marți, iunie 25, 2024

The Godfather from the City Hall: Uber-mafiotul Oprescu si banda sa

Primesc in zori de zi, de la un amic, vestea halucinanta despre descoperirea mafiei lui Sorin Oprescu, the Lord Mayor of Bucharest. Credeam ca imaginea lui Arturo Ui, gangsterul din piesa lui Bertolt Brecht, se potrivea piromanilor politici Victor Ponta si Crin Antonescu. Ei bine, iata ca adevaratul Arturo Ui, cu privirea sa umed-cetoasa, cu talentul de a iesi de sub reflectoare oricand se iveste o situatie mai sensibila, cu tentaculele acaparatoare cotropind spatii vizibile si invizibile, este chiar placidul boss de la Hotel de Ville Bucarest.

Halucinanta aceasta stire pentru ca vorbeste despre un tupeu gargantuan si despre o nerusinare de proportii cosmice. Daca acuzatiile procurorilor se confirma cu probe irefutabile, nu cred ca mai poate exista vreun pesedist onest (ma rog, sintagma poate suna si ca un oximoron) care sa se indoiasca de natura criminal-cleptocratica a sistemului infiintat de Ion Iliescu, dezvoltat de Adrian Nastase si exacerbat de Victor Ponta. Sorin Oprescu si banda sa de gangsteri au devenit nababi calcand in picioare statul de drept. Rapacitatera acestor indivizi, ceea ce francezii numesc des crapules, este fara limita, enorma, gretoasa, scabroasa…

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

    • Eu traiesc bine, dar din munca mea, nu din ciordeala. Mai bine ati pune mana sa faceti si ceva cinstit, in loc sa va caciuliti la toti mafiotii transpartinici si sa aveti apoi impresia ca toata lumea face ca voi. Crezi ca sunt impresionat de cinstea vreunui politruc de la noi? Dar mai mult ma scarbesc sclavii care-i pupa in fund si ii sustin in ciordeala.

 1. De ce vi se pare halucinanta stirea d-le Profesor, chiar nu mai credeti ca Romania si clasa politica se mai poate face bine? Pentru ca despre clasa politica este vorba, ei sunt in primul rand cei datorita carora tara este trasa inapoi, ei sunt cei care o tin captiva in anii de aur ai sovietismului romanesc. Apoi desigur, vin alegatorii, dar aici sunt mai multi factori care influenteaza, intre care desigur conducatorii.
  Ei bine, uite ca se poate sa intre oprescu la racoare si sincer mai asteptam si pe altii sa i se alature. Si chiar din liga mare (cum spun chiar uniii dintre ei, ei joaca in alta liga…) cum e ponta, oprea, sirbu, andronescu si chiar tatucul iliescu.
  Ar fi chiar momentul sa apara noi partide si sa inceapa si Romania sa-si vada de drumul ei fara capuse, fara psd si fara pnl, unpr si alte pseudo-partide care mimeaza jocul de putere.

  Hai romani, hai ca se poate.

 2. Sa dea Dumnezeu sa ajunga sa-si tina „intrunirile politice” prin temnitele regimului basist de trist amintire. Se pare ca (involuntar desigur ! :-) ) PSD-ul nu se poate abtine sa nu imite comunistii ce gargarireseau la nesfrsit povesti despre plenarele secrete din temnitele regiumui fascist antonescian.

  Unica diferenta e ca, comunistii au stat mai inatai la zdup si abiai dupa aia au ajuns la putere, pe cand PSD-eii s-au infruptat din putere cat au putut si abia acum ajung la zdup.

 3. Ce păcat! Tocmai acum când totul mergea strună! În general, locuitorii celei mai anoste capitale europene si-au iubit și apreciat primarul general, nu riscăm să spunem că simbioza edil – cetațean a atins perfecțiunea pe timpul mandatului acestui interlop. Cele două părți s-au meritat reciproc pe deplin.

 4. nu stiu daca i halucinant sau pur si simplu asta i realitatea puterii poporului (so called democracy).
  n au fost alese jivinele in unanimitate in 1990 ? nu populimea care vroia sa i se dea, bombardata cu banane si portocale din ajutoare, a instaurat democratia ? nu aceeasi populime e muritoare de foame iar nevertebratele care au distrus romania sint putred de bogate azi ? nu si au smuls chibitii de dreapta / stinga parul din cap vreme de un sfert de veac, in timp ce mafia transpartinica a strins averi colosale ? cum domnule sa construiesti liberalismul / capitalismul cu capusele bugetare care legifereaza, isi inventeaza functii, isi fixeaza salarii si extrag rente necuvenite ? cum domnule sa persisti in aceleasi erori vreme de 25 de ani ? orice creatura cu instinct de conservare si supravietuire nu poate repeta la nesfirsit aceleasi greseli. ce societate si ce democratie i aia domnule in care viermii / lipitorile nu pot fi inlaturate decit daca ajung in streang ? cum se face domnule „intelectualimea” si societatea civila simtita altcumva decit pe blog ? cu cuvinte se induioseaza prostii si jigodiile ?

 5. Pe 27 mai 2012, înaintea alegerilor în urma cărora dl. S. Oprescu a fost recondus în funcția ce actualmente o deține, de Primar General al Bucureștiului, publicam un articol pe Contributors în care scriam despre dl. Oprescu că este: „…amestec de comunicator şi om de paie, un “vector de imagine” perfect cunoscător al reţelelor de corupţie şi devalizare, patron simbolic, protector şi arbitru. Este rolul jucat cu atâta succes de dl. S. Oprescu, încât comanditarii săi îi mai acordă încă patru ani”

  Am arătat în acel articol că: „Sub actualul primar general, Bucureştiul a fost luat sub control de grupurile de pradă transpartinice, pentru al doilea mandat preconizându-se o subjugare ireversibilă de către reţelele şi grupurile deja existente. Dacă dl. S. Oprescu va fi reales, vom avea în următorii ani prima capitală europeană mafiotizată.”

  După trei ani, iată că este arestat în flagrant delict. E bine, dar de ce așa tarziu !?

  • Dar cine sa va citeasca, domnule Lalu? Sau mai bine zis, cine va ia in seama? La ora de fata o analiza politica reala, bazata pe argumente si logica solida se pierde in cacofonia generala pro-partinica. A criticat Lalu pe Oprescu aratand ca e mafiot? Lalu e omu’ lu’ Basescu si scrie la comanda ca ce poate stii el de-acolo din Germania. Acum ca Basescu nu mai e vom vedea „al cui mai sunteti.” Eu chiar sunt curios ce vor mai inventa nu de alta dar de cand l-au facut pe Mihaies „fascist batran” ma stept la orice.

   • Prigoană oricum pietdea primăria. N-avea sens să-l înșface atunci.
    Știi ce e fantastic?! De-acum vor fi doi politicieni care susțin ca DNA acționează la comandă politică, anume Oprescu și Băsescu. Că „protejata” ăstuia din urmă nu se pune.

  • Probabil pentru că nu sunteți procuror? Și eu am scris pe Facebook despre cum primarul și-a bătut joc de mine – în calitate de cetățean, în mai multe rânduri – și nu mă așteptam să înceapă vreo urmărire penală. Probabil acum s-a(u) trezit denunțătorul/ii.

 6. Stirea arestarii lui Oprescu este uluitoare; fura de mult, a fost arestat astazi. Ce zi este astazi ? Nici nu stiu, ar trebui sa ne minunam ca a furat in voie atata timp sau sa ne bucuram ca totusi a fost oprit ?! Exista insa un intreg sistem croit pe furt si acel sistem inca functioneaza. Creatorul lui, Iliescu Ion, nu a fost inca deranjat de nimeni.

 7. Halucinant este faptul ca s-a realizat un flagrant reusit dupa atata vreme de cand masinaria DNA macina de zor si s-a prins un ditamai rechinul. Chiar nu stia la ce risc se expune? Nu mai avea rabdare pentru un fleac de cateva mii? Oamenii astia nu mai au nicio masura? Oprescu nu poate fi banuit ca e cretin. Oare era atat de sigur pe el ca sa riste in momentul asta? Daca ei nu dau doi bani pe actiunile justitiei probabil ca organizatia a ajuns mult mai sus. Sau pur si simplu nu se mai pot opri macar de ochii lumii.

 8. @Mugurel Doman

  „Creatorul lui, Iliescu Ion, nu a fost inca deranjat de nimeni.”

  Un raspuns/ipoteza ar fi: daca ar fi „deranjat” Iliescu, atunci multe capete din „lumea politica”, „a statului de drept din Romania si a justitiarilor”, „jurnalistilor”, „liderilor de sindicat”, „oamenilor de afaceri”, „liderilor de ONG-uri”, „intelectaulilor si a din societatea civila” si nu numai, ar fi aparea in adevarata lor „valoare”.

  Se joaca un circ pentru populime iar legaturile sunt foarte stranse „in spatele usilor inchise”.

 9. Stimate,
  d-le tnr,
  1.In mod corect autorul indica geneza fenomenului coruptiei si capusarii intreprinderilor de stat, insa nu stiu daca se intelege un lucru fundamental pentru Romania.
  Nu este vorba o evolutie intimplatoare care a condus la situatia catastrofala economica si sociala de azi, fiindca si in Polonia sau Cehia, Ungaria a urmat o la fel de clasa politica, postcomunista la putere.Ceeace avem astazi in Romania, este consecinta unui ,,ginditor” politic SPECIAL, ,,postleninist-peronist” si a conjuncturii ca el a ajuns constructorul unui ,,proiect politic” postcomunist, asemanator cu cel al lui Peron din Argentina anilor 70.Acest proiect postcomunist, imbratisat cu ardoare de naiva ,,clasa muncitoare” in anii 90 isi continua la infinit desfasurarea. Iliescu a construit in 1992 un ,,proiect politic”, cu obiectivul de a crea un sistem politic si economic ,,nici comunist,si nici capitalist, adica ,,postcomunist”!
  Etapele realizarii lui au fost: refuzul privatizarii prin terapia de soc (model Balcerowicz, Polonia) spunind ,,NU terapiei de soc” a privatizarii. Etapa urmatoare fost desfiintarea Consiliului Natioal Muncitoresc, care controla si asigura integritatea bunurilor si averii publice, foste socialiste.
  Apoi s-au desfiintat Centralele Economice iar intreprinderile au ramas ale nimenui, adica pe mina rechinilor politici si ai clientelei FDSN, PDSR, PSD.Opozitia de dreapta la acest parcurs, a fost inlaturata, distrusa cu ajutorul minerilor, care si-au cules pina azi, roadele actiunii lor.
  Urmare a instituirii economiei de piata, ca sistem economic, drumul spre capusare si devalizarea intreprinderilor de stat a devenit legal, fiind preluat apoi de PNT, PNL si PDL…
  2.Nu stiu daca autorul (si altii ca dumnealui) inteleg ca ne aflam in situatia in care se deruleaza IN CONTINUARE acelasi PROIECT POLITIC NATIONAL postcomunist din anii 90, in care politicii nu mai jongleaza cu cafea, tigari sau portocale ca pina in 1989, ci cu averea nationala, in TOTE FORMELE EI DE EXISTENTA!. Viata economica nu este una de ,,piata”, nici capitalista, nu este in interes public ori a statuui roman, ci una de CONTINUITATE – din inertie si interes personal, a Proiectului Iliescu – 1992, adoptat ca ,,Platforma – Program politic”, la ,,Plenara” FDSN din 27 – 28 iunie 1992 !
  3.Stimate, d-le Euripide,
  Marii teoreticieni si politologi sint oanenii scrisului, blogului si ei trebuie sa construiasca sau sustina un nou ,,proiect politic si economic national – nu sa stea in piata Universitatii, unde este locul activistilor politici, care trebuie sa lupte pentru impunerea publica a SCHIMBARII ,,PROIECTULUI ILIESCU”, cu un ,,proiect de reconstructie economica si industriala nationala”.Clasa politica si Guvernele trebuie obligate sa-si asume acest proiect, SINGURUL care practic ,,destructureaza proiectului Iliescu”.Avind la tote nivelele (comunal, orasenesc, judetean, regional) atributii si raspunderi economice pentru realizarea unor proiecte economice (care sa asigure o crestere economica asumata politic de 7-8 la suta pe an), politicii vor da socoteala si vor fi evaluati dupa capacitatea de manageri si tehnocrati in economie.Ce altceva, ar putea sa-i schimbe, decit ,,munca” in folosul natiunii?
  Pesimismul si lipsa de viziune nu au ce cauta in ,,societatile in schimbare” (postcomunista) ca Romania, iar initiativele si proiectul economic trebuie intelese si preluate de insasi teoreticieni, care sa coboare din ,,raiul stiintific” al constatarilor teoretice, in iadul luptei cu actuala clasa politica, pentru reconstructia economica si industriala a tarii.Altfel, proiectul politic Iliescu va determina si in urmatorii 25 de ani, soarta Romaniei.Numai un nou proiect national, poate schimba actuala ,,paradigma” a furtului si coruptiei, impamintenita sistemic, prin proiectul din 1992.
  Este vizibil ca Romania nu se schimba de la sine, schimbarea (pozitiva) nu este adusa de integrare, americani sau Nato, ci schimbarea trebuie construita ca ,,proiect national” si sustinuta stiintific de intelectualitatea de mare calibru, cum sint multi din autorii de pe acest blog.
  4.Noi partide au aparut deja, iar mai mult ca atit, unuia dintre ele – Partidul Romania Unita, i-am propus asumarea ,,proiectului de reconstructie economica si industriala”, drept instrument fundamental de schimbare si activism, de natura sa elimine ,,proiectul national actual Iliescu”.
  Mai departe, totul depinde de conducerea si activistii sai – dar si de iesirea populatiei din inertia politica indusa de pnl-ism si psd-ism si anexele lor – pentru a sustine schimbarea…

  • stimate @ Caliman Eugen-analist dezvoltare economica
   (si multe altele, nu fiti modest ;) ),
   aproape ca va dadeam nota de trecere, dar cind am ajuns acolo unde invocati pe Sata, pardon, Partidul Romania Unita, mi-am scuipat in sîn.
   Corigent.

 10. Cleptocratie – plutocratie – democratie, aceasta succesiune pare sa fie o legitate, daca privim la alcaponism si la ce a urmat dupa. Prohibitia o avem de 25 de ani, sub forma austeritatii, care face ca unii sa se imbogateasca in mod ilegal. Ca si imigrantul Al Capone, imigrantii Oprescu-Schmayer si Ponta-Ponte au devenit capi de retele de crima organizata, aciuate in administratie. Este, intr-adevar, halucinant sa vezi cum coruptia a devenit un drog care macina clasa politica. Trebuie sa existe, daca nu cautata, o cale pentru a iesi din cercul vicios pe care il fac politica si coruptia, din tentatia de a intra in politica pentru imbogatire, nu pentru servirea interesului public. Romania merita o revolutie, nu numai o liturghie. O revolutie anticoruptie, care inainte sau simultan ar trebui sa fie electorala. De sus si pana jos, de jos si pana sus.

 11. O singura remarca: Ion Iliescu nu este creatorul sistemului cleptocratic. El a fost un continuator si dezvoltator al acelui sistem. Dvs. va pricepeti mai bine decat mine la sistemul comunist, sistem bazat inclusiv pe faimosul PCR (pile, cunostinte, relatii).

  In rest perfect de acord si felicitari si pentru articolele pe tema refugiatilor.

 12. @RazvanM (06/09/2015 la 18:49)

  Ti s-ar putea raspunde (folosind acelasi stil) :

  Mosule, ai ceva dovezi penale in legatura cu cei amintititi in articol sau ca penultimul presedinte este „curat ca lacrima” si ca averea acestuia este dobanditanumai din „salariul cinstit primit de lasta „? Sau doar vrei sa trollezi?

  • In manualul troll-ului scrie ca atunci cand se vorbeste de un subiect trebuie neaparat sa apara cativa care deturneaza discutia catre alt subiect. Ceea ce incearca sa faca si aici cativa indivizi. Uneori poate fi un singur individ care-si creeaza mai multe personalitati pentru asta.
   Articolul asta este despre Oprescu si gasca lui de ciorditori. Nu-i despre Basescu si gasca lui de ciorditori, inca. Nu stiu daca esti de buna credinta sau nu, dar este pacat ca nu intelegem deloc ca dusmanii sunt astia care ne ciordesc. Ca sa scapam de ei nu putem sa ne impartim in doua tabere si sa tinem fiecare cu echipa favorita PSD vs PDL/PNL. Asta vor ei. Noi suntem o echipa, atata timp cat vrem o tara cu oameni cinstiti; ei sunt o echipa a ciorditorilor indiferent de partid si trebuie sa mearga la parnaie pt. ani multi cand sunt prinsi.

 13. Incredibil ..tanti secu l-a lasat din brate pe Oprescu,sa mori de ras,domnu Iliescu ce faceti???ce educatie i-ati dat „domnului profesor”?? sau acolo in „bulevard”se invataau cu furaciunile de mici?sa mori de ras …cum ati spus cleptocratie?? gresit este lichelismul comunist,iar personajul a ajuns unde este pe calea lichelelor comuniste..cati sunt ? MULTI…..NU CRED CA II MAI INCAP MINISTERELE SI TOATE ASA ZISE SOCIETATI DE STAT SAU REGII…BIROURILE ASA ZISILOR MINISTRII SUNT PLINE DE FUFE SI FUFI CARE FREACA MENTA AICI SI PRIN STRAINATATURI PE BANII CONTRIBUABILOR…..ILIESCU A INTRODUS LA NIVEL DOCTRINAR PDSEREILOR LICHELISMUL…EXEMPLE ???

 14. D-le Victor L,
  Spuneti-mi, ce defect ,,genetic” are PRU, ca sa stiu de ce sint ,,corigent”, ori ce trebuie indreptat ?
  Cu multumiri,

 15. @ RazvanM
  Nu am „dovezi penale” referitoare la penultimul presedinte cum nu am nici despre Ion Iliescu.
  Daca este adevarat ca sub Ion Iliescu s- a initiat sistemul de coruptie de dupa 1989, atunci tot la fel de adevarat este ca el a continuat si sub penultimul presedinte, chiar daca el a lansat lozinca „arde-i pe corupti”. Cred ca se referea la coruptii „lor” ca „ai lui” au „inflorit” si au fost protejati. La asta m-am referit.

  • Eu cred ca exista dovezi pe undeva si le vom vedea la lumina mai devreme decat mai tarziu. Intre timp sper sa vad cat mai multi prinsi in flagrant si cu bratari la maini, indiferent de partid. Caci toti fura de la mine si de la tine cand cer si primesc comisioane sau cum mai numesc ei acest tip de ciordeala.

 16. Detectez o doza de mirare, atat in articol cat si in comentarii. Presupun ca mirarea este legata de faptul ca, desi latul se strangea in jurul lui, omul a continuat sa primeasca mita.

  Mi-ar placea sa va o doza de: Uaaau, ce noroc am avut! Daca tipul nu ar fi lacom nu ar fi fost prins si la urmatoarele alegeri tot el ar fi iesit. Deci, motiv de bucurie.

  De asemenea, ii felicit pe toti cei care au dat in scris acum zeci de ani ca SO primeste mita.

 17. Eu nu sînt adeptul teoriei care spune că fenomenul corupției a fost „lansat” de cineva anume începând cu 1990. Desigur, a explodat, pentru că se putea petrece la lumina zilei și înfrupta din leșul economiei lui Ceaușescu (și a noastră), dar punctul meu de vedere este că ceea ce se petrecea în subteran, doar a erupt. Mulți dintre noi au făcut mici „șmenuri”, ca să supraviețuiască, ca să aibă acces la un tratament medical corect, o cameră de hotel, un mutat într-un apartament mai bun, etc. Dar tot corupție se cheamă- în atmosfera a ceea ce părea (mie cel puțin, și recunosc naivitatea) o solidaritate a rezistenței crescânde față de sistem, această „descurcăreală” era practic unul din lianți. Am neglijat formarea (materială sau „intelectuală”) a marilor rechini ai „Reconstrucției”. Statul lui Ceaușescu era unul profund corupt- fără exagerare, poate cel mai corupt din Europa. Corupția era încurajată pentru că ea conducea la un conformism politic- cine fură, e mucles din principiu, sau cum s-ar spune, păstrează un profil rezervat. Întreg sistemul era corupt, nu doar cei sub talpa lui. Aceasta include chiar și elemente din armată și securitate. Iar toate acestea nu au explodat spontan pe 1 ianuarie 1990. Vă dau un exemplu: 1978-1979 am făcut stagiul militar la Bârlad. Un locotenent-colonel, responsabil cu tot ce era utilaj de transport în unitate, ne-a luat pe câțiva la el acasă, să-l ajutăm să mute niște mobilă. Era deja un act ilegal, dar comun în atmosfera în care armata și soldații deveniseră sclavi neoficiali ai RSR. Avea casă și în pivniță se adăposteau canistre cu benzină, motorină, chiar și nisip în care își trăgeau sufletul niște napi și morcovi- apoi cartofi de la cantină, mere, etc. Bun, zicem, fura, ce mare scofală ? Ca el atâția… Pe urmă însă, am fost „convocați” acasă la un colonel, care avea de descărcat niște saci cu ciment dintr-un camion. OK, erau și ăștia de furat, ce mare brânză ? Abia apoi am aflat că acest tovarăș colonel, „închiria” plutoane întregi de soldați la diverse întreprinderi din localitate, primind în schimb plata în produse. Bârladul nu este chiar un oraș mic, dar nici o metropolă. Ca un colonel de armată RSR să practice sclavagismul la lumina zilei, este imposibil să fie un secret pentru ‘organe‘.
  Alt exemplu- cu studenții străini. E vorba de evitarea restanțelor. Unele cadre universitare practicau „simonia” cu catalogul Neckerman deschis pe catedră- vreau asta și asta și asta. Altele, erau mai „profesioniste” și cereau dolari- $50, $100, $200, etc. No bun, erau toți cu grade și transmiteau sumele „unde trebuie”- dar rețineau un comision și nu se fereau să-și arate chiar acest „statut” burghez. UMF era notorie pentru un astfel de comportament, fiind și cea mai bogată în „vaci de muls”.
  Faptul că Ceaușescu ordona pedeapsa capitală pentru „furt masiv din avutul obștesc” era pur și simplu praf in ochi. Bag mâna în foc că în decembrie 1989, economia subterană o depășea pe cea oficială. Una din cauzele revoluției/loviturii de stat (cum preferați să vă raportați la ea), este că nu se mai putea fura- adică, aidoma marilor traficanți de droguri, banii (și vorbim de milioane deja) nu puteau circula. Ceaușescu, PCR, ipocrizia ideologiei, împiedicau marii hoți (prezenți și viitori) în a se manifesta plenar. Una din marile deosebiri ante și post decembrie 1989 este că înainte, până la un punct, a existat un echilibru ecologic- cei care furau coexistau cu mediul care îi nutrea, fără ca neapărat să existe o preocupare pentru că o dată a 7 ani să zicem, să fie lăsat pârloagă. Necesitatea de a opera în subteran limita și anvergura operațiunilor. După 1989, acest echilibru ecologic a fost rupt- pe scurt sînt epuizate resurse care nu se mai refac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro