La capătul zilei de ieri am dobândit doar două certitudini. Căderea guvernului condus de dl. Ludovic Orban cu zdrobitorul scor de 261 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură și punerea definitivă a crucii pe ideea alegerilor locale în două tururi de scrutin.
Mai departe nimic nu este sigur. Viața politică și, foarte posibil, și cea economică a României, este de acum încolo deschisă tuturor scenariilor posibile. Unele dintre ele cum nu se poate mai pesimiste. Și aceasta fiindcă nu avem nici cea mai mică garanție că criza politică declanșată ieri ar putea fi rapid soluționată, tot la fel cum devine din ce în ce mai puțin credibilă posibilitatea intrării în procedura alegerilor anticipate. Aceasta în pofida declarațiilor cum nu se poate mai optimiste ale premierului demis Ludovic Orban care vorbea ieri despre iminența dizolvării Paelamentului.
PSD a recurs la toate strategiile posibile pentru a vedea căzut guvernul Orban. A mizat pe traseism politic, pe crasa lipsă de caracter a deputaților și senatorilor partidului, pe instabilitatea mentală și comportamentală a veșnic imaturului Victor Viorel Ponta, pe interesele de moment însă etern iresponsabile ale UDMR, pe minciuna care îi este în ADN. Nimic mai relevant în acest sens decât lamentabille prestații ale unui ins pe nume Albert Simonis ori ale plagiatorului dovedit Florian Bodog. Acesta din urmă devenit în vremea din urmă marca de identificare a partidului. UDMR, o falsă uniune culturală, în realitate un partid în lege a mai dovedit o dată, prin discursul demagog și politicianist al d-lui Kelemen Hunor, că au dreptate toți cei ce l-au supranumit PSD-ul unguresc.
PSD crede că are deja vânt la pupa. Sunt numeroase indiciile în conformitate cu care luni seara dl. Marcel Ciolacu, președintele interimar al partidului, le-a dat asigurări tuturor baronilor fie din Parlament, fie din teritoriu că în nici un caz nu va susține declanșarea procedurii alegerilor anticipate. Și uite astfel se confirmă ceea ce susțineam în editorialul de miercuri. Nici vorbă despre existența vreunui blat între ramura Ciolacu din PSD și de acum fostul premier Ludovic Orban.
PSD intenționează să supraliciteze situația aparent de forță în care se află și îi va înainta președintelui Iohannis o propunere de premier, la bursa zvonurilor vehiculându-se în cursul zilei de ieri numele domnilor Remus Pricopie, Cristian Socol și Vasile Dîncu. Dl. Pricopie, cândva ministru al Educației, este o figură ștearsă și nu s-a remarcat prin nimic în vremea în care a fost înalt demnitar. Dl. Socol a fost unul dintre strategii principali ai politicilor economice ale PSD, iar rezultatele dezastruoase ale pseudo-științei de carte a insului în cauză, profesor de la ASE-ul bucureștean, se văd cu ochiul liber. Ce mi-era Socol, ce mi-e Vâlcov. Ambii sunt expresia incompetenței crase. În opinia mea, cea mai credibilă și sustenabilă propunere ar fi fost cea care îl avea în vedere pe dl. Vasile Dincu care, să ne reamintim, a deținut postul de vicepremier în guvernul tehnocrat condus de dl. Dacian Cioloș. Dl. Dîncu a ajuns acolo, mai mult ca sigur, cu binecuvântarea d-lui Iohannis.
Mai reamintesc și că, în urmă cu câteva luni, mai exact la data de 5 decembrie 1919, am consacrat un comentariu analizei operațiunilor prin care PSD și postul de televiziune Realitatea tv, controlat de dl. Cozmin Gușă, au început reactivarea, echivalentă cu scoaterea de la naftalina politicii românești a profesorului clujean, înainte de orice expert în a face naveta între UBB și Academia SRI. Spre seară PSD a anunțat că are un candidat comun cu Pro România care, bineînțeles, nu putea fi nimeni altul decât dl. Pricopie. Indiciu limpede că social-democrații nu cred delor în șansele lor. Tocmai de aceea cred că PSD va recurge la ceea ce înseamnă pentru ei planul B. Care însă înseamnă un proiect catastrofal pentru România. Social-democrații ar dori să amâne la nesfârșit votarea unui alt guvern, condus sau nu de dl. Ludovic Orban. O vor face până când nu vor mai fi posibile alegerile anticipate. Țara va intra astfel clar în zona instabilității politice care mai mult ca sigur va avea și implicații de ordin economic. De la creșterea ratei cursului de schimb leu-euro până la dobânzile tot mai mari în care vor putea fi obținute împrumuturile.
Și toate acestea din cauza inconștienței clasei politice românești. În totalitatea ei. Fiindcă nici peneliștii nu sunt fără de păcat. Dar despre asta în comentariile din zilele viitoare.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Păcatul originar este accederea la guvernarea fără a face mai întâi alegeri, anticipate sau la termen, care să te desemneze ca voit de popor pentru a guverna. Am votat întotdeauna cu dreapta, ultima dată cu USR și cu inima strânsa, cu Iohannis. Dar acuma am un dispreț total pentru demersul politicianist de-a lua guvernul fără alegeri urmând să facă după aia alegeri. Așa era în interbelic, dar atunci guvernul era pus de rege.
ai votat Iohannis cu inima stransa si USR cu inima larg deschisa? sa nu regreti mai ales in cazul USR. nu c-ar fi Iohannis super, dar pe cine ai fi votat cu inima deschisa in locul lui ?? inteleg, ai dori un presedinte care sa faca tot ceeea ce crezi tu ca-i bine, dar ai citit constituita facuta in 2003 de Iorgovan, pentru adrian nastase ? ai inteles-o ?
Ka-Omics, tată, Ioahnnis este un molâu, colcăie instituțiile statului român de corupți și mafioți. Probabil de aia este împins în față, că nu deranjează.
Doar citeva cuvinte legate de faptele asociate recentelor intimplari politice din tara .Guvernul Orban a capatat mandatul in urma votului din parlament unde cu ajutorul celor citiva parlamentari de la PSD si PRO a fost validat . Toate partidele inclusiv PSD (cel ce a validat guvernul Orban )au facut cu ORBAN intelegeri anterioare validarii . Guvernul Orban a promis tuturor ceea ce acestia doreau ,dar (ce cuvint minunat acest DAR) a incalcat imediat dupa investire toate intelegerile si s-a apucat serios de darimat (nenumarate ordonante de urgenta si asumari de raspundere ),tot ceea ce fosta administratia a facut sub conducerea fostului lor sef . Nici unul dintre partidele aflate in joc nu a crezut ceea ce ORBAN a inceput rapid sa faca si in ultima instanta, neavind alta solutie (chiar daca pierd masiv electorat )au darimat guvernul pus tot de ei in functie . De aici incolo incepe lupta adevarata intre PNL-IOHANNIS si cei care nu doresc (pacaliti fiind ) pierderea masiva de electorat si iesirea din structurile de putere ale statului . Dupa consultari ,presedintele va arata in clar care sunt partidele ce nu doresc alegeri anticipate (sa vedem cine refuza ) si daca oferta prezidentiala este respinsa de o majoritate de partide parlamentare , va numi un nou guvern Orban (chiar daca PSD va incerca sa arate la CCR neconstitutionalitatea acestei actiuni prezidentiale )si noul guvern va forta in parlament alegerile anticipate prin lipsa la votul de investitura a PNL. Principiul este simplu ,se va arata cum PSD a dat jos un guvern Orban si Tot PSD va trebui sa sustina noul guvern Orban .Perceptia cetateneasca in ambele situatii, refuzul presedintelui sau dubla masura in desemnarea guvernului Orban , lipita de PSD , duce la o volatilizare a votului acordat acestuia . In fapt ceea ce vedem in aceste zile nu este altceva decit o miza de -AMBITIE POLITICA- (o veche zicala coreana spune : politica este o vesnica rasbunare ) . Totul se va rezolva in cele doua rinduri de alegeri ,cele locale in iunie si cele parlamentare undeva spre sfirsitul anului 2020 . Deja situatia la zi obliga PNL,USR,PMP, PLUS sa isi uneasca fortele in alegerile locale (divergenta va fi la primaria bucurestilor ,unde fiecare va merge separat ) iar decizia PNL de a mari la trei zile votul in diaspora impreuna cu posibilitatea de a vota la alegrile parlamentare oriunde te-ai afla , fac din PNL cistigatorul absolut al alegerilor si impreuna cu presedintele Iohannis si USR-PLUS vor decide drumul Romaniei in urmatorii 4 ani .
remus pricopie este un apropiat al ecaterinei andronescu, pentru cine nu stie. el a fost consilier si purtator de cuvant al ecaterinei andronescu.
domnul e absolvent de chimie, fost student al ecaterinei andronescu, dupa care a facut un curs de relatii publice la liege, in belgia, de un an si a devenit brusc specialist in relatii publice. a urmat apoi un master la snspa, unde era preparator universitar si a ajuns acum profesor universitar. este artizanul programului idd de la snspa care a adus milioane de euro in conturile snspa, drept pentru care a fost promovat decan al facultatii de comunicare si apoi rector al universitatii.
Pacatul originar este acela ca este permis de Constitutie a schimba Guvernul pe baze conjuncturale , pe aliante de moment, pe interese meschine ale unora. Atunci cind votam alegem o anume structura a parlamentului. Orice modificare ulterioara se face impotriva votului popular. Daca pica Guvernul ar trebui in mod automat sa fim in situatia de alegeri anticipate. Nu e firesc ca un neica nimeni votat pt anume declaratii si „angajamente” politice sa schimbe macazul odata ajuns demnitar numai pe baza propriilor interese – vezi madam placinta care incerca sa isi scape beizadeaua de puscarie
Atita timp cit in parlament este permisa accederea unei organizatii teoretic apolitice gen udmr care exploateaza vesnic statutul de partid balama, cu fundul in mai multe luntrii si gata oricind a da foc la tara numai sa le fie citorva bine.
Atita timp cit tonta e mereu „reievaluat” si i se tot ofera oportunitati.
Atita timp cit schimbarea de „viziune politica” e sport national si avem parlamentari cu mai multe partide la activ decit clase de scoala (facute pe bune).
Atita timp cit minunatii nostri votanti trimit in parlament analfabeti fiindca practic aia vorbesc pe limba lor
Atita timp cit apare cite un partid simulacru – gen usr – care alearga cu limba scoasa dupa putere/consolidarea puterii si din prima zi incepe sa muste din aliati; sa darime sansele politicii de dreapta de a se impune; de a face declarati una mai aberanta decit alta
Atita timp cit politicienii de dreapta odata ajunsi la putere se reped sa puna in buzunarul clientilor lor bani din buget – demonstrind ca pina la urma sint aceeasi Marie cu alta palarie; si gata oricind sa invie un usl de groaznica amintire
ei bine, nu o sa reusim sa avem o politica cit de cit cumsecade si coerenta.
Pina atunci degringolada, fuga dupa ciolan si ignorarea agendei publice.
PS: in cel mai cald an, o singura ninsoare anuntata de doua zile a luat prin surprindere administratia locala si de stat. Vai de noi
„…scoaterea de la naftalina politicii românești a profesorului clujean, înainte de orice expert în a face naveta între UBB și Academia SRI…”
Păi, cam toată construcția asta, cu dmnii Tudose, Ciolacu, Dîncu, Pricopie și prietenii lor, inclusiv Ponta, este apropiată de serviciile secrete ale patriei noastre. care, după cum știm, sunt în slujba guvernării cleptocratice, nu a societății românești… Sau, poate, uneori ei consideră că-i controleaza pe oligarhi… :-)
Partea distractivă e o altă fascie din PSD este fidelă direct oligarhilor, ca marionete ale acestora, ce sunt. Prin urmare, un conflict între cele două grupări nu este deloc exclus.
S a uitat de Gruparea RMB de la Cluj ?
Exista un singur scenariu, de fapt un plan foarte bine pus la punct: guvern INTERIMAR Orban, pana in toamna.
Ceea ce inseamna:
PNL = tinut in lesa, fara posibilitatea reala de a guverna (nu ca ar fi facut-o cu adevarat, e doar un fake party), facut responsabil pentru toate consecintele dezastrului lasat de PSD;
PSD = la caldurica si adapost, cu pensiile toate in buna stare, cu justitia facuta ferfenita, fara griji si responsabilitati, fara sa plateasca pentru dezastrul in care a adus Romania, fata mare, albit si scrobit din cap pana in picioare, va toca la PNL pana ramane doar rumegus din el ==> PSD castiga detasat alegerile, pe toate palierele.
Nici nu asteptam altceva de la PNL, este doar mantaua de vreme rea a PSD. Alegerile in doua tururi, de care vorbeste d-nul Morariu, sau taierea pensiilor speciale, au fost doar praf in ochi, sa ne prefacem ca facem ceva.
Pe scurt – ce mai mare nenorocire care a lovit Romania, din 2016, nu este PSD si „spargatorul” Dragnea, ci CRETINUL RETARDAT IMBECIL DIN NASTERE – IOHANNIS. Nu a declansat alegerile anticipate in februarie 2017, dupa OUG 13, cand toata tara si strainatatea asta asteptau, pe motiv ca „sa nu destabilizeze economic si politic Romania”. Pe urma, cand cu referendumul, l-a clocit in asa fel incat sa vina prea tarziu si sa nu foloseasca la nimic. Odata sluga varanista, pentru totdeauna sluga varanista. Asta inseamna un om tinut de coaie, cu dosare in justitie si probabil altele in stand by.
E bine ca dupa 6 ani de distrus tot ce se putea distruge, inclusiv un guvern cu toate parghiile la dispozitie, care putea merge inainte, Romania este foooaaaarte stabila! A reusit Iohannis!
Eu tot intreb si nu primesc raspuns: stie cineva pentru cine lucreaza Iohannis, in afara de Varan? Ca prea se straduieste din rasputeri sa ne ingroape, ca tara. Care este planul pentru Romania? Va mai exista in 10 ani? Nu cred.
În mod logic, dacă parlamentul nu mai exprimă voința electoratului, și președintele ia în considerare acest lucru, ar trebui alegeri anticipate. Din păcate, Constituția nu prevede acest lucru și se rezumă numai la incapacitatea parlamentului, stimulată eventual de președinte, de-a vota un guvern. În mod ciudat, manevrele prim-ministrului și ale președintelui nu par prea constituționale dar sunt profund democratice. Erau și mai democratice dacă nu aveam 3 luni de guvern PNL cu parlament PSD, numai ca să iasă Iohannis la alegerile prezidențiale (ieșea oricum).
Era foarte clar in momentul in care Cosmin Gusa a aparut la PSD, facut membru sau consilier fara aprobarea prealabila a lui Dragnea, ca serviciile si KGB au intrat pe fir. Scenariul a inceput sa se contureze. Iesirea lui Ponta nu a fost prea mult bagata in seama. Dar acum se pare ca este actorul principal, acest rol i s-a atribuit de la inceput. Care a fost scopul? PSD nu-si mai putea permite a treia motiune si atunci s-a mers pe calea constituirii unei mini majoritati care sa dea guvernul Dancila jos, profitand mai ales de faptul ca Dragnea a ajuns la puscarie. PNL a muscat. Orban ar trebui sa vada ce consilieri are. Scenariul cu demisia lui Ponta si numirea lui Ciolos ca PM a fost reluat cu mici variatii. Acum au refacut majoritatea, Tudose, Grindeanu, Ponta s-au intors la matca, nici Tariceanu nu este departe, UDMR a facut parte din schema de la inceput. Se pare ca Presedintele nu are sub control serviciile de informatii, care sunt penetrate de rusi si unguri la greu.
Ca sa ramana Romania intreaga trebuie sa dispara PSR si UDMR. Nu vedeti ca in fiecare guvernare PSD/USL sau Tariceanu nu se costruieste nici o autostrada peste Carpati?
Ciolos a facut studiul de fezabilitate pentru Pitesti – Sibiu. Primul lucru pe care l-a facut PSD cand a venit la guvernare a fost sa-l anuleze.
Acordul politic PNL – UDMR incheiat inaintea votului de investire a guvernului PNL prevedea: fara ordonanţe de urgenţă fără asumare de răspundere pe domeniul legislatiei electorale
Textul semnat aici:
http://r.rmdsz.ro/uploads/fileok/dok/Acord%20de%20colaborare%20parlamentara%20UDMR-PNL.pdf
PNL a incalcat acest acord.
Acuma domnule Morariu, spuneti-mi, cine e mincinos si iresponsabil?