miercuri, mai 29, 2024

Standardul Cioloș

Simona Tache le mulțumește, într-un text deopotrivă antisentimental & emoționant, celor care și-au lăsat propriile vieți & afaceri deoparte pentru a construi, în scurtul an al guvernului Cioloș, ceea ce alte guvernări n-au reușit în decenii.

Mă alătur și eu gestului ei. Au primit prea multă mizerie & prea puține mulțumiri pentru ceea ce au reușit.

Adică, pe foarte scurt, următoarele lucruri:

– cea mai mare creștere economică din UE (4,8%);

– creșterea absorbției fondurilor europene de la peste 50% la peste 80%;

– primul început real de reformă în sănătate;

– același început real de reformă în cultură și educație;

– simplificarea vieții birocratice a cetățeanului crucificat între ghișee;

– (mai important chiar decât toate cele de mai sus) instituirea, pentru prima dată post-89, a unui dialog real & pe orizontală între guvernant și cetățean – pentru prima oară la noi, între stat și cetățean nu mai exista un hău vertical de netrecut, ci dimpotrivă. De exemplu, te plângeai pe FB de o indigență concretă & te trezeai invitat la minister să o rezolvați împreună, ba uneori chiar inclus în aparatul ministerului. Spus scurt, guvernul Cioloș a umanizat pentru prima oară guvernanța & instituțiile statului.

Asta, bineînțeles, s-a încheiat acum. Între guvernant și cetățean s-a reinstituit deja cezura transcendentă. Reierarhizarea etanșă a lumii s-a produs deja – nu doar între guvernanții transcendenți și bieții cetățeni imanenți, dar chiar și în interiorul puterii. Priviți relația de subordonare feroce între primul ministru și șeful partidului. E analogonul mimetic în mic al acestei reierarhizări despotice a lumii pe care PSD-ul a pus-o dintotdeauna în practică – și a instituit-o deja și acum.  Normalitatea relaxată & incluzivă a precedentei guvernări n-o vom mai reîntâlni curând (if ever). Vom vorbi despre ea cu nostalgia cu care se vorbea despre „lumea dinainte” în anii comunismului.

Tocmai de aceea, măcar un „mulțumesc”, precum acela rostit de Simona Tache, merită această guvernare – care a arătat că poți performa economic & poți reforma eficient rămânând, în același timp, relaxat & uman. Guvernarea tehnocrată n-avut, e adevărat, legitimare politică; dar a impus standardul de performanță & umanitate pe care trebuie să-l cerem oricărei guvernări politice.

L-aș numi standardul Cioloș. În funcție de el (adică de acest standard) putem măsura performanța guvernărilor politice viitoare. Fiindcă a demonstrat că până și la noi, la porțile Orientului, unde partidele sunt transcendente în raport cu cetățeanul, unde despotismul de tip asiat & miștoul de rit autohton prăbușesc împreună tot ce s-a construit înainte, se poate.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. I-am multumit dlui Ciolos si guvernului sau pe feisul acestuia acum niste zile.
  Dar si acolo ca totul in viata, multumirile trec si de fapt orice spui ramane in spate. Cat rodeste nu avem cum sti, dar se vede ca mai nimic asa ca …sa-i mai multumim si aici incaodata si sa -i reprosam doar ca nu a avut curajul(poate ca puterea) sa pastrezein programul sau final ce era in cel initial adica votul la locale in doua tururi. Dar cred ca a dorit sa fie sigur ca ramane pana la alegeri. A ramas si acestea au fost corecte, dar daca de votat au votat doar asistatii si politrucii(ctivistii ) … ata ete.:)

 2. Iar eu imi aduc aminte cind Simona Tache il ridica in slavi pe cel numit de dl Plesu „bidon gol”.
  Sa fi evoluat de atunci Simona Tache? 4 ani e mult? desi pare peste poate.
  – „- cea mai mare creștere economică din UE (4,8%)”
  (Asemenaea raportari erau si in Iepoca de Aur: soricelul a crescut cu 4,8% in timp ce saracul elefant doar cu 1-2%.)
  Pentru a crede ca aceasta crestere e doar a guvernului Ciolos, cred ca e caz de premiu Nobel in economie. Adica lumea a inceput cu „guvernul meu”. Nu cumva victoria uluitoare a PSD a fost ajutata de prestratia guvewrnului Ciolos?
  Da, un multumesc pentru ca ne-ati adus pe cap PSD-ul. Votat de unii ca solutie la „multumesc-ul” altora.
  Votat intr-un exercitiu democratic.
  Dar e bine sa tinem ochii inchisi, si sa ne amagim cu fictiuni.
  Votul din decembrie 2014 a fost anti plagiator, iar cel din 11 decembrie trecut, anti Iohannis si Ciolos.
  E votul celor ce au mers la urne; cei ce au stat la Mall, ori in alte parti, au sansa sa se plinga in continuare ca nu li se da „o tara ca afara”.
  Asa ceva nu se da, se edifica.

  • Cea mai mica retinere in a-l lauda pe Basescu e considerata de unii, atit azi cit si-n vecii vecilor drept o jignire la adresa umanitatii. Ma abtin sa comentez afirmatiile d-lui Plesu, mai ales cind foloseste imagini de bidon, imagini care nu cred ca-l avantajaza.

   Simona Tache a avut intotdeauna o atitudine politica extrem de sanatoasa, punctata cu umor si finete, uneori greu de inteles de catre unii. Chiar daca uneori se ia prea in serios, pozitionindu-se in tovarasa invatatoare de la tara, in esenta are dreptate.
   Da, guvernul Ciolos a fost reusit, au fost infinit mai putine scandale, din pacate a fost la putere un timp mult prea scurt pentru a evalua cu precizie realizarile.

   • Te obsedeaza Basescu :P
    Ar fi fost peste poate sa nu te abtii la ce a spus dl Plesu despre „bidon gol”, caci si tu erai admiratorul lui :P

    • Habar nu am cine ar fi acel bidon gol, dar ma amuza sa-l aud pe Plesu folosind acest apelativ, avind in vedre imaginea lui, ma-ntreb daca ar fi fost un bidon plin ar fi fost mai bine!?

     Imi aminteste de un interviu al lui Trapattoni, cind zicea Flasche leer, https://www.youtube.com/watch?v=YiU-2SIShu8.

     Eu nu-l admir decit pe Burt Rutan, politicienii sunt, dupa parerea mea, cam pe aceeasi treapta cu pestii.

     • Poate daca „rasfoiesti” Certocratia din jurul anilor 2012, il vei indeparta pe neamtul ala mic de linga tine :P
      Si nu iti vei aminti doar de Trapattoni :D

      • faceti dosare duomnu? faceti dosare, ma tem insa ca-ntelegeti pe dos. Stiu ca nu poti intelege ca nu toti isi fac idoli din politicieni tu care dormi cu poza ochiosului Lui sub perna.

 3. -cresterea „fabuloasa” a absorbtiei de la 50 (era de fapt vreo 57 %, nu 50, asa , de dragul corectitudinii) la 80 % se aplica la vechiul exercitiu financiar 2007-2013. Ce omit si manipuleaza prin omisiune Ciolos, Ghinea si altii sa explice e ca acesti bani cu care se tot lauda ca fiind marea lor realizare sunt de fapt sumele platite de beneficiarii de proiecte pana la 31 dec 2015 (deci al lor a fost efortul major), apoi rambursate de statul roman beneficiarilor- intre 2015 si martie 2016 si apoi ei, tehnocratii, au strans aceste valori de prin registre si le-au cerut de la Comisie. Cam asta a fost „mareata lor realizare”, sa faca ultimele plati -rambursari, la CR finale si sa solicite banii de la Comisie. Legat de noul exercitiu financiar, in afara de conditionalitatile ex-ante si lansare de ghiduri miliarde de euro (multe f.f.f.f proaste insa) – sunt ff.f putine proiecte noi scrise, evaluate si contractate pe vremea tehnocratilor. Au mai contractat ce au gasit deja evaluat din 2015, la POC. In rest, aproape zero. Dovada ca nu mai sunt proiecte e si deficitul mai mic decat cel prognozat pt ca nu au mai avut la ce proiecte sa faca plati in dec 2016.
  -legat de comunicarea cu cetateanul, „umanitatea”, e o gluma. Daca „cetateanul” care s-a plans a fost un ONG-ist din cele agreate, da, a fost „chemat” la Guvern. Altfel…eu le-am trimis pe toate canalele si mailurile posibile doua propuneri, una vizand un program pentru comunitatile marginalizate, finantabil din resurse nationale (identificasem si resursa) (si a raspuns o dna de la Cancelarie, care insa avea alte idei si din care nu am vazut pana la urma nimic concretizat pana acum, cand au plecat) si o alta lui V Voiculescu si consilierilor lui cu propunerea sa ii ajut (voluntar, bineinteles) sa defineasca proiecte finantabile din FEIS pt spitale regionale, in regim PPP. Credeti ca s-a obosit sa raspunda cineva? Macar un „multumesc, dar ….bla blabla”?! Asa ca, „umanitatea’ a fost doar teatru jucat si vad ca multi v-ati lasat pacaliti. Nu o sa uit de ex, cum s-a intalnit „intamplator” Clotilde Armand cu Ghinea in parc sa vorbeasca de realizarile acestuia si in interviu se scapa cu „multumesc, Cristi, pentru ca ti-ai facut timp de intalnire azi” , dupa ce initial a zis ca s-au intalnit in parc ‘din intamplare’. Chestii atat de penibile si patetice, ca par ca se adreseaza unui public infantil, decerebrat, anesteziat, fara spirit de observatie si simt critic (vi se pare ca sunt votantii PSD, nu? uite ca asa sunt si la ceilalti).

  • Subscriu.
   1. Cresterea economica a guvernului Ciolos s-a bazat pe ceea ce a primit atunci cand marele mut a cerut demisia pentru crima.
   2. Banii atrasi de la UE in perioada Ciolos sunt preponderent din proiectele exercitiului anterior.
   3. „Reforma” din sanatate inseamna, cumva, distrugerea propriilor spitale si dirijarea bolnavilor (privilegiati), si, evident, a fondurilor spre clinici straine? Au vazut unii ce sume se aduna din munca bietilor romani si se dau de ceasul mortii sa puna mana pe acestea. Ca altceva nu se vede.
   4. Unde o fi „reforma” din cultura si educatie? Judecata cu dublu standard in presupusele plagiate insemna „reforma” in educatie? Tentativade frauda cu Cumintenia pamantului inseamna „reforma” in cultura?
   5. Debirocratizarea este veche de cativa ani. De cand exista legaturi online. Numai cei care nu vreau (nu cred ca mai sunt multi care nu stiu) nu pot dialoga cu ghiseele online.
   6. Era sa ma apuce plansul!!! Guvernantii ii invita pe petitionari sa ii consoleze!!! Unde naiba o fi vazut autorul asemenea „intimitati”?!

   • De unde s-au vehiculat scenarii cum ca accidentul de la Colectiv a fost pus la cale de unii ca sa-l dea jos pe Ponta, dupa ce Ponta s-a „scapat” ca a cautat un moment prielnic sa-si dea demisia pentru a lasa ultimul an altora, putem presupune ca de fapt Colectiv a fost creat de PSD ca sa-l atraga pe Marele Mut de la Cotroceni in capcana de a-l demite pe Ponta. Exact cu un an inainte de alegeri.
    Si de fapt PSD va profita, ca de obicei, de reformele celor dinainte. Ponta n-a lasat nimic in urma lui. Nici autostrazile incepute de Boc n-a fost in stare sa le termine. In afara de studii de fezabilitate cu „valabilitate limitata” a la Sova n-au produs nimic.

 4. Sunt de acord ca dl CIOLOS merita un MULTUMESC spus din inima. Mai ales ca astazi a anuntat ca nu se retrage pur si simplu ci va incerca un experiment ONG de sustinere a partidelo de dreapta. Dansul nu se retrage. Nici dl Johannis nu se retrage. Si Nici Dl Basescu nu se retrage. Tuturor le adresez un MULTUESC spus din inima.

 5. Ieri cand la Palatul Victoria Premierul Ciolos in conferinta de presa in DIRECT prezenta bilantul Guvernului Ciolos, Romania TV NU a prezentat nimic, Antena 3 a prezentat cateva momente la inceput, cam la fel a fost la B1, singurele posturi care au prezentat intreaga conferinta de presa au fost TVR1 si DIGI 24!
  De frica sa NU auda si sa NU-l vada poporul PSDist pe Premier prezentand realizarile si nerealizarile Guv. Ciolos, asa cum s-a exprimat chiar Premierul.
  PSD a castigat la 11 Decembrie nu numai cu Minciuni si promisuni populiste periculoase ci si cu ajutorul inegalabil al Romaniei TV si la Antenei 3, lideri de audienta la poporul PSDist.
  Cat timp saracia si lipsa de educatie vor domina societatea romanesca, „Standardul” Ciolos va ramane in amintirile si spre regretul unei parti mici a populatiei Romaniei.
  Din pacate.
  Il vom regreta pe Ciolos si pe Ministrii lui, asa cum au fost ei. Cinstiti.
  Astia care urmeaza, niste semianalfabeti, vor arata dezastrul continuu de 26 de ani(exceptie 1 an, cel al Guv Ciolos) in care partidele politice si politrucii lor au distrus si distrug sistematic Romania.
  Am avut in 27 de ani un singut an(UNUL singur!) in care un Guvern a guvernat PENTRU Romania, Guvernul Ciolos: NU au mintit, NU au furat, NU au facut promisiuni populiste, NU au distrsu Institutiile de Justitie in favoarea lor si a clientilor lor….
  1 an, in astia 27 de ani, doar 1 singur an.,.. Trista Romanie, probabil ca muulti tineri scoliti isi fac deja planuri de pelcare…

 6. Aceti dreptate domnule Vancu, subscriu total. Acum trebuie sa ne preocupam de stoparea imposturii si de siepas ca stam rau, din aceste puncte de vedere. Cu oameni ca Dvs. si ca caratrescu si ca dl. iohanni,s nu mai nasc si romanii oameni!! Mult succes ca si pana acum!

 7. Intr-adevar, Oamenii acestia din guvernul Ciolos au facut intr-un timp scurt cat altii nu au vrut sa faca in toti anii de dupa ’89. Jos palaria! Pentru ei m-am dus la vot pe 11 decembrie, nu pentru ametitii din opozitie care nu au avut forta, forma, viziune. Ceea ce Raluca Turcan a spus ieri in Parlament la investirea guvernului trebuia spus raspicat in timpul campaniei. Atentie mare la arta manipularii PSD-iste: in mesajele lui Dragnea apare foarte des exact opusul a ceea ce scrie domnul Vancu in acest articol.
  Si felicitari domnului Ciolos ca ramane sa lupte! Mi-e imi vine sa plec pe alt continent.

  • Raluca Turcan, ha, ha, ha.. duamna Ana are mere, aici se vorbeste de guvernul Ciolos, guvern care pe undeva era previzibil sa dispara dupa un timp scurt, deoarece a ramas credincios propriului credo, tehnocrati si deci nu a avut sustinere politica.

   Ar fi fost prea frumos ca Dragnea sa aiba maretia de a-l numi pe Ciolos in continuare prim, ar fi fost un gest care m-ar fi convins ca-ntradevar dot´reste binele tarii!

 8. Este adevarat ca guvernul Ciolos a fost parfum, atat ca prestatie cat si tinuta fata de jegurile pe care le-a inlocuit precum si fata de cele care-i urmeaza, insa a-l considera performant este o exagerare datorata necunoasterii/neantelegerii a ceea ce ni se intampla. Nici nu ar fi putut sa fie altfel, iar indicii ca ar fi stiut nu exista. Acest text se alatura numeroaselor care sporesc confuzia nationala.

 9. Salut ideea articolului. SI eu consider ca Guvernul Ciolos merita (cel putin) un „Multumesc!”. Si nu ma refer la cifre, pe care nu le cunosc exact (si care, din unele comentarii, par interpretabile).
  Dincolo de cifre si procente, Guvernul Ciolos a aratat romanilor ca se poate si altfel.
  Ca romanii n-au apreciat, in majoritatea lor, acest „altfel” sau ca cei ce l-au apreciat nu au stiut s-o arate sau nu au fost suficient de multi, este alta discutie (interminabila).

  „Orice natiune isi are conducatorii pe care-i merita”. Alegerile au fost corecte, democratice, iar natiunea romana a ales. Este posibil ca, desi a trecut peste un sfert de secol de la „revolutia furata”, poporul roman sa nu fie pregatit pentru „altfel”. Este posibil ca, ajutat de „binevoitori” de toate „culorile”, poporul roman sa nu fie niciodata pregatit pentru „altfel”.
  Romania este camp de batalie (surda), intre Est si Vest, intre nou si vechi. Cand majoritatea romanilor va constientiza acest lucru, vom fi facut un pas inainte si vom putea vorbi despre o natiune care-si poate alege drumul intr-un mod constient. Pana atunci, suntem la mana „binevoitorilor”. Care nu lucreaza neaparat pentru noi, desi de la noi isi iau plata.

 10. Cum a fost guvernarea Ciolos pt mine : aproape ca celelate; au fost mai putine scandaluri(toti politicienii si presa – de partid cum e ea tot timpul – nu au avut intetes sa il critice prea tare pe Ciolos (chiar si cand un singur ars in incendiu a fost trimis sa moara in Bulgaria); singurul lucru interesant a fost comisia aia de taiat hartii (dar, ca orice comisie, nu a rezolvat nimic). Cat despre el ca politician, a avut o imagine buna, de om intrgru(ministru care vrea politica, isi da demisia si face politica); dar, apoi, a stricat tot, cand s-a apucat sa viseze si sa vorbeasca mai mult(mocirla, io-s tehnocrat independent, da va indemn sa votati cu partidele x sau y; nu e rau nici prim ministru, parca as mai vrea o tura, si-asa sotia s-a plictisit de Bruxel). O guvernare scurta, nu foarte grozava, sub cea a lui Isarescu si Tariceanu; dar, probabil, peste altele – Boc, Ponta, Radu Vasile. Pacat ca nu a avut curaj sa faca schimbari mai dure, mai de esenta, lucruri utile si nepopulare; nu avea nimic de pierdut fiind tehnocrat; poate nu a fost pregatit, nu a avut cu cine etc. Un politician normal, mediu; si un invins in alegeri, cu mici sanse de a redeveni vedeta.

 11. După guvernarea Cioloș, s-au petrecut modificări în limba română, cuvântul „tehnocrat” căpătând sens peiorativ. Autorul articolului, îmi pare rău să o spun, pornind de la premise greșite, nu poate ajunge decât la concluzii false. Premisele analizei domniei sale sunt că guvernul Cioloș a fost unul normal, în inșiruirea de guverne din istoria României, și se încearcă acum un bilanț, care „să-l scoată pe plus”.

  Celor care au uitat, le amintesc faptul că guvernul Cioloș a fost văzut de toată lumea drept un guvern de tranziție, care să pregatească alegerile parlamentare. A face acum un bilanț în care să fie evaluate reformele înfăptuite de dl Cioloș este un demers profund incorect, în linie cu acțiunile denigratoare ale PSD din campania electorală. De fapt TOATE partidele politice s-au aflat în opoziție față de guvernul Cioloș.

  Este total imoral să ne prefacem că uităm faptul că viceprim-miniștri au fost d-nii Dâncu și Borc, iar majoritatea parlamentară a aparținut alianței PSD+ALDE. Guvernul Ciolșoș a fost amenințat de 4 (patru) ori într-un an cu moțiunea de cenzură. Imaginati-vă acum vă rog Guvernul Grindeanu, avand drept viceprim-miniștri pe d-nii Băsescu și Orban, iar majoritatea parlamentară să aparțină USR, să zicem. Ce credeți că ar putea face cu legile anticoruptie dl Grindeanu?! :)

  Miniștrii guvernului Cioloș au fost eroi în contextul în care nu doar că au facut eforturi pentru a-și face corect treaba și a munci onest într-un sistem kleptocratic, dar a trebuit să lupte și cu toți politicienii pentru a fi lăsati să-și desfășoare activitatea. Este o ipocrizie imensă și o uriașă manipăulare să-i fie reproșate acum guvernului Ciolos lipsa reformelor, sau ne-înlăturarea kleptocraților. Dacă se dorea realizarea acestor lucruri, guvernul Ciolos ar fi trebuit să fie susținut în alegeri și să beneficieze de suport parlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro