marți, iunie 25, 2024

Suntem tara lui Iosefini ? Am votat Iohannis si a ieșit Voiculescu?

Când eram copil, ca pe toți copiii, tatăl mă ducea la circ. Odată având locuri mai in fata, a venit la mine maestrul Iosefini. Mi-a dat sa țin in mana o carte de joc, apoi trece peste mana mea o eșarfa roșie si in mana mea apare un ou, apoi un porumbel. Când odată, am rămas fără oua, ai mei mi-au legat traista de gat si m-au trimis sa iau oua. Evident ca am făcut nazuri eu dorind sa joc fotbal. In plus i-am spus sa facă si ei ca la circ si sa scoată niște oua. Tata mi-a tras una peste fund spunându-mi ca aia era o șmecherie. Mai târziu, când mai crescusem, mi-a zis ca era o manipulare. Iată ca după atâția ani, gestul lui Iohannis de a trece in apărătorul statului de drept in sprijinul averii unui patron condamnat pentru ca a luat ceva din averea tuturor, mi-a dat senzația ca Iosefini mi-ar fi trecut eșarfa roșie si in loc de Iohannis precum alta data, apare un alt personaj pe care eu unul nu-l votasem.

Pentru ca imi este încă greu sa-mi explic spagatul președintelui Iohannis, am sa relatez 2 istorioare, auzite in Bruxelles.

 1. 1. Prima este legata de familia regala din Belgia. Prin anul 1999, fiul cel mic al regelui Albert II, Prince Laurent, mai zburdalnic si mare iubitor de mașini puternice este detectat de radar cu o viteza de 263 km/h fata de viteza maxima de 120. In asemenea cazuri, politia intra in alerta si in localitate următoare un echipaj iți taie calea. Surpriza, in mașină printul. Un polițist de tip Godina ii retine carnetul si-l amendează. In Belgia ca si in Romania este in majoritate împărțită in doua: unii monarhiști si alții republicani. In lipsa de rege si doctrine politice, la noi împărțirea se face intre Pro si Anti Antena 3. Ca si in cazul Antena 3, dar cu decenta, presa pro-monarhista declanșează o campanie pro-monarhie si premierul este invitat in parlament sa dea explicații pentru atentat la monarhie. Premierul cunoscut ca un anti-monarhist, se prezinta ca si Ciolos in parlament. Prezinta cadrul legal, înregistrarea radarului, înregistrarea cu convorbirea dintre polițist si print. Nimic, o parte din sala ii cere demisia. Premierul rezista si se apară cu legea si procedurile aplicate corect de agent. Intr-un final presa se calmează, printul plătește amenda si rămâne cu carnetul suspendat si mai da un examen. După alte 2-3 luni , același premier mergea acasă (singur caci nu-l chema Oprea) in Zaventem unde locuia. Iese din autostrada cu 120 km/h si intra in zona cu 75 km/h. Evident ca radarul îl prinde fiind in mașină privata necosemnată si i se trimite amenda. Presa afla si pe prima pagina poza cu premierul vitezist. Omul face o conferință de presa, arata plata amenzii si toata lumea este mulțumită. Mai mult decât atât ministrul de interne din cabinetul sau, iese si anunță primul incidentul obligând-ul intr-un fel pe premier sa-si recunoasca greșeala. Vedeți singuri diferența dintre Romania si Belgia chiar daca presa a vrut sa ațâțe un joc politic? Numai ca statul de drept nu a fost afectat de intervenții ale regelui asupra politiei. Desigur Președintele Iohannis va spune simplu, am înțeles mesajul! Dar Antena 3?
 2. 2. A doua vine din trecutul Greciei. Un coleg grec din comisie  aproape de pensionare si de profesie istoric, mi-a povestit ce s-a întâmplat după ce mai marii lumii au decis sa pună capăt dictaturii militare in Grecia, tara care altfel nu avea nici o șansa sa intre in UE. Generalii au chemat doi liderii din familii de bogați si le-a spus așa: Bai Papandreu știu ca v-am cam hăituit dar uite NOI vrem sa predam puterea ca așa s-a decis. Tu vei conduce un partid de stânga ca așa ați fost voi din familie, ați făcut averi ca sindicaliști. Celuilalt, pe nume Karamanlis i-a dat sarcina sa facă un partid de dreapta, caci făcuse averi din Shipping. Asta vrea Europa, asta le dam, unul de dreapta si unul de stânga. După neașteptata surpriza cei doi deja oameni politici au întrebat? Bine, bine si ce ne cereți? Iar generalii au răspuns: nimic nu e gratis pe lumea asta. Noi va lăsăm sa dominați Grecia zeci de ani pana s-or satura grecii de voi. Veți face averi voi si copii voștri. Pe noi le lăsați sa placăm cu ceva miliarde si gata, va predam un popor căruia sa-i oferiți iluzia altei vieți. Bine, bine spune Papandreu bătrânul, dar eu va trebui sa mă bat politic cu Karamanlis, ca sa luam mai multe locuri in parlament, cum adică sa ne avem ca frații? La care generalii răspund: voi așa de ochii lumii va acuzați de vrute si nevrute, va jigniți asta e lupta. Dar nu fiți fraieri, transferați lupta voastră la cei din strada. Pe ei puneți-i sa se bata, sa lipească afișe, sa se ia de par, sa tipe, sa urle. Voi stați in jilțurile voastre si din când in când mai ieșiți sa resuscitați masele. Voi doi si familiile voastre va trebui sa împărțiți puterea, odată la putere unii odată alții. Sa fi fost Generalul, Dan Voiculescu si USL-ul frăția care sa se prezinte ca salvatorul nației ca mai apoi sa se separe după modelul grecesc gândit de generali? Daca nu, atunci liberalii au o tema foarte grea. Sa facă, prin acțiuni dovada ca USL nu a fost un acord pe termen lung după principiul – guvernam pe rând, furam împreună.

Evident ca las la latitudine cititorilor sa înțeleagă ce vor din cele 2 istorioare. Pe mine mă deranjează doar faptul ca președintele Iohannis ne traduce din romana in romana ce a înțeles domnia sa, ca spectator probabil fidel si al Antenei 3, din acțiunea ANAF de punere in aplicare a unei decizii judecătorești – ca s-a antenat la libertatea de exprimare!

Acum desigur daca, romanii vor cădea in plasa celor din Grecia, sa iasă in strada in doua tabere lunand-se si la păruiala este treaba lor. Cristian Tudor Popescu spunea ca Iohannis ar fi făcut o mișcare politicianista încercând sa-si atragă si electoratul Antenei 3. Ipoteza ar putea fi valabila daca PSD-ul accepta un joc in care Iohannis sa fie declarat Rege scoțând din joc funcția de președinte. Cat despre premierul Ciolos, sper ca acum in ceasul al 12-lea, sa-si dea seama ca scopurile acceptării sale de către PSD sale au fost doua: odată sa compromită ideea de tehnocrat in rândul romanilor, adică sunt mai buni doctorii noștri din partid făcuți pe banda rulanta si a doua sa împingă romanii spre un vot anti UE. Ciolos întruchipează, vrea nu vrea, atât ideea de tehnocrat cat si acela de fost Comisar, deci omul „Bruxelului”. Si pentru ca tot președintele Iohannis are in agenda multe drumuri la Bruxelles, l-as ruga sa întrebe cum funcționează ANAF-ul belgian care executa si casa regala? Pe când la noi, politicienii opresc ANAF-ul la poarta Antenelor sau la Cotroceni.

Ca de obicei încerc si eu măcar o propunere constructiva. Daca tot vrea președintele Iohannis, ca in locul unui stat de drept, sa avem o tara guvernata de opinii, eu propun ANAF-ului o soluție mai soft: sa lipească pe toate clădirile trustului Intact dar si altora aflate in situații similare o bulina roșie – Romani, AICI sunt banii dumneavoastră! Sa vedem daca captivii Antenelor ii vor dori?

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Zadarnic, domnule Cotartă! În mod normal, după avalanșa aceasta de „mustrări”, venite din partea multor persoane (și personalități) de bună credință, domnului Președinte ar fi trebuit să-i crape obrazul de rușine. Nu s-a întâmplat, și nici nu se va întâmpla… minunea. S-a cocoțat, cu ajutorul voturilor noastre disperate, în cea mai înaltă funcție din stat, având o singură miză: aceea de a-și păstra intactă averea dobândită prin fraudă. A învățat repede, profesorașul nostru, „lecția dâmbovițeană”, conform căreia legea și aplicarea ei funcționează doar pentru căței. Și iată-l acum, surd și orb, și mut în fața evidenței…

  • – Eliseu Ghenea a lucrat in perioada interbelica in America si cu banii castigati a cumparat doua case in centrul Sibiului.
   – in 1960, Partidul PCR i-a nationalizat omului casele (le-a luat cu japca).
   – In 1963 omul a lasat casele mostenire nepotului sotiei sale (singurul lor urmas) Nicolae Bastea. Voi negati acum „vointa tetstatorului” din ura si din invidie fata de Iohannis?

   – 15 Ianuarie 1998 – Un expert grafolog analizeaza testamentul din 1963 si stabileste ca nu a fost scris de Eliseu Ghenea, ci doar semnat de acesta (testatorul insa fiind un om cu carte a stiut ce semneaza). Vezi pagina 2.

   https://drive.google.com/file/d/0B5wkF8ntliHpVkJPS1pmZE9jTEE/view?pref=2&pli=1

 2. Ei bine, titlul face toti banii :P
  E ca in bancul ” cum aia masii s-a nascut unul alb si altul negru”?
  Unde dai si cine crapa :P
  A-ti fura constient caciula si a te intreba sincer cine ti-a furat-o ;)
  A crede prosteste ca un neamt ( din Romania, de secole) este un monument de corectitudine.

 3. Cred ca mai degraba Voiculescu e tinut in vitrina pentru a ne reaminti ca exista si fete mai hidoase ale politicului decit a lui dragnea et comp.ziua de ieri va fi memorabila :le-am vazut fetele dupa declaratia ambasadorului americii si brusc mi-a fost mila de toata sleatca ,au realizat ca sunt”PA’ pacat ca presedintele Iohanis a scapat acest moment, daca in locul ambasadorului ar fi fost el purtatorul mesajului sunt sigur ca Basescu devenea instantaneu istorie.ambasadorul USA a dat dreptate Anaf,lui Ciolos si a trimis cu o simpla fraza A3 la groapa Glina unde de fapt ii este locul.

  • Simt un regret in vocea ta: daca Iohannis ar avea minte Basescu ar fi istorie.
   O corectura: Basescu este deja Istorie la nivelul de presedinte, iar Iohannis ramine fara :P

 4. Cand am citi titlul asta pe fb, mi-am zis, eu nu pot citi o astfel de aberatie. Curiozitatea m-a impins totusi sa vad macar cine a scris-o. Ce sa vezi, un vechi prieten. A trebuit sa o citesc si acum trebuie sa o combat. E tare greu sa fii presedinte in Rmania, esti permanent acuzati pe nedrept, mai intai esti acuzat de A3 si PSD ca vrei sa suprimi libertatea de expresie, apoi de poporul FB si diaspora a te-ai dat cu A3, iar in final de ONG-uri si formatorii de opinie ca subminezi justitia. Efectul final este o subminare a increderii in presedinte, foarte pe placul PSD, care nu s-ar da la o parte sa inlocuiasca guverul si sa-l suspende pe presedinte. O catastrofa mai mare pentru Romania nu-mi pot imagina acum. Romanii inteleg foarte greu ca daca au ales gresit, n-ai ce face trebuie sa suporti un ciclu electoral si sa alegi mai bine data viitoare. Toata bataia asta de joc facuta la adresa presedintelui de detractoii lui si compolrtata cu o deosebita placere de presa si fb dovedeste asta. Cand solutia ar fi sa cautam cu totii solutii sa nu mai perpetuam majoritatea PSD+UNPR+ALDE in viitorul Parament. Comentatorii antiprezidentiali se fac ca nu au inteles ca am trecut destul de aproape pe langa acuzatia nedreapta ca autoritatile romane submineaza libertatea presei, facuta de A3, PSD si presedintele Senatului. Era suficient ca socialistii europeni si cateva piblicatii influente sa o preia si cacealmaua pusa la punct de A3 ar fi reusit. Vezi de exemplu cazul Poloniei. Presedintele si premierul stiu foarte bine ca nu te poti contra cu presa, pentru ca pierzi chiar si atunci cand ai dreptate si au facut tot ce este posibil sa dezamorseze conflictul. Dovada ca au reusit este declaratia ambasadorului SUA la Bucuresti. Reusita asta imi confirma din nou faptul ca avem cel mai bun presedinte pe care Romania l-a avut vreodata. Sa-l sprijinim, ca merita.

  • Da, ce surpriza daca Daniel este acela pe care îl cunosc, sa dezbatem! Eu plecând de la cele 2 istorioare am făcut niște supoziții, nu am dat verdicte. In plus nu am făcut decât sa pun intr-un text ceea ce mulți romani din Bruxelles gândesc. Voi acolo nu ați înfruntat umilința, ploaia si sabotarea de către autorități a dreptului de vot! Voi nu ați făcut sute de km ca unii din Liege sa dați un vot. Din păcate după toata această umilința in care cei care trebuiau sa facă imagine României, adică diplomații si consulatele, au făcut exact invers, nu vad nici un cap căzut, nu vad nici o reacție a lui Iohannis asa cum a promis. Din pacate nu este la prima gafa! Uite cum s-a lăsat atras la inaugurarea academiei lui Oprea despre care am scris si cine sunt academicienii?

   http://www.contributors.ro/administratie/educatie/propunere-de-ordonan%C8%9Ba-de-urgenta-infiin%C8%9Barea-academiei-de-inalte-studii-politice-de-%C8%99tiin%C8%9Ba-cercetare-si-securitate-na%C8%9Bionala-%E2%80%93-opac/

   Eu știu ca tu ai învățat carte, ai adus fonduri si proiecte in Politehnica din competitii grele. Daca tu nu sari in momentul când vezi ca doctoratele au ajuns sa se cumpere aproape la fel de simplu ca tichetele de metrou, e cel puțin păcat. Crezi ca sub mandatul sau, Curaj sau oricine va urma va pune ordine in aceasta mocirla? Eu am răbdare dar mă tem ca liniștea va fi mai prioritara.

   Daca Iohannis sta intr-un echilibru așa de fragil nu înseamnă ca ii dam noi ceilalți, brânci! ii spunem doar sa nu calce strâmb. Iohannis cred ca a doua zi după investitura trebuia sa invite PNL-ul si sa le spună – începând de astăzi, va trebui sa găsiți pe cineva care sa mă poată înlocui caci in parlament monstruoasa coaliție deține încă majoritatea! Crezi s-a gândit măcar ca într-o zi nu va mai fii ? In plus ceva foarte semnificativ – ambasadorul american i-a luat apărarea lui Ciolos si nu lui Iohannis! Cred ca lui Iohannis i-a spus ceva de genul ce am pus eu in titlu, dar mai diplomatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentin Cotarta
Valentin Cotartahttp://contributors
Doctor la Universitatea Politehnica Bucuresti si la University California of Los Angeles sub conducerea Prof. Octavian Radovici si Prof. Ken NOBE (UCLA) 6 ani experienta la Ofiter Stiintific la ERCEA (European Research Council Executive Agency) 1 an experienta ca Ofiter Stiintific la REA (Research Executive Agency of the European Commission) 5 ani experienta in calitate de consultant pentru Comisia Europeana Coordonator a 5 proiecte europene in domeniul educatiei universitare si cercetarii; Distins in anul 2001 de Comisia Europeana cu diploma “Very Best Practice - From Policy to Practice” pentru proiectul ADLIC de repartitie computerizata a elevilor in Licee si Scoli Profesionale. Membru fondator al Clubului Romania UE din Bruxelles. Special Guest al universitatilor : Newcastle Upon Tyne, Liverpool University (UK), University of Pisa (IT), Institute National Politechnique de Grenoble, University Nisa Sophia Antipolis, Universite de Lille (FR), Turku University (FI) ; Dechema Institute, University of Karlsruhe (DE), UCLA (US), University of Viena (AU).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro