luni, ianuarie 18, 2021

Spălatul rufelor ține de igienă

Găsesc drept halucinantă expresia „rufele murdare se spală în familie” adresată ca reproș celor ce apelează la instrumente democratice de a-și susține în mod public opinia în legătură cu lucrurile care nu merg bine într-o instituție sau chiar în propria țară.

Nu știu de unde vine această expresie, dar cred că este total inadecvată în contextul la care mă refer. Poate că unii nu au familie (și trei milioane de oameni au dat semnătură că un bărbat părăsit de nevastă, care spală rufele copiilor, nu o face în …„familie”). Poate că unii nu au rufe (or fi și din ăștia, cu mătuși care le lasă moșteniri serioase). Poate că unii folosesc spălătoria din oraș. Și poate că unii nu au mașină de spălat.

Dar, ce e interesant, și aici fac un apropo direct la discuția de acum două zile despre România, desfășurată la Bruxelles, în care o delegație de români au arătat ce se întâmplă în țară cu lupta împotriva… anticorupției și căreia i se reproșează că nu și-a spălat rufele în familie:
1. Cei care invocă chestiunea asta cu rufele sunt prezenți deseori în spațiul public, la televiziuni sau pe Facebook, unde fac la greu observații și insultă pe oricine nu gândește la fel. Deci, dacă imaginile din cutia aceea ajung la public și dacă rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, poate ar trebui să aplicăm cu toții ceva reguli de igienă, nu numai unii…

2. Cei care cred că Bruxelles-ul nu știe despre ce se întâmplă în România, se înșeală amarnic: străinii au venit să ne spele rufele la câteva zile după marțea când s-a dat Ordonanța cu abuzul în serviciu și au aparut primele reacții ale magistraților, ONG-urilor și apoi ale publicului larg.

3. Aceste reacții ale magistraților, ONG-urilor și ale publicului au fost tocmai încercări de a spăla rufe în familie. Dar, din păcate, unii au furat detergentul.

4. După 1 ianuarie 2007, „familia” mai numără ceva membri și se numește…„Uniunea Europeană”.

5. Familia asta largă da mulți bani copilului sărac numit România. Așa cum părintele care îți dă bani de caiete sau de suc află că tu i-ai dat pe țigări sau alcool și te cheamă la raport, tot așa UE are tot dreptul să știe că în România furtul e ceva aproape acceptat moral și tot dreptul să se revolte când furtul e legalizat.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Libertatea cuvîntului, libertatea expresiei sunt principiul suprem în uniunea în diversitate UE27 de care facem parte toți în mod egal.

  …”.. După 1 ianuarie 2007, „familia” mai numără ceva membri și se numește…„Uniunea Europeană”…. „….

  Da, suntem într-o familie SUI GENERIS. Cetățenii României își decid azi soarta liber, după propriile aspirații și aptitudini. Se vede și se aude pe stradă care Românie e dorită 2017.
  Cînd reprezentanții (…27..?…) României 2007- 2017 trimiși în parlamentul comunitar UE27 își asuma responsabilitatea ca domnul G.L? Decența e o virtute. Decența cetățeanului, al omului de litere cu inima înflăcărată a avut rezonanța dorită în familia reprezentată la Brussel/Straßburg. Un cetățean curajos și îndrăzneț a reprezentat acea majoritate pentru care în democrație trebuie lucrat zi de zi. Democrația nu face vacanță, repaus. După alegeri e înaintea alegerilor!

  Un glas al libertății a răsunat în fața reprezentanților nostri în UE27. Alături de G. L. sunt cei mulți în țară și cei mulți în uniunea în diversitate. Toate limbile, toate graiurile cetățenilor acestei uniuni SUI GENERIS răsună liber în acest parlament al nostru la Bruessel /Straßburg. Cuvintele „numărate” ale lui G.L. sunt întradevăr „volontee general” 2017 în țară și în UE27. Egalite. Liberte. Fraternite.

  Sperăm în mai bine, în tară și în UE27.

  Wovon wir reden, ist nicht der Rede wert, höre ich sie
  sagen.
  Wovon redet sie.
  Ich will nicht auffallen,
  ich will ein ruhiges Leben führen, sagt sie.
  Alles ist wie Einschlafen.

  din

  Richard Wagner
  Rostregen
  Gedichte Luchterhand Verlag 1986 (poetul a fost expulsat 1987 din Timișoara).

 2. Foarte frumos Domnule Judecator Danilet! mi a mers la suflet referirea la familia europeana. Orice patriot adevarat doreste pentru poporul sau apartenenta la familia civilzatiei, numai gangsterii politici vor mentinerea oamenilor in ignoranta, saracie si ticalosie.

 3. Evident că d. Danileţ are dreptate în privinţa „spălatului rufelor în familie”.
  O observaţie însă aici: „trei milioane de oameni au dat semnătură că un bărbat părăsit de nevastă, care spală rufele copiilor, nu o face în …„familie”” – nici vorbă de aşa ceva.

  În Constituţie scrie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” iar în propunerea de modificare, semnată de trei milioane de oameni scrie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
  În ambele situaţii este vorba despre cum se întemeiază o familie, care e punctul de pornire. Ulterior, familia poate suferi modificări: decesul unuia dintre soţi, divorţ.
  Nici Constituţia, nici propunerea de modificare nu pot fi interpretate în sensul că un bărbat (părăsit de nevastă) şi copiii săi nu ar forma împreună o familie!

  • Cu alte cuvinte, prin actul casatoriei se intemeiaza o familie, si nu o familie se intemeaza pe casatorie. Daca e asa, atunci inseamna ca imi dati dreptate cand spun ca un parinte cu un copil formeaza o familie sau ca doi concubini, indiferent de sexulo lor, formeaza o familie. Multumesc!

   • Vă rog să recitiţi postarea mea. Nu am spus deloc ceea ce spuneţi dvs. Deci nu aveţi de ce să îmi mulţumiţi.
    Eu am spus că o familie se întemeiază pe căsătorie, că acela e punctul de pornire. Ulterior pot apărea modificări, prin decesul unuia dintre soţi, sau prin divorţ. Iar părintele rămas cu copiii săi formează, evident, o familie.

    N-am spus deloc că doi concubini formează o familie, cu atât mai puţin „indiferent de sexul lor”!
    De ce nu vă argumentaţi popriile opinii, în loc să îmi atribuiţi mie lucruri pe care nu le-am spus?

 4. Pentru unii, a nu spala rufele in public inseamna a ascunde gunoiul sub pres… Asta ca sa ma folosesc de doua ziceri populare potrivite situatiei, cu rezultat foarte usor previzibil (in caz ca s-ar aplica) : o insuficienta igiena morala si legislativa, si-o Romanie ramasa in mizerie…
  Nu, nu vrem asa ceva!

 5. Ati spus esentialul:
  „4. După 1 ianuarie 2007, „familia” mai numără ceva membri și se numește…„Uniunea Europeană”.
  5. Familia asta largă da mulți bani copilului sărac numit România.”
  Aș adăuga doar că statutul de copil sărac nu este dat odată pentru totdeauna. Copilul poate deveni hoț de buzunare sau mare tâlhar, și atunci la un moment dat va fi dat afară din familie, sau poate crește frumos și deveni cu timpul un membru respectat și mai puțin sărac al familiei.

 6. Spalam rufele in familie, dar 1. aici avem de a face cu o FAMIGLIE.
  2. numai ea exprimă nevoia asta, fiindcă îi convine.
  3. este o dorintă ipocrită, fiindcă, asa cum spuneti, 600 de mii de oameni asta au cerut. Să le spălăm în familie, mai inlăturând din capii prea de tot corupti ai FAMIGLIEI.

  Vă urmăresc cu interes și simpatie, dle Danileț.

 7. Ar fi asa daca nu am avea trecutul pe care il avem . Ori mersul la Inalta Poarta si ridicatul poalelor in cap e in gena noastra .

 8. O intrebare iarasi din tribuna:
  – Respectarea deciziilor CCR si, ca atare, Constitutia, cum trebuie „spalate”?
  In familie, adica pe sest, sau in Agora, sa vada tăt natu`?
  Trebuie respectate de opinca la vladica sau prin selectie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Cristi Danilet
Cristi Danilethttp://cristidanilet.wordpress.com/
Cristi Danileţ este judecător din anul 1998, iar în perioada 2011-2016 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este promotorul educației juridice în școli și licee www.educatiejuridica.ro si membru fondator al asociației Voci pentru Democrație și Justiție www.vedemjust.ro

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

A patra întrebare: Când intrăm în blackout?

Se îndesesc zilele prin care ne trece glonțul “energetic” pe la ureche. Aceasta, de fapt, era a treia întrebare a articolului de...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.