miercuri, octombrie 27, 2021

Statul de drept în pericol

Am primit pe adresa redactiei urmatorul apel al Grupului pentru Dialog Social:

Bilanţul  noii guvernări USL, după nici câteva săptămâni, este de natură să neliniştească prin periclitarea şi deteriorarea rapidă a statului de drept. Avem senzaţia că, în fiecare zi, ne pierdem o bucăţică din libertatea pe care am dobândit-o cu greu şi pe care o garantează tocmai statul de drept. Cu fiecare decizie şi gest politic pare că se face un nou pas pe drumul spre o formă a dictaturii. Recursul constant al actualului cabinet la practica ordonanţelor de urgenţă  subminează autoritatea Camerelor, autoritate pe care uniunea social-liberală a pretins că o apără în anii de opoziţie. Atacurile la adresa puterii judecătoreşti fac parte din aceeaşi strategie de ameninţare şi de intimidare a autorităţilor statului. Curtea Constituţională însăşi, ca garant al  supremaţiei constituţiei, face obiectul  unor declaraţii care tind să îi pună în cauză  rolul  şi semnificaţia. Respectarea constituţiei pare să fi devenit un comportament facultativ.

Dorim ca viaţa noastră politică să se desfăşoare dincolo de persoane şi de conflicte personale, dincolo de răfuieli şi de reglări de conturi. Nu putem accepta să trăim cu senzaţia că, în fiecare zi, democraţia constituţională şi elementele libertăţii şi ale statului de drept sunt ameninţate. Atotputernicia majorităţii conjuncturale de deputaţi şi senatori, majoritate creată prin traseism politic, nu este o expresie a democraţiei, ci exact contrariul ei.

Cerem întregii clase politice să aibă în vedere binele comun, binele acestei ţări, marile probleme care ne stau în faţă (atragerea de fonduri europene, crearea de locuri de muncă, combaterea economiei subterane,  oprirea hemoragiei de inteligență a României etc. etc.), şi nu răfuieli între persoane şi grupuri. Nu dorim o ţară aşezată pe ură şi pe organizarea sistematică a urii. Scopul guvernării nu este acela de a perpetua în societate o stare de revanşă. Nu se îndreaptă ceea ce au făcut rău cei de dinaintea ta, imitându-i sau răspunzând cu un rău înzecit. Noua guvernare a ajuns la putere nu pentru a hrăni un conflict perpetuu şi pentru a instala poporul român într-o stare de nevroză generalizată.

Într-un context european şi naţional atât de dificil este nevoie de regăsirea dialogului politic ca unică formă posibilă de identificare a unor soluţii economice şi sociale viabile. Întoarcerea la normalitatea democratică şi constituţională  se impune în acest moment mai mult  ca niciodată.

GRUPUL  PENTRU  DIALOG  SOCIAL

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. scurgere de inteligenta? eu, asa zis vasile, middle – age, sunt manager in romania, multinationala, o duc bine si mersi. dar imi fac deja bagajele sa plec, pentru ca nu am de gand sa regret peste 20 de ani ca nu am plecat atunci.. cand mai puteam pleca.
  imi pare rau, dar in tara asta nici ciuma bubonica nu ne scapa de ciuma denumita CLASA POLITICA

  • Ce te face sa crezi ca Presedintele a tinut dosarul la sertar ?
   In mod sigur Presedintele nu are absolut nicio legatura.
   Este posibil doar ca serviciile secrete sa-l fi informat pe Presedinte cu citeva zile inainte, iar Presedintele nu a intervenit pentru a ascunde adevarul, asa cum nu s-a amestecat in niciun alt caz, indiferent daca era vorba despre un prieten sau un adversar.

  • Hai ca-ti zic eu, ca vad ca ai aparut si pe-aici cu povestile tale triste. Nu este vorba de un dosar. Ponta nu a avut niciun dosar de plagiat. Basescu a avut cel mult o informatie…

   Si hai sa-ti mai zic ceva: Basescu, daca ai observat, o luna de zile de cand a venit Ponta la conducere nu a facut nimic, nu a zis nimic. In tot acest timp, Ponta a facut tot posibilul sa-i „goleasca functia prezidentiala de continut, prerogativa cu prerogativa”. Si cu toate acestea, Basescu tot nu a zis nimic, a tacut acolo.. suparat. Dar nu a fost de ajuns: s-au hotarat sa-i ia si „bucuria” cu Consiliul European si, in acelasi timp, sa-i pregateasca si „debarcarea”.

   Basescu i-a dat op sansa lui Ponta, cand l-a acceptat premier. Putea sa nu o faca, dar … Ei, tu ce ai fi facut in locul lui Basescu, in aceste conditii? Acesta este raspunsul la intrebarea ta.

   Si pe langa acest aspect, tot ce face USL-ul de cand au venit la putere (stii tu, acelasi parlament care anul trecut era ilegitim, a devenit brusc cel mai legitim organism in viziunea lui Ponta) nu fost decat sa se ocupe de „Basescu” si de a acoperii magariile si ilegalitatile comise de Ponta, Nastase si comp. Este ca nu e fiinta mai josnica si ipocrita ca Ponta?

   • apelul GDS: frectie la picior de lemn.
    in afara de faptul ca apelul e caldut si molau, omite sa puna punctul pe i (demisia guvernului instalat la putere prin puci parlamentar, uzurparea puterilor separate in stat, incitarea la anarhie, furt si nerespectarea legilor tarii). ce dialog? cine sta cu noi la dialog? nu de astfel de apeluri avem nevoie, ci de ACTIUNE. ACUM.

  • daca ai dovezi, publica-le. Daca nu ai, esti doar un mincinos (nu te tratez de calomniator ca sa nu infoi in pene). PS. am citi pe un blog ca un preot de tara a furat din cutia milelor (si a fost pedepsit de …), incident inchis. Daca acest preot vrea sa devina patriarh maine mai e incidentul inchis (macar din pdv al opiniei publice)?.

  • este o gandire bolnava, pe care o are o societate bolnava si care reflecta diferenta cu alte tari civlizate:
   – nu are importanta cine si cand face un denunt, importanta este impostura celui denuntat, si cu atat mai mult evidenta faptului in acest caz.

 2. Si ca sa punem punctul pe „i”.
  Doamna Mungiu Pippidi ar trebuie, din minima decenta, sa inceteze cu acele laude: „profesor universitar german” pt ca scoala Hertie la care dânsa este (din cand in cand) lector n-are nimic de-a face cu adevarata universitate germana.
  E un fel de scoala profesionala, cursuri de cateva luni, pt cei care vor sa intre in politica.
  Faptul ca la acea scoala, din cand in cand, sunt invitati ADEVARATI profesori universitari germani, sa tina cate o conferinta, nu transforma nici scoala in Universitate si nici pe doamna Mungiu in profesor universitar!
  Ar fi bine sa stea fiecare pe scaunelul sau.
  Mai ales acum, cand e scandalul in toi cu plagiatorul Victor Ponta!
  Puteti sterge comentariul meu.
  Dar asta este realitatea!
  Doamna Mungiu stie foarte bine despre ce este vorba!

  • Perfect de acord…iar marea analista si prezicatoare, n-a intuit un foarte simplu fapt, care de altfel se vedea de pe luna, si anume oricit de rai ar fi fost aiai de dinainte, fluturii frumosi colorati ai PDSR-ului (ponta,banicioiu,etc.etc), dupa 8 ani de stadiu larvar, timp in care s-au hranit cu ideologia lui nastase,ilici,dragnea,oprisan, hrebenciuc etc etc,( oameni imbatriniti in rele) nu puteau sa faca decit de 100 de ori mai rau. Desi n-are fair-play-ul sa recunoasca direct ca a gresit, si a avut discursul asta pro ponta, numai si numai din cauze resentimentare (vs Basescu), recunoaste indirect meritul fostei puteri si pe ale lui Basescu, cu toate bubele lor,cind recunoaste progresele imense de la justitie si intarirea societatii civile. Nici nu vreau sa-mi imaginez, ce-ar fi fost daca era detinutul nastase presedinte…as ruga-o pe dumneaei sa faca acest exercitiu…macar acum cind vede realitatea cruda (si nu pe aia pe care ar fi trebuit sa o prezica marea analista, si nu i-a iesit, da’ mai poa’ sa incerce inca de doua ori) a guvernarii usl…daca o putem numi guvernare…

  • Atitudinea asta ca vi s-ar pune pumnul in gura, n-are darul sa va faca comentariul mai veridic. AMP nu spune ca ar fi profesor universitar german, ci doar ca, incepand din 2007, este sef de catedra la Hertie School of Governance. iar dumneaei na mai conferentiat si la Harvard, la Princeton, Stanford si Oxford. Iar recent a fost cooptata in European Council of Foreign Relations. Desigur nici asta n-o face profesor universitar german, dar in context nu are nici o relevanta. Actiunile dumneaei din trecut, Pentru un Parlament Curat si sustinerea pentru Macovei dovedesc corectitudine si echilibru. Poate singurul repros care i se poate aduce e ca a intarziat , neamandand la timp derapajele fostei puteri, reprezentate de presedintele Basescu, ale caror abateri de la statul de drept sunt inca mai mari, chiar daca nu atat de evidente.

   • Au! asta a durut. Abateri de la statul de drept inca mai mari dar mai putin evidente? Dar condusul masinii dupa o noapte la restaurant nu a fost evidenta? Lasand gluma la o parte nu cred ca se poate compara cu ce au facut in ultimele saptamani; si nu la condus ma refer. Cum se numeste procedeul de comunicare in care incepi cu expresii care par obiective si apoi bagi soparle verificate? On-topic, GDS a vrut o declaratie si nu o chemare la arme.

   • @hantzy. „derapaje mai mari desi nu atat de evidente”. Contradictie logica sau doar o opinie personala in clasificarea derapajelor??? Ce este atat de evident ca numai dl.Hantzy le-a descoperit, ceilalti, in frunte cu AMP fiind orbi???? si tot nu inteleg de ce scuzi un plagiat prin faptul ca X a zis sau a facut? pot eu sa-ti dau o lovitura in cap -la propriu- scuzandu-ma ca dl Y a fluierat in biserica? poate Rusia sa invadeze Australia cu scuza ca Hitler a invadat Polonia?

    • Pai nu e nici o contradictie: eu am spus ca nu sunt evidente, iar faptul ca d-ta intrebi care sunt acele derapaje dovedeste ca am dreptate. Desigur ca nu ma refream la condusul autoturismului dupa ce a fost vazut cu paharul in mana sau la furtul unui reportofon.
     Nu, ma gandesc la:
     1. cererea dubioasa a presedintelui dee a solicita demisia unui premier, nu pentru ca nu si-ar fi indeplinit boligatiile functiei, ci pentru a elimina o asa-numita „solutie imorala” de la guvernare. Cine este solutia imorala stabileste electoratul, iar provocarea crizei guvernamentala pentru a forta alegeri anticipate este doar o mimare a democratiei dar nu poate fi considerat stat de drept.
     2. uzurparea mandatului prim-ministru prin rezolutii transmise ministrilor de resort, depuse pe memorii clientelare (vezi ALRO sau Bucsaru)
     3. uzurparea mandatului executivului prin anuntarea maririlor de pensii inainte de alegerile prezidentiale („v-am mai dat 2% de la 1 octombrie”), iar mai apoi a celor de austeritate.
     4. din declaratia sa cum ca inca din decembrie 2011 cum ca ii era cunoscut numele viitorului premier se poate usor deduce ca am asistat la o piesa de teatru, Constitutia specificand ca desemnarea candidatului de premier se face „in urma consultarilor cu partidele parlamentare”.
     5. Declaratia sa ca nu va desemna premier un candidat din partea unei uniuni sau a unei coalitii, chiar daca aceasta ar participa sub aceasta titulatura la alegeri, de vreme ce in constitutie termenul este „partid parlamentar”.

     PS. Ai inteles gresit si altceva: Nu incerc sa scuz furtul unuia prin furtul altuia, ci, spre deosebire de dumneata, solicit pedeapsa pentru ambii.

     • Hantzy,
      Derapajele:
      1. Nu a fost vorba de o cerere de demisionare ci de un acord privind demisia, acord care viza o mai mare coerență a guvernării în jurul platforme de guvernare a DA.
      2. Uzurparea mandatului premierului nu se face prin cereri, ci prin decizii. Corespondenta catre un ministru/minister nu se depune la registratura premierului.
      3. Din nou, uzurparea mandatului se face prin decizii, nu prin declaratii. Ca sa fac o analogie, Daca Hantzy declara presedintele a comis ca abateri de la statul de drept, el nu se substituie nici Curtii Constitutionale , nici Inaltei Curti.
      4. Daca Basescu cunostea in noiembrie 2011 ca PSD are drept candidat la functia de premier pe domnul „Victor Ponta” si ca PDL prefera un premier din afara conducerii sale, poate un om fara functii in vreun partid, iar o persoana care corespunde profilului convenabila si pentru d-l Basescu, si pentru PDL si pentru ea insasi este Mihai Ungureanu, evident ca d-l Basescu „cunostea premierul” inainte de consultari. Atunci cind se profileaza o criza politica, este chiar de dorit ca presedintele sa cunoască variantele posibile din timp. Consultarea partidelor a avut un rol necesar, clar si constitutional: cine sa fie numit in urma demisiei d-lui Boc: d-l „Victor Ponta” sau d-l Mihai Ungureanu?
      5. Declaratia a fost in sensul ca o coalitie de partide, fie si majoritara scriptic, nu poate impune presedintelui numirea unui premier, ceea ce este in litera Constitutiei si in spiritul statului de drept. Consitutional si prinicipial, la numirea premierului, presedintele este obligat sa tina seama si de alti factori in afara de o majoritate parlamentara conjuncturala.
      Evident, un presedinte care ar refuza repetat numirea unui premier acceptabil pentru o majoritate parlamentara declarata, ar crea un blocaj constitutional grav, incalcind astfel grav obligatiile sale constitutionale. Insa presedintele nu si-a declarat niciodata o astfel de intentie.

 3. Libertatea se castiga greu si se pierde usor; cred ca generatia de sub 30-35 de ani nici nu are constiinta lipsei de libertate sau a delictului de opinie; noi luam chestia asta ca pe un dat, ca pe un drept cu care ne-am nascut. Ma gandeam la o vacanta cu nevasta in Iran; pe langa urlete si lamentari m-am ales si cu opinii gen “dar eu sunt europeanca, cum sa umblu cu naframa in cap? dar ce drept are politia lor sa ma retina la sectie pana imi aduci tu ceva considerat de ei decent de imbracat?”. Exact, politia lor are acest drept, acolo in tara lor. Ca asa le e legea si asa vor! Asa cum si politia noastra s-ar putea sa aiba dreptul, ca pe vremea guvernarii Nastase, sa ridice oameni de pe strada pentru articole pe bloguri sau mesaje email trimise ambasadelor straine. Iar romanul s-ar putea sa voteze cu ambele maini pentru chestia asta fiindca, nu-i asa, va avea liniste in tara. Iar acum n-are liniste fiindca inca exista democratie, dezbatere, scandaluri… si libertate. Inclusiv sa il injuri pe sssssescu zi lumina la televizor!

 4. Elegant dar nu suficient de percutant. In raport cu amenintarea.
  Am sentimentul ca nu mai vedem padurea din cauza copacilor. Nu ca e pe cale sa se intample ci, chiar se destructureaza statul de drept sub ochii nostri ingaduitori.
  Suntem doar indignati dar nu actionam. Cati au iesit la protestul elegant alpapioanelor?
  Poate asteptam pana incep arestarile in randul incomozilor pentru USL.

 5. Ehe! Simt mirosul strazii din ce in ce mai pregnant. O sa-i dam jos mai rau ca pe Ceausescu. Nu-i vom impusca, dar le vom lua libertatea si averile. TOT! Exact cum asta fac ei constant de 22 de ani incoace. Sa-i fereasca Dumnezeu de furia poporului!!!

 6. De ce acest apel delicat? In loc sa se ceara DEMISIA guvernului, se cere dialog? Cu cine dialog? Cu astfel de oameni nu se poate avea un dialog, pentru ca nu poti avea nicio incredere in ei… Cum poti sa ai incredere cand azi ti se spune una, miine ti se spune inversul!?

 7. Ce a facut GDS-ul, atunci cind a vazut ca usl minte, calomniaza, dezinformeaza, intoxica si manipuleaza opinia publica ?
  Ce a facut GDS-ul, atunci cind a vazut ca cei care au salvat tara de la faliment, care au scos tara din recesiune si au readus-o pe crestere economica, care au declansat si au sustinut lupta impotriva coruptiei, sunt atacati pe toate fronturile de banditii din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV si DDD ?

  • Dar opozitia politica ce a facut? Dl. Blaga&Comp asteapta sa apere democratia doar asociatiile civice si cateva femei curajoase ca Dna Macovei? Parca ar fi rolul lor sa se opuna derapajelor puterii, nu sa astepte tot civili neinregimentati sa faca opozitie pe bloguri si pe strada. Unde e opozitia politica, cum ii reprezinta pe cei care i-au votat? Prin blaturi?

 8. Sa intelegem ca suntem ca 1950 si ii asteptam pe Americani care o sa ii invete minte pe comunistii astia? Pana atunci le explicam ca nu fac bine ce fac.

  Am inteles

 9. un comunicat moale si castrat, ca intotdeauna. Daca nici acum cind pdsr prin ponta,face ceea ce face, adica practic distruge fundamentele democratiei in Romania, gds nu poate mai mult, mai bine lipsa. Un comunicat scremut si vai, atit de „impartial”, draga. Gds + mazeta, ce bine ne intelegem, ce civilizati sintem.Vai de capul nostru.

 10. Atentie! Riscul atunci cand nu mai respectam legile si institutiile statului, este anarhia. Daca primul ministru nu respecta institutii ale statului risca ca institutia lui sa nu mai fie respectata. Toate lucrurile trebuie sa aibe o limita, daca aceasta limita este depasita raul pricinuit poate fi mult mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.