luni, martie 24, 2025

Stigmatul Colectiv

Din noaptea de vineri 30 octombrie, Anno Domini 2015, România e ȋn terapie intensivă cu arsuri grave care i-au afectat mai ales generaţia tânără. Printr-un fenomen care a generat discuţii aprinse, răni similare celor suferite de participanţii la concertul trupei Goodbye to Gravity care au luat foc ȋn clubul Colectiv din Bucureşti au apărut la manifestanţii ieşiţi ȋn stradă ȋn toată ţara.

Numeroase voci din rândul credincioşilor au remarcat asemănarea izbitoare a acestui fenomen cu miracolul stigmatelor care reproduc rănile suferite de Iisus ȋn timpul crucificării pe corpul anumitor persoane. După ei, asistăm la o experienţă mistică de masă ȋn care stigmatizaţii din stradă trăiesc clipe de extaz colectiv ȋn care durerea suferită de victimele din clubul bucureştean este multiplicată prin voinţă divină la scara ȋntregii ţări. O dovadă ȋn plus că toţi protestatarii din ţară au intrat ȋntr-o transă colectivă este şi faptul că sunt incapabili să reacţioneze ȋn direcţia ȋn care televiziunile care sprijină Guvernul Ponta vor să-i manipuleze. Intangibili ȋn viziunea lor despre viitor, stigmatizaţii României ȋşi continuă neintimidaţi de sistem marşul lor profetic. După ultimele estimări numărul lor l-a depăşit cu multe ordine de mărime pe cel al sfinţilor stigmatizaţi din panteonul Bisericii Catolice, ȋnsă BOR a ratat ocazia să-şi depăşească rivala, dojenindu-i că se duc la club. Răspunsul mirenilor ortodocşi stigmatizaţi a fost pe măsură: „Daniel, te lepezi de sutană?“ / „Vrem spitale, nu catedrale!“. În loc să le ȋntindă ȋmpăciuitor o mână credincioşilor, PreaNEfericitul Părinte Patriarh le-a ȋntors nervos spatele: „Nu ȋnvăţaţi dumneavoastră Biserica ce are de făcut“. Se aşteaptă ca numărul copiilor retraşi de părinţi de la ora de religie să crească semnificativ după această atitudine lipsită de har şi căinţă ȋn contextul ȋn care mulţi părinţi aşteptau alinare din parte Bisericii, nu apostrofări, după ce copiii lor au murit arşi ȋn incendiul din clubul Colectiv. De asemenea, o lege pentru impozitarea veniturilor Bisericii este cerută cu insistenţă de o societate care ȋşi doreşte ca Biserica să-şi asume aceleaşi obligaţii financiare faţă de stat ca şi enoriaşii săi. Mesajul din stradă este explicit: „Biserica spală creiere şi bani publici ȋn timp ce românii spală wc-uri ȋn alte republici!“.

Au fost şi voci sceptice care au afirmat că stigmatele care reproduc rănile suferite de spectatorii arşi ȋn clubul din clădirea fostei fabrici „Pionierul“ pe corpul manifestanţilor au apărut din dorinţa arzătoare a acestora din urmă de a se asocia suferinţelor celor dintâi. Iar ȋn ceea ce priveşte extazul colectiv care a cuprins toată România, el se explică foarte simplu prin euforia provocată de căderea Guvernului Ponta, de arestarea şi de reţinerea primarului Piedone de către procurorii DNA şi prin ȋncrederea oamenilor ȋntr-un nou ȋnceput. Această stare de fapt este autentificată de lozincile prezente ȋn stradă: „Ei n-au murit, ei ne-au trezit!“ / „The day we give in is the day we die!“ / „Corupţia Ucide!“ / „Să vă fie frică, ţara se ridică!“ /  „Îmi iau ţara ȋnapoi!“ / „Nu vrem să vă reformaţi, vrem cu toţii să plecaţi!“ / „Suntem un mare Colectiv contra unui Guvern abuziv!“ / „Ne-aţi ars, v-am ars! Anticipate!“.

În ceea ce ne priveşte, pentru că suntem fideli principiului conform căruia fiecare e liber să aleagă să creadă ȋn ce ȋl ajută pe el mai mult, respectăm necondiţionat toate vocile care doresc să se facă auzite şi vrem şi noi să adăugăm acestui cor ȋncă una.

Noi considerăm că victimelor incendiului din clubul Colectiv trebuie să le fie transplantată cea mai scumpă piele existentă la ora actuală ȋn România şi credem că aceasta se află ȋn posesia actualei clase politice care de douăzeci şi cinci de ani trăieşte cel mai bine ȋn această ţară.

Având ȋn vedere viitorul umil care le va fi rezervat tuturor membrilor ei, considerăm că acest transplant este şi ȋn avantajul lor pentru că sigur nu s-ar simţi deloc bine ȋn pielea unor foşti politicieni obişnuiţi să fie mereu la putere.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Mielcioiu
Adrian Mielcioiu
Licenţiat al Facultăţii de Electronică, Comunicaţii şi Calculatoare a Universităţii din Piteşti. În 2005 publică primul său volum de poezie, “Despachetări carnivore”, semnat Adrian Zalmora. Sub acelaşi pseudonim obţine numeroase premii la diverse festivaluri literare, cel mai important fiind Marele premiu al Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”, ediţia a XXIII –a. Publică poezie în numeroase reviste literare printre care Vatra, România Literară, Argeş şi Egophobia. În anul 2013 ȋi apare la editura Brumar un al doilea volum de versuri, “Crânguri de portocali”, semnat de această dată cu numele său real.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro