miercuri, februarie 28, 2024

Testamentul Ecaterinei Andronescu: dictatura gerontocratiei

Trecut in viteza, la concurenta cu formarea noului guvern, n-am analizat toate urmarile „testamentului” Ecaterinei Andronescu, OUG 92/2012,  privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării.

Principalele modificări prin OUG:

– profesorii universitari vor putea îndruma la Doctorat cați studenți-doctoranzi aprobă senatul universitar. (Până acum, Legea Educației Naționale – LEN – prevedea îndrumarea a maximum 8 studenți-doctoranzi de către un profesor)
– profesorii universitari pot de acum înainte, după ce ies la pensie, să ocupe funcții de conducere în toate universitățile, fie de stat, particulare sau confesionale.
– dispar incompatibilitățile: persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică vor putea să fie în paralel şi rectori, cu excepția membrilor Guvernului sau a secretarilor de stat care au obligația să se  suspende din funcția de rector
– dispar incompatibilitățile: funcția de rector este de azi înainte compatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic
– profesorii din preuniversitar vor putea fi în funcții de conducere şi după ce se pensionează

Este adevarat ca in alte tari profesorii intre 50-65 de ani sunt crema invatamantului superior si cercetarii. Doar ca au ajuns acolo in urma unui indelung proces de selectie. Sunt oameni cu o cultura generala brilianta, cunoscatori de 3-4 limbi straine, nu mai vorbesc de specialitatea in care s-au afirmat si confirmat.

In Romania, universitarii de aceeasi varsta sunt, cu putine exceptii, politruci, fosti activisti ai PCR, turnatori ai fostei securitati si plagiatori. Si exact ei nu vor sa faca loc tinerilor, unii scoliti si cu doctorate la universitati celebre.

Si au gasit-o pe Ecaterina Andronescu, „garantata” Victor Ponta, sa-i eternizeze in functii, din care mai pleaca doar pe cale naturala.

De ce era urgenta o OUG care sa reglementeze ocuparea functiilor de conducere (de catre pensionari si demnitari), in conditiile in care alegerile s-au incheiat de 10 luni si urmatoarele au loc abia in 2016. Care post de conducere, in afara de Politehnica Bucuresti, este „urgent” in aceste sens?  Este clar o OUG cu dedicatie. Persoanele care au ajuns in functii de conducere prin efectul Legii Educatiei Nationale, unele chiar competente si mult mai tinere, sa poata fi „fortate” sa plece iar in locul lor sa vina gerontocratii, oameni de varsta a III-a, a IV-a, a V-a, etc.

Sub guvernarea tanarului Ponta vom asista la „revansa” batranilor, reveniti la conducerea universitatilor. Si la prigoana impotriva tinerilor si oamenilor cinstiti.

Ca studentii si cadrele didactice tinere, performante, vor prefera sa emigreze spre alte zari „normale”, nu pare sa preocupe actuala guvernare. Ecaterina Andronescu il domina pe „tanarul” Ponta.

Din OUG in discutie rezulta ca nu mai exista o varsta de pensionare obligatorie in invatamantul superior. Cu aprobarea anuala a senatului, cei ajunsi la varsta senectutii  pot ramane in functie cat vor. Acest lucru va face ca sistemul sa fie unul inchis ermetic (exact ca inainte de ’89). Posturile nu se vor mai elibera si nu va mai avea loc schimbul natural de generatii. Tinerii vor trebui sa astepte decesul unui profesor. Si vor ajunge, in unele cazuri,  chiar sa si-l si doreasca pentru a putea intra intr-o universitate sau a putea promova. Iar „ocuparea functiilor de conducere dupa varsta de pensionare” si „aprobarea anuala a senatului pentru a ramane titular” intra intr-o flagranta contradictie. Sa zicem ca ai 66 de ani si esti ales decan pe patru ani. Cum poti fi ales pe 4 ani cand tu ai doar pe un an aprobarea senatului de a fi titular? Daca la anul nu-ti mai aproba senatul? Ramai decan din pensie? Sau se refac alegerile? Sau in fond se forteaza mana senatului de a te reconfirma titular pentru ca  esti decan pe 4 ani.

Conducatorii de doctorat actuali vor putea conduce cati doctoranzi va aproba senatul (si din experientele anterioare este clar ca se vor aproba si 15-20!), de care nu ai efectiv cum sa te ocupi de toti, sa le oferi suport material si ideatic. (nu neaparat salariul, ci baza materiala, laboratoare, consumabile etc., ca nu toti sunt la literatura si stiinte economice sau juridice).

In Occident numarul doctoranzilor la un profesor este in jur de 5-6, pentru ca nu se pot ocupa de mai multi,  nu le pot oferi spatii si laboratoare si, mai ales,  teme noi si moderne de cercetare. E foarte greu si iti trebuie mult timp sa te documentezi,  sa inventezi atatea subiecte de cercetare, care sa nu mai fi fost abordate de altii in lume si care sa aibe si sanse de reusita. Adica sa conduca la niste rezultate utile.

Nu vor exista conducatori noi de doctorat, (a se intelege cu suflu nou si modern), decat in numar foarte restrans, intrucat cei vechi vor conduce zeci de doctoranzi, iar universitatile nu vor simti nevoia de a avea noi conducatori de doctorat. Masura e clara in scopul limitarii formarii de noi conducatori de doctorat, care sa-i concureze pe ce-i in varsta.

Titularii din universitati, (deci si pensionarii), pot lua ori cate norme la cumul si plata cu ora, daca sunt aprobate de universitate. Si universitatile au dovedit ca aproba si 5 norme. Pensionari care n-au mai deschis o carte de 20 de ani, luand 5 norme si conducand 20 de doctoranzi.

Cu 5 norme (adica 20.000 lei lunar) si functii de conducere pana la moarte! Asa se traduce liber OUG-ul acesta.

Aceasta OUG e prima masura, (dupa multi ani), cu dedicatie impotriva tinerilor. Impotriva intrarii tinerilor in invatamantul superior. Impotriva promovarii tinerilor. Impotriva revenirii in tara a tinerilor romani care si-au facut studii stralucite in straintate.

„Prin această Ordonanță de Urgență sistemul de învățământ superior este aruncat în epoca de piatră a bătăliilor politice. Cum putem avea oare încredere în opiniile „științifice” ale unui Rector, pe teme de interes pentru societate, dacă acesta are o funcție politică în timpul exercitării mandatului? Sau cum vom putea să știm dacă o părere exprimată ca Rector va fi cu adevărat poziția universității și nu o preferință de partid? Politicul nu are ce căuta la nivel înalt în universități. Parlamentul României trebuie să corecteze această gravă eroare dacă ține la viitorul și la credibilitatea educației!”, a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Fostul ministru al Educatiei,  Ecaterina Andronescu, declarata de Agentia Nationala de Integritate (ANI) incompatibila pentru detinerea functiilor de rector si de senator, a scos din Legea Educatiei Nationale exact aceasta incompatibilitate. OUG anuleaza incompatibilitatile rector/demnitar si rector/functie de conducere in cadrul unui partid politic. In prezent, Ecaterina Andronescu este in proces cu ANI dupa ce agentia a declarat-o incompatibila, la Inalta Curte judecandu-se recursul depus de aceasta.

Masurile  erau de asteptat, dupa declaratiile lui Marga si Andronescu din ultimii 2 ani. Ne asteptam sa se scoata si camerele de supraveghere de la Bacalaureat, ca sa asigure studenti suficienti  pentru cele 5 norme ale pensionarilor.

Grav este ca Victor Ponta, un premier de 40 de ani, s-a lasat capturat in pozitia de prizonier al gerontocratiei universitare, condusa de Ecaterina Andronescu.

A acceptat, tot la propunerea ei, un ministru la cercetare si invatamant superior care n-a cercetat nimic, niciodata, nu are titlul de doctor si niciun grad didactic. Nici macar asistent. Un caporal la conducerea „armatei” academice romanesti. Cred ca e un record absolut. Poate devine si academician pana la sfarsitul mandatului.

Ramane ca Victor Ponta sa deconteze in aprecierea lumii academice aceste masuri aberante pe care le-a aprobat cu propria semnatura. Eventual sa ne faca sa nu uitam ca face parte din aceeasi tagma, a plagiatorilor.

Distribuie acest articol

91 COMENTARII

 1. Intrebarea simpla e pe cine intereseaza ca Andronescu are un Testament prost? Stiam ca asta urmeaza.
  Majoritatea din educatie vrea un sistem prost, pentru ca ii e teama de competitie.
  Cei care au sperat in reforma sunt dezamagiti de rezultatele (nu de obiectivele) reformei Funeriu. Pe ani buni de acum inainte nu vad pe multi ca se mai inhame la lupta pentru reforma. O buna parte sunt dezamagiti de rezultatele ei, altii considera ca si-au pierdut destul timp cu un sistem care nu vrea sa fie reformat sau din cauza incompetentei ministrului reformator (doi ani si alegeri universitare erau destui ca sa se puna oameni de valoare – dar nu a fost promovat decat Priocopie), altii au fost cumparati de cei care au acum puterea. In doi ani,
  Una peste alta, mostenirea Funeriu pare mai catastrofala decat Testamenul lui Andronescu. Asta pentru ca a distrus efectiv speranta ca se vrea sa se faca ceva (nu pe hartie, mediatic si pentru interesele de partid) sau ca exista capacitatea de a duce la rezultate palpabile o reforma a educatiei (s-a inconjurat de oameni ca Vergu sau alte sirene care ii cantau -sau sopteau- ce le convenea.
  Mai sunt cativa care mai dau din gura: unii pusi de partid sau considera ca e misiunea lor in partid (ca dumneavoastra), altii care nu au facut nimic decat sa aplaude orice facea Funeriu, fara sa critice defectele (nefiind in stare sa analizeze critic si nepartizan o situatie de fapt).

  • @ cmc-corect!
   -curios este ca nea vlaston asteapta acum salvarea de la:” Victor Ponta, un premier de 40 de ani, s-a lasat capturat in pozitia de prizonier al gerontocratiei universitare, condusa de Ecaterina Andronescu.”…
   pi plagiatorul, dottore, porcul,pisicul…s-au evaporat !? curat,murdar, coane …

   • Doi ani si alegeri universitare au fost de ajuns. Au fost mizerii raportate si nesanctionate la alegeri cum nu sunt in tarile bananiere. Nu ca l-a promovat pe Pricopie, dar nu a mai promovat pe nimeni in afara de el.
    Din prima zi a pus-o pe Vergu si pe urma a pus-o si sa se controleze singura.
    A avut timp destul dar a calculat ca poate ramane pe viata daca face totul incet. Calcul personal si de partid gresit si catastrofal pentru tara.
    Nu spun ca nu a avut intentii bune, dar a esuat lamentabil. Iar contrareforma e acum posibila din cauza lui.

    • Aici sintem 100% de acord. In genere, contra-reforma este posibila numai fiindca PDL-ul a facut too little, too late. Incompetenta sau lasitate, prostie sau calcul meschin, nu mai conteaza. Isi merita soarta, fiindca au distrus speranta

   • Nici nu inteleg ce mare greseala a facut Andronescu.
    Pana la urma a lasat deciziile la mana senatelor universitare rezultate in urma alegerilor „garantate” de Funeriu. Deci oamenii pe care Funeriu i-a considerat ca merita sa conduca universitatile reformate conform Legii Educatiei – si instructiunilor ministerile suplimentare, smecheresti, de pe vremea lui Funeriu (aplicarea subiectiva a nepotismului samd) – vor decide cum aplica „Testamentul Andronescu” in fiecare universitate. Adica, asa cum ar fi vrut Funeriu…

    • Aberezi la greu!
     Nu e vina lui Funeriu ca 75% din UPBisti a considerat ca un doctorand e cel mai potrivit pentru postul de rector!…
     Ceea ce a facut Andronescu e o mizerie ordinara, trebuie sa fii partas si beneficiar direct al mocirlei garantate Vanghelie ca sa iti permiti sa spui fara nici un fel de jena „nu inteleg ce mare greseala a facut Andronescu”…

      • Aha, deci „portocaliii” erau problema!
       Tot inainte, tov. cmc, tot inainte… era mai bine, nu?

      • Sigur ca inainte era mai bine. Pentru EBA, Blejnar, Videanu…
       Sunt convins ca si astia o sa fure cat pot, dar asta nu-i face eroi pe cei de dinainte.

      • Pai insultele au fost mereu arma principala a uslasilor. De ce ar fi singura arma a portocaliilor. Si apoi omul a vazut adevarul nu a aruncat o insulta gratuita. Chiar ca e penibil sa vii acum si sa dai vina pe Funeriu pentru ca Androneasca distruge ce a mai ramas din invatamant de dragul leprelor universitare.

 2. Ati uitat ca Ecaterina Andronescu conform legii de pina la 18 Dec. 2012 ar fi trebuit sa iasa la pensie in Aprilie 2013 deoarece este nascuta in Apr. 1948.

  Cu noua lege Andronescu a impuscat cel putin 5 iepuri ea putind fi in acelasi timp: parlamentar, rector, profesor, pensionar si conducator de doctorate.

  Conform vechii legi ar fi ramas doar parlamentar si atit.

 3. Domnule CMC, pentru a putea schimba orientarea unei universitati e nevoie de o masa critica de oameni. Daca legea Funeriu se aplica 3-4 ani acea masa critica ar fi fost intrunita in multe universitati. Securistii se pensionau, impostorii nu mai promovau ca nu treceau de criterii si nu puteau lua la cumul decat maxim o norma astfel ca universitatile trebuiau sa angajeze si sa promoveze oameni care intruneau criteriile, ca n-aveau incotro! Si cu timpul se facea …lumina. Daca maine ati fi ministru si ati da o lege conform careia poti intra intr-un senat universitar numai daca 1. n-ai fost comunist; 2. n-ai fost turnator; 3. nu esti plagiator; 4. ai activitate stiintifica de nivel international, ati constata ca n-ati putea face in nicio universitate din Romania un senat pentru ca n-ati gasi 40-50 de oameni care sa indeplineasca toate aceste conditii. Faceti o lista cu cei din universitatea dvs. (stiu care este) pe care i-ati pune in senat. Ati gasi 50? Ca eu nu-i gasesc. Stiu doar vreo pai’spe-cin’spe dintr-o universitate atat de mare ca a dvs…Ce sa mai vorbim de universitatile mici unde daca gasesti 10 e maaaare lucru.

  • Cine impiedica sa se aplice legea Funeriu?
   Senatele universitare au fost alese conform legii Funeriu. Ori a fost o lege proasta si nu au iesit cei care meritau, ori a fost o lege buna si oamenii vor aplica legea Funeriu, nu optiunile Andronescu.
   Nu a spus d-l Vlaston ca fiecare universitate va plati pretul pentru ceea ce face? Daca vrea sa ii re-angajeze pe cei pe care i-a pensionat va plati pretul si isi va merita soarta (asa propovaduia d-l Vlaston cand ne spunea ca e bine ca nu face nimic ministru’ sau favorit).
   Restul, cu masa critica – cu tot respectul – e „bullshit”.
   S-a vazut masa critica la alegerile actuale.

   PS 2 ani si alegeri universitare au fost destui.
   In 2 ani, Funeriu nu l-a promovat decat pe Procopie. Nici macar formularele de habilitare nu le-a facut si nu a emis nici un atestat de abilitare in Romania.
   Nu ne duceti cu zaharelul, ca nu mai tine.
   Masa critica pentru reforma e aproape nula, in acest moment. Nu ne-recunoasterea greselilor o va creste!

  • Dar va intreb eu, doamna Alina, ce veti face din postura de membru in comisa de contestatii CNATDCU, cand veti primi o contestatie pentru un concurs castigat de o persoana fara habilitare, in fata uneia cu habilitare?

  • Simplu. Puneam conditii pentru functi de conducere: minm conditii de abilitare (sau macar la nivel de conferentiar universitar, conform grilelor Funeriu).
   Departamentele in care nu era nimeni care sa indeplineasca asemenea conditii gaseau pe cineva in exterior sau erau absorbite in departamentele in care era cel putin o asemenea persoana. La fel si cu universitati (s-a putut cu Baia Mare, se putea si cu altele).De fapt asta am si propus, dar d-l Vlaston a fost convins de partid sa se opuna unor asemenea propuneri si a lansat varianta ca fiecare universitate pe limba ei va pieri. Si acum mai rad de solutia lui…
   Haideti sa fim sinceri: Funeriu si partidul lui credea ca va fi vesnic daca va promote o reforma care se desfasoare pe 5-6 ani cu el ca ministru. In Romania coada cainelui se taie dintr-o lovitura sau cainele te musca rau.
   Peste 90% dintre cei din universitar aplauda varianta Andronescu. De unde se viseaza sa se faca vreodata masa critica?
   Funeriu a facut lucruri bune: a facut alegeri generale cu scaderea ponderii studentilor manipulabili, a incercat sa puna criterii (desi nu au functionat deloc, nici macar pentru cei care le indeplineau), a pus pe baze corecte CNCS-ul, a abordat problema plagiatului samd.
   Dar organizatoric o clacat lamentabil. E cineva care contesta faptul ca puterea actuala e in mana directorului de departament, care poate dispune de ea in mod discretionar? Fiind ales in baza unui sistem de tip politic (promisiuni, amenintari, samd) nu e posibil sa se comporte ca un politician (sa distribuie departamentul in mod clientelar)?
   Si inainte, seful de catedra era ales de intregul departament. Dar erau conditii de minim conferentiar. Cum de atunci s-a putut si acum vine d-l Vlaston si ne spune ca la alegeri nu se pot pune conditii? Ori nu se pricepe, ori a fost pus de partid sa spuna asta. Eu cred ca si una si alta.

   • mai degraba nu se pricepe, ca domnia sa a avut treaba la nivel de liceu. iar la nivel de liceu clasa a ix-a lasata scolilor generale( mai ales in mediul urral) preconiza un alt dezastru.

   • Va inselati ! Pricopie este profesor universitar – cel mai inalt grad din invatamant – din 2008, adica dinainte de aparitia lui Funeriu. Nu putea fi impiedicat sa ajunga rector.

    Aceste fiind zise suntem de acord ca in ceea ce priveste rectorii legea Funeriu are o slabiciune (si cred ca a admis-o si dl Vlaston).

    Totusi critica imi pare cam severa. Omul a trecut o lege cu chiu cu vai prin asumarea raspunderii impotriva unei coalitii transpartinice de politicieni-universitari-impostori. Sa ne amintim ca propunerea initiala pentru post a PDL-ului a fost Catalin Croitoru, unul dintre faimosii lectori fara doctorat de la nu mai putin faimoasa universitate crestina Cantemir.

    • Sunt de acord ca e o critica severa. Dar vorbim de o persoana de la care am asteptat minuni. Dar a blocat sistemul de l-a dezamagit si pe Miclea. In 2 ani nu a reformat nimic la nivel de resurse umane in afara de blocare de posturi, suprabirocratizarea abilitarii iar alegerile au pus capac. Rector fara doctorat nu cred ca s-a mai auzit… E drept ca acum e ministru peste cercetare..
     Una peste alta, Abramburica e prea puternica, Ponta in linge din palma si face orice zice ea. In mod sigur va conduce educatia 4 ani, iar Funeriu trebuia sa inteleaga de la inceput ca nu va fi vesnic si trebuia sa dea totul in timp foarte scurt, daca singurul sau scop era reformarea educatiei. Avand si alte tinte, a iesit ce a iesit.
     Din pacate, sunt puse toate bazele pentru o catastrofa. Daca erau puse conditii la alegeri, situatia putea fi cu totul alta. Acolo a fost momentul cheie al LEN si s-a ratat.

   • Tot cei 90% au dus universitatile romanesti de la locul 1000 in sus (!!), adicatelea universitati care nu conteaza…Iar cei 10% sunt de fapt adeveratii universitari pe care-i mai are invatamintul superior romanesc. Sunt convins ca printre cei 10% sunt si savanta trecuti de 65 de ani (in special la stiintele pure: matematica si fizica, atomica inclusiv).Din pacate desi sunt singurele voci pe plan stiintific, pe plan administrativ sunt inghititi de cohortele de nepoti, nurori si alti mediocri…toti cu doctoratul facut in tara pe la tata socru sau mama mare!!! In fapt, numai astia 10% sau chiar 5% ar trebui sa conduca doctorate si atit. Restul ar trebui treptat-treptat eliminati din sistem:cum, simplu. Comiisii de examinare internationale, doctorat la universitate din top 200 sa zicem, pozitii publicate in reviste de circulatie internationala( nu acolo impartite intre membrii castei).Vreti sa aveti invatamint si cercetare performanta, atunci va trebui oameni scoliti la universitatile de tot: stiu si cum sa organizeze un lab, si cum sa managerieze un proiect de cercetare, bugetul proiectului inclusiv. Nu mai zic de management universtar. In plus, profesortii si orice alta categorie de „cadru didactic”, tre sa aibe un minim de lucrari de cercetare ADEVARATA, reflectata prin PATENTE si lucrari publicate in reviste recunoscute international (nu ISI de mina a saptea), reviste seriose unde se publica toate temele de cercetare serioase ca si tezele de doctorat (pun pariu ca publicatiile IEEE, refuza sa publice 95% din ce se trimite din Romania, sunt standarde serioase, nu vii tu „rectorul” costunoiu caruia ti-a lasat abramburica tronul mostenire (prin tot felul de jocuri de culise, politice inclusiv, si promisiuni de granturi) sa publici nu stiu ce scheme la indemina oricarui softist care se respecta cit-de-cit, cu pretentii de lucrare de „cercetare”…e de risul lumii! Ca sa nu mai zic, de CV-urile pline de „certificate” si „diplome de participare”….pai n-o sa gasiti in resumeul niciunui universitar respectabil, ori oarecare, din occident, kukuri din astea…astea’s margele de sticla colorata aruncate pigmeilor, intelectualiceste vorbind…
    Domnule sau doamna CMC ramaneti cu bine cu abramburica cu tot…aveti si ce admira…sifonari de granturi si plagiatori…way to go! Funeriu a pornit o reforma, imbunatatiri se pot aduce ca doar sigurul lucru perfect pe lumea asta e notiunea de imperfectiune, restul e perfectibil. Reforma se cheama a Educatiei, nu a cornetelor de inghetata sau a celor de cucurigi (pentru care evident o saptamina doua ar fi fost de ajuns),…pentru a vedea si analiza efectele trebe macar un ciclu de 5-9 ani, ba+master+doctorat…nu doi ani cum ziceti dv…vad ca nu mai puteti de nerabdare sa vedeti o data si o data excelenta prin scoala romaneasca…si ati gasit ca ambramburica, si toata caracatita de asa zisi universitari care graviteaza in jurul ei, ar fi cea mai nimerita sa scurteze drumul…mi se pare de un ridicol fara margini aceasta sustinere..

    • …si vad ca am uitat sa zic o chestie, pe baza lucrarilor publicate si a temelor de cercetare intr-un given interval, se confirma pe post profesorul sau conferentiarul respectiv…nu ai facut un punctaj minim, inapoi o treapta, sau doua…nu suntem asa pe viata profesori fara sa facem nimic pe plan stiintific…predam stiu eu ce cursuri de shuruburi si shaibe o viata, si gata suntem mari profesori universitari…pai un simplu certified project manager, tre’sa faca un anumit numar de cursuri si sa dea examenul de recertificare o data la patru ani…pai un ditamai profesorul, ar tebui sa probeze lucruri infinit mai serioase, ca si examenul de re-confirmare, care trebe’ ciclic reactulaizat in functie de ce e nou prin domeniul respectiv la ora aia in lume, nu examen ca acu’70 de ani ca pe vremea lui stalin….cu certificatele de nastere ale parintilor si socrilor…(si apropos, ma mir ca nu-si trec prin resume si certificatele de nastere…la cite certificate are pricopie prin resume , ca mai conta unul…)

    • Nu am zis ca Abramburica a facut bine sau ca sunt un suporter al ei.
     Tot ce spun este ca Senatele universitare „garantate Funeriu” nu o sa accepte niciodata prelungirea activitatii peste 65 de ani, nici cresterea numarului de doctoranzi, nici scoaterea la concurs a posturilor pentru care nu sunt candidati samd. Cu alte cuvinte o sa faca ordonanta Abramburicai nula.
     Sau ma insel?

     • @cmc. La fel cum (ipoteza) IEEE nu si-a inchipuit la ce nivel de ticalosie poate ajunge un prof.univ (Mang), nici cei ce au infiintat contributors.ro nu si-au inchipuit ca vor posta activisti psd pe el. Era o dezbatere nu o tribuna de propaganda rosie.

     • Va inselati ,Mang mi se pare ca are doar o lucrare publicatiile ieee(Putin foarte Putin!!)…degeaba doriti dv sa sugerati ca sunt niste publicatîi de duzina and shame on you for doing so!In schimb a copiat LA greu de prin acele publicatii! Nu e sufficient sa ziceti ca ‘nu sunteti simpatizant’,cind de fapt din textele dv se intrezareste contrariul…

 4. S-a dovedit inca odata ca nu poti infrange birocratia cu birocratie. Daca d. Funeriu alegea sa aplice principiile cererii si a ofertei si nu ideea liderului providential lucrurile erau greu de intors.

  In legatura cu rectorii si decanii care pot sa isi pastreze functiile si dupa 65 de ani. Uitati ca acei rectori sunt alesi in mod democratic, prin vot secret, de toate cadrele didactie dintr-o universitate (inclusiv de asistentul de 25-30 de ani). Decanii, conform legii sunt numiti de rector. Senatorii sunt alesi, prin vot secret, de cadrele didactice din universitatea respectiva.

  In legatura cu profesorii care se apropie de varsta pensionarii. Nu cred ca aceasta este problema, ci studentii care aleg sa mearga la facultatea respectiva si care finanteaza salariile profesorilor in varsta. Daca piata educatiei ar functiona, atunci nimeni nu ar trebui sa isi faca probleme daca profesorul de fizica are 65 sau 66 de ani.

  Profesorul Walter Lewin avea cam 70 de ani cand a filmat acest curs:
  http://www.youtube.com/watch?v=FJVvtOy-ukE

  Parerea mea este ca piata educatiei nu functioneaza din trei motive: invatamantul este gratuit, nu exista informatii despre salariile la absolvire corespunzatoare facultatilor din tara cu acelasi profil si distribuirea numarul locurilor cu finantare de la buget este hotarata din pix la Bucuresti (adica politic).

  • Va rog din suflet sa mergeti la un curs tinut de un profesor de 70 de ani din Romania. Cei mai multi nici nu stiu sa foloseasca un computer, nu vorbesc nicio limba straina si tin acelasi curs prafuit de 40 de ani. Vin la facultate la ora 10 si pleaca imediat dupa ore, adica pe la 14.00. Nu fac cercetare, nu publica decat carti in tara-toate plagiate-, hamalesc asistentii, doctoranzii si studentii, se inghesuie sa primeasca 4 norme cumul si cam atat. Un student roman alege o anume universitate din cu totul alte motive decat calitatea corpului profesoral. Pe studenti nu-i intereseaza ca rectorul institutiei e certat cu legea sau e un incompetent. Dovada ca universitatile foarte prost plasate in toate topurile sau cele cu rectori cu mari probleme de imagine sau chiar in procese de coruptie sau incompatibilitate au si acum multi studenti. In Romania criteriile sunt: a) sa prinda un loc bugetar; b) sa fie aproape de orasul de domiciliu; c) sa aiba loc in camin d) sa fie la o specializare care are cautare in strainatate etc. La asta se rezuma cerintele studentului roman. De aceea optiunile studentilor nu sunt un barometru, deloc, deloc. Dimpotriva. Cum sistemul e ticalosit din fasa, o mare masa a studentilor alege chiar institutiile despre care s-a auzit ca nu sunt pretentioase, nu cer sa inveti mult, sa te omori cu prezenta la ore etc. Daca s-ar putea sa primeasca direct diploma ar fi ideal!

   • Este adevarat ca nu te poti baza in acest moment pe optiunile studentilor. Cred ca motivele sunt doua: invatamantul este in mare parte gratuit si nu exista informatii credibile despre facultati, care tin de piata muncii. De asemenea daca absolventii de liceu si-ar alege o facultate in functie de ce se cauta in strainatate ar fi foarte bine. Dar, tare ma tem ca nu este asa. Sunt de acord ca studentii evita facultatile mai dificile, dar nu este numa vina lor.

    In legatura cu profesorii de 70 de ani, poate aveti dreptate, dar mie nu imi plac generalizarile. Poate nu toti sunt asa. Nu stiu profesori de 70 de ani dar stiu de 64-66 care, dupa parerea mea, predau destul de bine. Am vazut cursuri predate in strainate de profesori de 40-50 de ani care, cred ca, sunt sub nivelul cursurilor predate de profesorii din Romania.

    • Ati vazut cursuri predate prost, unde, la Standford cumva?

     Diferenta dintre universitatile romanesti si cele bune este atit de mare incit multi oameni au mari dificultati in a percepe distanta astronomica. Multi oameni bugetari, platiti de stat pentru a freca menta, bineinteles. Pentru un patron diferenta e imediata.

     Pentru informarea dv. Walter Levin era in 2008 profesor EMERIT. Adica pensionar.

      • Asa-i, la Berkeley predau numai prostii, profesorii buni s-au dus la universitati de prestigiu: Bucuresti, Iasi, Tirgu-Jiu, Broscauti.

      • Ceea ce spui tu se numeste lupta de clasa:

       „Sa dam de pamant cu nenorocitii de profesori care au 65 de ani si 2 luni. Niste nulitati care nu au scris in viata lor un articol, care stiu numai sa plagieze, iau salarii de mii de euro si care stiu numai sa suga de dimineata pana seara sangele doctoranzilor”

       Eu m-am referit la un anumit curs care dupa parerea mea in Romania este mai bine predat. Intamplator l-am frecventat. De asemenea, nu am avut ocazia as audiez, in Romania, un curs de fizica mai bun decat cel de la MIT a profesorului Walter Lewin sau cursurile de fizica ale lui Feynman.

       Nu vreau sa imi faceti o medie o cursurilor de la obiectul X si sa o comparati cu cea din USA ca normal ca media americana o sa iasa mai bine.

  • @mihai. Ex nihilo nihil. Daca (ipoteza Mungiu-Pippidi) 90% din doctorae sunt plagiate cum sa iasa din 90% plagiatori cu drept de vot in senat un rector „lux”??? Ce vedem in parlament se vede si in senatele universitare. Imunitatea exista si aci si acolo. Nu a fost acuzat Funeriu de „incalcarea autonomiei universitare”adica de amestecul in haznaua de diplome?

 5. Funeriu a reusit in doi ani de ministeriat sa puna oglinda in fatza universitarilor si cercetatorilor rrrrrominichii de azi. Si oglinda a redat adevarul: 80% imcompetentzi, plagiatori, impostori, coruptzi. E normal ca astia sa-l injure vartos si sa se bucure ca abramburica & haita au spart oglinda si acum lichideaza si ultimele ei cioburi. Adevarul e crancen: sistemul universitar si de cercetare e doar o parte reproducand fidel structura actualei populatzii. Dupa ce oamenii cu dorintza de munca cinstita au emigrat masiv dupa intrarea in UE, au ramas aici preponderent gunoaiele care isi „aleg” guvernantzi dupa chipul si asemanarea lor. Romania este pierduta – va dispare in cel mult 20 de ani daca nu se intampla o minune. Si mai e o categorie de critici ai lui Funeriu: cazurile psihice gen craciunescu-timisoara, care sunt in dusmanie cu totzi cei din jur si otravesc atmosfera ca sa se razbune pe propria impotentza. Dar si ei se incadreaza pana la urma in masa populatziei actuale, populatzie tarata de toate defectele genetice de la etnogeneza incoace – „neam de slugi” incapabil de solidaritate si efort colectiv, pentru care „descurcarea” e principiul suprem in viatza.

  • Pana una alta, craciunescu-timisoara este prima persoana din Romania, care a sustinut o Teza de abilitare in domeniul Stiintelor Ingineresti. Cand o sa ajungeti sa faceti ceva – primul din Romania – puteti vorbi despre altii. Altfel, sunteti in vrednic postac de partid portocaliu.

   • Ei asta-i! Deci Craciunescu asta pentru ca e primul din Romania care a sustinut o abilitare in Inginerie are voie sa fie obraznic cu toata lumea. Pai atunci ce sa faca ala care a sustinut primul primul, nu doar in inginerie, ci primul pe tara. Ce trebuia sa faca marele Plautius Andronescu care a sustinut-o in fata unor genii din Germania sau Palade sau Herta Muller, de exemplu? Si de ce ala care a sustinut-o primul ar fi mai grozav decat ala care a sustinut-o al doilea ? exista o gramada care au dosar mai bun decat Craciunescu si dintr-un motiv sau altul n-au vrut sa isi dea abilitarea. Cu felul asta arogant de a fi, dom’ Craciunescu, nu ne mira ca va dau aia cu flit in Politehnica timisoareana si nu cred ca veti ajunge profesor nici cu o mie de abilitari. Profesor inseamna si educatie si bun simt si stil elegant si modestie nu numai stiinta. Ori pe astea dvs. nu le aveti si nu le veti avea jamais.

    • E greu sa ne dea lectii de onoare si morala cineva care ne numeste „rrrrrominichii de azi”. Si asta oricat de frustrata e de Franta…

    • Conform standardelor efectiv implementate de Funeriu, promovarea in Romania e destinata exclusiv personalitatilor de tip R. Pricopie. For ever…

  • Incapabili de solidaritate? Corbii? Pai nu vazu-si ce „solidaritate” si-au scos?
   Era nevoie (stimate „lucid”) sa adaugi „in bine” dar mai apoi ar fi trebuit si sa explici
   „in numele cui”
   Da, se pare ca Romania va fi prima care se va auto-dizolva in Uniune.
   Asta nu e rau. Bine era daca venea din dorinta si nu din idiotenie.
   Sa nu uitam ca am fost tara cu cel mai mare procentaj de voturi aratat la dorinta
   de a intra in Europa.
   Va mai amintiti de FPS-uri? Logica infiintarii lor era tocmai pregatirea propriei
   lor disparitii.
   Tarile semnatare al aderarii la Uniune sunt in aceeasi situatie.
   Acuma … bine. Cine a votat cu inima curata, stiind ce vrea si ce face nu are de ce
   sa nu se bucure. Cei care au votat parsiv (intinzand mana sa ceara dar ascunzand
   la spate mana in care tineau pumnalul) aceia ori isi vor baga unghia in gat ori
   vor baga mai intai celor din jurul lor si abia la urma lor insisi.
   Pe mine unul tara mea nu m-a mai incaput si m-a expulzat.
   Dar, daca pamantul de sub picioare ti-l pot trage king-kongii zilelor contemporane
   tie, „locul nasterii” nu ti-l poate lua nimeni (si nimic).
   Pentru a reface naturala suprapunere dintre „eu” si „locul nasterii” mele, solutia
   nu-mi este sa vin ca sa vedem cine e pana la urma mai tare in coate ci sa fac o
   tara care sa cuprinda intre granitele ei atat pe mine cat si „ce este al meu”.
   Romania m-a aruncat afara. Eu, o bag in Europa.
   Romania m-a lasat fara tara. Eu (in ceea ce ma priveste/ partea mea) o fac „o
   tara mult mai mare”.
   Unii dintre nascutii pe aceste plaiuri si-au dorit in toate timpurile a inceta sa
   fie „barbari” spre a deveni „europeni”.
   Aceia se vor bucura.
   Cei care au vrut sa-si insuseasca si ce nu era al lor, cotrobaitorii de cadavre,
   vor face spume la gura, pentru ca si-au dat toata silinta sa se posteze bine,
   sa dea cu corabia de stanci, sa-si insuseasca portofelele victimelor iar
   din resturile ramase sa-si faca o corabie mai mica, care sa-i incapa doar
   pe ei.
   Andronestii si pontii mai pot produce mult rau, dar de castigat (cu adevarat)
   nu vor castiga niciodata.

 6. Parerea mea este ca dna Andronescu crede sincer ca dansa este un soi de „chosen one”, ca este foarte priceputa in ceea ce face, si ca de aceea merita sa fie si presedinte de senat UPB, sef de departament, profesor conducator de doctorate, senator, vicepresedinte PSD (daca am uitat ceva, imi cer scuze…). Crede sincer ca poate sa faca toate astea, si sa le faca foarte bine. Crede sincer ca tot ceea ce face e bun, onorabil, nobil, etc, si ca, prin definitie, nu poate face ceva rau. Stie ca este cinstita, nu ai cum sa-i dovedesti contrariul, alternativa nu exista… Iar daca mai „indoaie” nitel regulile pe ici pe colo, o face intotdeauna pentru un motiv nobil si onorabil, ceva gen Jean Valjean.
  E foarte greu, daca nu imposibil, sa-i dovedesti contrariul; banuiesc ca oamenii de acest soi sufera de o boala psihica…
  Dl Funeriu are un singur merit, daca meritul ii apartine intr-adevar dansului: ne-a facut, pe toti din tara asta, nu doar pe cei din sistem, sa constientizam ca avem o problema mare in edcuatie+invatamant. Foarte multi oameni (nu vorbesc de cei din sistem) credeau (si mai cred inca) in mitul sistemului educational romanesc performant, care scoate oameni bine pregatiti, mult peste media globala, olimpici, etc. Ei bine, un singur bac dat „pe cinstite” a aratat de fapt cam cum sta treaba in realitate: nu mai e de mult asa (daca a fost vreodata asa). Prima problema a educatiei romanesti este chiar asta, a educatiei, a moralitatii daca vreti. Abia apoi vine problema invatamantului in sine; si aici cu probleme mari.
  Asadar, dl Funeriu a jucat rolul psihiatrului care, pentru a putea sa ne trateze, mai intai convinge pacientul ca are o problema si e nevoie sa fie tratat. A scos la iveala bubele – n-a mai avut si cand sa le trateze, ca tratamentul dureaza si e dureros… Si oricum nu poate sa fie facut de un singur om. Dar e un (mic) pas inainte: ca sa te vindeci e nevoie sa iti dai seama ca esti bolnav.
  Ei bine, senzatia mea este ca acum vine dna Andronescu, impreuna cu apropiatii dansei, care de fapt incepe sa ne spuna usor-usor ca nu avem nici o problema, ca toate sunt in regula, ca diagnosticul e gresit si ca nu avem nevoie nici de bac-uri cinstite, nici de comisii care sa analizeze plagiatul (a propos, dl Mang ce mai face? Cazul dansului e in discutie de vreo 3 luni la CNE), ca de fapt plagiatul nu exista. E doar o conspiratie a strainilor din Nature si FAZ, care fie sunt mintiti, fie sunt rau intentionati. Iar aceeasi lucrare poti sa o publici si de zece ori, ca datele iti apartin tie si poti sa faci ce vrei cu ele – ce atata discutie?!

 7. O simpla curiozitate ma framinta… Doar mie mi se pare ca dna andronescu putea cere orice voia sufletelul ei avind in vedere ca trebuia sa isi ia plata pentru neretragerea titlului de doctor premierului? Adica, altfel spus e un scenariu de posibil santaj…

 8. Hardau = Adomnitei = Funeriu = Androneascu = Pricopie = Costopie = dezastru universitar
  romanesc.

  Toti o apa si un pamaint.

  Asa ca nu merita sa discutam pe seama lor. Nici sa ridicam pe unu’ in slavi. Da Funeriu e cel ce l-a facut profesor pe Pricopie. In 2011, chiar inainte de noile criterii CNATDCU. In anul ala, cum naiba se face ca a fost post de profesor in tara asta doar pentru Pricopie? Toate celelalte era blocate – si Funeriu era ministru plin.

  Dintre toti Funeriu, da recunosc, Funeriu a incercat sa faca ceva si i-a iesit
  …. MUCI! Partea si mai nenorocita ca Funeriu e cel mai vinovat dintre toti de
  mai sus prin faptul ca a ANULAT speranta total in europenizarea sistemului
  academic de la noi. Pentru ca in el speram ceva prin Cv-ul lui. In astia nu ai
  ce spera. Sunt ‘produsele 100%’ ale sistemului.

  Nu vad nici o sansa, nici o speranta in urmatorii 10 ani ca
  va veni unul si si va face curatenie in sistem. S-a ales praful si publerea de tot.

  • Ma scuzati, dar Funeriu nu merita pus in rind cu gunoaiele acelea. Da, si eu am fost dezamagit de prestatia lui Funeriu, da, as fi dorit sa faca mult mai mult, dar totusi a reusit cite ceva. Camerele de la Bac si infiintarea unei scoli profesionale autentice sint doua realizari.

   • Am fi necinstiti sa nu ii recunoastem si merite. Nu cred ca a facut rau intentionat. Doar din lipsa de curaj, din caderea in plasa de paianjen a minsterului si eventual dintr-o frica de partid.
    Dar, daca a avut curaj cu copii la Bacalaureat, trebuia sa aiba curaj si cu rectorii.
    Ba eu zic ca trebuia sa reformeze imediat invatamantul superior si treptat bacalaureatul (intai fara copiat si cu subiecte usoare, mai pe urma cu gradde dificultate crescut treptat).
    Ce e interesant e ca nimeni nu zice nimic de ministrul Baba. O fi considerat mai bun decat Pricopie? Sau daca e din partidul bun se trece orice cu vederea?

    • de ce ? de ce primii sa dea un bac mai usor si urmatori mai greu?
     pentru ca nu au invatat suficient ? sau poate pentru a nu da faliment fabricile de diplome ?

     p.s. 1: de ce tot o tii cu portocalii? cum il prinzi pe unul ca lauda ce s-a facut bine, pana acum, in invatamant, gata e portocaliu ! si tot dai exemplu ala cu criterii pentru rectori
     (Funeriu a admis greseala si probabil o regreta)
     p.s. 2: daca tot vrei sa critici, incearca cu cei care sunt acum la putere poate se obtine ceva, sa tot il critici pe Funeriu si sa-i ocolesti elegant pe uslasi nu prea e constructiv si nici corect( de ce uls-ul nu vrea sa corecteze scaparea lui Funeriu? cea legata de criterii pentru rectori )

 9. Funeriu a stat ministru 2 ani in conditii execrabile, cu o sustinere atat de fragila ca LEN a trecut prin asumarea raspunderii si prin CCR. Cum crestea putin exigentele 5000 de sindicalisti erau scosi in strada ca sa strige jos Funeriu, 100 de rectori il incolteau (am fost la CNR-uri si am vazut!) si 1000 eram noi cei de pe pe net urland ca nu taie si mai rau in carne vie. La fiecare miscare toti si de o parte si de alta il „executam”. Asa a fost mandatul lui. Nenorocit si batut de soarta de la inceput pana la sfarsit. Deci n-are rost sa mai vorbim.

  • Alina orice functe de conducere e ‘grea’ – de la cea de director de grant sau de departament la rector sau ministru. NU l-a pus nimeni sa fie ministru daca simtea ca nu poate face fata si conditiile erau mizerabile. Eu nu cred ca era chiar asa: avea sustinerea marinarului si deci a PDL-ului. Putea sa schimbe radical fata sistemului dar nu a vrut sau nu a putut. Cred ca NU a vrut. Faptul ca l-a promovat pe Pricopie profesor cind era ministru imi spune ceva: ca a dorit si sa se puna la adapost personal pentru perioada cind nu va mai fi ministru. Se stia de multa vreme ca junele Pricopie va veni ministru dintre PSD.

   • Si eu aveam tot respectul daca incerca si era schimbat de partidul lui iar apoi venea cineva din partidul sau, sa schimbe ce a facut el. Daca avea curajul sa faca asta.
    Pana la urma a decis in favoarea politicii, cand trebuia sa faca ceva pentru Romania, cu riscul de a pierde personal.
    Asa, nu a incercat, a fost schimbat si au venit altii de la alt partid care au facut ce au vrut.
    Am fost de partea lui, dar cand a devenit clar ca nu are curaj sa reformeze universitatile nu mai vad de ce trebuie facut erou.

   • @GM …”avea sustinerea marinarului si deci a PDL-ului”, zici conturand inca
    un pic (desi din partea paralela cu democratia, nu mai era nevoie) ca nu intelegeti
    semnificatia votului.
    Votul este o fila de cec in spatele careia care doar „tu” stii daca ai sau nu suma pe
    care o scrii si pe care suma (chiar daca in realitate o si aveai o si destinai, dupa ce
    semnezi hartia, iti poti retrage suma cand vrei lasand doar „forma” (fara „fond”).

    „Presedintele” (conceptul) este puternic doar daca electoratul il face (si tine)
    puternic.
    Daca electoratul este „smenar” iti baga foi de ziar in teancul cu bani si cand sa
    pui in plan ceea ce cu ei ai stabilit, cand scoti banii (in fata vreunuia dintre ghisee)
    ca sa platesti nu faci altceva decat sa ti se umple obrajii de rusine pentru ca vezi
    si tu (presedintele in cauza) si „casierul” ce fel de cuvant ti-a fost dat.

    Votul dat de electorat PDL (si lui Basescu) a fost frate geaman cu cel dat aderararii
    la UE (sau cu credinta ca Isus nu ne arata (facand demonstratie) cum sa ne ducem
    fiecare crucea, ci ne-o cara pe a tuturor in spinarea lui iar noi stam ca spectatorii de
    la vreun maraton aplaudand cand trece „concurentul”, si ne bucuram daca castiga
    si ne intristam daca pierdem.

    Adica, noi romanii (din pacate, nu doar noi dar noi intr-una dintre cele mai acute forme)
    ne delegam puterea de forma si pe urma asteptam …. ca si cum asteptam ploaia.
    Asteptam ca „anul care vine” sa fie manos. Daca e manos, chefuim, daca nu e ne
    luam la bataie intre noi pe putinul care se face.
    Dar de „crosetat”, de nu lasat sapa din mana din 2 ianuarie anul asta pana la
    1 ianuarie anul urmator, de „sustinut continuu” (sau cu alte cuvinte „de cultivat”)
    nu prea ne arde.

    Romanul si-a cultivat motivatia extrinseca. Asteapta sa fie manat. Are nevoie de asta.
    Doar la oaie am vazut (copil fiind si pascandu-mi oile) atata behaiala pricinuita din
    necunoasterea drumului.
    Daca le mergeai in fata (ca sa le simplifici „cautarea”) nu intelegeau a te urma.
    Daca le luai din urma, uneori se transformau din oi, in capre.
    Abia cand … dupa „lupte seculare” reuseai sa le conduci chiar acolo unde-si doreau
    (la iarba, apa, soare si … aparate de lup) uitau ca doar cateva clipa mai inainte se
    transformasera in capre, bagau nasul in iarba si uitau si de Lume.

    PDL nu a avut niciodata sustinere in fond cata in forma pentru ca inca nu exista intre
    membrii natiei mai mult material din asta decat cei 18% azi (care erau 8% la nivelul
    lui 1991). Eu am spus atunci (91) ca la vremea cand va exista un 28-30% „material
    PD si de forma si de fond” de-abia de atunci incolo dealul va fi mai putin abrupt.
    Acest tip (aceasta tipologie) de oameni nu se fac (nu se fabrica) ci doar … se nasc.
    Nu se nasc din cineva anume ci din fiecare dintre voi. Copii ai nostri (sau ai copiilor
    nostri) care sa aiba in genele lor doza de omenie mai mare decat „alte componente”.

    Romanul crede despre omul pe care-l aleg presedinte ori ca este o icoana
    bisericeasca in fata careia sa te miluiesti (scapandui mita in buzunarul anteriului)
    ori un David care trebuie aruncat in groapa la leu ca sa ni se demonstreze ca e asa
    puternic cum credem noi ca el se crede.
    Daca il mananca leul ne convingem ca nu era si el decat tot un om ca si noi si …
    pornim in cautarea ori a altei icoane ori a altui David.
    Dar sa alegem calea dintre aceste doua extreme (cea de mijloc) si sa ne alegem
    noi, oameni, un om ca si noi, asa cum membrii unei expeditii isi aleg o calauza,
    nici prin cap nu ne trece.

    De fapt, nu vroiam sa spun decat ca PD inca nu a avut, vreodata, sustinere. Ceva …
    formala, ca o zapada a mieilor care s-a topit la prima adiere de vant.
    Oile se lasa mult mai usor duse de lup decat de vreo alta oaie.

  • Frectie si raspuns de politruc pur. De UTC-ist subordonat sefului de la PCR: Ponta.

   Plagiatul lui Ponta e cit casa! LEN spune clar ii se poate retrage titlul de doctor la propunerea CNADTCU sau a comisiilor de etica universitara de pe linga universitati.

  • Pentru Pricopie, problema legala e foarte simpla pentru ca magariile le-au rezolvat cei de dinainte (schimbarea Consiliului de Etica). Stiau exact unde sa actioneze.
   Legal, conform LEN, Ponta nu a plagiat.: LEN spune ca pentrui demnitari (ca Primul Ministru) plagiatul e stabilit de Consiliul de Etica (care a si spus ca nu e plagiat). Ca urmare are baza legala sa decida asta, ascunzandu-se in spatele Legii. Cred ca nici macar un judecator nu poate stabili altfel.
   Ca a plagiat e altceva. Majoritatea plagiatorilor politici au demisionat in urma unor scandaluri internationale…

   • Nu LEN prevede, ci OUG 28/2011:
    http://legestart.ro/Ordonanta-28-2011-modificarea-completarea-Legii-206-2004-buna-conduita-cercetarea-stiintifica-dezvoltarea-tehnologica-inovare-%28NTkwOTQ1%29.htm.
    Zice asa acolo:
    “Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica.”
    Nu cred ca se mai poate face nimic; decizia este data si „produce efecte”. Doar daca s-ar dovedi ca acea decizie nu a fost data conform procedurii (lipsa de cvorum, etc). Ca altfel nu se mai poate rejudeca acest caz; nu ma pricep la drept dar cred ca orice instanta i-ar da dreptate dlui Ponta. Cred ca UB a incercat doar sa-si spele rusinea…

    • Ce ministru al educatiei a dat ordonanta ?
     (Evident, mizeria sta in schimbarea -ilegala in opinia mea – a Consiliului de Etica. Dar cum nu a contesta-o nimeni in justitie…)

     • O OUG nu e data de ministru, ci de guvern. Nu o semneaza ministrul invatamantului, nu apare semnatura nici unui ministru pe ea, ci doar a prim-ministrului. Criteriile de promovare de ex sunt date prin ordin de ministru, le semneaza ministrul invatamantului, dar OUG-urile nu. PDL are si el „falitii lui”, de aceea a trecut acea OUG, cam pe sest…

      • pai nu ministerul este initiatorul in cadrul guvernului? a fost elaborata de misnisterul turismului sau la secretariatul general al guvernului?
       ce o mai cotiti atat?
       mru cand a vrut sa-si mareasca salariul de 5 ori cand pleca la viena, el era cel care a initiat textul asa ca purceaua e moarta in cotetul lui funeriu.

      • Mai uitati-va la capatul OUG-ului din link-ului pe care l-ati dat si vedeti cine contrasemneaza : Daniel Petru Funeriu.
       Ca l-au pacalit oamenii Abramburicai din minister e altceva.

      • Contrasemnatura e necesara doar formal; la fel de bine se poate spune ca e de vina dl Ialomitianu… Nu spun ca dl Funeriu nu stia despre OUG; a facut un compromis – unul prost, dupa cum se vede. N-a fost singurul compromis…
       Nu sunt deloc sigur ca acest OUG a fost initiat de dl Funeriu. Nici macar de la ministerul educatiei nu cred ca a venit initiative – desi este posibil. Oricum, speculam atata vreme cat nu stim cine a fost cu ideea acestei OUG.
       Eu cred ca dl Funeriu a fost bine intentionat, dar nu a fost sprijinit decat formal, la nivel declarativ.

      • Subscriu la bine intentionat si cred ca nu si-a dat sema de propriile limite, cazand in capcanele intanse de consilieri (unii dintre ei fideli Abramburicai).
       Reforma e pierduta. In urmatorii 6-10 ani nu vad nici o sansa (da nu intra pe fir UE).
       Acum, se incearca politizarea problemei cu tema reformei. A exista o fereastra de oportunitate si s-a ratat. Nu mai crede aproape nimeni in reforma. Majoritatea nu o vrea, iar multi dintre cei care o vor sunt dezamagiti de rezultatele aplicarii ei (sunt persoane care au depus Teze de Abilitare de pe vremea lui Funeriu si nu au programata data de sustinere! Acum i-au scris lui Pricopie la interviul de pe hotnews). Dupa cum si-a batut joc de cei care erau chiar dedicati reformei si au crezut in ea, e putin probabil ca se mai strange o masa critica pentru reforma.
       Mai ales ca ceilalti au un succes fulminant promovand contrareforma.
       Pe cati dintre romani ii intereseaza plagiatul lui Ponta? Pe multi mai putini decat cei care sunt impresionati de Ecaterina Andronescu. daca se mai si smiorcaie putin mai pica niste mii de babe pe spate.
       PD-L ul are in spate o ura nationala din cauza furtului si politizarilor generalizate. In educatie, Funeriu a incercat sa faca ceva bine. Singura sansa la care spera PD-Lul e sa incerce sa capitalizeze ceva din asta prin intermediul lui Stefan Vlaston. Dar asta e deja politica. Ca daca e vorba de reforma, o faceau cand aveau puterea.

 10. O lectura interesanta, domnule Vlaston, cit de greu se echivaleaza o diploma de la MIT:

  http://www.imar.ro/~sergium/diplome.html

  Cit despre ce face Androneasca si Ponta, de grija lor nu mai puteti? Fac exact ceea ce ne-am asteptat sa faca niste gunoaie comuniste. Cit timp Occidentul le vor mai da bani, ei vor continua sa fure.

  V-am spus, ce ma doare cel mai tare e faptul ca nu exista alternative. Nimeni nu incearca sa construiasca o alternativa la actuala clasa politica. MRU ce mai face, bine, hiberneaza? Vara se odihneste, iarna hiberneaza, saracutu’ de el!

 11. Va aduceti aminte ce probleme au fost dupa intrarea in vigoare a LEN ca nu mai aveau universitatile conducatori de doctorat (majoritatea profesorilor fiind trimisi la pensie)? Credeti ca acum au invatat lectia si pregatesc urmatoarea generatie de conducatori de doctorat? Eu personal nu cred, pana cand pensionarii nu vor fi scosi cu dricul din univesitati (pe la 95 ani) nu vor fi promovati altii. Macar daca valoarea si contactul cu cercetarea academica internationala actuala ar exista la aceste surogate de profesori emeriti… Da, in strainatate mai exista profesori care predau dupa pensionare -dar in general o fac pt o plata simbolica si nu fac parte din structurile de decizie ale universitatii. La noi jocurile de culise, promovarile si alocarile de fonduri se fac tot de catre dinozauri care au ramas cu academic skills la nivelul anilor ’80.

 12. Nu reusesc sa inteleg cum se pot accepta atat de multi studenti la studii doctorale in Romania… de exemplu (vezi nr useri) :
  http://groups.yahoo.com/group/Doctorat_ASE_2006/
  http://groups.yahoo.com/group/Doctorat_ASE_2007/
  http://groups.yahoo.com/group/DoctoratASE2008/
  http://groups.yahoo.com/group/ase_doctorat_2009_2012/
  http://groups.yahoo.com/group/ase_doctorat2010/
  http://groups.yahoo.com/group/ase_doctorat2011/

  Nu stiu cum pot fi ei indrumati corespunzator ! Probabil ca anual in Romania intra la studii doctorale cateva mii de studenti, ceea ce mi se pare mult tinand cont de baza materiala si umana disponibila.

  Poate ca o statistica pe universitati, an admitere si domenii ar fi utila (macar din 2000 -prezent)

 13. dl Remus Pricopie -CV
  De data asta nu e atât de strigător la cer precum studiile la “Standford” declarate de d-na Corina Dumitrescu, meteorica ministreasă din Guvernul (cum să-i zic?…) Ponta 1.0 sau precum masteratul închipuit al d-lui Dan Şova. E doar o micuţă “omisiune”. În CV, dl ministru a scris că a urmat “Advanced Studies in International Educational Policy” la Universitatea George Washington. De fapt, este vorba despre „Advanced Studies for Visiting Scholars…”, aşa cum scrie pe certificatul de absolvire. Universităţile americane (şi multe dintre cele vest-europene, mai nou şi unele universităţi româneşti) organizează tot felul de cursuri scurte, de câteva săptămâni, pentru adulţi (diplomaţi şi vaccinaţi), întru perfecţionarea lor profesională, la capătul cărora li se dă un certificat. A fi Visiting Scholar la Harvard, Stanford, Princeton, George Washington sau altă universitate americană nu e totuna cu a fi student la universitatea cu pricina, iar a urma un asemenea curs scurt nu te îndreptăţeşte să spui “am studii la Harvard, Stanford, Princeton etc.”. Nu. E vorba doar de un curs de perfecţionare, contra cost, organizat de obicei în vacanţa de vară. Dar unii dintre concetăţenii noştri – fie ei demnitari sau nu – preferă să omită acest detaliu relevant şi să scrie în CV aşa, în general, la marea abureală, că “au studiat la universitatea cutare”, că dă mai bine la impresia artistică, poporu’ rămâne cu senzaţia că omu’ “are studii în America, deci e bun”.

  http://adevarul.ro/educatie/universitar/cv-ul-demnitarii-romani-1_50db5f42596d7200913c5318/index.html

 14. Pai la ce te poti astepta de la niste plagiatori ca Ponta si Andronescu, decat sa se protejeze pe ei si pe prietenii lor plagiatorii. Ponta si Andronescu sunt niste oameni care au mintit si furat toata viata si asa vor face pana vor muri, pentru ca asa li se pare lor normal. Acum ca au ajuns la putere, modifica legi si comisii ca sa-si ascunda furturile si minciuna, asa cum au invatat ei ca este normal.

 15. Aceasta ordonanta a lovit si in invatamantul preuniversitar. Asemeni profesorilor universitari care au ajuns in posturi pe alte criterii decat cele ale meritocratiei, si in invatamantul preuniversitar sunt profesori care au primit repartitii in anii 80 pe alte criterii. De exemplu, incepand de prin anii 82-83 cine primea repartitie intr-un mare liceu din capitala sau dintr-o alta capitala de judet nu era sef de promotie sau intre primii din promotie. Pana si sefii de promotie erau trimisi la tara. De cercetare, incepand din anii 85, nici nu se mai punea problema la sefii de promotie chiar daca aveau recomandare catre comisia de repartitie. Si totusi se primea repartitie. Trebuia sa fii turnator la securitate. Cunosc cel putin trei mari colegii din Bucuresti cu astfel de cazuri concrete. Acesti profesori urmeaza sa iasa la pensie. Pana in 2018 acesti profesori (turnatori la securitate si incompetenti ) vor trebui sa iasa la pensie. Cu noua OG vor mai sta cativa ani. Profesional acesti profesori, sunt un dezastru. Partea proasta este ca au in continuare aceeasi mentalitate de la mijlocul anilor 80. Folosesc aceleasi mijloace si metode de a obtine tot felul de functii si privilegii, ii dispretuiesc pe colegii mai tineri si foarte grav chiar pe elevi. Folosesc minciuna si turnatoria cu orice ocazie intalnita. Orice nu le convine, in loc sa negocieze cu conducerea scolii sau sa-si exprime nemultumirile in cadrul comisiei metodice, anunta direct inspectoratul scolar sau chiar persoane (care mai sunt inca in minister si carora probabil le dadeau informatii in trecut). Nu fac nimic concret in scoala. Ei nu pot participa la proiecte pentru ca au o comodidate inascuta. Dar atunci cand colegii performanti sunt premiati (cum ar fi cursuri de formare, pentru ca premii in bani la momentul acesta nici nu se pune problema in sistem) sunt cei mai guralivi si doresc si ei, chiar daca, repet, nu participa la nimic. Unele din marile probleme din sistemul de invatamant preuniversitare sunt generate si de acesti indivizi. Aprope toti sunt pe cale de a fi pensionati. Din nefericire, aceasta ordonanta ii va mai mentine cativa ani intr-un sistem din care nu au avut nici o contributie dar care le-a asigurat , sacrificand zeci de generatii de elevi, un salariu si bineinteles o pensie.

 16. Imi pare rau, exagerati si sînteti partinitor. De faptul ca prin acest OUG se reintroduce l cumulul eliminat de legea lui Funeriu/Boc nu spuneti nimic. Doar ca o sa ia nu stiu cine 5 norme. Nu, cel maı mult vor lua asistentii si lectorii. Nu aveti o reprezentare corecta a vıetii acad

  • Indiferent cine ar luahai, nu 5, dar 3 norme, fie ele cumul sau plata cu ora, zau ca am dubii foarte serioase ca poate sa tina atatea ore fizice si sa mai fie si tinute cum trebuie… Si doua norme poate sa fie mult. Nu mai zic sa mai faca si cercetare, indrumare de studenti, etc.

  • O norma didactica cere cel putin 40 de ore de lucru pe saptamina. Predare + lucrul cu studentii si mai ales cercetare. Un om care poate duce doua norme didactice (pe bune) este un geniu! (Bineinteles, nu are familie, nu-i permite timpul).

   Stim prea bine insa ca in Romania o norma didactica inseamna 3-4 ore de curs, un curs neschimbat de pe vremea bunicii pe care onoratul profesor il recita an de an.

   • si cum poate un asistent sa traiasca din salariul de 11-15 milioane la cele 12-16 ore de predat pesaptamına?? la asta s-o fi gindit dl. Funeriu (si prin extensie dl. Vlaston ca pare ca il intereseaza ‘tinerii astia’)?

  • Limitarea numarului de norme, impusa prin Legea 1/2011, era un lucru foarte bun. Nu asistentii si lectorii vor avea mai multe norme. Ci profesorii universitari, unde orele sunt platite de 5 ori mai mult decat la un asistent. In plus o norma de asistent este intre 11-14 ore pe saptamana. Aceste ore sunt fizice pentru ca asistentii nu tin cursuri. Doua norme pot insemna 28 de ore fizice. Greu de facut si altceva, desi daca nu faci ramai asistent sau lector pana la pensie.
   NORMA UNUI PROFESOR UNIVERSITAR ESTE INTRE 7 si 10 ore. Acestea pot fi ore conventionale (ore de curs multipicate cu 2 la nivel de licenta, sau cu 2.5 la nivel de master). Daca un profesor are 14 ore fizice de curs pe saptamana, ore conventionale pot insemna intre 28 si 35. Daca impartim 28 la 7 (norma de profesor) REZULTA 4 NORME. Si inca ceva as vrea sa aud si eu cazuri de asistenti care au CUMUL. Cumulul este solutia pentru dublarea unor salarii uriase la profesori. As trebui sa se emita aici pareri mai documentate, si acest lucru este valabil uneori si pentru autorii articolelor.

  • Din punctul meu de vedere, eliminarea cumulului era un lucru bun. Din experienta mea, de el beneficiaza tot cei in varsta, care au deja salarii bune. Sunt asistent univ de 6 ani la o universitate top 3 din Romania. Nu am avut niciodata cumul, nici colegii mei de altfel. Distributia incepe in sens invers, profesori, conferentiari, lectori si apoi asistenti. De obicei, de la lectori se imparte un cumul la doi iar la asistenti nu mai ramane nimic. Fara sa ma spunem ca profesorii de multe ori trimit asistentii la ore si le platesc de cateva ori mai putin decat iau ei. Deci aceasta schimbare a legii educatiei e din acest punct de vedere un regres.

 17. Funeriu avea nevoie de fix 5 minute ca sa reformeze sistemul universitar, din cei doi ani de „domnie”! Un simplu ordin de ministru cu doar doua puncte: 1. obligativitatea iesirii la pensie la varsta legala si 2. interzicerea angajarii rudelor profesorilor pana la al patrulea grad, inclusiv prin alianta. In 5 minute se demantelau toate „dinastiile” din invatamantul universitar! End of story!
  Nu inceteaza sa ma uimeasca vehementa cu care „cainele de paza” al incompatibilitatii pe nume ANI s-a napustit asupra conflictului de interese prilejuit de angajarea sotiei directorului pe post de regizor dar e „perfect justificat si moral” sa-ti angajezi copiii ca asistenti universitari!

  • Problema mare nu sint profesorii pensionari, ci noul val de tineri plagiatori, gen Ponta. Daca ar fi pe bune, in Romania n-ar trebui sa existe mai mult de o universitate.

   Faza cu interzicerea angajarii rudelor e, sa ma scuzati, o timpenie. Totul trebuie sa se bazeze pe valoare si nu pe niste reguli absurde si arbitrare.

   • Problema e ca „seniorii” blocheaza activ promovarea oricaror „tinere sperante” care nu le convin, care nu „ii pupa” … pe romaneste. Cat despre rude, stiu cazuri de persoane cu studii economice care predau materii tehnice strict pe criterii de apartenenta la un „clan academic” asa ca…

 18. Discursul cu „tinerii sint blocati de batrini” poate mergea inainte de guvernarea PDL, care s-a suprapus si cu ‘the coming of age’ a decreteilor. Cred ca toata lumea stie academici tineri care sint la fel de raptori ca ai batrini. Asa cum Sova, Eba, Lavinia Sandru, Ponta sau Anastase sint la fel de cinici ca Hrebenciuc sau Videanu, asa si „tinerii” academici…Au pe ei semnele de „tineri”, dar sint la fel de dispusi la compromis, la inchis ochii cind trebuie.

  Si nu ma refer la oameni care au stat feriti, ci oameni care au fost alaturi de dl. Funeriu, l-au secondat.

  In plus, pacatuiesc, ca si dl. Vlaston, de un cult ciudat al tineretii, al „elitei” care au mers mina in mina politici neo-liberale dure, care sub masca incurajarii competentei au incurajat reducerea salariilor. Vezi deliruri prelungi gen Papahagi sau Neamtu.

  Apropos de „tinerii”…Cind a fost facut profesor dl. Pricopie? Ar fi interesant de urmarit – si nu e greu, cine erau la CNADTCU in 2010-2011-2012 sefi pe la comisia de stiinte politice, sociale si administrative sef si cine era responsabil pe domeniu in consiliul mare la CNADTCU. O sa vedeti acolo infratire transpartinica, trans-politica si trans-basescu/anti-basescu.

  @Vasi : poate ar trebui pareri emise si parari ceva mai putin arogante, ar fi util pentru ‘cauza’

 19. @Vasi: si spun cu prietenie si cu dorinta sa nu escaladam ca de cercetat/vorbit urit pe forumuri e plin – calculul e gresit. Conform legilor ce au precedat scoaterea cumului, nu putea fi mai mult de un (singur) cumul. Restul erau plata cu ora. Inteleg si stiu foarte bine ce zici – erau oameni care cistigau echivalentul a 3-4-5 salarii de pprofesori universitari. Asta nu elimina raul facut lumii universitare marunte (lector, asistenti, prepartori), care si-ai vazut veniturile si asa mici reduse la jumatate prin masurile lui Funeriu.

  • Cum poate un asistent sa tina mai mult de doua norme? Legea 1/2011 permite doua norme. Doua norme la asistent pot insemna 28 de ore pe saptamana. Ore fizice. Deci cresterea numarului de norme nu ajuta asistentii. Si repet: cumul la asistenti eu nu am vazut.

 20. @NSF: nu ai proprietatea termenilor. „Academici” sunt cei care predau in institutzii academice, recte universitatzi, deci doar Sova (la UB) si Ponta (era confuniv pe baza doctoratului plagiat la „Titulescu”, dar a renuntzat dupa dezvaluirea plagiatului). Academici de tip nou sunt si Titus Corlatean, Dan Mihalache, Catalin Croitoru si madam Cocos la „privata” plagiatoarei absolvita de luarea raspunderii furtului intelectual de propriu-i barbat – coautor al cartzii – Dumitrescu Corina&Cristian. Ce sa mai zic de sorbonicile judetzene unde e plin de de-alde Adrian Gorun sau Petru Filip.

  • @ Lucid. Prietene, daca zici ca esti lucid, oi fi, dar atent la lectura nu prea esti. Era o paralela legata de obsesia multor prosti cu tinerii – batrinii. Asa cum sint tinerii din politica, asa sint si tinerii din universitati. La fel de naspa, combinatori, rapace, cinici ca aia batrini.

   Dar, in fine, sa fii sanatos si lucid in continuare, ca o faci bine, pe linga poarta!

 21. Doamna Ministru Antonescu,

  Este suficient sa examinati legaturile sistemului administrativ , pentru a vedea cum se pune problema in cazul doctoratelor.

  O tema de doctorat se formuleaza de catre cercetatori, nu de catre profesori .Cazul in care un profesor participa la o tema de cercetare , este cazul in care tema este deschisa in cadrul facultatii,(avind autorizata activitatea de cercetare).De obicei institutele sau firmele
  in cazul in care profesorul prezinta incredere echipei de cercetare, poate fi luat ca si colaborator, pentru conducerea temei.O teza de doctorat ar trebui sa fie condusa si de un cercetator stiintinfic I , doctor in stiinte.Nu e normal ca doctoratele sau fi facute numai in institutiile de invatamint superior.
  Un profesor doctor ar trebuie sa fie preocupat de cum sa ajunga academician,dar cei mai multi au ajuns in administratie.Lasati absolventii sectiilor de administratie sa-si faca treaba,pentru ca si-o fac bine si corect.Mai calca si pe alaturi, dar sint greseli mici usor corectabile.Ce se intimpla acum depaseste orice imaginatie .Cum ramane cu parlamentar
  cu bacalaureatul lua la 42 ani.Pe cine reprezinta in formul legislativ al tarii?Pe medici, pe ingineri, ca doar aveti o viata in politehnica.Ce discernamint poate avea o asemenea persoana in interpretarea textelor de lege, in intelegerea acestora.Indreptarea strict catre tutela universitara a activitatii doctorale nu e calea cea buna. Stiu ce efort se ascunde in spatele prezentarii unui curs de la catedra.ACest efort seamana cu efortul de administratie.
  Cercetarea e mult mai dificila.Trebuie sa creezi, sa oferi solutii la probleme ale naturii, ale societatii.
  Nu trebuie sa va fie teama ca ramaneti fara buget, dar faceti ca cei care vor urma,sa aiba conditii pentru a face cariera si in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro