marți, septembrie 28, 2021

Testul de etică al comisiilor de etică

Plagiatul lui Victor Ponta a ajuns testul de etică  al comisiilor de etică din România. Să ne imaginăm că  o comisie de etică trezește suspiciuni în privința acurateței sale etice și deci asupra validității activităților ei. O manieră de a ne edifica în această privință ar fi să privim felul în care a luat ea naștere și garanțiile pe care le oferă membrii ei în raport cu atribuțiile unei comisii de etică: o judecată de apreciere privitoare la moralitatea unui individ, așadar la capacitatea acestuia de a distinge între bine și rău și de a respecta această distincție. Dacă, de pildă, o societate are ca normă faptul că nu e bine să furi, și dintr-o comisie de etică menită să aprecieze existența unui furt fac parte hoți patenți, credibilitatea comisiei este nulă. Invers se va întâmpla dacă în componența ei intră oameni reputați pentru cinstea lor.

Dar mai există și alt tip de a judeca pertinența unei comisii de etică. O verifici dându-i un test. De pildă,  îi dai să judece un plagiat de zeci de pagini existent într-o lucrare de doctorat, fără să dezvălui numele plagiatorului. În unanimitate și în scurt timp, membrii comisiei vor aprecia că e vorba de un plagiat și vor cere retragerea de urgență a titlului de doctor și a gradelor universitare obținute ca urmare a unei lucrări de doctorat plagiate. Într-un al doilea pas, i se dă comisiei un caz de plagiat la fel de patent, însă le spui membrilor comisiei că plagiatorul este prim-ministru. Dacă toți membrii comisiei vor spune că e vorba de un plagiat grosolan, comisia de etică trece definitiv testul de validitate, dovedindu-se a fi o adevărată comisie de etică. Nu-l trece, dacă în noua situație (plagiatorul este prim-ministru) vor exista rețineri printre membrii comisiei sau, mai mult, dacă se va vota în unanimitate inexistența plagiatului. Într-un caz, activitatea comisiei garantează gradul de moralitate al unei colectivități, în al doilea, nu. Comisia de etica e descalificata, e ne-etica și trebuie urgent desființată, de vreme ce a dovedit că judecățile ei de apreciere se fac nu în raport cu principii, ci cu circumstanțe.

Ei bine, cazul plagiatului lui Victor Ponta a devenit un astfel de test de moralitate al comisiilor universitar-academice de etică din România. Consiliul Național de Atestare a Diplomelor și Titlurilor Universitare (cea condusă de academicianul Marius Andruh) și Comisia de Etică a Universității București (condusă de profesor dr. Marian Popescu) – singurele care erau de altfel chemate să dea un aviz formal – au trecut testul de moralitate al comisiilor de etică. În schimb, numele membrilor comisiilor de etică create ad hoc care au ajuns la concluzia că un furt este de fapt un act cinstit ar trebui să intre în conștiința publică a intelectualilor din România și, alături de numele plagiatorului, să devină nume ale oprobriului public.

Acum, e puțin probabil că nu sesizăm cu toții ridicolul situației la care s-a ajuns odată cu intrarea în scenă a acestor comisii și cu activitatea lor. Vlad Zografi a scris un text de toată frumusețea în care a arătat că orice om minimal alfabetizat va distinge fără șovăire identitatea unor zeci de pagini identice puse alături și extrase din cărți semnate de autori diferiți. Este evident, așadar, pentru oricine că un text identic cu altul, dar apărut după el și sub altă semnătură, este un text plagiat. Pentru a înțelege mai limpede ridicolul care se naște odată cu crearea unor comisii în lanț pentru examinarea unui fapt instalat din prima clipă în evidență, să luăm următorul exemplu. Un om cade în plină stradă ciuruit de optzeci și cinci de gloanțe. După primul moment de panică, lumea se apropie și constată că omul e cât se poate de mort. Desigur, e necesar, pentru ca episodul final al funeraliilor să aibă loc, un raport al poliției și constatul medicului legist. Cum ar arăta însă cazul celui ciuruit, dacă lucrurile ar urma cursul plagiatului nostru? El n-ar mai fi înmormântat niciodată. Noi și noi comisii de medici legiști și mereu alte echipe de polițiști vor fi chemate să stabilească moartea celui ciuruit. Și asta cu atât mai abitir cu cât cel mort, deși mort, ar fi întrebat dacă este mort și, culmea!, din noua dimensiune în care s-ar afla, a morții pure (asta în raport cu dimensiunea în care ne aflăm noi), ar susține că nu este mort. Putrezind și rămânând cu vremea un simplu schelet, el ar continua să fie cercetat de diferite comisii care se vor disputa asupra stării lui. În final, o fantomă ne va bântui viața și, deși cu toții vom ști că ea este o fantomă, unii vom spune că ea e vie (fantoma va afirma mereu asta, chiar dacă, prima, ea va ști că e fantomă), alții, că a murit de-adevăratelea.

Distribuie acest articol

61 COMENTARII

 1. Cateodata omul moare doar ca iti dai seama ca are atatia fii care au grija sa ii tina mostenirea in viata.
  Si fiii lui seamana atat de bine cu tatal ca fantoma pare reala.

  • Domnule Liiceanu,
   Iar va adresati de parca ar exista un minim bun simt sau o logica elementara in societatea romaneasca.Nu va acuz, punctul de vedere al dumneavoastra este corect si bine ca mai sunt oameni care cred in asta.Din pacate articolul e zero; cei ce il citesc sunt doar cei care inteleg..si sunt tare, tare putini…
   Locuiesc in Canada si am colegi de graduate studies la care deja facultatile le impun actiuni suplimentare in dovedirea licentei sau a diplomei de studiu…oare de ce ?
   Nu situ inca totusi ce fel de discurs mai poate trezi societatea romaneasca…asta in cazul in care mai ai pe cine sa trezesti…..
   Da pot fi acuzat de pesimism ….dar la cum se vede de peste ocean Romania, pare ca e o Republica bananiera de gradul I !!
   Imi pare rau de reactia mea negativa…..macar am fost sincer!!

 2. Aveti dreptate, domnule Liiceanu, Ponta a plagiat. Antonescu e chiulangiu si repetent si, in general, USL-ul este o grupare mafiota care da o lovitura de stat pe zi. Si cu toate acestea, Basescu va fi demis pe 29 iulie. Sa nu ziceti ca nu v-am spus… :)

  • S-ar putea sa ai surprize … eu nu sunt dispus sa fac gesturi cavaleresti ca Basescu , pur si simplu am sa chiulesc de la vot . Asa votul meu „lipsa” o sa valoreze cat 2. Daca toti cei care tin cu Basescu ar face la fel acesta s-ar intoarce sigur la Cotroceni .Daca USL-ul joaca murdar si ilegal nu stiu ce m-ar face pe mine sa ma uit la finess-uri gen „reconfirmare” . Boicot si basta , am boicotat tentativa USL de lovitura de stat .

   • Are dreptate Gamma ! Adica de ce sa ma duc la vot sa le validez eu Ref ? Pucistii spun ca 99% dintre romani nu-l mai mai vor pe Basescu. Pai atunci va fi piece of cake pentru ei sa aduca la vot 9mil 1 suta 50 mii de oameni sa zica da. Sa dovedeasca asta. Nu eu i-am pus sa faca Ref. Oricum eu gindesc ca dupa 8 ani de mandat si 2 ani de austeritate, nimeni nu mai poate fi prea iubit, dar am ales in 2009 si trebuie lasat sa-si termine mandatul. Altfel la fiecare 3 ani ar trebui demis pres pentru ca nu mai are categoric 50% voturi si tot asa. Atunci care mai e ratiune sa avem alegeri prezidentiale la termen ? iar cel mai categoric motiv, este faptul ca Pres Basescu nu a incalcat Constitutia ! Despre ce vorbim aici, atunci ?Si atunci sa ma duc eu sa le validez Ref ca sa-l poata demite ? No way ! Se poate cistiga si la 0. E tot atit de moral !Adica USLamistii sa joace murdar si noi sa murim cinstiti si curati ca lacrima. USLamistii au facut atitea mirlanii bolsevice, ca nu merita nici un fair paly.

  • Tocmai acesta e punctul de vedere, care arata lipsa dvs. de logica, mai mult chiar lipsa de gandire: adminteti orice incalcare a legilor, a constitutiei, admiteti prezenta unui plagiator ca prim ministsru, a unei persoane suferind de chiulangeala cronica, srept presedinte, chiar si scoaterea tarii din UE, preferand la schimb demiterea lui Basescu.
   Sper sa aiba cat mai putini romani, o minte de acest nivel schizoid.

   • Eu nu ştiu ce să fac, mă simt efectiv ca cetăţeanul turmentat…Am de fapt două variante: să merg la vot, ori să mă abţin. Dacă aleg să nu merg, probabil se va găsi un uselist care, urmând modelul Ponta, dacă nu poate fura altceva măcar îmi va fura votul şi va introduce în urnă un vot împotriva preşedintelui ales al României. Dacă merg la vot validez aberaţia uselistă şi indiferent ce votez nu contează, deoarece nu contează cine sau câţi votează, ci doar persoana celui care numără voturile. Iar astea vor fi numărate astfel încât să corespundă aşteptărilor useliste. Ce garanţie am eu ca cetăţean că votul meu nu va fi furat, cât timp prim-ministrul e un găinar mărunt, lipsit nu doar de simţ etic, dar chiar şi de elementarul bun-simţ, altfel după faza cu plagiatul ar fi trebuit sa emigreze într-o ţară a lumii a treia, acolo unde nu a auzit încă nimeni de el….

 3. Fantoma socialismului „multilateral dezvoltat” bântuie România. Restauraţia comunistă se face la lumina zilei, iar propaganda socialisto-comunistă din timpul războiului rece răbufneşte pestilenţial la marginea Europei. Noi nu suntem europeni decât cu numele…
  Războiul rece dintre est şi vest nu a încetat defapt niciodată, domnule Liiceanu. Oare chiar putem crede că „Imperiul groazei” va abdica vreodată de la testamentul politic al lui Petru cel Mare? Nu putem fi atât de naivi. Rusia ne vrea înapoi în lagărul ei. Iar românii mioritici autentici vor şti să rabde şi acum, aşa cum au răbdat de secole. Doar suntem „un popor vegetal”, nu-i aşa?
  Românii care nu se mai vor nici mioritici, nici creştini, nici săraci, vor pleca din nou din ţară. O ţară tot mai golită de valori şi de virtuţi.
  Dumnezeu să binecuvânteze România.

 4. Zugraviti o lume normala, cea care ar trebui sa fie. Sein este insa ceea ce este. Astazi traim o Realitate in care oprobriul public nu se manifesta atunci cand testele de moralitate esueaza. Si o Realitate in care comisii in lant constata, recitand din rapoarte ale politiei si ale medicilor, ca omul viu este mort! Impuscat carevasazica cu optzecisicinci de gloante, desi zambeste ironic cu esarfa la gat. Aceasta este Fantoma care ne bantuie, Domnule Liiceanu! Opinia publica in fata ratiunii.

 5. Minunat mai scrieti domnule Liiceanu. Unde sunt cei de calibrul dumneavoastra sa salveze tara noastra? Toti oamenii inteligenti ar trebui sa formeze o institutie gen Curtea Constitutionala, care sa le spuna politicienilor ce este bine si ce este rau. Ei nu stiu sau nu-i intereseaza cat rau fac tarii noastre. Trecem prin veacuri doar cu speranta de mai bine.

 6. Hotii sint declarati oficial oameni cinstiti, iar cei cu adevarat cinstiti, sint declarati hoti.

  Din fericire am intilnit oameni zilele astea care au respins imediat abuzurile comise de USL-isti, desi nu erau simpatizanti ai lui Basescu, inainte de lovitura de stat. Insa astfel de oameni sint putini.

  Majoritatea electorala refuza evidentele. Parsivitatea antenelor lui Dan Voiculescu nu justifica procentul imens al celor ce neaga evidentele. Toti fanii antenelor privesc si alte posturi tv, au acces la toate informatiile si analizele despre regimul Ponta-Antonescu. Atunci care-i explicatia? E vorba de rautate in stare pura, comunism de masa. Viata acestor oameni se poate degrada oricit, ei tot nu vor recunoaste evidentele.

  • Explicatia este atat de simpla incat unii nu vor s-o vada: este una sa furi producand o paguba in ciuperci si alta este sa furi din portofelele a milioane de oameni saraci. Principiile sunt estompate de catre nesiguranta zilei de maine, iar cand vrei sa iesi din dificultate pe seama categoriilor defavorizate sau marginalizate si cand acestea sunt in majoritate covarsitoare, trebuie sa te astepti sa platesti pretul dispretului fata de ele.

  • Aceasta este o postare imprudenta.
   Afirmatia conform careia ”Antenele spala creierii” nu trebuie pusa
   la indoiala – este un postulat inatacabil….cam ca Sfanta Scriptura.
   *
   Este singura ”explicatie oficiala” admisa pentru a justifica o orientare a unui
   segment din opinia publica .NEPRIETENOS cu Traian Basescu
   (…segment care – vad ca recunosti – e cam mare, spre majoritar)
   *
   Tu incalci acest postulat.
   Afirmi – GRESIT – ca respectivii fanatici s-ar uita
   si la alte televiziuni….ar utiliza si alte mijloace de informare….
   Nu se uita ! Nu se informeaza !
   Mai chiar sugerezi ca ar avea un oarecare rudiment de gandire proprie,
   care este bruiat desigur de virusul ”rautatii” si anume ”comunismul in stare
   pura ”. (…frumos spus – cred ca si dl GL apreciaza ….).
   *
   Eu da ! Eu sunt fan Antena 3 – dar , prin exceptie masochista – ma uit
   si la celelate posturi . Favoriele mele sunt B1 TV si OTV
   Coordonarea celor doua posturi – Be-ul cu Intelectualii si semidoctii iar
   OTV ul cu unii care isi spur cu incredibila sinceritate ”prostimea” – este in mod vadit
   orientat intru apararea democratiei – fiecare pe alt palier.
   *
   Desigur OTV ul este cel mai amuzant prin modul in care condamna
   uneori in aceeasi secunda ”lovitura de stat a lui Ponta & Antonescu”
   si ”Mafia PDL – USL condusa de Basescu”, cu amendamentul ca ”poporul trebuie sa
   sa ii goneasca pe respectivii ”mafioti” , sa iasa in strada – DAR
   NU LA REFERENDUM…..:):)
   *
   La B1 TV imi place mai ales stradania cu care analistii descopera indicii care atesta
   ca USL mai are o zi si se dizolva , intrucat Ponta si Antonescu sunt rivali….
   Este practic un intreg curent literar-politic pe care l-as denumi ”lăzăroism” in
   onoarea celui care a relansat povestile cu Alba ca zapada.
   *
   Te rog sa observi ca nu am zis nimic despre gradele de colonel –
   desi este un subiect care ar merita un tratat – suportul cazon al democratiei
   basesciene.
   *
   In ipoteza in care pe 29 iulie yi se intampla marele necaz – sfatul meu este
   sa iti itorci privirea de la antenistii plini de comunism si sa aloci cateva luni observarii
   miscarilor celor care astazi orbiteaza in jurul lui Basescu.

   Fara Basescu Presedinte – Antena 3 isi pierde ratiunea de a exista
   iar euo voi scoate din grila.

   In schimb cred ca voi avea parte de o lunga perioada sw incantatoare
   dezvaluiri si tradari din directia celor care zic ca poarta alb….

   Desigur in final tot comunismul va fi cumva de vina …:):)
   N

   • porumbelule! da-ti pt.uz personal o imagine a socitatii din RO! X% pt. categoria „aia” si y% pt categoria „cealalta”. Dupa care zi cu voce tare, tot pt. uz personal, ce urmeaza dupa 30 iulie! Daca n-ai raspunsuri/solutii ai o mare problema, dar esti in buna companie caci nici USL nu are. Ipoteza 1: cf.USL 99% sunt ” de-ai lor” ; atunci de ce referendum cat mai extins, de ce vorbe multe la TV, de ce chermeze si tombole, iar dupa 30 iulie va urma ” mazilirea acelui sarman 1%” si deschiderea robinetelor cu lapte si miere. Ipoteza 2: nu sunt 99% ci o parte apreciabila (te las sa ghicesti) a ELECTORATULUI pe care nu-i poti „mazili”, dar pt. care nu ai nimic de propus si nici de zis (ca invectivele nu-si mai au rostul si/sau nu-si ating tintele”. PS. eu nu ma consider nici prostituata, nici betziv, nici drogat (sper ca l-am citat corect pe Lajos Orban PNL) si fac parte din cei 5,3 mil. care l-am votat pe Basescu in 2009. NB.crezi ca Orban mai are viitor politic?

    • Nu va fi nimeni ”mazilit” …dar se vor simti probabil ”maziliti”
     multi oameni cu carte , cu talent si profesionalism care
     si-au dorit atat de mult ”un Iliescu al Dreptei” incat
     pana la urma LI S-A INDEPLINIT….obtinand
     un MEGA ILIESCU al DREPTEI.
     Eadevarat insa ca acestia se vor mazili acum intre ei
     fiecare dorind sa arate ca el a fost mai putin slugarbic in promivarea unui om
     care in afara unei viclenii din cale-afara nu are alta calitate
     *
     Cu diferentza ca ILIESCUL PROPRIUZIS a inceput cu monopolzarea
     mijloacelor de comunicare (pe atunci doar TVR si Radioul national) si cu
     MINERIADE ….dar ….a sfarsit lasand in urma un sistem
     democratic (…sigur….adesea doar cu numele…in care PUTEREA
     era DI-PER-SA-TA….cu frecusuri intre el si NASTASE….cu frecusuri intre el
     si UN PARLAMENT FUNCTIONAL….cu CSM….cu Curte Constitutionala….
     *
     Basescu zis ILIESCU AL DREPTEI a parcurs drumul inapoi….
     ….el nu a avut frecusuri cu Boc….iar Boc nu a avut frecusuri cu Parlamentul…
     ….pana prin ianuarie anul acesta si pana la ”loviturta de stat” totul facandu-se
     dupa dictarea lui. Iar media….sa fim seriosi….exceptand Antena 3 ….
     toate trompetele sunt ale lui….INCREDIBIL

 7. ce trebuie sa intelegem ca oricate argumente am aduce, comunistii nu sunt oameni sa se impiedice de un argument sau oameni care sa aibe rusine. Alte metode trebuie folosite.

  • D-le i, ati pus punctul… unde trebuie!
   Parca si vad raportarile din baronate: „Prezenta 125%, DA – 124%, NU – niste fascisti!”

 8. Domnule Liiceanu,

  La fel de evidenta a fost si numaratoarea doamnei Anastase de la Legea Pensiilor, Cum ati putut rezista atunci in fata atator PDL-isti si nu numai care incercau sa ne convinga ca nu a fost asa si aunui Presedinte care nu a luat nicio pozitie. Si a continuat sa fie al treilea om in stat desi faradelegea a comis-o in timpul mandatului. Macar la Ponta s-a intamplat acum 10 ani. Sunt de acord sa i se retraga tiltul de doctor dar nu mai incercati sa folositi aceasta poveste politic pentru ca e pacat. Pai oricum ar fi, Ponta e mai scolit si mai etic decat Udrea si Igas care au condus cele mai importante ministere din Romania in ultimii ani.

  • @mihai. Nu alatura numele lui Ponta de cuvantul „scolit” ca te descalifici din plecare. Iar intre credibilitatea TA si cuvantul unor academicieni alegerea mea e clara.

  • Esti off topic domnule. Guvernul Boc a picat de ceva vreme si PDL-ul e compromis pentru ani buni (probabil va urma destinul PNT). Deci de 1/2 dintre comunistiozi am scapa. Cealalta jumate (intarita cu junk-eri) din PDL – in speta PDS trebuie stirpita acum. Apoi am mai putem spera la ceva…speranta moare ultima :D

  • Ce argumente ai cand spui ca Ponta e mai scolit si mai etic. Etic ? a incercat sa influenteze o decizie a justitiei , nu a recunoscut decizii ale CC, minte si dezinformeaza si e o contradictie logica sa recunosti ca a furat dar are comportament etic. Cat despre scoala- se vede cum a facut-o (diplome inventate in Catania -nu intamplator centrul istoric al Mafiei; lucrari furate, etc). Utilizarea politica a unor astfel de fapte este implicita cand ai tupeul de a spune ca esti cel mai cinstit si mai competent si acuzi adversarul ca minte (fara a dovedi sau preciza unde minte – pana acum a facut referiri la promisiuni ne-indeplinite ceea ce dovedeste ca jalnica paiata nustapaneste termenii limbii Romane). te rog sa ne convingi cu argummente.

 9. Nu poti sa nu fii de acord cu afirmatiile Domnului Liiceanu,ele fiind puternic argumentate si superior expuse. Totusi,indraznesc sa spun,desi indrazneala mea,recunosc,este mare,avand in vedere nivelul autorului articolului ,ca in cazul mortului din exemplul dat,el ar fi negresit ingropat cu toata indaratnicia multimii de comisii.Motivul este foarte simplu: Dupa o zi sau doua,cadavrul ar puti atat de tare incat inmormantarea ar fi organizata si s-ar consuma in mare graba. Ponta al nostru,deja este ,din punct de vedere politic si moral,un cadavru in devenire si el deja a inceput sa puta,fapt pentru care ,trebuie inmormantat repede si sigur.Prezenta lui ne face pe toti sa ne simtim inconfortabil,iar lumea din afara l-a repudiat deja.

 10. „Putrezind și rămânând cu vremea un simplu schelet” –> fraza aceasta mi-a ridicat moralul.

  „Scheletul V. Ponta” suna exceptional!

   • Si eu ma tem ca va fi majoritar NU; sper(unica consolare… speranta) totusi a nu va fi validat de CCR, din lipsa baremului de 50%+1 din electoratul de pe liste. Populatia este cuvantul ideal ales de Dvs. in a descrie locuitorii Romaniei. In anii 1945-1950 elita poporului roman a fost „eliminata” in puscarii, lagare canal. Apoi frica si foamea au determinat pe cei care aveau spiritul libertatii viu, sa plece/emigreze in occident. Dupa 1990 datorita nomenclaturii rebrenduite, o buna parte a ales din nou calea exilului. Noi, cei de azi asa aratam/gandim/votam in 2012… Cultura/valori europene…., la ce „E” bune ? Se mananca cu ceva… Doamne, suntem pe o mare in furtuna si nu se vede nici un far ….

 11. Problema mare, dupa parerea mea, este inertia societatii romanesti. Verdictele succesive ale comisiilor de etica exista si pentru ca domnul Ponta intirzie sa-si dea demisia. Si nu are niciun motiv sa o faca, din moment ce nu simte nicio presiune semnificativa din partea romanilor in acest sens. Si asta e marea problema. Si asta ne deosebeste de Germania, unde demisia ministrului apararii Guttenberg era inevitabila dupa ce a fost ceruta public si insistent de zeci de mii de intelectuali germani atunci cind plagiatul sau a iesit la iveala.
  Din pacate, se dovedeste acum ca europenizarea Romaniei, care ne-a permis intrarea in UE in 2007, este mai degraba la nivel de spoiala. Statul de drept functioneaza in aparenta, dar de fapt nici „establishment”-ul politic nu se simte constrins de vreo limita impusa de decenta elementara, nici majoritatea cetatenilor nu ii cere acest lucru.
  Asa ca la noi sint posibile fenomene de negindit in Europa de Vest, precum traseismul politic al unui numar semnificativ de alesi, care poate rasturna guverne chiar si in absenta unor alegeri, sau folosirea procedurilor legale si constitutionale la limita literei lor, in dispretul total al spiritului si logicii acestora (cum este si actuala procedura de demitere a presedintelui – perfect legala in forma, perfect nejustificata in raport cu ratiunea ei de a fi).
  Clasa politica romaneasca nu se simte obligata sa respecte nicio „etica a statului de drept” si e in stare sa mimeze legalismul ca sa isi atinga obiectivele cu orice pret. Si ei sint acolo pentru ca noi i-am votat sau ii votam. Ajungi sa spui ca celebra „profetie” a lui Silviu Brucan era naiv de optimista…

 12. Aveti perfecta dreptate domnule Liiceanu. Eu as merge chiar mai departe si as intreba ce se intampla cu acea comisie care a validat acea teza de doctorat, la momentul sustinerii. Ei nu si-au dat seama ca ceva nu e in regula cand au parcurs-o? Experienta imi spune ca probabil stiau foarte bine care e situatia insa au considerat ca e ceva normal sa copiezi. De ce? Pentru ca acesta este un fenomen larg raspandit in societatea noastra si nu de ieri ci de zeci de ani. Cate proiecte de diploma si doctorate au fost copiate sau insusite intr-un fel sau altul, in toate domeniile, nu vom stii probabil niciodata… Am terminat facultatea in 1990, o facultate cu profil tehnic; pot sa va spun ca la acea vreme erau in facultatea noastra cam 5 sau 6 proiecte care se regaseau, intr-o forma sau alta, in toate lucrarile de diploma sustinute de studentii din mai multe promotii… Profesorii le recunosteau, bineinteles, dar asa era obiceiul… Norocul meu a fost ca m-am ales cu tema de proiect complet noua si a trebuit sa rezolv problema prin propriile mijloace. Asta mi-a dat curajul sa raspund in mijlocul examenului atunci cand am fost intrebat de un profesor „de unde ai luat solutia asta tehnica”: – din indrumarul de proiectare scris de dumneavoastra…

  • cf. cu ziarul Gandul, se pare ca n-au parcurs-o. In plus, dl.prof.Mateut,avocatul lui Nastase in alt proces era in conflict de interese de la bun inceput (caci plagiatul il compromite si pe Nastase). Dar ce mi-e bunul simt si av.Mateutz?

 13. Ajunsesem sa cred ca ma aflu in „The Truman Show”, un film in care realitatea este fabricata continuu in jurul unui personaj astfel incit acela sa nu sufere de nici o anxietate. In cazul nostru, anxietatea era ca sintem condusi de un presedinte de partid care si-a insusit nemeritat titluri academice. Desigur, asta ar spune multe despre caracterul individului, dar si despre metehnele celor care il sustin politic in fruntea partidului si apoi a guvernului. Anxietatea ca s-au dedat la o fapta urita in trecut a fost inlocuita de o anxietate mult mai mare: aceea ca, profitind de pozitii cistigate in numele jocului politic, pot si nu se sfiesc sa refrabrice asiduu realitatea pt.a-ti insela increderea. Nu ne sperie atit ticalosia cit cosmetizarea ei in respectabilitate. Unui ticalos recunoscut, atunci cind iti bate la usa, ii dai un sandvis si o cana cu apa, nu-l inviti sa se instaleze in casa ta. Tocmai pt.ca stie cum vei proceda daca ii vei cunoaste adevaratul trecut, va cauta din toate puterile sa ti se infatiseze ca un om onorabil. Pt.ca scopul lui este sa stea in casa ta, iar pt. a-si tine respectabilitatea a mai facut citeva matrapazlicuri, nu-l poti condamna pt.asta, nu-i asa?, iti va spune cu ton mieros.
  Datator de fiori este mai cu seama zelul de soldati devotati al celor care participa la trucarea si la relativizarea realitatii in cazul asta. Vezi acolo un angajament colectiv puternic care nu se impiedica in obstacole minore, vezi acolo o vointa care are resurse uriase pentru a reface pierderile de parcurs, vezi acolo un pact de sustinere si de complicitate. Daca doi flaminzi maninca de doua ori cit un flamind, doi ticalosi cind se unesc fac pagube cit zece ticalosi singuri. Asta ne sperie.

  (nota: am pus acelasi comentariu, din greseala, si la alt articol. Sint bucuros ca exista acest loc in care pot gasi voci de oameni care reflecteaza asupra temelor importante ale lumii in care vrem sa traim; daca este necesar, pot sa sustin si financiar pt.ca acest loc sa continue sa existe.)

 14. Nu e frumos si e degradant pentru tara sa acuzi un prim ministru ca a plagiat; puteam s-o rezolvam mai pe tacute, nu sa afle toata lumea. Iar daca de la , dixit militianul, Platon si Aristotel toata lumea s-a folosit de fituici, ce atita taraboi? :P
  Ca ati observat, imediat au sarit si alti uamini de bine care au declarat, zic ei, in cunostiinta de cauza, ca majoritatea diplomelor de doctorat din Romania sint suspecte de sindromul Ponta.
  Sa le anulam pe toate.
  NB,
  e neplacut, tare neplacut (sau mi se pare mie?) sa te afli in pielea unor intelectuali care il sustineau/sustin pe Ponta; trebuie sa faci impardonabile slalomuri calofile pentru a justifica magaria.
  Hurezeni, Dinesti si alti purtatori de crini exista si se vor mai naste ;)

  • sant in anul 3 la Litere…nici nu vreau sa ma gandesc ce greu va fii sa scriu lucrarea de licenta…noi la facultatea Transilvania nici nu ne gandim sa plagiem, pt ca zburam de nu ne vedem!!!
   si atunci ma gandesc de ce lucrarea dl. Ponta trebuie analizata de nu-stiu-cate comisii?orice student poate judeca asta, chiar si un elev de sc primara!!!
   e pur si simplu rusinos!!!
   ok, in 2003 nu exista legea plagiatului, dar nici nu cred ca se copia jumatate de lucrare!!!
   ori, se copia din greu!!!
   si acum univ. se tem sa recunoasca asta!!!
   propun un exit poll cu intrebarea”credeti ca Ponta a plagiat?”DA sau NU…

 15. In acest meci de K1 dintre USL+UNPR+UDMR si Basescu unii fac pariu pe averea de sute de milioane ca Base va fi destituit. Cu toate ca este un meci care nu respecta nici macar regulile gladiatorilor Basescu trebuind sa se lupte atat in arena cat si cu cei din tribuna care arunca cu suliti, multi romani cred ca este o lupta corecta chiar daca nici unul dintre ei n-ar avea curajul sa fie in arena in locul lui Base. Asadar este mai mult o condamnare decat o lupta si fiecare are dreptul sa loveasca pe la spate. Sa presupunem ca Base va ajunge intr-o baie de sange ca totul sa va sfarsi prin tragerea in spatele carului lesul lui Basescu de catre Crin si Ponta in delirul multimii drogate! Crin si Ponta care insa au ramas in tribune aruncand cu sageti otravite din spatele gardienilor. Am inviiiiiins vor striga ei. Numai ca aceasta lupta se vrea a fi una europeana ale carui regului le ignori premeditat. Stii bine ca ai cumparat arbitrii ca i-ai dat lui Base o sabie grea si neascutita si totusi ai retentia sa fi recunoscut ca invingator! La un moment sau altul prin Google Street meciul va fi transmis in toata lumea chiar daca organizatorii au inchis granitele. In scena vor intra arbitrii tribunalului international de la Haga. Invingatorii isi vor descoperi boli, paranoia si dementa. Juratii ii vor condamna dublu anilor pentru ca minciuna nu este simptom de paranoia ci este terorism. Ii vor obliga sa-si scrie teze de doctorat originale ale modului cum au castigat o lupta trucata!

  • „…totul sa va sfarsi prin tragerea in spatele carului lesul lui Basescu de catre Crin si Ponta in delirul multimii drogate! ” Sugestiva figura de stil, dar s-ar putea sa fie mai mult decat atat. Cred ca, odata destituit, Basescu va fi tinta unei tentative de anihilare ca om politic. Nu prin supriamre fizica ci prin mijlocul unor inscenari judiciare.

 16. Daca as fi stiut vreodata ca dupa revolutie ne vor conduce Iliescu sau Voiculescu, n-as mai fi iesit in strada sa-mi risc viata mea, a prietenilor. Dvs ati redescris practicile comunistilor care schimbau oamenii, comisiile, judecatorii, procurorii pana iesea ceea ce vroia Ceausescu. exact asa se procedeaza si acum. Practic nici Dvs nu ati fost dizident in opinia comunistilor de-atunci, cum nici comunistii de astazi nu va considera intelectual. solutia : schimbam pana cand toti zic ca noi. Singura diferenta este ca acum intrati in sistemul european, nu ne mai pot duce la Canal. Dar sa nu zicem hop pana nu sarim gardul, pentru ca se pare ca au trecut la faza a doua si anume reducerea dreptului la exprimare. pentru cei din afara tarii probabil ca le vor ridica cetatenia si in acest fel nici nu vor mai putea vota, iar pentru cei din tara le fac plangeri penale, precum bine s-a vazut si cu atentionare expresa a justitiei sa vada daca acestia dau curs cererii lor. Deci de etica nici nu mai poate fi vorba. acestea devin cuvinte care ar trebui scoase din dictionar cat sunt comunisti la putere.

 17. Atâta nerușinare, tupeu și impertinență nu am întâlnit decât la elevii mediocri sau foarte slabi, care, deși erau surprinși copiind sau intenționând să o facă, îndrăzneau fără să clipească a nega evidența. Pesemne, din astfel de specimene face parte și individul în discuție. Ceea ce
  devine îngrijorător și, indiscutabil, revoltător este faptul că o liotă de acoliți, în mod cert eiusdem farinae, s-au solidarizat cu gestul scandalos al celui prins cu mâța-n sacul peticit cu
  material furat din truda altuia. Ponta nu a plagiat, nici măcar nu a copiat. El habar nu are de conținutul așa-zisei teze de doctorat. Făcătura aparține celor care, în postura josnică de scribi fără onoare, i-au fabricat, la comandă, fițuica.
  Totuși, laolaltă cu toți cei care trăiesc din muncă onestă, îl întreb și eu pe acest modern dar demodat Catilina, cu indignarea – neplagiată – a lui Cicero: Quo usque tandem abutere, Victore, patientia nostra?

 18. Cu atit mai importanta este verticalitatea comisiei de la Univ. Buc, cu cit Abramburica imediat dupa constituirea ei a iesit in stilul ei arhicunoscut (defint genial de cineva din presa ca fiind a unei ) si a „amenintat” comisia (care probabil este compusa si din conducatori de doctorate) ca scoala doctorala de la Univ. se poate desfiinta.

 19. Votati „DA” pentru ca institutiile sa fie independente , pentru ca statul sa fie in serviciul cetatenilor si nu al unei clici , pentru ca banii publici sa fie folositi pentru interesul public nu pentru clientela politica a PDL

  • in OPT ani de cand Mazare e primar, banii municipiului Constanta s-au dus la clientela PDL? esti ciudat vere! dar in Vrancea, Teleorman, Iasi, Olt, Arges?

 20. Lipsa de atitudine !!! De ce ??? …….
  Rog pe cei care au cunostinta cum se poate organiza un protest, sa initieze sau sa transmita ideea unui „miting” pasnic in Piata Universitatii impotriva necinstei lui Ponta. Nu trebuie sa ne conduca unii care au copiat, nu trebuie sa ne faca de ras in lume. Toti stim ce se intampla, chiar si cei care nu stiu ca stiu. Oare nu mai exista in romani o farama de cinste si curaj?
  Imi este rusine cand plec capul si merg inainte. Treziti in voi spiritul vietii !!!

 21. IMHO analogia e gresita. Ponta nu e mort, abia s-a nascut un nou monstrulet al istoriei contemporane. Somnul gloatei l-a nascut. Gloata inca doarme pentru ca nu are o minte limpede pe care sa urmeze

 22. Cred ca se deschid posibilitati extraordinare ca noi romanii sa rescriem marile povesti si as
  incepe cu „Hainele cele noi ale imparatului”. In forma initiala, nepotrivita pentru noi pentru ca
  este vorba de un imparat si noi am avut numai domnitori, lucrurile se petrec cam asa: ”

  „- Impăratul e dezbrăcat! a spus deodată un copil.

  – Asta-i vocea nevinovăției! a zis tatăl copilului și a spus în șoaptă altora ce vorbise copilul.

  – E dezbrăcat! a strigat tot poporul.

  Împăratul a auzit și i s-a părut și lui că poporul are dreptate, dar s-a gândit: „Acuma nu mai pot să dau înapoi, trebuie s-o țin întruna așa cum am început.”
  In versiunea romaneasca lucrurile se petrec cam asa:
  Tatal se gandi ca are un copil la fel de prost ca si el. Cei din jurul lui au comentat nefavorabil despre „copii din ziua de azi” dar nu au zis nimic, acest lucru nu era asa
  de important fata de problemele globale ale omenirii sau de cele locale cum ar fi cea a cainilor din „Amnarul fermecat” care se multiplicau in ultimii douazeci de ani.
  Imparatul s-a gandit ca trimisii altor imparatii ar putea avea alte vederi dar s-a gandit: „-Acuma nu mai pot să dau înapoi, trebuie s-o țin întruna așa cum am început, daca
  nu pot sa-i conving macar sa-i ametesc” si deoarece stia ca atunci cand nu vrei sa faci
  un lucru faci o comisie sau mai bine mai multe se adresa sfetnicilor tehnocrati care facura:
  – o comisie medicala care analizeaza de ce boala de ochi sufera copilul,
  – o comisie care sa stabileasca daca parintii si scoala s-au ocupat de educatia corecta,
  – o comisie stiintifica pentru studierea iluziilor optice,
  – inca o comisie care sa combata rolul nefast al bunului simt in treburile imparatiei.
  Cred ca ne facem de basme in continuare.

 23. PSD a ramas fidel mentalitatii, logicii si strategiei imprimate de scoala KGB-ista a Moscovei.
  Mi se pare interesanta punerea in oglinda a unor evenimente si declaratii, cum ar fi ciomageala din ianuarie 1990 din fata Palatului Victoriei (in urma careia TVR – singura televiziune de atunci – a filmat mii de sticle goale „uitate” de demonstrantii taranisti si liberali), injuraturile si flegmele aruncate de pensionari, oameni de bine, tinerilor prinsi de mineri in iunie 1990, puse fata in fata cu injuraturile pensionarilor, oamenilor de bine revolutionar, aruncate oriunde demonstreaza pasnic cei ce se opun USL-ului. Sau, declaratiile lui Iliescu despre fascisti, camasi verzi, steaguri verzi, bani verzi si blugi… albastri (?), despre vanzatori de tara si tradatori de neam (politicieni, intelectuali si ziaristi la gramada) si declaratiile PSD si… PNL (in plina ofensiva pentru castigarea de procente electorale) despre tradatori, agenti si agenturi, subminarea economiei, ziaristi vanduti, Europa imperialista, politruca.
  Dar… cand USL are 4-5 televiziuni care se coordoneaza in a-si pasa la ore de maxima audienta presedintele interimar si premierul, lideri ai USL, votati de parlamentul dominat de USL, e greu sa explici oamenilor (de bine) ceea ce este evident. Culmea este ca, bazandu-se pe spiritul democratic, falangele socialiste au clonat TVR-ul din 1990, avand acum asigurata audienta (milioane de gura casca) la Antena 3, Antena 2, Realitatea TV, Romania TV.
  Plagiat? E un cuvant ciudat care nu da bine in Oltenia, Moldova, mai nou vestul Romaniei.
  Cum poti sa le vorbesti oamenilor (de bine) despre furt intelectual? Ce e aia furt intelectual? Are legatura cu Patapievici? Cu Liiceanu? Cu Plesu? Cand clonele mass media le explica oamenilor (de bine) cum au furat Patapievici, Liiceanu si Plesu cu acte in regula, in timp ce primul ministru a scris acum zece ani o lucrare alei carei merite nu pot fi sterse din memoria lumii academice, cum poti sa-i aperi? Cu bun simt, cu logica, cu dovezi irefutabile. Dar unde?
  Daca spui ceva este catalogat drept tradator, subminator de economie, agent strain.
  Mi se pare ca plangerea penala a USL impotriva „clicii celor 15” (care probabil va fi urmata de clica jurnalistilor aserviti intereselor straine de tara si neam) este culmea dictaturii comuniste, a oglinzii rasturnate care a ajuns, practic, realitatea palpabila… pentru oamenii de bine.

 24. La ora actuala se stie cu certitudine faptul ca exista trei persoane demisionate din Consiliul National de Etica: Presedintele Petrescu, Prorectorul Iucu si profesorul Vladimirescu de la Craiova. Pana la urma, cine a fost prezent la vestita sedinta a CNE-ului?

 25. Nu am vazut la TV ori in ziare zilele acestea pusa intrebarea „daca UB a putut sa faca o comisie de etica de ce Univ. Oradea nu procedeaza la fel in cazul Mang?” Daca Comisia de Etica a ministerului se ocupa de demnitari ( nu stiu de ce ei au parte de un tratament special), de ce primeste spre analiza si diverse cazuri de plagiat din tara? de ce comisiile de etica ale respectivelor universitati si simultan Consiliul Național de Atestare a Diplomelor și Titlurilor Universitare nu sunt chemate sa analizeze respectivele situatii? Ca am inteles ca CE aministerului este ocupata…cu ce? este adevara ca daca ar analiza lucrarle academice ale numerosilor parlamentari „doctori” ar avea de lucru. Dar nu o face.

  • Au facut; a scris in ziare acum vreo 3 saptamani cred: nu au reusit sa ajunga la nici o concluzie. Nici ca a plagiat nici ca nu… Ar fi distractiv daca n-ar fi trist…

   • Presupun ca nu Mang a plagiat ci asistentii/doctoranzii lui. De altfel, Mang a declarat ca numele i-a fost inclus fara stirea lui printre autorii articolelor incriminate, ceea ce pare a fi pluzibil. Asta nu-l scuteste nicidecum de raspundere, caci el insusi si-a selectionat colaboratorii si tot el i-a lasat sa faca ce vor, fara sa-i controleze catusi de putin. Asadar, este un om lipsit de calitatile necesare unui coordonator de doctorate. A avut minima decenta sa se retraga din functia de ministru, dar ar fi normal sa renunte si la calitatea de profesor. Probabil ca nu o va face nicidata daca nu va fi constrans.

    • E o prostie: pe doua din articolele copiate aproape cuvant cu cuvant nu figureaza DECAT sotii Mang. Nu ma intereseaza cine le-a copiat articolele; pe ele apar doar numele lor.
     Site-ul original al Journal of Computer Science and Control Systems al Universitatii din Oradea nu mai e activ (de ce?) dar a fost arhivat aici:
     http://web.archive.org/web/20100919141611/http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/Contents_JCSCS_2008.htm
     Iar daca nu aveti incredere in link exista BCU; au acolo volumele print ale JCSCS.
     La paginile 54 and 58 pot fi gasite cele doua lucrari care sunt copii aproape identice a altor doua lucrari publicate in jurnale IEEE:
     1. Thomas Beth and Dieter Gollmann, „Algorithm Engineering for Public Key Algorithms”, IEEE Journal on Selected Areas in Communications, Vol. 7. No 4. 1989, 458-465
     2. C. H. Lin, C. C. Chang, R. C. T. Lee, „A New Public-Key Cipher System Based Upon the Diophantine Equations”, IEEE Transactions on Computers, Vol. 44, NO. 1, 1995, 13-19.

 26. Daca merg la vot, cresc numarul de votanti. Mi-e teama insa de masluirea USListilor. Daca nu merg la vot ajut sa nu se formeze quorumul de 50% +1. Presedintele Basescu a spus sa mergem la vot. In SUA s-a constatat cei care vor vota impotriva lui Obama sant mai energizati decat simpatizanti lui. Din care motiv cred ca este mai bine sa mergem cu totii la vot. Ori nu se va face quorum, ori voturile favorabile vor fi in exces. + Nu-l uitati pe Dumnezeu! Nebanuite sant caile Lui de ajutor.

  • Plagiatul este in acest caz, ca Dumnezeu. Pentru cine nu vrea sa creada in el, nu exista.
   Noroc ca „omenia” nu se poate obtine cu nici un chip, plagiind. Altfel ar fi amestecat asa
   de rau fiintele umane cu oamenii ca ceea ce s-ar fi produs nu ar fi putut fi numita altfel
   decat „confuzie”.
   In acest caz insa, Ponta ar fi bine sa stea tot timpul cu toca in cap, ca sa nu mai fie nevoit
   sa umble cu diploma dupa el. Macar asa am vedea cu ochii nostri ca nu e cu capul gol.

   @mucenic. Asa zic si eu, ca tine.Ca solutia cea mai buna este sa votam. Sa votam „Nu”.
   Daca, si cati votam „Nu”, sunt efectiv voturile ale lui Basescu.
   Astfel, Basescu va sti pe ce se bazeaza, exact, si va lua masuri in deplina cunostinta a
   fortelor de care dispune ( mici/mijlocii/mari)..
   Confuzia se muta in partea cealalta. Daca vor fura mult, nu voturi de „Nu” se vor baga in
   urne si atunci risca sa dea pe afara, risca sa inunde.
   In orice fel ar face ei nu vor sti efectiv pe ce se bazeaza si vor fi intr-o continua bajbaiala,
   intr-o continua nesiguranta.
   Incurcate mai sunt caile omului.

 27. Articol excelent ca intotdeauna. Reactiile unora sunt complet aiurea aducand imediat in discutie pe Traian Basescu care nu este mentionat niciunde in articol.
  Furtul intelectual este un furt. Am citit o pagina plina de evenimente care leaga comprtamnetul de azi a lui Ponta cu trecutul sau de pe vremea cand nu era ministru. Victor Ponta a mentionat de cateva ori ca a fost pe metereze in 1990 cand tatucul sau actual Ion Iliescu i-a mobilizat pe mineri pentru a-si demonstra stalinismul. Revolutionarul Ponta a decis atunci sa plece la Paris unde a fost gazduit de o doamna Pandrea la o familie Georgescu. Intr-o zi Victor Ponta a disparut fara sa isi i-a macar la revedere de la cei care ii oferisera acoperis. Ce s-a intamplat? Ponta Viorel a umplut doua valize cu bunuri furate din acea casa si s-a intors urgent la Bucuresti. Istoria este mai lunga insa ma opresc aici intrebandu-ma daca acest plagiat evident inseamna ceva pentru romani? Daca nu, atunci suntem o turma fara orizont.

  • Ma ia cu frig când domnul Crin Antonescu pe podiumul mitingului de la Iasi afirmă: “Nu vreau ca România să fie cunoscută în lume prin oameni care sunt hoţi, tâlhari şi cerşetori …” (acesta era mesajul poate nu reproduc cuvânt cu cuvânt ce a spus).
   Paradoxal, alături îi stătea, nepătat (!), Victor Ponta …
   Tot paradoxal, o mulţime păre să îi soarbă vorbele…

 28. Domnule Liiceanu, este posibil ca Victor Ponta să fi plagiat în cel mai deplin sens al cuvântului, adică a furat creaţia altuia trecând-o drept a sa, cu gândul să folosească tot ce se poate de pe urma acestui furt! Infracţiunea, dacă e infracţiune, trebuie stabilită în toată gravitatea ei de o instanţă judecătorească, aceasta hotărând şi sancţiunile – morale, materiale. Dacă între sancţiuni se va afla şi interdicţia de a fi prim-ministru – să fie dat afară! Dacă nu – vom mai avea un prim-ministru hoţ, de data aceasta specializat pe texte… juridice! Ar fi grozav dacă am putea să nu ne inflamăm pentru că e la fel de imoral să lăsăm să scape un hoţ sub pretextul că avem de prins alt hoţ! Dumneavoastră, retoric vorbind, cu care hoţ ţineţi, că eu aş vrea să fie prinşi amândoi!
  Şi pentru că tot ne-am obişnuit cu plagiatul, anul acesta fiind anul Caragiale, îmi permit să: VĂ SALUT CU TOATĂ SPAIMA!

 29. Expertul Gheorghita, stiinta de carte si referendumul

  Domnul Ponta este acum, fara indoiala, un plagiator de mana doua. Lipsit de un minimum de inteligenta si bun simt, dansul a executat un copy-paste de kinograma, demontat cu usurinta de doua comisii de etica universitara, bune cunoscatoare a ceea ce trebuie sa fie o teza de doctorat.
  Cu toate acestea, Ministerul Invatamantului prin glasul doamnei ministru (sa nu uitam ca doamna Andronescu este cu acte in ordine incompatibila pentru o functie publica si, pe deasupra, este si suspectata de plagiarism si favorizatea plagiatorilor) precizeaza ca legala este numai necunoscuta comisie de etica a ministerului condusa de un marunt domn, expert in chitibusarii advocatesti. Printre altele, domnul expert Gheorghita ne spune ca pana in 2004 nu a existat o definitie a plagiatului. Ca urmare, nici plagiatorii nu au existat. Evident, pentru ca n-aveau definitia la indemana, asa cum ne lasa sa intelegem logica domnului Gheorghita. Cu alte cuvinte, plagiatorii au aparut in Romania imediat si numai imediat dupa sustinerea tezei domnului Ponta. Iata cum nimicutul impostor marcheaza o noua epoca in istoria doctoratelor in Romania. Si domnul Gheorghita ne asigura ca el stie bine treaba aceasta, pentru ca si dansul, ca tot romanul, este profesor universitar la UBB Cluj.
  Cum ar reactiona intr-o situatie similara intelectualii dintr-o tara civilizata ? Ar protesta, iar plagiatorul ar fi fortat sa demisioneze fara intarziere din functia publica pe care o detine. Fara comisii si fara vodeviluri in presa si televiziune.
  Sa vedem cum reactioneaza un intelectual rasat din Romania. L-am ales ca model pe domnul academician Razvan Theodorescu, un maestru al linguselii si prezenta ubicua pe posturile de televiziune, unde isi plaseaza cu dibacie slugarnicile opinii. Dansul a intrat in direct pe un post de televiziune si dintr-o singura lovitura a lins 3 maini: mana presedintelui Academiei (cu felicitari, pentru ca dl. Presedinte a nominalizat Comisia de etica a Universitatii Bucuresti ca singura comisie autorizata sa-si exprime opinia in cazul plagiatului d-lui Ponta), mana doamnei Andronescu (cu felicitari, pentru ca d-na ministru cu legea sub picioare a spus ca numai comisia “Gheorghita si ciracii” este legala) si mana moderatorului emisiunii pentru ca l-a lasat sa-i strice emisiunea. Maurul si-a facut datoria si apoi a intrat abrupt in problema plagiatului bizantin. Zice dansul: in apus unde intelectualul este mai inteligent si mai cultivat ca oriunde, plagiatorul nu are decat sansa de a demisiona. La noi, unde intelectualii sunt mult mai prosti decat in apus, domnul Ponta ar trebui doar sa-si ceara scuze. Daca ne aducem aminte ca domnul academician Razvan Theodorescu este unul din aplaudacii invaziilor mineresti din anii 90, incepem sa banuim cum isi va cere scuze micutul pucist, cand va fi stapan peste guvern, presedentie (daca daca luam in consideratie mamelucul temporar din fruntea statului), constitutie, justitie (ce-o sa impuste dl. Corlatean procurorii), politie (cum ii va aduce pe ziaristi la tacere dl. Sova-Genocid), etc.
  Maine, domnilor intelectuali, s-ar putea sa fiti mai bogati cu 100 grame salam. Probabil, dl. Razvan Theodorescu, acest Socaciu al Academiei Romane, sau alti intelectuali emanati din aceiasi stirpe va vor ademeni cu “100 g de salam pentru caine” si va vor indemna sa ziceti DA la referendum.
  In fapt, referendumul nu are nimic comun nici cu Basescu, nici de salamul si nici cu Academia. Referendumul este ultima lovitura data statului de drept prin fraudare si manipulare a populatiei. Participarea dumneavostra este girul dat in egala masura si mafiilor care au jefuit ca in codru tot ce era de jefuit in Romania si noii generatii de politicieni iresponsabili.

  Laurentiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.