joi, ianuarie 20, 2022

Spaimele puterii de la București

Cum s-ar putea explica imensul val de ură, avalanșa de calomnii, de vorbe grele pe care vârfuri ale guvernării PSD-ALDE, reprezentanți cu mare expunere mediatică ai celor două partide, semnificativi, dar și penibili vectori de imagine ai PSD pe care îi școlesc consultanți israelieni și atât de veninoasa insă cu numele de Alexandrescu Anca, l-au vărsat asupra doamnei Laura Codruța Kὄvesi?
Cum oare nu le-a fost rușine nu unor Neica-Nimeni, nu unor compromiși pe viață așa cum sunt fostul ministru al Educației, agramatul incurabil Liviu Marian Pop, fostul șofer al banditului la drumul mare Cătălin Voicu, Șerban Nicolae,sau analfabetei funcționale cu veleități de cleptomană pe nume Maria Grapini, ci unor inși care până mai ieri își conservau măcar o brumă de onorabilitate, așa cum sunt azi dezgustătorii Renate Weber sau Varujan Vosganian, să scornească atâtea ticăloșii doar spre a le face pe plac șefilor lor de partid? Adică inșilor cu mari probleme penale Liviu Nicolae Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Cum au putut oare doamna Weber sau domnul Vosganian șterge cu buretele cu atâta ușurință peste tot ceea ce, mult-puțin, au făcut bun în viață și să treacă fără urmă de regret în categoria estropiaților moral, intelectual și național? Pentru ce sau pentru cât au făcut-o?
Unica explicație pentru toate acestea este puternicul, răscolitorul sentiment de frică pe care toți cei afiliați arcului guvernamental îl încearcă la gândul că doamna Laura Codruța Kὄvesi ar putea ajunge într-un post din care le-ar putea lesne dovedi ticăloșia, afacerile necurate, faptul că și-au băgat până la coate mâna în bani europeni, așa cum indubitabil a făcut-o președintele social-democraților români.
Dacă le-a fost relativ ușor guvernanților corupți din Capitala României să o înlăture din funcția de procuror șef al DNA, pe d-na Laura Codruța Kὄveși, fiindcă au avut de partea lor un ministru al Justiției și un președinte al Curții Constituționale defectivi de coloană vertebrală, nu același lucru se va petrece în cazul în care respectiva doamnă va fi declarată câștigătoarea unui concurs la care s-a prezentat cu o demnitate exemplară.
Cine și-a sacrificat marți seară câteva ore din viață pentru a urmări transmisia audierilor din Parlamentul European a văzut nu doar cât de stăpână pe meserie este doamna Kὄvesi, ci și cât de informați sunt parlamentarii europeni asupra tot ceea ce se întâmplă în neregulă în România de când guvernarea PSD-ALDE a preluat puterea și a declanșaț, în folosul a una sau două persoane care se identifică cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, asaltul împotriva justiției.
Avem, cred, toate indiciile, avem deopotrivă întreaga îndreptățire, să spunem că politicienii coruptei până în măduva oaselor puteri de la București se așteptau ca toate minciunile lor să fie spulberate marți una câte una. Se așteptau și se temeau de asta. Așa că au ordonat Televiziunii publice să nu transmită audierea, ci doar să organizeze ședințe de înfierare publică a Laurei Codruța Kὄvesi, a Parlamentului european, a Uniunii Europene în atât de nemernica emisiune România 9 a încă și mai nemernicului realizator Ionuț Cristache (producător: Livia Șerban Iancu). Iar șefii atât de compromisei instituții din Calea Dorobanți 191 au dus la îndeplinire ordinul.
Nu cred că cineva ar putea să anticipeze cu precizie care vor fi rezultatele negocierilor de pe urma cărora, în cursul lunii martie, se va hotârî cine va fi câștigătorul concursului. Cu toate că știu că istoria nu se repetă, aș lua în calcul ipoteza ca faptele să ia o întorsătura similară celei care a condus la alegerea cardinalului polonez Carol Vojtyla ca Papă. Și numai pentru faptul că d-na Laura Codruța Kὄvesi provine dintr-un Est european (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia) care a devenit o mare problemă pentru Uniunea Europeană. Care pune sub semnul întrebării Uniunea Europeană însăși.
Americanii au o vorbă pe care am citat-o adesea în comentariile mele- “Nimic nu e gata până nu e gata”. Până la decizia finală, românii cinstiți au toate motivele să aștepte cu încredere votul. Iar necinstiții să completeze și să facă urzeli. Mergând chiar până la inculparea d-nei Kὄvesi.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. „fiindcă au avut de partea lor un ministru al Justiției și un președinte al Curții Constituționale defectivi de coloană vertebrală”

    Sa nu uitam un presedinte lipsit de coloana vertebrala :(

  2. Johannis nu cred ca e corupt sau ca n-are coloana vertebrala.

    Cred, mai curind, ca n-are vlaga, e ca o baterie consumata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro