sâmbătă, mai 8, 2021

Televiziunile de știri între euforie și sughiț electoral

Alegerile locale sau generale reprezintă un revelator nu doar pentru nivelul clasei politice și al electoratului, ci și pentru gradul de independență al mass-media. Misiunea presei în campanie și în ziua votului este de a alerga după informație oficială și neoficială, de a întoarce un ochi vigilent asupra procesului pentru a semnala nereguli și de a convinge cetățenii că dreptul la vot este un atu al democrației. Comentariile ar trebui să analizeze rezultatele.Turnesolul electoral oferă o imagine precisă despre presa care ia parte la competiție, favorizând candidații și folosind manipularea pentru a acredita mesaje de senzație și consecințe false ale alegerilor. Monitorizarea televiziunilor de știri românești în ziua de 5 iunie 2016, ziua votului la locale, are darul de a te umple de nervi. Dacă datele vehiculate pe ecrane au fost, cum era de aștepat, cele culese de la BEC și BEJ (mai puțin de pe teren, că e penurie*), comentariile  s-au servit la ofertă: chiote exaltate, strigăte de victorie, regrete lăcrimoase, euforie și extaz, o gălăgie indigestă, din care telespectatorul nu se putea alege cu nimic. Scoatem din acest tablou DIGI 24, singurul post de știri bine garnisit vizual – un studio amplu, mijloace digitale diverse -, care a reflectat decent alegerile locale, cu analize raționale, capabile să explice fie și la cald evenimentele, cu invitați care au exercițiul argumentației.

Dintre toate canalele intitulate ”de știri”, RTV a câștigat competiția deșănțării, surclasând Antena 3. Dizgrațioasa burtieră galbenă acoperind 1/3 din ecran s-a înroșit de anunțuri explozive de tip ”Declarații incendiare”, ”Scor zdrobitor”, ”Surprize uriașe”, ”Victorie istorică”, ”Dezvăluiri scandaloase”, ”Iohannis în șoc” etc. Că, după promisiunea unor dezvăluiri epocale, nu urma nimic (ex.Tunul pregătit de guvernul Cioloș după alegeri), asta face parte din strategia tabloidă a oteveului rebotezat RTV și nesancționat de CNA pentru prostirea publicului care așteaptă surescitat cu ochii în ecran. Nici pentru manipularea audiențelor, canalul dându-se și pe site”lider absolut” în emisiunile speciale, fără marcarea sursei, intervalului orar etc. Revelatorul electoral a scos la iveală adevăratele obiective ale comentatorilor anume selectați: atacul la justiție, discreditarea guvernului Cioloș și reabiltarea lui Ponta. Traian Băsescu a fost numai bun pentru primul obiectiv, în strădania sa de a o apăra pe Elena Udrea, Bogdan Chireac pentru a-l spăla pe Ponta, aflat în apogeul insolenței sale, cu întrebări insinuante ca”nu-i așa că justiția și DNA comit abuzuri?”, iar Ion Cristoiu pentru a se răfui cu ”mesianicii”de dreapta, ca și propagandista Corina Drăgotescu care și-a găsit ca țintă de atac tocmai”periculoasa propagandă de dreapta”. Concluzia RTV a fost afișată insistent:”DNA ÎNVINS!”.  Antena 3 a ținut hangul tocând SRI, DNA și justiția, deplângând, în corul trepădușilor de studio, dispariția unei”generații de politicieni (Hrebenciuc, Năstase) trimise la reeducare de DNA”. Au fost momente de glorie la Gâdea, fiind sărbătorită înfrângerea PNL și demisia lui Predoiu, cu Ponta în direct, repetând cum a distrus Cioloș țara predată la cheie de minunata sa guvernare.

Cea mai sărăcăcioasă împachetare de ediție electorală specială avut-o B1 TV care a uitat să actualizeze la timp scorurile electorale, lăsând comentariile pe seama lui Banciu și a emisiunii anoste ”Om la om” cu Nistorescu și Tănase, condimentată de Dinescu la telefon care l-a pictat pe liberalul Bușoi ca ”un nimeni gângav și fonfăit” (Ciutacu îl făcuse la RTV ”jumătate iepure șchiop și jumătate accelerat de Curtici”), iar pe Gabriela Firea ”ciocănitoare Woody transformată  în vrăbiuță”. Realitatea TV a strâns în jurul marelui guru, R.Bogdan, o seamă de comentatori neținuți în frâu cu ceva rigoare de moderator, asigurând astfel vacarmul obișnuit al dezbaterilor marca studioului, pe fondul lamentațiilor pro-liberale și în apărarea președintelui Iohannis. Exaltarea în jurul rezultatului obținut de Nicușor Dan și a USB, noua stea ivită din ”cenușa PNL”, se dovedește la fel de irațională ca delirul RTV și al anteniștilor în jurul victoriei PSD. Dacă mai adăugăm cum și-au furat startul la Exit-poll unele televiziuni de știri consemnate de paginademedia.ro, vezi aici, avem un nou tablou sfâșietor al stării presei audiovizuale de la noi.

­*Luată la întrebări de un membru CNA în legătură cu absența totală a informațiilor și dezbaterilor proprii în campanie (în afara timpilor de antenă obligatorii), TVR a răspuns că n-a avut bani pentru așa ceva. Organizarea unei dezbateri la o televiziune dotată cu un studio, 3 scaune, 2 camere de luat vederi, 2 reflectoare și 3 microfoane este cea mai ieftină producție posibilă. O fac deja publicațiile online cu mijloace digitale minime.TVR are o mulțime de studiouri în capitală, cinci studiouri regionale și resursele de producție proprii. Numai conștiința misiunii publice n-o are televiziunea publică la nivelul conducerii. Iar dacă e adevărată informația vehiculată de Mircea Morariu pe blogul său de pe adevarul.ro, că, pe șest, Corneliu Calotă, până ieri purtător de cuvânt al PSD-Ponta, ar fi fost pus director al TVR 2, atunci înțelegem că TVR a început să își plătească datoriile…politice.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. dna Armanca,
  sigur v-ati informat din 3 (trei) surse pentru a firma ca Basescu „o apara pe Elena Udrea”?
  Sau sigur ati vazut emisiunea”

  „„ În 2012, dacă nu mă înșel, Elena Udrea a demisionat de la președinția organizației de București pentru că a obținut 16,8%, iar acum văd că PNL-ul la București reușește performanța, marele PNL, să scoată vreo 12%” ????
  Asta e declaratia prin care dvoastra vedeti o laudă?
  Nu criticati pe altii pentru incorectitudine. Provocati confuzie.

  • Vazut emisiunea de la RTV unde Traian Basescu reincalzea ciorba cu arestarea Elenei Udrea ca mare abuz al DNA. Nu a fost nevoie de alte surse.

   • Ati cam uitat despre abuzurile personale de care va plingeati acum citiva ani.
    Numai noi sintem abuzati, altora intimple-se orice :P
    Credeti ca 3 cereri de arestare intr-o zi nu a fost abuz?

 2. Un banc FOARTE vechi (dinainte de comunism și, mai ales, DE POST-COMUNISM):

  „Vînzătorul de ziare (aproape copil) urlă din fundul bojocilor:
  – Maaare escrocherie ! 36 de victime !
  Un cetățean oarecare cumpără ziarul, baleiază prima pagină și exclamă:
  – CE escrocherie ? Nu văd nici un titlu.
  Din depărtare se aude vocea copiluțului:
  – Maaare escrocherie ! Treizeci și ȘAPTE de victime !”

  De atunci, prin grija lui Lenin și a isteriei noastre funciare, AM PROGRESAT.

 3. Televiziuni de știri?Haida de,ei sunt mercenari din bandele mafiote ale lui Voiculescu,Ghiță,Sârbu,Păunescu,SOV,etc.Cine sunt susnumiții?Păi foști sau mai actuali apropiați ai serviciilor secrete.Jurnaliștii?Păi jurnaliștii TV trebuie numiți gurnaliști fiindcă ei nu scriu ci numai vorbesc.Cum vorbesc,numai CNA-ul ar trebui să știe.Dar,apropo,mai avem CNA?
  Lăsând gluma la o parte,o lege mai dură a audiovizualului se impune.TOATE televiziunile,de știri sau generaliste,au devenit un focar de infecție publică.Toate promovează prostul gust,grobianismul,manipularea,diversiunea,etc.Să prostim proștii,cam asta este politica tuturor televiziunilor.Până când?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro