luni, mai 16, 2022

Stânga va muta în curând. “Gambitul damei” jucat de președinte invită la mișcare pe complicata tablă de șah a alegerilor prezidențiale

Ipoteza

Cred că, în curând, câțiva candidați susținuți de stânga își vor anunța oficial intenția de a candida.

În plan strategic

Asta face parte din strategia PSD, pe care am denumit-o „perdea de fum”, adică lansarea unor ipotetice candidaturi (Maior, Isărescu, Geoană, Oprescu, Tăriceanu ba chiar și Raed Arafat, Mircea Diaconu etc.), pentru a pregăti singurul candidat oficial, adică Ponta (spre toamnă). Așa cum am mai scris, un eventual anunț al lui Ponta se va face cât mai aproape de termenul-limită pentru înscrierea oficială în cursă.

Inițial au fost mulți așa-ziși candidati ai stângii („lista lungă”), apoi s-a vorbit de „lista scurtă”, pentru ca mai recent în „lista foarte scurtă” să rămână doar Oprescu și Ponta.

În plan tactic

▪ Shimbarea lui Șova s-a făcut cel mai probabil la presiunea internă, a partidului și, posibil, a unor informații care vizează iminența anchetării acestuia. Altfel, ea nu are sens. E prematură în raport cu obiectivul anunțat.

Se spune că mulți lideri locali ai PSD sunt nemultumiți de Ponta și echipa lui (mai ales de Șova). Numirea lui Șova drept coordonator al campaniei electorale prefațează posibila intrare în cursă a lui Ponta, dar și altceva: o campanie în care se va juca mult cartea naționalistă (Sloganul “Mândri că suntem români” va fi păstrat).

▪ UDMR, cel mai probabil, va fi scos de PSD de la guvernare tot în preajma alegerilor, pentru că electoratul maghiar este evident că va vota cu Klaus Iohannis. Alianța PSD-UNPR-PC (plus PPDD și viitorul partid al lui Tăriceanu) are asigurată majoritatea în ambele Camere, fără UDMR. Oricum, decizia se va lua în baza unui calcul simplu, statistic: câte voturi ia PSD din Transilvania cu sau fără UDMR. Aducerea lui Ioan Rus la București are și valențe electorale în acest sens.

Pare evident, altfel spus, că PSD se pregătește de un tur final cu Iohannis.

În plan operațional

Cred că Ponta i-a încurajat și i-a asigurat de sprijin pe Oprescu, Tăriceanu, Geoană și Diaconu pentru a-i determina să candideze.

Cu Geoană poate fi o problemă pentru că, fiind membru PSD, s-ar presupune că nu poate fi candidat, fără sprijinul oficial al partidului. Asta nu-l va opri să-și anunțe candidatura ca independent. Se poate imagina relativ simplu o înțelegere: Geoană să anunțe că va candida, ca simplu membru PSD, deci fără susținere oficială în prima fază, urmând să beneficieze de sprijinul oficial al partidului, dacă Ponta nu va candida. Geoană se va retrage din cursă dacă Ponta va decide, mai târziu, să candideze.

La fel se poate imagina înțelegerea cu Tăriceanu, pentru a-și conserva postul sau – în funcție de rolul avut la prezidențiale (lansarea noului partid, atragerea de membri PNL) –  poate chiar pentru a fi viitorul prim-ministru, cu Ponta președinte.

Cu Oprescu negocierile lui Ponta ar putea fi mai dificile, pentru că nu știu dacă premierul are ce să-i ofere lui Oprescu, altceva decât chiar funcția de președinte.

Un singur scenariu, cu 3 variante

Așadar, putem avea mai multe variante:

 1. Oricare dintre Oprescu, Geoană și Tăriceanu (Diaconu nu cred că se va lăsa convins) poate fi o variantă reală/necesară PSD, dacă Ponta nu va putea efectiv să candideze (o lovitură de imagine care l-ar decredibiliza sau o anchetă penală, care l-ar face incompatibil cu funcția de președinte);
 2. Toți 3 ar putea avea juca rolul de “iepuri”, în scopul de a atrage, în turul 1, cât mai multe voturi non-PSD; în turul 2, toți îl vor susține pe Ponta. Pare logic, pentru că acest scenariu ar fi “în oglindă” cu cel al dreptei de a participa cu 3-4 candidați, ceea ce asigură diversificarea mesajelor și atragerea cât mai multor votanți (cel puțin în turul 1);
 3. Toți 3 vor face anunțul, se vor arunca în lupta politică, însă nu se vor înscrie efectiv în cursă, având doar rolul de a încălzi dezbaterile politice și de a aduce cât mai mulți votanți în turul 1. Doar Ponta se va înscrie oficial, scopul fiind câtigarea din primul tur.

După o eventuală decizie a lui Oprescu de a-și anunța candidatura, mă aștept ca și Geoană să procedeze similar și relativ repede, deși se aude că lui Geoană i s-ar fi promis sprijin pentru a fi numit comisar european sau ministru de externe. Tăriceanu își va calcula altfel anunțul, independent de cei doi.

Acum toată problema PSD-ului este alegerea cu grijă a momentului anunțurilor. Geoană își dorește ca Oprescu să facă primul pas (“Dacă se va încerca aducerea unui om din afara partidului, iar Sorin Oprescu este plecat din partid de atâta timp, eu îmi voi depune candidatura la alegerile interne din PSD”).

Logic ar fi ca oricare dintre ei să-și lanseze candidatura după 12 iulie, când PNL-PDL urmează să-și anunțe deciziile.

Având în vedere însă evenimentele din ultimele zile, posibila retorsiune a cazului Bercea și faptul că o prea lungă perioadă stânga nu a avut candidat (fie el și neoficial), cred că unul din cei trei posibili candidați va face anunțul în scurt timp (poate chiar în acest sfârșit de săptămână). Mai ales că are loc și Congresul PNL, care trebuie eclipsat mediatic.

Și încă ceva: eu cred că la PSD a apărut (și este tentantă) ideea câștigării din turul 1.

Pentru asta trebuie aruncați cât mai mulți în cursa prezidențială (Oprescu, Geoană, Tăriceanu, Diaconu etc.), cei „capitalizabili” în dreptul stângii urmând să nu se înscrie efectiv în cursă, ci doar “să facă zgomot” pentru a atrage cât mai multe categorii de votanți în turul 1.

Ipoteza aducerii a 50% + 1 din electorat la primul tur este susținută și de fărâmițarea dreptei (multi candidați – multe categorii socio-demografice vizate de mesajele lor).

În opinia mea, la ora actuală, acesta este scenariul nr. 1 al PSD, mai ales că într-un recent sondaj al unui firme apropiate de PSD candidatul Ponta era creditat cu 51% voturi în primul tur.

Iar dacă pică acest scenariu, atunci se poate merge foarte ușor pe variantele 1. sau 2. (descrise mai sus), adică vor candida în mod real, urmând ca:

– fie PSD să susțină pentru turul final pe cel cu cele mai multe șanse (din cei 3);

– fie, după înscrierea oficială a lui Ponta (care va implica și sprijinul oficial al stângii), să intre alături de el în campania dintre cele 2 tururi.

Când doi se ceartă, al treilea câștigă

▪ Strategic vorbind…

Aparent între strategia PSD și scandalul Bercea nu pare să existe nicio legătură.

Și totuși…

Când am scris despre “gambitul damei” și „sacrificiul reginei” am fost (și încă sunt) convins că Băsescu va aplica o lovitură dură competitorilor săi politici, mai ales PSD și Ponta.

Nu am informații, însă simt, am credința că dosarul Bercea-Băsescu se va întoarce împotriva celor care l-au instrumentat și că efectele sale se vor face resimțite în modificarea radicală a ecuației alegerilor prezidențiale.

Oricum va fi – și cred că vor urma multe, cazul este departe de a-și fi consumat toate implicațiile – cert este că Traian Băsescu nu va pleca de la Cotroceni înainte de a ne demonstra că este, până în ultima clipă, un președinte jucător.

▪ Tactic vorbind…

Nu cred că scandalul Bercea a fost decriptat în totalitate. Dacă se va demonstra că există o legătură cu cazul Duicu, efectele pot fi devastatoare pentru stânga și, mai ales, pentru Ponta. “Gambitul damei” obligă stânga la mutări. Iar implicațiile sale vor veni pe parcurs, pentru a nu-i da posibilitatea lui Ponta de a se victimiza.

Cred că pe Ponta îl va lovi ceva direct în moalele capului, cât mai aproape de scrutinul prezidențial. Nu știu ce ar putea fi, însă îl va aduce în ipostaza de a nu putea candida (fie pentru că ar pierde, fie că nu se va putea din punct de vedere legal). Probabil i se va întâmpla exact atunci când trebuie, astfel încât să nu mai existe timpul necesar pentru a reacționa. Și cred că el știe asta și de aceea, la modul foarte real, ezită (acum o zi sau două, parcă, a făcut o declarație din care redau din memorie: ce i-a mai rămas lui Băsescu să facă? poate doar să mă aresteze pe mine…).

Iar eu nu pot să uit declarația președintelui: “Nu e departe ziua, foarte posibil să depun plângere pentru abuz în serviciu. Am cerut deja unui grup de juriști dacă un astfel de premier poate răspunde în fata justiției sau nu. Avem probleme de inițiative ale premierului: abuzuri legislative, abuzuri prin care își servește clientela politică, are foarte multe” (17 februarie 2014).

▪ Operațional vorbind…

Este evident că în spatele scandalului Bercea e și o luptă între serviciile de informații sau diverse grupări care au sau au avut legătură cu serviciile. Cred că Traian Băsescu știa în detaliu evoluția cazului și a lăsat lucrurile să meargă.

Toate scenariile descrise mai sus ni se vor înfățișa mai clar în funcție de premizele: cazul Bercea încă nu e decriptat și va avea mult mai multe efecte, “sacrificiul reginei” nu este inutil, iar Traian Băsescu va juca până la capăt.

Se prefigurează un mat în 2-3 mutări.

Iar prima mutare a stângii se va face fie în acest week-end, fie la jumătatea lunii iulie. Apoi mai are maxim două mutări pentru a evita matul.

În opinia mea, nici Ponta și nici “candidatul lui Băsescu” (Cristian Diaconescu sau oricare altul nou) nu vor ajunge la Cotroceni.

Concluzii

Și atunci, nu pot să nu mă întreb:

–        De ce PSD și Ponta au păstrat și dus la paroxism linia de comunicare anti-Băsescu?

–        De ce s-au aruncat cu toată ura către acest “borcan de miere” numit Mircea Băsescu? Care a fost miza? Să demoleze un președinte care oricum pleacă de la Cotroceni? Cum de nu și-au dat seama că e o capcană?

–        Cu cine se luptă de fapt PSD? Cu un politician care i-a înfrânt de două ori? Sau cu propriile slăbiciuni?

Dar, cum spune un vechi proverb, “când doi se ceartă, al treilea câștigă”.

Acum mi se pare mai probabilă o finală între doi primari.

Nu este așa că era de neimaginat în urmă cu 3 luni?

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Excelent articol!
  Ma va surprinde totdeauna creativitatea umana, in cazul de fata: cum se poate transforma o realitate patetica, animata de o suma de personaje plictisitor de asemanatoare, in fond(…), intr-un scenariu pasionant, reglat milimetric dupa o strategie care-ar face sa paleasca Karpov si Kasparov, scenariu al carui suspens este condus catre paroxism de catre un casting de actori absolut surpinzatori de profunzime si talent….
  :)

 2. Foarte interesant!
  E posibil ca aducerea lui Ioan Rus sa aiba si alte valente electorale decat cele la care cred ca v-ati gandit (sa stranga voturile ardelenilor pentru candidatul PSD )?
  Oricum, revenirea dlui. Rus in guvern, dupa experienta cu referendumul pentru demitere (cand a avut o prestatie corecta si demna) mi se pare foarte, dar foarte, interesanta.

 3. Daca Ponta se inscrie in cursa pentru prezidentiale, PSD, pe mana cui ramane?Sova? Dragnea? Sova este legat de Ponta prin vezi Rovinari si altele prin care au castigat banutul.
  Dragnea are si el bubele lui inclusiv cu Bercea. Daca Ponta nu castiga alegerile si DNa-ul ii ia la intrebari pe cei de mai sus, cine iase din cusca ca un leu care pe multi o sa popeasca ?
  Nu cumva acela este Gioana care-si va arata si bunatatea poate si rautatea cand isi va amintii de dragostea lui Mihaela.Ce-i de facut frate?

 4. Ponta in campanie se va apropia tot mai mult de biserica de manastiri unde este lume multa de tot felul pe care cu duhul blandetii si gustul sarmalutelor poti usor s-o dirijeji, caci noi suntem crestini de 2000 de ani. Tata socru stie multe de cand era la mitropolie si uite asa l-a ” ajutat” Dumnezeu ca ptriarhul Romaniei sa fie nimeni altul decat Daniel care i-a botezat si fiica(Daciana). Si mai este ceva care vine de la rasarit cu scopul de a de a dezvolta spiritul crestin- ortodox pentru o noua geopolitica. Tot Dumnezeu este di vina, bre!

 5. Iohannis pare a fi contracandidatul dorit de socialisti pt. ca:
  1. nu este tocmai contracandidat – prietenia cu PNLSD nu a fost bazata pe principii, ci pe asemanari si vulnerabilitati.
  2. are niste butoane care pot fi apasate oricand.
  Iohannis, precum Crin Antonescu inaintea lui, nu este deloc ceea ce pare a fi.

   • Johannis e doar de decor, exact așa cum explică și articolul. Apartenența României la UE nu e pusă sub semnul întrebării, poți să fii în UE și să joci după partitura rușilor, după cum au mai demonstrat și alte state. Inclusiv Austria e o țară coruptă, după standardele din Danemarca, deși România ar părea raiul pe pământ, dacă s-ar reduce corupția până la nivelul din Austria.

    Situația pare oarecum similară cu anul 1990, încă trebuie ”să se aleagă apele”. Statele ex-sovietice fac pași spre vest, dar parcursul lor e încă destul de nesigur. Însă Putin blufează, nu are nici capacitatea economică, nici pe cea militară de a-și impune agenda anti-UE. Strategia lui e să găsească suficiente state europene care să-și sape groapa singure, pentru că posibilitățile reale ale Rusiei de a-și impune punctul de vedere sunt foarte reduse.

 6. 1.Nimeni(mai ales PSD) nu poate castiga din primul tur(peste 9 mil de voturi).2.Nu va fi nicio finala intre 2 primari.

 7. Interesante ipoteze si scenarii.

  Si eu cred ca PSD vizeaza castigul din primul tur. Cred ca asta sperau si la Europarlamentare. Dar, ca si la europarlamentare, sondajele facute publice sunt apa de ploaie, cred.

  Daca unul dintre „iepuri” (sau toti) anunta, in ultimul moment, „eu nu candidez, dar votati-l pe Ponta”, important este cum vor reactiona sustinatorii „iepurelui” respectiv. Oprescu este PSD, de fapt. Geoana si Diaconu – la fel. Tariceanu – nici el nu mai stie ce este. Ce votanti din „dreapta” pot atrage ei?

  Despre dosarul Bercea si eu cred ca are multe ramificatii, iar un procuror spunea ca Bercea a fost gasit unic tap ispasitor fiindca „sunt multi care au luat bani de la Bercea”.

  Despre strategia „Jos Basescu”, eu nu ma pot gandi decat la cateva aspecte:
  1.Traian Basescu a fost cel care a anuntat masurile nepopulare, de criza. Tagma nemultumitilor aduce voturi.
  2. Traian Basescu s-a constituit intr-un simbol al orientarii catre SUA, NATO si Europa. Probabil mai exista votanti care regreta „tutela” URSS, iar razboiul dintre „eurasianism” si „atlantism” a ajuns in faza in care mastile cad.
  3. Traian Basescu a sprijinit independenta institutiilor care pot face ordine in Romania si a sprijinit ideea unui parlament unicameral, cu mai putini parlamentari. Avand in vedere ca parlamentarii nu se disting prin profesionalism, corectitudine si moralitate si ca multora li se pune un nod in gat cand incearca sa zica „DNA”, ca „dusmani naturali” ai presedintelui, parlamentarii pot influenta votantii din colegiile lor.
  4. Traian Basescu a declarat razboi, pe fata, „mogulilor” si „baronilor”. Nici acestia nu-si doresc o Justitie intransigenta si independenta.

  Totul pentru voturi, pentru „Sfantul 50% Si Ceva”. Chiar si de la cei cu convingeri „de dreapta” (vezi reducerea CAS, de exemplu). Cred ca PSD alearga disperat dupa majoritatea „curata”, fara aliante. UDMR va avea, probabil, candidat la prezidentiale, iar UNPR (care, banuiesc eu, poate actiona „la ordin”) o poate coti oricand.

  Pentru Justitie si SRI urmeaza luni „de foc”. Oamenilor buni de-acolo, eu le doresc sanatate, minte limpede, intransigenta si inima romaneasca!
  Si, fiindca avem un Parteneriat Strategic cu SUA, sa fie nsaatosi si ei, daca vor sa ne ajute!

 8. Pentru ca un candidat sa fie declarat castigator din primul tur, trebuie ca el sa primeasca jumatate plus unu din voturile celor inscrisi pe liste. Ipoteza dvs., intentia PSD de a castiga din primul tur, se bazeaza pe o premiza gresita, ca e necesar sa fie prezenti la vot jumatate plus unu din cei cu drept de vot. Deci, pt a castiga din primul tur, un candidat trebuie sa primeasca peste 9 milioane de voturi.

  • Premisa poate fi gresita, acum. O cautare pe Google gaseste textul legii 370/2004, care incepe cam asa:

   „Act de bază
   Legea nr. 370/2004
   Acte modificatoare
   Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2004
   Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2009
   Rectificarea publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 658 din 3 octombrie 2009
   Parlamentul României adoptă prezenta lege.”

   Nu sunt jurist, dar deduc ca aceasta lege poate fi modificata prin ordonanta de urgenta a guvernului si, eventual, aprobata de parlament. Daca poate fi modificata, credeti ca PSD, avand si majoritate in parlament, va ezita s-o faca?

   Din cate stiu, legea referendumului pentru demiterea presedintelui a fost modificata, iar acum președintele poate fi demis cu jumătate plus 1 din voturile valabil exprimate ale cetățenilor participanți la referendum și nu cu jumătate plus 1 din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.

   Asa ca socoteala cu 9 milioane nu stiu daca mai sta in picioare in noiembrie…

    • Multumesc pentru comentarii si observatii.
     Este corecta observatia cu 50% +1 din voturi de pe lista; niciun candidat nu poate castiga din primul tur (oricum spuneam ca exista un scenariu si ideea pare tentanta pentru unii), nu cred ca PSD va modifca radical legislatia electorala ((exista o recomandare a Comisiei de la Venetia), deci putin probabil sa se schimbe altceva decat ceea ce s-a propus deja prin OUG (eliminarea sectiilor speciale etc.).
     Cred ca lui Ponta nu-i este teama, in general, de scrutinul prezidential, ci, in mod particular, de turul al doilea (de aici si scenariul).
     Nu am spus ce primari ar puta ajunge in turul final… dar ma bucur ca au fost vehiculate mai multe variante.

  • Cu CP Tariceanu am avut dreptate, tocmai si a anuntat candidatura la prezidentiale; probabil urmeaza si ceilalti in logica descrisa de mine: Oprescu, apoi Geoana

 9. interesanta varianta cu intoarcerea rezultatului in cazul bercea-basescu. sa aibe basecu un as pentru mai tarziu ? greu de crezut totusi pentru ca a inceput sa dea rateuri, in loc de asi pluseaza cu dame ! demisia lui baconschi e o palma binemeritata

  • Autorul articolului spune asa …………Cred că Traian Băsescu știa în detaliu evoluția cazului și a lăsat lucrurile să meargă.

   Fireste ca stia, cel putin de anul trecut din decembrie,cand i-a recomandat fratelui sau sa se adreseze justitiei….chiar presedintele a declarat asta in conferinta de presa.Asadar…credeti ca Traian Basescu putea fi luat prin surprindere de Voiculescu si Abraham? Aproape ca imi vine sa rad .De aici se mai naste o intrebare…..si daca stia,era normal ca presedintele sa isi pregateasca o strategie de contracarare? Din nou imi vine sa rad fiindca raspunsul e simplu.
   Asta ne indreapta spre a treia intrebare…..In acest caz, aparentele rateuri ale lui T.B ,cum le numiti dumneavoastra ,nu credeti ca devin inexplicabile? Acum chiar rad……

   Sa recitim ce spune autorul……De ce s-au aruncat cu toată ura către acest “borcan de miere” numit Mircea Băsescu? Care a fost miza? Să demoleze un președinte care oricum pleacă de la Cotroceni? Cum de nu și-au dat seama că e o capcană?

   Fiindca ura ii orbeste iar teama ii grabeste……in curand vom rade de ei.

   • Cred ca dezvaluirile de azi ale lui Marian Capatana au aratat de ce „dosarul Bercea-Băsescu se va întoarce împotriva celor care l-au instrumentat și că efectele sale se vor face resimțite în modificarea radicală a ecuației alegerilor prezidențiale”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ionel Nitu
Ionel Nițu este analist de informații, antreprenor, director executiv la o firmă de IT și președintele unei asociații profesionale. Este profesor asociat la mai multe facultăți, deține un doctorat și este autor sau co-autor al mai multor studii și cărți din domeniul securității naționale, intelligence și analizei de informații.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro