sâmbătă, noiembrie 9, 2024

Suntem la 1900

Un amic pe Facebook semnaleaza un text de o rara actualitate comentand sec: Suntem la 1900. Este vorba de un fragment dintr-un studiu publicat in revista „Philologica Jassyensia”, publicatie dedicata filologilor, semnat de Luiza Marinescu. Studiul se ocupa, intre altele, de modul cum arata presa acum o suta de ani, vazuta de I.L.Caragiale. Totul ramane valabil astazi: decalajul intre media romaneasca si Occident, incapacitatea marelui public autohton de a citi corect o stire, prostia, educatia precara a jurnalistilor, tendinta de a rastalmaci si explica realitatea sau faptele diverse in cheie politica, etc, etc. Cu exceptia modernizarii mijloacelor de comunicare, constantam ca in esenta, mentalitatile nu s-au prea schimbat. Televiziunile de stiri ne amintesc mereu acest mare si trist adevar: Suntem pe la 1900.

Fragment din studiul realizat de Luiza Marinescu despre I.L.Caragiale si presa vremii:

„Personajele lui Caragiale renunţă de bună voie la capacitatea lor de înţelegere, exprimată în propriile cuvinte şi, în calitatea lor de consumatori de gazete, simt nevoia de a citi o prezentare coerentă, cât mai ordonată şi într-un text cu sens clar delimitat referitor la lumea care îi înconjoară. Temă şi variaţiuni ilustrează felul în care sunt formulate ştirile despre catastrofe, ca un fel de otravă zilnică picurată în orice informaţie din diverse ziare, care au orientări şi interese editoriale diferite. Ştirile cu veşti rele fac audienţă. Tema incendiului de la cazarma Cuza în Dealul Spirii, stins în câteva minute de pompieri şi soldaţi, despre care ziarul „Universul” scrie că nu a produs „pagube” prea „însemnate”, este reluată ca într-o compoziţie polifonică clasică de o parte din ziarele care găsesc în această ştire un punct de plecare pentru pompoasa lor opoziţie de natură frazeologică. Judecând după labirinticele fraze, în care pare că s-a pierdut logica, după spumoasele introduceri politice, de cele mai multe ori ştirea propriu-zisă este eclipsată de opinii, modificată de înţelegerea ziaristului, deformată de topica mijloacelor mass-media, care nu numai că transmit, dar şi creează o altă imagine, care substituie adevărata realitate. Precum talazurile mării dezlănţuite, frazele gazetarilor nu sunt oprite de punct, sunt ample precum un val tsunami şi durează cât articolul în întregime, nu cunosc respiraţia marilor idei, ci doar furia exprimării cu orice preţ împotriva opoziţiei. Discursul despre incendiu devine un discurs politic incendiar, aşa cum se întâmplă în Un ziar opozant fără programă, nuanţă liberală – conservatoare. Remarcăm construcţiile atributive orale, ce compun hăţişul şi jungla ideilor emise într-un ritm alert şi difuzate cu un volum mărit, pleonasmele, galimatias-ul, afirmaţiile contradictorii în formularea ştirilor, care au ca efect perturbarea receptării acestora:

  • De patru ani împliniţi aproape de când reacţiunea ţine în gheare Belgia Orientului, care din lipsă de energie în evoluţiunea ei către progres, un progres bine definit de aminteri prin spiritul tradiţional şi istoric, şi ocazionat întrucâtva, deşi jenat oarecum, de evenimentele economice din urmă, în care duplicitatea reacţiunii a întrecut toate marginile şi a atins limita tuturor speranţelor de îndreptare, speranţe ce nu pot fi întemeiate pe câtă vreme reacţiunea cu oamenii ei fatali, cari nu se tem nici de lege, nici de Dumnezeu, nici de judecata nepărtinitoare dar aspră, a Istoriei, au avut cinismul prototipic s-o declare, cu cea mai enormă dezinvoltură şi exuberanţă, într-o memorabilă şedinţă a parlamentului […] să ajungem şi la incendii ca acela ce s-a petrecut în Dealul Spirii peste drum de cazarma Cuza, care trebuie să serve cetăţenilor de învăţătură şi să rămâie o pată neştearsă şi indelebilă asupra acestui negru regim, pretins alb, regim al incendiului, căci dacă pompierii, opera venerabilului şi bătrânului general Florescu, nu stingeau focul, cine ştie cât mai ardea!!!! (Caragiale 2000 I: 261).

Ion Luca Caragiale surprinde momentul în care informaţia despre incendiu este selectată, adunată şi ambalată de gazete în forme accesibile şi uşor de difuzat, care mediază accesul cititorilor la realitate în funcţie de politica editorială a gazetei. Funcţia de interpretare a jurnalului ilustrează şi interesele editoriale. Unele gazete găsesc de cuviinţă să-l laude pe bătrânul general Florescu, în timpul căruia a fost organizată garnizoana pompierilor. Alt ziar opozant cu câteva programe, nuanţă trandafirie atrage atenţia asupra faptului că organizarea „pompierilor–cetăţeni” ar trebui schimbată şi că „ingeniarii competinţi, inteliginţi, prudinţi, independinţi, speriinţi” ar trebui să se afle la conducerea instituţiei. Un ziar distins de limbă franceză face cunoscută lumii ştirea naţională despre „un mare incendiu”, ca în povestirile fantastice ale lui Hoffmann, şi despre „priveliştea cu adevărat pitorească” a doamnelor în capot sau neglijeu transparent, speriate de sinistru. Un ziar oficios scrie că „sinistrul cel grozav este o pură invenţiune ieşită din fantazia nesecată şi din bogatul arsenal de calomnii al adversarilor noştri” (Caragiale 2000 I: 266). Ion Luca Caragiale înţelege şi explică felul în care actualitatea înseamnă noutate, atâta vreme cât aduce cu sine spre difuzare durerea şi haosul. O gazetă de actualităţi care se respectă vinde durere şi haos prin texte în care jurnalistul îşi doreşte să analizeze realitatea, să o explice şi să o transforme în subiect de presă.

●       Vezi aici intreg studiul dedicat presei vazute de I.L.Caragiale

Nota: „Philologica Jassyensia” aparţine Institutului de Filologie Română „A. Philippide” – Filiala din Iaşi a Academiei Române şi Asociaţiei Culturale „A. Philippide” din Iaşi. Revista „Philologica Jassyensia” este partener al Observatoire Européen du Plurilinguisme.

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

  1. De parca am mai avea nevoie de confirmari. La fel si cu sondajul ala publicat ieri care spunea ca polonezii ii urasc cel mai mult pe romani. Pai inaintea lor au fost italienii si francezii. Zilele trecute englezii si nemtii s-au plans la fel de romani? De ce? Pai va raspund cu o statistica: romanii consuma cel mai putin sapun si pasta de dinti pe cap de locuitor pe an in comparatie cu oricare alta natiune europeana. Nu e suficient? Nu e evident ca oriunde intorci capul, pe orice studiu si statistici arunci un ochi, toate striga cu putere un singur lucru: romanii in marea lor majoritate (exceptand insulele de excelenta) sunt un popor innapoiat, needucat, semianalfabet si gregar. In ziua in care vom accepta sentinta asta fara sa mai credem ca e gresita atunci vom fi facut un pas inainte.

    Am putea vorbi mult despre cauzele acestei dar nu ne ajuta la nimic. Mai bine vorbim despre cum ar putea fi schimbate lucrurile. Si e clar ca pentru generatiile care au acum 50 de ani sau peste nu prea se mai poate face nimic. Priviti specatacolul de calcat in picioare cand se scot moastele vreo unui sfant sau votul vandut pe 100 RON. In ce tara europeana din Est mai vedeti asa ceva?

    Sunt 2 factori majori care pot schimba lucrurile: sistemul de invatamant si Biserica. Sistemul de invatamant ar trebui reformat complet, materiile schimbate complet si adoptat sistemul american asa cum a sugerat profesorul al olimpicilor la matematica, adica un sistem care sa-i produca elevului competente pentru viata si pentru societate. In loc de memorat tot felul de concepte abstracte sau informatii complet inutile ar trebui mai degraba sa invete limbi straine, IT, igiena si medicatie, bune maniere, precum si dezbatere logica pe baza de argumente. In State sunt celebre olimpiadele de dezbatere pentru copii de varste fragede. Profesorii ar trebui reinvatati ce si cum sa predea pentru a pregati viitoarele generatii pt lumea viitorului. Degeaba ii biciuim cu examene de BAC grele la care pica 70% din ei. E o prostie. EU nu folosesc decat maxim 20% din ce am invatat la scoala. De la toate ecuatiile de matematica stupide, pana la anatomia iepurelui si germinare semintei unei plante pana la polimeri si structura atomului de benzen si de la Geografia Americii pana la istoria nu stiu carui razboi, toate astea nu ma ajuta cu nimic in viata de zi cu zi. Nu neg ca sunt importante. Dar acestea sunt chestiuni pe care fiecare individ le poate acumula dupa aceea functie de propriile inclinatii si pasiuni. Invatamantul ar trebui sa ne pregateasca pt altceva. Sa ne ajute sa citim o stire, sa distingem minciuna si manipularea, sa ne putem forma intr-o profesie, sa folosim sapun si pasta de dinti si sa ne comportam civilizat in tara si in afara ei.

    Biserica ar putea face si ea multe daca s-ar reforma. Ati auzit ca s-a spus despre popoarele si culturile protestante ca sunt mai evoluate? De fapt unde a parut Reansterea? Revolutiile industriale? Modernismul? Cu actualii clerici de la varful BOR nu avem nici o speranta. Oamenii merg la biserica aud o lalaiala de 3 sau 4 ore si nu invata nimic. La catolici, protestanti si neprotestanti (baptisti, penticostali, adventisti, etc.) oamenilor li se tin discursuri in care li se citeste din Biblie si li se explica chestiuni morale si de ce trebuie sa fie iubitori, sa aiba empatie sa nu fie egoisti, mincinosi, hoti samd. Noi de ce credeti ca avem asa de multi corupti si mincinosi in tara asta? Putem sa-i multumim BOR-ului pt educatia morala (mai bine zis lipsa ei) pe care o face. Da stiu ca o sa tunati si fulgerati la adresa mea pt ca am avut curajul sa enunt ideea asta, dar e purul adevar spus cu pragmatism, cinism daca vreti. Ma gandesc ca serviciile secrete ar face bine sa inceapa sa infiltreze clerici in BOR numai cu intentia de a o reforma. Daca i-ar infiltra acum in 10 sau 15 ar incepe sa apara niste rezultate.

    • In ceea ce priveste seria de reactii negative la adresa romanilor, nu poti sa nu te gandesti la o actiune concertata, de manipulare a opiniei publice din diferite tari, cu un scop inca nedeslusit,. Or fi romanii si Romania cum or fi, dar ar trebui abordata si aceasta latura „conspirationista” a problemei.

        • Asta intrebam si eu. Putem spune ca pana acum am vazut destule, nu vad de ce ne-am ascunde dupa deget.
          Pe de alta parte, ceea ce acum cativa ani era „conspirationism”, acum sunt lucruri banale.

        • Cum cine le orchestreaza?Chiar romanii!Cu ani in urma am cautat intr-un oras de provincie o cada de baie din fibra de sticla.Aci la noi nu se cumpara decat din fonta.Pe strada aerul din trena trecatorilor iti demonstra ca degeaba au cazi din fonta.Toata lumea are ceva cu romanul.Dar romanul se intreaba vreodata daca nu cumva vorbeste prea tare pe strada sau in aeroport,daca nu ar fi cazul sa-si mai schimbe tricoul,sa-si dea pantofii cu crema,sau sa lase pe altul sa iasa inaintea lui dintr-un magazin.Cred ca cei care comploteaza impotriva romanilor sunt romanii insisi.

      • Hmmm, nu stiu ce sa zic de teoria asta conspirationista. Eu sunt roman dar, uitandu-ma in jur, tind sa dau dreptate vestului dar si utilizatorului ovi. Mai putin in privinta bisericii: aici eu as adauga ca aceasta biserica nu se va reforma atata timp cat statul o tine in spate. Cand statul nu va mai finanta biserica si aceasta va fi fortata sa isi caute singura finantare (de asemenea sa si plateasca ca orice entitate din Romania taxele si impozitele) abia atunci se va reforma. Deocamdata, rolul bisericii ortodoxe din Romania este unul nociv societatii.

        • Si ce urmeaza sa-si mai caute singuri finantare? Ca n-o fi biserica singura in aceasta postura privilegiata!
          Poate ca ar trebui sa generalizam masura asta a finantarii prin mijloace proprii. Sa-si caute finantare si cercetatorii, si profesorii, ba chiar si pompierii, serviciile de urgenta, judecatorii si procurorii si – de ce nu?- Parlamentul, Guvernul si Presedintia. S-o dam pe aia dreapta!

    • Hallo OVI,
      Citez” Romanii in marea lor majoritate sunt un popor,needucat,innapoiat,semianalfabet si gregar”……….!!!!!.
      Sä inteleg cä; vä faceti o autoapreciere????.
      Cu stimä,

      • Tinand cont de ortografia limbii romane si coerenta lui Ovi as zice ca el nu se include in respectiva gramada (majoritara, asta este adevarul). Totusi, nu pot sa nu remarc ca mai degraba respectivele „calitati” s-ar putea aplica la unii comentatori care,cu toate ca tin sa isi arate stima in mod sarcastic, nu au fost in stare sa invete limba tarii care ii tine in spate. Trist.
        Cu stima,

        • „(…) s-ar putea aplica unor comentatori” merge mai bine, credeti-ma!

          Iar daca va referiti la Hallo, in loc de „hello”, atunci poate ca observati si diacriticul folosit de Alexander rus in finalul textului sau, anume „ä”. Asta inseamna ca, foarte probabil, limba tarii care l-a adoptat este germana, iar „Hallo” este formula corecta de salut prietenesc.

  2. pai ce pretentii putem avea de la presa cind romania este condusa de un prim ministru plagiator notoriu iar senatul de un repetent care doarme incontinuu?

    daca ARD ar fi cistigat alegerile cu 70%, romania nu s-ar fi zbatut in mocirla comunisto-kaghebista in care se afla astazi

    • Eu am votat ard-ul deoarece alternativa era mult mai rea (dupa cum dovedeste si realitatea de altfel) dar nu sunt de acord cu tine in ceea ce spui. Cat a fost pdl-ul la putere a dovedit ca nu se poate reforma si nici nu vrea sa salveze cum ar trebui tara. Din contra, a preferat sa loveasca in cei care muncesc ca sa sustina pe cei intretinuti de stat (un exemplu). Asta nu s-ar fi schimbat chiar daca ar fi castigat ard-ul. Noi nu avem o masa critica in randul populatiei care sa poata forta schimbarea in bine a tarii.

  3. La 1900 Romania era Belgia Orientului ? Chiar si la nivel de nazuinta si tot inseamna ceva.
    In alta ordine de idei, e greu sa comparam situatia de la 1900 cu cea de azi si sa spunem ca „nu s-a schimbat nimic”, stiind prin ce-a trecut Romania 50 de ani. Cu o evolutie normala ( ca Belgia de exemplu ) aveam sanse sa ajungem chiar o Belgie.

    • Mă îndoiesc puternic (ie că am fi ajuns o Belgie). Contexul cultural își spuena oricum amprenta, pentru că vrem nu vrem avem anumiți vecini și anumite culturi cu care interacționăm. Dar, da, cred că ar fi fost probabil un progres în sensul că am fi apucat să acumulăm istorie instituțională, cutume, etc. Perioada comunistă pare foarte refractară în a ne asigura analogiii politice etc. Nu știu dacă acest lucru e din cauza prospețimii istoreie, sau chiar faptului că anumite sisteme politice chiar nu oferă soluții pentru alte sisteme….

  4. „…incapacitatea marelui public autohton de a citi corect o stire, prostia, educatia precara a jurnalistilor, tendinta de a rastalmaci si explica realitatea sau faptele diverse in cheie politica, etc, etc…Televiziunile de stiri ne amintesc mereu acest mare si trist adevar:”
    Foarte adevarat domnule Tapalaga, dar incomplet. Mai adaugati si ziarele si celelalte mijloace de presa inclusiv cea de pe internet pentru ca realitatea aceasta este. Nimic din ceea ce se numeste presa nu face exceptie.

  5. Tocmai ăsta-i baiul: NU SÎNTEM LA 1900 !

    „Beția de cuvinte” a lui Maiorescu s-a cuplat, grație perversiunii comuniste, cu interese (materiale) personale și cu nesfîrșite orgolii ale unor intelectuali „de virf” auto-cocoțați în fruntea spațiului spritual. N-au idei, patriotismul le pute a arhaism, în schimb posedă un ego obez care nu mai permite nimănui să le stea alături pe scenă. Vezi tocmai reducerea lui Conu´ Iancu la halucinantul citat „nici așa, nici altminteri”, „discuțiile dulci-amare de salon” DESPRE NIMIC, sexul îngerilor, etc., pe lîngă care articolul de ziar citat în studiul Luizei Marinescu este de-a dreptul ingenuu.

    A, o completare: luciditatea amară a unui Lucian Boia tulburîndu-le digestia, s-au mobilizat ca niciodată pentru a-l declara Public Enemy No.1. Astă vară priveau apatici din tribune cum „cripto-comunistul” Vladimir Tismăneanu lupta în arenă pe viață și pe moarte cu comuniștii contemporani. Știau ei pentru CINE își menajează forțele.

  6. Am rămas tot ai lui Caragiale și e bine. Gena noastră de popor cârcotaș, nemulțumit continuu de situația în care se află, care nu vrea să înghită nedreptăți făcute în numele unei iluzorii cauze nobile (vezi comuniștii și Boc I,II și câți au mai fost) este o genă foarte sănătoasă. Mai ales dacă stăm și ne gândim că noi molfăim un capitalism citit prin cărți sau văzut prin occident. Dezvoltarea capitalismului- adică exact secolele XVIII-XIX în Anglia, Franța și Germania ne lipsește nouă din CV. Englezii au început-o de la sfârșitul secolului XVIII- ca și francezii- cu revoluția industrială, mașina cu abur apare în prima parte a secolului XIX, războiul mecanic și sistemul Jaquard se răspândesc atunci, practic dezvoltarea economică se întâmplă în perioada aceea. Nemții, încă n state fărâmițate la început de secol XIX vin puternic din urmă după unificarea făcută de Bismark. Noi ? Până la 1821 distinșii și distinsele doamne din elită ștergeau pe jos cu straiele turcești , modernizarea României o face de fapt Kisselef- așa că să ne bucurăm de ce avem.

    • Ca de obicei, pe langa unele adevaruri, si multe prostii… In primul rand sunt Jacquet, Bismarck si Kiseleff – versiunea „frantuzeasca” a numelui Kiseliov.
      In al doilea rand acreditati ideea ca, vezi Doamne, daca nu ai facut revolutia industriala cand trebuia, adica odata cu englezii, esti pierdut. Exista multe exceptii (doua, notabile, vi le dau eu: Japonia si Spania) care arata ca se pot „arde” etape. Insa 45 de ani de comunism feroce sunt suficienti ca sa franeze o dezvoltare durabila

      • Prietene Gogu, ca să nu te faci matale de râs, îți recomand doar un link http://en.wikipedia.org/wiki/Jacquard_loom. Mai vorbim după de Jaquet, da ? În altă ordine de idei , atât Japonia, după 1845 (dacă nu mă înșel, atunci un căpitan din marina americană, pre numele lui Perry a obligat la deschiderea porturilor japoneze- evident cu escadra pe care o avea) cât și Spania- în ultima parte a secolului trecut și până după primul război mondial- când Spania ca stat neutru a câștigat foarte mult- s-au industrializat. Nu la nivelul Germaniei dar suficient. Spania n-ar fi chiar cel mai bun exemplu de industrializare- existând zone foarte bogate- cum ar fi de exemplu Catalonia- și zone sărace rău de tot, Asturiile, Galicia (nu Galiția cum scria cineva pe acest forum- care este cu totul altă mâncare de pește)

      • Statistic, e exact pe dos: pe langa multe adevaruri si unele prostii … sau mai exact … inexactitati! :)

        Ideea ca ar trebui sa fim ai lui caragiale chiar si la mai bine de un secol de la 1900 nu o gasesc deloc rea. Dimpotriva! La 1900 Romania facea progrese structurale, isi construia un sistem economic, aparea adevarata industrie … acum am dat zodia cancerului.

  7. Nici in 1939 nu era mai bine, daca e sa-i dam crezare lui Constantin Tanase. Iar lacativa ani dupa ’39 au venit comunistii si dupa ei democratia de tranzitie. Vorba cantecului, „Si cu asta ce-am facut ?” Mai grav e insa ce-o sa facem, dac-o tinem tot asa …

    Un pamflet scris de Constantin Tanase in anul 1939

    Ne-am trezit din hibernare
    Si-am strigat cat am putut:
    Sus Cutare! Jos Cutare!?
    Si cu asta ce-am facut?

    Am dorit, cu mic, cu mare,
    Si-am luptat, cum am stiut,
    S-avem noua guvernare.
    Si cu asta ce-am facut?

    Ca mai bine sa ne fie,
    Ne-a crescut salariul brut,
    Dar traim in saracie.
    Si cu asta ce-am facut?

    Ia coruptia amploare,
    Cum nicicand nu s-a vazut,
    Scoatem totul la vanzare.
    Si cu asta ce-am facut?

    Pentru-a castiga o paine,
    Multi o iau de la-nceput,
    Ratacesc prin tari straine.
    Si cu asta ce-am facut?

    Traversam ani grei cu crize,
    Leul iar a decazut,
    Cresc intruna taxe-accize.
    Si cu asta ce-am facut?

    Totul este ca-nainte,
    De belele n-am trecut,
    Se trag sforile, se minte,
    Si cu asta ce-am facut?

    Se urzesc pe-ascuns vendete,
    Cum nicicand nu s-a vazut,
    Tara-i plina de vedete,
    Si cu asta ce-am facut?

    Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
    E sloganul cunoscut;
    Iarasi am votat ca prostii,
    Si cu asta ce-am facut?

  8. Wow, ce părere proastă aveți despre proprii cititori! „incapacitatea de a citi corect”.
    V-ați gândit vreodată că poate este vina ziaristului? Cel care în loc să facă o analiză lucidă și obiectivă preferă să folosească articolul pentru a-și propaga convingerile? Vă dau eu o diferență față de 1900: pe atunci cei mai mulți citeau un singur ziar, acum majoritatea au învățat să-și ia informațiile din mai multe surse, preferabil cu interese politice contrare. Media a creeat „omul nou” și tot ea mănâncă acum o pâine deplângând „defectele capitale” ale acestuia! Presa a fost cea care l-a creeat pe becali, cel pe care îl critică acum. Presa care deplânge manelizarea României a fost cea care i-a adus în prim plan. Așa că întâi faceți-vă curat în propria ograda, dar cinstit nu în funcție de opțiunile politice, și după aceea comentați pe seama publicului!

    • Presa nu e decat oglinda (evident orientata de lacomia dupa cititiori – adica bani) asteptarilor cetatenilor. Daca majoritatea doreste un nivel sub-urban al presei, luma jurnalistica il va livra pana la refuz. Penibilul spectacol al presei (audio- e drept mai redus, video – campionii si scrisa – challengerii) nu este datorat unei „organizatii” ascunse a ziaristilor ci numai ca raspuns la ceea ce isi doreste publicul.
      Privind incapacitatea de a citi a Romanilor un exemplu de pe un santie din strainatate – nemtii si italienii citeau instructiunile echipamentelor de doua ori apoi le montau desi mai facusera de 10 ori acest lucru, Romanii cei isteti (suprinzator ce imagine buna avem despre noi „inteligenti, primitori, femei frumoase, barbati muncitori” versus cum ne vad strainii schizofrenie ?) se apuca de lucru – „ma descurc eu” – fara sa citeasca cum trebuie procedat. Dupa un prim esec se citesc instructiunile dar superficial si se reia treaba cu aceleasi greseli. Dupa ce vine neamtul sa corecteze replica Romanului a fost ” daca vroiam si eu faceam la fel, ce mare scofala, am crezut ca e ceva mai complicat, prosti mai sunt nemtii de trebuie sa citeasca de zece ori niste instructiuni”. Asa ca cel putin in opinia mea cititorul e cel care poate dirija modul cum se face presa.

    • De acord, cu mentiunea ca mass-media a creat de fapt ceata si fumul in care se zbat acum romanii , dar cu concursul constient al altor entitati . O moderatoare de la „Realitatea TV” recunostea recent , in direct si cu nonsalanta , ca scopul ei/lor este de fapt acela de , „a provoca” ( sic!) invitatii ( deci onestitatea, obiectivitatea,impartialitatea,etc. raman pe alta data ) , dar nu trebuie sa uitam ca vectorii de opinie nu sunt formati numai din ( unii ) ziaristi. Pana la urma orice vector de opinie sau chiar simplu invitat face ceea ce face in mod public si in fata propriei constiinte ( daca are ) , si pana la urma orice pasare pe limba ei piere . Problema este ca de fapt …nu sunt lasate sa piara , li se face chiar respiratie gura la gura , si atunci nu ne lasa sa traim pentru ca nici televiziunile, nici ziarele nu-si stabilesc in realitate „invitatii” din prime-time sau de pe pagina de front …dupa preferintele publicului. Cum scria cineva pe aceasta platforma , posturile TV au de fapt „liste de invitati” agreate de partidele politice la putere sau nu, si ” liste cu subiecte interzise”, deci in mod logic si o lista cu „subiecte permise” care sunt bagate pe gat publicului indiferent daca acesta …le agreeaza sau nu! Cine doreste sa se amuze copios cu un exemplu, nu are decat sa parcurga arhiva EVZ cu comentariile cititorilor la adresa articolelor celebrei Urania ( astrolog ) care prezice viitorul sumbru al tuturor ( zodiilor ) la fiecare sfarsit de saptamana. Daca ar fi se ghideze numai dupa comentariile negative care depasesc cu mult 50% din totalul comentariilor , publicatia ar fi renuntat de mult la aceste articole , dar poate ca „audienta” lor este de fapt data chiar de …respingeri !!! Dupa unele paralogisme, asta inseamna …”priza la public”, „se cere”, deci „se da”. Pana la urma , si conform cinismului politic si social practicat la noi dupa manual , poate chiar respingerile ( indignarea, repulsia, greata, oripilarea,etc. ) generate de exhibarea prostiei, mahalalei, vulgaritatii, sexului, agresivitatii , anormalitatea ,patologiei, etc.)si nu atractiile ( normalitate, decenta, valoare, bun-gust, cultura , normalitate sociala ,etc.) fac in realitate „rating-ul”.

  9. Domnilor, unde vreti sa fim cu PONTA, ANTONESCU si cu CEL MIC?? in ce epoca! Probabil si Caragiale s-ar speria. I-am vazut aseara pe antena trei pe cei trei! Au fost PENIBILI! Gadea le storcea si scotea cuvinte dezlanate, fara logica! Toti trei aveau inca obsesii la Presedintele BASESCU! inca n-au terminat mizeria de anul trecut. Antonescu fierbea de furie si indruga fel de fel de aberatii.
    Oare, ei nu vad ca sunt penibili? Isi pun in spate alegatorii, procentul uluitor al romanilor, care i-au votat si sunt fericiti si cred ca romanii nu se vor desptepta niciodata din adormire. manipularea USL-ului va lua sfarsit cand romanii vad ce ii asteapta, biruri, saracie, minciuna. AU INCEPUT DEJA!
    OAMENI BUNI PRESEDINTELE BASESCU NU MAI ARE NICI O PUTERE!
    II VEDETI PE ANTONESCU, PONTA SI ETC. CA INCA MAI AU PE CINE DA VINA! O SA PLECE SI BASESCU SI APOI VOM REGRETA CU TOTII.
    VA FI PREA TARZIU! VOR PUNE MANA PE TOT CE INCA NU AU REUSIT SA SUBJUGE!
    ACESTI INDIVIZI UNA SPUN ROMANILOR SI ALTA SPUN CELOR DE AFARA!
    PERVERSITATE SI MINCIUNA!
    DOAR DUMNEZEU NE VA SCAPA DE ACESTI FARSORI!
    DOAMNE AJUTA-NE!
    PE CURAND
    MARIA

  10. nici o speranta de mai bine.Am sperat la revolutie ca fata Romaniei se va schimba rapid.A trecut aproape un sfert de secol si nu am fost in stare sa facem sa facem o bucata de autostrada,alte lucruri facute cu mantuiala,am progresat in a spune vorbe goale,urite,minciuni cu carul.Atat am putut produce,rezultatul caracterului duplicitar,mincinos etc,cladit pe o educatie eronata.Masa oamenilor integri,cinstiti este minoritara,din pacate.Cat timp veti mai putea sa combateti,aproape singur,D-le Tapalaga?Biserica ortodoxa,o adunatura de paraziti,este in continuare sustinuta din banii contribuabilor fara ca acestia sa fie consultati.Aceasta Biserica s-a infiltrat la toate nivelele,incepand cu varsta de 5 sau 6 ani.Uitati-va la reprezentantii bisericii,ce fete rumene si burti care plesnesc sub vesmintele preotesti,sug bine aceste capuse sangele prostimii !

  11. Care va sa zica, istoria se intoarce, ne chinuie ca pe bunici. Bravos natiune!

    Ce-o sa se aleaga de tarisoara noastra?! Nu mai au loc patriotii de reactiune! Ne omoara miseii! La lupta fratilor!

    Huooooooooooo!

    P.S.
    Eu cu cine votez?

  12. Domnule Tapalaga,

    Caragiale este genial ( cred ca aici suntem cu totii de acord ) , comicul lui are ceva uman si caraghios in acelasi timp , eroii lui starnesc rasul tuturor si din toate timpurile dar , din fericire, nu sunt demni nici de …DNA, nici de ANI . Mai clar , universul lui Caragiale este de multa vreme depasit la noi de universul lui Kafka , Orwell , directivele NKVD pentru tarile din Est ,etc. , pe scurt de maestrii intoxicarii , dezinformarii si manipularii , ceea ce nu mai suna deloc a comedie .
    Regret , dar din aceste considerente nu pot fi de acord cu evaluarea dvs :

    “ …decalajul intre media romaneasca si Occident, incapacitatea marelui public autohton de a citi corect o stire, prostia, educatia precara a jurnalistilor, tendinta de a rastalmaci si explica realitatea sau faptele diverse in cheie politica, etc, etc. Cu exceptia modernizarii mijloacelor de comunicare, constantam ca in esenta, mentalitatile nu s-au prea schimbat. Televiziunile de stiri ne amintesc mereu acest mare si trist adevar: Suntem pe la 1900.”

    – Concret, marele public este intr-adevar incapabil sa citeasca corect o stire , SAU mai degraba mass-media manipuleaza si prezinta deformat realitatile ?

    – Jurnalistii ( toti ?) au o educatie precara , SAU (unii) rastalmacesc si explica realitatea sau faptele diverse in cheie politica ( adica le deformeaza )?

    – Mentalitatile nu s-au prea schimbat , SAU mai degraba realitatea formala, virtuala , tinde sa se substituie faptelor din realitatea obiectiva iar bietul cetatean al lui Caragiale si al urmasilor lui , nu mai poate deosebi realul de fictiv intr-o tara in care pana si revolutiile in care au murit oameni reali au fost facute de fapt dupa principiul „ Cu televizoru`, ati mintit poporu` ! ” ?

    Din acest punct de vedere cuvintele ( nu faptele! ) construiesc realitatea si aici nu mai putem da vina pe cetateanul (ne)turmentat care nu mai stie cu cine sa voteze , ci exact pe aceia care l-au transformat cu bunastiinta in magarul lui Buridan incapabil sa aleaga intre galeata cu apa sii cea cu ovaz chiar si atunci cand foamea e cucoana mare .

    In anul 1990( 1991?) ziarul Romania Libera a publicat poate cel mai scurt , mai straniu , si mai cinic articol ( scris de un …economist !) pe care l-am citit in acei ani si care demonstra incredibila ambiguitate a faptelor din spatiul nostru social , respectiv ambiguitatea perceptiei sociale de la noi de atunci , dar din pacate si de acum.

    Cateva exemple din tezele sustinute in acel articol :

    A fost Revolutie… ( teza sustinuta cu argumente pertinente) – NU a fost Revolutie …( teza sustinuta cu argumente pertinente ).
    Au fost teroristi…( cu argumente pertinente ) – NU au fost teroristi …( cu argumente pertinente ).
    A fost Mineriada …( cu argumente pertinemte ) – NU a fost Mineriada…( cu argumente ), etc.

    In vara lui 2012, tezele din acel articol bizar sunt inca valabile :

    – A fost lovitura de stat …(…) – NU a fost lovitura de stat… (…)

    In esenta, romanii traiesc de mult intr-un fel de „Matrix” , o realitate virtuala si un hiperspatiu informational paralel cu realitatea de zi cu zi pe care il vad mult mai bine strainii, dar pe care acestia il inteleg mult mai putin decat romanii :

    „ O vorbă care circulă de ani mulţi printre ambasadorii occidentali veniţi la Bucureşti spune că, cu cît stai mai mult timp în România, cu atît înţelegi mai puţin ce se întâmpla aici „.

    ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/ambasadorul-un-articol-eveniment-despre-mark-gitenstein-de-sever-voinescu-1018696.html )

    ” Romania este o tara in care nimic nu este vreodata foarte clar „.

    John Simpson
    jurnalist BBC

    Emitentii acestor interesante opinii pot fi oare acuzati de subiectivism , partizanat , deformare sau manipulare a realitatii romanesti ? Nu , pentru ca nu ar avea nici un interes.
    Ca atare, inainte de a vorbi despre „incapacitatea marelui public autohton de a citi corect o stire”, poate ar trebui sa gasim mai intai sa intelegem unele comportamente chiar din cadrul elitei societatii civile . Explicatia in privinta lor ? Ceaţa totala ! Va citez chiar pe dvs :

    ” Ramane un mister cum oameni rationali din societatea civila, ca Zoe Petre, Michael Shafir sau Liviu Antonesei, care au facut in trecut destule servicii democratiei romanesti, se alatura astazi sinistrului cor de inspiratie vadimista dirijat de o mana de borfasi. De ce consimt ei la revolutia penalilor? De ce pun umarul la insurectia penalilor? Nu vad si ei limpede ca, pentru adunatura de interese ilegitime din USL, iesirea din Uniunea Europeana ar fi astazi o mare victorie? ”

    Daca pana si reprezentantii elitei intelectuale se joaca in spatiul politic si social de-a „hotii si vardistii”, nu-l mai putem acuza pe sarmanul nea Caisa , cu vesnicul lui „Eu cu cine votez?!” , de incapacitatea de a citi corect o stire. Mingea nu se mai afla pe terenul lui de multa vreme ( de fapt , de la inceput) .

    In privinta jurnalistilor , lucrurile sunt poate chiar mai clare ( legea turnesolului ), daca ne gandim ca orice persoana care in urma cu mai mult de doua decenii a sustinut sus si tare ca „toate ciorile sunt negre” , dar acum sustine la fel de senin ca „toate ciorile sunt albe”, are o mare problema de imagine pe care nu o pot spala toate posturile TV pe la care a defilat, defileaza sau va defila . Partea dincolo de Caragiale ( la noi , se stie demult, viata bate filmul si orice lucru devine interpretabil ) este aceea in care chiar un jurnalist bun se poate trezi peste noapte…colonel , chiar fara stirea si voia sa, dupa cum a afirmat recent domnul Turcescu.

    In privinta dvs , reactia ( absolut justificata , de altfel ) fata de cei care incalca normele poate ajunge pana acolo incat sa le preluati ( de indignare , probabil ) si metodele , adica sa le ridicati de fapt mingea la fileu : „Vorbesc asa, mai slobod, ca pe maidanul din lumea borfasilor, sperand sa ajung mai usor la voi. ”: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13178314-procuroare-fanfaroane.htm.

    Poate este bine sa ne reamintim in acest context ca justitia este singurul domeniu in care , prin lege, profesionistilor lui le este interzis sa faca parte din fosta Securitate precum si din actualele 7 servicii secrete care se calca reciproc pe bocanci in spatiul nostru social . In rest, pentru profesionistii din alte domenii ( lideri de opinie, ziaristi, jurnalisti, analisti politici, politologi, istorici, filozofi, sociologi, psihiatri, psihologi, etc.) nu exista aceasta suparatoare interdictie . Poate de aceea cei care inainte de 1989 aveau o anumita pregatire si o utilizau , o pot avea si o pot utiliza si acum din plin ( e si acesta un drept democratic , nu ?!) deoarece conform unui vechi proverb, turcu plateste…

    Una peste alta, am depasit chiar binisor anul 1900. In anumite privinte am depasit si exasperat chiar si Europa , care vazand ca nu vrem sa trimitem noi sacul la moara , e nevoita sa trimita mereu moara la sac. Daca nu cumva se razgandeste intre timp.

    Cu stima,

  13. titlul spune cel mai bine totul:suntem la 1900.Amanuntele nu conteaza.Paradoxul este ca odata plecati din tara cei mai multi dintre noi isi fac un rost si sunt apreciati profesional.Si totusi aerul nu poate fi devina.De vina este faptul ca lasati de capul nostru uitam pina si sensul cuvantului meritocratie.Cei mai buni intr-o universitate nu sunt profesorii,intr-o intreprindere nu seful de sectie sau directorul,intro-un spital nu seful clinicii.Dispretuim cu pasiune elite( nu cred ca am auzit sau citit cuvinte mai grele ale unor neica nimeni despre un Plesu,un Cartarescu,un Liiceanu.Creierele noastre sunt confuze in ceace priveste valorile.Sunt ales(cu mari majoritati) cei condamnati definitiv,
    un plagiator e primministru, Ciutacu e mare ziarist,Ciuvica mare analist,Saftoiu conduce televiziunea publica,Chireac si SRS sunt marii guru ai vietii politice si publice.Si inca ceva inafara de o scara a valorilor rasturnata.Suntem incapabili de a ne uni pentru orice cauza inafara de a darama ceva si suntem incapabili sa gandim in perspectiva(strategic) ci numai in viitorul(si castigul) imediat.
    Though luck,mica Belgie!

  14. Din pacate esti optimist cu afirmatia ca santem in 1900.Eu cred ca inca nu am depasit evul mediu in multe privinte si ne miram dece occidentul ne priveste ca pe niste ciudatenii venite din epoca de piatra.In anul care sa scurs USL-ul a reusit trista performanta de a ne face de ras in toate cancelariile europene si in USA. Din nefericire,nu achita politicienii nota de plata ci poporul pe care-l sacrifica acestia in folosul unor interese personale sau de gasca.

    • Politicienii sunt expresia poporului pe care il guverneaza. Alibiul ca suntem un popor care ar face minuni de civilizatie si bunastare dar politicienii corupti ii opresc avantul e o totala amagire. Avem politicienii pe care ii dorim, care ne reprezinta si care dau expresia dorintelor imensei majoritati a populatiei. La fel cum unii au incercat sa identifice comunismul cu ceausescu si 2-3 acoliti inepti, pentru a scapa de vinovatia personala, la fel acum dam vina pe politicieni pentru jalnica stare a societatii Romanesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dan Tapalaga
Dan Tapalaga
Dan Tapalaga a debutat ca jurnalist la Radio Romania Actualitati in 1997, fiind apoi redactor la Radio Europa Libera si BBC (1998 - 2002). A condus departamentul politic la Evenimentul Zilei (2002 - 2004), a fost redactor sef-ajunct la Cotidianul (2004 - 2006) si seful sectiei politice la Romania Libera. Din 2007 este editor coordonator la site-ul HotNews.ro I

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro