miercuri, decembrie 1, 2021

Suntem în plină mineriadă. Chestia cu Monitorul Oficial câștigă titlul de porcăria politică a zilei.

Așa-i că dacă vă zic că cea mai mare porcărie făcută până acum de Ponta și gașca lui e asta cu Monitorul Oficial n-o să mă credeți?  Nu, încercările de spălare a plagiatorilor (Mang, Ponta însuși) și de scăpare a infractorilor (Năstase) sunt de-a dreptul subtilități față de ce ne-a pregătit guvernul Ponta pe șestache, cum stă bine unor șmecheri adevărați și experți în lovituri de culise.

Pe scurt: Guvernul a hotărât ieri, prin Ordonanță de Urgență, trecerea Monitorului Oficial de la Camera Deputaților în subordinea Guvernului (SGG), cu niște pretexte cusute cu ață albă, de exemplu că „Parlamentul are vacanță, ce facem cu MO atunci” sau „numai sub Guvern s-ar putea publica pe gratis legile pe site”, cum explică dl Mihalache.  Nu vă lăsați păcăliți, miza jocului e uriașă.  Mai ales după ziua de azi cu deciziile Curții Constituționale.  Cine nu știe că în țara asta contează mai curând cine, cum și când dactilografiază și tipărește o lege decât ăia care o votează, să recitească excelentul articol al d-lui Orășanu.  Apropo.  Dacă n-ar fi exact cum zice el, n-aș mai fi fost obligată să citesc de 14 ori Legea Energiei căutând schimbări făcute pe furiș, și nici nu mi-aș mai pierde vremea s-o mai citesc o dată și după ce e publicată să fiu sigură că e în forma în care zice-se c-a fost votată ultima oară, să nu ne trezim ferească Sfântul cu încă vreun infringement de la Comisie pentru articole croite cu dedicație.

Ei bine, până acum, aflat sub Camera Deputaților, Monitorul Oficial era cât de cât controlat de toate partidele politice reprezentate în Parlament, ceea ce-i făcea pe toți să se verifice unii pe alții și să nu scape decât ocazional vreo întoarcere din condei sau amânare a vreunei legi cam incomode.  Pentru că aici e fondul problemei: orice lege, ordonanță, hotărâre, dar și decizie a Curții Constituționale intră în vigoare numai după publicarea în Monitorul Oficial și în forma în care e publicată acolo, chestiuni care nu coincid întotdeauna 100% cu ce au intenționat ăia care au făcut legea, ordonanța, hotărârea etc.  Manipularea momentului publicării în MO nu e o tehnică nouă sau inventată acum de USL: de pildă, și guvernul PDL a întârziat anul ăsta cu vreo lună publicarea chiar a unei decizii a Curții Constituționale privind CAS-ul pensionarilor cu pensii peste 740 RON, că n-avea bani la buget și a mai câștigat o lună de neaplicare, vă amintiți scandalul.  Diferența între abuzurile de atunci, cu MO sub Camera Deputaților și acum, cu MO sub SGG, e că acum nu mai există niciun fel de control al Opoziției asupra abuzurilor pe care le pot face cei de la guvernare.  Prin subordonarea față de Guvern, Monitorul Oficial nu mai e sub controlul tuturor partidelor parlamentare, și de la Putere, și de la Opoziție, ci doar sub controlul partidelor de la Putere, adică în Guvern.  Și iată un efect imediat: credeați c-ați scăpat de votul uninominal (ăla care duce USL la 80% în Parlament dacă ia peste 50% la vot)?  Credeați că acum Ponta și Corlățean scheaună ex-post să scape de judecătorii incomozi, pentru alte chestii care s-ar mai putea întâmpla în viitor, și că s-a tranșat și chestia cu cine se duce la Bruxelles?  Nu vă grăbiți, aici e lovitura de maestru, chapeau bas, domnilor Mineri ai Guvernului Ponta.

Odată ce-a pus mâna direct pe Monitorul Oficial, nu există niciun motiv pentru care Guvernul Ponta să nu poată amâna publicarea deciziei de azi a Curții Constituționale privind votul uninominal până după alegeri.

Update:  un comentator îmi atrage atenția că legea cu votul uninominal pică oricum deoarece decizia de ieri a Curții Constituționale a fost dată înainte ca legea să fie trimisă la promulgare; și dacă a fost declarată neconstituțională nu mai poate fi trimisă la promulgare.  În orice caz, problema de fond cu Monitorul Oficial rămâne – e foarte periculos să rămână sub controlul exclusiv al Puterii, date fiind derapajele și până acum, ca să nu mai zicem cât de „urgent” era transferul MO la SGG pentru „eficientizare” taman zilele astea.  Apropo – Curtea Constituțională urmează să se pronunțe la un moment dat și pe chestiunea privind ordonanțele de urgență și când se justifică ele, pornind de la o sesizare cu cazul ICR.

Distribuie acest articol

37 COMENTARII

 1. Ma bucur ca atrageti atentia asupra acestui lucru. Pentru cine s-a uitat in seara asta la tv si a vazut insistenta cu care membrii USL declarau ca decizia CC nu e valida pana la publicarea in MO e clar ca ea nu se va publica prea curand, Insa, probabil, ne vm trezi maine cu vreo 7 OU ca sa ne ie clar cine legifereaza democratic in tara asta.

 2. Personal aş fi extrem de prudent cu opiniile dlui Răzvan Orăşanu, dincolo de articolele sale excelente şi experienţele pertinente, cred că există o mică-mare problemă de caracter. Aceia nu se corectează cu studii la Harvard.

  Două semne premergătoare în opinia mea, unul privind publicarea articolului în plină campanie electorală cu note critice şidedicat doar la adresa unor personaje din PDL acolo unde lupta politică era mai strânsă. O consider ca o formă de implicare directă într-un proces electoral.

  Şi a doua ar fi, reacţia eluzivă astăzi a dânsului la întrebarea din partea dnei Raluca Turcan privind consecinţele unui plagiat(după o încercare abilă intelectuală de a manipula conversaţia spre un sens de a aştepta o decizie, a nu se antepronunţa pe declaraţiile din revista Nature).

  Concluzia mea personală , a fost captat de liberali şi s-a oferit un deal în viitoarele structuri de putere. Un pact cu diavolul în fond, dar uman ca şi motivaţie(o carieră publică). Dar..dacă ar avea ca şi motivaţie principiul unei competiţii corecte, ar promova examenele pe posturile de demnitari. Păcat, la nivel intelectual promitea.

 3. În privinţa guvernării Ponta, se poate chema oricum, dar este un dezastru faptic până în prezent, pentru că din acţiunile oamenilor din spatele guvernării am impresia că singura competenţă e distrusul adversarilor politici şi atacul consistent şi repetat la ideea de democraţie.
  Membrii Cabinetului Ponta sunt extrem de manipulabili, şantajabili -de la dosarele şi acţiunile probabil de corupţie precedente (dovezi zilnice, numărul de oameni demascaţi mediatic) Nu e vorba că cineva poartă un război împotriva lor, e pur şi simplu vorba că indiferent cine poartă un război împotriva lor are mare şanse să câştige, trecutul le este plin de scheleţi. Cursul Euro o ia la valea, credibilitatea cetăţenilor români cu diplome universitare la fel-(consecinţele practice ar fi mai puţini oameni în Instituţiile Europeene acolo unde e important ca fiecare ţară să fie reprezintă). Izolarea politică în interiorul U.E care face afacerea minunată a intereselor altor State probabil, urmează contracte preferenţiale(fuga de a semna orice doar doar vor fi băgaţi în seamă internaţional). Nu există inamici externi, există interese economice aşa cum se tot repeta de prin 1989, vulnerabilităţile ţării sunt legate încă de reziduul corupţiei la intern. Problema e, următoarea, neasumând responsabilitatea unui dezastru confirmat deja într-o lună pe plan administrativ, situaţia socială riscă se deterioreze în tabere extremizate, deja se anunţă mişcări sociale..se prefigurează un haos extrem de negativ în perioada tulbure internaţională. În loc să ducă o falsă cruciadă împotriva celor care au cât de cât o viziune strategică (dl Funeriu de dna Macovei de exemplu spuneţi un Stat unde Educaţia de calitate nu e o necesitate de competiţie în mediu internaţional sau Eradicarea corupţiei, nu e un garant pentru stabilitate şi reguli clare pentru investitori.) cu tot felul de matraplazâcuri tipic româneşti -şmecherii orientale fanariote(mânărelile din culise pentru tot tipul de personaje dubioase).

 4. Doamna draga cred ca un pic de cultura juridica, asa macar o notiune doua nu v-ar strica. Ati evita sa va faceti de ras pe internet cu niste afirmatii de toata jena.

  Publicarea in MO a hotararii CCR in cazul legii electorale uninominale e irelevanta. In acest moment legea in vigoare este cea veche, proportionala. Pentru ca cea noua sa intre in vigoare legea trebuie promulgata de presedinte. Cum CCR a decis neconstitutionalitatea legii aceasta nu ii va mai fi trimisa spre promulgare si nu are importanyta cand se publica in MO decizia curtii.

  Daca vreti sa stiti alta e miza: cealalta decizie, cea cu Ponta vs. Basescu la Bruxelles. Daca MO amana publicarea deciziei pana dupa Consiliu, Ponta nu poate fi pus sub acuzare de baschetbalista de serviciu a lui Basescu (inefabila Kovesi) pentru nerespectarea unei hotarari a CCR.

  • @ momo,
   cultura ta juridica se vede ca da pe de laturi; si Nastase e specialist.
   Dar si arogant ca te intrece.
   Asa sinteti toti cei care debordati de cunostiinte juridice? sau badarania este pretul cu care ne servesti cunostiintele tale? ca sa nu zici ca ni le dai gratuit.

  • Nu stiu daca am dreptate sau nu, dar decizia CCR nu modifica constitutia, aduce numai lamuriri -faptul ca Presedintele este reprezentantul Romaniei e deja scris in legea fundamentala. Asadar as spune ca daca Ponta se prezinta la Consiliu o face abuziv, indiferent daca e publicata sau nu decizia in MO si poate fi pus sub acuzare, pe principiul „necunosterea legii nu te absolva de effectele ei”.

   • Aveti si n-aveti dreptate.CCR nu judeca in sensul in care o face o curte obisnuita, ea nu constata incalcarea legii si o sanctioneaza, ea solutioneaza conflicte de natura constitutionala. In acest moment, pana la publicarea MO partile, care sunt autoritati ale statului (presidentia si guvernul nu persoanele fizice Ponta si Basescu) sunt in conflict constitutional chestiune care este diferita de incalcarea legii. Daca insa dupa solutionarea de catre CCR (inclusiv publiarea in MO) una din parti nu respecta hotararaea curtii asta devine o chestiune de nerespectarea legii si are implicatii de natura personala si penala pentru factorii de decizie (Ponta). Cam asta ar fi miza, cred eu…

  • „ Cine nu știe că în țara asta contează mai curând cine, cum și când dactilografiază și tipărește o lege decât ăia care o votează, să recitească excelentul articol al d-lui Orășanu. Apropo. Dacă n-ar fi exact cum zice el, n-aș mai fi fost obligată să citesc de 14 ori Legea Energiei căutând schimbări făcute pe furiș, și nici nu mi-aș mai pierde vremea s-o mai citesc o dată și după ce e publicată să fiu sigură că e în forma în care zice-se c-a fost votată ultima oară, să nu ne trezim ferească Sfântul cu încă vreun infringement de la Comisie pentru articole croite cu dedicație.”

   „ Nu vă grăbiți, aici e lovitura de maestru, chapeau bas, domnilor Mineri ai Guvernului Ponta.”

   Subscriu . Evolutia represiunii politice din Romania a parcurs mai multe etape anterioare in care erau ignorate total drepturile omului : represiunea fizica ( bata, ranga, pistolul,etc.) , presiunea psihologica ( sicane, tracasari, umiliri,etc. ) si administrativa ( scoaterea din serviciu, interzicerea dreptului de a da examen la facultate, anularea diplomei , domiciliu obligatoriu, etc. ). Cum acest lucru nu mai este posibil de mult , am intrat de multa vreme intr-o noua faza in care „lupta de clasa” se da acum cu toate armele formale si informationale impotriva statului de drept. Pentru cei care nu cunosc aceste lucruri , inainte de 1989 aproape toti ofiterii MI erau in mod automat si absolventi ( la fara frecventa ) ai Facultatii de Drept , ceea ce explica multe lucruri aparent inexplicabile. Apropo de juristi ca elemente cheie in sistem, situatia s-a mentinut si dupa aceea. Prin 2004 am incercat cu un grup de cativa psihologi sa cautam sprijin parlamanetar pentru un amendament la un proiect de lege care viza profesia de psiholog, respectiv Colegiul Psihologilor din Romania , si am ajuns pana la domnul Teodor Melescanu ( in acel moment era vicepresedinte al Biroului permanent al Senatului ) si care ne-a primit extrem de politicos si fumand trabuc. Inainte de aceasta ultima intalnire , am discutat cu consilierul unui deputat care era jurist. Surpriza lui si a noastra a fost aceea cand si-a aruncat ochii pe lista cu numele celor care conduceau psihologii atunci si a exclamat spre uluirea noastra dar si a lui : „ Pai acestia sunt de fapt colegii nostri ! ” ( a recunoscut printre membrii conducerii psihologilor foarte multi dintre colegii lui juristi …) .

  • @momo

   Gradul de civilizatie al unui popor , al unei societati , al unei comunitati ai al unei persoane se masoara si prin modul in care trateaza femeile.
   Doamna Otilia Nutu si doamna Laura Stefan sunt doua femei aparent fragile care fac parte din numarul infim de persoane competente ( experti ) care lupta in mod real cu sistemul dement de la noi si care au facut pentru democratia romaneasca mai mult decat sutele de cetateni anonimi sau nu, care in virtutea dreptului la opinie dar in lipsa actiunii proprii , nu vor decat sa-si dovedeasca superioritatea prin vorbe si/sau un ton superior.
   Articolul excelent ( clar, concis, argumentat ) al doamnei Otilia Nutu demonteaza mecanismele de control ale unui sistem administrativ-birocratic slefuit in decenii , devoaleaza ratiunile lui lui ascunse si trezeste admiratia noastra , in timp ce dvs , la adapostul anonimatului , nu faceti nimic altceva decat sa eludati subiectul si sa reduceti totul la o lupta de orgolii politice si personale ( chiar credeti ca disputa Ponta vs Basescu este adevarata problema a Romaniei si intereseaza cu adevarat pe cineva ?! ) atacand de fapt persoana si nu fondul problemelor.

 5. O escaladare fara precedent a brutalitatii politice impotriva celor care contrazic puterea binomului rosu Pontantonescu. Asalt impotriva institutiilor statului de drept. Reacredinta caracterizata, nerusinare fara perdea, sindromul agresivitatii nestapanite(imaturul Ponta), impostura morala (plagiatul grosolan al doctorului Ponta), comportamentul de Fuhrer al narcisistului Crin – toate acestea sunt episoadele recente ale unei degradari bruste si traumatice a climatului politic din Romania. Fara o rezistenta organizata, tenace si de linga durata, vom deveni slugile fanariote ale politicienilor gangsteri Pontantonescu. ZID CONTRA KHMERILOR ROSII!

  • Aveti perfecta dreptate! Cred ca este momentul ca oamenii de buna credinta, indiferent de optiunile politice, sa bareze ascensiunea devastatoare a „khmerilor rosii”!

  • BINOMUL ROSU este portavocea TRINOMULUI NEGRU : felix-hrebe-bombonel ! In ceea ce priveste iesitul in strada … sweet dreams ! ISTERIA TV este peste tot , intrati in orice coafor sau hol de multinationala si vedeti la ce se uita romanul ! Visul lui porumbacu’ este pe cale sa se indeplineasca : guvernare alternativa usl ! ( 4 ani ponta prim ministru si porumbacu presedinte , 4 ani invers – suna cunoscut ? ) Somn usor natiune ! Au revoir !

 6. „They came for the Communists, and I didn’t object – For I wasn’t a Communist;

  They came for the Socialists, and I didn’t object – For I wasn’t a Socialist;

  They came for the labor leaders, and I didn’t object – For I wasn’t a labor leader;

  They came for the Jews, and I didn’t object – For I wasn’t a Jew;

  Then they came for me – And there was no one left to object.”

  (Martin Niemöller)

  • Corect si teribil de trist! Cei mai multi oameni nu realizeaza cum ii afecteaza ceea ce se intampla acum pana cand ii va lovi pe ei drept in fata. As mai aduga o reflectie a Dnei Thacher „Socialismul rezista cat timp cheltuie banii altora” Nu cred deci ca vom ajunge chiar la dictatura, caci la un moment dat banii europeni si plasa de siguranta data de FMI vor fi retrase; dar cred ca vom ajunge la o dezordine si o saracie si mai mari.

   • Exact, asa mi se pare si mie, foarte vioaie :-)))
    Si, in plus, acceptandu-si cu eleganta micile erori. Spre deosebire de unii dintre aparatorii sai de circumstanta ;-)
    Oricum, eu astept cu mare interes rodul critico-analitic al celor 14 lecturi ale noii legi a energiei. Fara gluma, de data asta.

    • :-)
     Va veni și asta, în curând, când va fi publicată în forma finală în MOficial. Până acum par acceptabile și legea energiei, și cea a ANRE, mai mult n-aveam ce să sper, dacă ramân cum erau când m-am uitat ultima oară peste ele (am mai scris pe parcurs despre două amendamente dubioase, aici: http://www.contributors.ro/economie/legea-energiei-strang-urgent-comentarii-ca-se-voteaza-chiar-acum/).

     Mai rămân niște probleme mari legate de faptul că în legea energiei nu prea reiese cine e responsabil pentru ce; apoi sunt mai multe aspecte neclare traduse din Directivă și la care nu e clar, concret, cum vor fi aplicate în practică (tot ce ține de cerințele de unbundling cf Directivelor, adică separarea operatorului de transport de interesele producătorilor).
     Și problema cea mai mare va rămâne aplicarea, atunci să vedem ce iese…

 7. violenta puterii vs. lege
  Nu inteleg ce va mirati: comportamentul gruparii Ponta-Antonescu e in buna traditie totalitar-bolsevica care neaga, in numele unor argumente inventate de propria ideologie, orice lege, ratiune. La ratiune (lege) se raspunde cu violenta puterii cistigate intr-un fel sau altul. Uzind de slabiciunile mecanismului democratic se insatureaza dicatura (fascista, comunista etc.)
  Deci consider ca ne aflam in fata unei lovituri de stat.

 8. Plagiat! Iau de bun acest lucru.. imi puteti spune va rog care este acea institutie, acea comisie care sa fi dat un verdict pe aceasta tema? A fi presupus vinovat este diferit de a fi vinovat.. ce conteaza ca cei „furati”, deci cei din scrierile carora s-a inspirat/ a copiat V Ponta, spun ca nu este vorba de asa ceva daca noi dorim sa fie vinovat? Nu sunt in masura de a da sfaturi dar cred ca uneori este mai bine sa privim situatia oarecum la rece si mai lipsit de simpatii si antipatii.. sua sa spunem drept : sunt simpatizant al si parearea mea despre adversar este…

  • A copia de undeva paragrafe intregi fara a pune ghilimele e plagiat. Punct. Nu e nevoie de nici o comisie si de nici o institutie. Si un copil de 4 ani care e in stare sa deosebeasca niste caractere iti poate da un verdict. Dar daca chiar ai nevoie de o „institutie”, iata una:
   http://www.mediafax.ro/politic/autorul-articolului-din-nature-despre-ponta-nu-avem-niciun-dubiu-privind-plagiatul-9761395
   E clar, zice ca nu exista dubiu. Poate ca nu produce efecte in Romania dar are credibilitate internationala mai mare decat toate comisiile si institutiile universitare din Romania. Daca „comisiile” il spala pe dl Ponta noi romanii ramanem cu rusinea de a avea un soi de Adrian Severin pe post de prim-ministru. La dl Severin s-a pronuntat (cel putin) o „institutie” cum ca ar trebui sa-si dea demisia dar dl Severin s-a facut ca ploua. N-are ce-i face nimeni: e ales, nu-l pot demite. Il izolezi, dar daca omul are obrazul gros nu se sinchiseste. Ceilalti doi acuzati ca si dl Severin au avut bun simt si si-au dat demisia. Ca si la dl Ponta: ceilalti doi demnitari europeni acuzati de plagiat au avut bun simt (greu de tot si l-au gasit, e adevarat, dar l-au gasit) si si-au dat demisia. Dl. Ponta nu are bun simt…

 9. Titlul e corect.

  La ce face acest guvern e concurenta pentru „porcaria zilei”. Pentru porcaria lunii e foarte greu de facut o selectie si de stabilit castigatorul.

  Nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa arate competitia pentru „porcaria politica a anului”. Cred ca se pot pune toate OG-urile intr-o urna si se poate trage una la intamplare.

 10. Stimata doamna Otilia Nutu,
  Sunteti prezentata ca „analist de politici publice in energie si infrastructura la…”. N-ar fi bine sa va rezumati la domeniul dumneavoastra si sa incercati sa fiti echidistanta asa cum ar trebui sa fie un analist ce se doreste a fi credibil ? Va pronuntati in orice domeniu si pareti a fi afiliata politic. Eu caut pareri si comenntarii scrise de specialisti in domeniul la care se refera si cu parere de rau trebuie sa spun ca gasesc tot mai rar pe acest Contributors ca sa nu mai vorbersc in general despre hotnews care este in proportie de 99 % „organ de presa electronica” al fostei puteri. Pacat.

  • Dl. Nae, sa lasam, frate, biografiile oamenilor, sa vedem, mai degraba, daca acesti oameni au dreptate! Sa incercam sa analizam faptele! Si faptele, frate Nae, sunt absolut incredibile! Sa nu uitati, dl. Nae, ca va veni, daca cumva nu a venit, vremea cand si dumneavoastra veti suporta atacurile minerilor uslasi! Nu uitati ca, la mineriada din 1990, au avut de suferit mai ales cei neimplicati, chiar cei care sprijineau neconditionat regimul Iliescu! Veniti cu flori si zambete pentru a incuraja atacurile minerilor, s-au trezit loviti numai pentru ca purtau fuste cam scurte, parul cam lung, barba si mustata sau aveau ochelari ( „toti taranistii au ochelari”)! Nu cumva, dle Nae, purtati barba? In orice caz, va sfatuiesc sa aveti mare grija si sa va barbieriti zilnic!

  • Multumesc pentru comentariu.
   Da, sunt analist de politici publice in energie si infrastructura, si tocmai asa stiu cat e de important cine e sef la tiparnita Monitorului Oficial. De ex. sunt cateva chestiuni de care m-am lovit pana acum:

   – cand va fi publicata legea energiei si in ce forma iese (existau niste articole mai sensibile, cu contractele de procesare pentru energia electrica, numarul de burse de energie, interdictia explicita sau implicita de export de gaze, ideea trasnita cu un fond special dedicat MEC facut din supraprofituri de la furnizori etc. – chestiuni pt care felurite grupuri de interese fac presiuni si in lege tot apar/dispar modificari cu dedicatie in functie de punctul unde au influenta). La fel ma preocupa legea ANRE.
   – calendarele de liberalizare a pietei de energie electrica si gaz, promise de MEC catre FMI, UE si Banca Mondiala si asteptate de toata lumea, firme si consumatori, nu sunt inca publicate in Monitorul Oficial. In alte cuvinte, se poate spune ca desi sunt aprobate prin memorandum de guvern si agreate cu UE ele nu au valabilitate legala nefiind publicate in MO (mai exact, se poate spune ca s-a incercat prostirea tuturor, da, facem calendare si le aprobam dar oooops!, nu stiam ca vreti sa si aiba valoare legala)
   – faimosul Ordin 445/2009 al Ministrului Economiei care spunea ca toate companiile de stat din subordinea MEC sa vanda energie competitiv si transparent prin bursa, si care nu s-a aplicat tocmai in cazurile cele mai sensibile pt ca nu e publicat nicaieri, adica in MO (vezi Hidroelectrica si dificultatea de a da pe cineva in judecata pt prelungirea contractelor cu baietii destepti in 2009).

   In plus, ma intereseaza ca simplu cetatean si ce face guvernul, cred ca ar trebui sa ne intereseze pe fiecare dintre noi. Nu mi se pare normal ca daca nu-ti convine decizia institutiei X sa sustii ca X trebuie desfiintata sau ca oamenii de acolo trebuie inlocuiti, cum face acum USL. Puneti Dvs. ce doriti in locul lui X. De ex. aud pe multi care spun ca parlamentul e iresponsabil si ar trebui desfiintat sau oamenii de acolo votati de electorat sa fie inlocuiti cu societate civila sau alte nastrusnicii – idei teribil de periculoase. Aceste institutii sunt necesare, oamenii trebuie insa responsabilizati.
   N-am fost de acord cu Curtea Constitutionala in foarte multe situatii (ex., cand in procesul lui Bradisteanu a iesit ca ANI e neconstitutionala; sau cand CCR a spus ca pensiile nu pot fi reduse etc.). Insa niciodata n-as sustine ca oamenii din CCR ar trebui inlocuiti pt ca nu-mi convine o decizie, cum face acum USL, iar USL fiind la putere nu se abtine si chiar face ce-si propune.

   In ceea ce priveste optiunile mele politice. Acum doua luni n-as fi votat PDL. Acum trei saptamani n-am votat PDL la primaria Bucuresti. Acum stiu sigur c-o sa votez impotriva USL in toamna.

   • Eu as vota cu Sarah Palin. E de, ehem, „dreapta”, isteatza, culta, americanca, adică de la foru tutelar… Ce zici?

 11. Suntem in mijlocul unei dictaturi parlamentare a unui parlament confiscat de 2si 1/2 partide pline de ipocriti , in care interesele personale dirijeaza .

  Iesirea din acest fenomen sunt alegerile anticipate coroborate cu informarea in termeni populari si academii a cetatenilor despre periculul existent si despre importanta fiecarui vot .
  Sarcina revine celor care au putere si care au stat deoparte .

 12. Cine s-a entuziasmat timp de 7 ani la folosirea abuziva a portitelor din legi, la interpretari ciudate ale lacunelor legislative si la fortarea altor usi decat cele ce stateau crapate, trebuie ca se mira de ceea ce face Ponta si guvernul sau.

  • Insasi doamne autor observa cu nosnalanta ca practica nu e noua, chiar guvernul Boc a intarziat o luna intreaga sa publice in MO o decizie a curtii nefavorabila care il obliga sa plateasca niste bani pensionarilor. Dar pesemna ca atunci nu era nici mineriada nici magarie, era politica inteligenta de dreapta….

   Sa fim bine intelesi, nu pretind ca autoarea a sustinut aceasta magarie cand era practicata de PDL, nu am cunostinta sa o fi facut. Dar n-am observat nici sa se fi indignat in scris in termeni similari cu articolul de fata ba chiar imi pare ca a cam tacut discret. Si nu era vorba de o miza benigna totusi, un conflict intre doua orgolii pentru un scaun la Bruxelles ca acum, ci era vorba de banii unor (multor) cetateni amarati.

   Daca partidul o cere tacem, daca o cere strigam „mineriada” cat ne tin bojocii, depinde de situatie…

   • NU a susţinut-o, eu citesc de mult Contributors. În schimb, aveţi dreptate cu chestia cu „Dacă partidul ne-o cere”. Lu’ doamna, partidu’ i-a cerut să comenteze pe feisbuc, contracarare la postările lui Patrick de Hillerin, de la Caţavencii. Dacă şi ăia sunt uslaşi…..

 13. Partea proastă este că nu va exista nicio diferență față e ce era până acum. Mă rog, va exista în măsura în care președinta Camerei Deputaților (ea avea controlul asupra MO, nu Parlamentul în ansamblul său) e de la PDL. Dacă ar fi fost de la USL nu s-ar fi petrecut nicio schimbare. Trist dar adevărat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

O nouă mutare pe tabla de șah a spațiului post-sovietic: Organizația Statelor Turcice. Erdogan mută, Putin evaluează.

Rusia și Turcia promovează în prezent o relație tranzacționistă.             Perspectiva geoistorică a relațiilor ruso-turce evidențiază o dimensiune...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro