vineri, septembrie 30, 2022

Studiile de gen și Poliția Gîndirii

Recent am asistat și la noi la o dispută legată de studiile de gen. Senatul a adoptat un amendament la Legea educației naționale prin care sunt intezise în școli, universități, grădinițe și toate spațiile dedicate educației ” activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Imediat au început protestele. S-au dat comunicate, s-a vorbit despre o „poliție a gîndirii”, despre o „crasă incultură”, despre o „întoarcere în Evul Mediu”, etc La prima vedere protestele par justificate. La urma urmei de ce trebuie să se amestece Parlamentul într-o astfel de chestiune. Dar asta doar dacă trăiești într-o altă lume, nu te uiți la ce s-a întîmplat în Occident în ultimele decenii și la ce se întîmplă, de fapt, chiar acum.

Studiile de gen ca și alte „discipline” de același tip sunt în fapt un exemplu tipic de „pseudo-știință”, la fel ca „studiile intersecționale” sau „studiile rasiale”. Ele pot fi, desigur, abordate ca discuție la alte discipline, la studiile de filosofie de pildă, atunci cînd se discută curentele neo-marxiste, dar nu ca discipline de sine stătătoare care din păcate au ajuns să deturneze atenția de la cele cu adevărat importante. Este în declin interesul pentru științele exacte și pentru alte discipline fundamentale în condițiile în care mulți dintre cei din tînăra generație au lacune imense în cultura lor generală, esențială pentru orice intelectual, în timp ce tot felul de astfel de „pseudo-discipline”, cu puternică amprentă ideologică, se înmulțesc ca ciupercile după ploaie.

Este important de spus că interesul pentru promovarea acestor inițiative nu este nici pe departe doar unul strict academic, ci urmărește o foarte clară agendă ideologică de modelare a tinerei generații în spiritul unei „lumi noi”, complet decuplate de tradițiile și valorile tradiționale, precum cea de familie, de pildă, considerate toxice, opresive. Acest demers de „implant ideologic transformator” începe pe băncile facultăților și se termină în piețele în care se vandalizează (sau chiar se dărîmă) statuile lui Winston Churchill, George Washington sau a lui Indro Montanelli, în Italia, în timp ce se dezvelesc noi statui ale lui Marx și Lenin (ultima în Germania, la Gelsenkirchen). „Studiile de gen” sunt una din numeroasele portițe prin care curentul neo-marxist a ajuns să domine spațiul universitar din Occident și să-și impună de o manieră agresivă și intolerantă, chiar ca în „Evul Mediu”, viziunea a asupra societății. Orice deviere din spațiul public de la linia „politic corectă” fiind sever amendată.

Dintr-un sondaj Rasmussen Reports, din decembrie 2018 reieșea că doar 26 procente dintre adulții americani cred că mai au o deplină libertate de expresie în timp ce 68 procente dintre ei sunt convinși că poți avea mari probleme dacă să spui ceva „incorect politic”. Un alt sondaj YouGov, realizat în Marea Britanie, ajungea la aceeași concluzie: într-un raport de 48 procente vs. 35 procente cei intervievați recunoșteau că în multe chestiuni evită să spună cu adevărat ce gîndesc, din motive similare.

Cei care sunt astăzi atît de indignați și vorbesc despre instaurarea unei „poliții a gîndirii” ar trebui să se uite în cu totul altă parte. De exemplu, ar trebui să se uite la campania agresivă și la enorma reversare de ură la care este supusă celebra creatoare a cărților „Harry Potter”, J.K. Rowling, pentru vina capitală de a susține, în contextul unei discuții legate de transgenderi, că „a șterge conceptul de sex înseamnă să ștergi la nivel global realitatea femeii”. Cereri de boicot, amenințări pe Twitter, pentru delictul de „transfobie„. S-a solicitat chiar ca viitoarea sa carte, care urmează să apară la editura Hachette, să nu mai fie publicată. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu „conceptele” vehiculate la studiile de gen, ideea de bază este aceea că sexul nu există în realitate, este doar o „construcție socială”. Ele sunt parte a unei ideologii de stînga radicale care promovează o viziune a lumii în care totul, absolut totul, este văzut ca expresie a structurilor și relațiilor de putere, pe care susține că vrea să le destructureze. Această formulare vagă și elastică poate fi aplicată cu ușurință aproape în orice context și pentru a justifica aproape orice, oricît de absurd. De exemplu atunci cînd se solicită, așa cum s-a întîmplat într-o universitate americană, ca tabloul lui Shakespeare să fie înlocuit cu unul al unei obscure scriitoare lesbiene de culoare. După cum scrie Ayaan Hirsi Ali în Washington Examiner „incidentul Rowling evidențiază pericolul actual cu care se confruntă nu numai drepturile femeilor, ci și valorile noastre fundamentale, în ansamblu. Nu este nimic mai suspect decât formularea „Libertatea de exprimare … dar numai pentru un discurs aprobat”.

Ceea ce vedem acum în Occident, această ofensivă oarbă împotriva tuturor valorilor fundamentale care constituie ancore sociale vitale, „memoria socială” despre care vorbea Konrad Lorenz, este rezultatul preluării controlului asupra sistemului instituțional din educație, din școli și universități, de către personaje radicalizate, care se prezintă drept agenți ai „justiției sociale”, singuri depozitari ai adevărului, exponenți ai clarității morale, care au înlocuit gîndirea critică cu propaganda ideologică. Știu, se poate spune că noi nu suntem în aceeași situație, că la noi e altfel. Că lucrurile nu suportă comparație. Ceea ce este în principiu corect. Așa e. Dar același gen de avertismente erau formulate la mijlocul anilor ’90 și în universitățile americane. Încă din 1994, Daphne Patai și Noretta Koertge, ambele ferme avocate ale drepturilor femeilor, avertizau asupra presiunilor tot mai mari din departamentele de studii ale femeilor din Statele Unite pentru a se conforma la anumite puncte de vedere ideologice fixe„, menționează Ayan Hirsi Ali. După cum spun chinezii o călătorie de o mie de mile începe cu primul pas.

Articol apărut și în revista „22”

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Felicitari pentru atitudinea exprimata in acest articol- de fapt o luare de pozitie si marturisire deopotriva, intr-o lume in care acest cuvant nu mai inseamna mare lucru iar „formatorii de opinie” cocotati sau propulsati la microfonul tot mai in deriva al mass-mediei se fac tot mai des exemple ale devize lui Buckminster Fuller: Those who play with the devil’s toys will be brought by degrees to wield his sword.

  • Ma alatur celor care il felicita pe autor pentru curajul de a infrunta aceasta „politie a gandirii” prin care unii isi impun libertatile, de fapt preferintele. Sustinuti de frica, sau, si mai rau, din snobism de cei care doresc sa para ceeace nu sunt, adica minti deschise noului.
   O minte cu adevarat deschisa filtreaza, nu imita precum papagalul. Intelege ca in realitate se produce o distorsiune. Pretinzand, poate chiar imaginandu-si ca lupta pentru drepturi, ei impun legea lor!
   Se vrea o dictatura a acestor idei, idei insuficient justificate, nevalidate de o selectie multimilenara, netrecute prin filtrul timpului, chiar invalidate de acestea!

   • Mda, noroc cu unii angajati de pe la think-tankurile conservatoare care isi castiga painea publicand scrisori (a caror continut este predominant presarat cu demagogie, bascalie si ironizari). De ex, a se vedea postarea marelui capitalist „in vise” Thomas Sowell. Miliardari autentici care si-au pornit afacerile intr-un garaj (gen Jeff Bezos, Michael Bloomberg, Larry Page, Elon Musk, Warren Buffet, Bill Gates, sa numim doar cativa dintre ei) precum si alti „papagali” gen Robert de Niro, Schwartzeneger, Oprah Winfrey, etc sunt „neomarxisti” nu-i asa? https://www.bizpacreview.com/2020/06/30/thomas-sowell-the-lefts-marxist-ideology-is-a-fragile-house-of-cards-beneath-the-howling-surface-941303

    Adevarul este ca modernizarea societatii (abandonul prejudecatilor in favoarea meritocratiei) a inceput in urma cu cateva decenii. Doar asa… ca idee, la inceputul anilor 50s, in Germania femeile nu puteau face scoala de soferi fara permisia barbatului. In aceasi perioada, in SUA exista doar un singur congresman de culoare (caruia nu-i era permis sa se scalde in piscina Congresului) iar locurile de membri ai barourilor erau ocupate in exclusivitate de barbati.

    Cred ca angajamentul fata de incheierea socotelilor cu trecutul (fata de greseli, erori, nedreptati, prejudecati, etc) este definitoriu, pentru a putea schimba lumea in bine, pentru a o face un loc mai bun. Totul porneste de la acceptarea deficitelor trecutului si, evident, de la educatie (opinea mea). Evolutia tehnologica, cresterea productivitatii, cresterea nivelului de viata si al educatiei raman in continuare motorul schimbarilor socioeconomice (cat timp credeti ca vor rezista conservatorii in fata ajustarilor /reformelor asteptate de o societate tot mai educata?)

 2. Lenin (ultima în Germania, la Gelsenkirchen echipa de fotbal din Gelsenkirchen, un oras cu una din cele mai mari cote de somaj din Ge, e Schalke 04, echipa care merge f prost si are si mari probleme financiare. Acum pulimea doreste ca statul sa intervina financiar pt a o salva. Asa i-a invatat Lenin.
  Jucatorii insa nu sunt dispusi sa accepte micsorarea salariilor exobirtante.
  PS in oras se afla si un restaurant romanesc, in imediata apropiere a unei organizatii cu becuri colorate, ocupata in mare parte de fete vesele de linga Prut.

  • @Neamtu tiganu

   Domnule, suporterii clubului Schalke 04 nu au nicio legatura cu leninismul sau cu alte ideologii politice. Clubul este pe geanta… si evident, suporterii isi doresc mentinerea echipei in Bundesliga. Asta e tot!

   P.S. cat despre fetele din estul si sud-estul continentului care au ajuns sa isi vanda corpul, clasa politica din aceste tari (corupte pana in maduva oaselor) are si ea o vina! Este trist… nivelul de trai si al educatiei insa joaca un rol!

 3. aia pe care-i infierati dvs n-au interzis nimic, in schimb astia care sustin ca studiile de gen sunt pseudo-stiinta, da. cu ce impiedica studiile de gen aplecarea spre stiinta a copiilor? amestecam mere cu pere. sa nu uitam ca pmp-istul care a propus mizeria aplaudata de asa-zisii conservatori romani e si impotriva 5G a vaccinurilor. un adevar fan al stiintei.

 4. Foarte bun si pertinent articolul. Felicitari autorului pentru curaj. Eu de ceva vreme spun ca a aparut o noua inchizitie, una soft. II zic Soft-Inchizitie pentru ca e controlata prin soft. Ea pretinde ca detine adevarul CORECT, nu absolut, ca ala e negat de progresisti. Ea, inchizita soft a progresistilor ideologizeaza totul, vrea sa educe copii si adolescentii in lumina neomarxismului, noua lumina a iluminatilor si elitei progresiste. Dar si noi avem o vina ca stam pasivi sa ne incalece, ba unii, si nu putini, mai dau si o mana de ajutor.

 5. Aolu fratilor da ce ati patit.
  Pamantul e rotund.
  Taxele sunt inevitabile.
  Contributors e de stanga.
  Cele 3 adevaruri fundamentale pe care se bazeaza viata. Mi-am pierdut punctul de echilibru.
  Chiar ma gandeam sa va intreb daca exista un ritual initiatic pe aici prin care daca vei sa fii primit sa publici pe Contributor sa trebuiasca sa trimiti un articol in care sa bestelesti si scuipi pe poporul roman, ortodoxie, crestinism, gen, familie etc.
  imi amintesc vremurile frumoase cand de exemplu s-a incercat scoaterea religiei din scoli si aici fiecare contributor s-a simtit obligat (sau a fost?!) s-a arunce articol dupa articol in care s-a infiereze cu manie proletara crestinismul.
  Deci, ce cauta acest articol aici?
  Voi face o petitie prin care sa vi se taie/blocheze conturile de facebook, paypal, twiter, gmail etc. etc.
  Rasistilor, white privilege si white power la putere.
  De ce nu publica nici un negru pe aici.
  Minim 50% din articole sa fie publicate de negri iar restul de asiatici, hispanici, evrei si altii.

  • Cu siguranță omul este mai mult decât suma celulelor sale, mai mult decât doar trup și anatomie. Omul are suflet, interacționează și spiritual cu mediul, sinapsele și endocrinologia sa fiind mai ales în acest fel stimulate. Și atunci se pune întrebarea dacă e corect să fie neglijat sufletul de dragul trupului?
   Pentru că nu întotdeauna cele două sunt sincronizate și devine un postulat să consideri prioritar doar unul dintre criterii.
   Uite dumneata, idealogus, susții la un alt că ești bărbat, alb, heterosexual, ce ar trebui „genocidat”. Mie îmi pare că te plângi și aici și acolo mai ceva ca o muiere. Studiul de gen are un exemplu concret în cazul dumitale.

 6. Ne indreptam cu pasi mari catre neocomunism sau o forma „occidentala” a acestuia care doreste sa fie instalat de cei radicalizati sub impactul a diferite motive intemeiate dar mai ales neintemeiate.
  Mai grav, politicul reactioneaza in sensul cedarii, „political correctness” devine sperietoarea politicienilor in fata electoratului, frica pierderi voturilor si a puterii fiind mai puternice decat o abordare de mijloc, concilianta si in limitele unei gandiri „normale”, vezi articolul domnului Crangaru referitor la sah, ceva mai stupid si masurile luate si mai ales care vor urma !!! ne indreptam catre „Corea de Nord”

 7. Eu credeam că teoria asta spune că genul este o construcție socială, nu sexul. Iar a spune despre ceva că e o „construcție socială” nu este, după părerea mea, echivalent cu a spune că „nu există în realitate”.

  Dar da: genul, ca și naționalitatea de altfel, sunt mai degrabă realități sociale și psihologice decât realități biologice/rasiale.

  • In mediile americane care sustin ideile teoriei de gen, existau personaje care afirmau ca sexul este un construct social („sex is a social construct”). Am observat insa ca in ultimul timp au lasat-o mai moale!

   • Aveți dreptate (Judith Butler e prima pe listă), dar există și texte care demontează aceste argumente – de exemplu, Alex Byrne.

 8. Deci si aici aplicati politia gandirii? adica intreb unde sunt postarile noasre la acest fir . Le-ati ras ditr-o data schimband formatul sitului?
  Dar pot repeta intrebarea ultimei postari:

  Asadar dle Andi Ionesu nimeni nu-si asuma raspunderea sa puna bisturiul pe buba sau macar sa descrie mai anatomopatologic buba macar i zonele decivilizatie unde asta se mai poate fara ca politia gandirii sa dea peste tine situatia cgiar fiind generalizata cum nu crede dl Adi sau sa fie una pe invers adica strict kgbista . Am scris cu o postare mai sus si nu stiu daca si la ce spun eu raspundeti asa ca repet :
  Ci ne plateste ceterasii si comanda asadar muzica sau ce “cherchez” sa cautam , ce “folow” sa urmarim? Poate puteti raspunde la asta macar cu presupuneri poate si consistente si in acest caz va multumesc.

 9. bună poziția acestui articol – inainte să vorbim de senatorul lungu și scandalul recent, e important să ne uităm la totalitarismul ideologic al celor care amendează oameni care nu folosesc propune inventate sau dau afară oameni din universități pentru că nu cred că un transgender e o femeie care să ia medalia de aur la atletism concurând cu femei din naștere, adică femei cu uter, ciclu și care pot face copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Lazescu
Fondator al retelei nationale de publicatii locale Monitorul (1991) actionar al Grupului de Presa Medianet, ce editeaza Ziarul de Iasi membru al Grupului pentru Dialog Social a fost expert media pentru proiecte europene. A coordonat proiecte europene dedicate mass-media, a fost membru fondator si membru in conducerea unor organisme profesionale precum BRAT sau ARCA A fost membru in CA al SRTv in perioada 2002-2005. In prealabil, a ocupat un post de director executiv in cadrul Televiziunii publice si a fost membru in CA al SRTv (1999-2000). A fost presedinte-director general al SRTv

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro