miercuri, iulie 6, 2022

Süleyman I Impecabilul şi criticii săi de sarai

Zilele trecute ȋn avionul de Bruxelles am surprins o discuţie ȋntre doi funcţionari ai Autorităţii Aeronautice ce mergeau să dezbată complicatele detalii ale regimului european de cer unic. Băieţii făceau mişto la greu de “cazanciucă”, zisă şi “experta de la Tarom-ticketing”, ce tocmai le-a fost adusă director de reglementare la Autoritate, o funcţie tehnică, plină de acquis comunitar. Cazanciuca ȋn chestie este, desigur, nevasta ministrului Justiţiei, verişoară cu Ponta. Are treabă cu noua ei funcţie cât proverbiala babă cu mitraliera; vă daţi seama ce atmosferă e ȋn instituţie.

Nu e caz unic, nici prima oară când ne confruntăm cu aşa ceva. In anii ’80 politologii ce studiau tranziţiile şi comunismul târziu etichetau drept “sultanism” regimul Ceauşescu, deosebindu-l de celelalte, mai normale, din blocul sovietic. Sultanism, adică un amestec de nepotism, decizii capricioase şi colonizare a instituţiilor statului cu neamuri şi tovarăşi de şeptic căzuţi ȋn cap. Ei bine, pare că mergem ȋndărăt către iepoca de aur, când clanurile Bobu, Dincă şi Postelnicu gravitau ȋn jurul tribului sultanului (şi sultanei).

Nu reiau acum povestea ȋncrengăturilor din jurul tinerei familii de la saraiul Victoria (el-Fatih), că a tocat-o destul presa ȋn ultima săptămână: de la aero-dinamica doamnă Cazanciuc, la Fondul de Mediu sau CNCD, ca să nu mergem mai sus, pe linia politică a sultanei, sau ȋn lateral, către to’arăşii de pasiuni motorizate sau bellydance. Nu s-a ajuns ȋncă la grotescul creauşismului crepuscular, dar direcţia aia e.

La PNL, mâlul e gros de când a căzut cloşcă pe finanţele ţării clanul Ruşanu: ȋntâi s-au testat apele cu Chiţoiu, omul fără ȋnsuşiri, apoi s-au adus vameşii şi fenechii reali, care au ocupat jumătăţica de numiri a revoluţionarului moral Crin Antonescu; iar ȋn final a descins chiar naşul lor ȋn persoană, mare vizir de International Sinaia, DRR. Chiar n-are rost să intrăm ȋn analize de “relaţii sociale”, ca bătrânul ȋnţelept Iliescu, fiindcă la ce scaune muzicale matrimoniale au jucat liberalii de-a lungul vremii, ar fi şi greu să nu fie toţi one big, happy family.

Mai interesantă e, ca de obicei, reacţia kommentariatului la sultanismul ȋn ascensiune. Chihuahua de servici, care de pe urma lui Süleyman şi vizirilor trăiesc, acoperă disperaţi realităţile neconvenabile cu isterii pe teme minore sau latră cu vocile lor ascuţite la preşedinte. Pe undeva au şi motive, ȋnsă e tot mai greu să ȋngrămădeşti puzderia de neo-cumetrii ȋn spatele cazului exemplar EBA, folosit reflex pentru a justifica orice măgărie, cu condiţia să fie anti-Băsescu.

Categoria a doua, subtilii, vestejesc din vârful buzelor fenomenul, ȋnsă referindu-se strict la personaje cu popularitate 0% ca Ruşanu şi Fenechiu, fără să unească linia punctată ca să se vadă că ȋn toată nebunia există un sistem. Critica e sporadică, doar provocată, de unde ȋn 2011 nu mai aveai loc de clăbuci retorici, monitorizări scrise şi coaliţii de stradă ca să-l dea jos pe coruptul Boc, ce nu ȋndrăznise s-o facă pe sultanul nici pe sfert cât ăştia de azi.

Cum era aia: să plece Boc, să vină oricine (preferabil Geoană, amor mio, dar n-a fost să fie) că ȋi vom ţine noi din scurt cu contracte de bună guvernare şi monitorizări atente. Ce constatăm azi? Nici măcar o decizie, de numire sau politici, nu a fost ȋntoarsă din drum prin presiunea promisului civism de catifea, deşi s-au făcut erori groteşti ȋn ultimul an. Au dispărut complet din peisaj scrisorile semnate la kilometru, protestele, propaganda guerilla, ricăventurianismele la TV şi statua lui Mihai Bravul, Miţele Baston şi oengiştii-ciomag, cu sau fără epoleţi, confirmând ce se vedea cu ochiul liber: s-a cântărit permanent cu dublă măsură. Indignaţii de ieri s-au retras pe facebook, unde postează farfurii cu ciorbă pozate cu mobilul sau linkuri la muzică atmosferică şi chiţăit progresist de balene. Zen, tată, ȋşi caută sinele profund.

Prin comparaţie, guvernul Boc, cu partea lui de erori şi corupţie, a mai putut fi ruşinat periodic ȋntru anularea unor promovări aiurea (companii de stat; justiţie) sau abandonarea de idei păguboase (campionii integraţi ȋn energie). Schimbările prost gândite ȋn Bucureşti (sectoare, zonă metropolitană) prin proiectul de lege aferent, ȋmpinse puternic de Udrea ȋn 2011, au fost abandonate după ce civicii le-au făcut praf ȋn dezbateri publice. Ancheta contra lui Blejnar a ȋnceput ȋnainte de venirea lui Ponta. Acum, pare că se ȋncearcă mai curând muşamalizarea ei, la schimb cu cea a galacticului Fene şi a numărătorilor de cetăţeni la referendum.

Boc n-a pus condiţia să se care naibii Morar cu echipa lui, ȋn murmurul aprobator al profesorilor universitari abonaţi la Antene (acum cu capul ȋn nisip) ca să puie ȋn loc şmecheri imobiliari din liga judeţeană care pleacă din birou la ora două să tragă sfori prin oraş (procurorul Niţu). Demnitarii PDL investigaţi de ANI, că le-o fi convenit sau nu, n-au cerut pe post desfiinţarea Agenţiei, cum o fac periodic colegii de partid ai premierului. Ceea ce nu-i simplă retorică TV, ci subtilă fragilizare a instituţiei prin declaraţii tip Nicuşor Constantinescu.

Ar fi cazul ca cei ce au mizat pe administraţia USL să-şi mănânce ȋn direct nişte analize, iar fundaţiile nemţeşti care, ȋn timp ce PSD servea ţării puciul parlamentar, ȋl seminarizau ovin şi autist ȋntru bună guvernare şi selecţie meritocratică de cadre, să-şi presare niţică cenuşă ȋn cap pentru lipsa lor de discernământ. Până atunci, Süleyman rulz.

Articol publicat in versiune scurta in Evenimentul Zilei

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Savuros,delicios,excelent!!!
  Nici macar eu (???) nu mai am nimic de adaugat,ati spus totul cu un remarcabil talent,va felicit si va multumesc pentru un deosebit de agreabil moment pe care l-am petrecut citindu-va!

 2. Foarte bună postare, felicitări !

  Totuşi, o observaţie: pentru cine nu este la curent cu şerpăria dâmboviţeană şi judeţeană, numeroasele aluzii la diverse personaje şi situaţii devin obositoare, iritante şi … contraproductive.
  Impresia este de istorie hieroglifică, unde cronicarul nu se-ncumetă să spună lucrurilor şi oamenilor pe nume şi recurge la perifraze, eufemisme, aluzii şi cifruri, spre încântarea iniţiaţilor şi nedumerirea prostimii.
  Dacă realitatea este una sultanistă, descrierea ei nu trebuie neapărat să rămână fanarioto-bizantină.

 3. da, e buna si varianta lunga ;)

  eu as avea ceva de adaugat. cred ca linia punctata pe care trebuie sa o vedem noi, ceilalati, e cea care arata ca electoratul si comentatorii sunt, de fapt, destul de satisfacuti de situatia actuala, cel putin la capitolul „reprezentare politica”. se straduiesc ei sa arate ca spiritul critic si impartialitatea nu le-au disparut cu totul, dar numai daca sunt impinsi de la spate, cum spuneti dvs. pe mine a inceput sa ma calce pe nervi cuvantul „impartial”. nu stiu cum se face ca toti cei care se autodefinesc ca „impartiali” au votat cu useleul. e un fel de moda. cred ca le e jena sa recunoasca cinstit, in polite company, ca se uita la antena 3, si se ascund dupa impartialitate ca ponta dupa regulile citarii. una peste alta, ii vor pe astia asa cum sunt, cu plagiate, cu minciuni de doi lei, cu corupti, cu nasi si cu nepoti. astia inspira electoratului incredere. pe boc l-ar fi mancat de viu pentru mult mai putin, dar pe astia ii iertam, ca sunt de-ai nostri.

 4. Ca si Dragos Chitulete acum ceva timp, Sorin Ionita pare retinut in a spune ceea ce gandeste, recurgand la insinuari, fapt ce ar putea provoca efecte contrarii celor urmarite.
  Doar pozitia deja cunoscuta a autorului aseaza lucrurile in matca lor, indicand fara echivoc de ce „asa nu!”

  Totusi cateva clarificari:
  exemplul EBA nu e singular, iar echipa Falca-Udrea-Igas-Pinalti, are legaturi inca mai puternice decat cele famigliale.

  Boc n-a cerut plecarea lui Morar, ca doar si el l-a pus acolo unde a fost. Pe patentul schimbam PNA in DNA s-ar putea sa vedem in curand, asemenea lui ASF peste ANAF, o alta structura in loc de ANI. Si atunci s-ar putea sa-i stranga salvarii pe ceilalti osmani.

  • In ce fel spuneti ca ar fi avut Boc (?!) atributii in selectarea si numirea lui Morar?
   Nu ca daca ar fi avut, ar trebui acum sa-si reproseze ceva. Resping ideea asta relativista ca toti sunt o apa si-un pamant, Morar a fost al alora, si acum pun astia pe ai lor. Sa ouna unul la fel de bun si independent si atunci n-are nimeni nimic impotriva

   • Nu sint deloc toti, o apa si-un pamint. Distanta intre una care se considera PhD in drept si cind deschide gura scapa o „panArama” si un intelectual ca Morar este cea, nu de la pamint la apa, ci de ;la pamint la cer; la cerul instelat.

   • Ei, hai sa nu consideram totul doar literal! Mai ales cand ne jucam de-a divanul si suleimanii.
    Boc nu prea a facut nimic de unul singur, asa ca n-ar fi putut nici sa-l puna, dar nici sa-l conteste pe Morar. Doar echipa in care joaca si domnia sa le poate face pe amandoua.

    Resping si eu ideea uniformitatii in faradelege, dar e evident ca a venit noaptea cutitelor lungi, a rapirilor din serai si a tepelor victoriene. Iar cel aflat la mutare joaca drastic. Si mutarea e resimtita de adversari ca fiind mai perfida decat cea trecuta a simpatizatilor. Eu sper sa avem un procuror anticorptie mai bun decat Morar, insa criteriile de evaluare sunt al naibii de subiective: intemnitarea lui Nastase va cantari intotdeuna mai greu pentru unii decat un IUP impotriva Udrei, si exact vitavercea pentru altii.

    • Si mie mi se pare ca se spun adevaruri printre dinti, asa ca sa nu se auda prea departe.D-le Ionita, de ce e pus Boc pe pozitia Sultanului? Mie mi se pare ca nu se califica nici pentru pozitia de Mare Vizir. Alt personaj a fost (si intr-o oarecare masura mai incearca sa fie) Sultanul.
     Sa uniformizezi si sa ii consideri pe toti o apa si un pamant nu e frumos (era o idee exprimata intr-un comentariu anterior), dar daca toate indiciile duc in directia asta? Ce poti sa faci? Eu cred ca suntem martori ai aceluiasi fenomen repetitiv, fenomen care se manifesta la fiecare schimbare de putere. Difera personajele.
     Ceea ce se intampla acum pare ca este faza nationala a concursului „cu abnegatie si talent sa incepem sa ne taiem creanga”, etapa USL 2012-2016.
     Ce nu inteleg eu este de ce atata graba si daruire in a o face. Din lacomie, din prostie, de frica sa nu pice sandramaua inainte de a plati toate politele si obligatiile (si nu ma refer la polite de platit adversarilor ci la cei care au facut servicii). Se intampla pentru a sfida adversarul si a-i arata cine este acum sus si cine e jos? E betia puterii care te orbeste si iti taie auzul? Sau SISTEMUL este atat de bine construit si atat de fin reglat incat invinge orice principii, orice guvernare, orice incercare de aducere a lucrurilor in normalitate?
     Sultan, vizir, pasalic, cadana, harem, ciubuc, pesches, halal, haram, sugiuc… Go West in salvari si cu turban.

 5. Pai oamenii pe care nu i-a deranjat Ceausescu, fiindca au dus=o bine, confrom criteriilor de atunci, continua sa fie activi, sa CONDUCA. Generatia contemporana cu C,. gen DDR, sau a II a, POnta et co. O mica observatie: cred ca ar trebui „fenechiii”.

 6. o sa va traga AMP un perdaf in Romaniacurata,de_o sa va mearga fulgii…ca febletea ei a devenit ponta…acu vreo doi ani era antonescu ,simbolul BUNULUI SIMT…

 7. Domnule Ionita, schimbarile de putere politica de la noi seamana izbitor cu schimbarile de la CCA(aia cu arbitrii de fotbal), care chiar daca se aresteaza chiar seful arbitrilor, de doua ori (Constantin si Avram), si multi alti arbitri, arbitrajul se face tot cum e fotbalul. Chiar acum o sa revina sef al arbitrilor Craciunescu, un fel de Iliescu sau Basescu al arbitrajului. Speranta mai este??? Da ! La DNA ! Pentru ca si arbitrajul si politicul sau prajit pe barbeque marca DNA ! Ce se intampla? Vorba lui Vacaroiu, lantul trofic al regnului dinozaurian romanesc va disparea prin transparenta cheltuieli banului public. Atat ! Restul e haremul lui Suleyman

 8. Excelent text, domnule Ionita,

  Ca sa descifram un pic, fundatiile nemtesti = AMP (Alina Mungiu) care vedea in ponta un impecabil, dupa frustrarile ca a fost preferata EBA in locul ei candidat PDL la fostele europarlamentare…’
  Intrebarea este cum se scapa de fanarioti si fanariotism.Un prim pas va fi pe 28 mai, prin incarcerarea cuplului Felix -bekali.Daca se va reusi asta, Antena 3 va tace o vreme…asaS-a intamplat si cu realitatea…dupa ce vantu s-a idhinit o vreme la Jilava
  Pasul doi va fi cand Iordache se va intalni cu Vantu si il vor termina pe Ghitza…ca doar il asteapta la portitza…
  Pasul 3 va fi sa candideze Monica MAcovei la prezidentialele de anul viitor…iar USL sa aiba 2 candiati Cacarau si Oprescu…Doar Monica presedinte mai poate salva tara aia de la Fanariotismul Plagiatorului Sulyman…Si pe Monica o sprijina si fundatiile nemtesti…;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro