sâmbătă, septembrie 18, 2021

Ticăloșie

Parcă mai ieri am urlat ca din gură de șarpe, confruntați cu bâlbâielile guvernamentale privind o eventuală creștere a vârstei de pensionare.
Atunci, nu mai știam cum să spunem, cum să argumentăm că în România condițiile de muncă și de viață au fost și sunt altele decât în țările occidentale, că speranța de viață este mai mică și că nu se face, că e inuman să nu beneficiem și de binemeritata odihnă asigurată de contribuțiile la asigurările sociale pe care le-am plătit de-a lungul celor 40-45 de ani de muncă.
Iată însă că zilele acestea, când autoritățile Statului român se văd silite să adopte măsuri excepționale spre a preveni o răspândire ce s-ar putea dovedi catastrofală a infecției cu COVID-19, unii dintre noi și-au schimbat mizer, iresponsabil, ticălos discursul. Conform Ordonanței militare nr. 3, persoanele ce au ajuns la vârsta de 65 de ani trebuie să se supună la un set de reguli nițel mai dure. În folosul și pentru sănătatea lor, dar și pentru binele public.
Trecând iar peste bâlbele de comunicare care, din nou, au fost reale (una a spus marți la prânz președintele Iohannis, alta, seara, premierul Ludovic Orban) stabilirea unei protecții speciale care, e drept, impune și sacrificii celor de vârsta a treia este în folosul lor și al societății. Degeaba, oricât de mult am vrea noi ca lucrurile să stea astfel, una e să ai 20 de ani (deși nici cei de această vârstă nu sunt scutiți de riscul îmbolnăvirii), alta 65. O spun statisticile, numărul rețetelor compensate și gratuite, internările în spitale, incidența bolilor cronice.
Nu cred să fi fost vreo ieșire publică a președintelui Klaus Iohannis în care primul om în Stat să nu sublinieze faptul că trecem printr-o situație specială care impune limitări de drepturi și libertăți. Adică sacrificii. Dl. Iohannis a făcut-o, în felul său propriu, poate cam mecanic, fără a ne mângâia patern pe scăfârlie. A avut parte de noian de reproșuri, de critici.
De aici însă până a spune că ceea ce au fost obligate să decidă și să facă autoritățile române începând de miercuri înseamnă măsuri cu caracter fascist e cale lungă. Absurd, ticăloșie, în lege. O parcurge iresponsabil jurnalistul Ion Cristoiu în comentariul publicat miercuri pe blogul personal și în Evenimentul zilei.
Dl. Cristoiu vorbește despre discriminare, despre drepturile omului încălcate, e nemulțumit, e roșu de mânie, atât de roșu încât riscă să facă un AVC, că bătrânii nu sunt numiți seniori, debitează prostie după prostie și ticăloșii cu carul. Insul, scuze, Maestrul cu nume de cod Coroiu, face paradă de gândire politic corectă, de occidentalism, de spirit liber, se laudă cât de viguros este (nu mai lipsea decât să-și împăneze editorialul cu o poză de-a domniei sale făcut-o într-o sală de fitness) spre a-și argumenta noua ieșire în decor.
Mărturisesc, mă uit seară de seară la Marius Tucă Show. La ora 18 apare regulat Ion Cristoiu care, împreună cu realizatorul emisiunii, face un fel de imitație proastă a lui Muppet’s show. Aproape după fiecare frază, dl. Cristoiu îl întreabă pe dl. Tucă, și el delicios ,mai atunci când vine vorba să citeze numele unor publicații străine, nume pe care le stâlcește (cele mai recente exemple sunt Le Point și El Pais), dacă mai ține câte ceva minte. Eu l-aș întreba pe dl. Cristoiu dacă mai ține minte cum era cu drepturile omului pe vremea comunistă. Aceea pentru care, ori de câte ori are ocazia, își declară nostalgia.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Ha ha, bun articol, multumesc. :-) probabil insa aceasta aplicabilitate doar pentru altii a oricarei teorii este postulata de multi, nu doar de C & T.

 2. Discursul procommunist si antifascist sunt tarele acestei populatii.
  A murit vadim, ramane cristoiu, iar gazi si bazi sunt destui sa preia stindardul neatarnarii.
  De dracnea, volguta-fiola, badalau, serbanel soferul – sa mai vorbim ?

 3. „…unii dintre noi și-au schimbat mizer, iresponsabil, ticălos discursul.”

  Aceasta este o caracteristică fundamentală a întregii prese „mizere, iresponsabile și ticăloase” din România. Și asta, pentru că presa nu mai este de mult un mijloc de informare, ci un instrument de manipulare a cetățenilor aflat la dispozuția cleptocraților.

  Nu-i mai țin minte pe toți, cum au intrat și când au ieșit din pușcărie, dar din motivul arătat mai sus nu frecventez canalele de media ale d-lui Dan Voiculescu, ale d-lui Adrian Sârbu … șamd.

  Nu l-am ascultat în direct pe dl Cristoiu și nu cred că am pierdut nimic, dimpotrivă, am fost supus mai puțin manipulării. dar…

  A-i asculta în direct pe d-nii Tucă, Alexandrescu, Cristoiu etc., știind foarte bine că furnizează doar manipulare, mai frumos, ori mai puțin frumos ambalată, consider că este un comportament masochist. Iar, a te mai și plânge ulterior de calitatea programelor „mizere, iresponsabile și ticăloase” este dincolo de puterea mea de înțelegere. :-)

  În fine, reamintesc, cu orice prilej, că armata NU avea ce să caute pe străzile Capitalei, atâta vreme cât există organe de ordine publică abilitate și plătite din banii mei. Ce face armata?! Împușcă cu pistoalele-mitralieră virusurile?! Există pericolul izbucnirii vreunui război, ne așteptăm la atacul iminent al extratereștrilor?!

  Armata română este penibilă! Iar dacă dl I Cristoiu spune la fel, atunci sunt de acord cu domnia-sa.

  • Nu la armata se referea (aici, suntem de acord: CE sa caute Armata pe strazi? sa consume a-n p*lea echipament de protectie ca sa impuste virusuri)?
   Se referea la restrictiile de circulatie impuse celor peste 65 ani (aici sunt si eu in dubiu, daca e sau nu ok)!
   O consolare, totusi: cei care casca gura la idioteniile lui Cristoiu sunt ATAT de tampiti incat nici masuri prea dure de protectie n-or sa-si impuna – asa ca s-ar putea sa mai scapam de o parte din ei! :P

 4. Nu e ticăloșie, pensionarea tardivă (sinonimă cu moartea la serviciu) este un plan de afaceri. La fel, cei care ne conduc sunt hăitașii care ne mână spre aceeași stăpâni ai afacerilor. Pentru stăpâni lucrează Iohannis și Orban, pentru ei a lucrat până acum o oră Costache și va lucra, ferit de ziariști, în continuare. Pentru aceeași care ne vor băga pe gât în lunile viitoare Venitul Minim Garantat (sau alocația universală). Ca ajutor, ca gest umanitar. În secundar, se va trage o linie groasă între prostime și stăpâni, dar ce mai contează. În SUA au început deja.
  Ticăloșie a fost și impunerea anticipatelor cu orice preț. Lăsarea armatei fără depozite și rezerve. Secătuirea rezervei de stat. Vinderea pe nimic a pământurilor (doar Ucraina mai face așa).
  Bine ați venit în Post-Truth Era! Aici nu mai există ticăloșie, există doar acțiuni. Cei tineri nici nu mai știu ce-nseamnă ticăloșie, iar cei ce știu se vor precipita rapid spre locurile cu verdeață și fără întristare ori supărare. Într-o lună, bugetul de pensii poate ieși din deficit. O mare problemă rezolvată de guvernul liberal! O promisiune ținută.

 5. Hai si sa mai gandim ….

  Deci esti pensionar/a + 65 ani, singur cuc/a (vaduv/a, fara copii sau copii in Canada, Spania samd, nepoti in STrainezia sau Suceava sau loata localitate la peste 300 km de tine).Vecinii vechi la loc cu verdeata, copii lor in Strainezia, ai vecini noi din aia care sunt ferm convinsi ca pensionarii e bampirii care le sug sangele …

  Ai nevoie de …. paine. Sau te apuca asa amocu ca te-ai saturat de apa si vrei sa bei un tutifresh, ai pofta de o ceapa verde cu o ridiche … sau ti s-a terminat cafeaua. Sai te someaza aia cu cbalu sa platesti pana miane sau iti taie cablul ….
  Cestiile astea sunt la distanta de max 10 minute de mers din ala tsare lent….
  Si nu ai pe cine ruga ….

  Ce faci ?!

  A da.. au gaist „ei” solutia. Daca te prind la farmacie , la megaimage ul aflat la 300 metri de casa ta .. AMENDA 5.000 lei! 5.000 din pensia de 1300-1600 lei!!! Ca sa [pun capac ar mai trebui sa i9ti scoata casa la mezat ca nu ai de und ep-lati si sa ajungi in strada!

  Da ….. aveti mare grija … Nu vreti sa incercati direct cu niste cianura ?

  Ma rog concluzia este dintr-un banc cu Ceausescu (prin 84-85) … insa mai sigir este ca nu e vorba de nici o „balba” ci de lipsa unui minim exercitiu de analiza .. cevcavb cam in genul babei venite la Bucuresti sa isi vaza nepotu miliitar „Ce de lume fara treaba in orasus asta! Eu ma duc sa imi vaqz nepoti da astia ce treaba au ?!!”

  • Intr-adevar, masura este luata FARA cap (asa cum au fost si „protocoalele alea absolut CRETINE!!)! Trebuiau sa gandeasca, intai, un pachet beton de masuri de protectie a celor izolati (care habar n-am de ce sunt izolati fortat, ca ORICUM majoritatea nu prea ieseau din casa, cei care ieseau sunt tinerii)! Da’ de UNDE, cap?
   Iar amenzile sunt ABSOLUT exagerate (de altfel, de peste un an, constat ca toti sunt intr-o foame disperata sa dea cat mai multe si mari amenzi)! Spre comparatie, in Spania (unde salariile si pensiile sunt MULT mai bune decat in RO) amenda e de 150 euro!

   Da’ nu asta era Marea Grija a lui Cristoiu – si nu la asta se referea! >:

 6. Sincere felicitări dle Morariu! Dar faţă de ticăloşia condamnată, nu vi se pare că tonul dv. este mult prea blând ? Dar, mă rog, bine şi aşa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale

Germania pășește inevitabil în direcția unei tranziții politice de importanță majoră, provocată de sfârșitul guvernării cancelarului Angela Merkel, care a durat neîntrerupt...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.