marți, octombrie 3, 2023

Stalin se simte izgonit…

STALIN se simte izgonit,

GOGOL e foarte frământat,

HACIATURIAN este în doliu,

ŞTEFAN CEL MARE….se minunează !

Privite de departe, pe scena internaţională şi la scara istoriei, ţările şi popoarele care le locuiesc ne obsedează în special prin numele celor care au însemnat ceva ŞI pentru viaţa noastră, ne-au modificat-o dramatic, ne-au dăruit-o cu geniu sau ne-au mângâiat-o ori ne-au înalţat-o.

Şi, ori de câte ori se întâmplă ceva cu o ţară şi cu poporul ei, ne gândim imediat, mecanic, la felul în care ar reacţiona  personalităţile emblematice de acolo în faţa situaţiei nou apărute. Nici nu mai contează dacă acei oameni mai trăiesc acum sau nu, tot ceea ce contează este clişeul ţară-om-situaţie care produce automat efecte în mintea noastră. Şi, pentru fiecare caz, noi românii găsim câteva ziceri scurte, caracterizând momentul.

Să facem un exerciţiu.

Aşadar, în aceste zile, patru ţări din spaţiul ex-sovietic au făcut (şi încă fac) gesturi încărcate cu o valoare politico-istorică excepţională : paşii către Europa !

Fiecare ţară, în felul ei, a făcut pasul mai hotărât, mai ezitant, mai retractil sau mai firesc, după cum a avut resurse morale, financiare sau chiar de imaginaţie şi de curaj colectiv.

GRUZIA a acţionat în forţă, renegându-l şi dezmoştenindu-l pe „călăul popoarelor” prin hotărârea ei, alungându-l practic pe Stalin din templu ! Stalin se simte izgonit, dar trebuie să zică mersi că a scăpat deocamdată foarte, foarte ieftin. Am zis deocamdată. Aşadar, cum zice românul : Se cam răsuceşte „bietul” în mormânt….

UCRAINA vrea să scape de vina istorică de a fi dat naştere primului Mare Cnezat Rus tocmai….la Kiev (Rusia Kieveană) şi vrea să-l scutescă şi pe Gogol de complimentul că este un uriaş scriitor…rus ! Gogol este foarte frământat, sângerează, ca şi poporul din stradă, şi îşi pune întrebări dilematice, mai curând decât dialectice. Căci, aşa cum zice romanul : Rău cu rău, dar n-o fi mai rău fără rău ?

ARMENIA a decis fără îndoială tragic. Dar la armeni, ca şi la jocul de şah pe care ei îl iubesc enorm, nici o mutare nu ştii cum pregăteşte o altă mutare mai bună, iar un sacrificiu poate pregăti chiar şi câştigarea partidei. Haciaturian este în doliu, iar eroul baletului său, răsculatul Spartacus, plânge alături de părintele divinei muzici.  Dar, cum zice românul : Om trai şi om mai vedea !

MOLDOVA a făcut pur şi simplu ce trebuia şi ce era normal să facă. Poate chiar a fost neaşteptat de simplu şi lucrurile se vor (sau i se vor) complica pe parcurs, dar drumul este fără întoarcere. Ştefan cel Mare se minunează, căci mai spera la fel de puţin, cam tot atât cât mai spera să devină…şi Sfint. Dar, cum zice românul : Nu aduce anul ce ne aduce ceasul.

Şi, poate abia din acest moment, cu aceste ţări care încearcă să se smulgă nu numai din imperiul rus, dar şi din mentalul colectiv al mamei Rusia, putem spune că începe cu adevărat lupta pentru „upgradarea” lumii ca urmare a căderii comunismului rus. Iar lupta pe viaţă şi pe moarte între imperiile căzute şi statele federale născânde, va provoca probabil un nou război rece, cu episoade fierbinţi şi echilibre mereu stricate, dar şi cu acea încleştare pozitivă de forţe care declansează mecanismul competiţiei cu mize reale, scoate LUMEA dintr-o recesiune romantică şi o pune astfel pe un RESTART sec.

De data asta, România nu este deloc asezată rău pe harta fronturilor (având chiar şi un scut american!), dar are urgentă  nevoie, totuşi, de oameni muncitori şi de adevăraţi bărbaţi de stat. Uneori i-a născut la momentul potrivit. Dumnezeu să binecuvânteze România !

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Eugen Vasiliu
jurist , fost director general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, fost presedinte al Comisiei de cultura a Senatului

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro