miercuri, aprilie 21, 2021

Stati pe loc si nu va mai dati demisiile!

La fiecare schimbare de guvern, obiceiul pamantului e ca „oamenii fostilor”, inclusiv „inamovibilii” (de ex., presedinti de agentii de reglementare sau directori de prin ministere – functionari publici care se simt indezirabili) sa-si dea demisia ca sa faca loc noilor oameni adusi de noua putere.  In cazul inamovibililor, legea spune ca oamenii din aceste functii nu pot fi schimbati decat daca sunt incompatibili, au probleme cu justitia, sunt incompetenti sau isi dau demisia (vezi, de pilda, ce se spune despre presedintele ANRE in Legea Energiei 13/2007).   Chiar daca nu sunt formal inamovibili, de ex. directori de companii de stat, presedinti de agentii sau membri in consiliul de administratie, cum inlocuirea trebuie sa aiba totusi o explicatie, tot demisia e forma cea mai simpla pentru a „face loc celor ce urmeaza”.  Directorii de companii de stat au niste criterii de competenta in contract, dupa care sunt evaluati anual iar teoretic inlocuirea lor ar trebui sa se faca doar daca nu-si demonstreaza competenta.  Dar cum in Romania nimeni nu se dovedeste incompetent niciodata si toate evaluarile pe criterii de competenta sunt de la exceptional in sus (si tinute la sertar, nu publicate pe site-uri), fiecare isi da demisia la schimbarea de putere ca sa se respecte formal legea si informal cutuma.  La recenta schimbare de guvern nu s-a facut exceptie – seful ANPC dl. Cerbulescu si-a dat singur demisia, la fel si dl. Hahaianu din CA al Transelectrica, aud ca se pregatesc multi altii.

Propun ca de aceasta data toti inamovibilii si ceilalti sa stea acolo unde sunt pana cand sunt demisi. Hai sa punem odata in discutie si criteriile de numire si inlocuire, ca de-aia avem oamenii pe care ii avem in functii cheie, de aia numim prostovani ca dl. Balaban Grajdan la ISC fara sa se iste discutii, ne-am obisnuit ca oamenii numiti sa fie pusi acolo doar pe principiul cumetriilor si fara pretentii de vreo urma de competenta.  Hai sa vedem daca astia pe care ii dam jos sunt mai rai decat ceilalti pe care ii numim.

In cazul inamovibililor in mod special, sa nu-si mai dea lumea automat demisia inseamna sa respectam pentru prima data si spiritul legii, nu doar forma ei.  Daca noua putere vrea sa-i dea jos, sa-si asume demiterea lor – o pot face, fie incalcand legea, fie daca demonstreaza ca persoanele care ocupa acum functiile cu pricina au fost incompetente.  Sigur, se poate si mai elegant, schimband legea si redenumind institutia, cum s-a intamplat de pilda cu reglementatorul in domeniul telecomunicatiilor, unde prin 2008 s-a iscat un scandal monstru odata cu inlocuirea din functie a fostului reglementator contrar legii si Directivelor europene, iar fostul presedinte al autoritatii de reglementare a castigat in instanta (poate va mai amintiti scandalul cu ANRCTI si inclocuirea lui Dan Georgescu).  Dar hai lasati-i pe astia noi sa-si bata capul sa va inlocuiasca si sa argumenteze public de ce-o fac, nu le mai batatoriti singuri calea.

Mai ales inamovibilii trebuie sa ramana in functie si sa faca exact ce a facut Consiliul Concurentei: sa prezinte un raport de activitate in care sa se vada care le-a fost realmente performanta.  Iar performanta Consiliului Concurentei in ultimii ani a fost atat de spectaculoasa incat e de-a dreptul scandalos daca presedintele va fi schimbat contra legii.  Sunt si altii care au avut rezultate bune.  Si in cazul celor care pot fi schimbati usor, nu va mai dati demisia, asteptati sa ni se spuna tuturor de ce n-ati avut rezultate bune si sa ni se arate ca oamenii noi au CV-uri mai bune decat fostii.  E mult mai greu sa justifici smecheria inlocuirii „oamenilor lor” cu „oamenii nostri”, culmea, cu pretextul depolitizarii, daca demonstrezi ca ai avut totusi rezultate bune sau ca oamenii noi n-au nimic in CV care sa arate ca sunt mai buni decat fostii.

PS:  La Expert Forum avem un proiect de monitorizare a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).  In anii trecuti, ANRE a obtinut note proaste la capitolul independenta, fiind in realitate complet sub controlul premierului si neavand independenta de a liberaliza piata si a sanctiona companiile detinute de Guvern pentru practicile si ideile care impiedica o concurenta reala in piata de energie in beneficiul consumatorului.  Hai sa vedem acum daca ne-am inselat – daca reglementatorul este realmente independent, presedintele sau fie ramane in functie, fie va fi inlocuit numai dupa ce se demonstreaza ca nu si-a facut treaba, daca e cazul.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  • legile astea sunt facute doar ca sa existe formele pe care le doreste Uniunea Europeana in diferite domenii.. nu ca sa fie respectate.. obisnuitele forme fara fond la care ne pricepem foarte bine

 1. Stiti cum e…
  Teoria ca teoria, dar faptele ne omoara…
  S-a inceput prin 92-93, o intensa campanie de PDSR-izare, cind PDSR a cam obligat toti directorii, sa se inscrie in PDSR daca vor sa-si pastreze functia.
  A continuat in 97 cu CDR-izarea si algoritmul de atunci. Mai grav zic eu, pentru ca nu competenta a contat ci apartenenta la un partid sau altul. Ba mai mult, fiindca era o alianta si nu se prea intelegeau apareau certuri la nivel local si central si se schimbau sefii destul de des…
  Cum politicienii nostri de azi, de ieri si de miine sunt fosti PCR-isti, fii, nepoti sau numai urmasi, nu stiu altceva decit sistemul PCR de rotire a cadrelor la fiecare schimbare de putere.
  Evident ca acest lucru se practica peste tot in lume, dar numai pina la un nivel, nu pina la „femeia de serviciu”-declaratia domnului Antonescu, neamendata de nimeni pina azi.
  Iertati-ma, dar nu stiu pe nimeni in functie de conducere care sa nu fie santajabil cu ceva. Pentru ca pe linga profesionalism mai e nevoie si de integritate morala.
  Exista oare azi vreun director care sa nu fie numit politic? Iar chestia cu functionarii publici este o alta piatra de moara. Nu ca n-ar fi buna, ci ca a fost data in timpul unei guvernarii unde se facusera numirile politic si peste noapte au devenit functionari publici, adica de neclintit din post, in lipsa unor criterii de performanta perfect masurabile si cuantificabile.
  In plus, este ciudat cum deodata, cind X ajunge ministru, secretar de stat, fiul, fiica, sotul/sotia plus alte rude devin peste noapte extrem de competente, se inscriu la concursuri unde in general sunt singurii candidati si le cistiga.
  Coruptia este peste tot in lume, nicaieri nu a fost eradicata, deci sa nu ne imbatam cu apa rece. Exista insa niste norme minimale ce se respecta totusi.
  As vrea sa stiu si eu, de ce un inspector general scolar dintr-un judet trebuie numit politic?
  Sarim peste aspectul ca mi se pare inca o structura de exploatare ramasa in functie.
  Oare la matematica la PDL 2+2=4 si la USL 2+2=3.5?
  Sau pentru un inspector din constructii normele de constructie sunt scrise intr-un fel la PDL si altfel la USL?
  Din pacate toti cei in functie stiu ca in afara de spatele politic nu au competenta.
  Si de asta profita fiecare guvernare cind vine.

  • Sunt de acord sa demisoneze, dar sa ajunga si dupa gratii. acest hahaianu a distrus oameni din companie pentru ca acestia nu au vrut sa fure pentru pdl. l-ati auzit la antena 3 vorbind…..habar n-are ce ala sistem energetic, iar cu „comunicarea” sta si mai prost. a fost pus ca director general sa sifoneze bani pentru pdl……este „mana” lui pinalty in furturile din energie. sifoneaza bani prin filiala smart. dupa cum bine spune si KMAN investigati un pic inainte sa scrieti un articol……….

 2. Nu vă ştiam aşa şugubeaţă!
  Taman CVul preşului de la ANRE vreţi?
  L-am căutat şi eu cam mult şi am abandonat.
  Şi acuşi!.. după aproape 2 ani de la numire! Înţeleg că măcar realizările ca preş. Va fi amuzant să aflăm ce a realizat preşul cu câteva ştergătoare pufoase. Cred insă că pentru asta e nevoie de procurori cinstiţi.
  Mai sus scriaţi “In anii trecuti, ANRE a obtinut note proaste”. Atunci de ce să stea pe loc. Cred că măcar acum ar trebui să fie public angajamentul de la numire, planul de dezvoltare a instituţiei ce la făcut pe BOC să-i dea postul. Doi dintr-o lovitură.
  De ar fi public măcar in viitor CV si angajamentul, planul de dezvoltare al instituţiei!.OFFFF

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Apocalipsă amânată: Modelele climatice actuale supraestimează semnificativ viitoarele creșteri ale nivelului oceanic. Câteva considerații despre credibilitatea lor

Narațiunile apocaliptice actuale despre Armagedonul climatic conțin mai multe scenarii de groază, dintre care topirea ghețarilor și creșterea nivelului oceanic ocupă un...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro