miercuri, septembrie 22, 2021

SUA deschide dosarul Republicii Moldova

Regiunea de est a Republicii Moldova, o fâșie îngustă și fâșneață de pământ și populație,  cunoscută sub genericul de ,,Transnistria”, ,,regiunea transnistreană” sau ,,regiunea separatistă”, s-a pomenit cuplată cu evoluțiile recente din Ucraina, fără a mai putea nega sau fără a se mai putea opune ritualurilor de curtare ale Uniunii Europene, după semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, sau privirilor îngrijorate ale Statelor Unite ale Americii spre estul Europei. Pentru a preveni o izbucnire a conflictului cu soluții înghețate, regiunea transnistreană a fost (re)internaționalizată și prin recenta rezoluție adoptată de Senatul SUA, cu privire la consolidarea relațiilor cu Republica Moldova și la susținerea integrității teritoriale a acestui stat. Rezoluția SR 500 a fost înaintată de către senatorul democrat Jeanne Shaheen, în colaborare cu senatorii Marco Rubio, Robert Menendez, Christopher Murphy, Richard Durbin, precum și cu senatorul republican John McCain și președintele Comisiei Helsinki, senatorul democrat Ben Cardin, care au vizitat Republica Moldova în perioada aprilie-iulie. În contextul noilor provocări regionale apărute în urma crizei din Ucraina, Senatul SUA a venit pe 23 iulie cu o serie de recomandări în direcția Federației Ruse, de a se abține de la presiuni economice impuse Republicii Moldova, de a înceta susținerea mișcărilor separatiste pe teritoriul acesteia și de a-și îndeplini angajamentele asumate anterior privind retragerea forțelor militare și munițiilor sale de pe teritoriul recunoscut pe plan internațional al Republicii Moldova. SUA revine în estul Europei și deschide, astfel, dosarul Republicii Moldova.

În timp ce Ucraina, garant extern al soluțiilor propuse în vederea rezolvării conflictului transnistrean, sapă tranșee anti-tanc de sute de kilometri de-a lungul frotierei cu Republica Moldova, pentru a preveni deplasarea de armament greu și transporturile de mărfuri de contrabandă din regiunea separatistă, Statele Unite îndeamnă la tăierea nodului gordian al reglementării transnistrene prin cel mai firesc prim pas: retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Articolul 11 din Constituția Republicii Moldova proclamă faptul că acest stat este neutru și că nu admite dislocarea de trupe militare ale altor țări pe teritoriul său, ori Rusia asigură securitatea Transnistriei prin menținerea trupelor militare în această regiune, în ciuda obligațiilor internaționale pe care le are. Rusia își va urmări interesul fie de a menține statu quo-ul din jurul Transnistriei pentru a-și manifesta influența în Republica Moldova, fie de a-l modifica într-un fel în care trupele sale militare ar rămâne în regiune, ca arbitri între două părți devenite egale – una reprezentată de Chișinău și cealaltă de Tiraspol, un fief al posibilităților economice semilegale sau complet ilegale, ieșit de sub tutela oricărei inițiative de democratizare sau europenizare.

Recalibrarea forțelor unor actori geopolitici în regiune nu poate decât să susțină demersul Republicii Moldova de evadare dintr-un trecut neguros, sovietic, împietrit, spre un viitor prosper, demn și sigur. Efectul de bumerang al tuturor eforturilor depuse de Uniunea Europeană, dar și de Statele Unite în ultima perioadă se va reflecta, bunăoară, și în rezultatele alegerilor parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova la toamnă. Toamna se culeg roadele și unele piețe de desfacere așteaptă cu nerăbdare, iar altele se închid isteric. Vom vedea cine și-a învățat lecția la timp.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Concis si foarte la obiect !!O descifrare politica cu sens major pentru cele doua „tari” despicate din acelasi trunchi de cei mari si tari . Si o voce jurnalistica ferma si autentica intre stridentele scalambe ale prea multor jurnalisti din … RSS MOLDOVENEASCA.

 2. Ok – multumesc pentru stire.

  Am citit actul si trei puncte mi s-au parut extraordinare – multumesc pentru sustinerea clara si explicita USA

  (7)affirms the Republic of Moldova’s sovereign right to determine its own partnerships free of external coercion and pressure, and affirms the Republic of Moldova’s right to associate with the European Union and any other regional organization;

  (8)urges the European Union to continue to work for greater political, economic, and social integration with the Republic of Moldova;

  (9)calls on the Government of the Russian Federation to refrain from using economic coercion against the Republic of Moldova, cease support for separatist movements in the territory of the Republic of Moldova, and fulfill its commitments made at the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) 1999 summit in Istanbul to withdraw its military forces and munitions from within the internationally recognized territory of the Republic of Moldova;

 3. Asa-zisa „republica nistreana” nu are viitor statalist, de jure e o regiune separatista nerecunoscuta ca „independenta” nici macar de Rusia, iar de facto e o enclava prinsa intre spatiul etno-lingvistic-politic romanesc (Romania si R.Moldova) si o Ucraina aflata in razboi cu Rusia.
  Populatia nistreana, prin emigrare si scadere naturala, a ajuns la circa 320.000 locuitori, intre care o majoritate relativa de romanofoni (romanii moldoveni sunt procentual prima etnie acolo, peste 30%). Economia e falimentara si supravietuieste din contracte cu..Romania si UE. Salariile si pensiile sunt practic platite de Rusia, iar gazul e distribuit tot pe banii Moscovei.

  Desigur, pentru a accelera anumite procese de apropiere cu UE si Romania, R.Moldova ar putea renunta la juma’de judet si un oras cat Clujul, insa nici un stat din lume nu renunta la mii de km2 si sute de mii de cetateni fara compensatii majore si fara garantii solide. Ori nu cred ca Rusia ar plati ceva pentru a obtine Transnistria, o vrea gratis, ceea ce seamana a furt.

  Ucraina, multi ani, din teama de Romania „mare”, a intretinut entitatea nistreana, permitand comert si dislocari militare rusesti. Si acum isi musca mainile vazand ca i se aplica exact acelasi scenariu separatist in estul tarii, pe o suprafata mult mai mare. Dar cam asa ti se intampla cand te faci frate cu rusul..
  Kievul incepe sa ia masuri concrete, desi inca lent, impotriva separatismului de la Nistru. Rusia nu va mai putea disloca material militar prin Ucraina si nu are pe unde trece daca R.Moldova refuza.

  USA si UE au devenit atente la ce se intampla in R.Moldova, la fel cum era deja Romania, si marja de manevra a politicienilor de la Chisinau s-a redus drastic, va fi mult mai greu sa joace rolul mult laudat de comunistul Voronin, cel al „vitelului destept care suge de la doua vaci”.
  Cat despre cei din Tiraspol, aia sunt cu spatele la zid, viitorul lor e in sicriu sau in azil politic, cred ca sunt destul de terorizati cand privesc la ce se intampla in Donetsk si Lugansk..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Iulia Modiga
Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.