vineri, iulie 10, 2020

Televiziunea Română anti-publică

Pe Mirela Nagâț am văzut-o în aceste zile la Ateneul Român prezentând ciclul de conferințe „Lumea în care trăim“, organizat de Fundația Aqua Forte, Editura Humanitas și Fundația ARCCA. Cinci zile speciale în care personalități ce reprezintă excelența în cultură și științe se întâlnesc cu publicul bucureștean, într-un festival al splendorii spiritului uman. Un prilej de a ne reaminti care a fost destinația inițială a Ateneului și de a ne reconecta la o tradiție a valorilor europene și mondiale. Prezența elegantă și inteligentă a Mirelei Nagâț a fost unul dintre elementele care a făcut ca serile acestea să fie cu adevărat reușite.

Am aflat totodată că, din martie, conducerea Televiziunii Române a hotărât reducerea timpului acordat emisiunii Cooltura, realizată de aceeași Mirela Nagâț, alături de producătoarea Anca Lăzărescu. Difuzată vinerea de la 17,30, emisiunea prezintă actualitatea culturală. Mulți o vedem pe Facebook sau în reluările de sâmbătă dimineața, dată fiind ora imposibilă la care este programată. E meritul echipei de a fi găsit o formulă potrivită ca, într-un timp oricum foarte scurt, să ofere atât informația culturală de ultimă oră, cât și interviuri, care, așa cum spunea Radu Vancu, nu sunt doar interviuri, ci adevărate dialoguri culturale.

Așadar, timpul dedicat promovării culturii la televiziunea publică se înjumătățește. Asta în vreme ce, în fiecare seară, de luni până joi, la o oră de maximă audiență, pe ecranele aceleiași televiziuni se lăfăie, fără nicio jenă și pe îndelete, infractori deghizați în jurnaliști, sau prestatori de servicii PSD, găzduiți de un așa-zis jurnalist, produs în etuvele Antenei 3.

Acesta este însă doar un episod din politica de (auto)demolare a TVR. Și nu e vorba doar de emisiunile culturale, ci de însăși ideea de jurnalism. Acum ceva vreme a fost desființată și excelenta emisiune de promovare a cărții, Cartea cea de toate zilele, realizată de scriitorul Cezar Paul Bădescu. Pur și simplu. În condițiile în care România este premiantă la capitolul analfabetism funcțional. A invoca audiența sau profitul pentru acest tip de emisiuni este o falsitate grosolană. Menirea televiziunii publice este, în primul rând, să educe. Iar impactul educației nu poate fi măsurat prin indicatori de rating.

Asaltul împotriva culturii adevărate la TVR a început însă mai de mult. Să nu uităm că acum 6 ani exista TVR Cultural. Că exista acolo o emisiune celebră numită Înapoi la argument. Iar realizatorul ei era Horia Roman Patapievici. Demolarea TVR Cultural a coincis cu demolarea Institutului Cultural Român, condus de același Horia Patapievici. Căci e limpede că, după 2012, ICR nu a mai produs și exportat cultură de calitate, ci a redevenit o instituție de mucava, producătoare de spectacole cu iz de Cântarea României. Era evident că nu restructurarea televiziunii a fost  scopul aici, ci eliminarea unui om. Pare absurd. Să închizi un post cultural și să desființezi practic un Institut doar pentru a-i închide gura unui om. Ei, bine, da! Mai ales atunci când omul întruchipează excelența. Când discursul lui, prezența lui, fapta lui devoalează netrebnicia celorlalți. Așa se îngenunchează un popor. Îi decapitezi elitele, elimini tot ceea ce are excepțional și tragi totul în mocirlă. Sufocată, societatea nu mai e în stare să privească în sus, să încerce să gândească liber, să distingă binele de rău, frumosul de urât, adevărul de minciună. Omul nou e omul manipulabil. Îi oferi zilnic spectacolul deșănțat al divertismentului, vorba de clacă, uitarea de sine. Îl reduci la instincte. Așa îl poți avea în mână și poți face ce vrei cu mintea lui.

Întoarcerea la argument în numele căreia se derulau emisiunile lui Horia Patapievici era prima treaptă către redobândirea discernământului, darul neprețuit al libertății individuale. Ce spectacol al minții, al inimii și al rostirii în limba română erau emisiunile lui Horia Patapievici! În fond continua o tradiție a emisiunilor culturale care fuseseră arca supraviețuirii noastre în vremea comunismului: Teze și antiteze la Paris, Actualitatea culturală românească, Povestea vorbei. Monica Lovinescu și Virgil Ierunca reușiseră ca prin cultură să opună rezistență unuia dintre cele mai oribile sisteme totalitare din istoria umanității. Răspândeau pe calea undelor adevărul, dreptatea și frumosul. Hrăneau sufletele și mințile unui popor umilit, îl ajutau să supraviețuiască făcându-l să privească dincolo de mizeria cotidiană. Dezbaterea culturală, indiferent de dificultatea subiectului ales, devenea accesibilă. Oameni dintre cei mai obișnuiți ascultau cu evlavie aceste emisiuni. Ca niște uriași blânzi, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca îi ridicau pe toți la înălțimea celor mai rafinate produse culturale. Aceasta era îmbrățișarea culturii, care ne-a salvat atunci din ghearele celei mai negre depresii naționale.

E limpede că nu asta își doresc cei care fac acum jocurile în televiziune. Ei au nevoie să stingă lumina și, pe întuneric, să-și desăvârșească opera de distrugere. În acest plan al imbecilizării naționale, reducerea timpului de emisie pentru cultură este un pas necesar. Oricine se ridică deasupra mediocrității, minciunii și ipocriziei generale trebuie anihilat. TVR nu mai este de mult și, în fond n-a fost decât arareori, în serviciul contribuabilului. A devenit o televiziune anti-publică.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Nu cred in coincidente. Cineva are un plan scris pentru fragilizarea si demolarea tarii, iar cei care ar trebui sa o pazeasca dorm. Clica de condamnati, anchetati sau (inca) neprinsi a scimbat tactica. Au renuntat la masurile bruste cu impact dramatic imediat si continua cu masuri mici pe toate fronturile. In fiecare zi e cite ceva, astfel ca nu exista atita opozitie civica sa poata face fata acestei avalanse: azi a fost respinsa propunerea legata de pensii speciale, a fost propusa o lege ce permite taierea si mai salbatica a padurilor, a fost propusa eliminarea presedintelui din procesul de numire a procurorului-sef. Ieri: CNCD a iertat-o pe Dancila, au plafonate artificial dobinzile. In paralel televiziunile manipulatoare si partizane spala eficient pe creieri un popor intreg. Si tot asa… Cum sa lupti?…

  • Stiind ca fac parte din acest popor, daca-mi dai voie, ma jignesti cind spui ca un popor intreg e spalat pe creier.
   Poate folosesti alta rima :P

  • Nici eu nu cred in coincidente…si fac acelasi trist constat referitor la explicatia lipsei de reactie a „publicului” (ca daca zic ale poporului, ca dvs, sar ca arsi patriotii cu ochelari de cal ;) )
   Nu cred, insa, ca cineva, oricine ar fi el si in orice colt al lumii ar trai, poate iesi singur din nisipurile miscatoare in care se afunda vazand cu ochii, daca tot ce face e sa urle si sa se zbata din toate puterile…Di’mpotriva!
   Or, cand omul e convins ca nu are nimic de invatat de la altii, ia drept afront orice remarca, si continua sa faca ceea ce a mai facut, asa prost cum e, numai sa nu recunoasca ca greseste.
   Astfel, din greseala in greseala (dar cu mandria intacta!), victoria finala va fi de partea gropii de nisip…Este verificat.

  • Cine altcineva poate avea un asemenea plan decat cei care s-au dovedit a fi, in trecutul nu foarte indepartat, cei mai mari protectori ai nostri ? Turcii, rusii, ungurii.
   Simplist, dar eficace.

 2. Pai conducerea TVR e numita politic … Normal ca nu e nimeni interesat de cultura :) Oricum politicienii nu sunt interesati de educatie in general … De ce sa-si faca concureta de pomana cand cel mai bine e sa-i tina pe toti in bezna ignorantei si sa-i inchirieze ca forta de munca pentru corporatiile din Occident ? Iar cine e cat de cat mai rasarit si se prinde ca nu are spatiu de manevra se duce in afara …

 3. Eu aș pune accentul și pe faptul că această televiziune este finanțată din bani publici… Cu alte cuvinte, noi toți plătim pentru ca niște indivizi precum Ionuț Cristache să-i insulte pe cei pe care îi admirăm (sau nu, căci nu avem mijloacele cu care să-i înțelegem), să insulte valorile în care mulți dintre noi credem, să ne mintă și să ne manipuleze… Dar aceștia, spre marea mea tristețe, sunt ajutați de persoane despre care nu-mi închipuiam că pot avea o față atât de hâdă cum este, de exemplu, poetul Mircea Dinescu, de fel și fel de inculpați și chiar condamnați penal, de jurnaliști plătiți de ticăloși ca să distorsioneze adevărul…

  • Fata ” hâdă ” a poetului nu e chiar de data recenta, asa ca nu ar trebui sa ne facem ca ne mira prestatia sa.
   Nu e nici primul si nici ultimul dintre intelectualii care-si cauta stapin.
   Pretinii stiu dece!

 4. sa recapitulam : in 89 omul Rebengiuc (mai sint si Oameni) le a pus pe pupitru hirtia igienica. jivinele s au sters la gura, si dupa citeva zile de incertitudine viermii au simtit ca ai lor sint pe cai mari si si au recapatat curajul, au continuat sa faca ce stiau cel mai bine, sa manipuleze. ceea ce Dvs numiti televiziune publica nu i decit o institutie de mincat banii contribuabililor, un cuib de napirci unde se adapostesc pe lefuri grase progeniturile celor care au distrus romania

 5. Realitatea este ca oamenii PSD uliui actioneaza ca un grup infractional organizat , se sustin si se promoveaza cu insistenta si nu par a se jena sa se faca unii avocati altora nici cand se afla in vadit conflict de interese , de exemplu
  https://www.rfi.ro/eveniment-56539-inapoi-argument-horia-roman-patapievici-un-dialog-monica-lovinescu-ioana-parvulescu
  sau
  http://icr.ro/venetia/lansarea-volumului-de-poezii-sufletul-pamantului-gazduita-de-icr/it
  Totusi ieri a ramas in pronuntare Inalta Curte in procesul in care Ponta a primit bani traficati din contractele incheiate cu statul de catre complicele sau Sova, care la randul sau a obtinut respectivele comenzi prevalandu-se de colaborarea avocateasca dintre el si Ponta.

 6. TVR este demolata din doua parti (trei daca tinem cont si de interesele imobiliare). Politicienii, care vor sa o transforme intr-o tribuna cu acces nelimitat, poate ca sunt pe primul loc, dar sa nu uitam nici ca pentru o mare parte din public emisiunile culturale sunt o risipa inutila de vreme ce audienta e undeva la 1-2%. N-am vazut nicio reactie publica atunci cand TVR1 s-a transformat in canal de stiri, lucru inutil, care (previzibil) deschide larg poarta abuzurilor politice. Pe de alta parte sa ne reamintim ce val de entuziasm a starnit desfiintarea TVR Cultural printre „aparatorii” banului public, nu doar dintre politicieni, ci mai ales pe forumuri si retelele sociale. Sa nu uitam nici ca Dragnea a desfiintat taxa TV pentru a o face dependenta 100% de buget, avand astfel pretextul perfect pentru a obtine controlul absolut. Iar societatea a primit acest lucru cu un entuziasm demn de cauze mai bune, de parca de acei bani de covrigi cat valora acea taxa, ar fi depins viata lor. Acum poftim rezultatul. Deci avem o problema a societatii in general, nu doar a clasei politice. Cand Dan Negru si Capatos au devenit formatori de opinie, iar Romanii au Talent standardul suprem de calitate in TV, nu mai avem prea multe de asteptat.

 7. Ma intreb cat va mai rezista Starea Natiei pe TVR. Cred ca singurul motiv pentru care aceasta emisiune n-a fost taiata sau mutilata este pentru ca mai repara cat se mai poate din audienta TVR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Cristina Cioaba
Cristina Cioaba
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București unde a obținut și titlul de doctor (2007). A editat volumul, Monica Lovinescu Jurnal esențial (Humanitas 2010). Activează ca profesor de limba română.

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Românii de la Tönnies suntem noi toți

Abia s-au uscau amprentele de pe tastele cu care au scris jurnaliștii despre scandalul sezonierilor români și polonezi...

Franța vs. Turcia sau de ce nu încap două săbii strategice în teaca Mării Mediterane

Că nu există deloc simpatie între Paris și Ankara se știe nu de azi de ieri, ci...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)