luni, martie 17, 2025

Spaimele lui Liviu Dragnea și manipularea istoriei naționale

Se jură ei, șefii coaliției guvernamentale pe tot ceea ce au mai sfânt pe lume, adică pe nimic, că nu vor interveni în nici un fel în desfășurarea Referendumului pentru modificarea Constituției ce se va desfășura pe întreg teritoriul României în zilele de 6 și 7 octombrie 2018.
Doamna Dăncilă a promis, în cursul vizitei ei eșuate la Bruxelles, loc unde însă nu a ratat ocazia de mai face încă o dată dovada crasei sale incompetențe, iar dl. Tăriceanu a făgăduit la București că atât PSD cât și ALDE își vor îndemna aderenții și simpatizanții să voteze în funcție de cum le dictează conștiința. Important e doar să se prezinte la urne spre a asigura astfel cvorumul. Odată această condiție îndeplinită, este mai mult ca sigur că zisa inițiativă cetățenească va fi validată, fapt din care guvernarea nu va rata prilejul de a profita din punct de vedere politic. Și electoral, desigur. Pentru președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, succesul referendumului va echivala cu un veritabil vot de încredere. Interesant și descalficant pentru tot mai degradatul PNL este cum contribuie el, prin non-combatul său pe care unii comentatori îl califică drept blat în lege, la întărirea poziției PSD și a președintelui acestuia.
Însă încă și mai important decât ceea ce se va petrece în zilele de 6 și 7 octombrie este pentru dl. Liviu Dragnea ce se va întâmpla cu începere din data de 8 octombrie. Aceasta fiind ziua sorocită în vederea începerii judecării recursului în procesul al cărui pbiect îl reprezintă angajările fictive de la Consiliul Județean Teleorman. O afacere urât mirositoare consumată pe vremea în care sus-menționatul Consiliu îl avea pe dl. Liviu Nicolae Dragnea în frunte. De aici nervozitatea extremă a președintelui PSD, de aici nestăvilitele acuzații pe care el le formulează la adresa președintei ÎCCJ, d-na Cristiana Tarcea, de aici furia a cărui țintă este ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader. Care, cu ceea ce pare a fi o ultimă urmă de demnitate și de respect pentru profesia aleasă, dă semne că nu ar prea vrea să repare printr-o Ordonanță de urgență ceea ce au uitat să facă nepricepuții domni Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae.
Dl.Liviu Nicolae Dragnea a avut impresia că, după ceea ce se dovedește a fi nefasta victorie în alegeri a formațiunii politice pe care o conduce, îi este îngăduit orice. Că este mai presus de lege. Că reprezintă reîntruparea lui Nicolae Ceaușescu. Că nimeni nu va îndrăzni vreodată să îi spună aiasta nu se poate, Maiestate. Spre a-și întări poziția, dl. Dragnea a ordonat, încă din ianuarie 2017, asaltul împotriva legilor justiției. Societatea civilă, magistrații i s-au opus, opoziție a venit și din partea oganismelor europene de care dl. Dragnea și PSD sunt obligați încă să țină seama, iar pohta fiului șefului de post din Grația și a nepotului torționarului Marin Dragnea a rămas neîndeplinită.
Nu i-a ieșit lui Liviu Nicolae Dragnea nici șarlatania, josnica manevră prin care susține că amnistia și grațierea ar fi obligatorii în anul Centenarului. Un semn de reconciliere națională. De parcă Marea Unire de la 1 Decembrie ar fi fost săvârșită pentru ca românii cinstiți să se înfrățească cu infractorii. Mi se pare curios, dar și cum nu se poate mai scandalos faptul că nici unul dintre istoricii de seamă ai României, că nici măcar președintele Academiei Române, dl. prof.univ. dr. Ioan-Aurel Pop, nu au avut nici o poziție în fața acestei dezonorante tentative de instrumentalizare, de terfelire, de confiscare în folos propriu a unui act istoric la care se dedau Liviu Nicolae Dragnea și banda domniei-sale. Dincolo însă de toate acestea, evidentă este disperarea lui Liviu Nicolae Dragnea. Oricând, după data de 8 octombrie, condamnarea lui la 3 ani și jumătate cu executare, poate.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. De la Academie, aveți de așteptat o reacție cam până veți atinge vârsta celui mai bătrân membru al ei!
    Toate articolele dumneavoastră și ale tuturor criticilor lui Dragnea, oricât de argumentate, logice și de bun simț ar fi, au un efect secundar – arată două lucruri:
    – cât de insignifiantă este opoziția;
    – cât de împuțit este jocul numit politică. Dacă un individ ca Dragnea ajunge atât de sus, se menține și face ce vrea, înseamnă că în joc, pe lângă PSD și opoziție mai este cel puțin o forță, mai mult sau mai puțin din umbră, mai mult sau mai puțin din afară.
    Cumva, brodând simplu în marginea unui subiect complicat, răspândind credința că binele învinge în ringul în care se bat curvele, îi îndepărtați pe oameni de speranță, adică exact invers de ceea ce vreți. Spaimele mele (ale lui Dragnea sunt transparente: să moară bogat și să nu intre la închisoare) sunt că dacă mâine vine PNL-ul la guvernare, nu se schimbă mare lucru. La cum merg lucrurile, am ajuns să ne mulțumim dacă ne păstrăm puținul ce-l avem și să sperăm că va fi pace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro