sâmbătă, aprilie 13, 2024

Stimaţi oameni de afaceri români şi străini: infiati o scoala, infiati un spital

“Nu te intreba ce poate face tara pentru tine (…)” – J.Kennedy

Este evident ca nu exista un plan sau o solutie institutionala ca Romania sa isi remedieze educatia si sanatatea in urmatorii 5 ani. Disolutia celor doua sisteme publice este cumplita, pana si guvernantii realizeaza prin declaratii publice ca mediul de afaceri nu trebuie sa se bazeze pe stat pentru o vindecare pe termen mediu; iar in plan local autoritatile – oricum desprinse cu nerusinare de nevoile mediului de afaceri – cred ca daca peticesti acoperisul la o scoala cu wc-ul in curte sau cumperi un tomograf de ultima generatie in spitalul care sta sa cada, ai rezolvat problema.

Sistemul public de educatie este rupt de piata muncii, sistemul public de sanatate este in faliment, pradat din toate directiile. Si nici nu exista un plan durabil de reparatie, nu mai crede nimeni ca o crestere de venituri  sau o grila noua de salarizare rezolva problema. Iar alocarea de 4-5-6-10% din PIB nu va servi nimaniu fara un plan de guvernanta corespunzator.

Din toate statisticile pe care le-am urmarit, din toate dezbaterile la care am participat si din toate luarile de cuvant ale liderilor de opinie pe care le-am citit rezulta ca, indiferent de capital, principala preocupare a mediului de afaceri sunt scoala si spitalul. Te poti resemna sau adapta pana si la lipsa de drumuri normale pentru un stat european, dar cand realizezi ca nu gasesti muncitori sau specialisti pentru afacerea ta sau ca angajatii tai se duc in spital si ies mai bolnavi, intri in panica.

Si totusi, in afara unor proiecte regionale de dinamizare a scolilor profesionale (vezi Brasov, Timisoara) nu exista un plan B la blocajul din educatie si sanatate pe care sa-l fi pus pe masa mediul de afaceri si pe care autoritatile sa-l fi adoptat.

Asa ca, in loc sa teoretizeze in reuniuni din grupurile de lucru ale asociatiilor profesionale sau in dezbateri organizate in hoteluri de 5 stele, poate ar fi mai bine ca mediul de afaceri sa isi ia soarta in propriile maini si sa-si faca dreptate pe cont propriu. Infiind o scoala, infiind un spital. Asa cum s-a intaplat si in alte tari emergente. Stiu ca va fi greu sa lamuresti autoritatile locale si conducerile institutiilor ca vii in pace si vrei sa ajuti, dar odata trecut de faza asta poti contribui la schimbare. Orice este posibil si nu trebuie sa coste mult la cat poate sa aduca. Un reprezentant non-executiv in consiliul de administratie care sa ajute managementul scolii sau spitalului sa apropie programa sau serviciile de nevoile propriei afaceri. Angajati ai companiei care sa tina cursuri optionale de specialitate trezind interesul copiilor pentru domeniul care are nevoie de forta de munca. Renovarea si dotarea unei policlinici sau a doua-trei saloane din spital care sa poate fi utilizate la nevoie cu prioritate de angajati. Casa si masa pentru profesorii sau medicii tineri care doresc sa se relocheze in zone indepartate. Contracte cu diversi furnizori pentru a aproviziona scolile cu rechizite si spitalele cu materiale.

Unele dintre cele de mai sus deja se intampla, insa probabil nu exista o sistematizare iar proiectele existente nu sunt pe termen lung. Dar nu mai este admisibil ca oamenii de afaceri sa stea cu mana intinsa la stat asteptand ceva ce nu mai vine (chiar daca platesc taxe si impozite). A infia o scoala sau a infia un spital sunt acte de investitie responsabila in dezvoltarea si cresterea Romaniei. Intr-un fel, sunt si forme de a da ceva inapoi comunitatii, intr-o tara care, trebuie sa admitem, a dat in ultimii 2-3 ani mediului de afaceri niste beneficii incontestabile.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Articol de-a dreptul uluitor. Comunitatea nu a dat mediului de afaceri niciun beneficiu, raportul este chiar pe dos: mediul impricinat este sursa a comunitatii. Una, nu singura dar jefuita prin supranormele care-i permit existenta si absenta corespondentului la contributiile la care este silita. Sistemul este deopotriva aberant, nedrept si falimentar. Chiar credeti ca vreo adoptie-l poate vindeca/normaliza? Precum donatiile catre cersetori. Impreuna cu comunitatea din care face parte mediul de afaceri asteapta reforme, ale caror efecte se vor face simtite in viitorul imediat, in primul rand in viata comunitatii apoi chiar si in statistici, aceasta fiind ordinea fireasca, iar inteleptii vor fi scutiti de explicatii savante/rafinate asupra rezultatelor fara corespondent in viata reala.

  • Chiar ca e uluitor. Asta e cuvintul.

   Dupa ce ca STATUL ROMAN SUPERBIROCRATIZAT isi jefuieste cetatenii printr-o taxare singeroasa, cauza #1 a saraciei romanilor si a inapoierii tarii in care traiesc, politrucii pretinzind demagogic ca banii vor fi folositi pentru spitale, scoli, sosele, armata, justitie etc., in realitate cea mai mare parte fiind pur si simplu sifonati de aceiasi politruci, cetatenii care au razbit, numai ei stiu cum, in afaceri in ciuda tuturor obstacolelor birocratice, legislative si fiscale ridicate in dusmanie, la intimidare si in scop de descurajare de STATUL ROMAN in fata lor, a celor care vor sa produca ceva (marfuri, servicii), TOT EI sa fie cei aratati cu degetul pe motiv ca nu se ocupa de spitale si scoli dupa ce STATUL a facut monopol din invatamint si ocrotirea sanatatii?! Sa fie acuzati ca organizeaza dezbateri „in hoteluri de 5 stele” in loc sa mai dea cite o palarie de bani statului reparind scoli si spitale?!

   Si daca cineva interpreteaza donatiile astea ca mita si te pomenesti metamorfozat din binefacator in suspect arestat preventiv pe motiv de apartenenta la o grupare de criminalitate organizata?

   Atita timp cit in Romania vor mai exista Ministerul Invatamintului si Ministerul Sanatatii lucrurile nu vor inceta sa mearga din rau in mai rau, indiferent citi birocrati, manageri, profesori si doctori aresteaza DNA.

   Scolile si spitalele trebuie lasate sa se prabuseasca in masa pentru ca oamenii sa priceapa in sfirsit ca STATUL nu are ce cauta in educatie si nici in ocrotirea sanatatii. Nu exista reforma care sa poata salva/redresa astfel de aberatii organizatorice.

   Miliardar de-as fi si nu as da un singur leu vreunei scoli de stat sau spital gestionat de Ministerul Sanatatii.

   Dar, daca nu ar exista „grija deosebita” a politrucilor si birocratilor statului pentru sanatatea romanului si nici legi care sa ma opreasca si ingradeasca, nici birocrati care sa ma ghideze, supervizeze si amendeze, probabil ca as construi dispensare si spitale private. Scoli private am inteles ca au inceput sa apara. Nu cunosc detalii, dar, daca sint complet in afara sistemului birocratic al Min. Invatamintului, atunci e foarte bine. Daca insa functionarimea din minister are un cuvint de spus in privinta organizarii si functionarii scolilor private, perspectivele sint sumbre spre nule.

  • incepand cu 1990 Romania a respins si condamnat definitic exilul romanesc unde exista peste 36 de milioane de romani din 10-12 generatii si multe valori recunoscute, premiate Nobel etc prin care gest stupid a indepartat interesul romanilor cu idei si bani dar cu cetateniile confiscate sa se intoarca in tara natala si sa investeasca, munceasca, procupe de viitorul tarii si al poporului…
   de aici si haosul actual, toti cetatenii romani cu rezultate prin Invatamint, Sanatate etc pleaca din tara sa munceasca in occident, aiurea…
   ce face RO, ce fac guvernele, ce fac presedintii, ce face poporul roman din tara ….?
   NIMIC afara de a minca banii UE si FMI…
   NIMIC ptr interesul poporului si al tarii…
   Nimic ptr romanii din tara chinuiti de prostie, saracie si boli, nevoi, taxe si minciuni etc…’
   NOI, oamenii de afaceri romani din strainatate asteptam, poate candva, o data, in viitor cineva dintre cei prin Guvern se va plictisi si v-a cere o Lige de Reabilitarea Exilului Romanesc… succes!

 2. Stimati oameni de afaceri romani si straini: infiati o localitate – oras si creati acolo un CENTRU DE AFACERI, o Asociatie a Oamenilor de Afaceri (locala), initiati un parc industrial sau agricol, bateti ambasadele si aduceti investitori si tot ce stiti in acest sens, pentru ca sa urniti micii oameni de afaceri existenti, salariatii si meseriasii, pentru a dezvolta economic localitatea.Acest lucru este necesar, deoarece A.O.A.R. de la nivel national nu misca nimic in acest sens!Cu bani putini si bunavointa mare, puteti face ca cei treziti prin aceste initiative sa devina mari oameni de afaceri, incit impreuna cu autoritatile locale (de care sa ,,traga” in aceasta directie) – sa scoateti tara din stagnare economica.Fara astfel de initiative – la care ar trebui sa se inhame toti ,,oamenii de afaceri ROMANI SI STRAINI”, nu vor exista niciodata bani suficienti pentru scoli si spitale.Numai un puternic reviriment economic national – imposibil fara miscarea ,,oamenilor de afaceri romani si straini”, poate sa aduca invatamintul si sanatatea la nivelul European.Personal nu cred in mecenatul sau actele de caritate a unor ,,oameni de afaceri romani si straini”, deoarece ele reprezinta ceva ocazional sau maruntis banesc fata de uriasele nevoi ale scolii si sanatatii romanesti.Pina cind o MISCARE NATIONALA a ,,oamenilor de afaceri romani si straini” nu vor face din tara noastra, o Romanie Europeana ca Economie, nu va exista nici scoala si sanatate europena…

 3. Draga d-le autor ceea ce scrieti dvs aici, e pura utopie!!!Cum credeti dvs. ca mafia socialista o sa lase din mana ,sistemul de invatamant ?!?!Vreti sa invete copii altceva, decat supunere oarba si obedienta slugarnica???Iar despre spitale, ce sa mai spunem Nu sant putini cei care au facut donatii care au ajuns in buzunarele smecherilor

 4. Stimate,
  ,,un Prieten”,
  1.)De la inceputul capitalismului, comuntatea si statul feudal tirziu, clerul si nobilimea, n-au dat nimic ,,mediului si oamenilor de afaceri”!Acestia din urma, au gindit, initiat si realizat in economii tot ceeace exista azi – iar acest lucru trebuie INITIAT tot de ei, pentru o tranzitie la dezvoltare, in toate localitatile din Romania!Comunitatea nu stie ce trebuie facut, statul – adevaratul imparat de azi, are de-a stinga/dreapta sa baronii plus nobilimea PARLAMENTARA si clerul central si local /clasa politica care oficiaza stagnarea generala.Cu totii predica schimbarea, dar comunitatea nu se duce la vot, fie voteaza culori daunatoare afacerilor, nobilimea parlamentara da legi favorabile propriilor buzunare sau constingatoare afacerilor, iar clerul – clasa politica se roteste la guvernre, indiferent sau strain de economie si nevoile ei.
  2.)Dezastrul Romaniei si al clasei antreprenoriale – este ca ,,ASTEAPTA REFORME” de la imparat, nobilime si clerul ,,capitalist”, incapabila de a-si crea propriul nucleu stiintific, care sa construiasca proiecte de ,,reconstructie economica si industriala” a tarii, prin care sa propuna si IMPUNA cu forta stiintei economice (aplicate) programe de guvernare, legi si normative de executie ministeriala/locala in folosul intreprinderii si creierii masive de noi locuri de munca.
  3.Inertia clasei politice este depasita numai de cea a clasei antreprenoriale – care rupta in numeroase ,,asociatii” se lamenteaza periodic, pentru lipsa de ,,reforme care se vor resimti in viata comunitatii si statistici”. De 26 de ani antreprenorii cer de la guverne schimbarea ,,sistemului aberant, nedrept si falimentar”, creat si condus (din pacate) de o clasa politica incapabila de a intelege economia capitalista si cerintele ei.
  In loc ca antreprenorii – casa bogata si mijlocie sa conduca lumea economica ca in Vest, creind si sustinind logistic/financiar pe campionii POLITICI ai refprmelor si restructurarilor favorabile afacerilor/dezvoltarii economice – farimitarea lor organizatorica si actionala, face ca ,,politrucii” sa detina fraiele economiei, spre dezastrul comunitatilor, antreprenorilor (dar in beneficiul baronilor si politrucilor doctori in coruptie si furtul banului nostru public).

 5. Exceptionala idee. Pacat ca nu merge mai departe: de ce sa infiem doar scoli si spitale, cand avem atatea institutii publice paradite de birocrati corupti? Ieri am aflat ca o sa se inchida punctul de lucru al Postei Romane din satul meu. Si uite unde era solutia: trebuia sa ne gandim noi, oamenii de afaceri din sat, sa adoptam Posta. Pacat ca nu ne’a zis nimeni de mai de mult -noi suntem mai natangi, mai inceti si mai inculti la cap si nu avea cum sa ne vina ideea- ca am fi salvat si dispensarul daca il infiam la momentul oportun, inainte de a fi eliminat de Sistem. Dar nu’i timpul pierdut: mai avem cate ceva de adoptat si salvat: de pilda Politia comunitara care abia se mai taraste, cu harburile ei, cu sediul ei darapanat, cu sticletii ei sarantoci gata sa se vanda pe o putinica si o pastrama. Am putea sa adoptam si Primaria, si Ocolul Silvic, si apoi sa mergem la oras unde gasim o droaie de licee, muzee, filarmonici, teatre numa bune de adoptat, ca’s falimentare si mor profesorii si artistii de foame asteptind cu mana’ntinsa la stat; dupa care avem cateva sute de agentii si regii ale statului, adica orfane, care abia de o mai duc de pe o zi pe alta, zic ca merita si ele obolul nostru, dupa cate ne’o dat tara si Partidul. Si tot inainte: intreprinderile strategice e musai sa fie si ele adoptate oleaca de patronii ce se vor responsabili sociali. Avem Romgaz, Electrica, Transgaz, Enel, Renel, CFR, Oltchim si multe, multe alte vietati in suferinta, pentru care a sosit vremea sa ne sacrificam; am putea cu ocazia asta sa luam sub aripa noastra si Guvernul, Parlamentul, ANAF-ul, Curtea de Conturi, Curtile cele mari si cateva tribunale in provincie, basca niste Inspectorate de control, de pilda Mediu si Constructii. Eu zic sa ne donam tot profitul si nu numai pentru infiintarea unui mare Fond National de Adoptii Comunitare care sa administreze portofoliul de beneficii obtinute in urma donatiilor. Iar daca nici asta nu o merge apai sa’i lasam pe altii sa’l adopte si sa ne ocroteasca institutiile in locul nostru…ca tare nepriceputi mai suntem. Dar pana atunci, dragi patroni, va indemn solemn: infiati’o pe Cumintenia Pamantului! Cum vreti sa aveti mintea acasa daca Ea, Cumintenia stramoseasca, umbla razna prin straini?

 6. Sanatatea u de bani duce lipsa, ci de un management corect si profesionist. Uitati-va pe buget, sunt de 4-5 ori mai multi bani decat in 2000, dar deficientele continua sa existe. Oare de cati bani este nevoie ca sa se rezolve ceva? Cu actuallii politicieni si manageri de spitale, progresul va fi minor, iar banii irositi.

 7. Ideea e foarte buna si va da rezultate cu siguranta. Nu inseamna ca se pierde profitul, nici ca se umbla cu limba de lemn a responsabilitatii sociale a firmelor, care mai mult impovareaza si incurca. Nu vor iesi firmele in pierdere. Daca se implica direct, vor gestiona banii ca lumea (nu pomana la puturosi si la smiorcaiti) si poate chiar vor aparea noi ocazii de afaceri.

 8. In momentul in care o sa se intample doua lucruri m-as astepta ca oameni de afaceri sau corporatii sa „adopte” o scoala:
  1. Materiile sa fie suficient de flexibile incat sa se poata arunca la gunoi gunoaiele si sa se faca scoala. Daca vorbim de ce e nevoie pe piata muncii si de ceea ce se produce cum credeti sa se poate schimba ceva atata timp cat o mare parte a programei scolare, fixata prin legi, e gunoi? Nu dau exemple, s-au discutat destul in ultimii ani.
  2. Fondurile sa urmeze elevii. In acest caz o companie mare poate crea o scoala privata pe care sa o administreze si pentru care sa mai puna la dispozitie diferenta de bani necesara pentru un invatamant de calitate. Deja companiile platesc o gramada de taxe care se duc deja si spre invatamant, de ce am mai plati inca o data integral invatamantul? In schimb pe baza de voluntariat manageri din corporatii ar putea asigura administrarea scolilor, ar putea folosi cunostintele in materie de recrutare pentru corpul didactic, ar putea folosi metodele de management si comunicare adecvate, puterea de negociere pentru contractele de consumabile si servicii (curatenie, paza).

  Altfel, dupa cum scrie cineva mai sus, oamenii de care vorbiti au facut niste bani, dar au muncit pentru ei si deja au platit chiar mai mult decat trebuia ca impozite, taxe si in special timp si nervi cu birocratia.

 9. Pai tocmai ca ii invata anarhici si invidiosi. Nu sunt slugarnici, sunt vraiste, rebeli cand e sa puna osul la treaba, si cu turma cand se uita la MTV.
  E bine sa se implice antreprenorii in scoala. Specialistii si filosofii au dat chix. Sunt TOTI 100% de stanga. Gata cu suspinele filosofice. Afaceristii au ceva de spus in societate si e f bine asa. Doar cretinii de marxisti spun ca societatea libera e egoista. Nu e. Oamenii sunt generosi si deschisi in SUA nu in Rusia sau China.

 10. „Afaceristii au ceva de spus in societate si e f bine asa”

  Mi-amintesc ca pe vremea cand lucram la Mediplus-ul d-lui Dinu, teorema bombastica si ipocrita a lui Kennedy era altfel zugravita pe peretii birourilor din sos. Giurgiului: „Nu te-ntreba ce poate face firma pentru tine, intreaba-te ce poti face tu pentru firma”
  Asta si era, faceai bani pentru firma lor, iar tu, daca li se nazarea lor ca pe raftul farmaciei in care vindeai medicamente erau 4 cutii de Nurofen in loc de 100 cum voiau ei, erai penalizat la salariu.
  Cred ca dicton mai potrivit ca: „Mergi ori crapa!”, nu exista pentru A&D Pharma.
  La nicio revedere, d-le Dinu!

  • Mai frate, te inteleg. La toti ne e greu, dar nu ai de ales intre Dinu sau Condrea si Ceausescu sau Kin Ir Sen. Exista lume libera. Uita-i pe Dinu si Ceausescu. Elibereaza-te de chestia asta cu politica e c…, banul pute, oamenii de afaceri sug sangele poporului. Astea sunt clisee de doi lei si repetarea lor e o prostie. Da-l in gat pe Dinu, fa afacerea ta, iesi in fata, lupta-te pentru drepturile tale, nu te defula doar pe contributors ca toti frustratii.

 11. Nu e vorba de frustrari, e vorba de ipocriti care isi raspandesc ideile, chipurile, axiomatice. Vreau sa vad si eu un Om de afaceri d-asta, undeva in decembrie, ca depune o coroana de flori, fie ea si cea mai ieftina, la Cimitirul Eroii Revolutiei. Altfel, Delia, draga, lumea ta libera e de fapt lumea pe care ei ti-o vand ca fiind libera, esti libera sa faci afaceri in patratica ta. Sper ca te simti bine cu iluzia lumii tale libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Damian
Dragos Damianhttp://contributors
Presedinte PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro