vineri, ianuarie 27, 2023

Straşnica luptă a domnului Ponta cu chelnerii şi frizerii evazionişti

Înţeleg că marea evaziune a fost strivită şi tot ce mai are de rezolvat ANAF-ul este să-i prindă pe chelnerii evazionişti. De ce să te baţi ca să recuperezi prejudiciul din dosarul Dan Voiculescu sau să sancţionezi diferenţele uriaşe dintre cheltuielile unor politicieni şi veniturile lor, când poţi băga spaima în frizeri şi taximetrişti?

Ordonanţa de urgenţă 8/ 2015 privind impozitarea bacşişului este o monstruozitate juridică, un atac împotriva micilor întreprinzători şi o uriaşă sursă de abuzuri a statului. Nu am mai văzut niciodată un act legislativ în care să scrie că amenda este „de la…”, dar să nu fie prevăzut un prag maxim. Vă dau un exemplu, articolul 13, alineatul 1 (vi) din ordonanţă, unde se prevede sancţiunea: „cu amendă în cuantum de la 27.500 lei, în situația în care suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este mai mare de 1.000 lei și mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei…”.

Şi în Statele Unite se impozitează bacşişurile, denumite „tips”. Să nu credeţi însă că Internal Revenue Service (IRS) nu s-a ciocnit de nenumărate proteste, în septembrie 2013, când a schimbat regulile de impozitare a bacşişurilor. Însă sistemul din SUA nu a fost nici o clipă conceput să devină un coşmar birocratic al micilor antreprenori sau al unor angajaţi care câştigă sub 20.000 de dolari pe an. Nu există, în Statele Unite şi, după câte am citit, nici în alte ţări care impozitează bacşişul, acel sinistru „registru de bani personali” care-i obligă pe toţi angajaţii să declare sumele deţinute la intrarea în tură. Cum o să verifice ANAF banii personali ai fiecărui angajat? Va face percheziţii corporale? Agenţii ANAF (domnul Ponta ne spune că mulţi sunt, de fapt, ofiţeri SRI) vor fi însoţiţi de un judecător care va da mandat pentru fiecare percheziţie corporală? Realizaţi ridicolul situaţiei? Am citit ordonanţa atent şi nu am descoperit cu cât se impozitează bacşişurile, dar acesta este probabil un amănunt pentru domnul ministru de Finanţe Orlando Teodorovici. O să ia cât vrea dânsul!

Un efect pervers – ca să folosesc un termen din sociologie – va fi că va scădea calitatea serviciilor. România nu a strălucit niciodată în relaţia dintre prestatorul de servicii (chelneri, tehnicieni de la service-ul auto, recepţioneri) şi client, iar ideea că toate bacşişurile vor trebui declarate şi vămuite de către stat cu siguranţă nu va îmbunătăţi situaţia.

M-am uitat, zilele acestea, pe ultima execuţie bugetară. Da, este evident că această campanie de terorizare a antreprenorilor a dat, pe moment, rezultate: încasările la buget au crescut substanţial. Bănuiesc că şi domnitorii fanarioţi îşi îndestulau visteria când îi afumau cu ardei iute pe cei datornici la plata birurilor. Dar, am mai spus şi o repet: este un succes temporar al ANAF. Cum vor înceta presiunile heirupiste ale domnului Ponta, cum vor scade încasările.

Un jurnalist de la Dilema Veche, Matei Martin, povesteşte cu umor ce se întâmplă în vagonul-restaurant de pe ruta Bucureşti-Sibiu: „Nici n-am trecut bine de Ploieşti că m-am şi înfiinţat în vagonul-bar. Acolo, în spatele tejghelei, am găsit un nene prăbuşit pe un scăunel. Chelia îi lucea, ochii îi erau trişti. „O bere!” „N-avem”, zice chelia. „Atunci, o cafea şi-o votcă”, am propus eu. „N-avem nici de alea”. De fapt, aveau şi bere, şi cafea, şi votcă, dar nu vroia să vîndă (…) „N-avem case de marcat. Şi, pînă se liniştesc lucrurile, nu putem vinde.” Legea „nouă” nu e nouă deloc. Obligaţia de a emite bon fiscal există în lege încă dinainte să existe vagonul-bar. Doar sancţiunile sînt noi. În loc să facă rost de casă de marcat, cheliosul şi mustăciosul aşteaptă însă să treacă deranjul”.

Relatarea lui Matei Martin, expresia “până se liniştesc lucrurile”, spun tot ce ar mai fi de spus! De fapt, ceva va rămâne după această cmpanie brutală şi nedreaptă a guvernului Ponta împotriva antreprenorilor: va creşte rezistenţa faţă de stat, un stat perceput ca opresiv şi corupt. Eu, în locul inspectorilor ANAF,  aş fi extrem de îngrijorat după cele petrecute de 1 Mai pe litoral, când au fost huiduiţi, iar geamul uneia din maşini a fost spart. ANAF a ajuns să fie perceput ca braţul armat al guvernului corupt Victor Ponta, cu ajutorul căruia socialiştii de caviar îi hăituiesc pe nişte oameni care-şi câştigă cu greu pâinea.

În loc de concluzie: când o să ne explice ANAF-ul de unde a avut bani partidul “interesului naţional”, UNPR-ul, să hrănească, la 2 mai, câteva mii de oameni, cu mici şi viţei la proţap, atunci o să susţin şi eu impozitarea bacşişului primit de un chelner plătit cu salariul minim pe economie.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Strasnica lupta a d-lui dr VVP cu chelnerii si frizerii ascunde ceea ce se chinue sa bage sub pres mandra si deontoloaga noastra presa si elita civila; respectiv realitatea nuda si hada, dupa cum bine o surprindeti in final, d-le Mioc.
  Caustic vorbind, as spune ca aceasta strasnica conduita conventionala face parte din gena culturala a poporului roman cam de cand il stim; sa fiu rau, sau critic, ar insemna sa-mi bat cuie-n pantofi de amorul principiului, dar incerc sa vad mai departe de evidenta.
  Paradoxul, moftangiului recunoscut si dovedit, poate fi interpretat cu usurinta ca un complex profund de cultura a dezvoltarii personale; respectiv o forma obsesiva de teama a recunoasterii realitatii obiective. Explicabila din mai multe puncte de vedere strasnic justificate subiectiv.
  Genul acesta de articol ar trebui sa bantuie intreaga presa democratica, d-le Mioc, cu implicatiile caracteristice oricarui paradox, sau complex, recunoscut, dovedit si demonstrat negru pe alb: cine-i de vina, cine castiga, cine plateste!

 2. Vorbiti politicos cu „domnu Ponta”. Dar merita plagiatorul asta respect? Ponta cauta scandalul, zinzania, acuza fara acoperire si nu in ultimul rind minciuna. El nu stie sa se comporte normal si normativ. a copiat la scoala si a mintit de cind avea pantaloni scurti. El insusi se intreaba cit va supravietui si atunci mai trage o gura de imbecilitate. Intrebarea este : pina cind?

  • „…“domnu Ponta”. Dar merita plagiatorul asta respect?”- Evident, stimata Smaranda, evident!
   Cum altfel, poate fi considerat un tip, de altfel mediocru, dar care a reusit sa ramana, din 2012 si pana azi(?) premierul unui stat membru UE si NATO, in ciuda tuturor tinichelelor pe care le trage dupa el, si pe care le-a metamorfozat, una dupa alta, pana cand au devenit veritabile trofee? A transformat minciuni crase in detalii nesemnificative, s-a desolidarizat de cei fata de care ar fi avut „obligatii” desemnandu-i unicii tapi ispasitori, a renegat familie si prieteni exact la nevoie, s-a facut frate cu cine trebuia ca sa ramana pe punte, etc, etc. Eu personal, nu cunosc o „cariera” asemanatoare care sa fie „incununata” de atata reusita!!!
   Ca-l dispretuiti, inteleg, dar consider inadecvata si neconstructiva aceasta unica reactie pasiva, si nici nu reusesc sa am multa consideratie (cu scuzele de rigoare, multumesc!) pentru gradul de suportabilitate de care dati dovada, acceptand cu o ingaduinta nepermisa, ca VVP sa ramana „totusi” in functie! – nu ma refer la dvs personal, evident!

 3. Valoarea unui om se stabileaste si dupa calitatea adversarilor (dusmanilor?) sai ;) …
  Cel care pierde (!) un meci de tenis impotriva lui Federer are alta „cota” decat cel care castiga contra lui Copil, de ex. (cu toata stima pentru eforturile lui Copil) !?
  Situatia prezentata in acest articol ne indica, inca o data (!), nivelul guvernantilor pe care ni i-am ales: incapabili sa se ocupe eficient de treaba pentru care sunt platiti (si onorati!), isi aleg „subiecte” pe masura competentelor pe care le au!
  Culmea este ca nici pe acelea nu stiu sa le rezolve…O clica de incompetenti aroganti!
  Culmea nr 2 este ca nu-si vor asuma nimic din esecul, anuntat, al acestei „masurici”, vinovatii fiind deja desemnati (si oprobul popular pe ei!) : functionarii ANAF!
  Culmea nr 3 este ca, magistralii nostri guvernanti, vor ramane „bine, merci!” pe posturile pe care le uzurpeaza cu succes, bucurandu-se, fara multe procese de constiinta, de toate avantajele aferente, in timp ce redutabilii evazionisti de bacsisuri isi vor pierde, efectiv, painea!

 4. Sub nicio forma nu sunt sustinator al plagiatorului.
  Insa care e problema ca evazionistii sunt pusi sa plateasca taxe?

  Eu unu sunt satul sa platesc in timp ce altii se cred mai jmecheri.
  Ei uite ca a venit vremea ca toata lumea sa plateasca taxe.

  • Dupa bacsis, nu va baga nimeni mana in buzunar. Il dati doar daca vreti. Daca sunteti cu taxele la zi, acei bani pe care-i dati bacsis au fost deja taxati, ca venit al dumneavostra. Pentru a rasplati prestatia buna a unui chelner, alegeti sa-i dati o parte din venitul dumneavoastra. Benevol.

  • @ Cosmin – înainte de a vorbi despre ”evaziune”, ne puteți aduce la cunoștință părerea dvs.despre ce-ar însemna taxe rezonabile? Credeți că există o limită rezonabilă a impozitării? Dacă da, puteți înțelege că dincolo de acea limită rezonaliă a impozitării, ”evaziunea” devine de fapt necesară?

   Puteți înțelege că în economie există un mecanism de autoreglare, iar ”evaziunea” nu este decât un mod de manifestare a acestei autoreglări? La ultima vizită în România, nu am dat niciun fel de bacșiș la hotel. Am întrebat pur și simplu: ”ce reducere îmi puteți face, dacă nu am nevoie de decontare?”. Mi s-a răspuns ”10%”, am plătit cash și asta a fost tot. Guvernul poate impozita liniștit bacșișul :P

  • As fi bucuros sa platesc si ceva in plus, daca, in cei 25 de ani de „stat de drept” , as fi vazut o autostrada de la cap la cap, invatamant de calitate , sistem sanitar la fel, etc.Insa totul este o mizerie, iar banii sunt pt a-si plati Ponta clientela incompetenta

 5. Dar cînd va veni vremea ca taxele să ajungă unde trebuie, nu în buzunare private sau în risipă cretină (vezi chiar starea infrastructurii CFR) ? Nu credeți că aceasta ar fi ”prioritatea priorităților” ?

 6. Eu cred ca prioritatea prioritatilor ar fi ca sa se colecteze mai intai banii si abia apoi sa vedem daca se cheltuie cu folos. Vanam pielea ursului din padure. Taxele sunt necolectate dar nu putem dormi de grija modului in care vor fi folosite daca vor fi colectate?
  Acum din nou despre prioritati. Prioritatea ar fi locurile de unde se pot colecta milioane de euro la un singur foc si nu sa vanam francul din bacsis. Evaziunea arabilor cu fructe si legume, a chinezilor cu haine/jucarii etc. , a produselor petroliere declarate intentionat pacura etc. etc. Doar ca acolo se invart sume care depasesc miliardul si interesele sunt mult prea mari pentru un banal prim-ministru al Romaniei. E mai usor sa te bati cu chelnerii si culmea sa iei si bataie in mod absolut previzibil iar la final sa te declari invingator.
  Vreau sa vad si eu ziua in care macar 50% din chelneri dau chitanta la bacsis.

  • @idealogul;

   @Idealogul

   De acord cu dvs., trebuie sa se colecteze taxele si apoi sa le „cheltuim”.

   Daca vom sa ierarhizam evazionisti pe diferite criterii folosind diferite argumente vom ajunge la urmatoarea situatie: cei mici vor arata cu degetul catre cei mari in timp ce acestia din urma vor spune ca au mii de angajati „in spate” si nu au intotdeauna bani sa plateasca taxele la timp.

   Pana la urma ajungem la inegalabiluli Caragiale: e treaba statului de unde scoate bani …….(adaptare pentru 2015, nota mea) pentru autostrazi, scoli, spitale, pensii etc. ! Fiecare isi zice: sa ia taxe de la oricine si cat mai mari dar cat mai mici (ideal de loc) de la mine.

   @autor

   In concluzia aricolului spuneti ca ati sustine impozitarea bacsisului daca ….si urmeaza conditionarea dvs

   Va intreb asa se procedeaza in USA cand se introduce o taxa, cu conditionari din partea unor cetateni (fie ei blogari) ?

   Atentie ca s-ar putea sa induceti o FALSA impresie despre legislatia (inclusiv privind sistemul de taxare) din USA, o tara de multe ori data ca exemplu de democratie !

   Dupa cate stiu eu, in USA bacsisul se trece pe nota de plata, cuantumul sumei fiind adaugata de client.

 7. Al nostru guvern social, in frunte cu stralucitu-i prim-ministru-doctor, in cel mai pur spirit comunist, face ce stie cel mai bine: uniformizeaza. Nu conteaza ca unii-s facuti pentru meseria de chelner, ca unii-s mai buni decat altii, ca unii castiga mult din bacsisuri fiindca-si dau silinta si clientii lor sunt multumiti. Zice guvernul: „Strangem toate bacsisurile in casa de marcat, le impozitam, iar patronul decide daca si cum le imparte angajatilor.” Prost sa fie chelnerul ala care va mai incerca sa fie mai bun decat colegii sai…

  Probabil ca, neavand o organizatie care sa-i reprezinte, chelnerii sunt o categorie profesionala pe care o poti lovi, pentru scopuri electorale, fara sa risti sa ti-o iei in freza (d.p.d.v. politic).
  Oare ANAF viziteaza si pietele agroalimentare in care nu mai gasesti de multi ani producatori, ci doar intermediari? Oare, de exemplu, domnul Ponta are curaj sa trimita ANAF -ul in fieful domnului Ontanu, la Bucur Obor? Oare „cel mai cinstit guvern”, daca tot a pornit cruciada impozitarii, vizeaza si legalizarea (si, implicit, impozitarea) prostitutiei? Iata niste intrebari pe care, poate, presa ar trebui sa si le puna si, eventual, sa le puna.

 8. „Daca vom sa ierarhizam evazionisti pe diferite criterii folosind diferite argumente……”

  Probabil m-am exprimat gresit.
  Nu vreau o ierarhizare ci o prioritizare a evazionistilor. Avand in vedere ca numarul inspectorilor fiscali este limitat si evident mult mai mic decat al evazionistilor avem de ales ca maine dimineata sa trimitem pe teren toti inspectorii fiecare la cate o pizzerie sau sa trimitem aceeasi inspectori la evazionisti de la care se poate „taxa” lejer milionul de euro.
  Am fortat putin exemplul dar cam asta era ideea. Daca nu putem sa ii verificam pe toti deodata macar sa incepem cu cei mai banosi si nu cu maruntisul. E o chestiune de eficienta, cred eu.

 9. @idealogul

  „Nu vreau o ierarhizare ci o prioritizare a evazionistilor.”

  De acord. Cred ca ar tebui sa spuneti criteriile dupa care s-ar face aceasta prioritizare.

  Care sunt acei „evazionisti de la care se poate “taxa” lejer milionul de euro” ….pe care nu-i nominalizati (macar un exemplu si sper ca nu va referiti la magazinele/hipemarketerile care oricum emit bonuri fiscale) ?

  Nu trebuie sa fortati vreun exemplu pentru ca asta dovedeste „a biased opinion”.

  „Daca nu putem sa ii verificam pe toti deodata macar sa incepem cu cei mai banosi si nu cu maruntisul. E o chestiune de eficienta, cred eu.”

  Total de acord cu dvs. dar fara exemple concrete, vorbim……discutii.

 10. Putem compara câștigurile unui chelner din Romania,cu cele ale unui chelner din SUA?Cat presupuneți ca poate câștiga un chelner din Romania din tips-uri(bacșiș)?Multe din aceste slujbe sunt sezoniere si se adresează de multe ori tinerilor care își finanțează studiile.Sumele sunt oricum derizorii la nivelul oricărui stat civilizat .In SUA,chiar după impozitare probabil chelnerul rămâne cu o suma de mai mult de 10 ori mai mare decât câștigul neimpozitat al chelnerului roman.Penibil!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro