joi, mai 19, 2022

Televiziunea Română trebuie trimisă la fier vechi

În ultimul scandal plecat din televiziunea publică, cred că a trecut prea uşor pe lângă noi o informaţie esenţială oferită de directorul general al Tvr, Stelian Tănase: datoriile instituţiei au ajuns la impresionanta sumă de 800 de milioane de lei. Doar restanţele către stat au ajuns la 543 de milioane de lei.

Să ne uităm, în completare, pe câteva date publice. Consiliul Fiscal ne spune că, în decembrie 2013, arieratele Tvr erau de 547 milioane de lei, din care 501 milioane către bugetul consolidat. Deci, datoriile au crescut substanţial în 2014. Să luăm şi raportul de activitate al Tvr pe 2013, de unde aflăm că toate veniturile instituţiei au fost, anul trecut, de 543 de milioane de lei, adică exact cât toată datoria la buget. În sfârşit, tot din raportul Tvr, aflăm că televiziunea publică are aproape 2.500 de angajaţi, la care se adaugă un număr neprecizat de colaboratori, către care s-au făcut însă plăţi în valoare de 7,2 milioane de lei, în 2013.

Ce cred că ne arată aceste date: nu există nici o posibilitate ca televiziunea publică să plătească datoriile pe care le are. Chiar dacă s-ar dubla odioasa taxă obligatorie – care, în 2013, a adus venituri de circa 316 de milioane de lei – tot nu s-ar rezolva mare lucru. Dar aici ajung la întrebarea fundamentală: mai suportă contribuabilii români să plătească acest uriaş şi inutil aparat de propagandă? Să fim sinceri: în toată istoria ei, niciodată Tvr nu a fost un post public, ci unul aservit conducerii politice. Nu se poate face nici o comparaţie cu BBC, cu atât mai puţin cu PBS-ul din Statele Unite. În istoria Tvr, diferenţele au fost făcute de faptul că uneori au fost lideri politici mai puţin intruzivi în politica editorailă, iar alteori am avut parte de un control brutal – aşa cum procedează Victor Ponta în aceste zile. În plus, conducerile numite politic au stors tot ce se putea, prin contracte corupte şi împovărătoare, aceasta fiind cauza uriaşelor datorii acumulate până acum. Mi se pare inacceptabil ceea ce propune directorul Tvr, Stelian Tănase: datoriile către stat, de peste 120 de milioane de euro, să fie şterse. Cu banii aceştia construim 25 de kilometri de autostradă, de ce să finanţăm propaganda şi sinecurile PSD? Ce oferă Tvr în acest moment şi nu oferă şi alte televiziuni? Acum doi ani aş fi răspuns „Tvr Cultural”, dar exact acesta este canalul pe care PSD s-a grăbit să-l închidă.

Îmi este teamă că, după alegeri, când nu se va mai teme de scandaluri, PSD va majora taxa tv şi va şterge datoriile istorice ale instituţiei. Efectul va fi previzibil: în instituţie nu se va schimba nimic, ba dimpotrivă, având la acest balon de oxigen, vor apare noi contracte frauduloase. Peste câţiva ani, alt regim politic va fi pus în situaţia de a şterge noi datorii, care vor fi decontate tot de contribuabili.

Nu cred că trebuie să mai dăm încă o şansă televiziunii publice. Acolo nu este nimic de făcut. În aceste zile, nu am auzit nici un profesionist, nici un jurnalist din această instituţie, protestând faţă de cenzură şi controlul politic. Sindicatele au fost în mod constant un element de rezistenţă la orice tentativă de reformă. Alegerile interne pentru numirea unor reprezentanţi în consiliul de administraţie au fost fraudate, prin excluderea unor candidaţi.

Ştiu că legea de organizare face practic imposibilă intrarea Tvr în insolvenţă. După opinia mea, legea trebuie modificată rapid, astfel încât să permită falimentul. În plus, trebuie eliminată taxa obligatorie, sunt şi aşa destule impozite în România. Ce se poate vinde din Tvr, să se vândă – cred că terenul ultracentral are valoare – ce nu, să se trimită la fier vechi. Este timpul să casăm această instituţie comunistă.

Această măsură poate fi şi o oportunitate: piaţa consumatorilor de media scapă de un produs expirat, sau cel puţin desuet, şi se crează spaţiu unui alt tip de media. Poate să pară paradoxal, dar am da o şansă în plus presei libere.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Dupa mine, TVR este ca un dinozaur al unei epoci apuse. Cu (foarte) putine exceptii, emisiunile productie proprie ale TVR ma fac sa ghicesc realizatori anacronici si-mi arata pe sticla prezentatori banali, plictisitori, fara „sare si piper”. Ma mai uit la unele filme, fiindca nu sunt intrerupte de publicitate si la cateva emisiuni (cele mai multe – pe TVR2). In rest, TVR nu prea exista, pentru mine.
  Nu cred ca insolventa ar fi o solutie. Televiziunea nationala trebuie sa existe si nu cred ca trebuie sa devina o televiziune comerciala. Dar cred ca trebuie sa primeasca (prin lege, eventual) un consiliu de administratie profesionist si potent, fara legaturi de rudenie cu angajatii si fara afinitati politice. Un consiliu de administratie care sa instituie reguli si proceduri clare, care sa poata separa profesionistii de balast.

  • Domnule Decebal,

   Televiziunea Nationala nu mai functioneaza de multi ani. E disfunctionala si ineficienta. E un simbol al coruptiei si birocratiei romanesti si orice ar inlocui-o ar avea practic aceeasi soarta atata vreme cat Romania ca tara nu se reformeaza.

   Practica demonstreaza ca Romania o duce cum o duce si fara ea vreo cativa ani.

   Si atunci de unde necesitatea ca ea sa continue?

   • @ George Gafencu:

    Eu cred ca, fiind sustinuta din plata unui abonament, TVR este singura televiziune care poate difuza emisiuni (cu adevarat) culturale. Emisiuni nerentabile la orice televiziune privata. Emisiuni care pot fi o evadare sanatoasa din „Acces…”, „Maruta”, „Capatos” etc.
    Un TVR sanatos poate difuza dezbateri moderate impartial, care pot fi o alternativa sanatoasa la talk-show -urile moderate de jurnalisti cu spume la gura.
    Eu gandesc pe dos: Un TVR sanatos ar putea contribui la reformarea Romaniei. O Romanie sanatoasa ar reforma TOATE televiziunile – publice sau private.
    TVR este o institutie prea importanta, pentru a fi lasata pe mainile unor neica-nimeni „cu pile”. La fel si CNA.

 2. Cind presedintele (il stim, dictatoru` Basescu) a spuc ca TVR ar trebui desfiintata si reinfiintata pe niste legi/reguli noi, muuulta deontologie jurnalistica i-a sarit in cap: ce ai cu presa , ma, dictatorule?!
  Am auzit ca si tvrul a transmis sarbatoarea bunelor obiceiuri stramosesti de pe stadioane. Si chiar de Ziua LUI.
  Emisiuni gen „daca n-ati vazut, veti revedea” :P

  • Decat desfiintare ,mai buna e solutia revolutionarii TVR: practic o alta institutie cu o alta menire si mai ales subUN ALT FEL DE CONTROL.
   Dar poate si mai important este sa nu uitam cum a ajuns aici :SE FURA.si se se va fura in continuarea,exact asa cum bine remarca autorul articolului.
   SOlutia ? condamnarea in justitie a celor ce devalizeaza.Doar dupa ce faci curatenie se va puyea lucra si cu buna credinta in televiziuea publica, si nu numai cu gandul cum sa mai obtii comisioane din tot felul de contracte dubioase.
   Tot aici,pe contributors, sint mult epersoane care comenteaya ceva de genul „Macovei asta nu are alt slogan electoral decat justitie,justitie,justitie!nu tu program economic sau nu stiu ce alte propuneri”.In afar de faptul ca este o exagerarea (ca nu are si altceva in program decat continuarea reformei in justitie) multi nu cred ca este absolut necesara justitia ca societatea sa mearga inainte.Nu este sufcienta justitia ,dar este necesara.Aici (TVR) este doar un exemplu dintre SUTELE de exemple de ce justitia este o conditie necesara ca sa progresam (alte exemple sint sanatatea si educatia, construirea,licitarea unor lucrari publice etc etc).
   Degeaba investesti bani,degeaba aduci super manageri cu studii si experienta,degeaba faci tot felul de masuri bune si corecte ,daca in „spate” se afla indiviyi care cauta prin orice mijloace sa puna mana pe bani .Pana cand nu astupi gaurile sacului poti sa te chinui cat vrei sa-l umpli.
   De aceea ,dintre candidatii de azi, MM ar fi o solutie f buna pentru a merge inainte.Altfel vom pune lacat azi pe TVR,maine pe inca ceva spital si scoli,pana cand inchiden lumina si plecam de tot.Si asta numai din disperarea ca nu gasim solutii,sau poate doar nu le vedem.

   • „solutia revolutionarii TVR: practic o alta institutie cu o alta menire si mai ales subUN ALT FEL DE CONTROL.”
    Cam asta spuneam ca a zis piratul:
    „”TVR ar trebui desfiintata si reinfiintata pe niste legi/reguli noi”
    Pentru ca TVR-ul de azi nu poate fi reformat; nu resuscitezi un cal mort.
    Alta fundatie, alte reguli de functionare.

 3. Ca TVR e asemenea unui cal in agonie, unde agonia e rezultatul vizibil astazi al unui sir lung de abuzuri politice, e clar pentru toata lumea. Inainte sa ne grabim insa sa impuscam calul, parca ar trebui sa stam sa reflectam putin. TVR nu e totusi un cal, o vietate distrusa iremediabil. E o institutie, iar institutiile se pot curata de paraziti si interese obscure, se pot pune sub protectia unui statut si a unor legi clare care sa impiedice deturnarea scopului pentru care ele exista, se pot reorganiza, se pot pune pe picioare. Se indoieste cineva ca avem nevoie de o televiziune publica? Vrea cineva sa ramana doar cu televiziuni comerciale, ghidate de dorinta de a face profit si circumscrise politic? Hai sa fim seriosi.. Sa omoram TVR e o lipsa de imaginatie, putinta sau ambitii, in cel mai bun caz, respectiv rea-vointa, in cel mai rau caz. Folosind acelasi rationament enuntat in articol, recomand lichidarea Educatiei, Sanatatii, Apararii, Economiei etc., pentru ca oricum sunt exact in aceeasi situatie ca TVR.

 4. Daca nu avem televiziune nationala nu mai avem identitate dupa parerea mea ,numai ca ea nu trebuie sa deserveasca partidele politice iar stirile trebuiesc verificate si sa informeze corect poporul nu ca cele care fac din ,,tantar armasar ”sa aiba rating ,Nu mai vorbesc de partea culturala care lipseste cu desavarsire la posturile private .

 5. Este extrem de simplu să spui „Închideţi-o!” Aş vrea să ştiu în ce domenii lucrează cei care au o asemenea părere, căci sunt destule care – după aceeaşi logică – ar merita desfiinţate cu totul.
  A desfiinţa televiziunea publică (instituţie care există în mai toate statele civilizate) înseamnă a ceda total în faţa presiunii televiziunilor tabloide, a accepta ca peisajul vizual să fie dedicat exclusiv ştirilor cu morţi şi răniţi şi emisiunilor despre viaţa sexuală a non-vedetelor.
  A desfiinţa televiziunea publică, pe motiv de acumulare de datorii, înseamnă să propui desfiinţarea tuturor firmelor – de stat sau private – cu datorii similare, proporţional.
  A desfiinţa televiziunea publică înseamnă să vezi numai un nume, o clădire, o instituţie – nu şi oamenii din ea. Ce implicare are, în managementul instituţiei, un operator care va rămâne şomer după desfiinţare!? Sau un editor? Sau realizatorul unei emisiuni culturale?
  A spune „în toată istoria ei, niciodată Tvr nu a fost un post public, ci unul aservit conducerii politice” este o dublă nedreptate.
  În primul rând nu este adevărat, lucru care poate fi probat foarte simplu, cu rapoartele CNA.
  În al doilea rând, induce ideea absurdă că activitatea TVR ar consta (cvasi)exclusiv din ştiri şi emisiuni cu caracter politic!! Or, 90% din grilele posturilor TVR sunt şi au fost întotdeauna fără nicio legătură cu politicul! E coada politicului în Universul credinţei? Sau În grădina Danei? În filme, seriale şi meciuri de fotbal? În multele emisiuni dedicate culturii sau minorităţilor, care sunt de altfel OBLIGAŢII prin legea caducă din 1994? În Garantat 100% sau Profesioniştii?
  Ştiţi care e adevărul? Adevărul e că majoritatea celor care comentează TVR n-au urmărit în veci mai mult de trei-patru emisiuni, trăgând concluzia de acolo şi din articole de presă, plus comentarii ale TV concurente… În plus, habar n-au cum e la alţii, de pildă cât e taxa TV!
  Vreţi să desfiinţaţi TVR? Foarte bine, desfiinţaţi-o! Ne rămâne Capatos, nu?
  Dar n-ar fi mai bine, totuşi, dacă am lupta să desfiinţăm SISTEMUL politic care distruge TVR, care refuză cu îndârjire, de două decenii, să actualizeze Legea 41 (elaborată pe vremea când TVR nu avea concurenţă! Vă daţi seama cât de potrivită e acum!), să depolitizeze Consiliul de Administraţie (se poate face extrem de simplu!), să angajeze un director general pe bază de Proiect de managent, cu obiective, termene şi sancţiuni în caz de neîndeplinire a lor?
  N-ar fi mai logic aşa? Altfel, ar fi ca şi când, nemulţumiţi de administrarea unui oraş, am trimite tot oraşul la fier vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro