luni, octombrie 2, 2023

Statul român, după Dragnea

Nimic mai emoţionant decât reîntâlnirea, pe aceeaşi scenă, dintre Marcel Ciolacu şi Victor Ponta: solidaritatea pesedistă, dincolo de graniţe, este reafirmată. În cele din urmă, în pofida conflictelor, perspectivele reunificării celor despărţiţi de ambiţia lui Liviu Dragnea sunt mai mari ca niciodată: singurul absent de la această scenă de fraternizare este Călin Popescu-Tăriceanu, cel fără de care uselismul reinventat după ruperea USL nu ar fi fost de imaginat.

Dimcolo de acest nivel al grotescului politic, remarcabilă este supravieţuirea, în epoca de după căderea lui Liviu Dragnea, a statului de care Liviu Dragnea s-a servit, până la căpăt. Ca şi în post-ceauşism, eliminarea conducătorului demonizat nu a afectat ordinea sistemului: eşaloanele pe care hegemonia lui Dragnea le stânjenea sunt, acum, libere să se manifeste, spre a-şi extinde reţeaua clientelară. Liviu Dragnea, ca emblemă a unui tip de stat şi de guvernare, este dus mai departe de cei pentru care cleptocraţia şi complicitatea sunt temelia puterii lor.

De la sistemul medical la puterea judecătorească, sentimentul de continuitate este covârşitor. Absenţa, fizică, a lui Liviu Dragnea este compensată de travaliul celor pe care regimul său i-a promovat şi sprijinit. Monopolul pe care statul este chemat să îl administreze, spre a-i putea duce mai grabnic pe cetăţenii săi la moarte în spitale, nu trebuie ştirbit, după cum nu trebuie atins, în nici un fel, soclul pe care se aşază statuia de sfânt laic a lui Raed Arafat. Cetăţeanul nu are decât un drept, acela de a cotiza şi de a-şi aştepta, resemnat, sfârşitul. Demnitatea umană, garantată de constituţie, este un moft oarecare.

În spaţiul magistraturii şi al instituţiilor ei,letargia complice pe care regimul Dragnea a instituit-o este intactă,după cum intacte sunt solidarităţile în jurul cărora s-au construit carierele impecabile ale atâtor judecători şi procurori. Reducerea la irevelanţă a unor organisme precum DNA sau DIICOT este parte din această normalitate ce corespunde marasmului autohton. La ICCJ sau la CSM, apărătorii legii sunt la fel de inactivi. Cât despre sentinţa în cazul asasinilor lui Gheorghe Ursu, ea este proba acelei continuităţi toxice şi niciodată întrerupte cu adevărat între RSR şi România post-comunistă.

Privit fără emoţie şi fără exaltare naivă, statul român de acum este statul cu care regimul Dragnea a trăit în simbioză. Tarele sale sunt cele atât de familiare: ostil cetăţenilor, ineficient,criminal şi parazitat de reţele cleptocrate, statul nu are altă misiune decât aceea de a apăra casta privilegiaţilor. Egalitatea în faţa legii, cea în numele căreia revolta civică a mobilizat pe atâţia dintre noi, este, în epoca de după Liviu Dragnea, neutralizată de un sistem de instituţii indiferent la comandamentele legale şi constituţionale.

Inamic implacabil al libertăţii cetăţenilor, statul român actual nu poate oferi decât eternizarea marasmului în care suntem prizonieri. Reformarea sa este mai mult decât un imperativ politic. Existenţa unui viitor al demnităţii umane depinde de reîntemeierea sa.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. „remarcabilă este supravieţuirea, în epoca de după căderea lui Liviu Dragnea, a statului de care Liviu Dragnea s-a servit…”

  Mă iertați, dar nu-i deloc surprinzătoare.

  Guvernarea cleptocratică a supraviețuit schimbărilor formale de pe scena politică, unde guvernarea a fost deținută de mai multe partide politice-marionete ale cleptocrației, pentru că obiectivul fundamental al grupului infracțional organizat securisto-comunist care a capturat statul după 1989, a rămas același…

  Anume, extragerea resurselor din averea publică și trecerea lor în proprietatea privată a câtorva oligarhi și a apropiaților acestora.

  Ca orice guvernare cleptocratică, păstrarea puterii și furtul din averea publică reprezintă elemente de coeziune extrem de puternice. Diabolizarea unui partid, PSD, sau a unor persoane, este fundamental greșit. Cei aflați în spatele lor, cleptocrații, s-au perpetuat la putere în ultimii 30 de ani, indiferent dacă la guvernare s-a aflat PSD sau, în alianță, USL, ori alte partide.

 2. De fapt, „doctrina/ regimul” Dragnea a avut două componente principale.
  – statul să fie acaparat de partid(PSD)
  – România să se îndepărteze de Vestul Europei( în speţă de Uniunea Europeană)
  Urmarea este că aproape TOATE instituţiile de stat au fost acaparate de PSD. Este cazul instituţiilor guvernamentale, CCR, Avocatul Poporului, majoritatea instituţiilor din Justiţie şi Parchete, administraţia locală, învăţământ, sănătate, etc. Media TV, într-o proporţie de 90%, a fost controlată de PSD, inclusiv BOR, Academia Română. Ca părere, PSD sub Dragnea a reuşit acapararea a aprox. 90% din instituţiile statului.
  În legătură cu scoaterea României din UE, regimul Dragnea a avut succese mai mici, asta mai ales din cauza lui KWI care a mai echilibrat situaţia.
  Azi, momentul principal este debolşevizarea/ depesedizarea instituţiilor de stat, dar este dificil de făcut fără o putere fermă dată de alegeri. PNL nu o poate face singur, A2020 încă este în curs de limpezire internă( dar evoluează contra PNL). În definitiv, ce vrem? Iată la Bucureşti Firea este în topul preferinţelor bucureştenilor deşi n-a făcut nimic ca primar. Este greu să te lepezi de virusul comunist adânc ascuns în tenebrele sufletului românesc.

 3. D-le Stanomir, admir tenacitatea cu care clamați pe drept cuvânt reîntemeierea statului român. Într-adevăr, este unica soluție.
  Unica.
  Acum, ori niciodată.

  • De acord, dar cu cine? Cel putin jumatate din romani sunt la fel de „cleptocrati” ca cei pe care ii voteaza. PSD nu pluteste asa, in neant.

   Problemele tarii asteia tin de demografie. Dar nu se spun, ca deh, politicienii vor sa fie populari… Dupa 1989 am desfiintat CAP-urile si am dat pamantul „inapoi la tarani”. Adica am reinventat taranul. Taranul chipurile munceste pamantul si ne hraneste pe toti, ceilalti. Asta se intampla acum 100 de ani. Taranii nu prea contrinuie cu mare lucru la buget, din contra, vor subventii, consuma ce produc, iar cand taranul vinde un porc la iarmaroc, nu da fuga la Fisc sa plateasca impozit pe banii primit. Cam 45% din tara asta traieste „la tara” adica fie sunt tarani, fie angajati la Primarie. De contribuit la buget, mai greu. Dar cand e vorba de votat, stim cu cine voteaza astia, cu ei care le promit ca iau de la altii si le dau lor…

   Mai mult, oamenii astia vor si ei drumuri, scoli, spitale si alte beneficii ale statului modern pe care nu le putem avea decat daca contribuim cu totii la bugetul statului. Insa doar cativa fraieri ( 3-4 milioane, pe cale de disparitie, ca alte 3-4 au plecat deja ) tin in spate atat taranii cat si restul: pensionari, bugetari, si nu putini deloc. Acum, dupa atata „egalitate” socialista marca PSD, cei care ii tin pe acestia in spate, emigreaza la greu. Procentul romanilor activi, care platesc taxe si care nu sunt bugetari scade dramatic si oricui intreg la cap, acest lucru ar trebui sa dea fiori reci cu privire la viitorul acestei tari.

   Noi insa am continuat veselia PSD-ista, cu mitinguri, steaguri rosii si promisiuni, in timp ce tara asta chiar este in picaj. Nu stiti cum se vede realitatea din perspectiva unuia care munceste, isi vede de treaba si este „muls” pe toate partile, cateva exemple de cum scoti bani din buzunar pentru a avea ceea ce in alte tari iti asigura statul:

   – ai nevoie de asigurare privata de sanatate, ca la stat mori cu zile si nu ai timp sa stai ore intregi prin spitale.
   – platesti gradinita privata si after schol, ca n-ai loc la stat in gradinite si scoli de pilosi care vin cu traistele pline la doamne ( de aia zic ca cleptocratia mai raspandita decat suntem dispusi sa acceptam ), la ciclul primar iti arunca copilul in strada la 12 ca deh, esti in Romania si e problema ta, nu a lor.
   – iti cumperi masina ca transportul in comun e ocupat cu pensionari care merg gratis, ca teleghidatii, bat orasul in lung si in lat sa cumpere cea mai ieftina ceapa, nu au bunul simt ca macar in orele de varf sa ii lase pe cei care le platesc pensiile sa mearga la munca.

   Insa daca ridici pretentii, ti se baga pumnul in gura: ce ai ba, nu te mai saturi, nu vezi ce salariu nesimtit ai, ce mai vrei? Pai nu mai vreau nimic… ca in alta tara castig dublu, triplu, si ma bucur si de chestii „la comun”: infrastructura, aer curat, oameni sanatosi la cap care nu ma urasc pe motiv de sorosism si alte inventii. E mai greu, dar tot mai multi din noi inteleg ca intr-o tara civilizata chestiile la comun conteaza la fel de mult cat banii care iti intra in buzunar si ca, oricati bani ai avea tu, daca nu ai si cele enumerate, tot degeaba, vorba aceea, nu poti manca bani…

   • Taranii nu prea contrinuie cu mare lucru la buget.

    Bugetul il face flaushat din pix, n-ai vazut ? Au fost 30 de ani + de crima organizate si de rapt al pamantului, in vest nu s-a intamplat asta drept urmare taranii s-au modernizat si au produs in stil vestic. Ca unii mai damblagii dau foc la McDo, sunt accidentele istoriei. Taranii au fost obligati cu bocancii si mitraliera sa dea pamantul partidului stat, care nu stie sa faca nimic in afara de crima. Anii furati de comunism nu se intorc prin restituiri de pamanturi, e drept. Noroc ca suntem insa muritori si ca timpul curata lucrurile in asa fel incat putini, din ce in ce mai putini vor afirma, pe viitor, ca taranul nu produce si nu contribuie cu nimic.
    Spre diferenta unui nascase sau unui flaushat care sparg bugetul cu fermele lor de porci si pasari.

   • Draga Gigel, problema ta e tot demografia sau, mai precis, statistica demografica. Iar aceasta ar spune ca, statistic, probabilitatea cea mai mare este ca tu sa fii educat in comunism, crescut de niste parinti educati in comunism, din niste resurse pe care comunismul le-a confiscat de la niste oameni. Se intampla ca acestia sa fi fost, in principal, tarani.
    „Am desfiintal CAp-urile”, „am dat pamantul *inapoi la tarani*”, „taranul … ne hraneste pe toti”- draga contribuabilule (la buget) Gigel, sa stii ca tu esti „omul nou” visat de comunisti! Ghinionul tau este ca, pe langa ca esti un nesimtit cu complexe de superioritate, mai esti si platitor de taxe!
    Ceau!

  • Incet incet Statul Român se REÎNTEMEIAZA.
   Pe fond albasru , cu petlițe si nasturi metalici, dar se reîntemeiaza vazand cu ochii.
   A se citi ultimele articole ale Alinei Mungiu la care nu prea am de adaugat.
   Decat poate ca lui Ciolacu i s-a explicat de ce este nevoie sa revina Ponta
   la PSD – ca sa-l reîntemeieze și pe el – PPSD (adica pe PSD) – conform principiilor
   regulamentului Ofițerului de Serviciu.
   Ceea ce explica vitalitatea gruparii PRO ROMANIA care altceva decat o carpa moarta nu
   avea cum sa fie in momentul cand s-au anuntat misterioasele rezultate de la europarlamentare.

  • SUBSCRIU.

   Pe ei, pe mama lor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   P.S. Tov. Tudor Postelnicu si Tov Ion Dinca sunt – si tovarasiile lor – gata de lupta.

   Asteptam ordonantele dumneavoastra.

   Semnat,
   Un grup de tovarasi indignati.

 4. Demnitatea umana nu este un moft, doar ca ea nu trebuie sa se manifeste doar prin luarea bagajelor si mutarea in alta tara, ci prin asumarea atitudinii civice in orice domeniu. Intelegand aceasta, noi cetatenii trebuie ca prin actiune solidara si coagularea in jurul unor conducatori credibili, sa nu ne condamnam singuri la traiul intr-un stat nereformat.

 5. 1. nu s a produs lustratia, efectul : slujbasii lui ceausescu s au transformat subit din pleava comunista in elita democratica
  2. progeniturile celor de la 1. aplica ce au invatat acasa
  ce i de facut ? (timpul nu mai poate fi dat inapoi)
  stat minimal, neinvaziv, eficient. in institutiile mamut actuale nu exista competenta si nici raspundere personala. totu i standardizat ca si cind indivizii nu difera, sint niste numere ce trebuie remunerate, hranite sau pensionate identic. nu conteaza ca unul isi da viata n afganistan iar altul moare de plictiseala n birou. aceste caste / clase vin din bolsevism, create special pentru a fi docile si servante mastersilor nu cetatenilor. poti avea oricite acronime / partide, fara distrugerea statului cleptocrat si institutiilor sale bolsevice, vor fi la fel de hoate, arogante, ineficiente ca si acestea.
  (obs : e statul roman dupa 89 nu dupa dragnea)

  • a) Introducerea EURO
   b) deficit max 1%
   c) plafonarea veniturilor individuale provenite de la buget
   d) instituirea unui regim punitiv draconic in ce priveste coruptia
   e) restrangerea institutiilor finantate de la buget (as vrea sa vad si eu o situatie centralizata a acestora: institute de cercetare, agentii de toate felurile (unele in care functionarii nu au studiile necesare profilului respectiv – incredibil!)
   f) reducerea drastica a ajutorului social – pana la disparitia sa; nu vad nimic uman in a creste pomanagii
   g) reducerea personalului public (profesori, medici, politisti) la 50% din cel prezent
   h) restrangerea perioadei de acordare a ahutorului de somaj
   i) scaderea drastica a puterii sindicatelor si limitarea veniturilor personale ale conducatorilor acestora.
   j) reducerea sumelor redistribuite catre autoritati locale
   i) intarirea Consiliului Concurentei, a protectiei consumatorilor, DSVSA, ISU in paralele cu publicarea unor norme clare de autorizare (nu s-a rezolvat nimic dupa Colectiv)

   Avem nevoie de aparitia multor cetateni care sa traiasca la limita supravietuirii, precum si de o moneda stabila.

   +++

   In orice caz, statul liberal nu se va infiinta pentru ca scriem despre el.

   Din pacate, am foarte serioase indoieli ca veuna din fortele politice actuale vrea altceva decat comunism. Celor care doresc sa realizeze ceva in viata nu le ramene dect emigrarea. Iar a creste copiii in Romania de astazi, cu educatia care tampeste, cu medicina care omoara si cu pomana ca forma de guvernare – a face si a creste copiii in Romania de astazi este doar un Holocaust perfid si ceva mai bland.

  • Foarte buna observatie : lustratia, care nu s-a facut la timp, din cauza de iliescu si fsn. Insa ea ramane la fel de actuala, cu un plus de avant chiar, respectiv lustratie 2 in 1 : lustratie dupa pcr si lustratie dupa psd. Asta eficienta, LUSTRATIA cuprinzatoare.

 6. Mai rar personaj tragi-comic ca Ponta, alături de el orice politician se compromite. Așteptăm Dragnea via Rahova.

 7. Din pacate, ati ramas cam singurul autor care mai vede lucrurile cu claritate, asa cum sint, si le si exprima ca atare. Poate mai este un Plesu, care, in alta modalitate, exprima cam acelasi lucru. Problema este deci ca cu o floare (sau doua) nu se face primavara.
  Dar, cred ca trebuie sa tragem concluziile situatiei in care se afla statul roman, citind si printre rindurile articolului dvs…. Sa fie in stare statul roman cu atitudine comunistoida in stare sa se automentina si sa se autosustina, sau poate ca aceasta aparenta imortalitate comunistoida sa fie sustinuta programat? Sansele ca un stat bolnav sa se autosustina mi se par mici, iar sansele ca acest stat bolnav sa fie mentinut in respiratie artificiala mi se par evidente. Si, daca ne intrebam cine este institutia (organizatia) care administreaza terapia intensiva, nu cred ca ne putem da decit un singur raspuns: securisto-sereisti. Doar ei au dorinta, puterea si posibilitatea de a mentine in viata hoitul comunistoid, pentru ca ei sint urmasii celor care au mentinut statul in situatia respectiva. Poate ca cineva va avea curajul (stiu, bratul securismo-sereismului este foarte lung, si bine platit (la nivelul Romaniei) sa puna o data si o data punctul pe I. Evident, cazul Ursu nu este decit o exemplificare clara, evidenta, a acestei situatii, si a faptului ca Romania este in continuare un stat bandit, condus de banditi si criminali.

 8. Marea iluzie a intelectualului roman de cabinet, reforma Statului Roman.
  Statul Roman nu este reforma îl. El trebuie pur și simplu desființat. Este o structură de ocupație, un jug pe grumazul poporului roman.

  • „Statul Roman nu este reforma îl. El trebuie pur și simplu desființat. ”

   Mișto, asta!

   Începe lumea să se obișnuiască cu ideea, mai ales că ea este exprimată, fie direct, fie mai pe ocolite, din ce în ce mai frecvent, ba la Moscova (via Chișinău), ba la Budapesta.

   „Prietenii” noștri de peste Nistru (dintre care mulți ne sunt concetățeni, mulțumită d-lui Tinu) tocmai ce-au cerut suplimentarea forțelor rusești de „menținere a păcii”. Poate ajută ele la desființarea mai rapidă a statului român…

 9. Imi permit intrebarea, cine e statul ? pe langa institutiile create in a sprijini si simplifica vietile noastre de zi cu zi, sa fie asa ? cam peste tot in lume statul devine o povara, cel care ineaca, ostructioneaza, ingradeste si fura vietile noastre si poate singurii care se pot apara sunt americanii, au arme, dar asta de alta poveste.
  Democratia si statul nu mai functioneaza intr-o simbioza cum multi isi doresc, democratia fiind violata de o armata intrega de functionari incepand cu politicienii si pana la ultimul portar institutionalizat.
  Intre stat si locuitorii sai divergentele devin tot mai mari, refularile si nemultumirile fiind exprimate fie prin greva pasnica fie prin mainifestari violente similare celor din Franta, Spania sau alte state europene in care birocratia excesiva devine insuportabila.
  Dar, din 4 in 4 sau din 5 in 5 ani oamenii se imbulzesc unii mai mult altii mai putin la urnele de vot in vedere alegeri celor mai slabi reprezentanti ai sai in fruntea tarii.
  Nici o populatie de primate nu si-ar alege pe cei mai slabi drept conducatori, in schimb oamenii pare-se n-au nici o retinere s-o faca astfel fiind create toate conditiile pt un stat slab si incompetent.
  Poate ar trebui regandita intrega procedura, alegerile nemai fiind cel mai indicat procedeu prin care oamenii isi aleg conducatorii si reprezentantii statului.

  • Să renunțăm așadar la ALEGERI ? Nu îmi pot imagina alternativa.
   Decât, poate, o înfruntare voinicească în piața publică
   a cetățenilor care vor să ne fie ȘEFI.
   Ar fi un filtru extrem de eficient care i-ar trimite în banca lor :
   – pe batrânii de tot felul – care ne împovareaza cu pensiile lor , chiar si cu cele ne-speciale
   – pe femeile care – ati vazut – cer în continuare drepturi egale, desi doar cateva ar face față unei cotonogeli generale care sa ne mantuie de decadentul sistem politic actual;
   – pe indivizii așa ziși intelectuali care își consumă forța vitală prin școli , iar nu pe maidan ori la sală , unde poți dobândi cu adevarat mușchi de oțel și o ceafă groasă.
   Este ineresant cum se propagă ne-obosit clișeul conform căruia PSD ul – BAD BOYS – chiar
   ar fi vrut să scoaȚă Romanica din UE (nu esti facebook user daca nu crezi aceasta vrajeală)
   și cum , cu o seninătate netulburată se propune concomitent de către GOOD BOYS
   renunțarea la alegerile care cică nu nu ar fi utile ,
   singura cerință serioasă europeană rămânând probabil MCV ul.
   PS. Apropo de MCV – judecatorii nu ar trebui numiti altfel , urmarindu-se
   nu atat finețea gandirii cat spiritul combativ ? De procurori nu mai
   zic – că de la Basescu încoace acest criteriu s-a implementat deja.
   PS: Si apropo de Basescu – care este cam pirpiriu – dacă nu ar fi fost sistemul
   electoral in care Traian excelează la aburit guvizi,
   cred că proba SKNDERBEK l-ar fi propulsat pe Johannis
   ca Presedinte veșnic inca din 2004.

   • Exista alternative la alegeri care au fost experimentate in Irlanda cu rezultate promitatoare.
    Sunt convins , daca am lasa maimutele sa participe la vot rezultatele ar fi cel putin la fel daca nu chiar mai bune.
    Cum ar arata spre exemplu politica daca parlamentul s-ar alege aleatoriu dintr-un numar de reprezentanti ai intregii societati si nu din partide ? acesti reprezentati fiind stabiliti in urma unor teste pe baze stiintifice.
    Cum ar arata spre exemplu CSM-ul daca ar fi ales tot aleatoriu dintr-un numar de 40 de magistrati pt fiecare judet unul + Bucurestiul ? idem CCR.
    Sunt idei care poate merita dezvoltate si discutate in fata alegerilor generale care devin tot mai mult viciate si manipulate, numarul participantilor la vot fiind in scadere, de ce ? neincrederea in sistem devine tot mai mare.

 10. Exista o teorie filosofica ca un stat mai puternic nu poate decât sa atragă cei mai imorali oameni sa ocupe funcțiile publice. Exercitarea unei funcții publice este în fapt exercitarea puterii împotriva libertății unor oameni. În esenta este un act imoral. Nicio persoana morala nu își dorește sa faca asa ceva pentru ca este împotriva principiilor sale de viata. Cu cât mai mare puterea de a interveni în viețile oamenilor cu atat mai dezgustătoare I se va părea aceasta activitate. Astfel ca cei care vor investi toate mijloacele pentru a cuceri astfel de poziții și pentru a se menține în ele nu sunt cei buni și morali, ci cei incompetenți și imorali. Mie îmi pare cât se poate de logic. De aceea un stat puternic care se amesteca în toate aspectele vieții este în mod inevitabil un stat care funcționează prost. Statul este doar un rău necesar, nu uitați asta.

 11. Asadar am postat pe feisul PNL si sper ca Ludovic sa citeasca:
  Ion Adrian Nu ma asteptam la altceva .singura solutie sunt anticipatele dar chiar si asa sa le multumim tuturor ministrilor nostri care au dat si au trecut un examen deosebit in fata tarii si a natiunii noaste . Cred ca dl Ludovic Orban le va multumi ministrilor pentru prestatia excelenta avuta si la care toti cei care s-au uitat au putut vedea ce echipa deosebita a prezentat PNL in primul sau guvern, echipa care daca PSD ar dori binele tarii ar fi votata luni (PSD poate vota un guvern) si guvernul pastrat in functie ca sa-si poata realiza cat mai rapid programul expus si in audieri si de care tara ar avea nevoie ca si un tinut secetos de apa.
  Desigur asta este o spusa doar teoretica,,doar retorica pentruca minuni peste noapte nu se pot produce(vezi votul de azi) si PSD va ramane acelasi partid dusman al tarii si al romanilor, pus doar pe hotie si minciuna si in concluzie mergem spre anticipate, parlamentarii nostrii de care nu depinde investirea sau nu a unui guvern si asta s-a vazut la motiune, abtinandu-se de la vot dar cautand sa realizeze cvorumul ca sa ajungem cat mai repede la anticipatele necesare Romaniei tot ca de apa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro