marți, octombrie 3, 2023

Sunt europenii cetăţeni de mâna a doua în România?

Acest articol reia o scrisoare* adresată de dl G. Landman (cetăţean olandez ce trăieşte în România) către Europuls şi răspunsul oferit de Bogdan Deleanu (Europuls) în ceea ce priveşte ideea potrivit căreia europenii ar fi trataţi ca şi „cetăţeni de mâna a doua” în România.

Am citit recent articolul dumneavoastră (Bogdan Deleanu, „Românii sunt cetățeni de mâna a doua” din Europuls) în care argumentați faptul că românii sunt cetâțeni de mâna a doua în Uniunea Europeană. Vă susțineți argumentul prin faptul că România nu este încă acceptată ca membră a spațiului Schengen, împreună cu faptul că directiva cu privire la echivalarea si recunoaștere diplomelor 205/36 a Comisiei Europene nu se aplică și pentru România.

Am fost consternat când am citit articolul dumneavoastră, și doresc să vă informez că și eu am scris un articol similar pentru un ziar olandez, numit: Europenii sunt cetățeni de mâna a doua în România (în olandeză: Europeanen zijn tweederansgburger In Roemenie; Nederlands Dagblad 3 juli 2013). Voi rezuma rapid conținutul articolului.

Am fost bucuros atunci când România a aderat la Uniunea Europeană în 2007 deoarece am crezut că va transforma România într-un stat de drept. Am crezut că intrarea în Uniunea Europeană va fi startul unei creșteri economice durabile, și că va însemna de asemenea startul unui proces ireversibil de democratizare. După acești șase ani este timpul să evaluăm progresul.

În primul rând, România nu are o administrație publică decentă. Scrisorile și plângerile sunt pur și simplu ignorate. Corupția este dusă la un nivel extrem, atât timp cât ai nevoie doar de un plic pentru a rezolva anumite probleme. Birocrația este de asemenea ridicolă, de exemplu, unele date sunt încă stocate pe dischete. Nici sistemul medical nu se ridică la nivelul celui din Olanda. Nici faptul că vorbesc limba oficială a localității unde locuiesc nu ajută, atât timp cât drepturile mele cetățenești continuă să fie ignorate.

Contribuția funcționarilor români pentru Uniunea Europeană este faptul că nu vorbesc deloc engleză, germană sau franceză. În Olanda, nu este nici o localitate unde un roman nu ar fi ajutat în cel puțin două din aceste limbi. Șovinismul de stat alimentează în continuare sentimente de frică în rândul populației vorbitoare de limba maghiară din Transilvania, care s-au dezvoltat în cel mai bizar sistem dictatorial din Europa. Rămășițele dictaturii lui Ceaușescu sunt încă prezente. Rromii care trăiesc în condiții inumane sunt încă supuși discriminării. Societatea românească este rasistă și xenofobă.

Colonialismul, abandonat de peste 50 de ani de către olandezi este încă prezent în România. Guvernul roman oferă cu ușurință pașapoarte pentru cetățenii vorbitori de limba română ai Republicii Moldova. Prim-ministrul Băsescu a vorbit deschis despre o „România Mare”. Statul roman practică discriminarea exteritorială pozitivă pentru cetățenii altui stat, dar folosește discriminarea negative pentru proprii cetățeni (articolul meu: Libera mișcare a românilor ar putea contravine legii olandeze în olandeză, din 22 august, 2013). În prezent, dreptul la autodeterminare a poporului secuiesc este încă negat.

Ca antreprenor în România, spre deosebire de miile de români din Olanda, sunt constant discriminat de către statul român, și nu îmi pot folosi drepturile de bază deoarece ordinele judecătorești sunt irevocabile, iar deciziile legale valide sunt pur și simplu nerespectate (exemple: Cluj-Napoca sau Bonchida). Statul de drept este complet absent datorită amestecului românesc unic de corupție, birocrație, șovinism și climatul politic instabil.

În mod contrar, un român în Olanda se bucură de o infrastructură bună, de ajutorul poliției olandeze și poate profita de serviciile unui sistem legal integru. Într-o situație de urgență, ar fi preluat de o ambulanță în mai puțin de 15 minute. Poate folosi drepturile europene ale acestuia oriunde dorește. Nu există absolut nici barieră artificială pentru români, care ar putea interveni în exercitare drepturilor civile ale acestora. Un român nu are nevoie să investească timp și bani pentru a învăța una din cele doua limbi oficiale în Olanda (olandeză sau frizonă) datorită ospitalității olandeze. În afară de asta, poate folosi facilitățile sociale de care nu are parte în propria țară.

Făcând din nou referire la articolul dumneavoastră, cei care sunt inferiori și ale căror drepturi sunt încălcate sunt europenii din România, deoarece sunt prin definiție inferiori și cetățeni de mâna a doua. Puteți susține ca eu reprezint un caz specific și că lucrurile nu sunt chiar atât de negative. Cu toate astea, pot demonstra că lucrurile pe care le-am scris sunt adevărate, folosindu-mă de date indiscutabile. Voi examina câteva fapte de necontestat.

În închisorile din România se află trei cetățeni de origine olandeza, în Olanda, în fiecare zi un infractor român este arestat, criminalitatea românească fiind la ordinea zilei. În rapoartele recente, poliția olandeză discută despre sute de acte criminale efectuate de români. De ce sunt atâția hoți de buzunare români în Olanda? Poliția olandeză menționează mii de crime comise! RATA ESTE DE PESTE 1:1000!

Dacă toți cetățenii ar fi egali în Europa, atunci olandezii și-ar putea folosi drepturile și s-ar putea stabili in România și beneficia de toate resursele specifice, precum natura sau terenuri ieftine. În orice caz, un număr mic de cetățeni olandezi locuiesc în România, undeva în jur de 100, pe când în Olanda locuiesc peste 50.000 de români. RATA ESTE DIN NOU PESTE 1:500!

Comisia Europeana a raportat că România este o țară coruptă și s-a întrebat dacă transformarea într-un stat de drept a fost într-adevăr efectuată (raportul din 18 iulie 2012). În România, populația de culoare este aproape inexistentă. Peste 3 milioane de oameni au părăsit țara, iar rromii care sunt supuși actelor de rasism de asemenea aleg să părăsească țara (rromii vorbitori de limba maghiară suferă de o dublă discriminare). Peste 3 milioane de oameni au votat împotriva statului român. Toți aceștia au migrat către Europa de Vest. Câți europeni s-au mutat în România? RATA ESTE DIN NOU PESTE 1:100, PROBABIL AJUNGÂND LA 1:500!

România nu a putut face față trecutului său comunist iar victimele acelei dictaturi nu au primit niciun fel de scuze publice. Din 1992 până în prezent, populația maghiară a scăzut cu 200.000 de persoane! Populația de origine germană a devenit aproape inexistentă iar din 150.000 de evrei care locuiau in România în 1956, acum nu mai există nici unul! România nu poate oferi condiții de viață acceptabile pentru propriile minorități autonome! Societatea românească ar trebui să fie indignată din această cauză, în loc să pună peste tot steagurile tării, înalte cât un zgârie-nori.

România este încă o țară slab-dezvoltată și nu a atins încă bună-starea economică a statelor vestice: nu are autostrăzi, o infrastructură decenta lipsind cu desăvârșire, nici măcar nu este capabilă să folosească resursele europene oferite pentru dezvoltare, în mare parte datorită corupției și nepotismului prezente în administrația publică.

De aceea consider că refuzul referitor la aderarea la spațiul Schengen este justificată. Eu cred că libera mișcare a forței de muncă ar trebui de asemenea să fie restricționată pentru încă cel puțin doi ani. De asemenea, consider că însăși statutul României de membru al Uniunii Europene este discutabil (referire la articolul meu in olandeză din 21 august 2012, Aderarea României la Uniunea Europeană s-a întâmplat prea devreme).

Cred că România nu ar trebui să fie un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene atât timp cât discriminează europenii și îi tratează ca pe niște cetățeni de mâna a doua. Cum vă puteți plânge de faptul că România nu este membră Schengen, fără să fiți indignați de faptul că România nu este capabilă să respecte acele tratate ( Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, Tratatul de la Strasbourg etc.) semnate ca și condiție pentru a deveni membru UE?

Locuiesc în România de peste un an și nu simt că sunt un cetățean european, nebucurându-mă de drepturile mele europene într-un stat membru. Ce face guvernul român pentru a face europenii să se simtă ca acasă în România?

Vă rog să citiți documentul pdf atașat, întrucât conține mai multe informații.

Cu stimă,

Drs. G.Landman

European Language Rights Foundation

Președinte
*Originalul scrisorii în limba engleză

_________________________________________

Stimate domnule Landman,

Vă mulțumesc pentru scrisoarea dumneavoastră referitoare la articolul scris împreună cu domnișoara Alina Gîrbea, despre statutul cetățenesc al românilor din Uniunea Europeană. Câteva dintre punctele dumneavoastră sunt într-adevăr foarte interesante, și cred că problemele pe care le expuneți merită discutate. Cu toate astea, scrisoarea dumneavoastră este îndreptată într-o direcție greșită, cu care nu sunt de acord, cum nu sunt cu faptul că dumneavoastră susțineți că România este un caz singular care trebuie criticat și sancționat ca atare. Toate acestea oferă o concluzie negativă nejustificată despre România, iar eu, la rândul meu, pot evalua în același fel Olanda și cetățenii olandezi sau oricare altă țară europeană.

În primul rând, ideea dumneavoastră principală, și anume că statutul României ca membru Schengen (sau chiar ca membru al Uniunii Europene) ar trebui pus sub semnul întrebării este pur și simplu eronată. România îndeplinește toate criteriile legale și tehnice pentru a fi membru al spațiului Schengen. Alte comentarii referitoare la sistemul judiciar sau erorile administrației locale, chiar dacă îndreptățite, sunt paralele cu problema în discuție. Așadar, singura ilegalitate aici este că în ciuda prevederilor tratatelor de aderare a Bulgariei și României la zona Schengen (inutil de menționat faptul că toate țările membre au fost de acord), topica este distorsionată de politicienii care vând alegătorilor o falsă apărare împotriva imigrației, dezvoltând ideea că sursa tuturor problemelor sunt străinii.

Referitor la statutul de membru al Uniunii Europene, consider că atât dumneavoastră cât și alte persoane care vorbesc despre diferențele în dezvoltare și practici, înțeleg greșit întregul proiect european. Aceasta nu ar trebui să fie o Uniune uniformă, cu state complet identice. Sunt sigur că Grecia este destul de diferită față de Republica Cehă, iar Spania față de Suedia. Dacă ar fi să luam în considerare eficiența și practicile locale, nici măcar Olanda nu poate fi considerată dezvoltată în anumite regiuni unde țările Scandinave sunt net superioare. Uniunea Europeană are ca scop crearea unui spațiu deschis și integrat în diferite domenii pentru a ajuta țările cu o economie slabă (precum România) să atingă un nivel mai înalt, benefic unei piețe unice.

Da, problemele sunt existente, si da, România ar trebui să facă mai multe pentru a le adresa atât prin liderii ei, cât și prin cetățeni. Dar după semnarea tratatelor, aderarea țării noastre a devenit un fapt. Ar fi mult mai constructiv dacă am recunoaște faptul că este vorba de o muncă în lucru, în loc să ne axăm pe diversele slăbiciuni structurale, considerându-le motive pentru a refuza drepturile legale ale românilor.

În caz contrar, am putea inversa argumentul. Sunt sigur de faptul că mulți cetățeni olandezi se pot plânge de problemele pe care le întâmpină în propria țară, atunci când vine vorba despre sectorul public și cel judiciar. Corupția este de asemenea prezentă și în țara dumneavoastră în timp ce scandalul recent al cărnii de cal ( care de asemenea a creat o altă pată neagră pentru România) a pornit de la o companie olandeză care vindea produse sub denumiri false.

Olanda nu este nici ea străină de criminalitate. Apoi, românii care trăiesc acolo vorbesc despre presiunea exercitată asupra lor de către diferite părți civile și private de a părăsi țara. Și nici nu sunt tratați prea bine dacă nu vorbesc limba locală, atât în curți judecătorești cât și în relația cu administrația publică. Sunt atacați aproape săptămânal în media de către politicieni radicali și xenofobi. Ar fi cazul așadar să discutăm despre o suspendare a Olandei în UE? Sau, mai realist, ar fi cazul să ne dăm seama că probleme și crize există peste tot? Ați menționat (fără a cita o sursă) numărul criminalilor români din închisorile olandeze, numindu-i criminali pentru a impresiona, dar statisticile arată foarte puține cazuri de acest fel, mai puține decât cele comise de cetățenii olandezi. Eu nu cred, la fel cum nici o persoană civilizată nu ar trebui, că anumite etnii sau națiuni sunt mai predispuse la criminalitate decât altele. „Datele indiscutabile” la care vă referiți sunt doar de rațiune economică sau circumstanțiale.

Domnule Landman,

Recunosc faptul că România este o țară cu multe probleme – noi suntem primii care le recunoaștem. Educarea administrației publice, incluzând limbi străine, ar putea fi îmbunătățită. Durata de soluționare a problemelor judiciare, lupta împotriva corupției la toate nivelurile cât și crearea de fonduri și soluții adiționale pentru minorități, toate acestea pot fi îmbunătățite. Este o țară cu probleme mari din punct de vedere economic, iar aceasta a dus întotdeauna, oriunde în trecut, la emigrare și probleme structurale. Situația este mai bună acum decât in 2007. Eu consider că noi nu suntem tratați ca egali de multe state europene, dar înțeleg sursa acestui comportament și cred că statutul de membru al UE este unul din mijloacele prin care aceste tipuri de probleme vor fi rezolvate.

Da, ar trebui să se facă mai multe pentru a rezolva problemele străinilor care trăiesc si muncesc în țara noastră. Bariera reprezentată de limbă este o problemă comună în UE, dar într-adevăr, practicile culturale ale funcționarilor înaintați în vârstă, care au lucrat aproape toată viața lor într-un sistem totalitar trebuie să dispară rapid. Vă asigur că nu există niciun fel de discriminare împotriva străinilor. Toți suferă la fel din cauza ineficienței administrative, atât românii cât și olandezii.

În afară de asta, deplâng modul în care atât dumneavoastră cât și alți cetăţeni ai statelor membre folosesc cazul României pentru a argumenta perspective naționaliste. Migrarea economică (ce are deseori ca efect creșterea criminalității) se întâmplă atât în Europa cât și în restul lumii, în țări cu sau fără statut de membru al UE. Marile populații migratoare nu provin din interiorul Uniunii și nici nu sunt metode clare de a le opri. În loc să se concentreze pe găsirea de soluții pentru a se adapta la un fenomen vechi de când lumea, politicienii din vestul Europei pretind de cele mai multe ori că ar putea opri valurile migratoare. În realitate nici ziduri, nici mai multă poliție sau mai mulți bani pentru frontiere nu ar putea să oprească aceste valuri.

V-ați concentrat pe România deoarece candidează pentru aderarea la spațiul Schengen, dar să fim corecți: câți români care au dorit să trăiască și să muncească în altă tara UE au considerat un impediment faptul că România nu este încă membru Schengen? Câți au fost măcar descurajați de anumite restricții cu privire la piața muncii? Nici unul, sau aproape nici unul. A existat un număr mare de români în statele UE chiar înainte de 2007. Această dezbatere este falsă. Referitor la criteriile de eligibilitate pentru aderarea la spațiul Schengen nu mai avem nimic de discutat. De asemenea, nu ar trebui să mai pierdem timp vorbind despre „cum ar fi dacă”, cu privire la România ca membru UE. Putem, în schimb, învăța împreună cum să rezolvăm problemele expuse în scrisoare.

Dar numai dacă pornim de la un acord că, în ciuda diferitelor situații economice sau a dezvoltării, cetățenii români, olandezi sau oricare alții, sunt sau ar trebui tratați în mod egal în fața legii, în concordantă cu tratatele UE și alte tratate Europene și internaționale.

Atingeți multe alte subiecte în scrisoare, de la problemele minorităților la Republica Moldova. Consider că ele cad complet în afara discuției, deoarece există numeroase cazuri similare în Uniunea Europeană. Situația nu este perfectă dar nici nu este unică, disperată sau un motiv de discriminare împotriva României.

Cu respect,

Bogdan Deleanu
Europuls
Articol aparut pe Europuls

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. D’accord. Asta arata ca nici europenii nu sunt neaparat intr-atat de luminati si lucizi cum se crede indeobste. Fiecare vede paiul din ochiul celuilalt.

  • Da, mai complicat e faptul că pentru fiecare problemă (reală, nimic de zis) care există în Olanda, în România există 50 sau 100 de probleme. Soluția nu este răspunsul de tip ”ba tu ești”, că asta nu duce nicăieri. Un singur exemplu, fără nicio legătură cu Olanda: taxa auto. Nu numai că românii o suportă, dar s-au obișnuit deja cu ea și li se pare că așa e normal să fie. Ăsta e exact genul de problemă pe care românii înșiși trebuie să o rezolve și nici nu costă miliarde rezolvarea ei, cum ar costa, de exemplu, construcția de autostrăzi.

   Dar românii suportă taxa auto, suportă costul aberant al întreținerii de la bloc, suportă taxe stupide pentru țevile care trec prin apartamente și încă 100 de alte lucruri pe care niciun olandez sau niciun neamț nu le-ar suporta. Așa cum spune cineva mai sus, românii sunt cetățeni de mâna a doua chiar în propria lor țară, pentru că permit guvernanților și autorităților să-i trateze astfel. Nu de altceva.

   • Foarte CORECTA explicatia dvs la situatia romanilor in propria lor tara. Romanii suporta cu lasitate orice batjocura , nu au respect de sine si nici fata de altii , oricine ar fi. Se ‘gudura’ doar de frica sau pt un os azvirlit. Trist.

 2. Articolul este interesant. Titlul insa este nepotrivit: ceea ce sesizeaza, uneori perfect indreptatit, alteori oarecum tendentios (dar sa-i acordam beneficiul indoielii, bazat pe necunoasterea realitatilor interne) domnul G. Landman este modul in care sunt tratati TOTI traitorii pe aceste meleaguri, iar asta nu are legatura cu „europenii”, ca nici cetatenii romani nu sunt africani, americani, australieni sau asiatici.

  Prin urmare, titlul corect ar fi „Sunt oamenii obisnuiti cetăţeni de mâna a doua în România?”, sau, pentru mai multa precizie, „Sunt non-politicienii cetăţeni de mâna a doua în România?”. Iar raspunsul simplu si evident ar fi: DA, SUNT!

  Evident, acest raspuns ne doare, si cred ca ii doare si pe cei aflati la guvernare… doar ca pe ei (spre deosebire de noi ceilalti – romani de rand dar si olandezi, secui, etc.) ii doare drept la basca.

  • apoi domnule iosif,o diferentza parca tot ar fi :ruminu de mina a doua poate folosi limba(nu,nu ca mijloc de comunicare ! ptr celalalt scop ptr care ruminu are mari aptitudini) pe cind strainul nici nu are aptitudinea suficient dezvoltata si el poate strabate doar ingroshind plicul.
   vai de secui,ca ashtia nu e dotatzi cu nici una.
   in rest domnul deleanu are toate insushirili omului nou de romanica

   • secuii nu-s dotati ? pai asta stiam :)

    lasind gluma la o parte, stiu destui straini care se descurca si cu limba si cu plicu’. Afirmatia e adev si pentru secui, tigani, etc. Si pentru romani.

    • sa glumesc si io si sa spun ca sintetzi shovin ! ? n atzi gusta gluma ! sintetzi doar un regatzean.
     statul romanica shi a fidelizat o parte a supushilor care indeplinesc calitatzile de: rumin,ortodox si pe cit se poate aceea de comunist.pe ceilaltzi i a numit dushmani ai poporului,minoritatzili conlocuitoare sau recalcitrantzi vindutzi agenturilor straine.
     sigur un olandez nu e in stare sa intzeleaga profunzimea acestor calitatzi.
     de la ceausescu,patria si poporu ,la nu mi baga sula n coaste ma animalule,ajungind la succesurili unei mintzi odihnite cu tziganca imputzita,miasmele de ev mediu ce emana din romanica se simt acum mai bine in occident.
     dar avetzi dreptate:ba tu,ba tu ,ba tu ! ha ha ha

 3. Domnilor, este inutil sa ne scoatem ochii unii la altii. Problema e citeva nivele mai sus. Opinia cetatenilor europeni nu mai este de mult timp ascultata de politicieni. Cind cetatenii din doua tari au spus „nu” tratatului european, opinia lor a fost ignorata. Politicienii s-au rupt de prostime de generatii. Institutiile financiare si corporatiile gestioneaza totul. Doua-trei firme detin majoritatea marcilor comerciale. Semintele agricole apartin unor firme. Doua aliante aeriene detin majoritatea zborurilor din Europa. Sursele de energie sint monopoluri. Nu mai conteaza cine e mai corect sau mai corupt. Ne indreptam incet dar sigur catre o „Brave New World”, din pacate. Enjoy what you have until it lasts! :)

 4. Articolul d-lui Landman este un exemplu de discurs depreciativ, chiar discriminator la adresa românilor. Practic occidentalul se simte „discriminat” de subdezvoltarea ţării de care suferim cu toţii. Faptul că românii nu vorbesc limbi străine este prezentat în mod ridicol ca o formă de discriminare a străinilor când este de fapt o manifestare a nivelului scăzut de educaţie care nu se rezolvă bătând din picior şi stropşindu-te la români.
  Este un articol care debordează de românofobie, îmbrăţişând practic orice cauză ostilă românilor, insultând toate sensibilităţile noastre naţionale de la autonomia secuiască până la idealul reunificării naţionale – la nevoie probabil şi Transnistria sau Găgăuzia ar putea deveni victime ale călăilor români, iar KGB-ul sau FSB-ul luptători pentru eliberarea popoarelor de tirania românească.

  • nu este chiar asa.
   faptul ca in administratie nu se vorbesc limbi straine nu tine de gradul de educatie al poporului, ci de incapacitatea decidentilor de a angaja functionari publici care sa poata vorbi si o limba straina.
   Fara a avea statistici, apreciez ca pprocentul de vorbitori de limbi straine al romanilor este cel putin egal cu media europeana.

   • With all due respect, apreciați greșit. Mergeți dvs.prin Bavaria de exemplu și o să vedeți că vă puteți înțelege pe stradă în engleză cu aproape orice persoană de sub 40 de ani. Nemții susțin că vorbesc engleză ”just a little”, dar la ei asta înseamnă de fapt conversație fluentă. Nici dacă îi încadrați pe Băsescu sau pe Antonescu la categoria ”vorbitori de limbă engleză” :P tot nu obțineți rezultate comparabile cu Europa Centrală.

    Englezii și americanii nu prea știu limbi străine, dar restul națiunilor chiar folosesc frecvent engleza.

    • vedetzi dvs,nu doar cind se refera la limba,occidentalul,are bunul simtz a fi modest !
     romanica este o constructzie de mirlani in general,care nu realizeaza ca sint penibili cind ishi deshearta mindria.de aceea si autorul acestui articol sint convins ca are matritza gindirii majoritatzii.
     imi amintesc de anii ultimi ai comunismului:comunistii chiar se credeau cei mai buni ! le lipseshte acel simtz al rushinii si al ridicolului.au venit tare de jos social si au sarit drept in virf.au devenit majoritari si au impus comportamentul lor ca fiind cel normal.
     si va descriu un fapt;intr o sedere in Africa(aia neagra total)am ramas surprins sa aud ca mi se cere sa compar Europa cu Africa lor,ei fiind convinshi ca iese mai bine Africa ! credetzi oare ca le potzi spune contrariul ?

 5. Iata ca s-a gasit cineva sa lase pudoarea deoparte si sa puna degetul pe rana, sa ne arate asa cum suntem. Raspunsul, elegant in forma, se inscrie in categoria capra raioasa dar cu coada sus sau Europa are si ea falitii ei, sa nu ne dea lectii.

  Cica proiectul european nu inseamna uniformitate, adicatelea dati-ne fonduri, liber la circulatie si toate drepturile cetatenesti dar aici noi facem regulile, lasati-ne in mocirla noastra balcanica. Penibil.

 6. d’l Deleanu de la europlus parca nici usturoi n-a mancat.. lasand la o parte afirmatiile gen „nici măcar Olanda nu poate fi considerată dezvoltată în anumite regiuni unde țările Scandinave sunt net superioare”, care mi se pare pur si simplu ridicola tinand cont de stoicismul cu care-si desfasoara olandezii business’ul si stilul de viata, de competitivitatea si influenta pe care o au in mai orice tine de tehnica si inovatie, as adauga un singur lucru care ar putea sa’l faca pe d’l Deleanu sa inteleaga mai bine de unde vine olandezul (desi banuiesc ca stie de unde vine, dar s-a exprimat din patriotism..): noi nu ne-am indeplinit angajamentele luate fata de UE in ceea ce priveste evolutia in bine a statului de drept..! prin prisma acestui adevar, toata povestea cu indeplinirea conditiilor ptr shengen e doar o palavra fara sens, penibila.

  pe langa asta, sa vedem un pic: doua tentative de lovitura de stat in 3 ani, coruptie demonstrata la nivelul cel mai inalt (nastase etc) dar cu taraita, probabil nu sunt suficienti procurori cu boase care sa se ia de politicieni, aratand indirect ca daca ar fi fost mai multi procurori la fel de dedicati am fi asistat probabil la mutarea unei jumatati din administratie si parlament in inchisorile dedicate celor cu greutate (inchisoare=vacanta intre patru ziduri; memorii, carti scrise, etc).

  ptr olandez sa-si faca treaba cu plicul e ca si ptr un roman care descopera, probabil pe la arabi sau pe la sud-americani, ca trebuie sa plateasca ca sa ramana in viata si in libertate desi n-a facut nimic. e o analogie fortata, doar sa arat ca daca esti obisnuit intr-un anumit fel e greu sa intelegi ca plicul ocazional e ptr autohtoni un drac nu asa de negru, ca e pur si simplu ignorat. olanda probabil are coruptie, nu zic nu, dar a ne pune la acelasi nivel e cam dovada de tupeu cras ori de subiectivism pur demagogic.

  desigur ca nu trebuie sa stam cu capul jos, dar trebuie sa ne fie rusine ca natie. daca am avea mai multa rusine si mai putina nesimtire poate am putea ajunge la un nivel in care am putea sa ne uitam noi la ei de sus in jos, ca mai prosti nu suntem. dar ne marginim sa respiram nesimtire, cand am fi putut visa maretie. de fapt visam, visam la bianca slav si la antonia, iar carciuma tot la 7am se deschide.

  • dl deleanu a dat un raspuns patriotic cam pompos, diplomatie categoria „adrian severin” (ca o coincidenta, parca si severin le explica celor de la bruxelles ca n-au prins ideea europenismului acum cativa ani. bine ca am prins-o noi, ca sa le putem explica si lor). in rest, tot felul de reprezentanti ai lumii a treia sar de fund in sus si le spun celor care isi permit sa le atraga atentia ca si la voi exista coruptie, vedeti ce scrie la voi in ziare, cu aerul ca au spus o chestie foarte desteapta. ce e necinstit aici este ca implicit le cerem europenilor mult mai multa intelegere decat consideram normal sa acordam noi altora. situatia e proasta, mesajul este neplacut, dar e real si e sincer. in primul rand trebuie sa-i multumim omului aluia ca a initiat un dialog cu noi si ca ne-a spus cinstit parerea lui. hai sa vedem daca putem face ceva. eu prefer sa stiu opinia lui reala, care nu ma surprinde prea tare, si sa tin cont de ea. nu vad cui folosesc minciuni spuse din politete.

  • Dl. Landman se exprimă la adresa noastră (presupun că şi dumneavoastră faceţi parte dintre noi) ca un kapo iar dumneavoastră îi şi mulţumiţi, ca un deţinut disciplinat.
   Esenţa problemei vă scapă: acest domn Landman declară că nu românii sunt discriminaţi în Olanda ci olandezii în România. Doar că nimic din văicărelile lui nu demonstrează altceva decât situaţia proastă din România, nicidecum discriminarea cetăţenilor străini.
   Iar problema cu secuii şi cu moldovenii pe care i-am coloniza (ca şi cum i-am obliga noi să ceară cetăţenia română!) deja este mai mult decât tendenţioasă, este în mod clar românofobă.
   Am mai avut „plăcerea” unor contacte online cu un cetăţean olandez interesat de România: http://www.flickr.com/photos/maartend/sets/72157622703284206/
   Se duce în cartierele ţigăneşti din Bârlad după care scrie despre „the Romanian way”. Nu că n-ar exprima nişte realităţi dureroase fotografiile lui, dar să te duci în cele mai sordide locuri şi să identifici acolo „the Romanian way” în modul de viaţă al unei minorităţi naţionale este … fair play olandez, probabil.

   • dumneata esti mai detinut ca mine, stai linistit. cand nu esti in stare sa discerni ce citesti, plange ‘hartia’. atentionarea mea era ca raspunsul potrivit e de alta natura si are alte justificari, nu otararea neaosa.

 7. Eeei, dl Landman are dreptate in multe privinte. M-a mirat insa modul in care pune in legatura exodul minoritatilor (maghiari si evrei), fenomen indiscutabil, cu persecutii din partea autoritatilor romane.

  Ei, cautand un pic pe net gasim pe dl Gabor Landman, membru al unei fundatii pentru drepturile maghiarilor din centrul Europei cu sediul la Amsterdam. Tot pe net se gasesc si materialele respective.

  http://www.hungarian-human-rights.eu/

  Nu vreau sa spun ca ungurii sunt rai, ci ca dl Landman nu e in niciun caz un martor obiectiv si impartial, victima a birocratiei romane. Domnia sa, ca si multi maghiari de altfel, uraste funciar Romania. E problema lui, dar repet, nu e in niciun caz vreun innocent bystander

  • Articolul d-nului Landman ar fi bine sa puna serios pe ganduri societatea romaneasca. Nu numai din perspectiva drepturilor politice, sociale si cetatenesti transbordale europene dar mai ales prin prisma care arde la buzunar: prabusirea investitiilor in Romania. De la peste 10 miliarde euro in 2009 la un miliard in 2013.

   Raspunsul d-nului Deleanu reflecta perfect societatea romaneasca contemporana. Nu este numai vina guvernelor corupte si incompetente care conduc Romania de 22 de ani pentru prabusirea economiei, a nivelului de trai si in prezent, prin noile masuri anti-economice care gripeaza ceea ce a ramas din industria romaneasca. Este in primul si in primul rand vina romanilor. Pentru ca ei perpetueaza o specie de politicieni execrabili la panourile de comanda si control a Romaniei. Pentru ca romanii sunt condusi exact de cine merita.

   Reputatia negativa de care se bucura romanii in toata Europa occidentala nu este numai datorita nivelului ridicat de infractionalitate. De la a scuipa pe strada, de la a arunca gunoaiele pe jos, pana la a tranti usa in fata celui care vine in urma ta, se numeste nivel redus de civilizatie, se numeste lipsa de educatie civica. Asta nu au romanii. Asta este ce deranjeaza cel mai tare, asta infurie occidentalii si ii determina sa devina duri si inflexibili in chestiuni pe care, in mod normal, le-ar aborda cu multa flexibilitate si intelegere.

   Stiu ca majoritatea romanilor care au calatorit prin Europa de vest ca turisti in excursii sunt revoltati de felul cum sunt tratati de localnicii din tarile pe care le viziteaza. Am citit, mi s-au povestit, am vazut exemple nenumarate care reflecta ceea ce am mentionat mai sus. Ca turist, iti cheltui banii si timpul intr-o tzara straina contribuind de fapt la bunastarea acelei tzari, prin sumele chiar modice pe care le lasi in tzara respectiva. Ar trebui sa fi tratat cu respect, politicos, pentru ca de fapt le faci o favoare. Poti sa mergi si inalta parte la urma urmei. Efectul este contrar: v-ati intrebat de ce?

   Cred ca ar fi bine sa reflectati la articolul respectiv. Ridica cateva probleme spinoase si foarte reale pe care societatea romaneasca prefera sa le ignore, sa le distorsioneze, sau sa le contraargumenteze vehement (cazul d-lui Deleanu) in loc sa ne intrebam cat se poate de simplu si serios: cum sa facem sa iesim din marasma in care suntem si sa ne imbunatatim calitatea de oameni si cetateni europeni.

   La urma urmei pozitia d-nuli Landman nu este deloc izolata. Toata presa occidentala este tixita de articole, reportaje si interviuri in care romanii sunt demontati bucata cu bucata. De ce toata Europa are ceva cu Romanii? De ce nu are nimic impotriva cehilor, sau a polonezilor, sau a ungurilor? Doar si ei au facut parte din acelasi sistem comunist tampit. Incercati sa rapundeti la intrebare in mod firesc, rational si civilizat. Ar fi un start bun.

   • „Toata presa occidentala este tixita de articole, reportaje si interviuri in care romanii sunt demontati bucata cu bucata. De ce toata Europa are ceva cu Romanii? De ce nu are nimic impotriva cehilor, sau a polonezilor, sau a ungurilor?”

    În textul ăsta dumneavostră confirmaţi de fapt discriminarea românilor în Europa, exact tema discuţiei de fapt. În perioada interbelică toată Europa avea ceva cu evreii. Însemna asta că evreii nu erau discriminaţi, ci Europa avea dreptate în privinţa lor?

    • Pogromurile si xenofobia are radacini adanci in istorie si nu a inceput cu evreii. Abia in sec XIX si XX dezinformarea la scara larga a adus xenofobia si nationalismul la cote ridicate. Evreii au fost marginalizati, prigoniti, exilati, si ucisi in masa din mai multe considerente. Cel mai important erau banii: detineau banci, afaceri, networkuri financiare si politice puternice. Apoi pe asa zisa lipsa de integrare multi dictatori si-au construit carierele. In Germania problema in jurul anilor 1930 era pur politica, evreii erau foarte bine integrati, dovada numarului ridicat de casatorii mixte intre evrei si germani. Dar national-socialismul a avut o alta agenda.

     Romanii nu sunt doriti in Europa occidentala nu pentru ceea ce au. Nu sunt doriti pentru ceea ce nu au, asa cum am mentionat in comentariul meu de mai sus. Va recomand sa calatoriti cat va puteti permite si sa invatati din cultura si civilizatia altor popoare. O sa va schimbe punctul de vedere, veti deveni mai flexibil si veti intelege ca intransigenta nu este egala cu knowledge. Romanii inca au multe de invatat si vor trebui sa se schimbe in bine. Aici este de fapt problema pe care refuzati sa o acceptati.

    • Umblu de peste 20 de ani prin Europa și m-am simțit o singură dată ”discriminat” de un angajat de la o stație de benzină care avea impresia că aș fi rus :)

     Dar am prieteni care se simt discriminați peste tot: în Elveția, în Austria, în Bulgaria și (last but not least, desigur :P ) în Ținutul Secuiesc. Concluzia mea e simplă: senzația de discriminare omniprezentă la români vine din complexele de inferioritate. Dar să facem ceva pentru a elimina cauzele acelor complexe? Asta niciodată!

     Discursurile de tip Adrian Severin nu sunt o raritate în România. Dimpotrivă, sunt mai degrabă comune în rândul românilor, după cum se vede și pe această platformă.

     • nu shtiu daca m am inshelat de multe ori aflindu ma in afara romanicii cind am spus :ashtia sint rumini ! si asta inainte ca respectivii sa deschida gura.
      daca ash incerca sa spun aici de ce ? mi ash atrage oprobiul ruminului patriot,asha ca mai bine tac.dar sa nu credetzi ca ruminii e speciali(asha cum multzi cred,ha ha)sint si altzii care ies in evidentza prin comportament.depinde prin ce ! ha ha
      referitor la discriminare;nu ca n ar exista,dar sentimentul resimtzit de unii rumini care nu se simt in largul lor este tocmai datorita diferentzei comportamentale.culturale
      imi amintesc in tineretzea mea barbatzii care salutau ridicindu si palaria si purtind o batista alba in buzunarul de la piept, care ieshea in triunghi la vedere si aparitzia tot mai frecventa a altor barbatzi care ishi imprashtiau mucii cu degetele cu care in prealabil ishi suflasera nasul.ashtia din urma poarta azi Armani in romanica

  • Bravo, domnule! Habar n-aveam!
   Sigur că originea etnică nu-i ia dreptul la opinie, dar este un fapt relevant în discuţie, mai ales când vorbeşte despre colonizarea ţinutului secuiesc. Un fapt pe care ar fi fost de dorit să nu-l treacă sub tăcere, că nu toată lumea îl cunoaşte pe aici.
   Fenomenul se întâmplă şi în dezbaterea publică de aici din România – persoane cu origine etnică neromânească îi înjură pe „noi, românii” trecând sub tăcere etnicitatea domniilor lor, relevantă totuşi când vorbeşti urât despre „noi, românii”.
   Sigur, astfel de aspecte nu sunt relevante pentru comentatorii care juisează de bucurie că ne-a mai înjurat cineva.
   Românofobia pe care am sesizat-o în text fără să cunosc aspectul dezvăluit de dl. Radu, iată că se explică într-un mod neaşteptat. Nu m-am gândit să investighez autorul pentru că nu m-ar fi surprins nici de la un etnic olandez.
   Mă întreb cum ar fi fost primit articolul dacă în loc de un oarecare domn G. Landman l-ar fi semnat un domn Popov de exemplu.
   Ruşii au voie şi ei să ne înjure, sau e pemis doar pentru occidentali şi/sau maghiari?

  • asta era ! uite ca asha se explica de ce domnul asta Landman scrie ce scrie ! e ungur !chiar daca se da olandez.bravo raducule ! ar trebui sa mai verifici,ca tare ma tem ca asta e instigat de Soros ! trebuie sa fim vigilentzi ca tzarishoara noastra draga e dorita de totzi! mai ales de unguri

 8. Romania nu are ce cauta in Schengen in acest moment. Chiar daca cea mai mare parte a chestiunilor tehnice sunt compatibile cu standardele europene, ramane problema coruptiei generalizate, a institutiilor profund neperformante, a incompetentei din administratia locala si centrala. II dau dreptate d-lui Landman. Bilantul celor sase ani ai Romaniei europene este foarte modest si e cale lunga pana la normalizare. Ar fi o prostie/nebunie colosala din partea tarilor vest-europene pentru a incredinta exclusiv paza frontierelor rasaritene ale uniunii in seama vamesilor romani.

 9. Domnule Landman,

  Daca aveti ocazia sa cititi aceasta postare, va recomand sa cititi jurnalul lui Johan Bouman, un conational de-al dumneavoastra care locuieste in Bucuresti, scris in revista Kamikaze, http://www.kmkz.ro .
  In nota umoristica, jurnalul surprinde la fel de bine realitatile Romaniei, dar spre deosebire de dumneavostra Johan Bouman, le intelege, le studiaza cauzele si nu arunca cu concluzii ultimative.
  Asa ca e o problema de optiune personala sa vrei sa te simti bine aici sau sa compari cu ce ai acasa.
  Pe de alta parte va adresez o intrebare, daca Romania avea o dezvoltare economica net superioara Ungariei, se mai vorbea de autonomie in Tinutul Secuiesc? Eu cred ca nu, dupa cum nu aud nimic de ungurii din zona de est a Austriei ca ar vrea sa se uneasca cu Ungaria.

  • exact ! exista si altzi olandezi nu numai acest Landman !
   asta nu intzelege nimic ! fiintza ruminului e profunda; nu potzi arunca asha in derizoriu o cultura de 2000 ani ! aici te potzi simtzi bine; singurul lucru pe care trebuie sa l acceptzi e cultura rumina !
   iar la intrebare : sigur daca romanica avea o dezvoltare cel putzin net(ha ha) atunci nu se mai vorbea.ahtia vor in Austria ! ha ha

   • dom’le, dar esti setat cu „rumanii” astia … si asta de la o glumita cu privire la dotarea secuilor!?
    parca nu merita atita incrincenare …
    mda, evident n-am inteles nimic, sunt regatzean rumin, doar, nu!?

    • daca n atzi intzeles nimic atunci ce avetzi cu mine ?
     eu domle bre,mai rid p aci si incerc sa va arat oglinda.aci sint tipicele reactzii patriotice ruminesti la care eu am incercat sa reactzionez
     apropo de rumin ! romanii traiesc in Roma

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Bogdan Deleanuhttp://www.europuls.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=474:bogdan&catid=128
A studiat la Facultatea de Ştiinţe Politice, secţia engleză din cadrul Universităţii Bucureşti şi la Institutul de Studii Europene al Université Libre de Bruxelles. Lucrează din 2008 în mediul European, activând în Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European, a fost coordonator electoral în cadrul Misiunii de Stabilizare a ONU din Haiti (MINUSTAH), a co-fondat Europuls și coordonat Eurosfat. S-a implicat în organizarea civică și politică a Diasporei române și în prezent lucrează, din nou, într-un cabinet europarlamentar la Bruxelles.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro