miercuri, decembrie 1, 2021

Televiziunile de știri între euforie și sughiț electoral

Alegerile locale sau generale reprezintă un revelator nu doar pentru nivelul clasei politice și al electoratului, ci și pentru gradul de independență al mass-media. Misiunea presei în campanie și în ziua votului este de a alerga după informație oficială și neoficială, de a întoarce un ochi vigilent asupra procesului pentru a semnala nereguli și de a convinge cetățenii că dreptul la vot este un atu al democrației. Comentariile ar trebui să analizeze rezultatele.Turnesolul electoral oferă o imagine precisă despre presa care ia parte la competiție, favorizând candidații și folosind manipularea pentru a acredita mesaje de senzație și consecințe false ale alegerilor. Monitorizarea televiziunilor de știri românești în ziua de 5 iunie 2016, ziua votului la locale, are darul de a te umple de nervi. Dacă datele vehiculate pe ecrane au fost, cum era de aștepat, cele culese de la BEC și BEJ (mai puțin de pe teren, că e penurie*), comentariile  s-au servit la ofertă: chiote exaltate, strigăte de victorie, regrete lăcrimoase, euforie și extaz, o gălăgie indigestă, din care telespectatorul nu se putea alege cu nimic. Scoatem din acest tablou DIGI 24, singurul post de știri bine garnisit vizual – un studio amplu, mijloace digitale diverse -, care a reflectat decent alegerile locale, cu analize raționale, capabile să explice fie și la cald evenimentele, cu invitați care au exercițiul argumentației.

Dintre toate canalele intitulate ”de știri”, RTV a câștigat competiția deșănțării, surclasând Antena 3. Dizgrațioasa burtieră galbenă acoperind 1/3 din ecran s-a înroșit de anunțuri explozive de tip ”Declarații incendiare”, ”Scor zdrobitor”, ”Surprize uriașe”, ”Victorie istorică”, ”Dezvăluiri scandaloase”, ”Iohannis în șoc” etc. Că, după promisiunea unor dezvăluiri epocale, nu urma nimic (ex.Tunul pregătit de guvernul Cioloș după alegeri), asta face parte din strategia tabloidă a oteveului rebotezat RTV și nesancționat de CNA pentru prostirea publicului care așteaptă surescitat cu ochii în ecran. Nici pentru manipularea audiențelor, canalul dându-se și pe site”lider absolut” în emisiunile speciale, fără marcarea sursei, intervalului orar etc. Revelatorul electoral a scos la iveală adevăratele obiective ale comentatorilor anume selectați: atacul la justiție, discreditarea guvernului Cioloș și reabiltarea lui Ponta. Traian Băsescu a fost numai bun pentru primul obiectiv, în strădania sa de a o apăra pe Elena Udrea, Bogdan Chireac pentru a-l spăla pe Ponta, aflat în apogeul insolenței sale, cu întrebări insinuante ca”nu-i așa că justiția și DNA comit abuzuri?”, iar Ion Cristoiu pentru a se răfui cu ”mesianicii”de dreapta, ca și propagandista Corina Drăgotescu care și-a găsit ca țintă de atac tocmai”periculoasa propagandă de dreapta”. Concluzia RTV a fost afișată insistent:”DNA ÎNVINS!”.  Antena 3 a ținut hangul tocând SRI, DNA și justiția, deplângând, în corul trepădușilor de studio, dispariția unei”generații de politicieni (Hrebenciuc, Năstase) trimise la reeducare de DNA”. Au fost momente de glorie la Gâdea, fiind sărbătorită înfrângerea PNL și demisia lui Predoiu, cu Ponta în direct, repetând cum a distrus Cioloș țara predată la cheie de minunata sa guvernare.

Cea mai sărăcăcioasă împachetare de ediție electorală specială avut-o B1 TV care a uitat să actualizeze la timp scorurile electorale, lăsând comentariile pe seama lui Banciu și a emisiunii anoste ”Om la om” cu Nistorescu și Tănase, condimentată de Dinescu la telefon care l-a pictat pe liberalul Bușoi ca ”un nimeni gângav și fonfăit” (Ciutacu îl făcuse la RTV ”jumătate iepure șchiop și jumătate accelerat de Curtici”), iar pe Gabriela Firea ”ciocănitoare Woody transformată  în vrăbiuță”. Realitatea TV a strâns în jurul marelui guru, R.Bogdan, o seamă de comentatori neținuți în frâu cu ceva rigoare de moderator, asigurând astfel vacarmul obișnuit al dezbaterilor marca studioului, pe fondul lamentațiilor pro-liberale și în apărarea președintelui Iohannis. Exaltarea în jurul rezultatului obținut de Nicușor Dan și a USB, noua stea ivită din ”cenușa PNL”, se dovedește la fel de irațională ca delirul RTV și al anteniștilor în jurul victoriei PSD. Dacă mai adăugăm cum și-au furat startul la Exit-poll unele televiziuni de știri consemnate de paginademedia.ro, vezi aici, avem un nou tablou sfâșietor al stării presei audiovizuale de la noi.

­*Luată la întrebări de un membru CNA în legătură cu absența totală a informațiilor și dezbaterilor proprii în campanie (în afara timpilor de antenă obligatorii), TVR a răspuns că n-a avut bani pentru așa ceva. Organizarea unei dezbateri la o televiziune dotată cu un studio, 3 scaune, 2 camere de luat vederi, 2 reflectoare și 3 microfoane este cea mai ieftină producție posibilă. O fac deja publicațiile online cu mijloace digitale minime.TVR are o mulțime de studiouri în capitală, cinci studiouri regionale și resursele de producție proprii. Numai conștiința misiunii publice n-o are televiziunea publică la nivelul conducerii. Iar dacă e adevărată informația vehiculată de Mircea Morariu pe blogul său de pe adevarul.ro, că, pe șest, Corneliu Calotă, până ieri purtător de cuvânt al PSD-Ponta, ar fi fost pus director al TVR 2, atunci înțelegem că TVR a început să își plătească datoriile…politice.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. dna Armanca,
  sigur v-ati informat din 3 (trei) surse pentru a firma ca Basescu „o apara pe Elena Udrea”?
  Sau sigur ati vazut emisiunea”

  „„ În 2012, dacă nu mă înșel, Elena Udrea a demisionat de la președinția organizației de București pentru că a obținut 16,8%, iar acum văd că PNL-ul la București reușește performanța, marele PNL, să scoată vreo 12%” ????
  Asta e declaratia prin care dvoastra vedeti o laudă?
  Nu criticati pe altii pentru incorectitudine. Provocati confuzie.

  • Vazut emisiunea de la RTV unde Traian Basescu reincalzea ciorba cu arestarea Elenei Udrea ca mare abuz al DNA. Nu a fost nevoie de alte surse.

   • Ati cam uitat despre abuzurile personale de care va plingeati acum citiva ani.
    Numai noi sintem abuzati, altora intimple-se orice :P
    Credeti ca 3 cereri de arestare intr-o zi nu a fost abuz?

 2. Un banc FOARTE vechi (dinainte de comunism și, mai ales, DE POST-COMUNISM):

  „Vînzătorul de ziare (aproape copil) urlă din fundul bojocilor:
  – Maaare escrocherie ! 36 de victime !
  Un cetățean oarecare cumpără ziarul, baleiază prima pagină și exclamă:
  – CE escrocherie ? Nu văd nici un titlu.
  Din depărtare se aude vocea copiluțului:
  – Maaare escrocherie ! Treizeci și ȘAPTE de victime !”

  De atunci, prin grija lui Lenin și a isteriei noastre funciare, AM PROGRESAT.

 3. Televiziuni de știri?Haida de,ei sunt mercenari din bandele mafiote ale lui Voiculescu,Ghiță,Sârbu,Păunescu,SOV,etc.Cine sunt susnumiții?Păi foști sau mai actuali apropiați ai serviciilor secrete.Jurnaliștii?Păi jurnaliștii TV trebuie numiți gurnaliști fiindcă ei nu scriu ci numai vorbesc.Cum vorbesc,numai CNA-ul ar trebui să știe.Dar,apropo,mai avem CNA?
  Lăsând gluma la o parte,o lege mai dură a audiovizualului se impune.TOATE televiziunile,de știri sau generaliste,au devenit un focar de infecție publică.Toate promovează prostul gust,grobianismul,manipularea,diversiunea,etc.Să prostim proștii,cam asta este politica tuturor televiziunilor.Până când?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

O nouă mutare pe tabla de șah a spațiului post-sovietic: Organizația Statelor Turcice. Erdogan mută, Putin evaluează.

Rusia și Turcia promovează în prezent o relație tranzacționistă.             Perspectiva geoistorică a relațiilor ruso-turce evidențiază o dimensiune...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro