, cu 9 mil locuitori, e sub acest plafon, iar nu la 2000 euro/cap cum a spus dl Şova;
 • Polonia nu are 34 mil locuitori cum a spus dl Şova, ci aproape 39 milioane – n-are rost să-i decimăm şi pe ei cum s-a ȋncercat ȋn România vara trecută la puci, d-le ministru. Deci va primi cam 1800 euro/cap fonduri structurale, iar nu peste 2000 cum spuneţi dv.
 • Insă ȋn afară de această găleată de fonduri structurale, mai există şi cele din găleata Agricultură, care nu apar ȋn acest grafic. Din motive pe care nu le comentez aici, autorităţile române, deci inclusiv dv, aţi decis anul trecut ca România să pună ȋn perioada 2014-20 accentul pe agricultură, deci noi am ȋmpărţit finanţarea cat 50-50% ȋntre cele două categorii: 21 bn euro structural, aprox 19 bn agricultură, deci ȋn total cei aproape 40 bn euro ştiuţi, adică 2000 euro/cap. Polonia luat mai puţin pe agricultură şi are o ȋmpărţeală care arată altfel: 71 bn structural, 35 bn restul, deci 106 bn euro ȋn total, adică 2700 euro/cap, ea fiind principalul beneficiar dse fonduri UE ȋn acest ciclu bugetar. Discrepanţele nu-s aşa mari, având ȋn vedere performanţele şi paritatea puterii de cumpărare.
 • In fine, al doilea grafic rezumă tot ce e de spus depre cine a pierdut şi câştigat la Consiliul Europen din februarie: procentual România e pe locul 3 la câştig net, cu 11% mai mult decât a avut ȋn ciclul precedent (şi peste Polonia), pe un fond ȋn care cuvântul de ordine a fost tăierea bugetelor.

Ultima ȋntrebare este: ȋn ce altă ţară decât România poate un ministru să admită rătăcirea unui contract public important, la rezilierea căruia s-a aflat ȋntr-un posibil conflict de interese ȋn familie, şi să ȋncurce grosolan alocările financiare europene, adăugând sau omiţând fondurile pentru Agricultură alocate diverselor state şi deci comparând mere cu pere, live la TV ȋn prime time, fără să se pună problema demisiei? Rămâne oare ȋn picioare vechea butadă că ȋn România nu te poţi compromite indiferent ce ai face, deoarece aplombul contează mai mult decât orice altceva? In special cand opozitia politica lipseste?

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. am si eu o intrebare pt ministrul sova, cum a reusit sa rezilieze acum cateva luni contractul cu Bechtel fara contractul in original? sau l-a pierdut intre timp? :)

 2. „firma de avocatură a mamei, ce reprezintă Bechtel ȋn disputa cu dv.”
  Domnule Sorin Ionita, rog confirmati-mi inca o data pe forum ca e vorba de o afirmatie certa!
  Nu cumva faceti o confuzie? Poate e vorba de mama altui politician, nu a celui direct implicat in afacerea respactiva! Pe bune, eu nu cred ca e adevarat!

   • Sotia actuala a tatalui lui Dan Sova nu e mama lui naturala. Nici vitrega, cum zic unii, ca doar nu l-a crescut ea. Este , deci, actuala sotie a tatalui sau. Nu zic ca nu poate fi un „conflict de interese” dar sa pastram proprietatea termenilor.
    Si ca sa fie clara si fara echivoc pozitia mea, va spun si parerea despre ministrul Dan Sova : un mincinos si un prost, ajuns ministru in Romania – ca se poate si asa – doar pe baza prieteniei cu Ponta.Si ce ziceti de alt ministru pontist, stomatologul dela Tineret si Sport. In care alta tara din lume ar fi putut ajunge asta ministru ?
    Si ca sa fiu drept, unde ar fi putut ajunge un zootehnist (Daniel Buda) presedinte al comisiei juridice din Parlament? Sau unul ca Zegreanu presedinte de Curte Constitutionala ?

  • Da’ coane Bucur, e mamica’sa. E adevarat ca in romaneste suna mai nasol, mamica vitrega (un fel de stepmother, or stepmazar, sa folosesc spelling-ul fonetic a lui krin). Ei’ as’..cind e vorba de parale dispare „vitregia”…s-au inteles ca in familie (ori famiglie). Nu stiu la ce virsta i-o fi devenit mamica, da’ l-a alaptat sigur :-)
   Alt lucru interesant e ca unul dintre avocati, dupa ce a reprezentat statul pina prin 2006-2007 in acest contract, a dezertat (evident cu toate detaliile si tot know-how-ul) tocmai la firma lui mamic’sa lui sova, care reprezenta Bechtelu’ chiar de la semnarea contractului…mai mult ca sigur ca firma de avocatura a fost recomandata chiar de a nastase americanilor…are si mesterul partea lui din rezilierea contractului, aia e sigur…ca’ na, a avut cheltuieli mari cu procesele, cu daunele…vin alte procese, chestii-socoteli…

 3. Mai Sova, e o vorba care spune ca nimic nu e ceea ce pare si ca totul se plateste. Fa cumva ca lucrurile sa para asa cum sunt ele de fapt, ca sa platesti mai putin in viitor cand or sa te lege…Si pe tine si pe maica’ta.

 4. Domnule Ionita, sunt prea putini oameni de calitatea dvs. in Romania.
  De ce s-au rarit articolele dvs. din EVZ? Va cautam mereu editorialele.

  • Iata un comentariu pe placul d-lui Ionita,deci nu l-a sters! Bravos,asta da obiectivitate paleo-cenzurata!Va las intre voi „elita” basesciana (din ce bani se intretine acest site caci de la ICR s-a taiat?) si ma mut la „vita romilor” caci acolo e si Zeus!

 5. O fi reziliat doar contractul americanilor (sunt sigur ca americanii nu l-au pierdut!), asta al nostru o fi inca valabil domnu Ionita :-) Cu alte cuvinte, americanii nu mai au nici o obligatie sa faca autostrada, in schimb noi inca suntem obligati sa platim…cam cum a fost inainte…
  PS. Eu m-as imbolnavi de icter sa tot ii vad pe astia la televizor, pe dr. ponta, pe master sova…astia sunt bolnavi domnule,mincinosi patologici (si ca sa fim drepti pina la capat, nici prea multa minte n-au, da stiti cum e : cu cit esti mai natarau, cu atit mai destept te crezi). In plus, cred ei, ca sunt mai subtili, de’ oameni cu scoli inalte, vorbitori de limbi straine, „impecabili” cumar spune coana Alina, cind e vorba de spagi! Nu sunt.Lucrurile sunt evidente, si n-or sa fie guvernanti pe vesnicie. Mai devreme sau mai tirziu or sa iasa la iveala toate ingineriile. Cred ca mai devreme. A incurcat-o el a. nastase, care fie vorba intre noi, era (pina a fost prins, de aia folosesc trecutul…nu, omul traieste bine merci o viata tihnita si binemeritata la Cornu inconjurat de gaini , oua, closte si cocosi, dupa ce si-a sacrificat o buna parte din viata in slujba Patriei (bine, e adevarat, si Patria in slujba lui, da’ in contextul actual nu mai elaborez :-)!) cam de 12.5 ori mai „jmecher” decit dr. ponta si av. sova la un loc.

 6. Interviul nu este de loc halucinant , este unul absolut specific Romaniei reale si situatiilor sale de imposibilitate in care romanii sunt prostiti in fata de catre reprezentantii onesti ai autoritatilor si unde solutia clasica in orice situatie dificila pentru ele sau pentru reprezentantii lor , este fie sa invoce „scrisoarea pierduta” ironizata de conu`Iancu, fie „dovada” ceruta de coana Leana in 1989 sau de domnul Sova acum , pentru ca legile sunt egale, … dar nu pentru toti.
  Va propun sa ne delectam cateva momente cu reactiile necenzurate ale cetatenilor normali pusi in fata faptului implinit, respectiv al ” pierderii ” ( ?!) documentului de stat si secretizat pentru un contract de miliarde , dar care se poate evapora fara nici o consecinta , exact ca cerceii femeilor pe strada, si nu poate fi desecretizat pentru ca nu mai poate fi gasit ( sic! ) :

  Minciunel (Joi, 1 august 2013, 11:58) +44 (44 voturi)
  mircea_cjn [utilizator]

  Ha, ha, ce mincinos acest Sova !

  Pai ce, nu exista o evidenta a actelor?! A contractelor mai ales? Exista registru, exista sistemul ISO – banuiesc ca e implementat din moment ce la orice licitatie ti se cere !
  Probabil vrea sa-l menajeze pe Nastase. oricum se va afla si Sova va pica pe pozitia lui Grajdan.

  raspunde

  dragsor [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn +34 (34 voturi)
  nu cred(Joi, 1 august 2013, 12:24)

  mamicuta lui sova a reprezentat Bechtel asta e motivul pentru care a „disparut contractul”
  chiar ne cred pe toti prosti?
  cum sa dispara un act oficial dintr-o institutie a statului?

  raspunde

  H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn +22 (22 voturi)
  situatia e chiar mai grava (Joi, 1 august 2013, 13:43)
  fiind un document „secret”, trebuia sa aiba regim special: Se scrie cine si cand il citeste, ce autorizare are, cine i-a dat voie, etc. Exista totul notat in borderoul de decumente secrete. (sau alt mod de organizare care era obligatoriu conform legii)
  Cum naiba sa pierzi un document „secret de stat”???
  Ancheta + puscarie!

  raspunde

  nahir [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre+4 (4 voturi) Joi, 1 august 2013, 15:25)
  or sa spuna ca l-au mancat soarecii, care daca vor fi prinsi, vor infunda tenebrele celor mai dure inchisori din Romania.

  raspunde

  multumesc! +5 (5 voturi) (Joi, 1 august 2013, 15:26)
  CristioanM [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

  Evident, la un document OBSINUIT al Guvernului, si este absurd sa spui ca „nu se gaseste”, darmite unul clasificat drept secret.
  Hombre, mi-ai adus aminte de vremurile cind eram tanar si faceam armata, cu vre-o 40 de ani in urma, si luam la sala mapa cu „secrete”! Desigur ca semnam penstu asta in registru, verifica tot ce contine, si nota acolo ca la ra 10: 05 Cristian a luat mapa nr. 7, pe care a dus-o inapoi la 12:04. Cum sa dispara ceva ce pina ieri era inaccesibil tocmai pentru ca era trecut la SECRET?!

  raspunde

  Ceeee!? (Joi, 1 august 2013, 11:58) + 42 ( 42 de voturi )
  Chiar Eu [utilizator]
  Dupa citirea titlului, nu am mai putut sa citesc articolul. Cum adica nu a fost gasit contractul initial? Omul asta e nebun?

  raspunde

  Sursa : http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-15298034-dan-sova-contractul-initial-bechtel-nu-fost-desecretizat-pentru-nu-poate-gasit.htm?cfnl=

 7. Abia acum ne dam seama pentru ce i s-a inventat acest ciudat minister lui Sova. Ministerul contractelor originale plecate cu OZN-urile lui Dusa.

 8. excelent Sorin si Expert Forum.

  parerea mea este ca nu se va ajunge la demisie – nici nu se va pune problema – iar motivul este urmatorul. Ponta si Sova nu au incalcat pana acum cu nimic mandatul real incredintat de marele electorat uselist. pariez ca USL nu a pierdut niciun vot din cauza aberatiilor lui Sova, la fel cum Ponta nu a pierdut mai nimic de pe urma plagiatului si lungului sir de minciuni de doi lei, unele inutile (probabil pentru ca nu poate sa se abtina, vorba cuiva). electoratul lor nu s-a suparat pe ei, pentru ca mandatul lor real nu a fost tradat. ei au fost votati sa guverneze responsabil doar la nivel declarativ, ca asa suna bine. toata lumea mimeaza responsabilitatea. dar mandatul real al lui Ponta si Sova este de a-l umili pe Basescu si pe basisti. de a le da cate o lectie in fiecare zi, daca se poate. de a-i razbuna cu varf si indesat pe alegatori pentru „umilintele indurate” in timpul lui Boc. iar ei asta fac in continuare. Oltchimul si CFR marfa can wait, mai ales ca privatizarea nu e din start o tema populara.

  nu trebuia nimeni sa astepte pana acum pentru a-si da seama ca pe Sova nu-l duce bila si ca este un pericol pentru tara intr-o asemenea functie, si ca este acolo doar pentru ca este „combativ” si loial si, mai ales, fiul cuiva. era clar de multa vreme. sau ca Ponta e un mincinos penibil si un om fara caracter – era la fel de clar. dar asa cum lucrurile astea nu au contat pana acum, nu o sa conteze nici de acum inainte. Ponta si Sova trebuie doar sa se lupte cu dictatura basista si sa planga in continuare pe umarul victimelor acesteia (cei care n-au fost lasati sa copieze la bac sau care au fost bagati in puscarie pentru acte de corputie) si electoral lucrurile o sa mearga struna in continuare (pana dam iar de o criza majora). am vazut ca Adrian Papahagi a mai gasit texte plagiate in cartile lui Ponta, dar ce demisie? lucrul asta nici macar nu a ajuns pe prima pagina a stirilor.

  nu ne ramane decat sa-i felicitam pe cei care i-au votat. va reprezinta la fix, stimati uselisti. acum bucurati-va de ei, de privatizarile lor, de masurile lor, si de tot. jos Basescu!

 9. Bechtel e o ocazie de a regla politic prin intermediul dosariadelor (vedeţi activitatea controlată politic de către Premier a Corpului de Control) animozităţi politice. Celebrele dosariade, unde USL foloseşte accesul al putere ca să caute vinovaţi în PDL. Poate fi şi adevărat, există probabil în PDL şi alte partide , oameni care au delapidat la greu, bani din respectivele contracte de drumuri. Dar în momentul când selectează foarte atent detaliile care apar presei, de genul ‘nu găsim contractul original* se sugerează direct că numai anumiţi oameni vor plăti, din tabăra politică opozantă…şi ciclul se va perpetua la fiecare transfer de putere politice, politica naţională a poliţelor este o certitudine… Sunt şi oameni din PSD care sunt vizaţi, nu e nevoie de DNA şi supraveghere electronică, un şofer al firmei de transport a dlui Mitrea, simplu angajat ştia de prin 2004 de delapidarea terenurilor pe traiectul proiectat al autorutei, şmenul se cumpărau terenurile la preţuri foarte joase în zona unde se preconiza autoruta de către apropiaţi politici ai puterii şi apoi în momentul aprobării oficiale se răscumpărau din banii contribuabililor cu preţuri mult mai ridicate. Pe lângă faptul că s-au produs întârzieri pe circuitul legal al proprietăţii(nu poţi construi pe terenuri care nu au un statut legal clarificat la nivel de proprietate…logic, orice companie ai fi) şi au îmbogăţit câţiva baroneţi locali…au umflat o parte din preţurile de realizare. Voit. Ar mai fi aspectul de incompetenţă crasă..de la jurişti, economişti cei implicaţi în redactarea contractului, din text se vedea habarnismul la nivel de planificare şi negociere..e oglinda statului corupt din perioada respectivă. Deh, sunt aceiaşi oameni care revin ciclic în scheme.

 10. Serios acum, performantele lui Sova in timpul loviturii de stat de anul trecut cat si cateva declaratii televizate mi-au creat impresia ca acest golan este seful unui „grup infractional organizat” care cloneaza carduri bancare. Este exact tipul ala de individ si care, dupa ce-i reuseste sa goleasca niste conturi private cu carduri clonate fuge o luna in Bahamas sa-i cheltuiasca.

 11. Sesizare la organele abilitate sa cerceteze disparitia unui contract secretizat al statului roman se poate? Cred ca functionarul care ar trebui sa raspunda penal pentru aceasta „disparitie” va ciripi lucruri interesante in momentul in care i se flutura incadrarile din Codul Penal. Cu grajdanii doar asa merge, stransi de outze.

  • @Mihai,
   Corect, dar incomplet!
   Sigur ca da, un contract, indiferent de valoare, ce este clasificat drept SECRET, are un regim special.
   Insa explicatia nu este hilara, ci sinistra: din moment ce Sova ne spune asa ceva, inseamna ca are nu convingerea, ci certitudinea, ca noi suntem nu prosti, ci foarte tampititi, si vom inghiti asemenea aberatie!
   Evident ca se bazeaza pe ceva …

 12. Un document guvernamental clasificat nu sta pur si simplu in arhiva, ca sa-l poata imprumuta (si rataci) orice practicant. Sta incuiat intr-un seif si la el au acces persoane autorizate de ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat).
  Explicatia cu „s-a pierdut contractul” e hilara. Domnul Sova ne ia pur si simplu de prosti. Daca intr-adevar contractul a disparut, fiti siguri ca nu s-a pierdut ci a fost sustras.

 13. Dupa razboi, cand au venit ‘stim noi cine’ la putere , aparuse o ‘poezioara’ care suna cam asa:
  Caligula imperator
  Si-a pus calul senator
  Petru Groza , mai sinistru
  Si-a numit boul ministru

  Inlocuiti P tru Groza cu Ponta si aflati numele…ministrului…;)

 14. Va felicit pt luarile dvs de pozitie si pt aplombul cu care taxati nesimtirea, tupeul , lipsa de masura si bun simt ; nu doar ca nu va eschivati prin lipsa de reactie, minciuna sau voit-falsa judecata in cazul unor intimplari in spatiul public mai sensibile , ci sanctionati cu logica,inteligenta si umor atitea si atitea atacuri la decenta si ratiune.

 15. Ca politicienii romani sunt mincinosi patologic si cu un IQ care le permite sa nu-si duca furculita la ureche si nu mult mai mult nu este un scoop. Lasa ca nici in alte tari nu sunt tocmai elite de onestitate, cultura si inteligenta (nu zic insa ca ajung la nivelurile dambovitene).

  Ceea ce nu inceteaza sa ma surprinda, insa, este lipsa crasa de pregatire pentru orice interventie publica. In orice tara normala, asemenea interventie se pregateste cu ajutorul tehnicienilor, consilierilor (nu numai de imagine!). Dispretul poticienilor romani pentru competenta tehnica, pentru consilieri, siguranta lor ca e sufient sa apari pe sticla si sa faci „garagatza” ca sa-ti creasca popularitatea si influenta sunt, mi se pare, simptomatice pentru paradigma romaneasca a lui „merge si-asa” tradus in politica prin „multi vede putini cunoaste”.

  E trist sa fii furat si inselat de politicienii alesi de poporul tau. Dar parca e si mai trist sa fii in halul asta de dispretuit.

  Multumiri pentru articol, Sorine.

 16. Daca la un control fiscal i-ti lipseste o factura a-i incurcat-o. Asa cum au remarcat si ceilalti in comentariile lor vinovatii nu vor pati nimic. Interesele lor sunt mai presus de comentariile oamenilor cu bun simt.Daca au ceva preocupari acestea sunt indreptate spre cartiere.Expresia cinica apartine unui PSD-ist. Putem noi sa tot comentam ca amorteala populatiei este totala iar la alegeri aceste lucruri se vor uita. Votul unui om de bun simt si cu ratiune este egal cu cel care a primit o sacosa.Felicitari pentru cei care se zbat dar totul este inutil.Vorba d-nei Ana Blandiana :” suntem un popor vegetal „

 17. iata motivele „pierderii contractului”. Sa nu se afla cumva:
  1. cate poduri/viaducte etc erau incluse in 2,2 mld. Dupa unele pareri NICIUNUL< asa ca pretul de 2,2 era o aiureala/abureala
  2. ce traseu initial a avut autostrada ca sa nu se vada ce modificari de traseu au avut loc ulterior si de ce
  3. cine sunt proprietarii terenurilor de pe traseul modificat
  4. ce ecologizari au fost incluse in pretul initial (aceleasi persoane spun ZERO).

  In plus, nu trebuie sa-si dea seama bizonii ca in contract nu erau prevazuti bani pt. exproprieri (si nici nu puteau fi), asa ca URLETELE despre costuri -care includ expropierile- sunt de fatada.

 18. Pai daca s-a pierdut un asemenea contract, sau un altul din acest minister, ministrul si cu toti sefi lui sunt dati afara si au dosar penal care-i duce direct in puscarie. Iar el recunoaste ca s-a pierdut, deci scutim si statul de cheltuieli de judecata, direct condamnare si catuse.
  atentie la fulare , ca suntem in august!

 19. Deci contractul secret nu a fost desecretizat pentru ca a fost furat. Intrebarea e daca acum contractul disparut mai e secret, ca daca nu mai e, nici desecretizat nu mai trebuie. La ce valoare avea contractul asta, primul loc in care l-as cauta ar fi in sobele din Carcaliu.

 20. Oare s’o fi uitat in cortul acela in care a dormit, cand a supravegheat constructia autostrazilor ?

  Apoi e greu cu actele astea, toate arata al fel, au aceeasi dimensiune, toate sunt albe cu scris negru. Foarte usor sa le pierzi.

 21. Pai, cine rezi tu ca isi bate capu’ sa citeasca ceva?!

  Chiar crezi ca Sova sau ma rog, oricine alticneva din govern si-a batu capul sa citeasca ceva?!

  Inca poate Ponta o fi citit, cand cu doctoratul. Dar ceilalti!?

  Imi vei spune ca au consilieri care sa analizeze.

  De accord, numai ca pentru a intelege ce-ti spun consilierii trebuie sa citesti si tu ceva, ca doar nu vor citi consilierii in locul tau.

  De ce nu citesc ministrii?

  Pai, pentru ca invatamantul romanesc a generat acest comportament.

  Grav este ca asta a ajuns standard, a ajuns normalitate. Adica, nestiinta si politica „de berararie” sunt cele care au valoare.

  Eu ma bucur ca totusi cei mai multi politicieni si membri ai guvernlui stiu sa vorbeasca cat de cat coherent, par sa stie sa citeasca totusi (inca).

  In curand, nu vor mi sti nici macar atat.

  Deocamdata, sa ne bucuram asadar… ;-)

 22. Acum, dupa 1 an de la urcarea pe tron a trupei conduse de plagiator apare mai clar ca niciodata ca acestia nu se vor putea incadra in rigorile unei guvernari transparente si eficiente.

  Ehehei, ca nu mai merge ca pe vremea fostului cantonat si pentru ca vremurile, pe afara, s-au mai schimbat si pentru ca aerul din interior este din ce in ce mai viciat!

  Dupa un an pot sa spun ca mandri guvernanti au aratat tot ce pot si pana unde pot!
  In concluzie: mai deloc sau pe loc, inapoi!
  De aici si pana mai departe o sa fie tot mai rau, atat pentru ei cat si pentru restul! Ca sa vezi!

  Chestiunea legata de contractul cu Bechtel si a modului in care a fost reziliat acel contract – sunt de pomina! Rad curcile de Sova si de guvernul din care face parte.

  Despre fondurile europene – daca nu ar fi asa de mare saracia- as spune fara ezitare ca este mult mai bine fara ele! Cred ca este important sa fim cinstiti si sa vedem corect minimul impact pe care putinele fonduri europene care au fost folosite le- au adus in RO.

  As vrea ca sistemul bancar, cel fiscal si cel juridic sa opereze si sa lase piata sa lucreze in RO!
  As spune ca este relativ simplu,dar numai minte clara sa ai ca sa poti intelege!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro