sâmbătă, ianuarie 18, 2025

… Statele Unite ale Europei sa fie, dac-o cer interesele poporului, da’ s-o stim si noi!

… vine o vreme cand pana si gura lui Victor Ponta adevar graieste : Traian Basescu trebuie sa ne spuna si noua care e agenda Romaniei la Summitul European din 8 si 9 decembrie. Si trebuie sa ne spuna inainte, nu dupa. Dupa, e prea tarziu. Dupa, cum facea un locotenent de-al meu in armata, te poti lauda ca orice glont tras aiurea a fost cu intentie si ca orice movilita de pamant a fost tinta ta, din capul locului. La trageri, mai merge. In asemenea conditii, insa, e inacceptabil. Miza e prea mare pentru a nu stii macar unde stam, ca tara. Care ne e proiectul, care ne sunt asteptarile, care sperantele. Ce suntem dispusi sa negociem si ce nu. Daca avem ceva de negociat, sau mergem acolo doar ca sa dam din cap sis a ridicam mana precum niste elevi silitori, grabiti sa intre in zona euro. Stim ca presedintele, obsedat de eficienta manageriala cum e (la fel ca si Dinu Patriciu, c-asa au tendinta marile spirite, sa se intalneasca unde te-astepti mai putin), militeaza pentru Statele Unite ale Europei. E dreptul omului, ca om. Nu insa ca si presedinte. Ca presedinte, Traian Basescu nu-l reprezinta, ati ghicit, pe Traian Basescu. Reprezinta Romania.

Despre proiectul Statelor Unite ale Europei – de care, intre noi fie vorba, nici macar Merkel sau Sarkozy par cu asupra de masura de entuziasmati – vom mai avea ocazia sa vorbim, macar pana in martie. Pana la intalnirea de peste cateva zile, timp de discutii nu mai este, de buna seama. Inteleg asta. Ceea ce nu inteleg, in ruptul capului, este sa nu stim care e, totusi, agenda Romaniei la acest summit. Asta e inacceptabil. Faptul ca propunerile franco-germane nu sunt inca limpezi si ca, foarte probabil, nici nu vor fi pana joi, nu e o scuza pentru a nu avea o pozitie. O agenda, oricare va fi finn aceea. Chiar lasand la o parte asumarea voluntara (sau respingerea) masurilor de disciplina financiara (din cate se pare, presiunea asupra aspirantilor la intrarea in zona euro nu va fi atat de mare), eu, unul, tot nu stiu care ne e pozitia in cazul Ucrainei, bunaoara. Se prea poate sa fi fost publicata si sa-mi fi scapat mie. La fel ca si in cazul Turciei. Dar, daca unuia care grebleaza stirile din Romania zilnic, o asemenea informatie nu i-a ajuns la urechi (si-mi cer anticipat scuze daca mi-a scapat), ingaduiti-mi sa ma indoiesc ca marea majoritate a romanilor are macar cea mai vaga idee.

Or, iertata-mi fie repetitia, asa ceva e pur si simplu inacceptabil. Aici nu e vorba despre consultari populare si nici despre referendumuri – argumentele gen Varu’ Sandel a zis ca trebuie unicameral, mai frate, m-au oripilat si atunci si acum. (Si, to in treacat fie spus, nu inteleg nici acum cu Noua Republica continua sa invoce rezultatele unui asemenea referendum, cand stie preabine ce s-a intamplat cu democratia prin referendum in California.) Aici este vorba despre dreptul unui popor de a sti ce i se pregateste. Astea nu sunt maruntisuri. Daca e sa trecem Prutul sau Rubiconul, macar sa stim si noi dinainte. Macar atat. Bine, nu intrebi un copil de crede ca ii va fi mai bine la orfelinat sau cu un tata alcoolic, dar macar catadicsesti sa-i spui : « Gigele, e in interesul tau sa mergi la orfelinat ». Sau, dupa caz, « sa ramai cu un tata alcoolic ».

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. D-le Fumurescu,
    Statele -unite sau nu- stau ori pica potrivit sustinerii lor cu onoare de catre resortisanti. Structura complicata a lumii ne impinge spre paradigme de gandire si actiune care presupun valide un numar mic de axiome, postulate ca relevante in descrierea realitatii. Ne insusim cu sarg axiomele si, cu un pic de credinta, purcedem la drum spre zarile aurite ale epocii.
    Cand si cand paradigmele se schimba in virtutea unor noi axiome ce reflecta mai mult si mai bine lumea. Alte vremuri, dar cum innoirile stau sa vina peste resortisantii statelor abrupt, nu poti sa nu te intrebi cine mai merita Legiunea de Onoare?
    Este adevarat ca se lucreaza cu sarg la statuile viitorului, dupa cum, la fel de adevarat, vedem ce se intampla cu statuile trecutului. In aceste conditii pot sa ma intreb -eu cetatean roman de la marginile Orientului- cum isi priveste cetateanul francez de 70 de ani decoratia cu care a fost onorat acum de 50 ani sau cetateanul german aflat in aceeasi situatie?
    Vorbim prin urmare, de bunacredinta cu care ne aplecam -cetateni ai presupuse Europei Unite- asupra adezivului care ne solidarizeaza daca ne solidarizeaza. Cetatenii maturi (40-50 ani) din Europa au trait balansuri ideologice traumatice in perioada scolarizarii si apoi pe durata asumarii unei identitati; rupturile petrecute in convingerile ori credintele intime au facut ca atitudinile fata de autoritati sa treaca de la adoptie la adaptare. Ori daca un om care a adoptat un anume sistem de valori si il sustine cu vigoare poate aspira sa fie privit ca un om de onoare, cel care se adapteaza -dupa buget coane Fanica!- apare ca un biet schizoid ce trebuie asistat cu grija. Mangaiat cu grija pe cap si dopat corespunzator adaptatul va spune „da” cata vreme nu i se propune direct aneantizarea ci doar o viata dupa chipul si asemanarea lui, a celui care propune. Altfel orgoliosul, care pretinde sa adopte o anume pozitie bipeda, va intreba odata cu Dvs: sa fie Statele Unite dar sa stim si noi.

  2. „Traian Basescu trebuie sa ne spuna si noua care e agenda Romaniei la Summitul European din 8 si 9 decembrie” zice Ponta in aplauzele lui Fumurescu.

    Dar credeti ca are Basescu (sau Romania) vreo agenda? Sau credeti ca ar folosi la ceva sa aiba?

    Zice un cunoscut de-al meu:
    Lui Papandreou i-au impins hirtiile sub nas la semnat, iar asta le-a zis ca nu poate sa semneze asa ceva si ca se duce acasa sa faca referendum. Iar dupa doua zile a semnat fara nici un referendum. Dupa care l-au mazilit.

    Saptamina urmatoare l-au mazilit pe Berlusca. Tot fara alegeri.

    Cum ii zicea politicii aleia din vremurile trecute de trista amintire de acum 60-70 de ani? Politica de forta si diktat? Munchen? Dictatul de la Viena?

    Acum, evident, nu mai este posibil asa ceva, ca doar de-aia ne-am facut casa comuna europeana. Canci!

    Ceausescu avea si agenda si mandat de la Marea Adunare Nationala si tocmai de-aia l-au impuscat. Aveau si Honneker, si Jivkov, si polonezul, si cehul. Si i-au zburat pe toti de nu s-au vazut.

    Sadam Hussein? Mubarak? Gaddafi? Tunisianul? Si astia au crezut ca pot sa se impotriveasca.

    Chiar credeti ca ar folosi la ceva sa aiba Basescu vreo agenda? Ca e Romania in pozitia sa negocieze ceva? Ca intereseaza pe cineva care ne e proiectul, care ne sunt asteptarile, care sperantele?

    • poate putzina retzinere in declaratzii atit de categorice si atunci ce spunetzi ar mai putea fi aplicabil.oare poate romanica,o tzara saraca,instabila fara un orizont sa aiba o pozitzie intransigenta?nu,tunis,gadafi,iugoslavia,nu sint decizii arbitrare ale unor supraputeri.eu zic ca e bine ca in sfirshit omenirea a ajuns sa judece si condamne chiar sefi de state.popoarele greshesc si apoi ele singure nu mai pot scapa din capcana,de aceea cei din afara trebuie sa le ajute.
      subiectul care ar trebui sa preocupe,cred eu,la romanica,daca noua ordine ale carei baze se pun acum in europa,cred ca shtitzi ca se vorbeshte de tari euro si noneuro,va mai incapea si tzara asta,care oricum inca e pe margine si in vechea ordine.

    • daca vrei sa te urci in autobuz, RESPECTI REGULA si platesti biletul si poti urla cat vrei despre suveraniatea buzunarului tau si diktatul celor ce ti-au IMPUS contra vointei tale sa cumperi bilet. Ai si varianta sa mergi pe jos in ce directie vrei si sa te lauzi ca ti-ai ales independent drumul (in viata). PS. asa cum bine zicea careva: imnul Legiuni Straine este ” Mergi sau crapa” . Deci mergem?

        • daca la clasa II merg mandrii lei si la clasa I blegele oi, tu la care clasa te urci? TU, chiar TU, ca nu-ti inchipui ca te las sa decizi pentru mine! nici pe tine nici pe Ponta!

      • Nu conteaza la ce clasa mergi daca trenul se indreapta spre prapastie iar din spate vine un tsunami.

        Sint departe de babilonia europeana, asa ca problemele astea nu ma privesc direct. Eu doar am constatat ca impresia unora ca Basescu sau Romania ar avea ceva de spus, de discutat sau de negociat e ridicola. Asta stie si Ponta foarte bine si tocmai de aceea a incercat sa il inghesuie pe Basescu cu intrebarea. Sa faca si el un punct acolo.

        Pe de alta parte, aceasta noua uniune sovietica europeana, socialista pina in virful unghiilor, nu are nici un viitor. Franta e o tara socialista. Germania, care conduce balul, e tot socialista. Nu atit de national-socialista ca pe vremea lui Hitler, nici atit de internationalist-socialista ca URSS-ul lui Stalin. Ceva intre, poate de data asta va functiona.

        Nu va functiona. Modelul e falimentar prin definitie.

  3. eu as inversa intrebarea si as pune-o catre Ponta (dar e OK daca raspundeti Dvs in locul lui -fara a emite vreo judecata de valoare intre Dvs. si Ponta): daca nu convine (prea mult) Romaniei ce vor decide Merkel si Sarkozy, iesim din UE (sau ramanem la clasa II a noului tren)??? dintr-odata nu ne mai place Maastricht (devenit executiv si executabil)??? dintr-odata nu ne mai place pactul euro plus?? Dle Aline, explicatia e mai simpla: stangii din RO (care inca nu a digerat EXISTENTA UE cu reguli aplicabile si la noi) nu-i convine vreo opreliste care sa puna capat dezmatului bugetar si pomanagelii numita pompos prootectie sociala. PS. dupa noul program al lui Monti, mai urla USL ca varsta de pensionare este… dupa cresterea TVA si taierile de asistenta sociala din UK mai zbiara unii pe sticla cum ca in Anglia… dupa dezastrul din Grecia ni se mai impuie capul cu bunastarea pensionarilor bugetari din Grecia… Merkel si Sarkozy (de ieri a aderat si Austria, Benelux vine tare din urma etc) au spus in cuvinte clare ca „pomana”sociala s-a TERMINAT. Aud cumva USL, unele ONG si sefii sindicali acest mesaj? Legiunea straina are un motto: „mergi sau crapa”! ce va face RO?

  4. Citesti iarasi NYT fara sa ceri voie… sau chiar ai inceput sa crezi ca esti reprezentat? ;-)
    Pozitia Romaniei e subject de negocieri si licitatie. E pt cine da mai mult…Schengen, autostazi pe miliarde nerambursabile sau, de ce nu…, macar citeva F-16 de parada.

    Mai ai putina rabdare si o sa-l vezi pe N. Sarkozy alergind dupa T.Basescu de data asta…

    • @Tio – „Pozitia Romaniei e subject de negocieri si licitatie”

      Cred ca citesti iarasi EVZ, Romania Libera, Hotnews. Fara sa ceri voie.
      (am apreciat, totusi, efectul umoristic al afirmatiei)

  5. Uite , domnu Fumurescu… Din cei cati au postat pana acum comentarii la cele spuse de matale, niciunul nu ti-e favorabil. Dar nu asta e, totusi , o hiba la ceea ce pretinzi a ne spune Presedintele. Hiba e ca , pur si simplu, nu ai drepatate;de data asta, pt ca in alte ocazii ti-am apreciat si flerul si cunostintele si multe alte cele. Ar fi o prostie imensa din partea Presedintelui sa-ti urmeze rationamentul atat de democratic ambalat, si o mare pierdere pentru tara. Nicidecum nu ne-ar avantaja chestia. Dimpotriva!!! Exemple similare din istoria romaneasca ai la indemana si, cu siguranta , le cunosti,nu trebuie eu sa ti le amintesc. Asa ca, domnu Fumurescu, nu vinde pielea ursului din padure pana nu l-ai impuscat. Si nu ne indemna si pe noi. Eu unul, astept sa vad ursul mai intai !!
    Cu stima si pretuire

  6. Din cate stiu, cel putin treaba cu Statele Unite ale Europei a aruncat-o Basescu pe piata de ceva vreme, prin tot felul de interviuri si declaratii. Pana acum nu am vazut pe nimeni dintre cei pomeniti mai sus sa o preia si sa o dezbata, probabil din cauza ca nu doresc sa il lase pe Basescu sa dicteze agenda publica. Asa ca atitudinea lui Ponta, desi corecta, cel putin formal, are o mare incarcatura de politicianism. Eu unul sunt de acord cu el ca trebuie sa dezbatem gradul de integrare in Uniunea European si, cel putin, pe net sunt destul de multe dezbateri de gen. Transferul acestor discutii catre piata publica ar fi in responsabilitatea politicienilor insa pentru marea lor majoritate agenda interna este suficienta pentru a obtine voturi. Nu mai au nevoie de viziune pentru ca totul se subordoneaza capacitatii de a a aduce cat mai multe voturi care sa contribuie la accesul la ciolan.
    Tot asa, din cate imi amintesc Basescu a invitat opozitia la consultari pe diverse alte teme iar opozitia a preferat sa spuna pas acuzand, culmea, lipsa de transparenta, atitudinea dictatoriala si faptul ca nu doresc sa valideze prin participare nu stiu ce.
    Revin si spun ca o consultare si o dezbatere mai larga ar fi fost necesara. Ce te faci insa atunci cand, dupa ce afirmi public o serie de idei, feedback-ul lipseste cu desavarsire. Eu unul am idee cum vede Basescu Europa – si pot sa fiu sau nu de acord cu el – insa nu am nici cea mai vaga idee cum vede Ponta sau Antonescu. Si chiar as fi interesat de acest lucru si numai pentru faptul ca anul viitor sunt alegeri in Romania si trebuie sa ma hotarasc in privinta votului meu.
    Sunt de acord ca ar trebui stabilita o agenda nationala care sa depaseasca ciclurile electorale insa aceasta ar insemna ca vajnicii nostri politicieni sa redescopere dialogul, capacitatea de a asculta, forta argumentului si responsabilitatea angajamentului. Slabe sperante!

  7. Cred, domnule autor, cu tot respectul ca la ultimele consultari d-l Ponta era mai atent sa gaseasca sticla de whisky sub masa decat la ce spunea presedintele. Sunteti sigur ca nu i-a spus dar copilandrul zglobiu care este nu a uitat pana la usa? Acum sincer, chiar nu stiti care este atitudinea duetului de otel de la carma USL fata de orice negociere/consultare cu presedintele? Daca domniii Ponta si Antonescu voiau sa stea de vorba cu d-l Traian Basescu n-aveau decat sa o ceara, pentru ca ei, spre deosebire de oamenii ca mine si ca dvs. au un fir scurt cu puterea. Declaratia lor e pur electorala, articolul dumneavoastra mi se pare rau intentionat. Pentru ca sunteti prea inteligent pentru a fi atat de naiv.

  8. _____________________________________________________________________________
    Daca tragem linia, Ponta nu a avut temeiul moral, nici macar politic, de a cere public agenda presedintelui, pentru Bruxelles. Dar il iertam pe Dl. Ponta. Este luna cadourilor oricum, si in plus, nu prea cunoaste el cu ce sos se manânca Europa. Sper sa invete totusi, pâna când va ajunge presedinte sau ma rog, prim ministru.

  9. @ all – din cate vad se contureaza trei obiectii mari si late:
    (1) Opozitia „nu merita” – or, repet, aici nu e vorba doar de opozitie, e vorba de un popor intreg. macar acum sa iesim din logica asta conflictuala.
    (2) Nu avem de ales – fie dansam dupa cum ne canta Europa, fie ne „dam jos”. Ei bine, nu e asa. Renuntati la mentalitatea de sluga si la „ganditul din genunchi”. Suntem membru cu drepturi egale. Avem un cuvant de spus si-un vot de dat (de fapt, mai multe). Cartile NU au fost inca facute. Nu e nici o fatalitate.
    (3) Nu ne spune – ca ar periclita negocierile in spatele usilor inchise ?!? Oameni buni, mai usor cu teoriile conspiratiei. Astea sunt dezbateri publice. Abia daca ar avea in spate suportul populatiei, greutatea la negocieri a Romaniei ar creste.

    • @AF sigur ca avem un cuvant de spus: vrem la clasa I-a cu reguli de clasa Ia sau NU. Mi se pare mie sau vrem sa formulam noi regulile pt.clasa I-a????? In numele a ce? PIB, forta economica, rigoare fiscala, trecut democratic, istorie a civilizatiei? Imi puteti da un raspuns dle AF, sau tacerea e de aur?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro