marți, iulie 27, 2021

SRR, TVR și AGERPRES se transformă în agenții guvernamentale?

Așa cum nu am știut vreodată care au fost argumentele profesionale ce i-au îndreptățit pe marii șefi ai PSD să îl nominalizeze pe dl. Lucian Romașcanu pentru postul de ministru al Culturii și Identității Naționale, un ins altminteri cu puțină vechime în partid și fără anvergură culturală recunoscută de cei ale căror destine ar fi urmat să le hotărască, nu știu nici acum care îi sunt realizările recunoscute în domeniul pe care îl coordonează din luna iunie încoace.
Dl. Romașcanu, altminteri unul dintre puținii componenți ai guvernului condus de dl. Mihai Tudose care vorbește corect limba română și care posedă o diplomă de studii superioare eliberată de o Universitate serioasă, e drept, aceasta îi certifică abilitățile profesionale în domeniul tehnic nu în cel al umanioarelor, nu s-a făcut remarcat de când a fost ridicată la rangul de excelență ot Buzău, din câte am eu știință, decât prin două lucruri. Printr-o declarație absolut fantezistă referitoare la felul în care vede domnia-sa reforma în teatru și angajările pe rol ( apropo, nu l-am prea văzut pe dl. ministru la spectacolele recent încheiatul Festivalul Național de Teatru) și printr-o decizie heirupistă în privința modului în care ar urma să fie restituite sumele adunate prin donații în vederea achiziției Cumințeniei Pământului.
Dar iată, la începutul săptămânii, Senatul României, mai precis majoritatea PSD-ALDE, a adoptat în mare grabă o inițiativă legislativă despre care aflu că l-ar avea drept principal inițiator chiar pe dl. Romașcanu. Inițiativa vizează modificarea Legii 19/2003, de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Presă, Agerpres.
În tumultuoasa lună iunie a anului 2017, atunci când o țară întreagă era profund traumatizată de modul în care coaliția PSD-ALDE își bătea joc de viitorul României jucându-se de-a guvernarea doar spre a-i face cheful d-lui Liviu Dragnea ce voia să scape de premierul Sorin Grindeanu, dl. Romașcanu&co își arăta fidelidatea față de partid propunând, pe ziua de 14, o modificare la sus numita lege. Modoficare ce îi permite Parlamentului să îl demită când vrea el pe directorul Agerpres, prin respingerea Raportului de activitate. După modelul prin care, exact când vrea majoritatea, sunt trimise la plimbare Consiliile de Administrație ale Radiodifuziunii și Televiziunii Române.
Direcția Mișcării Hârtiilor s-a pus cu bizară eficiență în acțiune. Pe 21 iunie inițiativa d-lui Romașcanu și asociații a fost trimisă Consiliului Legislativ, acesta și-a dat intempestiv avizul pe 18 iulie, iar pe 4 septembrie modificarea proiectată de actualul ministru al Culturii a fost trecută pe lista de priorități a Senatului.
Între timp, modificarea a fost votată și transformă sus-menționata agenție de presă într-un fel de nerecunoscută agenție guvernamentală, așa cum au devenit în urma unor rușinoase pretidigitații parlamentaro- guvernamentale și Radioul, și Televiziunea publice. Total subordonate intereselor guvernamentale, integral supuse capriciilor pesediste, voinței politice care ambiționează să controleze mai toate mediile de informare, nu doar pe cele publice, după modelul de tristă amintire din perioada 2001-2004. Aceea a guvernării lui Adrian Năstase.
Iată. Recent numită prin decizia majorității parlamentare în postul de director general interimar al SRTV, doamna Doina Gradea face numiri mai mult decât controversate în importante funcții de decizie din ierarhia instituției. Ar fi putut părea o glumă bună dacă nu înseamnă adevărate coșmaruri plasarea d-lui Sorin Burtea în postul de director al Studiourilor Centrale ca și aceea a d-lui Raico Cornea în fruntea TVR 1. Nici de la Radioul condus de dl. Georgică Severin nu ne parvin vești chiar foarte bune, nici nu ar prea putea fi altfel având în vedere antecedentele celui trimis de PSD pe post de vătaf în fruntea SRR. De neuitat acțiunile în forță prin care dl. Severin, pe atunci șef de Comisie parlamentară, a impus-o pe d-na Irina Radu, între timp concediată, la șefia TVR.
Pariez că nu va trece multă vreme și vom afla că Raportul depus de actualul director al Agerpres a fost respins de Parlamentul. Nu de alta dar dl. Alexandru Giboi a comis greșeala de a declara că nu agreează amendamentul propus de dl. Lucian Romașcanu &co.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro