La momentul actual, există câteva coordonate după care ne ghidăm haotic:
O perioadă de vacanță care predispune la un vid informațional pe fondul căruia apar sugestiile induse cu o și mai mare eficiență populației.
Un aparent vid operațional politic, dinaintea sezonului de toamnă.
O media care speculează momentul, aducând în prim-plan ceea ce se dorește a fi speculat pentru a se stabili la final care este ‚produsul’ cel mai agreat pe ‚piață’.
O populație formată preponderent din două tabere- radicalii de stânga de tip pesedist și radicalii de dreapta de tip băsist. Cea pe care se mizează, atât în această vacanță de vară, cât și în restul de timp, în care pretindem că înțelegem și suntem vigilenți.
La mijloc, o masă infimă a celor care, deși sunt conștienți că nu contează la modul faptic, doresc măcar să fie atenți și să-și poată forma în mod avizat o opinie.
Azi, s-a lansat un nou partid politic, considerat de către mulți prooroci mediatici și politicieni care speculează aceste proorociri a fi, cumva, un pas final al strategiei lui Traian Băsescu. Ce se omite?
O linie constantă preluată de la formatorul clasei politice a ultimelor decenii și anume că o strategie cu adevărat bună nu se poate face într-o țară ca România decât pas cu pas. O strategie perfect aplicabilă unei țări cu două caracteristici (geo)politice esențiale: prinderea completa între ciocanul vestic și nicovala estică și existența a mult prea multor oameni bogați, pseudopolitici, fiecare dintre aceștia dorindu-și partea de câștig, deci, de putere.
Tocmai această linie marcată prin strategia din aproape în aproape definește toate acțiunile lui Traian Băsescu și, să nu uităm, a acelui nucleu de oameni care contează din PSD care și-au însușit-o pe linia Iliescu.
De aceea, această tăcere creată în mod artificial, dorită a fi un puternic narcotic pentru mulți, nu reprezintă altceva decât scurte momente de dozare a efortului, de evaluare a pașilor făcuți și de recalculare a poziției.
În tot acest timp, pe fondul înțelegerilor stabile și tacite dintre adversarii declarați și al necesității impresiei de pluripartitism, se fac ‚testări de piață’, iluzia importanței populației fiind cel mai bun adăpost al unui om politic veritabil.
Întrebare este când se va finaliza vacanța românului transformată într-o ‚transă’ cu ajutorul căreia spectacolul politic trece de la o stagiune la alta?
Să ne gândim la un lucru. Cum s-au finalizat de fiecare dată aceste ‚transe’ pentru că, se știe, politica este un spectacol, cu cât mai grandios, cu atât mai de succes, dar, ca orice punere în scenă, costurile sunt colosale.
Am putea, totuși, fi mai atenți la nuanțe. Ca să putem surprinde măcar o fărâmă a marelui adevăr, ar trebui să realizăm că scena politică nu este compusă doar din eternii protagoniști Traian Băsescu și PSD ai căror următori pași sunt dictați de o scenă cu mult mai mare și a cărei regie o vom urma și noi, odată cu toate partidele și marotele politice pe care, acum, deopotrivă, și Traian Băsescu și PSD le pregătesc.
……………………………………………………………………………………………………………….
(II) Ne-am obișnuit ca soarele să răsară de la Traian Băsescu. Dar dacă, vara asta cel puțin, soarele va răsări exact de acolo de unde credem că nu mai e posibilă nicio surpriză, cum ar fi PSD-ul?
De gândit până la următorul ‚episod’.
@M. Ene
„Ne-am obișnuit ca soarele să răsară de la Traian Băsescu.”
Poate ca autorii (majoritatea) si cititorii (prea multi dintre ei) de pe Contributors sunt obisnuiti ca „soarele sa rasara de la Basescu”, dar, va asigur, orizontul este mult mai larg si cei deloc obisnuiti cu asta mult mai numerosi
Adica intreaga scena politica este monopolizata de catre reprezentantii fesenismului?
Ipoteza de cosmar, sper ca eronata, un indiciu important in acest sens este prezenta la vot precum si scarba fata de clasa care a aratat ce poate. Cred ca majoritatea asteapta un spirit cu adevarat nou, ne-am saturat de povestile cu „ros-imparati” demagogi. Groapa de gunoi a istoriei îi asteapta.
Stimată Doamnă,
Cea mai mare surpriză va fi când se va găsi o majoritate de români de bun simț care să nu creadă în toate prostiile- de la ”Să trăiți bine” – și haideți să facem o comparație între perioada 2010-2012- când am aflat cu ajutorul dlui Boc ce înțelege dl.Băsescu prin această expresie- și perioadele 2000- 2004 și 2004-2008 și până la prostia că ”realizărili” mărețului sunt una- justiția independentă (care este, în realitate, realizarea dlui. Stoica) Eu m-am obișnuit să fiu un om normal, care și-a ispășit toate păcatele sub 28 de ani de comunism- și să-i consider totalmente ”freaky” pe cei care cred că soarele răsare de la Băsescu. La momentul când vom avea această majoritate- care va fi interesată să rezolve o problemă extrem de punctuală- cum ar fi cea a bătrânilor care cerșesc pe străzi- și va fi totalmente neinteresată de cine este dl.Băsescu- sau oricare alt politic care există numai sub formă de gură- atunci ne vom îndrepta spre progres.
Președintele PSD, Victor Ponta, a sărit imediat să dea replica. „Împărtăşesc toate aceste idei de unitate şi dorinţa de a duce la capăt proiectul nostru. Eram îngândurat, mă gândeam că de la anul coabitez cu Crin şi s-ar putea uneori să fie chiar mai dificil. Dar sigur va fi mai bine pentru România”, a comentat Ponta.