luni, mai 16, 2022

Ţînţarul şi armăsarii sau Monica Macovei?

Singurul “partid” care a cîştigat europarlamentarele este Mircea Diaconu. Este ţînţarul care a reuşit să ajungă armăsar. Sigur, fără aparatul de propagandă al Antenei 3 şi fără prostia multor alegători PSD( spune multe faptul că 200 de mii de oameni au votat şi cu el şi cu PSD), nu ar fi ajuns la un scor peste PMP şi UDMR- la procentul pe care l-a obţinut, îşi poate lua şi soţia la Bruxelles. Dar acestea sînt deja amănunte care nu mai contează. În rest, de la celelalte partide se aud doar bîzîieli jalnice.

PSD se propteşte la maximul pe care îl poate obţine de la o prezenţă scăzută la vot. Pentru prezidenţiale, cu o prezenţă probabilă de peste 50 la sută în turul doi, are nevoie de mulţi “dragnea” ca să pretindă fotoliul de la Cotroceni. Îi vine însă în ajutor liderul de facto al PMP, nimeni alta decît Elena Udrea( să mai amintesc aici dezastrul de la Primăria Capitalei, cu Prigoană alesul dar nevotatul?), care anunţă nonşalant că dacă dreapta nu se uneşte aşa cum pohteşte domnia sa, nici că mai pupă candidat comun la prezidenţiale( PNL şi PDL nu cred că au nevoie de amărîtele de 6 procente în primul tur, iar în turul doi PMP se va aşeza singur la masa negocierilor).

Ca exerciţiu post-electoral, mă hazardez în a afirma că jumătate din voturile PDL au fost aduse doar de Monica Macovei. Adică, exact atît cît a luat PMP. Aşa că poate înţelege şi preferata preşedintelui Băsescu, şi poate chiar preşedintele, faptul că un singur om a adus la fel de multe voturi ca un partid, fie el şi scos din jobenul prezidenţial cu doar cîteva luni înainte de alegeri. Şi că acest “adio, dreaptă unită” de după 25 mai e doar penibil.

Deşi bănuia că PNL n-o să ajungă în veci la 20 de procente, Crin Antonescu a riscat şi în final a procedat totuşi bărbăteşte. Ba chiar a reuşit să împiedice asaltul jalnic al fostului premier Tăriceanu, un politician care după ce a fost poftit afară de la şedinţa PNL se poate considera cam “pa” din politică.

Dacă MRU, Neamţu şi Pavelescu lasă aroganţele, nejustificate, la o parte, atunci chiar putem spera că Victor Viorel va ajunge cel mult preşedinte de-o noapte, ca Geoană. Cu tot cu ajutorul institutelor lui de sondare( o discuţie separată şi cu argumente e absolut necesară: ce impact au falsurile grosolane ale acestor institute la numărătoarea din noaptea algerilor, dar fără explicaţiile unor Palada, Sultănescu, etc, ci bazată pe ceea ce mai înseamnă sociologie nepolitizată în România).

PS. Nu trebuie uitat ce-a făcut Crin Antonescu în vara lui 2012. Nici ce dezastru a produs prin crearea USL-ului. Geaba căinţa de după, dacă liberalii nu vin cu oameni credibili şi oneşti.

Pe de altă parte, am spus-o încă de anul trecut, după alegerile interne din PDL. O repet acum. Monica Macovei e singurul politician care a arătat, prin fapte, că se poate lupta cu PSD-ul şi poate coagula în jurul ei o dreaptă ce poate da peste cap scenariul unor 10 ani de dominaţie absolută a partidului unic, a PSD-ului. Aşa că mai uşor cu aroganţa pe scări.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Totusi, asta cu 200.000 anulate pe casutele PSD si Diaconu e adevarata sau e alta gogomanie marca Ponta care a fost luata in serios de voi?
  Daca e adevarata, cum se stie numarul diverselor combinarii de pe „anulate”. asta inseamna ca s-a numarat si notat si numarul injuraturilor, a stampilelor pe langa chenar, al stampilelor peste tot,etc. Unde sunt aceste statistici si cine le-a contabilizat?

 2. „spune multe faptul că 200 de mii de oameni au votat şi cu el şi cu PSD”

  Aveți vreo sursă pentru informația asta înafară de declarația pe „proprie răspundere” a lui VVPonta?

  • Hmm cred ca nici nu poate exista o sursa pentru informatia asta. BEC nu cred ca publica astfel de statistici, despre buletinele de vot invalide. Alea toate sunt puse la categoria buletine invalidate si atata. Ponta ar trebui sa ne spuna de unde are el numerele astea, legal nu cred ca ar avea de unde sa stie.

    • Mitomani avem mai multi. Unu’ e la Cotroceni.

     P.S. Eu n-am votat decat o singura data cu vreun partid sau vreun candidat ex-fesenist. Se intampla in 2004, cand n-aveam de ales decat intre fesenisti. In 2009 m-am abtinut.

  • Cifra pare intr-adevar exagerata, ar insemna aproape 4% din votanti. Ca o coincidenta e si nr. de semnaturi cerut pt inregistrarea in cursa a unui partid, ma intreb cum atatea partide au luat mai putine voturi, unele cu mult mai putine chiar, decat semnaturi adunate.

 3. Doar o rugaminte: nu le mai spuneti sociologi, sunt doar niste bieti operatori de chestionare. Sociolog a fost Comte, Durkheim, Weber, Merton, nitel poate si Gusti pe la noi.
  De altfel usurinta cu care jurnalistii – aseara l-am auzit pe Turcescu- vorbesc de sociologi, antropologi cand apare cate unu ca Dancu prin studio arata faptul ca pentru majoritatea dintre ei futurologul si ginecologul se ocupa cu aceeasi treaba.

 4. Aşa este. Eu am votat Monica Macovei, nu PDL, nu Stolojan, nu Traian Ungureanu. Doar Macovei.

  Dar dacă ar fi fost Daniel Funeriu primul pe lista PMP…

 5. 1.Mai inainte de toate, dusul rece suportat de dreapta, poate fi punctul de adunare si plecarii spre reconstructie, spalind la toamna cenusa esecului din 25 mai.Problema este, ca fara un ,,proiect economic” de dreapta, de ,,reconstructie economica si industriala”, ceeace aduce d-na Macovei si alti citiva ,,sfinti” politici, anuleaza cu totul, personajele uzate si corupte din partidele de dreapta:PNL si PDL in special.
  2.Apoi, intr-o tara cu un minus de 5 milioane de locuri de munca, cu 4-5 milioane de emigranti definitivi sau temporari, care ofera locuri de munca in Europa la capsuni, povestile de ,,dreapta” si-au pierdut orice atractie electorala. Votantii ,,intretinuti sau sprijiniti social” de la tara si oras, vin cu totii la vot, iar cei cu un orizont cultural de dreapta stau acasa si la Prezidentiale, deoarece fara proiecte economice si electorat tinta, dreapta politica este o fictiune, candidatii sai devenind si mai invizibili, odata cu criza si taierile de salarii si drepturi sociale, cu neasteptatul esec in abordarea economica de criza.Romania nu mai alege, ca in trecut, RAUL CEL MIC, cita vreme guvernarea trecuta de dreapta,a fost RAUL CEL MARE, pentru clasa saraca, majoritata in tara!Efectele negative ale esuarii dreptei pina in 2012, in economie, se vor propaga electoral contra ei si la alegerile din 2016!
  3.Situatia este si mai grava la partidele noi, ca Forta Civica (fiindca PMP este ,,fractiuni” PDL & PNL), care nu inteleg, ca la fel ca in alte tari estice, nu pot creste sau ajunge la Guvernare, fara un proiect economic major, cazut ca un ,,soc politic” neasteptat, care sa atraga atentia asupra lor si sa rupa masiv, din electoratul nemultumit, al partidelor mai vechi.
  F.Civica a facut experimentul acesta pe propria piele, refuzind oferta facuta (personal) presedintelui Ungureanu, de a merge la europerlamentare, pe un ,,proiect de reconstructie economica si industriala”, pe care i l-am oferit (tot) personal.
  4.Din pacate, sansa PSD este maxima de a da presedintele, avind in vedere posibilitatea de a ,,da” una si alta ca daruri electoratului, dar si lipsei absolute de oferte PROGRAMATICE ECONOMICE ale dreptei.Victoria contra stingii este impsibila, fara a se adresa unui electorat tinta extins, cu un ”proiect economic” major.Sper sa nu am dreptate si in toamna, asa cum am avut in cazul P.F.Civice, cind ,,am asigurat presedintele”, ca in lipsa unui astfel de proiect, degeaba participa la alegeri, esecul sau fiind garantat.
  5.Probabil ca pretentia de a asigura un proiect economic (desavirsit), capabil sa conduca dreapta la victorie garantata (si Romania la reindustrializare) poate parea excesiva, dar nimic nu-i mai ,,excesiv”, ca o INTREAGA DREAPTA nationala, sa spuna de 25 de ani doar povesti despre dreapta, clasa mijlocie si dezvoltare economica, fara sa miste economic, ceva!Ce dreapta poti sa te intitulezi politic, daca la 7 ani de la integrarea in UE, nu esti capabila sa vii, macar cu un mini-proiect de reconstructie economica si industriala si creare de noi locuri de munca, daca economia nu se afla nici macar in preocuparile tale colaterale, daca n-ai ,,scos in fata” nici macar un POLITICIAN-TEHNOCRAT pina acum, din puzderia de partide (auto) – intitulate de dreapta?!

 6. Dar cine negociaza cu Neamtu sau Pavelescu? Astia au luat mai putin decat gimnasta Corina Ungureanu, trebuie sa fii nebun sa-i bagi in seama.

 7. Ma bucur sa vad, si aplaud, atitudinea articolului de fata. Da, Basescu bate un cal mort (Elena Udrea) si risca sa devina irelevant cum spunea Cristian Pantazi. Da, atitudinea lui fata de Macovei este contraproductiva si chiar daca am avut dubii, in final s-a vazut ca decizia doamnei Macovei de a ramane in PDL a fost corecta (din doua rele…). Da, Antonescu mai are mult de dodevit inainte sa isi spele uriasele pacate ale lui 2012 si formarea aliantei cu PSD, dar trebuie recunoscut ca a procedat corect si vertical de 3 ori imediat dupa alegeri: prima oara ca s-a tinut de cuvant cu demisia, a doua oara ca i-a tinut piept neavenitului de Tariceanu si a treia oara pentru ca a atras atentia asupra importantei desemnarii de catre dreapta europeana a presedintelui comisiei europene (si ca interesele partidului devin secunde in fata pericolului stangii europene si a extremei drepte europene care a castigat atat de mult teren acum). Trebuie sa aplaudam aceste trei gesturi in pofida trecutului lui Antonescu si in pofida lipsei de consecventa pe care o cunoastem deoarece doar incurajand aceste acte il putem determina sa actioneze similar si pe viitor, in speranta unei consecvente superioare celei de pana acum.

  • Elena Udrea in postura de cal mort mi-a inseninat aceste ore tarzii din noapte!
   Nu de alta dar m-am gandit la cine o calarea (cocosa?) pe cand era inca in viata…

  • Sunt de acord. Antonescu a facut prima miscare buna cand si-a dat demisia de la Presedintia Parlamentului iar apoi condamnarea neechivoca a lui Blanculescu pentru enormitatile ref la scutul Deveselu.
   Sa speram ca a invatat lectia si odata cu el si ceilalti miopi lideri de partidulete…

   • eu nu as fi atat de entuziasmat de noile achizitii ale Dlui Antonescu. Pot fi explicate mult mai usor prin interes propiru si interes de partid, si nu reintoarecerea la valori (presupunand sa fi existat valorile de la cre sa fi deviat apoi). Briciul lui Occham, ca sa fiu putin pretios.

    In rest, da apreciem comportoment civilizat de la vlajganul care se manifesta deszgustator in fata blocului, dar doar pentru ca exista comparatia.

 8. Si totusi cele 200 de mii de voturi aruncate pe apa sambetei de onor PSD nu cred sa nu aiba o poveste subterana a lor.Obscura si subterna, dar poveste. Oare n-ar trebui stiuta?Cine se incumeta?

 9. Domnilor complicati prea mult aceasta politica. In fapt este ca la cinematograf. Pe aceesi strada unul linga sint doua cinematografe in care ruleaza file gratis. In unul ruleaza filmele lui Sergiu Nicolaescu in celalalt filme de Tarkovski, Wajda …. Care are filme mai bune? Dar care credeti ca are imai multi spectatori? Daca cel cu filme bune nu gaseste si filme BUNE SI pe intelesul si placul maselor nu va trece in veci pe primul loc la numarul de spectatori. Pina acum nu a aratat ca ar avea asa ceva si mi-e teama ca nici nu vrea sa renunte la imaginea de cinematograf de elita dar neinteles de p..ime.

 10. In sfarsit, un comentator care are si o propunere, in afara de critici la Elena Udrea, si chiar o propunere buna. Exact la Monica Macovei ma gandesc si eu, are forta de a rezista si de a face ceea ce isi propune sa faca la Cotroceni.
  Dupa parerea mea, este cea mai buna varianta pentru viitorul presedinte al Romaniei .

  • Macovei e un tehnocrat. Nefiind specialist in domeniul in care exceleaza dumneaei, nu pot face aprecieri sau emite judecati de valoare. Dar intransigenta mitologica a domniei sale e, in fapt, partinitoare: severa cu adversarii politici, nepermis de ingaduitoare cu aliatii. In plus, a mintit in PE. Inapabila sa priveasca lumea altfel decat prin ochelarii de procuror comunist, are prea putine insusiri care sa o recomande pentru o alta pozitie in stat decat, cel mult, una tehnica.

 11. PDL-ul poate castiga mai multi votanti daca scapa de Blaga.

  Echipa care a condus campania PDL-ul s-a comportat excelent – a facut in timp real ceea ce trebuia facut si a fost modesta si corecta, nu s-a impaunat cu nici un rezultat. In jungla romaneasca este o exceptie notabila.

  Cel mai mai fericit este insa PNL-ul.
  Culmea tupeului acum PNL-ul vrea sa conduca negocierile pentru formarea unei drepte unite, dupa ce in urma cu cca. 3 ani de zile, lupta contra PDL-ului. Mi se pare un cosmar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro