vineri, iunie 2, 2023

Summitul de la Hamburg – Trump l-a tratat de la egal la egal pe Putin

Summitul G20 de la Hamburg s-a remarcat prin ferocitatea protestelor și prin atenția ce a fost acordată primei întâlniri personale dintre Donald Trump și Vladimir Putin.

Ar fi frumos să credem că protestatarii au fost iritați în special de imaginea a doi lideri autocratici, care detestă mass-media, cu legături dubioase de afaceri, care s-au întâlnit. Din nefericire, întâlnirea Trump-Putin a fost înțeleasă ca un spectacol de mișcarea anti-globalizare. Ea se opune întregii idei a G20, văzând summitul ca pe un simbol al unui sistem global ce se bazeză pe un model economic rapace, condus de elite lipsite de responsabilitate.

În timp ce își dau sufletul să atace poliția și să arda lucruri, protestatarii ar putea să se gândească cât de rău ar fi fost dacă summitul s-ar fi ținut la Moscova sau la Beijing. Democrațiile occidentale poate  ca au multe cusururi, dar permit protestele pașnice. Rusia – și China – tratează disidența cu mult mai aspru. Nu am văzut pe nimeni purtând bannere în sprijinul lui Liu Xiaobo, distinsul laureat al Premiului Nobel, care este pe patul de moarte.

Protestatarii sunt puternic angajați împotriva imperialismului. Cu toate acestea, cei mai mari imperialiști la G20 nu sunt liderii țărilor occidentale, ci liderii ruși și chinezi. Partidul Comunist al lui Xi Jinping ocupă astazi Tibetul (și Turkestanul de Est, și Mongolia Interioară). Kremlinul lui Putin i-a zdrobit în mod brutal pe ceceni și duce o politică șovinistă, rușii-pe-primul-loc, în republici din Federația Rusă cum ar fi Tatarstan, Mari-El și Komi. Mă îndoiesc că protestatarii au auzit vreodată despre aceste locuri.

Este de asemenea ciudat faptul că protestatarii îl urasc atât de mult pe președinteleTrump și sistemul comercial global. Într-un fel, Trump este aliatul lor; la fel ca și lor, lui nu-i place ordinea internațională bazată pe reguli, deoarece crede că este nedreaptă. Desigur, ei nu sunt în acord cu privire la natura acestei inechități. Protestatarii se opun modului în care sistemul tratează țările sărace, în timp ce Trump crede că sistemul penalizează America, cea mai mare și mai bogată țară din lume. Dar acest fapt este ceva secundar.

Reuniunea Trump-Putin a ținut mai mult decât era de așteptat – două ore și jumătate, în loc de cele 30 de minute planificate. Aceasta ar fi o veste bună, în aparență. Eu nu sunt de acord. O jumătate de oră ar fi fost mai mult decât de ajuns pentru a fi transmise mesajele,mesaje care ar fi trebuit să fie pe linia, „domnule Putin, știm cu ce vă ocupați. Opriți-vă.” Dacă ar fi fost necesare elaborări suplimentare, ar fi putut include ideea:  ” Știm unde tu și acoliții tăi vă țineți banii. Dacă vreți să îi vedeți din nou, retrageți-vă”.

În schimb, domnul Trump pare să fi decis să-l trateze pe Putin de la egal la egal. Aceasta este o mare greșeală. Populația Rusiei este mai mică decât jumătate din populația Statelor Unite. PIB-ul ei este mai mic decât cel al unui singur stat american dintre cele bogate. Are numeroase arme nucleare, e adevărat, dar cele mai multe dintre ele sunt depășite. Modernizarea apărării din partea Rusiei este ambițioasă, dar lipsesc banii. Singurul avantaj real al Rusiei este acela că domnul Putin poate acționa rapid – cu nesăbuință, ar putea spune unii – în politica externă, de exemplu prin invadarea Ucrainei sau susținând regimul din Siria.

Cu toate acestea, în ședința bilaterală, liderii s-au întâlnit ca egali. Fiecare a fost însoțit doar de ministrul său de externe – Serghei Lavrov pentru Rusia, Rex Tillerson pentru America. E ciudat. America are o expertiză colosală asupra Rusiei, dar domnul Trump nu a ținut cont de ea. Dl. Tillerson este un capabil petrolist, dar un nou-venit în diplomație. Duo-ul rus, după socoteala mea, avea 62 de ani de expertiză; americanii aveau doar un an.

Dl. Trump, aflat sub asediu acasă pentru multe neajunsuri și pași greșiți, tânjește după adulație. El s-a arătat așa cum e la recepția din Varșovia, unde a ținut un discurs incoerent și bombastic despre civilizația occidentală (punctul principal: nu lăsa oamenii să te pună la colț). Acum, el s-a băgat într-o o întâlnire cu dl Putin, pe care o va caracteriza poate ca pe un succes diplomatic. Liderul Kremlinului l-a asigurat că Rusia nu s-ar fi amestecat în politica americană. Dl. Trump, el însuși suspect când vine vorba de aceste afirmații, a acceptat această asigurare. Cele două țări vor coopera în domeniul securității cibernetice – fapt care a stârnit furia celor ce păstrează secretele Americii – și vor continua să vorbească despre Ucraina și Siria.

Aceasta nu este „marele târg” din coșmarurile europene, din urmă cu șase luni, în care domnul Trump ar abandona NATO în schimbul ajutorului rusesc în alte probleme. Mă îndoiesc foarte mult că administrația dlui Trump va găsi o cale mai ușoară de a face progrese practice cu Rusia decât au găsit eforturile anterioare: vă amintiți de „resetare„? Sau înainte de aceasta, de comisia Gore-Cernomîrdin?

Dar lucrurile încă sunt îngrijorătoare. Una dintre părțile rele ale aparentei înțelegeri dintre cei doi lideri a fost aceea că țările lor nu ar trebui să se amestece una în afacerile celeilalte. Acest fapt pune America și Rusia pe același plan moral. O mare greșeală. Nu poți pune pe același plan eforturile occidentale de a promova democrația în Rusia – de exemplu, ajutând grupurile societății civile să monitorizeze alegerile ca sa nu fie aranjate – cu atacurile cibernetice ale Federației Ruse menite a fura și a ”scurge” e-mailurile private, cu scopul de a ataca politicieni și de a produce neîncredere și discordie.

Dincolo de zgomotul și  furia de la Hamburg, trebuie să vedem esențialul, faptul că democrațiile occidentale se confruntă cu o provocari severe alcătuite din diferite amestecuri de capitalism clientelar, populism și autoritarism. Rusia și China sunt exemplele cele mai clare, Turcia devine și ea un exemplu cu Ungaria, Polonia și Filipine pe aceeași orbită.

De cealaltă parte sunt Angela Merkel si Emmanuel Macron, alaturi de Pierre Trudeau si alti lideri occidentali, apărând si revitalizand ordinea liberală occidentală. Protestatarii din Hamburg au dat foc centrului unuia dintre cele mai mari orașe ale Europei, iar lumea care i-a protejat este pe marginea conflagrației.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. mi se pare extrem de ciudata parerea autorului despre protestatarii din Hamburg!

  In mass media germana se vorbeste despre extremisti de stinga, adica comunisti feroci, alti comentatori vorbesc despre un fel de huligani cunoscuti la jocurile de fotbal care au pur si simplu placerea de a distruge. Cu alte cuvinte protestatarii protesteaza, pur si simplu, nu conteaza impotriva cui si pt. cine, important e sa protesteze cit mai violent cu putinta.

 2. Orice s-ar spune, este o confruntare intre civilizatia de tip iudeo- crestin, fundamentat pe Biblie si Evanghelii, dar si pe filozofia eleno-romana ( Rusia, Europa, Israelul, cele doua Americi si Australia ), Asia ( dominata si tinuta in sah de China ) si Islam ( cu bratul sau terorist ).
  Aducerea Rusiei in tabara euro-americano- crestina ar fi o victorie definitiva, fiindca Rusii stiu cum se lupta si cuasiaticiisi cu musulmanii.

  • @Dan Nicolescu

   Sunteți excesiv de optimist dacă credeți că Rusia se va alătura în viitorul previzibil „civilizației de tip iudeo-creștin”. Atacurile la care este astăzi supusă această civilizație își au originea fix în acțiunile Rusiei din ultima sută (!) de ani. Ce-i drept legătura de filiație e destul de abil camuflată și contestabilă la o privire superficială. Dar ideea e că aceste atacuri convin de minune Rusiei, care numai așa se poate erija în „apărătorul creștinătății”, sau, cum spuneau papii medievali, „athleta Christi”.
   În ce privește afirmația că „Rusii stiu cum se lupta si cuasiaticiisi cu musulmanii”, dați-mi voie să iau o mică pauză de râs…

   Așa, gata. Păi Rusia este chiar în acest moment ea însăși supusă asimilării din partea musulmanilor și asiaticilor, care au o rată a natalității mult superioară, adăugată peste valul migrator dinspre fostele republici sovietice din Asia centrală. Deci dacă cumva rușii luptă cu ăștia, lupta e deja pierdută. Partea proastă pentru noi e că dispariția demografică a rușilor creștini nu ne va ajuta pe noi, occidentalii, cu nimic. Toată moștenirea politică, militară și ideologică va încăpea în mâinile acestor „asiatici musulmani”, care vor continua, ce-i drept, să vorbească rusa (așa cum maghrebienii din Franța vor vorbi franceza și peste 100 de ani). KGB-ul va exista bine-mersi și în noua configurație și va continua să se perfecționeze, folosind din plin experiența acumulată încă de pe vremea Ohranei. Singura narativă care va dispărea va fi cea cu „athleta Christi”. Cel mult e posibil să se transforme în „athleta Allahi”.

 3. Cred ca sunt specialisti in bagatul pumnului in gura si in lupta impotriva democratiei.Pentru Romania au fost un continuu pericol si vor fi mult timp de acum inainte.Pacat de marea cultura rusa.

 4. Mda, deci mai nou a vorbi despre valorile creștine ale civilizației europene și despre tradițiile pe care s-a construit societatea occidentală de binefacerile căreia ne bucurăm cu toții se cheamă „discurs incoerent și bombastic despre civilizația occidentală”.
  Eu înțeleg că nu vă place Trump. Nici nu-i musai, nu putem să ne placem toți unii pe alții. Problema voastră, a noii stângi liberale (pervertire de termen; de fapt neo-marxiste) e că cineva a ales să rostească cu voce tare lucruri pe care mulți oameni le gândesc, dar nu le vocalizează dintr-un sentiment – abil indus de propaganda stângii – de teamă de ridicol. Ei bine, „grobianul” ăsta de Trump, care are proprietatea de a nu se teme de „ridicolul” cultivat de neo-marxiști, a reușit să arate părții tăcute a opiniei publice occidentale că, de fapt, ridicoli sunt chiar neo-marxiștii. De fapt pentru asta îl urăsc ei pe Trump, nu pentru discutabilele sale gafe, stângăcii politice sau excese de limbaj.

  • Cred ca faceti (voit?) o confuzie. Nu e vorba de ura pentru Trump, ci dispret. Dispret nu pentru ceea ce spune, ci pentru ceea ce este el ca om. Un demagog gaunos, care nu crede o iota din ceea ce spune si care este dominat de o sete de putere mai mare decat a lui Caligula.
   Nu cred ca v-a scapat confirmarea modului murdar in care clanul Trump s-a aliat cu rusiii (vezi articolul BBC mai jos) ca sa elimine din competitie clanul Clinton.
   http://www.bbc.com/news/world-us-canada-40565091
   Daca cel care spunea lucrurilor pe nume era Churchill sau Margaret Thatcher atunci ar fi avut credibilitate. Dar Churchill sau Thatcher nu si-ar fi trimis fiul, ginerele si seful campaniei electorale ca sa contacteze o avocata din Rusia ca sa-i ajute sa castige alegerile.
   Domnul Lucas, autorul acestui articol l-a numit pe Trump, in timpul campaniei electorale, drept agent rus (articol aparut si in Contributors), acum daca Trump a catigat alegerile domnul Lucas abordeaza un ton mai respectuos, ca nu e de bon ton ca presedintele USA sa fie banuit ca a fost ajutat sa castige alegerile de o putere precum Rusia lui Putin; asta mai ales acum cand UK se pregateste sa devina, la concurenta cu Puerto Rico, al 51 stat al uniunii.

 5. Cred ca discutiile dintre Putin si TRump vor face ca sa se rostogoleasca putin mai repede lucrurile in afacerile lui Trump in USA – fost-ai lele cu Roosevelt sau doar cu c.rul zvelt? (romanii stiu despre ce vreau sa scriu aici sper…)

  De la o discutie programata de 30 de min. sa ajungi la o discutie de peste 2 ore fara sa fii insotit de un expert pe probleme rusesti/sovietice mi se pare o mare greseala majora facuta de Presedintele USA. Toate acestea sunt lucruri in favoarea lui Putin si practic in defavoarea libertatilor, a democratiilor si a suprematiei legilor – este doar vointa muschilor de care nu duc lipsa nici unul dintre cei doi lideri. Regrete – asteptam ceva mai bun.

  Nu este o chestiune daca imi place sau nu imi place Trump – cred ca lucrurile incep sa se cearna mai bine acum si se vede limpede unde se pozitioneaza Trump si cum lipsa unei culturi/educatii nu poate sa iti aduca lucruri prea bune nici macar in diplomatie sau mai ales in diplomatie – sa isi aleaga fiecare formularea care o prefera mai mult…

  Mi-au placut:
  „În schimb, domnul Trump pare să fi decis să-l trateze pe Putin de la egal la egal.
  Aceasta este o mare greșeală” si argumentele care au urmat .

  Multumesc

 6. Mi se pare interesant de semnalat ca, in pofida experientei noastre cu media de propaganda (ceausista, mai apoi media de tip Antena 3 etc.) inca inghitim pe nemestecate tot felul de manipulari si minciuni nerusinate din media apuseana.

  http://www.frontpagemag.com/fpm/267240/trump-jr-dared-talk-russian-woman-matthew-vadum

  Adevarata campanie corupta si care a incercat sa foloseasca, dovedit nu insinuari, surse straine de „kompromat” este campania perdanta a lui Hillary Clinton, cea care a semnat o portiune importanta a uraniului american catre Rusia. Tarile musulmane arabe i-au dat sute de milioane de dolari, probabil din pura simpatie. 

  Intre timp, ciinii latra, caravana lui Trump trece. Nu ii ia mai mult de un minut sa le arunce potailor din media cite un tweet care ii face si mai turbati.

  …. Tocmai astazi Mosul a fost eliberat, dupa ce nevolnicul de Obama il abandonase ISIS-ului.

  Dupa ce toti „inteligentii” au luat zidul promis de Trump in bascalie, infiltrarea de imigranti ilegali in SUA a scazut deja, inainte de zid, cu 73% – fara a mai calcula si criminalii deja in SUA, prinsi si deportati (zeci de mii de gangsteri si traficanti de droguri).

  SUA s-a retras din acorduri corupte si secatuitoare de bani americani precum TPP si Gluma Pseudo-Climatica de la Paris.

  Veteranii armatei SUA – de care Obama si-a batut joc, el avea numai grija criminalilor din ghetto, pe care ii transforma in eroi nationali, pe soldati ii detesta – au sau vor avea in sfirsit acces la ceea ce merita. 

  A scazut imigratia din tari musulmane cu problem si (deocamdata) a injumatatit intrarea „refugiatilor” atit de iubiti de Hollande/Macron si Merkel, care contribuie, nu-i asa, atit de mult la infrumusetarea si armonizarea culturii europene.

  Pentru prima data de multa vreme datoria nationala a scazut (cu „numai” 100 miliarde, deocamdata).

  Manufacturarea de produse „made in SUA” este la cel mai inalt punct de 33 de ani incoace.

  Crearea de noi locuri de munca s-a accelerat vadit.

  Somajul cel mai scazut de 16 ani incoace.

  Indexul „consumer confidence” a crescut semnificativ.

  Piata de actiuni – in pofida previziunilor apocaliptice ale „inteligentilor” – creste exponential.

  Industria energetica americana este pe punctul de a creste exponential, cu consecinte incredibil de pozitive atit pentru independenta politico-energetica a SUA cit si pentru crearea, in timp, a unui excedent bugetar. Presedintele a inlaturat deja frinele ecologisto/marxisto/suicidare puse dezvoltarii energetice de catre Obama.

  Astea sint numai O PARTE din ce face Presedintele Trump. Este opinia mea ferma ca, dupa cei opt ani de administratie Trump, realizarile sale le vor depasi pe cele ale lui Reagan.

  Peste douazeci de ani, istoricii care vor citi presa de acum vor ride cu toate organele care pot ride de stupizenia ziaristilor care s-au lasat dusi de nas si au urmarit himerele cite unui tweet comic sau ale unei teorii conspirationiste cu ***RUSIA!!!*** care nu a condus nicaieri, decit la decredibilizarea si ridiculizarea presei obamiste si clintoniste.

  • Toate minciunile cu care iti autoalimentezi credintele, tratate pe rand. Poate daca nu te-ai mai informa selectiv pe baza tweeturilor lui Trump si nu ti-ai mai suspenda spiritual critic, aprecierile tale at putea fi conectate la realitate:

   Aici poti vedea cum „scade” datoria publica
   http://www.usdebtclock.org/

   Aici poti vedea graficul real al somajului in SUA. Nivelul intr-adevar istoric de doar 4,5% somaj a fost atins anul trecut, in timpul mandatului Obama, dupa ce in timpul crizei financiare ajunsese la 10%
   https://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment_in_the_United_States#/media/File:US_Employment_Statistics.svg

   Indicele consumer confidence a inceput sa scada dupa alegerea lui Trump, de la 101,31 in Decembrie 2016 la 101,07 astazi si trendul descendent continua
   OECD Chart: Consumer confidence index (CCI), Amplitude adjusted, Long-term average = 100, Monthly, Sep 2016 – Jun 2017

   Piata de actiuni e in crestere constanta din 2012. Acum doar s-a netezit putin cresterea pentru ca ne asteapta probabil o noua criza.
   https://data.oecd.org/price/share-prices.htm

   Cum a scazut infiltrarea de imigranti ilegali cu 73% numai tu poti sti. Or fi americanii foarte rigurosi cu statistica, dar e cam greu sa fii atat de precis in monitorizarea a ceva ilegal, nu crezi? Daca e ilegala inseamna ca e nedocumentata.

   Despre tratate, e mult de vorbit. Dar comentariul tau diletant este specific retoricii lui Trump. Fac rau intereselor americii. Crede si nu cerceta. Multi dintre followerii lui Trump nu au citit in rand din aceste acorduri. Stiu doar ce le spune profetul ignorant.

   Te rog, fa in bine lumii civilizate si informeaza-te. Nu mai propaga intoxicari si informatii false.

 7. „Pentru prima data de multa vreme datoria nationala a scazut (cu “numai” 100 miliarde, deocamdata).”

  Ia sa vedem, chiar asa sa fie?

  http://www.marketwatch.com/story/us-runs-budget-deficit-of-88-billion-in-may-treasury-says-2017-06-12

  Deficitul bugetar e bine mersi in continuare, dar datoria nationala a scazut? Cum a scazut, atat timp cat guvernul cheltuie in continuare mai mult decat incaseaza? De unde acopera diferenta?

  https://www.cbo.gov/publication/52370

  Prin faptul ca vi se pare perfect plauzibila si realizabila o scadere a datoriei in timp atat de scurt sub conducerea liderului carismatic cred ca ati ilustrat destul de bine problema cu Trumpismul in general, nu mai reiau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro