Sa luam faptele, pe scurt:
1. Presedintele Basescu il desemneaza premier pe seful Serviciului de Informatii Externe (SIE), Mihai Razvan Ungureanu (MRU).
2. Politicieni din opozitie si jurnalisti isi declara nemultumirea sau ingrijorarea cu privire la desemnarea unui sef de serviciu secret pentru functia de premier. Se vehiculeaza doua cazuri de notorietate: George Bush Sr., fost sef al CIA si apoi presedinte si Vladimir Putin, fost ofiter KGB; primul, in sens pozitiv, al doilea in sens negativ.
3. Corespondentul Reuters la Bucuresti, Radu Marinas, publica un articol intitulat „Presedintele Romaniei pariaza pe planul Putin” (http://www.reuters.com/article/2012/02/20/us-romania-politics-idUSTRE81J0R120120220)
4. Presa romaneasca ‘inghite galusca’ si preia manipularea implicita in cel mai necritic mod cu putinta. Daca ar fi sapat putin, ar fi constatat ca originea acestei bizare comparatii este devoalata in articol: Cristian Parvulescu, Pro Democratia. Faptul ca ideea a aparut pe Reuters nu dovedeste adevarul ei, nici macar faptul ca aceasta ar fi pozitia agentiei.
Materialul d-lui Marinas, in schimb, are o problema cu faptele. Inca din primul paragraf: „Presedintele unei tari foste comuniste aflate in criza economica il numeste pe seful unui serviciu secret ca succesor al sau”. Fals factual. Ungureanu a fost desemnat premier, nu succesor al presedintelui Basescu. Nu exista nicio declaratie a presedintelui care sa sugereze asta.
De fapt, formal cel putin, presedintele nici nu-si poate desemna vreun succesor – pentru functia de presedinte al tarii se tin alegeri, la fel pentru cea de sef de partid, la care dl. Basescu a renuntat la inaugurarea mandatului prezidential. Sigur, autorul sugereaza o succesiune informala, sustinuta de declaratii ‘pe surse’ potrivit carora MRU va fi candidatul PDL pentru prezidentiale.
La finalul propozitiei citate mai sus, dl. Marinas (se) intreaba retoric: „Suna familiar”, si raspunde, in urmatorul paragraf: „o miscare ce aminteste de promovarea lui Vladimir Putin de catre Boris Eltin in Rusia”. Aminteste, cu siguranta, daca asta iti propui.
Daca analizam asemanarile si deosebirile dintre carierele profesionale si politice ale celor doi celebri sefi de stat (Bush si Putin), pe de-o parte, si cea a actualului premier, vedem ca nu mai suna chiar atat de familiar.
Ungureanu si Bush au fost politicieni inainte de a ajunge sefi de serviciu secret, Putin nu.
Ungureanu si Bush au fost doar sefi ai unui serviciu secret, nu si ofiteri, Putin nu.
Ungureanu si Bush au lucrat doar pentru un serviciu de informatii externe (SIE, CIA), Putin nu (KGB, FSB).
Sigur, exista aparent un element de asemanare: criza economica, absenta in cazul Bush, prezenta in cazurile Ungureanu si Putin. Doar ca si aici similaritatea e subreda, criza din Romania fiind doar parte a unei crize globale.
Pentru ca simte ca paralela este fortata, dl. Marinas atenueaza ulterior mesajul, sugerand ca paralelismul este limitat, insa introduce aceasta atenuare aducand ilicit in discutie regimul comunist si frica de Securitate. Urmeaza o noua sfidare a logicii elementare, atunci cand dl. Marinas compara fara temei activitatea in KGB a lui Putin si razboiul din Cecenia cu lipsa de activitate a lui MRU in Securitate si faptul ca este sustinut de minoritari (UDMR). Insa referirea la Securitate este ea insasi o manipulare destul de putin subtila, autorul lasand sa se inteleaga ca doar varsta l-a impiedicat pe actualul premier sa fie un securist veritabil.
Candidatura pentru presedintie a d-lui Ungureanu este, deocamdata, doar un drob de sare. Iar comparatia cuplurilor Basescu-Ungureanu si Eltin-Putin, doar dovada unei stari definite perfect de titlul povestii cu drobul de sare.
PS – Personal, nu-mi sunt un admirator al d-lui Ungureanu, si nu de azi-de ieri. Asta nu ma impiedica sa ma intreb – manipulator, evident – daca nu cumva aparitia materialului viza legitimarea prin prestigiul Reuters a unor idei autohtone. (Ioan J. Orbu)
Prima oara am auzit teoria asta la Ciutacu aflat intr-unul din numeroasele lui momente de delir televizat.
A doua oara am auzit comparatia asta la fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu. Nici nu stii daca sa razi sau sa plangi cand il auzi pe fostul sef al SIE echivaland KGB-ul cu institutia pe care a condus-o!
Dl. Marinaş ştie foarte bine că situaţiile nu sunt similare: Traian Băsescu nu poate reveni la preşedinţia ţării, cum va face Putin, pentru simplul motiv că Constituţia interzice mai mult de două mandate prezidenţiale consecutive sau ne-.
(Corespondentul REUTERS în România e român, nu e neamţ, nici american, nici japonez. În România, aproape totul este românizat, inclusiv străinii).
Dl. Basescu este „in urma” lui Putin cu sapte-opt ani, ca sa zic asa; dansul mai are aproape trei ani pana-si termina al doilea mandat, vor urma alti cinci ani cu alt presedinte etc. Multe se pot intampla in sapte-opt ani, mai ales in niste vremuri atat de instabile si de tulburi – unde eram noi insine (Romania adicatelea) acum sapte ani si unde suntem acum?
Altfel, sigur, cine cauta situatii identice, nu va gasi. Cel mult niste asemanari.
Asta ma asteptam eu sa analizeze autorul, nu sa despice firu-n patru ca sa demonstreze… ce? Ca Radu Marinas a scris un articol AL CARUI TITLU si lead (care e posibil nici macar sa nu-i apartina) nu sunt factual, 100% adevarate??? So what??? Dl. Orbu se inhama la o munca foarte, foarte grea si lipsita de speranta daca are de gand sa analizeze toate articolele care-i cad in mana in acest mod dogmatic, la milimetru, sa vaneze fiecare eroare sau inadvertenta… nu cred sa existe multi jurnalisti pe lumea asta care sa se ridice la standardele de exigenta ale d-lui Orbu.
Altminteri, pentru orice om inca nefanatizat si cat de cat informat, asemanarile nu sunt intre MRU si Putin, ci intre acesta din urma si presedintele nostru.
Domnule Orbu, vedeti foarte bine!
dvs vorbiti aici de manipulare dar prezentati numai faptele favorabile pedeleului si lui basescu
citeva dintre cele nefavorabile:
bush a fost ales (si nu numit) la citva ani buni dupa ce a plecat de la cia – nu ca ungureanu care a fost numit si chiar a cumulat functiile de sef sie si prim ministru pt citeva zile
putin a fost numit prim ministru exact ca ungureanu
Excelent articol!! clar si la obiect.
Ok domnul Orbu observa oaresce diferente intre numirea lui Putin si a lui MRU. Ba, zice domnul Orbu, mai degarab ar fi niscai similaritati cu Bush Sr. campionul democratiei.
Bun. Dar totusi de dragul argumentatiei (stiu, suna mai bine in engleza) hai sa vedem si similaritatile.
Spre un paregzamplu CIA lui Bush senior n-are nici macar a suta parte din influenta malefica pe care o au serviciile secrete din tarile estice. Sa va dau, asa la misto, zece numere de generali SIE ajunsi dupa (teoretica) lor pensionare (sau inainte) titani ai lumii afacerilor de pe la noi? Sa ii comparam cu agentii CIA care cel mult molfaie la unu,doua milioane facute din publicarea unor carti?
Spre alt paregzamplu Putin a fo’ parasutat in politica direct din lumea spionilor prin vointa unui potentat, Boris Eltin, el nefiind ales in prealabil nici macar administrator de bloc. Tot asa si Ungureanu. Bush senior avea inainte de a fi numit (pentru mai putin de un an de zile) director CIA o cariera de politician ales in spate fiind deputat in doua mandate si presedinte al comitetului national republican forul conducator al partidului conservator. De asemenea accederea lui Bush Sr. la inalta functie administrativa de vicepresedinte si ulterior presedinte s-a produs la 3 ani de la episodul CIA, nu imediat dupa.
Mai pe scurt Vladimir Putin, pana atunci un nume cunoscut de putini, a sarit din bratele unui serviciu secret estic, ocult tenebros si foarte influent direct intr-o functie de mare putere in stat. Bush Sr. a avut o lunga si prodigioasa evolutie politica ocupand multe functii atat alese cat si numite iniante de a ocupa si pentru scurt timp pe cea de director al CIA. La 3 ani dupa ce parasise CIA Bush a CANDIDAT la vicepresidentie si a fost votat.
Cu cine seamana totusi mai mult cariera lui MRU?
Comparatii absurde,ca si cum ai compara elefantii cu purecul:Putin-Bush joaca pe scena lumii,Ungureanu joaca numai la el acasa.